• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

08 August 2020, 19:00:11

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
11145 Posts

Шишман
2938 Posts

Лина
513 Posts

Panzerfaust
507 Posts

Long time ago
502 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 16507
  • Total Topics: 1276
  • Online Today: 42
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 23
Total: 24

Българският национализъм 1989-2019 - ретроспекция и перспективи

Started by Hatshepsut, 14 December 2019, 16:10:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Българският национализъм 1989-2019 - ретроспекция и перспективи

Реших да пусна подобна тема, където да споделим своите впечатления и да дискутираме българския национализъм през последните 30 години, както и неговите перспективи.

И така, в началото на 90-те години на миналия век национализма в България започна да се проявява, регистрираха се първите националистически партии, започнаха да излизат и вестници с националистическа и патриотична тематика. Всички тези партии бяха маргинални и с течение на времето прекратиха своето съществуване или се сляха с други партии. Става дума за Българската национално-радикална партия (БНРП), Българската национално-демократическа партия (БНДП), Отечествената партия на труда и Българската християндемократическа партия (център) - за тези се сещам в момента. А пък вестниците бяха "Български глас", "Зора" и по-късно "Македония". Лично аз съм си купувал такива вестници и съм гласувал за една от тези партии - БНРП. Сега от дистанцията на времето гледам с насмешка на тези мои симпатии, но тогава нямаше други алтернативи. По-късно се появи и ВМРО-БНД, но аз тогава не съм им симпатизирал и не съм гласувал за тях.
Вестник "Български глас" беше орган на БНРП, а вестник "Зора" беше първоначално орган на БНДП, но след като тази партия се сля с ВМРО–БНД, този вестник продължи да излиза уж като независим, а по-късно около него се формира партия "Нова зора". В случая очевидно става дума за деградация на идеята, защото тази партия е чисто комунистическа и русофилска. Този факт отразява друга неблагоприятна тенденция, която продължава и до днес - откровено червени, прокомунистически и крайно русофилски формации да се представят като патриотични и националистически  :whistle:

Следващия период в развитието на българския национализъм според мен започна през 2005г., със създаването на коалиция Атака. За пръв път национализма напусна маргиналната зона и стана основно политическо течение, признато от всички. Аз също първоначално симпатизирах на тази коалиция, впоследствие партия, и съм гласувал за нея до 2009г. За съжаление, Атака не само не оправда очакванията, но и деградира към червената зона на комунизма и русофилията, а също и към маргиналната зона. Това последното много ме радва, надявам се Атака да стане маргинална партия и никога вече да не влезе в парламента.

Създаването на БНС е отпреди 2005г., но това движение също се активизира през този период с провеждането на Луковмарш, тази инициатива очевидно трябва да продължи и занапред, тя не само поддържа буден българския дух, но е и трън в очите на комунистите и анархо-педерастите  :judge:

Националният фронт за спасение на България (НФСБ) също беше създаден през този период, но влиянието на тази формация е слабо и според мен тя няма перспектива извън коалиране с други партии.

ВМРО–БНД за мен е най-перспективната формация, като негатив бих посочил безпринципните ѝ коалиции в миналото, надявам се да са си взели някаква поука.


Като пожелание за следващите години на първо място национализмът би трябвало да остане в зоната на основните политически сили и да не се допуска неговата повторна маргинализация, значи влиянието на национализма не трябва да спада под 5-6%.

Друго, което за мен е много важно, е да се направи разграничение между истинските български националисти и червените русофилски сурогати, които са изключително опасни с мимикрията си и за съжаление успяват да заблудят доста българи. Такъв е Костадин Костадинов, известен и като Костя Копейкин и неговата партия Възраждане. За мен проблемът е сериозен и никак не го подценявам. Добре би било такива формации да бъдат изтласкани към периферията и маргинализирани, истинските националисти и патриоти не би трябвало да се коалират с тях при никакви обстоятелства.

Друго, което бих желал да видя като перспектива е пълното разграничаване от БСП и отказ от коалиции с тази партия. За съжаление, аз помня как в миналото националисти са подкрепяли кандидати на БСП, примерно кандидат-президента Велко Вълканов.

Това са моите бележки по темата, очаквам и вашите коментари.

Шишман

Ето и моето мнение. Следил съм нещата доста от близо, проучвал съм и мога да кажа че нам много.
Национализма, такъв, какъвто е на запад и дори и на изток, такъв , какъвто беше при БНС, Атака и други : у нас няма никаква почва и никога няма да се развие. Просто този модел не съответства на културната нагласа на българите . Далечен ни е и чужд,за това и всички тези организации се провалиха. Само АТАКА се опита но в малка степен да има нещо българско в национализма си, но беше прекалено малко. Българите сме по-скоро направени и създадени за "РОДОЛЮБИЕ" - "БЪЛГАРЩИНА" с които досегашните организации, нямаха нищо общо. Българина си иска народната носия и си я харесва и не иска униформи, като тия дето беше измислил Расате, макар че не бяха лоши.
а това и съветвам всички бъдещи и настоящи националисти да се откажат от западният начин на мислене и да вземат да се българизират, иначе просто ще си загубят времето и после народа ще им е виновен, както на Паков например.

Шишман

Перспективите на т.н. бг-национализъм са около нулата и под нея. Наричащите се националисти в по-голямата си част са със западни разбирания, някои направо либерали и соросоиди и  най-вече русофоби. Докато народа вече не харесва запада и западното и особено САЩ и по природа е русофилски настроен.
Това буквално значи самоубийство на т.н. бг-национализъм.
За сметка на това  РОДОЛЮБИЕТО и БЪЛГАРИЗМА  се развиват доста добре. За тях обаче трябва да уточня че са само леко русофилски настроени, анти-западно и про-про - български, явно това се харесва на нашият народ.

Шишман

При т.н. бг-национализъм в който често няма нищо българско: става дума  най-вече за смятащи се за хитри нацисти, които не се интересуват от българското, а само и единствено от немското, викингите и подобни неща. МИсля че народа отдавна го осъзна това и не е вълнува от представящите се за националисти. Съжалявам но е така.

Шишман

Ето една от причините бг-национализма да се провали напълно. Като кажеш на един обикновен човек, че няма славянска кръв и нещата свършват. Защото човека знае добре и не е глупав че езика му е славянски: и ако е такъв то защо ще го говори без да има славянска кръв ? Обяснението че славяните ни откраднали езика, само влошава нещата и прави националиста смешен. Политизирането на всичко отблъсква хората от идеите на национализма. До колкото бг-националистите са имали въобще някакви идеи, освен таи да ни направят подобни на немците ала-бала Хитлер и т.н. и не се защо.

Quote from: FELDMARSCHALL on 24 May 2020, 22:20:19Това не е политизиране, а изясняване на исторически факти !
Отделно ние доколко (биологично) сме славяни е друга тема, но да не започвам, че ще стане дълго и широко...
Факт 1 - Не един а няколко славянски народа пишат на латиница не на кирилица, така че отпада варианта това да е писменоста на славяните.
Факт 2 - Няколко НЕславянски народа пишат на кирилица - казахстанци, монголци (може и да пропускам още някои).
Толкова по този въпрос.

Hatshepsut

В случая колегата @FELDMARSCHALL е напълно прав.

Наличието на славянска кръв е едно, принадлежността на българския език към славянските езици е нещо друго, а пък славянското самосъзнание у някои българи е съвсем трето. Тези неща не трябва да се отъждествяват.
Мога да споделя собствената си гледна точка - аз не отричам наличието на славянска кръв у българите, като за мен е очевидно, че тя не е преобладаваща. Не отричам и принадлежността на българския език към славянската езикова група.
Категорично обаче отхвърлям т.нар славянско братство и не чувствам нито руснаците, нито сърбите за братя. Нямам и славянско самосъзнание.

Защо тези фактори не бива да се отъждествяват?
"Кръвта" за която споменаваш, се определя от генетиката и антропологията, докато езика е в духовната сфера, така да се каже. Ще поясня с конкретен пример: негрите в САЩ говорят на английски език, въпреки че нямат английска кръв.
Самосъзнанието също е част от духовната сфера, въпреки че има една поговорка "Кръвта вода не става". Този аспект е най-податлив за политическа пропаганда - след като десетилетия са ни промивали мозъците, че сме славяни, е естествено в България да има българи със славянско самосъзнание. Аз като български националист все пак се надявам, че този процент постепенно ще спада.

Шишман

FELDMARSCHALL е прав, но за тебе, народа вижда нещата по друг начин. Всъщност самата тема за хората е странна.
Това е проблема че всеки и има някаква собствена гледна точка: и тази точка е различна при всеки националист. По въпроса със славянското братство: българите хем го приемат, хем го отхвърлят. Приемат го когато са става дума за неща свързани  с културата и на момента го отхвърлят , като стане дума за политика. Разбирам че нацистите искат да има само и единствено немско влияние, ама реалността е друга. Българите чувстват руснаците за братя и това няма как някой да им го избие от главата. Всеки опит е обречен на провал. БГ-национализма  трябваше да избягва този въпрос, за да не изпадне в лоша позиция. Всеки българин знае: турците и исляма са зло,  руснаците ни освободиха от турците и съответно са ни братя. Всеки опит това мислене да се промени е обречен на провал. Няма българи със славянско самосъзнание, освен няколко изтрещели комунисти. Този % няма как да спада, ако няма такива хора. Да се очаква българите да намразят руснаците е наивно, за сметка на това намразихме вече запада и американците, а скоро ще намразим и немците.
Така седят нещата, всеки опит за промяна е като да се копаят дупки в морето. Мисля че за  толкова години бг-национализма, трябваше да го разбере това.

FELDMARSCHALL

Мишока пак в типичния си стил от едно време "котката не пада по гръб" и разбира се държи неговия пост да е последен във всяка тема, че да се чувства "победител" във всеки спор. После се чуди защо години наред го банираха от всевъзможни форуми. Явно не усеща че става хипер досаден с постоянно натякване на неговите тези и идеи като единствено правилни. Разбирам да е момче на 18-20г., ама не е. Виждам че е 66 набор и би трябвало отдавна да е улегнал човек, но явно някои хора се самостопират като развитие в даден етап от живота си.
Админът го е обяснил много добре, но и аз да го напиша максимално сбито - В Африка сумати народи говорят на френски без да имат и 1% френска кръв. За английския и испанския по другите континенти се отнася същото. Относно руснаците - ние националистите сме против руската държавна политика+руснаците, които Я ПОДКРЕПЯТ. Руснаците, които са про-български настроени и са срещу тяхната власт и олигарси държащи ги в бедност, ние не сме против тях разбира се. Ето вчера като доказателство беше поредната руска провокация относно 24 май с оная "изложба" в София неглижираща българската роля в създаването на азбуката. Преди няколко години пък Путин съвсем умишлено спомена за някакви "македонски земи", където била създадена кирилицата, правейки явна връзка с днешната държава Р. Македония и отново пропускайки българския принос абсолютно в провокативен стил, знаейки че ще предизвика остра реакция в България. Има и много други примери дори само в последните няколко години за явни провокации от страна на Москва срещу България, няма нужда да ги изброявам вие ги помните.

П.С. Относно освобождението, вече ти бях споменал за чисто политическата и комерсиална страна на въпроса за Ротшилд, който е настоявал за най-бързо започване на война срещу Османската империя и е подпомогнал Русия с всички възможни средства, само защото османския султан му е отказал година преди това негови компании да започнат да разработват нефтените находища около Баку. И сега нали трябваше да ненавиждаме чифутите заради Дизраели и тем подобни, а с Ротшилдови дето също са оплювани какво правим ? Очаквам промосковско крякане в стил - "Ах тоя гаден чифут, защо не е бил на страната на турците, а е подпомагал всячески Русия...нещо не ни се връзва това в русофилските теории"

Шишман

Quote from: FELDMARSCHALL on 25 May 2020, 13:44:00После се чуди защо години наред го банираха от всевъзможни форуми.
Не се чудя, аз знам. Само че не ми се обсъжда, а и няма да го разбереш, пък и какво те интересува ?Quote from: FELDMARSCHALL on 25 May 2020, 13:44:00ние националистите
Въпроса е в това че сте повече нацисти, отколкото националисти. Точно като облъчен от идеологиите, веднага се нахвърляш на разправия


Quote from: FELDMARSCHALL on 25 May 2020, 13:44:00П.С. Относно освобождението, вече ти бях споменал за чисто политическата и комерсиална страна на въпроса за Ротшилд, който е настоявал за най-бързо започване на война срещу Османската империя и е подпомогнал Русия с всички възможни средства, само защото османския султан му е отказал година преди това негови компании да започнат да разработват нефтените находища около Баку.
Не миля че някой българин приема тази теория за вярна, а и тя не е верна. Сам потвърди думите ми : защо бг- национализма не се състоя и го няма никакъв, няма и да го има. Проблема ви е че даже не се интересувате, защо нещата не ви вървят. Между другото: няма и да ви тръгнат. За сметка на това: българското родолюбие е в небивал възход, но това е друга тема.

Шишман

Според мен да се спори с почитателите на европейското и идеологиите леви или десни, е безполезно, както е безполезно да  се обяснява на някои хора, че разликите между Източна и Западна Европа имат хилядолетна история и няма как да се преодолеят или пък българският народ да заприлича на немският народ. По-добре е да защитаваме нашите обичаи и  култура, а не да спорим и да губим време, това ми е стратегията от няколко години насам и е доста успешна. :dont:

FELDMARSCHALL

Руско-турската война от 1877/78 е ПЪРВАТА ПЕТРОЛНА ВОЙНА В СВЕТА - чужди и наши историци крият този геополитически задкулисен акт на Ротшилдови - единствената причина за поредната руско-османска война. И по фарисейски да го представят, едва ли не, за Ренесанс на Балканите. – Един подарък "Освобождение" за вековно поробените от султана (а всъщност - от евреите!) християни  – защо не?... За каква нова държавност говорим на 3-ти март?
Руско-турската война от 1877/78 е просто
ПЪРВАТА ПЕТРОЛНА ВОЙНА В СВЕТА, предизвикана от еврейската династия Ротшилдови заради кавказкия нефт - една концесия, отстъпена им от шведските евреи - братята Нобел, десетилетие след Кримската война 1853/56 г. Това твърди и един честен евреин-неисторик, но противник на ционизма - английският евреин Дейвид Айк.
Така че, за 3 март трябва ли да мислим, че дължим самата дата на евреите, респ. на династията Ротшилдови - колкото и невероятно да звучи - като един подарък, наречен "Освобождение" от страна на алчните за световния нефт Ротшилдови тогава, а сега още повече?

Ротшилдови подготвиха Руско-турската война от 1877/78 веднага след Кримската война, за да овладеят от Османката империя подстъпите към кавказкия петрол, за да охраняват първия нефтопровод в света "Баку-Сухуми", да контролират  преноса му през Черно море до Варна, после по ж.п. линията до Русе, а от там с шлепове по Дунав към европейските столици, току-що преминали от свещи към осветление с газолайн.
Представяте ли си какво е било в дворците във Виена, Париж и Лондон, когато след Кримската война преминават от лоените свещи за осветление с газови лампи?
Направо: Революция в буржоазния европейски стандарт тогава!
Подобно на Едисоновата революция с електрическата крушка  в първите години на ХХ-ти век в САЩ!
А през 1878 г., за поробените от векове от султана християни – един подарък "Освобождение" – защо не?
И друго:
Не стана ли факт на 3 март осъществяването на пророческата мисъл на Дякона Левски от предсмъртното му писмо до нас, която никога не трябваше да се сбъдва, според него:
"И не забравяйте – Аз неведнъж съм ви казвал: Тоз който ни освободи, той ще да ни и пороби.

Султан Абдул Азис, макар един от реформаторите на империята, както пише Дейвид Айк, е бил твърдоглав и опърничав (contumacious) – не искал да отстъпва и да не дава достъп нито до Кавказките петролни полета и областите до петролопровода към Сухуми, нито е бил склонен да отстъпи част от Палестина за "изконен бащин дом" на евреите, лелеещи за това  от векове.
И какво остава да се направи при подобни случаи в световната геополитика?
И то по линия на Първата в света нефтена геостратегическа политика!
Остава като начало Великият везир и таен масон Мидхат паша да му спретне такъв заговор, че опърничавия султан да бъде заклан като свиня на 4 юни 1876 зад портата и под купола на Топкапъ сарай (министерския съвет). Погледнато обективно - Къде бе тръгнал Абдул Азис срещу "своите създатели" и на империята през вековете дори - има достатъчно архивни документи (Ватикана, Гърция), че венециански банкери-евреи са финансирали през столетията походите на османците -  от 3-тия султан Мурад І, до 10-тия вкл. - Сюлейман І?
Остава да бъде подготвен и Александър ІІ да освобождава някакви християни на Балканския полуостров (всъщност да завоюва част от Кавказ, областите по петролопровода (1-вия в света) и пристанищата на Черно море - Сухуми и около Сочи).
А първия нефтопровод в света не преминаваше ли през Грузия - от Баку до Сухуми? И от кого беше построен този нефтопровод? Не бяха ли Ротшилдови през 1862 г.?
· Защо ли бе построена ж.п. линията Варна - Русе? Като че ли не за извозването на бъдещия "кавказки газолайн" по Дунав към Виена, а да се вози раята на вилаета на трен ли? А годината не бе ли 1865?
· А Сухуми не беше ли владение на султана преди войната, а не стана ли руско владение след войната?
· А тайният наблюдател на Сан-Стефанския договор, младият барон Едмонд дьо Ротшилд не отплаваха ли с Великия княз Николай Николаевич заедно за Тбилиси в лятната резиденция на Романови, веднага на другия ден след подписването на Договора на 3-ти март, за да празнуват победата, там...? (Тук има една любопитна подробност - Дейвид Айк доказва, че при 3-седмичното празнуване младият барон е хванал за прелестните части младата перачка (laundress) в двореца, 19-годишната "Кеке" (Екатерина Джугашвили) и на 18 декември 1878 се пръква на бял свят момченцето Йо̀сиф Висарио̀нович Ста̀лин. Но това е друга тема)
Така че да се  празнуват резултатите от ПЪРВАТА ПЕТРОЛНА ВОЙНА В СВЕТА е меко казано заблуда. Това според мен, е все едно да празнуваш датата на изобретения от теб, да кажем гаечен ключ, след като до официалната дата на патента, патентоиздателите са те били с него по главата! С което ставаш почетен иноватор!
(но бит по главата)

Из историята на нефта и глобализацията на Света през 19 -ти век (Новият Световен Ред започвал от края на 80-те на ХХ век...??? - смях в Залата на световната Геополитика)

1836
Равинът Kaлишер убеждава Ротшилдови  да инвестират в Палестина. Те обаче не се интересуват от това. (Те са много по-заинтересовани от концесията на Братята Нобел.)

1853-8
Лудвиг и Роберт Нобел създават империята, известна като "Brothers Nobel" или "Branobel", на базата на петролните залежи в Баку на Каспийско море.

1859
Започва изграждането на Суецкия канал

1859
Първите 3 патента в Света по нефтени технологии, издадени в Санкт Петербург на името на братята Нобел.

1859
В Титусвил, Пенсилвания, САЩ се добива първия петрол в Света със съвременни и днес похвати!

1863-5
Митхад паша строи ж.п. линията Варна-Русе, първата на Балканите (Кой е много заинтересован от това - как мислите вече?)

1869
Суецкия канал и завършен

1870
Джон Д. Рокфелер създава Standard Oil в щата Пенсилвания

1873
Братята Нобел излизат от петролния бизнес на Русия. Поемат го Ротшилдови.


1875
Англия открива Суецкия канал с огромен заем от Ротшилдови

1876
Дипломатическа подготовка...на ПЪРВАТА ПЕТРОЛНА ВОЙНА В СВЕТА - Цариградската конференция (тук нашите "историци" са във вихъра)

1877
Подготовка и начало на Руско-турската война (първата петролна война в Света)
----------------------------------------------
Както казват руснаците - "Конец делу венец". За хората разсъждаващи на примитивно ниво НЕ препоръчвам да четат горепосочения материал и да си товарят малките обли мозъчета. Толкова по темата.

Шишман

Между другото в момента , няма нито една наистина действаща националистическа организация. Това показва че национализма в тоя му вид, не е желан от българите и на практика се е провалил. Или националистите, трябва напълно да се променят или само ще си губят времето. Та дори най-малката група за народни танци има повече членове от несъществуващите вече националистически формирования. А сега се сетете сами колко групи самодейци, занимаващи се  народни танци има. И ако не виждате връзката и не разбирате за какво ви говоря - лоша работа.

Лина

Quote from: Шишман on 25 May 2020, 10:14:58FELDMARSCHALL е прав, но за тебе, народа вижда нещата по друг начин. Всъщност самата тема за хората е странна.
Това е проблема че всеки и има някаква собствена гледна точка: и тази точка е различна при всеки националист. По въпроса със славянското братство: българите хем го приемат, хем го отхвърлят.  Разбирам че нацистите искат да има само и единствено немско влияние, ама реалността е друга. Българите чувстват руснаците за братя и това няма как някой да им го избие от главата. Всеки опит е обречен на провал.


Пак ще ти обърна внимание, че говориш от името на народа, това започва да прилича на психиатричен проблем при теб. Тъпо е да се опитваш да се налагаш за пореден път, освен това е много жалко като си КРИЕШ мнението  зад някаква въображаема маса от хора дето те подкрепяли.  Нацистите по-вероятно е да искат да има само българско влияние, от което ти явно се разграничаваш.
Реалността е друга, а не каквато ти искаш – хората не определят руснаците за свои братя, те ги толерират също толкова, колкото всички други чужденци.
Така стоят нещата, обратно е в смесените семейства, все пак много българи са женени за рускини и над тях културно- некултурното въздействие е повсеместно.
,,Нещата свързани с културата" – какво е нашето културно братство и в каква посока е влиянието от българската култура към руската или обратното? Кой на кого какво е дал?

Шишман

Quote from: Лина on 25 May 2020, 22:04:30Пак ще ти обърна внимание, че говориш от името на народа, това започва да прилича на психиатричен проблем при теб. Тъпо е да се
После защо национализма не вървел, е то оставаше и да върви !


Мнение пълно с обиди .
Драга Лина, така показваш неуажение към форума, национализма и тебе самата. Лека вечер.

Лина

Забележката ми е уместна - ти не си народа, проумей го това!

Докато хората се определят като българи -  "върви"!
Докато хората кръщават децата си с български имена - "върви"!
Докато има България, все ще върви.

Similar topics (2)