Български Националистически Форум

България и Българите => Български националисти => Topic started by: Hatshepsut on 14 December 2019, 16:10:02

Title: Българският национализъм 1989-2019 - ретроспекция и перспективи
Post by: Hatshepsut on 14 December 2019, 16:10:02
Българският национализъм 1989-2019 - ретроспекция и перспективи

Реших да пусна подобна тема, където да споделим своите впечатления и да дискутираме българския национализъм през последните 30 години, както и неговите перспективи.

И така, в началото на 90-те години на миналия век национализма в България започна да се проявява, регистрираха се първите националистически партии, започнаха да излизат и вестници с националистическа и патриотична тематика. Всички тези партии бяха маргинални и с течение на времето прекратиха своето съществуване или се сляха с други партии. Става дума за Българската национално-радикална партия (БНРП), Българската национално-демократическа партия (БНДП), Отечествената партия на труда и Българската християндемократическа партия (център) - за тези се сещам в момента. А пък вестниците бяха "Български глас", "Зора" и по-късно "Македония". Лично аз съм си купувал такива вестници и съм гласувал за една от тези партии - БНРП. Сега от дистанцията на времето гледам с насмешка на тези мои симпатии, но тогава нямаше други алтернативи. По-късно се появи и ВМРО-БНД, но аз тогава не съм им симпатизирал и не съм гласувал за тях.
Вестник "Български глас" беше орган на БНРП, а вестник "Зора" беше първоначално орган на БНДП, но след като тази партия се сля с ВМРО–БНД, този вестник продължи да излиза уж като независим, а по-късно около него се формира партия "Нова зора". В случая очевидно става дума за деградация на идеята, защото тази партия е чисто комунистическа и русофилска. Този факт отразява друга неблагоприятна тенденция, която продължава и до днес - откровено червени, прокомунистически и крайно русофилски формации да се представят като патриотични и националистически  :whistle:

Следващия период в развитието на българския национализъм според мен започна през 2005г., със създаването на коалиция Атака. За пръв път национализма напусна маргиналната зона и стана основно политическо течение, признато от всички. Аз също първоначално симпатизирах на тази коалиция, впоследствие партия, и съм гласувал за нея до 2009г. За съжаление, Атака не само не оправда очакванията, но и деградира към червената зона на комунизма и русофилията, а също и към маргиналната зона. Това последното много ме радва, надявам се Атака да стане маргинална партия и никога вече да не влезе в парламента.

Създаването на БНС е отпреди 2005г., но това движение също се активизира през този период с провеждането на Луковмарш, тази инициатива очевидно трябва да продължи и занапред, тя не само поддържа буден българския дух, но е и трън в очите на комунистите и анархо-педерастите  :judge:

Националният фронт за спасение на България (НФСБ) също беше създаден през този период, но влиянието на тази формация е слабо и според мен тя няма перспектива извън коалиране с други партии.

ВМРО–БНД за мен е най-перспективната формация, като негатив бих посочил безпринципните ѝ коалиции в миналото, надявам се да са си взели някаква поука.


Като пожелание за следващите години на първо място национализмът би трябвало да остане в зоната на основните политически сили и да не се допуска неговата повторна маргинализация, значи влиянието на национализма не трябва да спада под 5-6%.

Друго, което за мен е много важно, е да се направи разграничение между истинските български националисти и червените русофилски сурогати, които са изключително опасни с мимикрията си и за съжаление успяват да заблудят доста българи. Такъв е Костадин Костадинов, известен и като Костя Копейкин и неговата партия Възраждане. За мен проблемът е сериозен и никак не го подценявам. Добре би било такива формации да бъдат изтласкани към периферията и маргинализирани, истинските националисти и патриоти не би трябвало да се коалират с тях при никакви обстоятелства.

Друго, което бих желал да видя като перспектива е пълното разграничаване от БСП и отказ от коалиции с тази партия. За съжаление, аз помня как в миналото националисти са подкрепяли кандидати на БСП, примерно кандидат-президента Велко Вълканов.

Това са моите бележки по темата, очаквам и вашите коментари.
Title: Re: Българският национализъм 1989-2019 - ретроспекция и перспективи
Post by: Шишман on 14 December 2019, 18:04:38
Ето и моето мнение. Следил съм нещата доста от близо, проучвал съм и мога да кажа че нам много.
Национализма, такъв, какъвто е на запад и дори и на изток, такъв , какъвто беше при БНС, Атака и други : у нас няма никаква почва и никога няма да се развие. Просто този модел не съответства на културната нагласа на българите . Далечен ни е и чужд,за това и всички тези организации се провалиха. Само АТАКА се опита но в малка степен да има нещо българско в национализма си, но беше прекалено малко. Българите сме по-скоро направени и създадени за "РОДОЛЮБИЕ" - "БЪЛГАРЩИНА" с които досегашните организации, нямаха нищо общо. Българина си иска народната носия и си я харесва и не иска униформи, като тия дето беше измислил Расате, макар че не бяха лоши.
а това и съветвам всички бъдещи и настоящи националисти да се откажат от западният начин на мислене и да вземат да се българизират, иначе просто ще си загубят времето и после народа ще им е виновен, както на Паков например.
Title: Re: Българският национализъм 1989-2019 - ретроспекция и перспективи
Post by: Шишман on 15 February 2020, 17:57:27
Перспективите на т.н. бг-национализъм са около нулата и под нея. Наричащите се националисти в по-голямата си част са със западни разбирания, някои направо либерали и соросоиди и  най-вече русофоби. Докато народа вече не харесва запада и западното и особено САЩ и по природа е русофилски настроен.
Това буквално значи самоубийство на т.н. бг-национализъм.
За сметка на това  РОДОЛЮБИЕТО и БЪЛГАРИЗМА  се развиват доста добре. За тях обаче трябва да уточня че са само леко русофилски настроени, анти-западно и про-про - български, явно това се харесва на нашият народ.
Title: Re: Българският национализъм 1989-2019 - ретроспекция и перспективи
Post by: Шишман on 21 February 2020, 10:40:46
При т.н. бг-национализъм в който често няма нищо българско: става дума  най-вече за смятащи се за хитри нацисти, които не се интересуват от българското, а само и единствено от немското, викингите и подобни неща. МИсля че народа отдавна го осъзна това и не е вълнува от представящите се за националисти. Съжалявам но е така.