• Welcome to Български Националистически Форумъ.

Луковмаршъ 2024

Започната отъ Hatshepsut, 08 Яну 2024, 07:48:48

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Добавени събития

Hatshepsut

Луковмарш 2024

Дата и час: 17.02.2024 г., 17:30 ч.

Сборен пункт: София, пилоните пред НДК

Мото: Забранен, но не забравен!

Организатор: Български Национален Съюз

Ел. поща за контакт: info@lukovmarsh.info

Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/905142847344739

Открихме кампанията за Луковмарш 2024

Традиционно кампанията, предхождаща Луковмарш, беше открита на 6 януари. Дата изключително важна за нас като български националисти. Дата преплитаща съдбите на личности белязали няколко епохи в българския национализъм: поетът и революционер от Възраждането – Христо Ботев, генералите Никола Жеков и Христо Луков – герои от войните за национално обединение и личности посветили живота си на българската войска и Отечеството, и Илия Минев – символът на антикомунизма и дисидентството в България след 9 септември 1944 г.

Събитието започна в 15 часа на входа на Борисовата градина до езерото Ариана, от където множеството националисти се насочи към паметника на Христо Ботев. Там реч държа Боян от Млада гвардия. Той посочи величието и идеите на тези славни българи, като подчерта приемствеността между поколенията български националисти и нашият дълг в днешно време да продължим делото им, с което не само да се запазим като народ, но и да изградим една по-силна и независима България. След речта последва поднасяне на цветя и едноминутно мълчание.

След това участниците в събитието се насочиха към паметника на Илия Минев в градинката “Баня Лозенец” в близост до НДК. Там реч държа Цветелин Пенков от Български Национален Съюз. Във своето слово той наблегна на съдбата на Илия Минев и непримиримия му дух, за желязната му воля, с която надживя комунизма, въпреки прекараните над три десетилетия в лагери и затвори. Цветелин подчерта колко е важно да помним примера на хора като Илия Минев и да знаем, че дори под постоянни репресии имаме силите да се борим и да бъдем свободни.

След речта участниците отново поднесоха цветя и запазиха минута мълчание в памет на героя.

И така тази дата отново ни напомни, чрез битието на тези български герои, какво е да се бориш ежедневно за народ и Отечество. За това и тази година ще проведем Луковмарш и отново ще излезем по софийските улици, за да почетем паметта на ген. Луков, въпреки репресиите от властта в родината ни или от чужди държави. Защото го дължим на предците си и на поколенията идващи след нас.

https://www.lukovmarsh.info/

Hatshepsut

Репортаж от ТВ СКАТ за предстоящия Луковмарш 2024

Hatshepsut

Проведе се лекция за бележитите личности от рода на ген. Христо Луков

Откакто се организира и провежда Луковмарш, ние от Български национален съюз се стремим да съхраним и разпространим спомена за личността и делото на генерал Христо Луков. През годините в които сме проучвали изворите и сме търсили в архивите, едно нещо правеше все по-силно впечатление. Също като много други български герои, ген. Христо Николов Луков е от род изпълнен с немалко бележити личности. В следосвобожденска България именно такива знаменити родове, като Вазови, Дрангови и ред други, допринасят за възхода и отстояването на възродената ни държава. Такъв, без съмнение е и габровския род Лукови. За съжаление, тяхната история не е така позната и поради тази причина на 20 януари в централния щаб на БНС в София се проведе лекция, посветена на някои от най-видните представители на рода Лукови.

Лектор бе Тодор Щраков от младежката структура на Организацията, който се е заел с проучване на темата. Началото на лекция бе малко след 18 часа, като интересът бе голям и залата бе препълнена. Разказът на Щраков започна от родоначалника на рода Иван с прякор Лукът и наследника му Цоньо Луков. След което фокусът премина към тримата синове на Цоньо – Христо, Никола и Иван Лукови. Именно с техните дела започва да се прочува и рода. В презентацията си Щраков ползваше графично пресъздадено родословно дърво, за да илюстрира по-добре роднинските връзки.

Първият от прославилите се братя, чиято съдба бе представена бе Никола Луков, който е и бащата на генерал Христо Николов Луков. Лекторът разказа за неговите ранни подвизи като най-младия опълченец и защитник на Шипка, но и за по-малко познати моменти от живота на знатния габровец. Например за неговия професионален път като съдия, както и за създаването в Габрово на първото дружество на ''Червения Кръст'' в държавата ни, на което Никола Луков е бил председател.

Следващата личност, която бе разгледана в лекцията, бе тази на най-големия от тримата братя – генерал Христо Цонев Луков (чичо и съименник на генерал Христо Николов Луков). Личността му все още не е достатъчно добре проучена, но всичко известно за неговите подвизи и участие във войните за обединение, както и кариерното му израстване в българската армия и заеманите от него длъжности, намери място в лекцията.

Разказът продължи с историята на третия брат, генерал Иван Цонев Луков (другият чичо на генерал  Христо Николов Луков). Лекторът разказа подробно за ранните му години в българската войска, завършената от него Академия на Генералния щаб в Санкт Петербург и изпращането му в Русия и Франция като военен аташе.
Иван Луков успява да извоюва името си в историята на нашата държава и войска по време на войните за национално обединение, когато той ръководи Първа софийска дивизия, издигайки се през ПСВ до началник щаб на действащата армия и е един от най-приближените военни до генерал Никола Жеков. Представени бяха и интересни снимки от войната, както и някои от книгите и статиите, които генералът е писал. Обърнато бе внимание и на следвоенните години, в които ген. Иван Луков е председател на Съюза на запасните офицери, както и един от основателите на ''Народен Сговор''. В това си качество той има активна роля за съхраняването на достойнството и целостта на българската войска и държавност.

Аспарух Луков, братът на ген. Христо Луков, беше следващата личност разгледана по време на лекцията. Различните длъжности, които той е заемал приживе, бяха представени подробно със снимки и документи. Работата му в съдебната система, кариерата му в българската полиция като инспектор в дирекцията, началник на държавна сигурност и двата пъти, в които е бил областен директор, респективно на софийска и пловдивска области. Най-подробно бе представено времето му като кмет на “града на липите'”, Стара Загора, название което той дава на града. Инициативите му за павиране на улиците, строежа на съдебната палата, организираните военни и граждански паради, посрещането на немските войски и други интересни прояви бяха разгледани и представени с редки снимки. Животът на този достоен българин завършва в ада на комунистическия концентрационен лагер “Белене”.

В лекцията не бяха забравени и дамите от рода Лукови. Представянето им започна с една от най-изявените български художнички и носителката на златен медал от световното изложение в Париж през 1937 г. – Вера Христова Лукова. Тя е дъщеря на генерал Христо Цонев Луков и братовчедка на генерал Христо Николов Луков. Творческият й път бе илюстриран с множество редки снимки, статии и нейни произведения. Те обхващаха период от завършването й в художествената гимназия в София, през първите й художествени прояви, спечелването на златния медал в Париж, участието й в изложбата на българските художнички в Белград, чак до късния й творчески период във вече социалистическа България.

Последната представена дама бе съпругата на генерал Христо Луков, Невена Лукова.
Бяха показани запазени нейни портретни и семейни снимки. Представени бяха и документи, които показват, че Невена Лукова е била част от дамското дружество на 'Червения кръст” и дори е стигнала до званието ''Старша Самарянка''.
Лекторът разказа и за премеждията на рода на генерал Луков, след убийството му от комунистическите терористи и репресиите последвали след налагането на комунистическия режим в страната.

Всяка една от тези достойни и заслужили личности умишлено е натикана в забрава през годините на социалистическия “рай”. Престъплението им, в очите на комунистите, е именно тяхната отдаденост на националния ни идеал и живота им в служба на България. За това и целта на тази лекция, както и на самия Луковмарш е да възкреси спомена за тези бележити българи и да вдъхнови младото поколение да следва примера им в борбата за независима и силна България.

https://bgns.net/

Hatshepsut

Луковмарш 2024 - Забранен, но не забравен (рекламен клип)

“Забранен, но не забравен” - мотото което избрахме за тазгодишния Луковмарш. Това са думите, които олицетворяват организирането и провеждането на марша през последното десетилетие. Десетилетие, в което се превърнахме в трън в очите не само на управляващите нашата Родина, но и на световния политически “елит”. Години, в които либерали, комунисти, НПО-та, посолства и дори държави участващи в активни военни конфликти, пропяха в един глас само и само да не се проведе едно шествие в памет на един зверски убит от комунистически терористи, заслужил български герой. Но не успяха, защото спомена за генерал Христо Луков живее в сърцата на българската национална младеж. Така въпреки забраните и репресиите на държавните институции и либерално-комунистическия вой, всяка година по улиците на София националната младеж марширува в чест на Генерала.

Тази година имаме няколко спечелени дела срещу Столична Община относно провеждането на Марша и няма законови причини, поради които той да не се проведе. Така че Ви очакваме на 17 февруари от 17:00 на пилоните на НДК за да отдадем почит на ген. Христо Луков и да покажем, че името му може да бъде забранено, но никога забравено.

Hatshepsut

В София се проведе шествие под надслов „Марш на толерантността”

Въпреки напрежението около „Луковмарш” и заявките, че ще бъде забранен, шествие по софийските улици има. То е под надслов „Марш на толерантността. Срещу поругаването на паметта на жертвите на комунистическия терор”.

Организаторите заявиха, че няма да споменават името на Христо Луков. Така в стройни редици по трима, с български знамена и плакати на генерали и офицери от българската армия, мъжете в черно тръгнаха по ул. „Алабин”. Събитието е охранявано от десетки бусове и коли на полицията.

https://nova.bg/

Голямо антикомунистическо шествие започна в центъра на София. По същество това е забраненият от Столична община "Луковмарш". Стотици младежи, облечени предимно в черно и развяващи българския трикольор, започнаха да се събират на площад "Света Неделя" около 15:00 часа.

В началото на шествието те носят портретите на видни български военни, политици и интелектуалци с десни възгледи, които са били избити от комунистите след 9 септември 1944 г. Сред тях са Стефан Клечков, Петър Габровски, Богдан Филов, Тодор Кожухаров, майор Кирил Дрангов, Теодор Траянов, Иван Дипчев, Данаил Крапчев. Сред портретите нямаше такъв на ген. Христо Луков.

След като се събра множеството потегли по ул. "Алабин" и "Граф Игнатиев". Въпреки че участниците в шествието отричат да са свързани по някакъв начин с "Луковмарш", няма никакво съмнение, че става дума за едни и същи хора, пише БГНЕС.

Шествието се охранява от полицията.

https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/335445-lukovmarsh-zapochna-v-tsentara-na-sofiya-politsiya-ohranyava-shestvieto

Голямо антикомунистическо шествие или "Луковмарш" се провежда в София
Love Love x 1 View List

Panzerfaust

Браво!
Аз се зачудих, когато видях шествието като история на Фб страницата на "Луковмарш", как са го позволили, а то какво било!
Хитро, много хитро! :dance:

Hatshepsut

Цитатъ на: Panzerfaust - 17 Фев 2024, 22:35:36Браво!
Аз се зачудих, когато видях шествието като история на Фб страницата на "Луковмарш", как са го позволили, а то какво било!
Хитро, много хитро! :dance:

Щом като има творческо мислене и свежи идеи, пред българския национализъм ще има бъдеще  :azn:
Agree Agree x 1 View List

Panzerfaust

Другото, което вдъхва оптимизъм, са множеството млади и интелигентни хора, участващи в шествието. Щом се привличат будни младежи - има бъдеще!
Agree Agree x 1 View List

FELDMARSCHALL

Добре са го измислили. :judge:  Да видим 2025г как ще бъде.

Пешо

Бяхте ли на марша?

Пешо

Клип на Расате за създаването на марша.

ЛУКОВМАРШ - кой, кога и защо го създаде?
Informative Informative x 1 View List

Пешо

Това не е точно за тук, но не знам къде да го сложа. Пост на Расате за обвинения на Пламен към него в украински канал.

"Щом тинята те плюе, значи си на прав път!
Днес станах свидетел на нещо, което все още не мога да повярвам, че се е случило?!
От украинският канал https://t.me/Hetmanate2
ме помолиха за интервю, в което след това изобщо не ме допуснаха 👀
Вместо това дадоха думата на 💩 Пламен Димитров, който в типичния му стил изсипа кофи с лъжи, които аз сега трябва да обяснявам...
❌ Каза се, че съм измамник, който няма нищо общо с БНС?!
✅ Тази лъжа се повтаря вече 14 години.
Всъщност аз съм създател на БНС, Организация който през 2010 година разделихме на две.
Аз поех партията БНС, а на няколко души, които не искаха да се занимават с политика завещах непартийната структура БНС "Еделвайс".
По това време Пламен Димитров беше член на русофилската партия "Атака"❗️
❌ Каза се, че през 2010 съм бил изгонен от БНС.
✅ Всъщност аз се оттеглих от непартийната структура и това лесно може да се провери от първите публикации в пресата, с които обявих оттеглянето си. Скоро след това на няколко полицейски ушета беше наредено да поддържат новата версия, че съм бил изключен!
❌ Каза се, че съм сексуално извратен и с нисък морал!
✅ Пръв подхвана кампания срещу мен в тази посока жълтият вестник "Уикенд", който е собственост на Делян Пеевски, важна личност в етническата турска партия ДПС.
Към момента вестникът е осъден от адвоката ми за още 4 публикации!
Това не спира, обаче други мой недоброжелатели да се позовават на информацията изнесена в този парцал.
❌ Каза се, че съм уличен в злоупотреби с пари на БНС!
✅ Истината е, че както преди, така и сега аз съм един от основните дарители на организацията.
По НИКАКЪВ НАЧИН НИКОЙ не е доказал, че съм ощетил БНС. Дори обратното - подпомагал съм финансово лица, които съм считал за съратници, които обаче след това, за да не върнат отпуснатите средства, са се обръщали срещу мен.
❌️ Каза се, че съм "откраднал" партията БНС и нямам право да я представлявам!
✅️ Истината е, че аз съм единствен представител на тази партия по волята на нейните учредители и членове.
БНС-НД е легитимна партия и като такава участва със свои представители в местните, националните и президентските избори!
❌ Каза се, че събирам пари за Украйна, които обаче прибирам за себе си!
✅ От първия ден на войната помагам на различни войскови части и на отделни бойци!
Събраните и изпратени в Украйна пари са близо 20 000 лева!
Голяма част от тях са мой лични средства! За отчетност пазя имената на всички дарителите и информация къде са отишли събраните пари!
❌️ Каза се, че Никола Манчев бил първия председател на БНС?!
✅️ Истината е, че за съдебните регистрации на БНС сме ползвали различни имена на хора, които не са публично известни, защото съдът няколко пъти отказва да регистрира БНС с председател Боян Расате!
Това, обаче не прави тези лица председатели на БНС, нито пък някакъв фактор в Организацията! 
⚠️ В "интервюто" не се каза:
- кой е Пламен Димитров и бил ли е член на русофилската партия "Атака"?!
- каква е сексуалната ориентация на Пламен Димитров и в какви отношения са с другия "лидер" на БНС "Еделвайс, Звездомир Андонов!
- защо, когато преди две години бях арестуван за нападение на офиса на гей фондацията "Билитис", Пламен Димитров в качеството си на говорител осъди това "нападение", без да е имало политическа или каквато и да било друга необходимост да го прави!
- с какво лично е помогнал за победата на Украйна?
- вярно ли е, че за публикациите срещу мен в жълтата преса са плащали приближени на Пламен Димитров, които са се занимавали с кражби и източване на банкови карти в чужбина!
- вярно ли е, че някои от тези криминални лица продължават да се занимават с престъпна дейност, пазени от полицейски чадър?
- вярно ли е, че тези лица към онзи момент са били арестувани и след това вербувани от ДАНС, за да донасят информация за активисти и да сеят интриги и лъжи срещу други националисти!
- вярно ли е, че по тази причина НАЦИОНАЛНА СЪПРОТИВА БЪЛГАРИЯ отказва да участва в общи мероприятия с "Еделвайс" и между тях има конфликт?
- вярно ли е, че когато през 2020 година беше убит Емил Крумов (наш бивш съратник), лично Пламен Димитров прие версията на полицията за самоубийство и определяше мъртвия ни другар като луд и асоциален?
Всичко това от страх да не бъдат свързани с Емил Крумов!
- вярно ли е, че "Еделвайс" само формално подават искане за провеждане на ЛУКОВМАРШ, докато в същото време основната маса от участващите в шествието нямат нищо общо с тях!
- вярно ли е, че въпреки това навсякъде, където обикалят на туризъм в чужбина, представят хората от ЛУКОВМАРШ, като свои членове!
- вярно ли е, че по тази причина се опитват да пречат на други националистически организации да участват в шествието със свои знамена и символика, защото се страхуват, че ще бъдат изместени на заден план!
- вярно ли е, че ЛУКОВМАРШ го пазят за себе си единствено, защото е марка, която им помага да търгуват книгите на издателството им "Еделвайс", което им носи приходи?
- вярно ли е, че за 14 години, времето, в което тези няколко души се развиват отделно от мен, мнозинството в България и чужбина все още мислят, че аз ги представлявам?
ЗАЩО, след като аз имам своя Организация и свой път?!
И последно, ВЯРНО ЛИ Е, ЧЕ СА ТОЛКОВА ИМПОТЕНТНИ, БЕЗИДЕЙНИ И ПОСРЕДСТВЕНИ, че единственият начин да бъдат забелязани е като плюят по мен?!
Времето да пазим тишина за благото на Българския национализъм, приключи!
ИСТИНАТА НЯМА ДВЕ ЛИЦА И НЕ СЕ СТРАХУВА ОТ ДЕБАТ!
P.S. За всичко, което съм написал отговарям лично и с доказателства (имена, дати, документи)!
Възприемам случилото се като пореден опит да бъда очернен, защото съм реално активен и преча на определени "хора", и интереси!
За жалост този път бяха намесени и трети лица от Украйна, които със своята наивност и неинформираност станаха оръжие в ръката на едни боклуци, които не си дават сметка, че освен мен излагат и България и Българския национализъм!
https://t.me/boyan_rassate"

Пешо

Между другото, защо БНС вече нямат провинциални структури, както е било преди?

Panzerfaust

Пешо

Цитатъ на: Panzerfaust - 23 Фев 2024, 00:06:00Аз не.
Понеже съм много малък и не мога да се ориентирам доста добре в историята на БНС, може ли да споделиш твое мнение за поста на Расате във Фейсбук, който качих тук?

Авитохол_165

Расате си беше натирен от БНС.
Партията БНС-НД няма нищо общо с познатата ни организация БНС, освен случайното съвпадение на имената. Това е партия, създадена в началото на 90-те, оглавяваше се от едни възрастни хорица, които позволяваха (срещу някой лев, предполагам) на Расате да я използва, за да участва на избори.
Факт е обаче, че след изгонването на Расате, новите водачи не развиха БНС особено удачно и организацията западна.

Similar topics (5)

199

Отговори: 2
Прегледи: 1147

1716

Започната отъ Hatshepsut

Отговори: 44
Прегледи: 4164

134

Започната отъ Hatshepsut

Отговори: 4
Прегледи: 1182