• Welcome to Български Националистически Форумъ.

Българският политически интерес отвъд фило/фобията

Започната отъ Panzergrenadier, 25 Дек 2020, 19:48:41

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Българияполитикагеополитика

Panzergrenadier

Сред патриотичните кръгове силно е залегнала идеята, че истинския родолюбец трябва да е отвъд всякаква филия по отношение на друга народност или държава. Не би трябвало да обичаш друга нация, освен българската. Любовта ни е само към България. Но какво е филия? Дали любовта към произведенията на Гьоте, Шилер или Ницше ни прави германофили, а увлечението по Достоевски и Гогол русофили?

Ясно е, че не. Тук става дума за политика.  Можем ли при тесните си връзки си с една велика държава-империя  да получим ползи за България - културни, икономически, военни?

Ясно е, че великите сили дават, но и искат в замяна много. Имперската власт и влияние се разпространява далеч отвъд границите й, и това именно я прави империя. Нашата мила Родина винаги е била поле на борба между различни имперски влияния  - от изток и от запад. У нас винаги ще има про-западни или руски лобита, въпреки изгонените дипломати. Каква трябва да е нашата политика?

Баланс.

Когато Атлантиците ни рекетират, да играем с Русия, а когато Русия ни изнудва - със запада... Или с която и да е друга регионална или глобална сила. Да ги държим в напрежение за да ни уважават.

Мнения?

Hatshepsut

Позицията "въртиопашка" или "фурнаджийска лопата" едва ли би заслужила някакво уважение.
Нашият цивилизационен избор е вече определен и трябва да го следваме. Примерно аз не бих окачествил изискването на НАТО за 2% бюджетни средства за отбрана като рекет, времето ще покаже, че тези инвестиции в ново въоръжение и военна техника са оправдани.

Съгласен съм обаче с уводната част на изложението, че филофобията касае политиката, а не културата.
Моето мнение по принцип е, че Великите сили не могат да бъдат наши приятели, в това отношение би трябвало да се ориентираме към държави от нашия мащаб.

Panzergrenadier

Гледаме си интереса, не сме фурнаджийски лопати. Отслабне ли един съюз или коалиция, вече нямаме интерес от него.

Проблемът е, че балансът на великите сили се променя. Умението е да си с някоя велика сила, когато имаш ползи от това. Винаги е особено важно да напуснеш навреме страната на разпадаща се коалиция или империя. Бяхме в Оста - напуснахме я. Бяхме с Варшавския договор - пак така. Да бъдем на страната на една велика сила, като калкулираме интересите си. Да видим дали НАТО ще преодолее вътрешните си противоречия, дали ще оцелее във вида и върха на мощта си и занапред за да продължим партньорството си в този съюз. 

Шишман

"Филофобията касае политиката, а не културата" , но не съвсем даже -никак.Винаги става дума и за културно влияние и промяна, ама винаги. Даже има книга "Война на цивилизациите", тоест на културите.
НАТО и ЕС , макар и да изглеждат добре, на края ще са грешният избор понеже ни мразят и винаги са ни мразили. Трябва рано или късно да ги напуснем.

Panzergrenadier

Политика и култура не рядко са свързани. Един Александър Дугин е не само писател, но и пропагандатор на определени великоруски геополитически идеи. Политиците-писатели правят политическа пропаганда, но едновременно с това и култура.

Шишман

Цитатъ на: Panzergrenadier - 25 Дек 2020, 22:21:18Политика и култура не рядко са свързани. Един Александър Дугин е не само писател, но и пропагандатор на определени великоруски геополитически идеи. Политиците-писатели правят политическа пропаганда, но едновременно с това и култура.
Винаги са свързани. От Рим до сега.
Пoлитика има даже  в  UFC MMA.

Panzergrenadier

Литературните творци доста често създават пропагандистка литература и нахъсват политически тълпите. Аз не мога да разделя комуниста Вапцаров от поета Вапцаров.

Но е възможна и национална литература без политическа пропаганда.

Шишман

Цитатъ на: Panzergrenadier - 25 Дек 2020, 22:27:43Литературните творци доста често създават пропагандистка литература и нахъсват политически тълпите. Аз не мога да разделя комуниста Вапцаров от поета Вапцаров.

Но е възможна и национална литература без политическа пропаганда.
Тия на запад са още по ненормални.

Panzergrenadier

Харесвам "Записки от подземието" на Достоевски и Ecce Homo на Ницше, но това не ме прави нито русофил, нито германофил.

Hatshepsut

Цитатъ на: Panzergrenadier - 25 Дек 2020, 22:48:54Харесвам "Записки от подземието" на Достоевски и Ecce Homo на Ницше, но това не ме прави нито русофил, нито германофил.

И аз съм така, харесвам творчеството на Достоевски, той е един от любимите ми писатели, но не съм русофил.
Харесвам и творчеството на Александър Дюма, но не съм франкофил :)

Когато споменах по-горе за "цивилизационен избор", имам предвид че България е европейска държава и трябва да остане такава, в този смисъл отхвърлям евразийските проекти като абсолютно неприемливи.
За мен Европа означава целия континент, а не само западна Европа, както смятат умнокрасивците. Сещам се как преди около 20 години един седераст се изцепи по радиото, че Европа свършвала там, където започват да пият боза... ставаше дума за Босна и Херцеговина и по-надолу, тоест за такива екземпляри Балканите не са част от Европа  :devil:

Разпадането на НАТО не го виждам на хоризонта, също и разпада на ЕС (Брекзит е инцидент, за който си има обективни предпоставки). Ако обаче НАТО някога се разпадне, алтернативата я виждам в изграждането на европейски въоръжени сили - този вариант за мен е най-добрия. Естествено имам предвид такива сили да бранят "крепостта Европа", а не да обикалят из Средиземно море и да спасяват "бежанците" от лодките и да им мият гъзовете.

Panzergrenadier

Насочвали сме се в миналото към онези сили на политическата сцена, които имат общо с нас и от които можем да очакваме  помощ. Например сходна историческа съдба. Сила, която ще ни помогне за отхвърляне на Ньой. Мирен ревизионизъм. Такава след края на ПСВ е Германия. Само да кажа, че онази Германия няма нищо общо с днешната, така че нямам сантименти към германския народ и държавност. Грешни  сметки сме си правили и 1944 г. се прехвърляме в другия лагер. Това беше неизбежно и необходимо.

Днесе е различно, но и днес членуваме в Съюзи - икономически и военни от който имаме големи ползи. Но всичко се променя.Смени ли се вятъра - и ние с него, без сантименти. :)

Шишман

Цитатъ на: Panzergrenadier - 25 Дек 2020, 22:48:54Харесвам "Записки от подземието" на Достоевски и Ecce Homo на Ницше, но това не ме прави нито русофил, нито германофил.
И на мене ми харесват някои чужди, даже руски, но........ но в крайна сметка това не е моята култура ,нито тази на предците ми. Така че може, а и няма нужда  и да не ми  харесват и майната им.
Пък и още не съм познал българското, както трябва та няма смисъл да губя време с чуждото.

Panzerfaust

Цитатъ на: Panzergrenadier - 25 Дек 2020, 19:48:41Когато Атлантиците ни рекетират, да играем с Русия, а когато Русия ни изнудва - със запада... Или с която и да е друга регионална или глобална сила. Да ги държим в напрежение за да ни уважават.
Всяко едно заиграване с Русия ни е коствало скъпо, много скъпо. Този урок трябва най-после да го научим. Както казва Левски: "Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме".

Цитатъ на: Panzergrenadier - 25 Дек 2020, 20:19:16Бяхме в Оста - напуснахме я. Бяхме с Варшавския договор - пак така.
И все пак има много голяма разлика между участието ни в двата съюза. В единия влизаме по наше желание и се ползваме с равнопоставеност, докато при другия влизаме по неволя като окупирана държава.
Agree Agree x 1 View List

Panzergrenadier

Цитатъ на: Шишман - 26 Дек 2020, 09:27:17И на мене ми харесват някои чужди, даже руски, но........ но в крайна сметка това не е моята култура ,нито тази на предците ми. Така че може, а и няма нужда  и да не ми  харесват и майната им.
Пък и още не съм познал българското, както трябва та няма смисъл да губя време с чуждото.

Българските литературни класици като Ботев, Вазов, Славейков, Каравелов, Талев и мн. други са залегнали трайно в учебните училищни програми, няма как да не се знаят.

Panzergrenadier

Евразийски проект, европейски проект... От руската /преди това съветска/ сфера на влияние постепенно излизат все повече държави. Той се превръща в нещо нереално, поне що се отнася в него да направят заявка членки на ЕС.

Вероятно сме наясно, че само един консервативен проект може да ни спаси от претопяване. Къде са европейските консерватори на власт и ако не я вземат не ни чака нищо добро...

Претопяването ни като нация няма да се повлияе от паричните потоци от ЕЦБ, и европейските фондове.

Panzerfaust

Цитатъ на: Panzergrenadier - 27 Дек 2020, 17:42:43Претопяването ни като нация няма да се повлияе от паричните потоци от ЕЦБ, и европейските фондове.
Претопяването ни като нация на първо място се вляияе от това, доколко сме силни.
След 1878 г.Русия винаги ни е вредяла. Просто не ни съвпадат интересите, това е...

Similar topics (1)