По повод един мач – за расизма на англичаните и българите

По повод на последния расистки скандал заради мача България – Англия на 14 октомври ми идва малко повече самоунижението и плюенето по нас, българите. Както можете да се досетите, най-активни отново са умнокрасивците, чиято българофобия не е изненада за никого. Този подход да се натрапва чувство за вина на цялата нация заради изстъпленията на няколко души е абсолютно неприемлив.

Общоизвестно е, че английските футболни хулигани не са по-малки расисти от българските, а пък в самата Англия бяха публикувани статии за този мач, в които българите бяха наречени „расисти“ и „животни“!
На тези статии умнокрасивците реагираха по два начина : според една част от тях това е фейк-нюз и такова нещо не е било публикувано в английските вестници. Тази теза може да се опровергае много лесно с автентична снимка:

Другата реакция обаче е много по-скандална – някои умнокрасивци намират за съвсем естествено англичаните да ни наричат „животни“ и ние би трябвало не да се възмущаваме, а да се срамуваме от това! Значи според тях англичаните са нещо повече от нас и имат право да ни унижават и обиждат… а това е национален нихилизъм и мазохизъм, който по никакъв начин не може да бъде оправдан.

Наскоро прочетох две книги на Хенриета Тодорова – за новокаменната и каменно-медната епоха в България, и си мисля, че ние българите не би трябвало да се срамуваме от англичаните и да ги смятаме за нещо повече от нас… От халколитната епоха датира първата европейска цивилизация и тя е тук, на наша територия, а по същото време племената на британския полуостров (преди 7-8 хиляди години земите на днешна Великобритания са били свързани с Европа и наистина са били полуостров) са практикували човекоядство, значи са били на много по-ниско културно ниво. Е, както ми стана ясно от книгите на Хенриета Тодорова, нашите предшественици от тази епоха са яли и кучета, но никъде не срещнах информация за човекоядство…

Относно изучаването на вероучение в училищата

Понеже въпросът за изучаването на вероучение в българските училища периодично се повдига, ще споделя моето мнение – аз съм категорично против изучаването на вероучение в училищата поради следните причини:

1. Аз съм привърженик на секуларната държава и светското образование, в училищата не трябва да се извършва религиозна пропаганда. Религията е въпрос на личен избор на всеки човек и не трябва да се натрапва по някакъв груб и казионен начин.
2. Ако бъде допуснато изучаването на християнско вероучение, трябва да се допусне и изучаването на ислям, което за мен е неприемливо.
3. Часовете по християнско вероучение започват с молитвата „Отче наш“… Към кого е отправена тази молитва? Моето мнение е, че когато се отправя молитва или благодарност към някое божество, задължително трябва да се спомене неговото име. В случая с молитвата „Отче наш“ не се споменава никакво име, а истината е, че тази молитва е отправена към еврейския бог Йехова…
4. Не смятам за правилно в училищата да се пропагандират „ценностите“ на Стария завет, а именно – човешките и животински жертвоприношения, убиването с камъни за щяло и нещяло, робството, полигамията и левирата.
5. Не смятам за правилно пропагандирането на еврейския расизъм и ционизъм, а именно поднасянето като абсолютна истина на твърдението, че евреите са богоизбран народ, а останалите народи са второ качество. Не смятам за редно децата в училищата да бъдат възпитавани, че евреите са нещо повече от нас.

И накрая – моят личен пример: аз не съм учил вероучение и не съжалявам за това. И въпреки че образованието едно време беше атеистично, аз никога не съм бил атеист и няма да бъда 🙂

За моралната уродливост на умнокрасивците

Започвам с уточнението, че обект на настоящото изложение не са всички представители на демократичната общност у нас, а само най-агресивните и безочливи екземпляри.
Това, което може би най-силно ме отвращава у тях е антибългарската им пропаганда, тяхното презрение към българите и българщината е пословично. Те постоянно наричат нашата родина България „територия“ или „кочина“, а пък нас българите ни наричат патреоти, патридиоти, идиоти, ганьовци, 80% (метафора на „дебили“), булгарос и т.н.
Някои от тях недоволстват че пишем на кирилица и искат да се въведе латиницата, други пък пишат направо на английски и т.н. Очевидно е, че те се срамуват от своя български произход и искат да се разграничат от него, дори един от тях „отеца“ Рафаил-Росен Стефанов заявява, че се самоопределя като част от „ромското малцинство“ :O
Само по себе си подобно отношение към собствения произход е нещо комплексарско и уродливо.

Следващия аспект, на който ще се спра е следствие от горепосоченото – омразата към българското води до фиксация върху „онеправданите малцинства“, които се противопоставят на подтискащото ги българско мнозинство. Ето защо умнокрасивците подкрепят гей-парадите и гей-браковете, осиновяването на деца от гей-двойки, носенето на бурки от ислямските фанатици, нашествието на „бежанците“ от Азия и Африка, легализацията на марихуаната, легализацията на проституцията, узаконяването на незаконните цигански постройки и т.н.
Обаче подкрепата за такива деструктивни слоеве в нашето общество няма как да не доведе до деструктивни последици. Семейството е основна структура на човешкото общество от времето на каменно-медната епоха насам (от около 6-7000 години) и опитите за неговото разграждане и подмяната му с гей-сурогати са нещо изключително уродливо. Същото важи и за опитите да се наложат чужди на нашия манталитет модели за отнемане на деца от истински семейства и за даването им на педерасти.

От друга страна, омразата към българското води и до падане в плен на глобалистки тенденции, които по своята същност са вредни, защото водят до размиването на нациите и превръщането им в аморфна маса без ценности и традиции.

Логично е да се предположи, че ако такива хора, които мразят българите се докопат до властта, те ще провеждат антибългарска политика. Затова е добре те да си останат с 2-3% влияние и да не бъдат допускани до властта.

Друг белег на морална уродливост на умнокрасивците е техния груб материализъм. От изказванията на някои от тях личи, че са атеисти, егоисти и пазарни фундаменталисти, а също и привърженици на социалния дарвинизъм. Често се случва те да говорят за „естествен отбор“, като под това имат предвид че трябва да останат само те и защитаваните от тях малцинства, а другите да изчезнат :/
А ако става дума за социална политика, повечето от умнокрасивците, (не само от либертарианския лагер), започват да реват на умряло. За тях бедните са виновни, че са бедни, болните са виновни, че са болни и т.н., за тях е съвсем естествено да има бездомни българи или такива, които ровят по кофите, но пък от друга страна те нямат нищо против да се наливат милиарди левове за интеграцията на циганите или за пропаганда на джендър-алтернативи, примерно.

Аз мисля, че и лицемерието е някакъв белег на морална уродливост. Нека споменем за т.нар.политическа коректност, която лансират умнокрасивците. Най-общо тя означава, че трябва да се чува само тяхното мнение, а всички други мнения са „език на омразата“. Обаче съм забелязал, че самите умнокрасивци са крайно нетолерантни, те псуват, кълнат и обиждат на воля, да не говорим за лепенето на етикети (това вече го споменах в началото).

Последния случай с хакерската атака срещу НАП показа още една уродлива страна на умнокрасивците – да защитават престъпниците и тарикатите. Често се е случвало да забележа как умнокрасивците се подиграват на българите, които стават жертва на телефонни измами и нито веднъж не съм срещал случай някой умнокрасивец да заклейми телефонните измамници (може би защото са цигани?)… Но всички си спомняме, че и самите умнокрасивци не са застраховани, доста от тях „изгоряха“ с евтини самолетни билети, продадени им от някой си Спас от Кочериново 😛

И въпреки всичко, умнокрасивците се смятат за елит на българското общество и за единствени радетели за европейското бъдеще на България!
Те до последно не можеха да повярват, че настоящото българско правителство ще подпише договора за самолетите F-16, „понеже Каракачанов е русофил“ :/ Ами така става, когато мисленето ти е сковано от идеологеми и си мислиш, че слънцето свети само за теб 😀
А моето мнение по този въпрос е, че умнокрасивците не са никакъв елит на българското общество, по-скоро те ми приличат на някаква компрадорска прослойка, която си е внушила, че трябва да посредничи между Брюксел и българското общество и да сведе и наложи европейските ценности на нас, местните аборигени…

В заключение ще спомена, че такива хора не заслужават моето доверие.

За Българските празници

През последните години има опити на нас българите да ни се натрапват чужди празници. Това явление съвсем не е безобидно и не трябва да се подценява. Ние като народ си имаме свои празници и къде повече, къде по-малко си ги спазваме. Така както ние не натрапваме нашите празници на другите народи, така е редно и другите народи да не ни натрапват техните празници, които са чужди на нашата душевност.
В интерес на истината, този процес е започнал още по времето на соц-а, когато ни натрапваха руско-съветските празници 23 февруари, 7 ноември и 9 май. А напоследък чуждите празници, които се натрапват доста агресивно, са Хелоуин и св.Валентин. Последната капка, която преля чашата на моето възмущение беше опитът да ни се държи сметка на нас българите, че не сме чествали D-Day (денят на десанта на „съюзниците“ в Нормандия на 6 юни 1944г. по време на Втората световна война). Няма да споменавам имена, само ще уточня, че това нагло и назидателно мнение бе изказано от една българомразка пачавра. Както и да е, аз съм сигурен, че 99% от българите не знаят изобщо какво е това D-Day, а дори и тези, които знаят, не биха счели за нужно да празнуват такъв празник… а и нека уточним, че тези „съюзници“ не са били наши съюзници, става дума за Сталин, Чърчил и Рузвелт/Труман.

Та така, ние като българи не само трябва да почитаме (и ако не празнуваме, поне да знаем кои са нашите празници), но и трябва да се противопоставяме всячески на опитите да ни се промиват мозъците и да ни натрапват чужди празници. Знам че това звучи като лозунг, но трябва да се вземат някакви мерки, примерно за мен е недопустимо чужди празници да се лансират и пропагандират в българските училища, както става с Хелоуин, ролята на българското училище и българските учители трябва да е в точно противоположната посока, в отстояването на родолюбието и българските традиции.

Избори за евродепутати 2019

Един коментар за отминалите избори за евродепутати

Като цяло преценявам резултатите от отминалите евроизбори като добри. Единственото, което ще отбележа като тревожно е нискатата избирателна активност.
Естествено, доволен съм и от резултатите на патриотите и националистите, аз също се позиционирам в тази част на политическия спектър. Разпадането на коалицията Патриотичен фронт се оказа изключително успешен политически ход, ВМРО се отърваха от русофилския баласт на Атака и постигнаха много добър резултат. Лично аз нямаше да гласувам за листа, в която присъстват отявлени руски кавалджии 

:P

 Надявам се, че дните на тази коалиция са преброени, като не изключвам някакъв по-принципен и по-градивен вариант за в бъдеще.

Успехът на „Демократична България“ за мен е изненада, може би е редно да спомена защо тази и подобни коалиции не могат да бъдат мой избор.
Следя от време на време публикациите в личните фейсбук-профили на активистите от либералния спектър и съм отвратен от тяхното българомразко и нихилистично отношение към България и българите. Първо, те редовно наричат България „територия“ и „кочина“, и второ – плюят по нас българите, наричайки ни „патреоти“, „патридиоти“, „идиоти“, „80%“ (метафора на „дебили“), „народец“, „ганьовци“ и т.н. За тях ние българите сме лоши, защото сме скептични към глобализацията и държим на своите ценности и традиции, защото не сме толерантни и не искаме гей-паради и гей-бракове, и защото не посрещаме „бежанците“ от Азия и Африка с плакати „Refugees welcome“ и свалени гащи…
Явно е, че тези хора не се чувстват част от българския народ, въпреки че са се самообявили за негов елит. Аз лично не ги признавам за елит, по-скоро бих ги оприличил на някаква компрадорска прослойка.
Очевидно е, че всеки човек с чест и достойнство не би гласувал доверие на хора, които съвсем открито го презират и подиграват. Ето защо нямам доверие на такива хора и няма да гласувам за тях.

P.S. Аз не съм против членството на България в ЕС и не съм настроен антиевропейски. Мястото на България е в Европа, а не в Евразия.

Ще строят нов затвор за 400 души

Ето една добра новина 🙂
Крайно време беше да се инвестира в това направление, дано затворът да бъде построен бързо и още по-бързо да бъде напълнен. Мястото на престъпниците е в затвора, а не по първите страници на вестниците и като ментори по телевизора…
Спомням си, че преди една-две години бях чел една статия, където някакъв американски либераст беше предложил само най-тежките престъпления да се наказват със затвор, а на останалите да се гледа през пръсти. А пък според мен най-доброто решение е тежки ефективни присъди и затвори като Алкатраз 😉

Ето източника на информацията:

Държавата ще строи нов затвор с капацитет 400 осъдени, потвърди днес по време на изслушването си в Народното събрание министърът на правосъдието Цецка Цачева. Битовите и санитарни условия в двата ареста в София и в Софийския централен затвор остават незадоволителни, призна министър Цачева.
По линия на Норвежкия финансов механизъм държавата работи по проект за изграждане на нов затвор, съобщи правосъдният министър: „Предстои избиране на терен за изграждане на нов затвор с капацитет 400 души, лишени от свобода, и учебен корпус за служители с капацитет 100 надзиратели“.
В същото време министърът уточни, че към момента няма пренаселеност в затворите. „Навсякъде са осигурени необходимите минимални санитарни критерии на лишените от свобода“.
За последните две години цялостни ремонти в спалните и битовите помещения са извършени в затворите в Бургас, във Варна и Сливен. До края на годината ще приключат ремонтите в местата за лишаване от свобода в Пазарджик и Бобов дол.
Софийският затвор и двата ареста в София се нуждаят от основен ремонт, обясни Цецка Цачева: „Това няма как да извършим по една единствена причина – че няма къде в момента да бъдат временно преместени лицата, които са в Софийския централен затвор“.

Копирано от standartnews.com

Една добра инициатива :)

Новата ни посланичка в Делхи се представи в народна носия

Ето нещо ново, което много ме зарадва, така показваме на целия свят че сме българи и не се срамуваме от това. Според мен това е и достоен отговор на глобализацията и антибългарските изстъпления на либерастите-космополити. Надявам се и други посланици да подемат тази инициатива и тя да стане традиция, защо не?

Ето малко повече информация от статията на Нова ТВ:

Обичам националните традиции, фолклора, коментира пред NOVA Елеонора Димитрова
Новата посланичка на България в Индия се появи в народна носия при връчването на акредитивните си писма на президента на страната. Тя е и първата жена, която ще изпълнява дипломатическата длъжност в източноазиатската държава. Елеонора Димитрова сподели в предаването „Здравей, България“ какво я е подтикнало да направи този избор.
„Първо – защото така го чувствам. Обичам културата, обичам националните традиции, фолклора. И много се радвам, че много млади хора се връщат към тях. Това беше прекрасна възможност да покажа нашите традиции в една вековна държава като Индия. Установената протоколна практика в много държави дава възможност да се избере облеклото“, обясни Димитрова и добави, че в страната на почит са народните носии.

Новата ни посланичка обясни и как е избрала точно тази носия от шопския край: „Дълго разглеждах образците на нашите национални облекла и харесах тази носия. Има и гайтан с цветовете на българското знаме, вшит в нея“, разказа тя.
„Много се радвам, че създадох положителна новина. Поздравиха ме индийските домакини и останалите колеги, с които връчихме заедно акредитивните си писма. Получих и много топли отзиви от приятели, познати и непознати дори“, заключи Димитрова.

https://www.vbox7.com/play:5d015de66c

https://nova.bg/news/view/2019/03/14/243586/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%B8-%D0%B2-%D0%B4%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B2-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%8F/

Луковмарш 2019

Както се очертава, и през следващата 2019г. ще има Луковмарш. Датата е определена – 16 февруари. Подгряващите прояви ще започнат по-рано, на 6 януари ще бъде открита кампанията за Луковмарш, това е вече традиция. Надявам се опитите за забрана на марша да се провалят и в него да участват все повече хора. Ние като българи имаме право да честваме своите национални герои, това трябва да бъде заявено и отстоявано пред всички.

Ето информация за откриването на кампанията за Луковмарш 2019 от сайта на Българския Национален Съюз: https://bgns.net/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D1%89%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%8F/


ПОДРОБНОСТИ ЗА СЪБИТИЕТО

По традиция ще открием кампания за предстоящия Луковмарш на 6 януари. В тази дата са преплетени съдбите на трима веики българи. На нея са родени Христо Ботев и генерал Христо Луков. Също на тази дата, през 2000 година умира Илия Минев, най-дългогодишния политически затворник в България.

Затова на 6 януари в 14:30 часа ще се съберем на езерото ,,Ариана“, гр.София, от където ще отидем до паметника на Христо Ботев в Борисовата градина, където ще поднесем цветя. От там ще отидем до паметника на Илия Минев в градинката срещу НДК и хотел ,,Хилтън“. Където също ще поднесем цветя и ще проведем кратка възпоменателна церемония.

След това, в 17 часа, в централния щаб на Български Национален Съюз ще се проведе лекция на тема „Илия Минев – живота на един мъченик за България“. Ще я изнесе професор Никола Алтънков, който ще разкаже за живота на легионера и непримиримия български националист, Илия Минев. Г-н Алтънков лично го е познавал, така че всеки присъстващ ще има късмета да чуе един автентичен разказ за този титан на българския дух.

След лекцията някои от организаторите на Луковмарш ще разкажат за планираните мероприятия и акции около възпоменанието за ген. Луков. Също така ще дадат малко повече информация около съдебната битка с кмета Йорданка Фандъкова, която ни се налага да водим и тази година, за да може да проведем традиционното факелно шествие нормално. Също така всеки присъстващ ще може да се сдобие с някои от рекламните материали, които сме подготвили за Луковмарш 2019.

За кирилицата и латиницата в България

Ще споделя моето мнение по въпроса за кирилицата и латиницата в България.
Аз съм твърдо против въвеждането на латиницата като паралелна писменост в България (по подобие на Сърбия), а пък смяната на кирилицата с латиница за мен е абсолютно кощунство.

Спомням си, че за пръв път срещнах такова предложение по страниците на в-к „Демокрация“, ако не се лъжа, беше през 2000г. Тогава имаше един казус с австрийския професор Ото Кронщайнер, на когото Великотърновския университет беше отнел по-рано дадената титла доктор хонорис кауза заради такова предложение. Та по този повод в-к Демокрация оплю ВТУ и го нарече „селски университет“, а един псевдоинтелектуалец – Виктор Пасков, се вайкаше, че искал и той като другите европейци да има добър компютър и да пише на латиница… Оттогава не бях срещал подобни предложения, едва напоследък във фейсбук някои либерасти се опитват да ги реанимират, като „отеца“ Рафаил-Росен Стефанов. Имаше и някакъв пародиен опит да издадат романа на Иван Вазов „Под игото“ на шльокавица.

За щастие, подобни предложения са маргинални и не срещат съчувствие сред огромното мнозинство от Българите и ако либерастите останат екзотично малцинство и бъдат държани настрана от управлението на държавата, въпросът за въвеждането на латиницата в България никога няма да бъде поставен на дневен ред.

Има една по-тревожна тенденция, латиницата да бъде използвана неформално, става дума за т.нар. шльокавица или маймуница (честно казано, аз не ги разграничавам), т.е. да се пише на български с латински букви. Та това обикновено се прави в интернет, по чатове и форуми, както и в социалните мрежи. Обикновено на шльокавица пишат цигани и теенагер-простаци, но за съжаление и някои българи го правят.
На това трябва да се противодейства всячески, специално по форумите администраторите трябва да въведат изискване за писане на кирилица и да следят за неговото спазване. Също и във фейсбук е възможно – администраторите на фейсбук-страници и групи могат да изискват задължително писане на кирилица. Аз лично като администратор правя всичко възможно.

Не съм свършил, има и една още по-грозна тенденция, която забелязвам в социалните мрежи, и тя е българи да пишат направо на английски.
Не искам да очертавам профилите на тези, които го правят, въпреки че мотивите им са прекалено ясни, особено ако принадлежат към групата на либерастите.
Тук вече нещата са много сложни и опират до подсъзнателно или съзнателно отхвърляне на българския произход от съответните лица, както и стремеж към космополитизъм или хипертрофирано европейско съзнание и самочувствие, нещо като „Криворазбраната цивилизация“ в съвременен вариант.
За съжаление, не мога да посоча най-правилния начин за противодействие в този случай, но ще трябва да се измисли нещо.

„Дворът на кирилицата“ в гр.Плиска

„Дворът на кирилицата“ е една родолюбива инициатива в стропрестолния град Плиска, реализирана на 2 май 2015г. Кирилицата е нашата, българската азбука, тя е създадена на българска земя през 9-ти век и оттогава и до ден днешем ние пишем с тези букви. Някои от тях са отпаднали през вековете и днес са останали само 30 букви.

Такива инициативи съхраняват българщината и поддържат жив българския дух, считам ги особено полезни за родолюбивото осъзнаване на младото поколение.
Ето една снимка:

Ето и повече информация от официалния сайт на двора на кирилицата в Плиска:

На 2 май 2015 г. тишината на малкия град Плиска, някогашната първа столица на Българската държава, се огласява от прииждането на хиляди хора. Поводът е знаменателен – честването на 1150-годишнината от Покръстването на българите в православната християнска вяра. Старата Базилика – първият православен християнски храм в славянския свят – посреща висши духовни и светски личности от цялата славянска общност за Божествена света литургия послучай празника.
Голяма част от човешкото множество се събира и на поляната в противоположния край на градчето. Ориентират се по огромния 12 метров кръст, който се издига зад висок каменен зид. На него е окачен герб със стара българска розета, обрамчена от името на Плиска и завета на Аспарух “Тук ще бъде България!” На обикновена дървена порта с обикновени букви пише: Двор на кирилицата. В деня на празника портата се отваря, за да посрещне първите посетители на един уникален не само за България, но и за света културно- исторически комплекс.
Интересно е, че този дом на кирилските букви и тяхната история се създава не от държавна институция или организация, а от един арменец – Карен Алексaнян – установил се в България и научил много за историята ни. С лични средства той закупува около 8000 кв.м земя, наема строители, архитекти, български и чуждестранни художници и те започват да осъществяват идеите му. С много усилия и вдъхновение празната поляна в покрайнините на Плиска се превръща в едно необикновено място, приканващо съвременните хора от всички народности, използвали и използващи кирилската писменост, да се преклонят пред нейните основатели и пред творците, които са я увековечили.
Карен Алексанян споделя какво от историческия разказ го е впечаталило до такава степен, че е предизвикало желанието му да построи Двор на кирилицата точно тук:
“От частичните сведения, достигнали до нас от “Житието на св. Климент Охридски” от Теофилакт Охридски, разбираме, че след смъртта на св. Методий на 6 април 885 г. в Европа започнали мъченията над неговите и на св. Кирил ученици. По-младите от тях били отвлечени в робство, а по-възрастните – изгонени.
Климент, Наум и Ангеларий успели да стигнат до Белград, който по онова време бил българска гранична крепост. Там ги посрещнали с радост и ги изпратили с почести в Плиска при цар Борис, защото те “копнеели за България”, а царят “отдавна жадувал за такива учени мъже”. След пристигането им в столицата (около 886 г.) Борис настанил Климент и Наум в дома на боила Есхач, а Ангеларий – при другия си доверен боил Чеслав. Известно време царят пазел в тайна пребиваването в Плиска на приносителите на новата славянска писменост, “докато приготвим напълно това, което трябва да направим”. Но самият той бил обхванат от силно желание “всеки ден да разговаря с тях”.
Именно под въздействие на прочетеното в житието аз видях във въображението си дома на Есхач, където Климент, Наум и Ангеларий преработили глаголицата в кирилица, съобщили радостната новина на цар Борис и го поканили да му я покажат. Представих си царя, седнал на трон в единия край на двора, а пред него – буквите, наредени като войници на църковно-славянщината. Срещу фигурата на Борис, в далечината пред западния зид, виждах голям кръст, а пред него като бели видения – образите на св. Кирил и св. Методий. Книгата в ръцете им беше изписана на глаголица, но погледите им благославяха новите кирилски букви.
Така се роди идеята за изграждането на Двор на кирилицата. За съжаление, не е известно къде точно са били домовете на боилите, в които са творили Кирило-Методиевите ученици. Може би Господ ме доведе и ми показа мястото, където са били създадени буквите. Няма как да разберем, остава само да се надяваме и да мечтаем, че е така.”
Комплексът “Дворът на кирилицата” е организиран в две свързани едно с друго пространства:
Входната порта въвежда към Буквите – мястото, където са разположени внушителните скулптури (ръчно резбовани от камък) на кирилските букви пред погледите на три емблематични фигури – на светите братя Кирил и Методий и на св. Борис I – Михаил, царя покръстител на българския народ. Вляво от скулптурата му е изграден малък параклис, носещ неговото име. До параклиса се издига камък с кръст – традиционният арменски “хачкар”, подарък от първия християнски народ с послание за Двора на кирилицата.
През картинната галерия, разказваща с образи историята на покръстването и създаването на кирилицата, се прехожда към Крепостта – символ на защита и съхранение на българщината и писмеността. Това е автентична каменна сграда с кула и бойници, а двете огромни зали на първия и втория ѝ етаж са приютили най-значимото от историята на кирилицата и България.
Пред Крепостта е разположена уникална Алея на писателите, на която ще са представени творци от национални култури и религии, писали и пишещи на кирилица. Тя беше тържетвено открита на 1 ноември 2017 г. с бюст-паметника на българския и световния поет Пейо Яворов. Много скоро своето достойно място на Алеята ще заемат още 80 писатели от различни народности.
Специално място е отделено и на автори, които са създавали на кирилица и книги за деца. Върху внушителна стена на 27 юли 2017 г. бяха поставени 14 барелефа на творци от 10 националности, които ще се допълват във времето .
Дворът на кирилицата напомня за царственото място, където най-значимите исторически личности определят с кирилското слово духовния път на много националности и култури. Всеки посетител тук усеща духа на миналото, неговото величие и се изпълва с гордост, че, познавайки кирилските букви, той е част от културното наследство, създадено на това свещено място. Дворът на кирилицата е мястото, където кирилските букви се завръщат у дома, след като са дарили светлина и познание на една значителна част от човечеството.
Дворът на кирилицата изказва голяма благодарност на г-н Ашот Сергеевич Агабабян, депутат от Народното събрание на Р. Армения, за неоценимата и безкористна помощ по организацията на доставянето на буквите и хачкар-а от Армения в България.

Линк към официалния сайт: http://xn--80aaafj0aaapmrl0ae8a3d.bg/

Линк към темата в Българския Националистически Форум:

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?topic=929.0