• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

28 February 2020, 09:51:47

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10131 Posts

Шишман
1079 Posts

Panzerfaust
246 Posts

Лина
219 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
  • Total Members: 64
  • Latest: Openair
Stats
  • Total Posts: 12279
  • Total Topics: 1225
  • Online Today: 75
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 42
Total: 43

avatar_Hatshepsut

Оправдано ли е неудовлетворението на българите от здравеопазването?

Started by Hatshepsut, 11 November 2018, 20:01:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Хората ослепяват, защото са бедни

Мъчно ми е за хора, които не могат да си позволят съвременно лечение", сподели акад. д-р Петя Василева
"Бедността е основната причина за слепотата. Мъчно ми е за хора, които не могат да си позволят съвременно лечение", сподели за БГНЕС акад. д-р Петя Василева, един от водещите офталмолози не само у нас, а и в света, ръководител на специализираната очна болница "Академик Пашев".

"Зрението е най-големият дар на природата, а неговата загуба намалява качеството на живот. Казват, че от очи не се умира и от любов не се умира, но какво е животът без щастие и светлина", каза д-р Василева на пресконференция по повод благотворителна инициатива за безплатна операция на катаракта за пенсионери с месечна пенсия под 200 лв.

Черната статистика показва, че 1,2 милиона пенсионери в България получават пенсия между 180 и 200 лв., а 30 000 страдат от т.нар. "старческо перде". В България операцията от катаракта се заплаща от Здравната каса, но цената на вътреочната леща трябва да се плати от пациента. За да помогнат на пенсионерите с ниски доходи, Очна болница "Акад. Пашев" ще извършва по една операция на ден с поставяне на напълно безплатна леща. Инициативата ще продължи всеки оперативен ден през февруари, март и април. Благотворителната акция е насочена само за пенсионери с месечна пенсия под 200 лв. Решение за включване в програмата ще се взема след обстоен преглед и след предоставяне на документ от НОЙ и направление от личен лекар. Професор Василева допълнително уточни, че няма да се връщат пациенти, дори те да нямат направление.

Инициативата се осъществява с помощта на австрийската компания "CROMA", която е четвъртият по големина производител в света на вътреочни лещи. Чрез своята програма "Светлина за света" тя ще предостави на България 50 безплатни лещи от последно поколение "Quatrix". Цената им на пазара е между 600 и 800 лв.

"Ние сме единствената страна, в която касата не поема абсолютно никаква леща. У нас се прави всичко, което се прави и в развитите страни. Имаме перфектни доктори. Навсякъде на първо място се търсят българи, но това няма да бъде винаги. Професията ни е страшно тежка, отговорна, а насъскаха обществото срещу нас. 70% от завършващите лекари желаят да работят в чужбина. Тенденцията е повече нуждаещите се, а по-малко лекари. Според статистиката до 2020 г. 50% от диабетиците няма да имат достъп до лекари, поради липсата им .", обясни д-р Василева.

http://www.factor-news.net/index_.php?cm=10&id=25170

Hatshepsut

Пациенти умират заради системни грешки, които удобно се представят като медицинска некомпетентност
Янина Здравкова

Пациентите реагират все по-остро срещу "лекарските" грешки. Които вече прекалено често са продукт на сбърканата система на здравеопазване, но общественото недоволство бива насочвано единствено срещу медиците.

 Обществото ни явно няма да се поучи от трагедията на починалите при раждане четири млади жени и техните близки, както това не стана и при предишните трагедии с други починали пациенти. Както обикновено медиите реагираха първосигнално и обявиха за единствени виновници лекарите, масовата представа ги последва, а политиците за пореден път си отдъхнаха, че недоволството се насочва в друга посока, и бързо се нагласиха спрямо него.

Почти никой не пожела да се замисли, защото така е по-лесно

Още преди да има каквито и да било проверки, експертизи и доказателства, двата смъртни случая на родилки в "Шейново" бяха обявени за лекарски грешки, а от там до "убийци", "мафия" и искане на всевъзможни наказания за медици пътят е кратък. Третият смъртен случай - в "Света София", беше приет по-леко и моментално обявен за различен, а на четвъртия никой не обърна внимание, тъй като родилката е циганка. Засега резултат има само от проверките на първия случай и той сочи, че става дума за класическа системна грешка. След цезарово сечение родилката получава инфекция, връща се в "Шейново", оттам я препращат към Инфекциозна болница (вероятно защото тя лекува инфекции), оттам пък смятат, че случаят е за "Пирогов", защото жената се нуждае от операция, спешният институт първоначално отказва да я приеме, после все пак прави операцията, но твърде късно. Агенция "Медицински одит" излезе със заключение, че е нарушен достъпът на пациентката до лечение, и предложи парична санкция. Нито дума нямаше за грешка, престъпление, не беше сезирана и прокуратурата. При втория случай родилката беше връщана два пъти от "Шейново", тъй като раждането не беше в етапа, за който е прието да се влиза в болница. На третото отиване тя е приета, но получава "белодробен инцидент" и въпреки реанимацията умира. Резултати от проверки и съдебномедицинска експертиза още няма, но се твърди, че жената е имала астма и аденом на хипофизата, за които в "Шейново" не са знаели. При третия случай родилката умря на операционната маса при секцио, тъй като е имала предлежаща плацента, което е рисково усложнение. По някаква причина часове след случая общината обяви, че тук няма лекарска грешка, също преди всякакви проверки. Четвъртият случай е пак класически - циганка умира при раждане, като е имала двустранна пневмония и вероятно сърдечна недостатъчност, а бременността й не е проследена от лекар. Сигурно е била и неосигурена.

Поне три от тези случаи демонстрират изключително тежкото състояние, в което се намира българското здравеопазване. Дали е имало и лекарски грешки, довели до смъртен случай, тепърва ще разберем. След подобна истерия е ясно, че ако има виновен медик, той ще си понесе отговорността. Но никой няма да потърси сметка на политиците в последните поне 10 години, които позволиха подобни системни грешки. И по-лошото е, че никой няма да направи нищо, за да се предотвратятбъдещи подобни "грешки", каквито със 100% сигурност ще имаПървият набиващ се на очи извод е, че здравната система е разпокъсана до степен да убива пациенти. Подобно на начина на плащане - за извършена дейност и лекуване на съответния болен орган, болниците са все по-тясно специализирани. В АГ болниците се ражда, но ако има усложнение, пациентът се прехвърля - в педиатрия, инфекциозна или спешна болница. В инфекциозните болници лекуват инфекции, но не правят операции, а там, където правят, не се занимават с раждане. Навсякъде се лекува не пациентът, а болестта. И затова всеки по-сложен случай трудно намира място в болница, да не говорим и че струва по-скъпо и лечебните заведения обикновено гледат да си го спестят.

Проблемът започва още от диагнозата - ендокринолозите си търсят ендокринен проблем, хирурзите - хирургичен, кардиолозите - сърдечен. По принцип с това следва да се занимава и доболничната помощ, но случаят с втората родилка е показателен и в това отношение - тя е имала две доста сериозни заболявания, но информацията не е стигнала до "Шейново" навреме. Просто при раждането лекарите, които следят бременността, и онези, които го водят, са различни. А който иска да са едни и същи - плаща, и то солено. Връзка между доболничната и болничната помощ почти няма, което, освен че е опасно за пациента, е и по-скъпо за системата, тъй като едно и също нещо често се прави два пъти.

На това се учат и младите лекари, доколкото изобщо в България има такива. Заради зверските условия за специализация у нас завършилите медицинските университети масово отиват да получат специалност в Европа и остават там. Тези, които остават тук, получават девалвирало образование, в основата на което отново не е лечението на пациента, а на болестта, ежедневно виждат как учителите им смятат кое колко струва, как да излъжат здравната каса и нямат никакъв стимул да предават знанията си на когото и да било. Нямат стимул и самите те да научават новостите от специалността си, въпреки че медицината постоянно се развива - т.нар. продължаващо обучение просто не съществува у нас.

Циганите пък направо са обречени да мрат, тъй катоса схващани като обществено зло,което само яде и не работи. На никого вече не му се занимава с интеграция и кръгът на гетото, където бедността, неграмотността, престъпността и болестите се самовъзпроизвеждат, е окончателно затворен и води до смърт от напълно лечими болести.

Колкото и безумни да са правилата на здравната каса, лекар, който иска да лекува пациента си, ще намери начин да го направи, че и да получи съответните пари за това. Тези правила, условията на работа и все по-враждебната обществена нагласа обаче са идеално оправдание за онзи, който не иска или не може да лекува. Той може просто да ги следва. Както например е направила лекарката, върнала втората родилка от "Шейново". Жената не е имала разкритие, за което по стандарт и протокол се приема в болница. И лекарката не е престъпила нито едно писано правило. Сега обаче за "виновна" е обявена и тя.

Както и всички нейни колеги. Лекарите са по-скоро потърпевши от разкапаното ни здравеопазване, но биват представяни като едва ли не единствени виновници за срива на системата. Истинските виновници са политици и управленци от всякакви цветове, реформирали и прекроявали сектора до състояние на нокдаун.

Актуалните такива - ГЕРБ - реагираха по подобаващ начин, скриха неспособността си да направят каквато и да било положителна промяна зад тезата, че в случаите лекарите не са си свършили работата и обявиха, че медиците трябва да се наказват още повече - с по-високи глоби, по-дълъг срок на отнемане на права при грешка (при положение че за момента няма доказана такава при родилките) и забрана на избора на екип за хора, които не са осигурени в частен фонд. Последното показва изключителна управленска некадърност, тъй като, ако се забрани легалното искане на пари, ще разцъфти нелегалното, но пари ще продължат да се вземат. Най-малкото защото, ако искаме да имаме лекари, при това добри, е някак си редно и да им плащаме подобаващо. Работата на политиците е да измислят как това да стане по по-щадящ за бедните пациенти начин, а не да го забраняват.

Докато политици, медии и общество подменят сбърканата здравна система с лекарска некомпетентност, ситуацията ще се влошава още повече. Насъскани, пациентите ще обвиняват лекарите, ще ги бият и ще отказват да се лекуват. Медиците пък ще спрат да поемат рискове и да действат адекватно под страх от проверки, съд и бой. Дъното още не е стигнато, но уверено вървим натам.

http://old.segabg.com/article.php?id=580887

Hatshepsut

Тази информация е от 2012г.

Първо дело за нечовешко отношение към пациент в болница

Дело за нехуманно отношение е заведено от наследниците на починал пациент срещу една от университетските болници в София. Това е първият по рода си иск и изходът му може да окаже съществено влияние върху болничното лечение у нас.
 Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата на пациентите описа покъртителната картина на нечовешко отношение към пациент от страна на персонала, предаде БНР.

 Докато е бил в болницата, той е получил инсулт и е бил връзван с колани през китките и глезените за леглото. Човекът не можел да се храни сам, но никой не му помагал да яде. В супа, оставена до леглото му, пък били намерени хлебарки. Близките на пациента са филмирали непоносимите условия, независимо от това, че нямат претенции към лечението и не обвиняват лекарите в лекарска грешка.

 Пред iNews Кацаров уточни, че става дума за Александровска болница, като искът, подаден в Районния съд, е на стойност 20 000 лв.

 Според Кацаров не става дума за изолиран случай.
 "Не говоря за хлебарката, говоря за отношението, за това, че ако не платиш на санитаря, няма да ти помогне в нищо - нито в храненето, нито в посрещането на елементарните хигиенни нужди. Ако един човек няма близки хора, които ежедневно да го посещават, той изпада в тежко положение. Всичко това е израз на разрушеното доверие между лекар и пациент", коментира той.

 По думите му този случай е много важен, защото при едно осъдително решение за нехуманно отношение, това неминуемо ще се отрази на цялата ни здравна система в положителен аспект.

http://dnes.dir.bg/news/delo-bolnitza-nehumanno-otnoshenie-11930306

Hatshepsut

Тази информация е от 2016г.

Ракова болница реже и осакатява здрави жени като през Средновековието


Изпълнителната агенция "Медицински одит" проверява Комплексния онкологичен център в Пловдив след шокиращи разкрития, че там се извършват радикални операции на пациенти, без да има необходимост от тях. До проверката се е стигнало след изнесени от предаването "Господари на ефира" пет случая на пациентки, на които са извършени тежки операции с отстраняване на органи, за които последващи медицински становища твърдят, че са били неоснователни. Лекари сигнализират от години за порочната практика пациенти да се подлагат на ненужни манипулации с цел усвояване на скъпо платени клинични пътеки от здравната каса. За последно темата беше повдигната през април по повод въведеното задължение болниците да осигуряват комплексно лечение на онкоболните пациенти. Тогава онколози разказаха, че е практика на онкоболни пациенти първо да се правят операции за отстраняване на органи, въпреки че би било по-добре първо да бъдат третирани с химио и лъчетерапия – да бъде смален тумора и след това хирургичната интервенция да не е толкова радикална. Подобни радикални интервенции били практика при рака на маточната шийка, въпреки че този вид тумор е изключително податлив на лъчетерапия и брахитерапия и именно това трябва да е първото лечение при него.

Първият случай е на жена на 47 години с бучка в лявата гърда. В епикризата й липсват първоначални данни за злокачествен процес, но по време на операцията патоанатомът прави заключение, че има данни за карцином и на жената се извършва радикална мастектомия. Окончателната диагноза е малигнен мезенхимен тумор. Това е различно от диагнозата по време на самата операция, която също е за злокачествен тумор – инвазивен дуктален карцином. При направената ревизия окончателната диагноза е съвсем друга – доброкачествен фиброаденом, който в никакъв случай не изисква премахване на гърдата на пациентката. Това се потвърждава и от националния консултант от Александровска болница. Туморът е бил доброкачествен и е трябвало само него да отстранят.

При втория случай след установена "мековата матка" на жена е направена радикална хистеректомия. В епикризата ясно е записано, че е направено операция на инвазивен плоскоклетъчен карцином, тоест рак на маточната шийка. При направената ревизия обаче се установява, че на маточната шийка се е развило псевдоерозио, което е доброкачествен процес на шийката на матката, който се среща при 70% от жените и не изисква никаква намеса, камо ли премахването на всички тези органи.

Третият случай е на жена на средна възраст, която постъпва с диагноза тумор на яйчника. По време на операцията патоанатомът прави задължителното изследване ГЕФРИР, при което прави заключение, че образуванието е рак и на пациентката е направена радикална максимална по обем операция с премахване на матка, яйчници и тръби, тазови лимфни възли и част от голямото було. Последващата ревизия на направеното обаче установява доброкачествен тумор на яйчника, който изисква само и единствено отстраняване на яйчника, но не и травмиращата операция, която е извършена на жената.

Четвъртият случай е на възрастна жена, над 70 години. Направена й е радикална вулвектомия, на базата на положителна цитонамазка и решение на онкологичния комитет. Не е направена биопсия преди операцията, което е изискване на алгоритъма за диагностика и лечение на това заболяване. В крайна сметка се оказва, че липсват данни за злокачествен процес, включително и на цитологичното изследване, предхождащо операцията. Това го потвърждава и последващата ревизия, но въпреки това на пациентката е направена изключително травмираща радикална интервенция, от която може би тя не е имала нужда и е поставена за диспансерно наблюдение през следващите 5 години.

Петият случай пък е на жена в детеродна възраст, която постъпва в болничното заведение със съмнение за рак на шийката на матката. След биопсия патоанатомът потвърждава диагнозата - инфилтриращ карцином на шийката на матката и на пациентката се извършва радикална травмираща и инвалидизираща генекологична операция с множество отстранени органи. Впоследствие направената ревизия обаче установява, че злокачественият процес е без инфилтрация, тоест няма проникване и метастазиране, което не е било налице нито при операцията, нито при първоначалната биопсия. Напълно възможно е обаче лечението да е могло да се ограничи само с т. нар. конизация на шийката на матката, заключва проверката на "медицински одит".

https://www.novini.bg/


По отношение на поставения проблем в статията - моето мнение е, че на такива лекари трябва да се търси отговорност, най-малкото е да им отнемат лекарските права, мисля че това е правомощие на НЗОК, ако не се лъжа. Грозно и гнусно е такова отношение към пациентите не като към хора, а като средство за пълнене на джобовете  :devil-1:
Също не приемам здравеопазването да се изроди от социална и хуманна дейност в бузинес и търгашество от най-долна категория, вярно е, че "сиренето е с пари", но трябва да има някакъв морал, нали лекарите полагат хипократова клетва?

И все пак да уточня, че за щастие аз и семейството ми досега не сме имали някакви проблеми със здравеопазването, нито са ни искали пари под масата за лечение или операции.

Лина

Миналата година лежах за една седмица в болница във връзка с едно състояние, което не е точно заболяване, но имам право на лечение.
 Платих 120 лв. за избор на екип в отделение УНГ, където има само един лекар (!) и бях изписана с тотално фалшива епикриза, в която не пише че страдам от този симптом от един месец, както си е, а от 10 ГОДИНИ, описани са един куп медикаменти приложени като лечение, от които ми се даваше само един. И най – лошото - пише, че страдам от някаква болест, която категорично нямам, за което като им потърсих обяснение сестрата ми отговори: ,,Бе няма да те лекуваме без пари, все едно че се е наложило да те консултира и лекува колега от вътрешни болести! ,,
И така за една седмица ,,лечение" имах 7 вливания на съдоразширяващи на стойност около 50лв., 7 бр. хапчета /1 блистер/ на цена 4лв. в аптеката.
Аз от джоба си платих 120лв. като здравноосигурена. Отделно от касата са източили пари като за лечение на тежко болен човек, какъвто аз не съм за консултации със специалист от друго отделение + скъпоструващи лекарства, с които болницата на разполагаше по време на престоя ми, но са вписани в епикризата и т.н. сериозни престъпления.

Panzerfaust

Ще вкарам малко по-различен поглед от "общоприетия". Свикнали сме традиционно да се оплакваме от всичко у нас, но имайте предвид, че в Европа в някои отношения здравеоопазването не е много по-добро. Например за направления за специалист се чака много повече. Някои лични лекари и там са пълни некадърници, както и при нас. Ясно е, че у нас много се краде - Здравна каса, директори на болнии и т.н., но пък и не е реално с 30-40 лв. месечни здравни осигуровки да очакваме ниво на страни, където се плаща месечно по 100 €. Освен всичко останало, масовият българин има и много лоша здравна култура, не разчита въобще на превенция, чака "да опре ножът у кокала", поради което става много трудно и лечението. Естествено, почти всеки от нас се е сблъсквал и лично с недъзите на системата, но пък и много хора имат много нереалистични очаквания - лекарите не са факири.

Лина

След среща на Бойко Борисов с министъра на здравеопазването Ананиев се повишават цените на клиничните пътеки за детско и майчино здравеопазване е като приоритет, но ще се увеличат парите и на другите клинични пътеки, които от доста време не са били изменяни, предаде БТА. "От 1 юни ще бъдат променени съответните клинични пътеки", оповести министър Ананиев. По думите му от същата дата ще започне и финансирането на лечебните заведения по Наредба номер 3. Той уточни, че касово ще бъдат платени заплатите през юли.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров потвърди, че още тази година ще се повишат цените на клиничните пътеки, които са най-недофинансирани, като усилията ще бъдат съсредоточени върху майчиното и детско здравеопазване.

"По този начин ние заявяваме, че трябва да се върви по законовия път, през НЗОК, за повишаване на цените на клиничните пътеки", добави д-р Маджаров.
-----------

Дано освен за лекарите, това да е добра новина и за малките пациенти.
Малко намаляха случаите на починали родилки и доносени бебета, но починали при раждането си.
Може би малко е затегнат контрола, може би е случайно.
Аз продължавам да вярвам, че проблема не е в парите, а в морала и желанието за работа на работещите в родилна зала.

Продължавам да вярвам, че там трябва да има видеонаблюдение което да доказва, че се спазва някакъв протокол за работа в родилна зала.
И съм повече убедена, че това драстично ще намалее броя на децата с ДЦП и умствена изостаналост, защото едва в 50% от случаите тези диагнози имат етиология  различна от родилна травма, асфикция и т.н.

Така ще се увеличи броя на социално полезните индивиди, които могат да учат, да работят, да са полезни за себе си и обществото, а не да вегетират в тежест на близките си и държавата.
 Ето така се правят икономии, а не като се орязват ТЕЛК-овете на българите, защото само това постигнахте.

Циганите продължават да си плащат и да получават пенсии без да има за какво.
В ДКЦ-то на "Св. Марина" има детски психиатър, които се посещава от цигани от цяяяла североизточна България, цигани и турци, които нямат никакъв психиатричен проблеми, но явно сега това е на мода.
Явно това е слабо звено в системата през, което все още могат да минават.
Нямам представа какви диагнози се дават и какви пари, но щом има здрави цигани там, явно има голяма далавера!


Лина

Отново смърт на дете в Плевенска болница

Януари 2019г. едногодишния Преслав умира в Университетската болница на Плевен!!
Слушат детето със слушалка, не му назначават никакви изслесвания,(ОТНОВО) казват че е вирус и го отпращат да се лекува у дома. Детето се влошава.
Родителите отиват в частна клиника!!(ОТНОВО)
Отново следва проформа фиктивен преглед!!(ОТНОВО)
След което родителите се озовават в Клиниката по детски болести, чийто служители обаче не успяват да спасят детето, то умира.
,,Има установени допуснати грешки в лечебното заведение.", казва Кирил Ананиев, министър на здравеопазването по отношение на този случай, обаче
https://btvnovinite.bg/bulgaria/roditelite-na-pochinaloto-bebe-v-pleven-o.html

през Юли 2019 се случва дежавю
Малкият Александър, отново едногодишно дете – това явно е критична възраст в Плевен, която трудно може да надхвърлиш!!, умира в университетската болница в Плевен(ОТНОВО). Уж от тежка чревна инфекция, но за това няма никакви доказателства, тъй като детето не е изследвано никъде адекватно.(ОТНОВО)
Личния лекар го отпраща с диагноза летен вирус за лечение в домашни усжовия , тъй като детето се влошава родителите с надежда, че като си платят ще получат по-добро здравеопазване посещават частна клиника(ОТНОВО). Там не му се правят никакви изследвания, но го насочват пак за домашно лечение. След три дена с висока температура родителите го водят в университетската болница, където в рамките на 12 часа не успяват да му сложат абокат, тъй като няма сестра, която да може да вземе кръв от малко дете – не са направени важни изследвания на венозна кръв, в инфекциозното отделение, където е настанено не го посещава педиатър нито веднъж, нещо повече не го преглежда нито един лекар!! Оказва се, че няма дори дефибрилатор!Явно има педиатрично отделение в тази болница и би могло педиатър да посети детето в инфекциозното отделение и да се приложи холистичен подход към заболяването, а не на идиотския принцип проба – грешка.  Но за да се случи това освен неуки медицински сестри там трябва да има поне един  с ъ р ц а т  човек, който наистина иска нещо да свърши.
Тези български деца нарочно ли биват убивани там, наистина се чудя? Защото това безхаберия за мен е чисто убийство.


"Специалистът по медицинско право д-р Мария Петрова коментира в ефира на ,,Здравей, България", че в България липсва стандарт за начина, по който се води медицинската документация и по всяко време може да се впишат в документите извършени действия от медицински лица: ,,Не мога да приема обяснението на говорителя на болницата, че детето не е лекувано 4 дни. Това дете има личен лекар, който е направил някакви усилия, детето е преглеждано в частна  болница и не са безотговорни родителите. Те просто са спазили указанията за продължаване на домашното лечение.  Във времето, в което дете е прието в болницата, по думите на родителите лекарите са подходили с неохота и независимо от тежкото състояние на детето е имало въпроси защо от Ловеч отиват в Плевен, т.е. никой не изхожда от състоянието на детето", добави тя."Точно така - трепят наред, а после на хартия ги уйдурдисват нещата. Браво, най - после един човек да каже тази истина на всеослушание.

Лина

9-годишно момченце от Добричкото село Кардам почина след като е било посетено от лекар (акушер-гинеколог) в неделя вечерта!

Спешната помощ е успяла да предостави акушер – гинеколог, това е меко казано смешно, когато се отзоваваш на сигнал за дете. Аз не искам да го обвинявам него, явно нямат кадри, все пак човека е учил за други работи.

Този трагичен случай веднага ми напомни за добрата инициатива на министъра на здравеопазването, който искаше да задължи училите медицина по държавна поръчка да специализират 3 години в райони, където има отчайваща нужда от медици.
Подготвящите се за лекари обаче, излязоха на протест, щото не желаели да работят те 3 години в някое малко градче.
Тук възниква въпроса, защо тези ГОВЕДА не си плащат сами образованието тогава, знаем че да следваш медицина е най – скъпото образование. Ми, да се бръкнат в джоба и да си платят 50 000 лв. и да работят където си искат!

Много се надявам министър Кирил Ананиев да постъпи правилно и да доведе това си намерение до логичен край.


Младите "лекари" на протест:


Представяте ли си тези редки лайна какви лекари ще станат?
Ще за изроди са това, разбира се, че като искате свободна воля ще връщате парите за образованието си, НИКОЙ не е длъжен да плаща за него. Така е, щом вие не можете 3 години да работите по разпределение, където има нужда от вас и то пак срещу заплащане, то не трябва държавата да плаща за образованието ви.


Шишман

Това е демокрацията и капитализма. Всичко се търгува, всичко е бизнес.

Panzerfaust

Е, аз пък като дете съм щял да бъда уморен от лекарска некадърност по време на комунизма. Това е комунизма - небрежност и безотговорност. Но тия неща просто се криеха и хората не разбираха.

Шишман

Quote from: Panzerfaust on 30 October 2019, 16:57:02Е, аз пък като дете съм щял да бъда уморен от лекарска некадърност по време на комунизма. Това е комунизма - небрежност и безотговорност. Но тия неща просто се криеха и хората не разбираха.
Верно е: комунистите не бяха по-добра стока. Сума ти случаи на лекарска тъпотия има. На един познат сестра му имала трудно раждане и накрая да я оправели и ударили 5 електрошока, от което полудяла и до днес не си е добре. Лично аз си мисля че при комунизма имаха поне малко съвест, докато сега и тази я няма. Да не говоря за измамите. Тоя същият със сестрата: отиде да му махнат една бенка и онея му изкарали акъла, като го излъгали че май е рак. Този цяла нощ не спал, отишъл където го пратили изследвал се за 140 лева и му казали че е на ред. Цялата работа е била да му земат тези пари за изследването. Според мене нещата ще се влошават, така че всеки да си опича акъла. На едно документално предаване за някакъв плаж в САЩ : някакъв човек си беше ударил главата и веднага му викнаха линейка и едва ли не трябваше задължително да се качи и да си прави изследвания. Оня явно знаейки каква е американската система - отказа . После казаха че това щяло да му струва към 4хил. долара, обаче било по-добре да отидел. Та това е бъдещето.

Шишман

Сега се сетих как малко след 90-та година щяха да ме уморят мене. То това си беше още времето на комунизма и крехката демокрация. Та беше ми лошо, даже почти припаднах на два пъти. Отивам на лекар, казвам му какво ми е и че не съм настинал, но тоя фанатично ми обясни че съм настинал. Легна да спа и не мога да се събудя. И така от събота сутринта до неделя. Отивам в понеделник и вече друг лекар, съвестен и като чу какво ми е и ми зададе няколко въпроса и с линейката в Пирогов. Оказа се кръвоизлив на язва, доста опасно, могъл съм да умра . И така.

Лина

"18-годишна родилка от Пазарджик и бебето й бяха спасени от лекарите от Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ-Пазарджик в навечерието на Коледа, съобщиха от болницата в града.

Според лекаря, водил операцията - д-р Иван Китов, това усложнение в световен мащаб най-често води до летален изход. Благодарение на добрата работа на целия екип обаче точно в 19.35 ч. на Бъдни вечер за първи път проплакала малката Райна. "
https://dariknews.bg/regioni/plovdiv/koledno-chudo-spasiha-18-godishna-rodilka-i-bebeto-j-snimki-2204228

Най-голямото бебе за цялата 2019 година в Русе се е родило ден преди Бъдни вечер, съобщават от УМБАЛ "Канев".
https://www.dunavmost.com/novini/5-kilogramovo-bebe-se-rodi-v-ruse

Това са коледните бебета на България гиганта Сарач от Търговишко и циганката Райна, то това не е толкова голяма новина само по себе си. Тези две бебета влизат в новините като поздрав към лекарите положили изключителни усилия за тяхното раждане.

"Браво" на лекарите, значи когато пациентите им са мангали можели да работят и да се раздават, направо да се разкъсват.

Лина

И веднага след това попадам на това:
Новородено издъхна в болницата във Видин
https://novini.bg/zdrave/bolnici/574891

Новородено бебе почина във видинската болница на Коледа. Младите родители обвиняват лекарите за трагедията. Цвете Петрова ражда здраво момиченце на 26 декември. Часове по-късно ѝ съобщават, че бебето е починало.

Момченцето се ражда нормално, повече от 24 часа, след като майката постъпва във видинската болница.

,,Те нищо не предприеха. От 10.00 ч. сутрин до 19.00 ч. - нищо. Съответно аз оставам в болницата, лекарката си тръгва, трябва да постъпи новата. Казва се д-р Атанасова. Видях я чак на следващия ден'', разказа Цвете Петрова.
През това време родилката била с болки. Жената молела да предизвикат раждане чрез слагане на система. Това станало чак по обяд на другия ден.

,,Показаха ми го, беше увито, плачеше, беше розово. Дете като всяко дете, даже ми казаха, че прилича на мен'', разказа бащата Павел Петров, цитиран от Нова телевизия

,,Нямаше никакви признаци, че може да почине. Просто 16 часа след раждането ми казаха, че е станало най-страшното'', каза още майката на детенцето.

Единственото обяснение, което са получили родителите, е, че бебето е получило мозъчен кръвоизлив.

,,Грешката е при лекарите. Не са му обърнали внимание. Никой не го и интубирал'', смята Цвете Петрова. 

Според родителите не е имало дежурен лекар в отделението по празниците.

На бебето ще бъде направена аутопсия, за да се разбере каква е причината за смъртта. Лекарите отказаха коментар. Полицията също води разследване.

В началото на годината в същата болница имаше друг случай на починало бебе. Преди седмица един от лекарите там беше осъден заради неправилно провеждане на раждане.

 :down: