• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

27 May 2020, 05:40:35

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10627 Posts

Шишман
1931 Posts

Panzerfaust
339 Posts

Лина
293 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 14097
  • Total Topics: 1248
  • Online Today: 59
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 46
Total: 46

avatar_Hatshepsut

Относно руските и съветски паметници в България

Started by Hatshepsut, 12 November 2018, 19:24:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Тази информация е от 2011г.

Паметникът на Съветската армия вече е "в крак с времето"


Паметникът на Съветската армия влезе "в крак с времето", след като неизвестни художници оцветиха фигурите от скулптурните композиции като герои от американски комикси.

Паметникът на Съветската армия в столицата осъмна оцветен със Супермен и Дядо Коледа вчера. Статуите бяха пременени с плътна боя като известни анимационни и филмови герои. Имаме снимка на човек, който рисува върху монумента, обясниха от общината. Фотографията е предоставена на Общинската полиция. Зам.-кметът по сигурността Иван Сотиров също се е заел с търсенето на драскача. Ще настоявам нарушителят да отнесе максималната глоба от 5 хиляди лева, заяви шефът на сектора за контрол по рекламата в Столичния инспекторат Иво Пенев. По думите му изображенията са правени от професионален графитист. Ще се свържем с други майстори на спрея, които познаваме, и ще го издирим, допълни той. Пенев припомни, че Паметникът на Съветската армия е чистен през пролетта по специален екологичен способ. Ще настояваме също злосторникът да изчисти рисунките, казаха от "Московска" 33.
Столичани и туристи обаче приеха с радост новите "одежди" на монумента и се снимаха за спомен пред шедьовъра.

Ралица Русева, в-к Стандарт

Повече снимки: https://www.dnevnik.bg/photos/2011/06/18/1108523_fotogaleriia_pametnikut_na_suvetskata_armiia_veche_e_v/Паметника на съветската армия вече е в крак с времето

Hatshepsut

Съветски паметници? Ами, това ни е нивото


Автор: Лъчезар Лисицов

Несериозна държава сме и това е. 22 години след падането на комунизма така и не проведохме съдържателен дебат
 
 за огромните войнстващи символи на тоталитарния режим,  опасали цялата страна. Трябваше нечий творчески гений да преобрази съветските войници в основите на софийския Альоша в американски анимационни герои, за да се разгори невиждана досега дискусия по проблема.

Сутрешни блокове, вечерни публицистични предавания, вестници и интернет пламнаха от културно-идеологически спорове.

За радост с превес, но за жалост – малък, се наложи мнението, че тоталитарните монументи са гавра с националното ни достойнство и би следвало да освободим централните си градски площади от тях. Да не ги рушим, но да ги преместим, или преобразим - както сториха в столицата, за съжаление едва за няколко дни.

Съветските паметници са поставени незаконно, под давлението на масовия убиец Йосиф Сталин, а не с решение на свободно избрани народни или общински представители, както се случва в една демократична държава.

Те се извисяват в сърцата на нашите градове и с размерите си засенчват паметниците на Ботев, Левски и  на всички достойни българи, борили се за свободата на родината. Монументите на националните ни герои са нищожни, в сравнение с грамадните образи на съветските поробители, и са изтикани в периферията на селищата, в които живеем. 

Повече от скандално е поведението на властта и медиите в днешна Русия, които осъдиха ,,вандалския акт" с детските анимационни герои и искат затвор за ,,престъпниците", които са ги нарисували.

Съвременните руснаци изумяват с факта, че продължават да се самоидентифицират като наследници на съветските сатрапи, вместо да се отрекат от тях и да ни се извинят за 45-годишното робство, което ни бе наложено във времената на най-бурното икономическо развитие на свободна Европа.

А ние, всеки следващ ден, в който ще продължаваме да блеем безропотно пред символите на злото, ще захранваме отново и отново мелницата на себепоругаването си. Най-тъпото е, че не ще го осъзнаваме. Затова и ще заслужаваме все така да си живуркаме в жалкото си съществуване. Просто това ни е нивото.


Нови дрешки
Фейсбук-групата ,,Спасете попарт паметника в София!" изскочи с брилянтна идея, която ще напълни джобовете на майсторите, занимаващи се с щамповане на тениски. На страницата на социалната общност се появи изображение на фланелка с анимационните герои, изрисувани върху съветския монумент.

Това взриви мрежата, а ,,щамповачите" буквално бяха залети с поръчки на оригиналните тениски. Любопитното е, че заявките са направо за нови фланелки, така че ще захлебят и шивашките предприятия в София, и по-големите градове, където идеята се разпространява със скоростта на светлината.

Само за три дни покупките са достигнали няколко хиляди бройки, което е пореден своеобразен протест на младите срещу символите на мракобесния тоталитарен режим и последвалата го власт на червената олигархия.

http://www.desant.net/show-news/22433/


Hatshepsut

Иво Антонов

ПСА (Паметникът на съветската армия) и неговата съдба предизвика толкова много медиен и фейсбук интерес, и огромно количество спорове, политика, думи, сълзи, рев, омраза-контраомраза... Взех вече да си мисля, че всичко това се случва, за да не се случи нищо. Крайно време е този абсурден дебат да премине на професионално ниво. Съветофилите да замлъкнат, да чуем специалистите. Досега дебатът се води около ,,за" и ,,против" СССР и неговите канонерки, смазали полвин Европа. Досега не чух нито един професионалист, който да изтъкне професионални аргументи ,,за" или ,,против" оставането на този кивот. Аз започвам.

Моето професионално мнение:

1. ПСА не е паметник на руски/съветски войници, следователно, не е войнишки паметник, от което следва, че за него не важат Женевските конвенции от 1949 г. и допълнителните протоколи от 1977 г. Под разпоредбите на тези конвенции влизат Паметникът-костница на умрели в София съветски войници, намиращ се на бул. ,,Черни връх"; съветското военно гробище в гр. Видин; гробове и паметници на съветски войници умрели от пиене или застреляни от своите командири за мародерство, които са пръснати из цялата страна.

2. С декларационно писмо от 1994 г. всички военни паметници в България, включително и тези от Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.), са признати за исторически паметници на културата. ПСА НЕ Е паметник на културата, следователно за него не важат разпоредбите на Закона за културното наследство, както и цитираните от руското посолство двустранни документи.

3. Не е известно този паметник да има акт за държавна собственост, следователно разпоредителни действия спрямо него има Столична община. На това основание, неколкократно през годините тя харчи пари за неговото почистване и поддържане.

4. ПСА е анахронизъм с изчерпано политическо послание, поради факта, че от 1992 г. съветска армия не съществува, както и СССР, и съветското политическо и културно пространство, и съветска хегемония в Източна Европа.

5. Подреждането на ПСА до останалите 400 руски и съветски паметници в България, и такива в Берлин, Виена, Будапеща е недопустимо, защото ПСА е паметник на институция, а не на войници.

6. При панихиди в памет на загинали воини, православната църква изрежда имената на починалите, за които се чете заупокойна молитва. Чии имена ще бъдат прочетени на ПСА?

7. В посланието изписано на паметника се съдържа една откровена лъжа: ,,съветската армия – освободителка", т.е. този, който държи паметникът да продължи да съществува, нарушава Гражданско процесуалния кодекс, като умишлено подвежда най-малко 1 200 000 души жители на София в лъжа.

http://bdforum.bg/prelom/?p=448

Hatshepsut

Тази информация е от 2012г.

Депутат иска преместването на паметника на Цар Освободител


Депутатът от парламентарната група на Синята коалиция Лъчезар Тошев предлага паметникът на руския император Александър II - Цар Освободител, намиращ се на площад ,,Народно събрание" в София, да бъде преместен на друго подходящо място в централната част на града, а на мястото му в тримесечен срок да се издигне паметник на основателя на българската държава хан Аспарух.

Преекспонирането на паметници на видни руски личности в центъра на София е довело до това, че няма къде да се поставят паметници на видни български личности, смята Лъчезар Тошев.

Той е внесъл в Народното събрание и проект за вземане на съответното решение на парламента. С обсъждането на проекторешението се дава възможност да се предизвика дискусия дали в центъра на София, точно срещу Народното събрание, не трябва да се издигне паметник на създателя на българската държава -Хан Аспарух, пише още в мотивите си народният представител. И допълва, че паметникът на Царя Освободител с нужното уважение може да се постави на друго централно място в нашата столица.

В момента паметникът на руския император се реставрира и е демонтиран от мястото си.

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/deputat-iska-premestvaneto-na-pametnika-na-car-osvoboditel-958504

Hatshepsut

Тази информация е от 2013г.

Паметник на генерал Гурко в София


Паметникът се намира в градината пред Софийската градска художествена галерия на ъгъла на улиците ,,Гурко" и ,,Княз Александър I"

Паметник на генерал Йосиф Владимирович Гурко по повод навършващите се 135 години от Освобождението на България беше открит днес в София.

Паметникът се намира в градината пред Софийската градска художествена галерия на ъгъла на улиците "Гурко" и "Княз Александър I".

Представлява бронзов бюст, висок 1,30 м, дело на руския скулптор Григорий Потоцки. Поставен е върху двуметрова кръгла колона от мрамор.

Йосиф Гурко е роден на 28 юли 1828 г. в Новгород, Русия в семейството на потомствен дворянин от белоруски произход. По време на Руско-турската освободителна война (1877-1878) на генерала е поверено командването на Предния отряд на руската армия, в състава на който влиза и Българското опълчение.

На 4 януари 1878 г. ген. Гурко влиза с част от войските си в София и освобождава бъдещата българска столица.

Той минава през всички фази и изпитания на военните действия- от Свищов до Сан Стефано и остава в паметта на българите преди всичко с отбраната на Шипка. Ген. Гурко е възпят от народния поет Иван Вазов в стихотворението "Здравствуйте, братушки!".

На церемонията днес присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева и гостуващите в България по повод годишнината от Освобождението парламентаристи от Русия, Литва, Латвия, Румъния, Молдова, Сърбия и Черна гора, както и посланикът на Русия в България Юрий Исаков.

"Няма нищо по-хубаво от това да отдадеш живота си в името на свободата на тези, които вярват , както и ти, които са славяни, какъвто си и ти - това е памет завинаги", емоционално заяви Григорий Потоцки.

В съзнанието на българите руските братя-освободители отдавна имат своя духовен паметник на обич и признателност, заявиха ораторите на събитието.

"Радостен е за нас този ден, който Господ ни сътвори - в идеалния център на столицата на Божията Премъдрост София най-после да се издигне паметник на улицата, носеща името на генерал Йосиф Гурко - една емблематична личност, запечатала най-светла памет в българската и руската история.

Спомняме си онзи славен момент на освобождението на София и онези паметни думи на генерал Гурко, който казва: С превземането на София се завърши този бляскав период на войната, в който човек не може по напред да се начуди на храбростта ли или на постоянството на храбрите войни в борбата им със студовете, дълбокия сняг и преминаването на Балкана", каза Знеполският епископ Йоан, който отслужи тържествен молебен.

"Когато в България чуеш името на генерал Гурко с радост се споменават героичните и славни боеве и победи на Шипка, превземането на Търново, Пловдив и София. Паметта за онези дни е жива и за това говорят стотиците паметници на героите в страната, на тях са кръстени и много улици, както и тази, на която се намираме на името на генерал Гурко.

Днешният красив и одухотворен паметник на този велик човек е въплъщение и на войнската доблест , на православната и славянска солидарност и на братските чувства, които изпитва руския народ към България", каза посланик Исаков.

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/pametnik-na-general-gurko-v-sofiia-5571311

Hatshepsut

"Правото на съветския окупатор", победил България
 
Aко българите все още не знаят, че са били победени от
СССР или Русия нека чуят. Шефът на рубладжиите, наречени "русофили" Николай Михайлов говори от името на своите господари в присъствие на посланик Исаков и заявява директно и брутално на българска територия на сборището на язовир Копринка през 2011г., че Русия има право да строи без да пита българите всякакви свои паметници на наша територия, защото е "победител" и е окупирала България през 1944г.
Гаврата с българското национално достойнство е толкова голямо, че тези рубладжии се хвалят със слугинажа си по охрана паметниците на окупатора, извисили се в гигантския си величествен ръст над всички големи български градове, символ на подчинението на уж свободна България от Москва.


Hatshepsut

Тази информация е от 2015г.

Позор! Руски ботуш от желязо и бетон гази долината на Тракийските царе


70 години тачим с паметници окупаторите си
България е уникална страна – ще се окаже, че е единствената в Европа, която неистово почита своите завоеватели и продължава да им издига паметници в знак на някаква измислена благодарност. Само преди дни беше открит в Стрелча монумент на една доста спорна историческа личност - съветския маршал Жуков, а на тържествата присъстваха и родни офицери. На 9 май пък край Казанлък за съветските шмайзери, танкове и ботуши ще ни напомня цял новопостроен мемориал. Той се издига край село Копринка, в самата долина на Тракийските царе, и е посветен на 70-годишнината от Победата във Втората Световна война и Червената армия.

Инициативата е дело на създадената за изграждането на паметника Фондация ,,Надежда Розенфелд". Мемориалът се строи с дарения на фирми и спомоществователи от цяла България и със знанието и съдействието на Посолството на Русия у нас, отбелязва Kazanlak.com.

Тържествата са насрочени за събота, 9 май 2015 г. от 11.00 ч. в гробищния парк на с. Копринка. Фондация ,,Надежда Розенфелд" ще открие Мемориал на загиналите войни от Червената армия: старши лейтенант д-р Надежда Розенфелд, лейтенант Евгений Корабов и редниците Евгений Ерошевич, Алим Дюп, Алексей Мловский, Тимофей Самокаев и Оганес Петиниян.

На откриването ще гостува г-н Максим Знаменский – първи секретар по външнополитическите въпроси в Посолството на Русия у нас. Специално наети автобуси ще извозват гражданите на Казанлък.

Новопостроеният Мемориален комплекс е съчетан с поставения преди 50 г. Паметник на ст.л. д-р Надежда Розенфелд.

Публицистът и автор на ,,Де зората" Милен Радев е категоричен, че тези паметници са едно от най-долните превъплъщения на лакейщината пред Москва от последните години.

,,Откриване паметник на безогледния звяр, масов престъпник и просто пладнешки крадец в особено големи размери Георгий Жуков.

Офицери от армия на НАТО, накичени с колорадски ленти на руския имперски национализъм...?!?

И никой не им търси сметка за безобразната демонстрация на предателски настроения в момент, когато единството на нашия западен Алианс е по-важно от всякога.

Къде е българското министерство на отбраната да потърси сметка на участниците?

Такъв позор в навечерието на празника на българската войска!", коментира във Фейсбук Радев горещата тема.

Няма исторически спор, че Съветската армия е един от най-зловещите окупатори на България, наложил с кръв и смърт комунистическия режим за почти половин век. Но няма и логично обяснение как европейска и натовска България, която дори със закон осъди преди 15 г. комунизма като престъпен, продължава да слави армията на една държава, която вече 25 години не съществува и е донесла само злини на човечеството. Още по-притеснителен е фактът, че всички тези инициативи се афишират, че стават със съгласието и съдействието на руското посолство у нас и под спящия поглед на българските институции. Ако се направи проверка, сигурно ще се окаже, че основното финансиране на паметниците е с руски пари, минали през родните рубладжии.

https://www.faktor.bg/bg/articles/obshtestvo/ulitsata/-pozor-ruski-botush-ot-zhelyazo-i-beton-gazi-dolinata-na-trakiyskite-tsare-44675

Hatshepsut

Тази информация е от 2015г.

"Обеля" скочи на протест срещу паметник на Лихачов

Жителите на столичния квартал "Обеля" излизат на протест срещу построяването на бюст-паметник на академик Дмитрий Лихачов в една от кварталните градинки.

Той се изгражда по предложение на национално движение "Русофили" и още няколко обществени дейци и спонсори. Жителите на квартала обаче изобщо не са уведомени за построяването му и разбират за него случайно. Това ги провокира да инициират подписка, в която вече са участвали над 150 жители на квартала и са сложили подписа си против построяването на паметника.

"Тези места са единствено и само за отдих, имаме нужда от природа, а не от паметници. Местата на паметниците и паметните плочи са в гробищните паркове. Ние не сме гробищен парк и желаем свободните пространства да останат приветливи и годни за обитаване от нашите деца", каза пред bTV Виолета Димитрова, жител на квартала.

"Най-много ни обиди фактът, че господин кметът не ни е информирал за подобно решение. Никой не се е обърнал към жителите от квартала, че ще бъдат издигани паметници на чужди личности", каза още тя.

Гражданите изпратили писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова, но по думите им все още нямат отговор. Те настояват строежът на паметника да се спре и да се премахне.

Георги Николов от движение "Русофили" обясни, че идеята е старо желание на софийската академична общност и на общественици да има паметник на Лихачов, тъй като той е изказал знаменити думи в защита на България. Решението той да е в квартал "Обеля" е заради близостта с улица със същото име.

"Това не е детска площадка, това е зелено пространство. Този проект е съгласуван със "Зелени системи", където беше посочено, че паметникът ще бъде в тревна площ, необременена със съоръжения и детски катерушки. Липсват дървета и други трайни насаждения", посочи той.

Кметът на район "Връбница" Младен Младенов от своя страна обясни, че изграждането на паметника е било обявено на сайта на район "Връбница". Той се ангажира заради общественото недоволство отново да сезира Столичния общински съвет, който е взел решението.

"Паметникът се изгражда изцяло със средства на русофилскките движения. Столична община не е дала нито една стотинка от нейния бюджет за изграждането на този паметник", категоричен беше той.

"Паметникът е с изрядни документи. Законовите срокове са изтекли, никой не го е обжалвал", разясни още той.

http://www.dnes.bg/sofia/2015/07/21/obelia-skochi-na-protest-sreshtu-pametnik-na-lihachov.270612

Hatshepsut

Тази информация е от 2015г.

Руското поругаване на националната ни памет продължава с паметник на маршал Толбухин


Български лакеи и бивши комунистически величия провеждат хибридната война на Кремъл
Георги Боздуганов, специално за Faktor.bg

Навръх 22 септември - празникът на българската независимост, комунистическите слуги на Кремъл извършиха поредната кощунствена подигравка с националната памет и отечеството ни. В комплекс "Камчия" край Варна бе открит огромен паметник на окупатора на България маршал Фьодор Толбухин, за който в нашите медии се мълчи престъпно. Научаваме за събитието от руско издание (виж ТУК, б.р.), което представя манипулативно маршала като освободителя на България от фашизма.

През 1944 г. сталиновата върхушка умишлено проваля преговорите на българското правителство за присъединяване към антихитлеристката коалиция, с цел да нападне страната ни и да я превърне в част от съветската империя. На 5 септември 1944 г. СССР обявява война на България и на 8 септември нахлува Червената армия.

От тази дата нашата държава фактически губи своята национална независимост. Според сключеното на 28 октомври 1944 г. Московско примирие върховната власт официално се поема от Главното командване на Червената армия, а съставените в Кремъл кабинети на Кимон Гееоргиев и Георги Димитров са само негови помощни органи чак до края на 1947 г.

Наложеният окупационен диктат

ни струва непосилните 133 милиарда лева, разграбване на националната собственост, 40 000 жертви във войната, без да ни се признае статут на съвоюваща страна срещу

Третия райх и последваща пълна съветизация. Близо 30 000 души са избити от новия болшевишки режим, а броят на преминалите през лагери и затвори по политически причини е в пъти по-голям.

Толбухин, който днес величаем с паметник, командва Трети украински фронт и е първият, който оглавява окупационното съветско управление. Той е провъзгласен от Сталин за маршал заради "военната победа" над страната ни, макар че срещу съветските войски не е произведен нито един изстрел.

Въпросът обаче не е в личността на маршала, той е далеч повече военен началник, отколкото политическо лице, изпълнявало сталиновите поръчки. Важни са символите, които настоящата политика на Путин се опитва да възражда и да набива в главите на българите, извращавайки историческата истина. Първата копка на унизителния паметник тази година е направена специално на 9 май - денят на съветската победа във Втората световна война. И никой да не се заблуждава с възникнали спонтанно случайни съвпадения. В имперската столица работи отлично подготвен апарат от политически служители и офицери на КГБ, които точно са определили и датата на официалното му откриване - 22 септември. На празника на нашата национална независимост трябва да се демонстрира, че тя е временно състояние, докато наложеното с оръжие съветско господство е продължило 45 години, оставило е трайни следи и трябва да се посреща с обречеността на слугинската любов, вместо с ненавист.

След паметника на маршал Жуков в град Стрелча и паметника на червеноармейците в село Копринка, торсът на Толбухин е третият монументален израз на презрителното отношение към отечеството ни само през последните 5 месеца. Иначе казано - това е част от

новата хибридна война,

която се води с дипломатически, пропагандни, икономически и корупционни средства. Вербуваните местни наемни работници са отдадени на подложен русизъм и изпълняват безпрекословно всяка поставена задача, без значение колко е антипатриотична. Упорито се премълчава, че през 1997 г. в Русия е приет федерален закон, според който България е определяна за вражеска държава, воювала срещу СССР. Това се прави напълно умишлено, защото иначе няма как да се обясни величаенето на тези, които са ни обявили и продължават да ни считат за врагове.

В България вече са приети два закона с предвидени наказания за извършените комунистически престъпления и никой не бива да забравя, че терорът и безчинствата станаха държавна политика под дулата на сталиновите танкове. В европейските страни комунизмът бе осъден и приравнен с нацизма. Полският сейм официално окачестви инвазията на "освободителната" Червена армия като "втора окупация" и изготви закон за премахване на паметниците от комунистическия период. Започват по списък. В градовете Нова сол и Пененжно събориха първите. Литва и Естония се готвят да направят същото. България обаче не е Полша, нито някоя от преживялите съветска тирания прибалтийски републики. Тук

ваксаджийството на руските чизми

е белязано с особен ентусиазъм и очевидно е добре заплатено. В центъра на последното събитие главна роля заема бившият първи секретар на ЦК на ДКМС Станка Шопова, някога издигната на този пост лично от Тодор Живков. Ръководеният от нея фонд "Устойчиво развитие за България" съвсем официално е в тесни връзки с редица руски организации. Паметникът е обявен за издигнат в съучастие.

Днес докато хиляди хора се борят за премахването на монументите на Червената армия в София, Пловдив и другите паметохранилници на съветската агресия, областното  ръководство на град Варна и Министерството на културата не искат да си дадат сметка, че "Камчия" е туристически комплекс на българска територия, а не анклав, ексклав или окупационна зона на Руската федерация. И никое късче българска земя не може да се превръща в център за водене на пропагандна война и поругаване на националната памет.

https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/-ruskoto-porugavane-na-natsionalnata-ni-pamet-prodalzhava-s-pametnik-na-marshal-tolbuhin-55573

Hatshepsut

Тази информация е от 2016г.

София откри Братска могила в памет на 14 загинали съветски войници

"Нещата, които свързват българския с руския народ са повече от тези неща, които ни разделят". Това обяви кметът на район "Витоша" към Столична община Тодор Петков по време на тържествена церемония по откриване на нов войнишки мемориал - Братска могила на градското гробище в софийския квартал "Княжево".

В Деня на памет и скръб, на 75-годишнината от нахлуването на хитлеристка Германия в СССР, от посолството на Руската Федерация в България организираха откриването на Братската могила. Върху монумента са изписани имената на 14-те загинали съветски войници по време на Освобождаването на България от фашизма. "Вечна памет на героите", е изписано върху мемориала.

14 звезди символизират броя на загиналите руски войници.  Кметът на район "Витоша" отбеляза, че фашизмът е зло, което не трябва да забравяме. Той подчерта, че българският и руският народ са неразривно свързани в исторически план.

Паметно слово по случай 75-та годишнина от началото на Великата Отечествена война от 1941-1945 г. произнесе временно управляващият Посолството Михаил Барилович. Той благодари на Столичната община за това, че мемориалът е станал факт.

Свещеници от Руската църква в София прочетоха заупокойна молитва. Депутати от ПГ на БСП-Лява България поднесоха венец в памет на руските герои. Венци и цветя бяха поднесени и от Посолствата на Русия, България, Беларус, Армения, Босна и Херцеговина и други.

https://news.bg/politics/sofiya-otkri-bratska-mogila-v-pamet-na-14-zaginali-savetski-voynitsi.htmlHatshepsut

Русофили ,,поробват" по путински Свищов с осем метров паметник на император Александър II


Граждани искат публична дискусия и прозрачност за мегаломанската идея на кмета и съмнителна фондация

Граждани искат публична дискусия и прозрачност за мегаломанската идея на кмета и съмнителна фондация
Поредният скандал, с привкус на руска хибридна атака на територията на България е на път да противопостави жителите на Свищов, но и да се превърне в потвърждение на усещането за насаждане на руско имперско влияни в независима европейска и натовска държава.

Полутайно и без публично обсъждане  на 22 февруари тази година Общинският съвет в Свищов взима решение за издигане на паметник в чест на император Александър II. У нас съвсем повратно той е известен и като Цар Освободител, но не защото е освободил българите от турско, а защото е премахнал зловещото крепостно право в родината си. Монументът на руския император трябва бъде издигнат в местността ,,Паметниците" в близост до града, а откриването вече е насрочено за  27 юни, по повод честване на 140 години от освобождаването на Свищов от Османско владичество. Въпреки това обаче, хората в общината подозират поредната русофилска конспирация, която се провежда при пълно обществено затъмнение и без ясни правила. За много от подробностите обективна информация нямат дори общинските съветници. Именно така се стига до създаване на гражданска инициатива, която организира в неделя – 2 април, дискусионен форум: ,,За и против издигането на нов паметник на руския император Александър II в град Свищов".

На обсъждането са поканени изявени историци и общественици. Гражданите питат своя кмет:

- Кой е скулпторът, създал паметника?
- Кой финансира изработването, транспортирането и монтирането на скулптурата?
- Кой всъщност дарява този паметник и какви са целите на такова дарение (ако е дарение)?
-  С каква цел е бил създаден паметника през 2011 г. и за къде е бил предназначен?
- Защо се предлага на Община Свищов паметник, създаден преди 6 години?
- В кой град се намира сега паметникът и пред каква сграда е ситуиран?
- Имало ли е опити за монтиране на този паметник в други градове, кои са те и защо опитите са били неуспешни?
- Спазена ли е процедура за предлагане на различни идейни проекти, които да се оценяват и конкурират на база естетическа, художествена, историческа и друга стойност?
- Кои са лицата (физически и юридически), участвали в договарянето за поставяне на въпросния паметник в Свищов?

До този момент кметът на града Генчо Генчев отказва да даде ясни отговори на хората, които са го избрали. Но за сметка на това категорично внушава, че независимо от евентуални несъгласия и протести, само след няколко месеца монументът на руския император ще се извисява край града. Генчев вероятно знае, защо е толкова

мотивиран да изпълни  една русофилска поръчка,

която няма нищо общо с истинския патриотизъм и  родолюбие.  От странични източници, неофициално става ясно, че скулптурата на Александър II е висок 8,5 метра. Направена е през 2011 г. от скандалния  грузински скулптор Зураб Церетели. Той е автор на мегаломанския почти 100 метров паметник на Петър I, но и на руския президент Владимир Путин. Церетели е просто любимец на днешния господар на Кремъл.

Оказва се, че инициативата за поставяне на паметника в Свищов е на ,,Балкански институт за възстановяване и развитие", ситуиран в София. Зад този институт с претенциозно име не е ясно, кой стои и какви точно цели преследва. Методи Митев е едно от лицата, представящи института, твърдят от гражданската инициатива. Митев се появява през декември месец миналата година, показвайки в Свищов чудотворна икона на Богородица, която рони кървави сълзи, а кръвта от тях не отговаряла на нито една от познатите групи. Това доказвало божествения й произход.  Дали става въпрос за шарлатанство или чудодейство - е отделна тема. Но представителите на съмнителния балкански институт успяват само два месеца по-късно да убедят кмета, че в града има нужда от нов паметник на Александър II. Освен това те обещават, че той е дарение, а кметството няма да се ангажира с никакви разходи. Над 8 метровата статуя ще пристигне от Русия до Свищов на части по река Дунав.

От фейсбук страницата на въпросния институт става ясно, че организацията е под силно русофилско въздействие, а още през ноември миналата година са обявили: ,,УС на фондация Балкански институт за възстановяване и развитие взе решение през 2017г. да работи за реализирането на следните проекти:

1. Във връзка с 140 г. от Руско - турската освободителна война поставяне на паметник на цар Александър II Николаевич -Освободител изработен от Зураб Церетели". Следващите цели са създаване на шах-матни клубове по методиката на Крпов, издигане на нов православен храм и т.н. Но

най-важната – Путин да бъде гост

при откриването на паметника на Александър II.

Несъгласните със съмнителната русофилска идея в Свищов вече не са малко и открито надигат глава. Те излагат сериозни аргументи ,,против":

- Главната улица на Свищов носи името на Александър II (ул. ,,Цар Освободител");
- В местността ,,Паметниците" край Свищов вече има изграден паметник на Александър II, издигнат през 1881 г.;
- В историческия музей в гр. Свищов има бюст на Александър II.

,,Представените примери са достатъчен израз на признателност към Александър II и неговото увековечаване в гр. Свищов. Освен това, в местността ,,Паметниците", където общината предлага да се монтира новата гигантска статуя, е изграден цялостен комплекс, в който и сега симетрията е достатъчно нарушена: Братска могила със седем мраморни паметника; паметник-костница; паметник в чест на император Александър ІІ (от 1881 г.); зала с музейна сбирка ,,Преминаване на руските войски"; паметник на ген. Михаил Драгомиров; огромен бетонен монумент по повод 100-годишнината от събитията 1877-1878 г. (висок 24 м. и широк 7,5 м.); над 15 паметни плочи, върху които са изписани имената на загинали руски войни.

Новата скулптура на императора по своите размери и художествено оформление е в рязък контраст с всичко останало. Претрупването на паметни знаци, правено и досега, води единствено до естетическа безвкусица.

Считаме, че решение за издигане на паметник следва да се взема след широка обществена дискусия и постигане на консенсус сред гражданите. Един паметник следва

да обединява, а не да разделя обществото

В случая е налице дълбоко разделение сред гражданите на Свищов. Нов паметник на руския цар не е нужен", казва пред Faktor.bg Радослав Йорданов, преподавател в Стопанската академия и един от организаторите на гражданската дискусия в неделя.

Проучване на Faktor.bg установи, че първоначално скандалният паметник е предложен на Плевен, но управата на града е отказала поставянето му.
Инициативата на свищовския кмет и русофилската фондация са нагледно доказателство за тежките комплекси  и вечно преклонение, втълпявани на народа към спорната освободителка Русия. Позорно е 140 години да маркираме държавата си с руски и съветски паметници, след като все още не сме почели създателя на България, славните царе и поборници за свободи и независимост.

Несъмнено използването на православието и панславянството са едни от главните опорни точки на руската хибридна война, която се провежда у нас чрез различни средства и православни фондации. Те са съставна част и от доктрините на кремълските идеолози - Дугин и Решетников, които чертаят геополитиката на Руския свят, като единствената възможност за възстановяване на загиващата Европа и проповядват, че свише на България е предопределено да следва и подкрепя Матушка. Паметникът, който възнамеряват да побият в Свищов, има единствено за цел да бетонира и пренабие в главите ни руската имперска слава, но с

нов путински заряд

Вероятно такава е и главната роля на съмнителния ,,Балкански институт за възстановяване и развитие". Несъмнено е, че неговите създатели искат да възстановяват руските зависимости в България и превръщането й в истинска Задунайска губерния, каквато е била и стратегията на Цар Освободител.

https://www.faktor.bg/bg/articles/rusofili-porobvat-po-putinski-svishtov-s-osem-metrov-pametnik-na-imperator-aleksandar-ii

Similar topics (4)