• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

10 July 2020, 00:17:08

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10933 Posts

Шишман
2597 Posts

Panzerfaust
448 Posts

Лина
427 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 15841
  • Total Topics: 1262
  • Online Today: 15
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 19
Total: 19

24 май - Денят на българската култура и писменост

Started by Hatshepsut, 01 August 2018, 21:22:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

FELDMARSCHALL

Погрешно се говори за празника на българската просвета и "славянската писменост". Празникът е на българската писменост. Както знаете някои славянски народи пишат на латиница (поляци, чехи, словаци и др.), не на кирилица, а в същото време в Монголия (които няма как да са славяни) ползват кирилицата. До миналата година и казахстанците (тюрски народ) също пишеха на кирилица.
Agree Agree x 1 View List

Шишман

Празник е и на славянската  писменост. Славяните пишат на нея. Политизирането отравя всичко.

FELDMARSCHALL

Това не е политизиране, а изясняване на исторически факти !
Отделно ние доколко (биологично) сме славяни е друга тема, но да не започвам, че ще стане дълго и широко...
Факт 1 - Не един а няколко славянски народа пишат на латиница не на кирилица, така че отпада варианта това да е писменоста на славяните.
Факт 2 - Няколко НЕславянски народа пишат на кирилица - казахстанци, монголци (може и да пропускам още някои).
Толкова по този въпрос.

Hatshepsut

Глаголица и кирилица


Глаголицата е дело на гениалния филолог Константин-Кирил и е напълно оригинална графична система, в която всяка буква отговаря на един звук.
Първата българска азбука – глаголицата – е създадена през 862 г. (според други учени през 855 година) от Константин-Кирил Философ.

Исторически факт е, че през 862 г. византийският император нарежда на братята Константин и Методий да създадат необходимата християнска литература на славянски език за мисията им в Моравия.

Важно е също да се знае, че според други източници Константин Философ е започнал работа над азбуката още при първото му пребиваване в манастира на планината Олимп около 855 г. И ако върху тези дати все още се спори, безспорно е авторството на глаголицата и нейната уникалност.

Глаголицата е дело на гениалния филолог Константин-Кирил и е напълно оригинална графична система, в която всяка буква отговаря на един звук. Нещо повече, в нея буквите за близки звукове имат сходни очертания. Затова големият български учен Петър Илчев нарича глаголицата най-съвършената графична система от древни времена до днес.
Неопровержимо доказателство, че именно глаголицата е дело на Константин-Кирил и е първата българска азбука учените откриват в Залцбургския меморандум от 871 г., в който пише, че Методий се появил в Панония с "новооткрити славянски букви". Това название подхожда само за наистина новите глаголически букви. Константин-Кирил създава глаголицата за солунското славянско наречие, което принадлежи към източнобългарските рупски диалекти.

Следователно езикът на солунските братя по етническа принадлежност е старобългарски. За него са характерни съчетанията шт, жд (в думи като нощь, гражданинъ, межда), широкият гласеж на ѣ (в думи като лѣто, бѣлъ, млѣко), употребата на дателен притежателен падеж вместо родителен притежателен (отьць ему вместо отьць его).

Всички тези черти безспорно доказват, че създаденият през девети век на основа на глаголицата книжовен език е български по произход. Той се разпространява първоначално в Моравия и Панония. След смъртта на Методий през 885 г. неговите ученици са прогонени от пределите на Моравия и намират прием в двора на княз Борис в България. Глаголическата писменост разцъфтява в книжовните средища край Плиска, Преслав и Охрид.

Открити са глаголически надписи в Преслав и глаголически ръкописи в Охрид. Не е вярно твърдението, че глаголицата се утвърждава само в Охридския книжовен център. Старобългарски е най-големият средновековен акростих (440 стиха), открит от българския учен Георги Попов в състава на триода, този акростих е дело на Константин Преславски и първоначално е създаден на глаголица.

Глаголически ръкописи се пренасят и в Киевска Рус през Х в.. Най-интересна е съдбата на глаголицата в Далмация и Хърватска. Тя е свързана с част от прогонените от Моравия ученици на Методий и с Климентовата школа в Охрид. Съществува десет века, а през ХIХ в. папа Лъв ХIII е принуден да разреши книгопечатането на глаголически произведения под натиска на духовенството, което пази и уважава глаголическата традиция. В края на ІХ век в Преслав възниква и втората старобългарска азбука – кирилицата, която съдържа 24 букви от гръцкото писмо и 14 знака, близки до глаголическите, които съответстват на чисто българските звукове: Б, Ж, З, Ш, Щ, Ч, Ц, Ъ, Ь, Ѣ, Ѫ, Ю, Я.

Кирилицата няма установено авторство. Повечето учени отхвърлят тезата, че Климент Охридски е неин автор. По-вероятно е той да е усъвършенствал глаголицата, азбуката на почитаните от него свети братя. Кирилицата се свързва с книжовниците от Преслав, понеже е продължение на вековна традиция държавни документи да се пишат с гръцки букви. Но "без устроение", както казва Черноризец Храбър. "Устроението", тоест приспособяването към българската реч, става възможно едва след появата на глаголическата писменост в България.

Именно от нея са взети буквите за специфичните български звукове, като са опростени в духа на графиката на цялата азбука. Дълго време двете азбуки се употребяват успоредно, но към края на Х и началото на ХІ век по-икономичната и лесна за писане кирилица измества глаголицата.

За нас, българите, е важно да знаем, че кирилицата, с която днес си служат милиони хора по света (сърби, македонци, руси, беларуси, украинци, румънците до средата на ХIХ в., казахи, таджики, монголци и др.), е възникнала в България. Макар че съдържа и гръцки букви, тя следва модела на глаголицата и отговаря на най-съвършения принцип за писане, според който на всеки звук съответства отделна буква.

Този принцип е застъпен последователно в глаголицата, а след това и в кирилицата, благодарение на което днес ние четем и пишем, без да се колебаем както други европейци пред думите от родния си език. От 2007 г. кирилицата е призната за третата европейска азбука след латиницата и гръцката азбука. Кирилицата носи името на един от покровителите на Европа и създател на първата българска азбука глаголицата – свети Кирил.

https://www.nationalgeographic.bg/?cid=120&article=9796

Шишман

Петър Андреев

"Вчерашният празник се почита като празник на българската просвета. Всеки приветстваше създаването на славянската азбука и книжното просвещение на нашия народ. Възхвалихме св. Братя - Кирил и Методий. И нищо не казахме за най-важното - христянското просвещение на народа. Св. Братя не току тъй са сътворили една азбука за славяните, да им превеждат Аристотел и Платон и са им я подарили като жест на добросъседство! Не! Те са създали азбука, за да преведат Евангелието, Св. Писание , което е Божествено откровение за хората, та славянския род да научи за вярата в Христос Спасителя, да повярват в живия Бог, и да не ходят в смърна сянка, а да бъдат и телесно и духовно зрящи! Да знаят иститата за живота чрез Христовата вяра и да съобразят живота си с тази вяра!
Вчера всички се чувствахме приповдигнато от химна "Върви народе възродени..", а всъщност дали съвременния българин е възроден?! В какво се възродихме? В безбожието, суеверието и езичеството! В нехристиянския ни морал! В забвението на православната вяра.
Делото на Св. Кирил и Св. Методий губи смисъла си, ако днешния празник е просто празник на писмеността и просветата. Да не забравяме, че делото им, както и на техните ученици в България, е дело на християнско просвещение и нищо друго! Буквите са създадени не заради славяните, а заради Евангелието, та Христос да стане близък на славяни и българи!!
Празнуваме просветата, а не желаем християнска просвета! Сега 30 г. след отпадането на един атеистичен режим, забранил християнското вероучение в училище, все още нямаме възстановяване на този учебен предмет като редовен в учебната програма. Може би защото математиката и литературата са по важни от Христос, за вечния живот и за спасението на човешката душа! Дали?!"

Hatshepsut

Нещо любопитно, от фейсбук-страницата "Етимологичен просветител"

Кирилицата е създадена в България най-вероятно към края на IX в. В основата ѝ лежи гръцката азбука (по-специално - византийският маюскулен унциал), от която са взети всички 24 бувки. Към тях са добавени още 12 букви, отразяващи чертите на старобългарската реч (б, ж, ч, ц, ш, щ, ѣ, ъ, ь, ю, ѧ, ѫ). Голяма част от кирилските букви за славянски звукове имат свой първообраз в глаголическата азбука.

Гръцката азбука произлиза от финикийската писменост, като навлизането на писмеността в Гърция можем да датираме към IX-VIII в. пр.Хр. Самата финикийска азбука се развива от по-ранната протосинайска, която пък се развива от египетските йероглифи.

Интересно е, че имената на финикийските букви (много от които са заети от гърците впоследствие) са базирани на думите, символизирани от египетските йероглифи. Φиникийското 𐤀𐤋𐤐 /ʾālep/ означава ,,вол" и впоследствие самата буква 𐤀, която се развива от египетския йероглиф 𓃾 (F1 – номерация на йероглифа по Gardiner's sign list), означаващ волска глава. Впоследствие от финикийското име на буквата идва и гръцкото – ἄλφα (α). Φиникийското 𐤁𐤕 /bet/ означава ,,къща" и впоследствие самата буква 𐤁, която се развива от египетския йероглиф 𓉐 (O1), означаващ къща. Впоследствие от финикийското име на буквата идва и гръцкото – βῆτα (β). И така нататък.

От финикийската азбука са се развили също арамейската, еврейската, сирийската, арабската и други писмености. От гръцката азбука са се развили освен кирилицата също латинската, готската и други писмености.

От старобългарската кирилица в съвременната българската азбука са останали 30 букви. Преди последната реформа (от 1945) в азбуката си сме имали все още голяма носовка ѫ (тогава със звукова стойност /ъ/) и ятова гласна ѣ (тогава със звукова стойност /е/ или /я/). Интересно е, че буквата ,,Я" се въвежда в началото на 18 в. с реформите на кирилицата, въведени от Петър I, довеждащи до т.нар. граждански шрифт. Буквата ,,Я" произлиза всъщност от ръкописната форма на малката носовка Ѧ, която в руския има звукова стойност /я/.

Любопитна история има и предпоследната буква от азбуката ни – ,,Ю". В ранни славянски ръкописи буквата ,,ю" се среща като Ꙕ (т.нар. обърнато ,,ю"). Вероятно това е бил първоначалният вид на буквата, а впоследствие тя се преобразява под влияние на буквите, изразяващи йотувани гласни (Ѩ, Ѭ, Ѥ, Ꙗ). Това Ꙕ (обърнатото ,,ю") ще да се е развило от съчетанието в гръцката писменост ΟΙ (омикрон + йота), което по времето, когато кирилицата е създадена, е означавало звука /y/ (този символ за разлика от горните е написан на латиница – с него в IPA /International Phonetic Alphabet/ се означава звукът, който стои зад френското u или немското ü).

На изображението е показан произходът на буквите от съвременната българска азбука дотам, докъдето може да бъде проследен.


cekupamasekirata
24 МАЙ -ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА МАЛКИТЕ ДЕЦА И УЧЕНИЦИ!

ОБРАЗОВАНИЕТО НИ Е ОБРЕЧЕНО!

Става точно така както искат ромите -

да не учат или поне както трябва да не се учи!

Днес е празник 24 май

и малкото дете го знай!

Слънце грее, птиче пее,

вятър вее и се смее

буквичката на тирето,

точката дава заето.

Бивши мои, мили колежки,

облечете нови дрешки,

пред икона застанете,

Кирил и Методий почетете.

Нека силен вятър духа,

дано злото да издуха

днес от нашата страна.

Родина имаме една -

България страна красива

със природа причудлива,

която набези търпи

отвън, а вътре тя гори!
sekirata A biah uchitelka, dobra uchitelka
НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ДНЕС ЧЕСТИТЯ,

ЧЕ УТРЕ МОЖЕ ДА Е КЪСНО,

КОГАТО СЛАДЪК СЪН ЗАСПЯ

В ИГРА СЪС ДУМИЧКИ ИЗКУСНО!

sekirata cekupama А.Х.Т. поезия клипове

 
И не забравяйте-"Прост народ проста държава"./ако има такава/

На злобата ще се изсмея във очите,
на разни там присъди и обиди,
защото съм високо в висините
и никой мен не може да ме съди!

САМО БОГ МОЖЕ ДА МЕ СЪДИ!

А.Х.Т. cekupama sekirata
sekirata cekupama

cekupamasekirata

24 МАЙ 2020 ГОДИНА - ДЕНЯТ НА ПРОСВЕТАТА ОТБЕЛЯЗАНО У НАС ВИРТУАЛНО?!
Да  ни е честит най-светлият  празник,

да  ни  е честита  писмеността!

СКЪПИ УЧИТЕЛИ, желая ВИ търпение,

но и борбеност, постоянство и вяра  в истината!

Защото, който сее  вяра и знание,

трябва да пожъне уважение  и любов!

Език рожден на теб и мен,

на майки,братя и сестри,

от Кирил и Методий сътворен

за мой народ,кой те затри?!

Ще кажат крайна съм,но не така,

за тази истина плащам цена

с най милото, здраве, живот,

свободна искам да съм не роб!

Забравени сте, главни букви,

забравени сте, запетаи

и точки, знаци, препинателни

от неграмотни хора непризнателни!

Крадат се думи и слова,

какви ти правила, права,

но в песен, в стих ви съобщавам,

че да се боря продължавам!

Език свещен, на теб, на мен,

език, бъди благословен!

Празници безброй

имаме в живота свой,

но 24 -май

и малкото дете го знай!

Думичките срича

и братята обича,

с песни тях възпява,

химна прозвучава -

"Върви, народe възродени!"

Навън от слънцето огрени,

във редици подредени,

запяваме на глас!

Те са с нас!

Знанье, ум даряват,

България огряват!

Бъдещето наше сътворяват!

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ-

ДЕН ВЕЛИК ЗА БЪЛГАРСКИЯ РОД !

 

В този ден голям

цветя раздавам, знам,

че буквите красиви

на народа мили

во веки ще останат.

Няма да престанат

чуждици разни, мазни,

езичници омразни,

Методий да петнят

и Кирил да сквернят!

На Солунските братя

с радост аз ще пратя

по моя гълъб бял

писмо с любов и жар.

И нека от небето

да слезнат те при нас,

аз чувствам със сърцето,

 

че живи са във нас!

 

Кирил и Методии, станете

и от сън дълбок се събудете,

вижте своето абеве

тъпкано от неграмотните!

Казват че било прието

без главна буква,точка, дето

запетая да поставят,

изречение в многоточие давят

поети разни, писарушки,

поетеси, разказвачи, дружки

на разни хора с власт, пари!

Словото наше гори!

Кой ни е виновен днес,

че останахме без чест,

че продадохме език, слова?!

Чия грешка е това?

Лакоми за слава, власт,

за пари, каква напаст

чужда ни връхлита

и ни мори, и не пита

народ ли сме или племе,

кои сме и чие сме семе!

Но племето си има вожд

и турчинът ли е наш вожд?!

Или българин-предател,

 

чуждоземец-завоевател?!

24 МАЙ, ПРАЗНИК БИЛ, ДОКРАЙ

СВЪРШИХМЕ СЪС ВСИЧКО РОДНО,

РОДОВО НАШЕ СЪДБОВНО!

ЗЛОБА, ЗАВИСТ НИ КОСИ,

ИМЕ БЪЛГАРСКО СЕ ИЗМЪРСИ

ПО СВЕТА, У НАС НЕ ТАЧАТ

ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ, А ВЛАЧАТ

КАРМАТА ЗЛОКОБНА, ТЕЖКА

НА МАЙКА - МАЩЕХА ЗЛОЧЕСТА!

ПРОСВЕТА И КУЛТУРА НЕМА,

ЧУЖДОТО НИ ДНЕС ПРЕВЗЕМА,

ДЖЕНДЪРИ, ПОРОЦИ И ПАРИ,

СЛЪНЦЕ НЕ ПЕЧЕ, ЖАРИ!

ПРИРОДАТА СЕ ВЪЗМУЩАВА,

ВРЪЩА НИ ГО И ПРЕДУПРЕЖДАВА,

ВСИЧКО СВЯТО ДНЕС СЕ ГАЗИ,

В КРАКАТА НА ЧУЖДИЦА ЛАЗИ

БЪЛГАРИНЪТ С АБЕВЕ,

ОТДАВНА КОЙТО НЕ ЧЕТЕ.

ЗАБРАВИЛ КИРИЛИЦА, РОД, ЕЗИК

ПОЕВРОПЕЙЧИЛ СЕ, ПОТУРЧИЛ! ВИК

ЗАД ОКЕАНА ЧАК СЕ ЧУВА,

АМЕРИКАНЕЦ ЩЕ ЦАРУВА

ВЪВ ЕВРОПА ТО СЕ ЗНАЕ,

И БЪЛГАРИЯ КОЛОНИЯ ДА Е!

СЕГА УЧИТЕЛКА НЕ СЪМ

БЯХ ПАТРИОТ И СЪМ,

ОСТАНАХ СИ НЕПОКВАРЕНА,

ВЯРНА НА НАРОД, РОДИНА, НЕСЛОМЕНА!

ВЯРАТА ВЪВ МЕН ОСТАНА,

МАКАР ЧЕ СЪМ С НЕИЗЛЕЧИМА РАНА!

ВЯРВАМ ВЪВ ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ,

БОГ Е С НАС, МАКАР ДА БАВИ Я

СВЕТЛИНАТА В НАШИТЕ ДОМОВЕ,

 

СЪС ЛЮБОВ ЩЕ ПОКОРИМЕ ВЪРХОВЕ!

За последно този празник отшумя,
 за последно в моята душа
 тъжни нотки се прокрадват,
 за последно някои от мен се жалват!
 За последно днес Методий и Кирила,
 за които мислех, че съм мила
 благославям словото им вечно
 към тях в времето далечно,
 когато българинът бе със чест,
 а на какво приличаме ний днес?!
 Ядем се, ромите ни газят,
 но себе си, езика свой си пазят.
 Убиваме се и се мразим,
 но турчина не ще погазим
 от страх, от кво ли, от магия
 или просто не сме тия
 патриоти като Ботев, Левски....
 така секат ни чужди на трески?!
 Газим словото си родно,
 търчим по чуждото и модно,
 абевето си не пазим,
 роболепничим и лазим!
 Събудете се, Кириле
 и ти Методие велики,
 събудете се и покажете
 да се спасим как от бедите?!
 За последно 24 май празнувам,
 ,,Върви, народе възродени...."  /НЕ/чувам!СЛАВА ВАМ ТВОРЦИ ВЕЛИКИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ ЧЕСТИТИ!

Вам творци велики пеем този ден,

във юмруци свити стискам болка, в плен

моето сърце е на закони чужди,

на любов, омраза и на грижи, нужди!

С майски рози днес кичете се и вийте

венци на доблест, чест, букетче, китка свийте.

С божури и цветя дома си украсете,

майски люляк днес във коси сплетете,

че днес е празник мил на нашето абеве,

Методий и Кирил ги знае и дете.

Като звезди огряха народ в тъмница, гнет,

като звезди горяха оставили завет-

славен и чутовен на знанье, книжнина,

о,светъл ден съдбовен за мой народ, страна!

Поклон пред вас велики творци на говор мил,

 

деди, отци честити Методий и Кирил!

Истина от мен извира,

затова съм още жива,

който иска лъже,маже

и души убива даже!

Българска просвета и култура-

през куп за грош-халтура!

Глаголица от Кирил и Методий-

алфабет,"аз","буки",род Божий!

На нашата култура щял да помага,

а на християнството посяга,

отколе тъпче българското слово,

отказал бил министър да е, голо

празнодумие и пошлост,

турско слабоумие, наглост!

Светът гъмжи от атентати,

кои, защо ги правят,бати

Бойко днес добре го знае,

но...слава трупа и си трае!

Днес пих лимонова вода

и бях в учителска среда,

умиращи там "лебеди" прекрасни

със малки "лебедчета" чуждогласни!

Какъв ти празник?!

Не се признават точки,запетаи,

главни букви, маи

ли сме българите днес,

нима сме род без срам,без чест?!

Планетата Плутон зове ни-

тя-вход и изход на живота,

тъй греховни сме,горко ни,

ще се спасим ли със кивота?

 
Болката ми е голяма,
не е от вчера,незарастваща е рана!
Пея, свиря, пиша и се смея,
в мечтите си със птиците се рея!
sekirata Chestit 24 mai!
sekirata zove Kiril i Metodiesekirata I uchenicite v mejduchasie

sekirata  Decata peiat Gana si obuvki stiagashesekirata  Decata peiat Kalinchicesekirata A biah uchitelka dobra uchitelkasekirata 24 mai praznik na bulgarskata prosveta I kulturasekirata Himn na Kiril I Metodiisekirata zove Kiril i Metodie

 seirata 24 mai praznik an bulgarskata  prosveta


sekirata Detence muninko
sekirata zove Kiril I Metodie
НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ЧЕСТИТЯ

И НА ТЕЗИ ВЪВ ЧУЖБИНА

ДА НЕ ЗАБРАВЯТ СВОЯТА РОДИНА,

ДА ПОМНЯТ СВОЯ РОД, ЕЗИК,

ДА НЕ ВЯРВАТ НА ПОЛИТИЦИ, ЦИК.....
А.Х.Т. sekirata cekupama poezia  клипове
На злобата ще се изсмея във очите,
на разни там присъди и обиди,
защото съм високо в висините
и никой мен не може да ме съди!

САМО БОГ МОЖЕ ДА МЕ СЪДИ!

А.Х.Т. cekupama sekirata
sekirata cekupama