• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

14 July 2020, 23:36:09

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10955 Posts

Шишман
2653 Posts

Panzerfaust
457 Posts

Лина
448 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 15957
  • Total Topics: 1264
  • Online Today: 50
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 26
Total: 27

Европа ни натиска да хрантутим циганите

Started by Hatshepsut, 05 November 2018, 16:50:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Тази информация е от 2009г.

България е нарушила Европейската социална харта като не е успяла да изпълни задълженията си да обезпечи правото на всеки, който няма достатъчно доходи, да ползва социалното подпомагане, предоставяно от държавата. Това постанови Европейският комитет по социални права (ЕКСП), съобщиха от Българския хелцински комитет (БХК).
Решението бе постановено по повод колективната жалба, подадена през 2008 г. от Европейския център за правата на ромите (ЕЦПР) в сътрудничество с БХК. Жалбата се отнася до измененията в Закона за социалното подпомагане от 2006 и 2008 г., които драстично ограничиха времето, през което гражданите могат да получават социални помощи. В нея се твърди, че тези ограничения имат незаконно и непропорционално голямо въздействие върху ромите, върху жените и върху други маргинализирани групи.
В решението си Комитетът подчертава, че достъпът до социална помощ не може да бъде предмет на времеви ограничения, ако засегнатите лица продължават да покриват основното условие за получаване на социална помощ, установено с чл. 13, пар. 1 от Европейската социална харта. Намаляването или прекратяването на социалното подпомагане не противоречи на Европейската социална харта само когато не лишава лицата, които имат нужда от такова подпомагане, от средства за съществуване. Комитетът заключава, че ,,социалната помощ трябва да бъде предоставяна толкова дълго, колкото е необходимо, за да може засегнатите лица да продължават да живеят по начин, съвместим с човешкото им достойнство. Комитетът също така намира, че измененията на Закона за социалното подпомагане по всяка вероятност имат значителен ефект върху най-непривилегированите групи и по-специално върху ромите.
Приветствайки решението председателят на БХК Красимир Кънев заяви: ,,Решението на Комитета е логично и в пълно съответствие с неговия подход към правото на социално подпомагане. За да го изпълни, правителството на България трябва да измени Закона за социалното подпомагане и да възстанови положението отпреди 2006 г., т.е. социалното подпомагане да стане отново зависимо единствено от наличието на индивидуална нужда, без времеви ограничения."
Робърт Кушен, управляващ директор на ЕЦПР, отбеляза: ,,Ние приветстваме решението на Комитета по социални права и си даваме сметка за неговите значими последици за системите на социални грижи в цяла Европа. Комитетът отхвърли довода на българското правителство, че твърдите срокове за получаване на социални помощи са необходими за намаляване зависимостта от системата на социалното подпомагане. Решението на Комитета принуждава всички страни, участнички в Европейската социална харта, да поддържат един индивидуализиран подход при определяне на нуждата от това подпомагане и да продължат да предоставят социално подпомагане толкова време, колкото налага съществуващата нужда от него."
Пълният текст на решението на ЕКСП по колективната жалба № 48/2008 на Европейския център за правата на ромите срещу България е достъпна на сайта на ЕЦПР: www.errc.org. Българското правителство трябва да докладва на Комитета по социални права за взетите мерки във връзка с изпълнение на решението до окончателното разрешаване на проблемите.

http://dnes.dir.bg/

Hatshepsut

Тази информация е от 2009г.

Европа ни натиска да се плащат помощи без срок

СОФИЯ. Месечните помощи за безработица пак ще се дават без ограничения. Едногодишният срок за получаването им може да отиде в миналото от 2011 година. Тези изменения в Закона за социално подпомагане са били обсъдени на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи вчера правителственият пресцентър. Ограничението от 18 месеца бе въведено по настояване на бившия социален министър Емилия Масларова през 2006 г. От началото на 2009 г. срокът бе намален на 12 месеца.
Масларова тогава обясни, че няма как да свие повече срока, тъй като половин година не е достатъчна за преминаване на курсове за квалификация и преквалификация. Възстановяването на безсрочното получаване на социални помощи става по препоръка на Европейския комитет за социални права след колективна жалба на Европейския център по правата на ромите, внесена в Съвета на Европа. Според документа, ако на безработните роми бъде отказано продължаване на правото на месечни помощи, те могат да загубят основното си средство за препитание. Окончателното решение ще бъде взето на следващо заседание на тристранката, а след това трябва да бъде гласувано и от правителството и парламента.
Очакваме вицепремиерът Симеон Дянков да свика нова среща идната седмица, коментираха представителите на профсъюзите.

Боряна Йотова

Hatshepsut

Тази информация е от 2009г.

Правителството планира да възстанови неограничените месечни помощи за безработни (в огромната си част цигани – бел. ред.) от началото на 2011 г. Тези изменения в Закона за социално подпомагане са били обсъдени на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Ще ви припомним, че ограничението от 18 месеца бе въведено по настояване на бившия социален министър Емилия Масларова през 2006 г. От началото на 2009 г. срокът бе намален на 12 месеца. Масларова тогава обясни, че няма как да свие повече срока, тъй като половин година не е достатъчна за преминаване на курсове за квалификация и преквалификация.

Какво ни показва този случай. Българските политици бавно, но вече съвсем явно показват, чии интереси защитават в действителност. Същите политици, които твърдяха, че възстановяването на безсрочното получаване на социални помощи няма да се случи, сега "изненадващо" промениха мнението си. Разбира се, това става по препоръка на Европейския комитет за социални права (ЕКСП) след колективна жалба на Европейския център по правата на ромите, внесена в Съвета на Европа. Наглостта на международните цигански организации и Европейският комитет за социални права нямат край – според тях, тези, на които е отказано продължаване на правото на месечни социални помощи поради тези законови мерки, могат да изгубят основното си средство за препитание.

Перефразирано и в прав текст това означава, че не е европейски, честните и работещи Българи да отказват да изхранват мързеливите, крадливи и умишлено безработни цигани с данъците си!

Същите тези организации, включително и нашият любим БХК, преди около три месеца официално подготвиха почвата за действията на правителството, като официално порицаха държавата за ограничителните си действия (може би единственото полезно нещо направено от министър Масларова). Ще припомним на нашите читатели, че точно БХК сътрудничиха на Европейския център по правата на ромите (ЕЦПР) за внасянето на върпосната жалба през 2008 г. (48/2008 г.). След, като през август ЕКСП ни разкритикува, ето какво самодоволно заяви Красимир Кънев от БХК:

    ,,Решението на Комитета е логично и в пълно съответствие с неговия подход към правото на социално подпомагане. За да го изпълни, правителството на България трябва да измени Закона за социалното подпомагане и да възстанови положението отпреди 2006 г., т.е. социалното подпомагане да стане отново зависимо единствено от наличието на индивидуална нужда, без времеви ограничения."

Ние, от Altermedia България, винаги сме заставали на страната на социалната справедливост. Поради тази причина се обявяваме твърдо против възстановяването на порочните доживотните социални помощи, чието отпускане държавата по никакъв начин не може да регулира и контролира. Според нас, това не е форма на социално подпомагане, а конкретна, добре обмислена политика действаща в ущърб на всички обикновени Българи,  а и всички останали български граждани, които с честен труд изкарват прехраната си и плащат данъци. Не е редно субекти, които не са работили и един ден през живота си и не са допринесли с абсолютно нищо към обществото ни, да получават каквито и да е социални помощи. Подобни порочни практики само изострят напрежението между циганите и останалите нормални български граждани, и неминуемо някой ден тази несправедливост ще доведе до мащабен конфликт на етническа основа. Висша степен на наглост е целия този цирк да ни се пробутва, като нещо хуманно, нещо с което демократурно сме длъжни да се съгласим, защото на някой така му е угодно, а пък друг безропотно му слугува.

Altermedia България