• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

29 May 2020, 20:44:27

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10645 Posts

Шишман
1990 Posts

Panzerfaust
348 Posts

Лина
296 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 14220
  • Total Topics: 1249
  • Online Today: 112
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 3
Guests: 58
Total: 61

avatar_Hatshepsut

Антихристиянски погроми в Египет

Started by Hatshepsut, 03 November 2018, 09:19:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Тази информация е от 2010г.

Антихристиянски погроми в Египет

Антихристиянски погроми в Египет

Мюсюлмански тълпи опожариха десетки къщи на "неверници" само за една нощ

На 16 и 17 ноември нова вълна от мюсюлмански погроми заля горен Египет. За една нощ изгоряха 10 къщи на египетски християни в село Ал-Навахид, провинция Кена, на около 465 км южно от Кайро. Както обикновено, полицията отцепи селото, едва след като къщите бяха опожарени. Този път оправданието за погрома е слух, че един коптски младеж бил видян с мюсюлманско момиче през нощта в или около селското гробище. Двамата набедени в грях младежи са задържани и случая им се разследва.
Коренното население на Египет, коптите, които са християни от 2000 години, стават често жертва на мюсюлмански погроми, най-вече при спорове за земя или когато ремонтират църквите си.
Коптските християни, между 8 и 10 милиона, съставляват над 10% от населението на Египет. Те са най-голямото християнско малцинство в мюсюлманска държава в целия ислямски свят.
Неотдавна Върховният съвет по ислямски въпроси застави един от лидерите на египетските християни да се извини публично за това, че е защитил друг църковен лидер, изразил несъгласие с един стих в Корана, в който християните са наречени "неверници".
Правозащитни групи алармират, че насилието към тях се засилва с всяка измината година. Базираната в Лондон християнска фондация "Св. Апостол Варнава" съобщи, че в Египет ислямистки групировки разпространяват слухове, че коптите отвличат жени, приели исляма и изнасилват мюсюлманки, за да създадат претекст за погроми над християнското малцинство. Правителството на Хосни Мубарак не прави нищо, за да овладее растящия религиозен радикализъм в страната. То обяснява пасивността си с твърдението, че в Египет християните имат същите права като мюсюлманите. Международни хуманитарни организации подозират, че властите в Египет се мъчат да канализират социалното недоволство, като го превърнат в антихристиянско такова.
През октомври едно подстрекателско съобщение на катарската телевизия "Ал Джазира", според което християните застават зад Израел и трупат оръжия, за да нападнат мюсюлманите, предизвика масови демонстрации по долината на Нил. Неизвестната досега организация "Фронт за ислямски Египет" организира 10 многохилядни митинга, на които ораторите обещаваха "кървава баня" на коптите.
Има сведения обаче, че зад тези демонстрации са стоели египетските власти, които с тях печелят популярност в навечерието на изборите за долна камара на египетския парламент на 28 ноември и предстоящите президентски избори през септември 2011 г.

Мюсюлманските погроми, които избухнаха в Кена миналата година, бяха оправдани със слух, че през ноември 2009 г. християнин е изнасилил 12 годишно мюсюлманско момиченце. Десетки християнски къщи в град Наг Хамади бяха залети с бензин и изпепелени. На 6 срещу 7 януари т.г. трима мъже в автомобил откриха огън от автоматично оръжие по богомолците в църквата "Свети Йоан" в града в момент на тържествена литургия, отбелязваща коптското Рождество Христово. Загинаха 7 богомолци и един от охранителите на храма, а трима души бяха тежко ранени. Вътрешното министерство първо лансира версията, че масовото убийство вероятно е възмездие за слуха, че човекът, изнасилил мюсюлманчето два месеца преди това, е бил християнин.
Епископ Киролос от епархията на Наг Хамади каза, че преди стрелбата срещу "Свети Йоан" получил есемес, че ще "получи подарък" за Рождество. Веднага след убийството пък получил ново съобщение на мобилния си телефон, което казва "Сега е твой ред."
"Това е религиозна война. Те просто искат да ликвидират всички християни в Египет", казва той. А за това претекст винаги може да се измисли, дори постфактум.
Наг Хамади е известен с откритите през 1945 г. в неговите околности гностически кодекси, някои от които интерпретации на евангелски текстове, най-известен от които е "Евангелие от Тома". Градът, разположен на 80 км от руините на древния Луксор, има 30 хиляди жители, част от които християни. Провинцията е един от най-бедните региони в страната, където мюсюлманите все още практикуват вендета - отмъщение върху родата на врага, обикновено при диспути за земя или кланови отношения.
През октомври 2009 г. в горноегипетския град Дайрут бе разпространена прокламацията "Неверниците трябва да умрат!" Последваха масови погроми с оправданието, че един копт на име Романи Фарук Атала е съблазнил мюсюлманката Хагер Хасуна. Романи избяга от страната, за да спаси живота си, но на 19 октомври с.г. фамилията Хасуна уби баща му Фарук Атала. Властите задържаха 4-та убийци, но това предизвика нова вълна от насилие срещу коптите. (Агенция AINA, 27 октомври 2009 г.) Нови листовки, разпространени във всички мюсюлмански къщи и магазини известяваха, че "мюсюлманите са господари на света от сътворението му " и "неверниците трябва да научат, че мюсюлманската чест е скъпа". Църквите в Египет бяха наречени "обръч от публични домове, който трябва да бъде изгорен". Имаше и списък от обекти, които трябва да бъдат изгорени, като първа по неясни причини беше църквата в християнското село Езбет Ханна. Бе приложен и списък с християни, които трябва да бъдат убити - свещеникът Павлос от църквата "Св.Дева Мария", адвокатът християнин Гамал Юсеф, двама братя, които имат магазин за очила, и още един копт, който притежава козметичен салон и фотографско ателие. Мюсюлманите бяха призовани да се включат в погромите срещу обещание да отидат в рая.
За последните десетилетия над 4000 египетски християни бяха убити, а материалните загуби, които претърпяха, възлизат на десетки милиони долари, показва изследване на Център "Ибн Халдун". Според неговия директор, юристът Саад Еддин Ибрахим, правителството в Кайро не е осъдило нито един участник в над 120 мюсюлмански погрома над християни. Ако в миналото подобно насилие се обясняваше с джихадистки групи, днес извършители са обикновени, редови мюсюлмани, а кампанията на омразата срещу християните се води перманентно в медиите, в училищата и особено в джамиите.
На 11 май 2007 г. мюсюлманите от с. Бимха, на 70 км от Кайро, излязоха от джамията след петъчната молитва, въоръжени и изпълнени с решимост за джихад срещу автохтонното население на страната - коптите. Повод за гнева беше изградената наполовина църква "Св. Теодор", чийто строеж беше спрян през 2005 г., за да не стане повод за погром, но дори и недовършена тя продължи да дразни мюсюлманите. Както писа англоезичното издание на в. "Ал Ахрам", погромът бе обмислен предварително, организиран и извършен не от "фундаменталисти" или "екстремисти", а от най-обикновени, редови мюсюлмани, решени да подчинят кафирите както изисква договорът на халиф Омар с неверниците, т.е. да наложат ефективен апартейд в региона.
В последвалото насилие 10 копти бяха приети в болница с тежки наранявания, от които 2 починаха. Съучастието на силите за сигурност беше очевидно. Те се задействаха, когато подпалените християнски къщите вече догаряха. В. "Ал-Ахрам" писа: "Само за 40 минути 7 магазина и 36 къщи на християни бяха разграбени, след което опожарени с туби керосин. Ролята на силите на реда не беше да предотвратяват насилието, а да отцепят селото СЛЕД погрома, за да не допуснат журналисти и чужди кореспонденти да видят какво е станало".
Така египетските мюсюлмани защитиха исляма от гигантската заплаха на малката, полуизградена църквичка "Св. Теодор" в село с 13 джамии.

http://vestnikataka.bg/

Hatshepsut

Тази информация е от 2011г.

Атентат пред коптска църква в Александрия: 21 убити и 43 ранени

Най-малко 21 души загинаха при атентата с кола бомба тази нощ пред църква в северния египетски град Александрия, сочат нови данни на източници от болници и силите за сигурност.

Вътрешното министерство на Египет съобщи преди това, че 24 човека са ранени в атентата, станал когато богомолци се били събрали да честват Новата година.

Кръвопролитието предизвика хилядни протести на християни по улиците на града, при които които някои от демонстрантите и местни мюсюлмани се замеряха с камъни, разказват очевидци.

Няколко коли са опожарени. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпите по улиците.

"Жертваме душите и кръвта си за кръста", викали гневните християни около коптската православна църква, пред която избухнал взривът. На място пристигнали линейки и медицински лица.

Според съобщение на вътрешното министерство на Египет атентатът е станал малко след полунощ след новогодишната литургия пред църквата.

Експлозията нанесла щети на близка джамия и сред 24-те ранени има и осмина мюсюлмани.

Мерките за сигурност около църквите в Египет бяха засилени, след като свързана с Ал Каида групировка отправи през ноември заплахи срещу египетските християни.

Групировката Ислямска държава в Ирак, извършила кръвопролитното нападение през ноември срещу християнски храм в Багдад, заплаши и египетските християни.

Войнствената групировка твърди, че църквата в Египет държи в плен жени, които са приели исляма.

http://dnesplus.bg/News.aspx?n=516060

Hatshepsut

Тази информация е от 2011г.

Стотици християни на протест срещу насилието в Египет

500 младежи се вдигнаха на бунт срещу мюсюлманския терор

Около 500 млади египетски християни се включиха в уличен протест в южния египетски град Асют срещу бомбения атентат пред църква в големия северен град Александрия на Нова година, който взе 23 жертви и рани 97 души, предаде АП.
Властите арестуваха 17 души във връзка с бомбената атака, но 10 бяха освободени по-късно. Според експерти атентатът е бил организиран от Ал Каида. Демонстрантите се събраха пред централата на управляващата партия в града, който има многобройно християнско население, скандираха лозунги и се кълняха, че ще бранят християнския кръст "с кръвта и душите си". Мнозина християни в Египет обвиняват правителството, че не им осигурява защита.
При протеста не е имало пострадали, въпреки че демонстрантите замеряли с камъни полицейския кордон на проявата. През последните три дни се състояха други подобни протести в столицата Кайро и града на атентата Александрия.
Протестите бяха провокирани и от продължаващите заплахи на ислямистите срещу християните в различни страни. Малко след Нова година коптите в Германия обявиха, че са получили стотици смъртни заплахи от радикални мюсюлмани. Епископ Анба Дамиан даде изявление в германския вестник "Билд", в което обясни притесненията си.
"Интернет е пълен с ужасни заплахи на ислямисти срещу нас. Полицията неколкократно ни предупреждава за нападения на радикални мюсюлмани. Писах до министерството на вътрешните работи, за да поискам защита", заявил епископът.

http://vestnikataka.bg/

Hatshepsut

Тази информация е от 2011г.

Египетската армия използва сила срещу коптски манастириАвтор Радио Ватикана   
събота, 26 февруари 2011

Египетската армия отново атакува коптския манастир Св. Бишой, намиращ се на 110 км. от Кайро и който е най-посещаваният в района на Уади Натрун, смятан за люлка на монашеството от ІV в. Ранени са двама монаси и шестима работници. Вчера манастирът също бе атакуван от военни. Арестувани са четирима монаси, както и адвоката, завел дело за разследване по вчерашното нападение, който се е намирал в манастира. Според монаха Аксиос Ава Бишой, пет танка, бронетранспортьори и един булдозер са пробили защитната стена на манастира, изградена след 25 януари, когато манастирът беше нападнат от избягали затворници. На 21 февруари египетската армия дава на монасите ултиматум от 48 часа стената да бъде съборена, в противен случай тя ще го направи. В комюнике египетските въоръжени сили твърдят, че не става въпрос за нападение, а за премахване на стена, изградена на държавен терен. От своя страна монасите твърдят, че стената влиза в земления терен на манастира и протестират срещу използването на огнестрелно оръжие. Египетски военни части са атакували и манастира "Св. Макарий" в Александрия, в Уади Райан, на 100 км. от Кайро, по същите причини. Един монах е ранен от огнестрелно оръжие, а други десет са били пребити. Около 7000 вярващи са участвали в мирна демонстрация пред катедралата на коптите в Кайро, а после са се отправили към площад Тахрир, за да протестират срещу нападенията над манастирите.

http://www.dveri.bg/content/view/12827/33/

Hatshepsut

Тази информация е от 2011г.

Мюсюлманско изстъпление остави 13 мъртви християни в Кайро

Само независима държава със столица Александрия ще спаси коптите от ислямския геноцид

Тринайсет християни бяха убити и 150 ранени, от които 45 тежко при бунта на коптите в египетската столица на 8 и 9 март, съобщи вчера кореспондентката на Асошиейтед прес в Кайро. Използвани били огнестрелни оръжия, палки и ножове.

На 9 март над 2000 копти продължиха своя мирен протест пред сградата на държавната телевизия в Кайро. Към тях искала да се присъедини друга група от около 1000 копти, населяващи бедняшкото предградие Маншиет Наср, по-известно като "Мръсния град", защото, както повечето християни в Египет, обитателите му се занимават със събиране на сметта от градските контейнери и друга мръсна, непрестижна работа. На изхода на предградието групата била пресрещната от около 15 хиляди въоръжени мюсюлмани. Християните извикали армията, а докато тя пристигне, се барикадирали зад стари автомобилни гуми и се въоръжили с камъни. Военните дошли с 10 танка, които разделили двете групи. Но мюсюлманската тълпа зад танковете стреляла с автоматично оръжие. За да разпръсне протеста, един от танковете стрелял веднъж във въздуха и веднъж в групата на коптите. На място са убити 10 души, а още 3 са починали от раните си. Има 150 ранени, от които 45 тежко. Понеже от Кайро не изпратили линейки, те са прибрани в лечебницата на близкия манастир "Св. Симон Обущаря". "Но там има само 3 лекари, които не могат да се грижат за толкова много хора", обяснява Ашраф Рамзи, млад копт с окървавен бинт на главата. "При Мубарак беше лошо, но сега стана нетърпимо. Новите искат да направят ислямска държава, без нито един християнин в нея. Те ще ни избият", цитира думите му АП.

Сблъсъкът е продължил не по-малко от 4 часа, съобщава Ройтерс, след което мюсюлманската тълпа е обстрелвала манастира с коктейли "Молотов".

С края на светския режим в Кайро дойде и краят на половинчатата сигурност, която коптите в Египет имаха. След всяко масово убийство на копти Хосни Мубарак обявяваше по телевизията, че "сърцето му кърви заедно със сърцата на истинските мюсюлмани". Сега няма дори извинение. Явно е, че коптите могат да оцелеят, само ако международната общност приложи модела на съседен Судан.

В Судан, след продължителна етнорелигиозна война срещу невъоръженото християнско население, ислямският сатрап Башир, президент на републиката, бе заставен да подпише договор за отделяне на южната част на страната в независима християнска държава. Независимостта на южен Судан ще бъде официално обявена след месец.

По същия начин в Египет коптите могат да получат сигурност и човешки права, само ако се отделят в своя, макар и малка държава, например със столица Александрия - древният християнски център, чиято област те населяват от хилядолетия.

http://www.vestnikataka.bg/

Hatshepsut

Тази информация е от 2011г.

Терорът над истинските египтяни

Коптите са автохтонното население на Египет. Копт (гопт) означава египтянин. Те са народът, изградил великата цивилизация на фараоните.

Арабите, които днес съставляват мнозинството, са пришълци с ислямското нашествие през VII-VIII век. Коптите, приели ислямската вяра през вековете, са напълно арабизирани. Истински копти са само християните.

Както в. "Атака" писа на 28 февруари, след свалянето на светския режим в Египет започна геноцид над християнското население, което днес наброява едва 8 милиона.

Събитията от последните дни представляват първия християнски бунт в Египет от последния век, предизвикан от серийното им избиване и разрушаването на храмовете им.

Повод е опожаряването на църквата "Св. Апостоли Мина и Георгий" на 4 март от тълпа мюсюлмани в едно село недалеч от столицата. Остава неизвестна съдбата на трима свещеници, които отказали да напуснат подпаления храм. Варварството стана ден след като Айман ал-Зауахири поздрави "Мюсюлмански братя" за успешната революция и призова за шариатска държава, без "неверници" като коптите. На 23 февруари египетската армия обстрелваха с танкове и РПГ два древни манастира във Фаюм и Нитрия.

Дни преди това в друго градче мохамедани заклаха един християнски свещеник в дома му, разграбиха всичко ценно и подпалиха къщата.

В новогодишната нощ кола бомба избухна пред входа на църква, пълна с богомолци в Александрия. Загинаха 25 души. На 7 януари 2010 г. (Рождество по стар стил) мюсюлмани откриха огън в църквата на град Наг Хамади и убиха 8 души.

Няма година, в която на Рождество или Великден египетските мюсюлмани да не извършат масово убийство на християни. Най-известно е клането в Ал-Кошех, село в Горен Египет, където през 1998 г. бяха убити 10 души, а през 2000г. - 21 души, сред които и деца.

http://www.vestnikataka.bg/

Hatshepsut

Тази информация е от 2011г.

Антихристиянските погроми в Египет продължават

Проислямска цензура крие геноцида над коптите

 Вчера антихристиянските погроми в страната на победилата демокрация, Египет, продължиха с неотслабваща ярост. Жертвите са 12, ранените - 224, а опожарените църкви - 4, съобщи Си Ен Ен.

 На 6 май, насъскани от ходжите по време на петъчната молитва, мюсюлмански тълпи нападнаха работническото предградие Имбаба в столицата Кайро, населено с копти-християни, убиха 6 души, опожариха най-голямата църква в квартала "Свети Мина" и две по-малки, "Света Дева Мария" и "Св. Св. Мария и Абаноб", които изгоряха до основи.

 В събота и неделя погромите продължиха, без полицията или други сили на реда на управляващата военна хунта да се намесят. Опожарена беше и църквата в съседния квартал Ал-Азраа.

 Християнските жители на Кайро вчера започнаха седяща стачка пред посолството на САЩ в Кайро с искане Вашингтон, който подкрепяше смяната на светския режим на Мубарак, да направи нещо и за защита на християнското малцинство в Египет. "Искаме международна закрила", скандираха събралите се около 1000 стачници. Те се бунтуват и срещу проислямската цензура в западните медии, която представя погромите над тях като "сблъсъци на религиозна основа в Кайро", или "Християни и мюсюлмани се бият и палят в Египет", внушавайки, че и двете страни в конфликта имат еднаква вина за него и извършват равностойни престъпления едни срещу други В действителност коптите са подложени на откровена дискриминация в обществото - за тях са запазени най-непрестижните професии, като сметосъбирането например.

 Поводът за поредните погроми е твърдението на местните ислямисти, че една жена на име Камелиа Шехата, е поискала да приеме исляма, заради което християните я държат затворена в църквата. Вчера г-жа Шехата даде интервю заедно със семейството си по телевизионния канал "Коптска надежда", в което обясни, че е християнка и никога не е възнамерявала да си сменя вярата.

 Всъщност конфликтът започна 10 дни преди това, когато 3000 салафити, от тези, които наскоро се върнаха от Афганистан, обсадиха катедралата в квартал Абасия, която е седалище на Шенуда III, глава на коптската църква, разказа дяконът на "Св. Мина" отец Юсеф Едуард.

 Известният египетски писател Набил Шараф ел-Дин коментира, че армията очевидно е в заговор с ислямистите, защото при всички антихристиянски погроми в Египет, включително и при сегашния, стои отстрани и наблюдава как салафитите хвърлят бензинови бомби по църквите, без да направи никакво усилие да ги спре".

http://www.vestnikataka.bg/

Hatshepsut

Мюсюлмани убиха 21 християни в Египет


Hatshepsut

Тази информация е от 2011г.

Антихристиянски репресии в ,,демократичен" Египет

Барак Хюсеин Обама се прави, че не вижда геноцида,
Съветът на Европа спешно ослепя и оглуша Нови престъпления от омраза и нетолерантност белязаха изминалия уикенд в страната на поредната Соросова революция - Египет. Насъскани като глутници от ходжите в джамиите по време на петъчните "молитви", тълпи от мохамедани нападнаха и опожаряваха църкви и жилища на християни.
 В село Бени Ахмед, на 7 км южно от Миня, Горен Египет ходжата съобщил по време на петъчната молитва, че свещеник Георги Табит, който служи в местната църква "Свети Георги" е издействал разрешително от властите в Миня да я пребоядиса. Мюсюлманската тълпа обсадила храма, докато вътре Табит отслужвал литургия, залостила всички християни вътре и се опитала да ги подпали, съобщава агенция АИНА от 24 юни. Както обикновено, полицията пристигнала след 4 часа и арестувала ... свещеника, макар че мюсюлманската тълпа била още край храма и скандирала "Да убием попа!" След ареста на свещеника християните отказали да излязат от църквата. Те останали вътре, за да попречат на опожаряването й.
 Това е поредното нападение срещу 100-годипшната църква. Предпоследното беше на 23 март т.г. Тогава местните мюсюлмани предупредиха, че въпреки разрешението на властите те няма да позволят обновяването на храма. Тогава на отец Табит бе връчен ултиматум да напусне селото в срок от 35 дни заедно със семейството си, ако не иска да бъде убит.
 Случаят в село Бени Ахмед "вдъхновил" други правоверни в страната на победилата ислямска революция, става ясно от кореспонденциите 2 дни по-късно. В събота тълпа от около 200 мюсюлмани опожари 8 християнски къщи в село Авлад Халаф, също в Горен Египет. Повод станал слухът, че единият от коптите, Вахиб Халим Атия, който ремонтирал къщата си, имал тайно намерение да я превърне в църква.
 Такова намерение никой не е имал, пък и е невъзможно, особено в Египет, където законодателството е подчинено на шариата. Но в Корана е записано, че мюсюлманинът може да убие , ограби и малтретира "неверници", ако го предизвикат. Тоест, от мохамеданите се иска само да измислят как са били "предизвикани" - в случая със слух!- за да бъдат оневинени.
 Вече половин година убийствата и репресиите над християнското население на Египет продължават безнаказано. Въпреки протестите на коптите в Кайро, Александрия и други градове, въпреки молбите им към международната общност да ги защити, Евросъюзът мълчи, "правозащитният" инструмент Съвет на Европа гледа в обратната посока, а американският президент Барак Хюсеин Обама се прави на глух и сляп. Той продължава да натрапва на света пропагандата, че това, което става в Близкия изток, било "арабска пролет" и "демократична революция". Дори когато в центъра на самия Манхатън хиляди хора протестират срещу геноцида над коптите, медиите на Обама отказват да отразят събитието. Което показва, че една от крайните цели на съюза на Обама с близкоизточните ислямисти е изкореняване на остатъчното християнство в региона.

http://www.arhiv.vestnikataka.bg/archive.php?broi=1650&text=&fromDate=&toDate=&newsID=96008.

Hatshepsut

Тази информация е от 2011г.

Ново клане на копти в Кайро

Коптите се опитаха да организират седяща стачка заради поредната изгорена църква    "24 убити, от които един войник на правителствените сили" - това съобщиха вчера световните медии за "сблъсъците" в центъра на египетската столица Кайро.  За останалите 23 мъртъвци не се казва какви са. Защото са християни. А това е крайно неудобно за господстващата идеология на "мултикултурата", т.е. за ислямизацията и трябва да бъде скрито от световното обществено мнение.
 Танкове и БТР-и на управляващата военна хунта на маршал Тантауи газиха  наред няколко хиляди египетски християни, които в неделя организираха седяща стачка пред държавната телевизия срещу опожаряването на църква в Асуан. "Трупове лежаха разхвърляни наляво и надясно", казва Сандра, една от участничките в протеста, пред кореспондента на Би Би Си.
 Църквата в Асуан е предизвикала бяс у местни мюсюлмани, защото имала камбана и кръст върху купола. Християните свалили и камбаната, и кръста но това не успокоило мохамеданите и на 8 октомври те я опожарил", съобщава АП.
 Когато коптите в Кайро насядали на площада около телевизията, те били нападнати от групи мюсюлмани с камъни, железни пръти и бензинови бомби. За да "омиротвори" сблъсъка, правителството изпратило бронирани машини, които обаче налагали "мир" чрез физическо ликвидиране на едната от страните - коптите. "Първо стреляха, после почнаха да ни газят", казва друг оцелял от клането, Ваел Руфаил, пред АП.

 Изтреблението на коренните жители на Египет, коптските християни, съставляващи 10% от 80-милионното население на страната, е единственият резултат от прехвалената "арабска пролет". Потвърждава се прогнозата на в. "Атака", че събитията, представяни като "демократични революции" в Близкия изток не са нищо друго, освен пучове, извършени от ислямисти в армията с неофициалната подкрепа на Обама и неговата администрация.
 В Египет временното военно правителство начело с фелдмаршал Тантауи  започна управлението си, като изпрати танкове да съборят два манастира. Масови репресии с десетки убити християни в Кайро и Александрия имаше през май. Обикновено погромите стават след петъчните молитви в джамиите, откъдето излизат насъскани срещу "неверниците" мохамедански тълпи и започват да палят църквите и домовете на християните. От 11 февруари, когато хунтата свали президента Мубарак, досега броят на убитите копти надхвърли 100. Досега няма нито един осъден убиец или подпалвач.
 Вчера говорител на хунтата съобщи, че "правителството заседава извънредно" и ще назначи разследване за това кой е "започнал" безредиците. При всички погроми досега вината бе стоварвана на християните, които излагали на показ я кръст, я икона, с което обиждали вярата на мюсюлманите.

http://www.arhiv.vestnikataka.bg/archive.php?broi=1735&text=&fromDate=&toDate=&newsID=98715.

Hatshepsut

Тази информация е от 2013г.

В египетския хаос християните са изоставени сами


Подпалена евангелистка църква в Египет

Преди седмица католическият свещеник Аюб Юсеф шофира към църквата си в южния египетски град Делжа, когато получава обаждане от свой приятел, който му казва да обърне. Щом пристига в града, той открива 20 изгорени къщи. Древен манастир е опустошен и разграбен. Един от енориашите – 60-годишния Исканер Тус – е убит в хаоса, пише агенция Reuters.

Сега християните в Делжа живеят като затворници по домовете си. "Никой не излиза. Изобщо. Нито да си купи храна, нито лекарства, за нищо", казва Юсеф. Въпреки мирното съжителство векове наред заедно с мюсюлманите, днес християните копти те са подложени на натиск.

В южната провинция Миня, където е и град Делжа, са нападнати 20 църкви, много от които изгорени напълно. В цялата страна има случаи на нападения срещу християни и техните домове. Този вид атаки се засилват след падането на президента ислямист Мохамед Морси от власт през юли.

"Мюсюлмански братя" твърдят, че нямат общо с нападенията срещу християните и обвиняват армията в очерняване на името им, за да оправдае смазването на поддръжниците на организацията. Говорителят на Братството Ахмед Ариф заяви, че въоръжените сили са изоставили охраната на църквите, които са били нападнати от "глупави момчета."

Тези твърдения обаче нямат значение за коптите, коити си спомнят тъмните дни на ислямисткото въстание срещу държавата през 90-те години, когато загиват стотици християни, предимно в Южен Египет.

Всички четири стени на евангелистката църква в град Малауи продължават да димят дни наред след като нападателите я запалват с коктейли "Молотов" и туби с бензин. Покривът се срутва. Млади мъже се опитват да я загасят с вода, а до тях техни връстници изграждат барикади, за да я защитят от още нападения.

"Получава се нещо като война", казва местният журналист Раймон ел Рауи. Епископът Макариус, лидер на православните копти в Миня, изброява нападенията срещу църкви, които датират от десетилетия.

"Коптите винаги плащат сметката – във времето на Гамал Абдел Насер, в дните на Садат, по времето на Мубарак, след това военното управление, след това дните на Морси и след него", казва Макариус.

След свалянето на Мубарак през 2011 г. радикалните ислямски духовници получават безпрецедентна свобода на словото по телевизията. Някои от тях открито обвиняват християните в ефир.

От своя страна коптският папа Тауадрос II публично одобрява свалянето на Морси от власт. Той седи редом до либерални политици, мюсюлмански духовници и генерал Абдел Фатах ас Сиси, когато е обявен превратът.

По думите на Макариус проблемите на християните са същите като на останалите египтяни – влошаваща се икономика и монополизирането на властта от страна на "Мюсюлмански братя". "Отидохме на протеста като египтяни, а не като копти. Издигнахме знамена, а не кръстове."

Насилието в Миня започва почти веднага след свалянето на Морси и ескалира остро през изминалата седмица. 32-годишният работник във фотографско ателие Мартин Уаги казва, че е видял четирима брадати мъже в дълги роби, които са пристигнали с мотоциклети и са подпалили католическа църква с коктейли "Молотов". Те също така са стреляли по нея с автоматично оръжие. "Не знаем какво да правим сега. Нямаме оръжие. Ако имахме оръжие, щяхме да се справим с това", казва Уаги.

Не е ясно кой точно стои зад нападенията, но хората цитират речите като тази на ислямския духовник Сафуат Хигази, които заявява по време на протест на "Мюсюлмански братя", че повечето протестиращи срещу Морси са християни.

Властите обаче засега не помагат на християните. Когато е запалена евангелистката църква в Миня, нито полицията, нито пожарната идват на помощ. Католическият свещеник Юсеф също така си спомня подобната липса на ангажираност от миналия месец, когато апартаментът му в Делжа е подпален. "Очакваме, че могат да ни убият всеки един момент", казва той.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2013/08/21/2126561_v_egipetskiia_haos_hristiianite_sa_izostaveni_sami/

Hatshepsut

Тази информация е от 2016г.

Взривиха християнска катедрала в Кайро


Най-малко 26 коптски християни са загинали и 60 са ранени в резултат на експлозията край катедралата ,,Свети Марко" на коптската християнска църква в Кайро, съобщи египетското здравно министерство, цитирано от ТАСС. Според египетската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс, експлозията станала вътре в катедралата, разположена в квартал Абасия.

Египетската агенция МЕНА съобщи, че мъж хвърлил бомба в параклиса до външната стена на катедралата, седалище на египетската православна християнска църква и в която се помещава офисът на нейния духовен лидер, патриарх Тауадрос Втори.
Според други данни, чантата с бомбата е била заложена от жена, която я оставила в частта на залата, където имало много насъбрали се майки с деца.
От полицията съобщиха, че експлозивът е бил с тегло около 6 килограма тротилов еквивалент. Бомбата е задействана с дистанционно.https://www.blitz.bg/

Hatshepsut

Над 20 жертви на атентат срещу християни в Египет


Най-малко 21 души загинаха, а 50 бяха ранени при експлозия в коптска църква в Египет, съобщават световните агенции.

Държавната телевизия потвърди за инцидента, станал в гр.Танта, северно от Кайро, но към момента не дава по-подробна информация.

Все още никой не е поел отговорност за атентата.

Атаките срещу египетските копти са чести, като около големи християнски празници терористичните актове винаги са съпроводени с голям брой жертви.

През декември най-голямата коптска катедрала в Кайро стана обект на такова нападение, като най-малко 25 души загинаха, а 49 бяха ранени.

https://btvnovinite.bg/

Hatshepsut

Най-малко 7 загинали християни при нападение на ислямисти в Египет


Ислямистки екстремисти са направили засада на автобус, превозващ християнски поклонници, пътуващ към отдалечен манастир в пустинята южно от египетската столица Кайро, като са избили най-малко седем души и са ранили още 12 души, съобщиха от египетското вътрешно министерство, цитирани от световните осведомителни агенции.

Говорителят на Коптската православна църква уточни, че броят на жертвите на нападението вероятно ще се увеличи. Представители на местната църква в провинция Миня, където е извършена атаката, посочиха, че жертвите са 10 души, но тази информация засега не може да бъде потвърдена.

По-късно терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") поеха отговорност за нападението. Те от години водят сражения с египетските сили за сигурност в Синайския полуостров и по пропускливата египетска граница в пустинята с Либия.

Египетският президент Абдел Фатах ал Сиси поднесе в "Туитър" съболезнованията си към близките на загиналите, заричайки се да продължи крутите мерки срещу терористите.

Днешното нападение е второто, насочено срещу поклонници, отправящи се към манастира "Св. Самуил Изповедник" в последно време. При предишното нападение през май 2017 г. загинаха близо 30 души.

Вътрешното министерство уточни, че нападателите са използвали второстепенни черни пътища, за да се доберат до автобуса, превозващ християните, които са били в близост до манастира по време на нападението.

Атаката през миналата година беше последната от поредицата кръвопролитни нападения срещу църкви в Кайро, Александрия и Танта в делтата на Нил, северно от столицата. Тези атаки, за които отговорност пое ДАЕШ, оставиха поне 100 мъртви и доведоха до затягане на мерките за сигурност около християнските богослужебни места и други съоръжения, свързани с църквата.

Християните в Египет, които представляват около 10 процента от 100-милионното население на страната, се оплакват от дискриминация в преобладаващо мюсюлманската страна. Коптската църква беше в съюз със Сиси, когато той, като военен министър, през 2013 г. поведе военния преврат срещу ислямисткия президент Мохамед Морси.

https://news.bg/world/nay-malko-7-zaginali-hristiyani-pri-napadenie-na-islyamisti-v-egipet.html