• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

06 July 2020, 12:47:12

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10915 Posts

Шишман
2568 Posts

Panzerfaust
442 Posts

Лина
417 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 15768
  • Total Topics: 1262
  • Online Today: 34
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 23
Total: 23

Помаците искат да бъдат признати като етнос

Started by Hatshepsut, 01 November 2018, 14:38:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Тази информация е от 2008г.

Помаците искат да бъдат признати като етнос

Помаците се обявиха за отделен етнос, искат партия и телевизия

Според ДПС мохамеданите не се възприемат като българи

Българите, изповядващи исляма, декларираха желанието си да бъдат признати като отделен етнос, да имат собствена телевизия, както и засилено политическо представителство в парламента, съобщи електронното издание dnes.bg. Българо-мохамеданите са обявили исканията си в събота на първата национална конференция у нас "Помаците и българският преход", организирана в събота в Гоце Делчев от федерация ,,Справедливост", чийто лидер е Сезгин Мюмюн.

Според председателя на комисията по правата на човека в парламента проф. Огнян Герджиков обаче ,,това са хора, които нямат представа от история и се търсят политически ефекти". Юристът допълни, че няма никаква правна обосновка за подобни искания, а с тях само се наслагва националистическо напрежение. "По тази логика можем да отделим етнос на синеоки или русокоси хора", смята още Герджиков. 

Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов подобни искания не трябва да бъдат коментирани от политици, а от психиатри. ,,Това са българи, приели исляма. Ако ги обособим в отделен етнос, трябва ли да направим и протестантски или католически етнос, за българите, приели протестантството или католицизма?", запита Каракачанов.

Депутатът от ДПС Ахмед Юсеин беше категоричен, че ,,въз основа на етнос никой не може да гради политическа формация". Запитан дали може да съществува етнос на ,,българо-мохамедани", той подчерта, че самоопределението е личен избор. ,,Не съм сигурен, че те се приемат като българи, изповядващи исляма", допълни Юсеин.

Междувременно стана ясно, че лидерът на ,,Ред, законност, справедливост" Яне Янев ще отправи запитване към ДАНС дали в страната ни тече процес на ислямизация. Според него в ДПС има крило, което поддържа връзки с партията на Ердоган в Турция и осъществява подобна политика и в България.

Hatshepsut

Тази информация е от 2009г.

Новата партия ,,Демократичен Прогрес и Благоденствие" ще бъде учредена в събота в Пловдив. Още преди месеци се вдигна шум, че преподавателят по анатомия от Медицинския университет в София проф. д-р Адриан Палов се готви да създава помашка партия. Явно шумотевицата го е притеснила, защото сега упорито избягва да използва тази характеристика. ,,Основната ни цел ще бъде да работим за хората, за свободата на човека - сподели мъгляво лидерът на новата политическа сила пред ,,Рlovdivmedia". – Ще се борим за изграждането на едно свободно гражданско общество. Искаме да се спре разрухата в здравеопазването, икономиката, селското стопанство, правосъдието". Професор Палов обеща в събота да раздаде програмата на новата партия, в която били залегнали всички тези хубави идеи: ,,На 28 февруари в хотел ,,Родина" се събрахме инициативен комитет. Бяхме 64 души, макар по закон да са достатъчни и 50. Тогава взехме решение за учредяването на партията".
В събота под тепетата щели да се съберат над 500 учредители от цяла България. Професорът не пожела да каже каква част от тях се определят като помаци: ,,Ние сме отворени за всички етноси. Сред нас има и българи като доц. Станислав Христов и доц. Стефан Трендафилов, има и армъни. Ние сме част от българската нация и искаме да работим за нейното благоденствие. Няма да правим нищо, което би разделило етносите в страната. А колко са помаците в нашата партия, ще стане ясно, след като я учредим".
Проф. Палов заяви, че в програмата на партията не е залегнала задачата за признаването на помаците като отделен етнос. Това щяло да стане, след като бъдат събрани исторически и етнографски доказателства и учените се произнесат по въпроса: ,,Факт е, че в България живеят помаци. Дали са отделен етнос, или не, това не е толкова важно. Те са част от българската нация". Професорът обясни, че са избрали Пловдив за учредяването на новата партия, защото градът ни е географски център на страната. Така делегатите от четирите краища на България щели да пристигнат по-лесно за конференцията. Новата партия щяла да клони към десницата. Проф. Палов вижда като нейни естествени съюзници СДС, ДСБ и ,,Ред, законност и справедливост" на Яне Янев: ,,При нас идваха и от ,,Атака" с предложение за сътрудничество. Но с тях не можем да работим, защото говорят с езика на омразата и разделението".
Партия ,,Демократичен Прогрес и Благоденствие" щяла да се бори за места в парламента още на тези избори. Тя има най-силни позиции именно в районите, населени от помаци - Кърджалийско, Смолянско, Пазарджишко, Благоевградско.
,,Това всъщност са българо-мохамедани - коментира депутатът от ВМРО Бойко Ватев. – Помаци като отделен етнос няма. Глупаво е да се правят партии по етнически признак. Не предричам дълъг живот и на тази политическа сила. Вероятно на този професор му е омръзнала анатомията и е решил да се пробва в политиката. Това ще бъде поредният политически балон. Ще бъде страшно, ако се превърне в нещо по-сериозно... От ВМРО засега няма да излизаме с декларация. Нека да видим какво иска този прочут български анатом и тогава ще вземем отношение", обеща Ватев.
Според лидера на местната ,,Атака" Тодор Христев, не случайно Пловдив е избран за учредяването на такава партия: ,,Ако я основаваха в Родопите, нямаше да има никакъв отзвук. Българите-мохамедани не биха приели създаването на една такава етническа партия. Явно става въпрос за някакви лидерски амбиции на този професор. Като не може да се реализира в анатомията, търси други изяви. Възможно е зад него да стоят и сили, които се опитват да разделят България!". В ,,Атака" щели да обсъдят как да реагират, ако се окаже, че ,,Демократичен Прогрес и Благоденствие" е една нова етническа партия.
Учредителното събрание на партия ,,Демократичен Прогрес и Благоденствие" е насрочено за събота от 11 часа в Драматичен театър-Пловдив.

Hatshepsut

Тази информация е от 2012г.

Турски историк скандализира български учени за произхода на помаците    Турски историк скандализира български учени за произхода на помаците по време на конференцията ,,Помаците: версии за произход и съвременна идентичност" в Смолян, която приключи днес, предаде КРОСС.

    По време на изнасянето на доклади проф. д-р Ахмед Гюншен от Балканския изследователски институт в Одрин заяви в своя доклад, че помаците са турци по произход, като разбиранията им за раждане, смърт и сватба били еднакви като в Турция и затова да се наричали българи или гърци или други не било доказуемо, като не може да се говори, че турските общности са изчезнали.

    В стремежа си да потуши страстите областният управител на Смолян инж. Стефан Стайков взе думата и посочи, че разбира изказването на Гюнеш, като негово лично, а не като определена позиция. ,,Ние трябва да живеем в новата реалност и с Турция да бъдем приятели и добри съседи", посочи Стайков и допълни, че не трябва да се изостря напрежение, а трябва да се преодоляват различията.

    Конференцията бе посветена на 40-годишнината от смяната на имената в Родопите. Организатори са Нов български университет, Институт за изследване на близкото минало, Фондация за свободата ,,Фридрих Науман".

    На конференцията присъства областният управител на Смолян инж. Стефан Стайков, депутатите от ДПС Ариф Агуш, Алиосман Имамов, духовници, лектори от Сърбия, Турция и др. Доц. Д-р Михаил Груев от Софиийския университет обясни, че тази конференция няма за цел да създава провокации, а да представи развитието на науката по тази проблематика. Петер Бохман , ръководител на проектите на фондация "Фридрик Науман" за Югоизточна Европа посочи,че България е страна за пример по какъв начин са интегрирани малцинствата, като този процес трябва да продължи.

    Областният управител на Смолян покани организацията на конференцията поради огромния интерес от страна на много хора, да направят още една такава в Смолян. Академик Георги Марков заяви на Гюнеш, че не трябва да търси памшки турци в България.

    "Трябва да се позоваваме на историята, за да сме добри съседи", посочи Марков. Академик Георги Марков посочи, че е тревожно сформирането на помашки етнос, защото всички трябва да се обединяват като българи, а не да се делят на етноси.

    Идеята конференцията да се проведе в Смолян е, че в областта живеят най-голям процент от т. нар. помаци или българи-мюсюлмани, както предпочитам да ги наричам, заяви при откриването проф. Евгения Иванова от Нов Български университет и добави, че по данни от изследване на университетът около 35 % от тази общност се определят като помаци.

    По думите на Иванова, българските мюсюлмани в Родопите са наясно, че гражданство и етнос са две различни неща. "Говори се за помашки етнос, защото самите хора се обособяват, като такива", посочи Иванова и допълни, че тенденциите за помашки етнос ги е имало и през 90-те години, но те са били много по-откъсващи, отколкото сега, като започват да се масовизират и модернизират.

    "Тези задълбочаващи се тенденции не са вследствие от никаква чужда пропаганда. ,,Те са вследствие единствено от продължаващата маргинизация, продължаващото отхвърляне на тези хора и от двете страни - от българите християни и от турците", обясни Иванова и допълни, че нито една от двете големи общности не припознава като свои помаците.

    В общините от Смолянско най-масово хората от Мадан и Рудозем се определят като българи мюсюлмани. Проф. Евгения Иванова каза още, че Възродителният процес е върнал доброволната интеграция с българите много назад и хора, които никога през живота си не са носили шалвари, са ги обули напук.

    Хора, които никога през живота са си не са идентифицирали,като турци започнаха да се идентифицират напук като такива. Наблюдава се и процес на двойните паспорти - един на български, друг с мюсюлманско име. Наблюдава се и трети процес - иначе абсолютни светски жени, когато тръгнат на село, си слагат забрадката, каза още Иванова.

     

    Редактор: Яна Боярова
www.dir.bg

Hatshepsut

Тази информация е от 2012г.

Помаците против честването на Балканската война, разединявала,,Изтрийте от съзнанието си наслоените лъжи за нас и нека да живеем братски в името на държавата и обществото". Това призоваха учредителите на Европейски институт ,,Помак" на първата си официална пресконференция, но се обявиха против честването на 100-годишнината от Балканската война, което разединявало, предаде БЛИЦ.

Новоучредената организация твърди, че има за цел да работи за съхраняването на идентичността, както и на културните и духовни традиции и същности на помашката общност в рамките на страната.

Помаците се обявиха против предстоящото честване на Балканската война, защото според тях това води до разделение, при това - стимулирано с държавни средства.

,,След толкова години политическо преследване, ние прощаваме, но при условие, че заедно с нас извървите пътя към обединението и мирното съжителство", обърнаха се към всички българи представителите на помаците.

Председателят на института Ефрем Моллов обяви, че помаците в страната ни нямат еднозначен произход, тъй като има родове както от тракийски, така и от арабски, прабългарски и дори арнаутски корен. От Института поддържат твърдението, че помаците не са нито тюрки, но и не се причисляват към християнската общност. Те са самоопределят като мюсюлмани, които изповядват т.нар. ,,умерен ислям".

actualno.com

Hatshepsut

Тази информация е от 2012г.

Книга пише, че българите са клали и гонили помаците

Книга срещу освободителния характер на Балканската война се разпространява тайно в джамиите на Родопите. Неин автор е Исмен Реджепов, който твърди, че е бил много близък с писателя Николай Хайтов.
 Книгата със заглавие "Балканските войни в Родопите 1912-1913 г." е първото издание на основаната неотдавна неправителствена организация "Европейски институт Помак", съобщават БГНЕС и Haskovo.net.

 Историческото изследване защитава тезата, че войната не освобождава българите мохамедани, а е насочена срещу тях. Турция била готова и е отстъпила доброволно Родопите на България, но българите християни извършили геноцид над помаците, като клали, прогонвали и палили цели села, се подчертава в него.

 Читатели на книгата я определят като странна, тъй като тя съдържа и промарксически тези, които съжителстват с проислямски. Авторът директно заявава: ,,В основата на исляма е заложена ценностна система, която я превръща в световна господстваща система".

Той обявява още, че българите-мохамедани са потомци на скрили се в планината прабългари, бягащи от налагането на християнството по времето на княз Борис Първи. Подобна теза отстоява и председателят на "Европейски институт Помак" Ефрем Моллов.

 Авторът определя Балканската война като най-голямото бедствие за "помаците". Той привежда спомени, които обаче се оказват реминисценции на събития от османско време, но с нов прочит, който ги свързва с българската войска.
 "В селото било изиграно най-жестокото хоро, най-кървавото хоро, оставило неизлечими следи в паметта на хората от това време като черен спомен за нечуваните издевателства на една свирепа армия от бандити, която за кощунство на преживелите трагедията, се нарича армия-освободителка на поробените братя в Родопите", пише в книгата.

 Според Реджепов и днес българските управници продължават политиката на предшествениците си от времето на Балканската война.
 "Тази мъст проличава в етнорелигиозното прочистване на региона чрез провеждането на методичен икономически и духовен геноцид в родопския край", подчертава той.

 За разпространението на книгата неотдавна алармира академик Георги Марков, поради което тя е вече недостъпна за широката публика.

http://dnes.dir.bg/news/rodopi-kniga-pomatzi-balkanskite-voyni-pomak-12325069

Hatshepsut

Тази информация е от 2013г.

Помаците били потомци на траките, искат език и малцинство


Ефрем Моллов, председател на ,,Европейски институт – Помак"

Винаги се е пречело на контактите на помаците със световната мюсюлманска общност. Ислямът в Родопите от 100 години е ликвидиран – да няма кой да го обясни какво представлява като религия.

Това заяви на пресконференция в сряда Рамадан Кехайов – ръководител на отдел ,,Защита правата на човека, дискриминация, етнически и демографски въпроси" към ,,Европейски институт – Помак".

Помашки език

От организацията твърдят, че помаците са потомци на траките, както и че съществува помашки език и помашко малцинство в съвременна България.

На част от нашето общество му е интересно защо в Пиринския, Якорудския район и в част от Родопите изведнъж помаците се определиха като турци. Ами ще се определят като турци – следващото преброяване, ако няма възможност да се определим като помаци, може би и аз ще се определя като турчин. Не може да въздействаш върху това население и неговото право за самоопределение, заяви финансовият директор на ,,Европейски институт – Помак" Васил Войнов.

Според него, българомохамеданин е неправилно понятие – като дървено желязо.

Спецслужбите и помаците

Не са възстановени имотите на мюсюлманската общност, специално в Родопската, Смолянската област. Вие някъде да сте прочели, че се изгражда молитвен дом на мюсюлманите и да няма проблем? Посочвам ви – наскоро в Гоце Делчев ще правят референдум дали да се строи джамия или не. А сме европейска държава, европейски граждани. За какво говорим? – попита Рамадан Кехайов, който е и член на Българския хелзинкски комитет.

Нямаме никакво отношение към политиката, която прави Турция. По никакъв начин това, което правим, не е свързано с това, което искат да правят в Турция. Финансирането на нашия институт не е свързано с турски пари или турски дарения, категоричен е председателят на ,,Европейски институт – Помак" Ефрем Моллов.

Организацията се финансирала от 400 кошера с пчели, които ,,произвеждат мед и продуктите се продават".

Членове на ,,Европейски институт – Помак" са викани от служители на реда и разпитвани дали ще променят границите на България, обяви още Войнов.

Процесът срещу имамите в Пазарджик е предизборен фарс – 12 от 13 от подсъдимите са помаци. Наближат ли избори българските служби за сигурност директно се насочват към помашките села. Само заради това, че не беше решен проблемът на малцинствата в България, България не трябваше да влиза в ЕС, коментираха още представителите на ,,Европейски институт – Помак".

https://offnews.bg/


Поредния антибългарски сепаратист, който пропагандира несъществуващата измислена "помашка нация" и също толкова измисления "помашки език", който си е чист български родопски диалект. Това са добре познатите на всички похвати тип "македонизъм", но за разлика от "македонската нация", създадена от комунистите, "помашкия етнос" се лансира от демократуните от Хелзинския комитет. Помаците били потомци на траките, а българите какви са - не сме ли всички българи потомци на  местното население на Балканите? :rolleyes:

Hatshepsut

От нашата Download-секция може да свалите книгата "Заблуди и фалшификации за произхода на българите мохамедани", съдържаща материали от научна конференция в гр.Смолян, 2009г.

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=downloads;sa=view;id=940

Similar topics (1)