• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

14 July 2020, 09:44:58

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10954 Posts

Шишман
2646 Posts

Panzerfaust
454 Posts

Лина
445 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 15943
  • Total Topics: 1264
  • Online Today: 44
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 2
Guests: 24
Total: 26

Относно името на Македония

Started by Hatshepsut, 12 October 2018, 06:37:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Тази информация е от 2007г.

Македония отказва да си смени името

В Македония почти няма политик, който би приел промяна на конституционното име на страната в жестокия цайтнот преди решението дали страната ще получи покана за членство в НАТО в Букурещ през април 2008 г.
 Това съобщава "Утрински вестник", цитиран от БГНЕС. Конституционното име е единственият консенсус между разделения политически елит, коментира изданието. Такива са и настроенията на обществеността, въпреки че в същото време 90% са "за" членство в НАТО. Бивши македонски външни министри казаха вчера за изданието, че дилемата "или име, или НАТО" не е реална и че в този критичен момент Македония не бива да отстъпва в наложените разговори за името. От македонското външно министерство очакват Гърция да не изпълни заплахите си за вето, но не изключват възможността след получаването на покана за членство в НАТО Гърция да протака ратификацията на присъединителния протокол, пише вестникът.
Изданието посочва още, че натискът е огромен и дори бившият български външен министър Соломон Паси, който е съветник на македонския премиер Никола Груевски, споделя, че има сериозни съществени проблеми, свързани с евроатлантическата интеграция на Македония, които трябва да бъдат решени. Според Паси Македония трябва да направи компромис с името си.
 Миналата седмица в Брюксел гръцкият премиер Костас Караманлис предложи на македонския премиер Никола Груевски името на Република Македония да бъде Нова Македония, което македонският премиер е отхвърли. На много частни срещи представители на ЕС открито ни казват, че от нас се иска да намерим компромис с Гърция. Дори ни се предлагат и имена като Нова Македония, Република Македония Скопие, Горна Македония, Северна Македония, заяви Груевски, цитиран от изданието. По този начин той официализира информацията, че Европа притиска Македония да промени името си.
Македонският външен министър Антонио Милошевски предложи пакет от мерки за подобряване на отношенията на Скопие с Атина, съобщи БНТ. Предложението е в отговор на критиките от международната общност, че Македония е пасивна в преговорите с Гърция за името си. Междувременно бившият лидер на ВМРО-ДПМНЕ и бивш премиер Любчо Георгиевски заяви, че названието Северна Македония е приемливо с оглед членството на страната в НАТО.

https://dnes.dir.bg/

Hatshepsut

Тази информация е от 2008г.

"Република Северна Македония" е названието, което международният посредник Матю Нимиц предлага в спора между Атина и Скопие за името на Македония.
Според първоначалните оценки предложението, се приема като база за преговори и от двете страни, съобщава атинският вестник "Вима", цитиран от БГНЕС.
Днес гръцкият външен министър Дора Бакояни информира политическото ръководство на страната за новия пакет за решаване на спора, който Нимиц предаде вчера на преговарящите на двете страни.
Името, което предлага Нимиц за бившата югославска република Македония, ще се използва само в международните организации, като се препоръчва и употребата му в двустранните отношения между Атина и Скопие, а конституционното име "Република Македония" не се променя, пише вестникът.
Неясна остава засега и рамката от идеи по трънливите въпроси за паспортите на македонските граждани и за определянето на тяхното гражданство, евентуално като македонско. Според пакета на Нимиц, никоя от двете страни няма да има изключителни права върху названието "Македония", но за търговски цели употребата на името няма да бъде ограничавана.
Предложението предвижда и тримесечен преходен период за приспособяването на двете страни към новото име, след като подпишат споразумението и бъде гласувана съответната резолюция на Съвета за сигурност на ООН.
Атина изглежда решена да не разкрива картите си преди да бъде огласена позицията на Скопие. Гърция смята, че цялата процедура може да бъде обезсилена, ако властите в Скопие подложат предложенията на Нимиц на референдум, за който не е изключено да бъде отрицателен, пише гръцкият сайт In.gr.
За гръцката страна е важно също, решението на проблема да съвпадне с идването на власт на новата американска администрация (от началото на 2009 г., след изборите през ноември, 2008 г.).

https://dnes.dir.bg/

Hatshepsut

Тази информация е от 2008г.

Ей, ей, ей... то не беше спор, разпра, титаничен сблъсък... Македония е БЮРМ (Бивша Югославска Република Македония), Македония е Вардарско, Македония е всякаква, но не и България... но това за друг път.

Та да припомня, че Гърция най-учтиво не допусна македонската натовска кандидатура, заради името на западната ни съседка, според "братята" гърци Македония трябва да смени името си, защото съответства на област в Гърция. Бяха изказан десетки предложение, последва гняв от македонска страна и после всичко премина в постоянни докачки и разпри (Гърция настоя да не се изписва името "Македония" на олимпийските игри в Пекин през тази година, после реши да не доставя пратки от Македония, където до "Адрес" на подателя гордо се мъдри името "Македония", гърците не считали че такава държава съществува, за тях правилното име би трябвало да бъде Северна Македония, Вардарско или БЮРМ).

Разбирам ги.
Оценявам решението им,
споделям го!


Да точно така! Македония се нуждае от ново име! Новото име ще застраши македонизма и ще поразклати вече почти утопичния култ на македонците към древната Македония на Александър Велики, който някога се опитал да постави на колене пред себе си целия свят.

Дъжд от имена се стовари над Македония, отвориха се хиляди дискусии
и сред чужди,
и гръцки,
и македонски политически кръгове,
и сред обикновенни хора,
и в интернет пространството,
и по вестници, радио, телевизии... медии

и ето появи се Матю Нимиц с пакета си от идеи. Той предложи компромисен вариант за решаване на спора между двете държави - "Република Северна Македония". Според Матю, това название би трябвало напълно да удовлетворява изискванията и на двете страни в конфликта.

Добре де, постарало се е ООН-то (чиито посредник е Матю Нимиц) да измисли чисто ново име, и докато Гърците явно взеха да се съгласяват, а Македонците все още се дърпат и човек да рече, че и те ще склонят глава. Оставете това...

                                                                                             ... въпросът е:

                                                                                                     Това име подходящо ли е от българска гледна точка?

Да това е въпросът който трябва да ни вълнува, вместо да стоим и да се пулум,
                                                                                                                                           чудим,
                                                                                                                                                                    бездействаме

докато "братята" гърци "оправят" Македония.

НЕ, не е подходящо! И защо?

Защото същото това чудно звучно име показва цяла Република Македония, като васална област на Гърция.

Географската област Македония се съдържа в пределите на три държави - България, Р. Македония и Гърция. Гърция има южните части, България - източните, Р. Македония всички останали. Това прави ли Р. Македония "северна", а прави ли частта от Македония (географски погледната) в Р. Македония "северна", отговорът тук е противоречив:

ДА!

... но от гръцка гледна точка
, след като те имат Южна Македония (част от геогр. област). ДА за Гърция, Р. Македония е "Северна Македония". Но Северна ли е Р. Македония за нас, след като се намира на запад, а Източна Македония (геогр. област) е в България?

НЕ!

За България Р. Македония е Западна Македония!
И всичко, но не и "Северна Македония"!


Дори географски погледнато името би трябвало да е "Северозападна Македония"...

Хубаво, да я кръстим "Северна Македония", това не давали право на Гърция един ден да предяви претенции към коренът на населението в Р. Македония и на територията и, след като тя се назовава "Северна Македония", а Гърция вече има област с името "Южна Македония"? По този начин се изключва съществуването на "Западна Македония", която е част от България, орязва се възможността на за "обединение" (или както си искайте го наречете).

Питам се, ще видим ли нашите управници да възразяват на името "Северна Македония", ако то бъде прието, ще подкрепят ли кандидатурата на потенциалната бъдеща Р. Северна Македония в НАТО, кога най-сетне ще ги захапем македонците за глупостите в учебниците им по история и накрая най-важното:

ИМАТ ЛИ ИЗОБЩО НЯКАКВА ПОЛИТИКА ОТНОСНО МАКЕДОНСКИЯ ВЪПРОС?

Дано да имат.


http://vanadisbg.blog.bg/

Hatshepsut

Тази информация е от 2009г.

Нови предложения на Нимиц за името на Македония


Посредникът на ООН Матю Нимиц обмисля коригиран текст на своите предложения, които ще бъдат актуализиран вариант на идеите за името на Македония, представени от него при обиколката му в Атина и Скопие през юли.

Основна тема в новия текст на Матю Нимиц е названието "Република Северна Македония" и условията за употребата на това име.

Най-доброто нещо, което мога да направя, е да взема под внимание идеите, които чух тази седмица и да видя какво мога да направя с тях, за да сближа още повече позициите на двете страни, каза посредникът на ООН.

Дипломатически източник в централата на ООН заяви, че Нимиц ще предприеме бързи стъпки, за да ускори преговорите между Атина и Скопие за уреждане на спора им за името на Македония и за постигане на договореност.

След срещата си с македонския представител Зоран Йолевски американският дипломат призна, че различията между двете страни са големи, но въпреки това даде да се разбере, че вярва, че може да бъде намерено общоприемливо решение на проблема.

Същият дипломатически източник каза още, че Атина приема названието "Република Северна Македония" за универсална употреба.

Той добави, че за разлика от преди Скопие "не отхвърля това име, но поставя условия, които Атина определя като неприемливи".

Изглежда, че се разисква вариант, при който названието "Република Северна Македония" да се използва в двустранните отношения с Гърция, без да се изключва и употребата му пред международните организации.

Гръцкият преговарящ със Скопие по спора за името на Македония Адамандиос Василакис опроверга публикации в печата, като каза, че Атина не е отхвърлила последното модифицирано предложение, внесено от Нимиц при посещението му в Атина през юли.

Тези твърдения не отговарят на истината. Намираме се на средата на критичния преговорен процес. Трябва всички отговорно да подходят към него, заяви посланик Василакис. Той поясни, че Гърция участва конструктивно в преговорите с предложения, но и с възражения.

Това, което очакваме, е другата страна най-сетне да стори същото, за да стигнем до общоприемливо решение, без победители и победени, допълнил гръцкият преговарящ.

Дипломатът казал, че на срещата си в Ню Йорк по-рано тази седмица е заявил пред Матю Нимиц, че позицията на Гърция е ясна и че трябва да се намери общоприемливо решение, свеждащо се до съставно название, дефинирано по географски признак, което да е за универсална употреба.

Преговарящият Василакис уведомил Матю Нимиц, че Атина е дала отрицателен отговор и че няма да приеме предложеното от него название "Република Северна Македония", което да се използва само за двустранна употреба.

Атина настоява новото име на Македония да бъде използвано изцяло в международната практика, а Скопие иска държавите, които са признали Македония под конституционното й име, да имат право да го използват и в бъдеще.

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/novi-predlozheniia-za-imeto-na-makedoniia-2383871

Hatshepsut

Тази информация е от 2010г.

България с условия за новото име на МакедонияСтраната ни ще приветства постигането на решение в дългогодишния спор за наименованието на Република Македония, но това трябва да бъде реализирано, посредством формула, с която не се създават възможности за отправянето на последващи претенции към българската държава от страна на Македония.

Това е заявил президентът Георги Първанов по време на срещата си с ръководството на новоучредената партия ВМРО-НИЕ.

По тяхна молба държавният глава прие председателят на партията Петко Атанасов и пловдивския кмет Славчо Атанаосв.

Президентът е подчертал, че в разговорите си по този въпрос с министър-председателя на Гърция Георгиос Папандреу и с президента на Македония Георге Иванов, е изтъкнал, че приемането на наименование на Република Македония, с определено географско съдържание, трябва да съдържа и изрични гаранции за българската държава.

От своя страна ВМРО-НИЕ са поискали да се изработи ясна позиция на българската държава спрямо Македония, включително членството й в ЕС и НАТО.

Медиите не бяха допуснати до президентската администрация, а изчакаха ,,новите войводи" отвън.

След разговора председателят на партията Петко Атанасов каза, че са представили на Първанов конкретни предложения по македонския въпрос.

Петко Атанасов e изтъкнал пред президента Георги Първанов очакването на ВМРО-НИЕ да бъде изразена консолидираната позиция на България по въпроса за уреждане на съществуващия спор между Гърция и Република Македония за наименованието на бившата югославска република, по начин, който не накърнява българските национални интереси.

Петко Атанасов e посочил също така необходимостта да бъдат ясно дефинирани условията, изпълнението на които обезпечава подкрепата на България за пълноправното членство на Република Македония в Европейския съюз и НАТО.

В тази връзка Атанасов изтъкна необходимостта от преустановяването на езика на омразата в македонските медии спрямо България, както и прекратяване на присвояването и фалшифицирането на българската история.

ВМРО-НИЕ предлагат също така създаване на работна група с участието на българската наука, обществени организации и държавни институции, която да изработи позиция на страната по проблема.

Освен това друго предложение е създаване на министерство за българите в чужбина, а не агенция или министър без портфейл - както е в момента.

Всяко бездействие на българската политика относно членството на Македония в ЕС и НАТО е в ущърб на българския национален интерес, заяви Атанасов и коментира, че лично за него това е национално предателство.

Кметът на Пловдив Славчо Атанасов каза от своя страна, че единствената обсъждана тема по време на срещата с президента е бил македонският въпрос и проблемите на сънародниците ни, които живеят извън България.

http://news.ibox.bg/news/id_2001607463

Hatshepsut

Тази информация е от 2014г.

Гърция и Mакедония продължават спора за името


Посредникът на ООН предлага за ,,външна" употреба ,,Горна Република Македония"

Горна Република Македония е новото предложение за име на Македония, съобщи в сряда Балканската мрежа за разследваща журналистика. То е на посредника на ООН  по спора за Македония Матю Нимиц, който бе насрочил в Ню Йорк за същия ден нов кръг преговори между представители на Гърция и Македония в опит да разреши нестихващата разпра за името на западната ни съседка.

Неговата идея е за външна употреба да се използва названието ,,Горна Република Македония" (т. е. от ООН, ЕС и НАТО), а за вътрешна употреба (за официални нужди в самата държава) да си остане Република Македония.
Тази своя инициатива Нимиц лансира още от април 2013 г. Колкото до търговската употреба на думите "Македония" и "македонски", пратеникът на ООН смята, че двете страни следва да се договорят те да не са запазена марка за тях. Според него е възможно да има етикети като ,,македонско вино - произход Гърция" и ,,македонско вино - произход Горна Република Македония".

Преди броени дни – на 6 ноември, радио ,,Дойче веле" в програмата си за Македония коментира, че Германия упражнява натиск върху западната ни съседка и Гърция за решаване на спора за името, но както е отбелязал германският външен министър Франк-Валтер Щайхмаер, това няма как да стане за една нощ. ,, Ако сме изправени пред това да намерим решение за икономическата криза в Гърция, трябва да намерим и за другите въпроси. Не трябва да се смята, че решение на спора за името може да бъде намерено в следващите две до четири седмици. Трябва време и по-голяма отговорност", заявявя Щайхмаер след министерската среща в Берлин. Радиото посочва, че спорът за името е бил една от основните теми на форума. На македонския външен министър му било подхвърлено, че вместо в Скопие да откриват паметници, следва да разкриват повече работни места.

Проблемът с името на Македония съществува от обявяването на независимостта на страната през 1991 г. Тогава тя се нарече Република Македония, но това срещна яростна съпротива от страна на Гърция и две години по-късно тя бе приета в ООН под временното название ,,Бивша Югославска република Македония" (БЮРМ).

Тук ще припомним, че за разлика от гърците, които проглушиха света как името ,,Македония" било обидно за тях и предизвиквало объркване и морална вреда на Гърция, първата държава, която призна като официално името Република Македония, бе България и нейният тогавашен президент Жельо Желев. Апропо, още Юрий Венелин в своите ,,Критически изследвания на историята на българите", издадени през 1849 г., е отбелязал: ,,Македония е названието на самата страна, а нейните жители са българи, които могат да се наричат македонци, защото населяват Македония. Ето защо македонско означава българско".

Както и да е. Все пак, използвайки правото си на вето, Гърция не допусна признаването на независимостта на западната ни съседка под това име, макар по-късно то да бе прегърнато от САЩ, Великобритания, Русия и Китай.
Македонците, от своя страна (доколкото изобщо са македонци), истерично протестират срещу използването на БЮРМ и се цупят силно обидени заради налагането му, макар и ,,временно".

Временно, временно – ама колко ще е това временно никой вече не се наема да прогнозира. Защото то би следвало да продължи да е в сила до окончателното решаване на спора за името, който се точи вече 23 години и краят му не се вижда. Гърците няма да приемат названието ,,Македония" да присъства под каквато и да е форма в името на държавата. Македонците пък тропат с крак и не се отказват за нищо на света от него.

Така че коментарите на някои зевзеци из интернет форумите, че ако все пак населението на западната ни съседка приеме страната им да се нарича ,,Горна Република Македония", то би било най-добре Гърция да се прекръсти на ,,Долна Република Македония", едва ли ще намери подкрепа в лицето на някоя от двете ни спорещи комшийски държави.

http://www.desant.net/show-news/31736/

Hatshepsut

Гърция предлага на Скопие името "Вардарска Македония"


Гръцкото правителство смята да предложи на властите в Скопие наименованието ,,Вардарска Македония" като предложение за решаване на спора с името. Това съобщава гръцкият седмичник RealNews. Според изданието властите в Атина смятат, че определението ,,Вардарска Македония" ще премахне всякакви претенции от страна на Македония. Друго алтернативно предложение може да бъде ,,Република Скопие", което обаче македонската страна е отхвърляла при преговорите в миналото. Вестникът твърди, че тези предложения са известни на македонското правителство и на международния посредник Матю Нимиц. Тези предложения идват преди визитата на гръцкия външен министър Никос Кодзиас в Скопие, която е планирана за август. Основна тема на разговорите му ще бъде изграждането на мерки за доверие, отбелязва още БГНЕС. Преговорите по същество ще се водят след изборите в Германия, защото, според RealNews, Берлин играе ключова роля в региона. През септември във Федералната република ще се проведат избори за Бундестаг, които се очаква Ангела Меркел да спечели за четвърти път. Заради спора с името Гърция блокира членството на Македония в НАТО и започването на преговори за присъединяване към Европейския съюз. Actualno.com припомня, че в дебата за името на Македония се включи и директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров. "Ако трябва да си говорим откровено, истинското име на Македония трябва да бъде Югозападна България", коментира проф. Димитров. Преди дни новият македонски премиер Зоран Заев заяви, че е готов страната да се присъедини към НАТО под името Бивша югославска република Македония (БЮРМ), както настоява Гърция, за да ускори интеграцията си в ЕС. Малко по-късно от Алианса разпространиха официално становище, в което се казва, че Република Македония ще трябва първо да разреши спора с Гърция за името и после да получи покана за НАТО. Междувременно президентът на Република Македония Георге Иванов и турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу обсъдиха по-нататъшното задълбочаване на двустранните отношения между Скопие и Анкара. Двамата са изразили удовлетворение от традиционното приятелство и партньорство, както и от добрата комуникация между двете страни във всички области от взаимен интерес. В Скопие високо оценяват подкрепата, която Турция оказва на страната, като употребява конституционното й име Република Македония, както и по пътя й към НАТО, изтъкна Иванов. ,,След решаването на политическата криза е време да се даде нов тласък на членството на Република Македония в НАТО. Както и досега, очакваме вашата открита подкрепа за това", добави държавният глава. От своя страна министър Чавушоглу е информирал за подкрепата, която Турция оказва на Македония за нейната европейска и евроатлантическа интеграция. РЕДАКТОР: РУМЕН СКРИНСКИ

Прочети още : https://www.actualno.com/balkani/gyrcija-predlaga-na-skopie-imeto-vardarska-makedonija-news_617588.html
© Actualno.com

Hatshepsut

Това са петте варианта за име на Македония


Само няколко часа след като гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс съобщи, че е изпратил до властите в Република Македония предложението си за разрешаване на спора за името на западната ни съседка, вестниците "Катимерини" и "Та неа" публикуваха предложенията на Атина.

Според изданията на практика това са предложенията на международния посредник Матю Нимиц. В пакета фигурират следните предложения:

Република Северна Македония

Република Нова Македония

Република Горна Македония

Република Вардарска Македония

Република Македония (Скопие)


Според "Та Неа" на този етап никой не може да предвиди как ще се развият преговорите поради споровете около историята и културата и изявлението на македонския премиер Зоран Заев, че "не е необходимо да се променя Конституцията", за да се реши спорът за името.

В четвъртък в Скопие ще пристигне Никос Кодзияс. Той ще кацне на летището в Скопие, което властите в Република Македония преименуваха от "Александър Велики" в "Международно летище Скопие".

Говорителят на гръцкото правителство Димитрис Дзанакопулос заяви, че очаква коментарите и забележките по повод предложенията."Надяваме се да намерим общ терен за следващите срещи. Но, все пак това до голяма степен зависи и от другата страна", каза още Дзанакопулос.

Говорителят съобщи, че за гръцката страна е важно да се намери общоприемливо решение и "името да бъде както за вътрешно, така и за международно използване, което изисква и промяна на конституцията"

Спорът за името между Скопие и Атина навлезе в нов етап - след като Атина изпрати проект за споразумение с гръцките предложения за името, Скопие отговори и също изпрати в Атина проект за споразумение.

След няколко дни мълчание министър-председателят Зоран Заев потвърди, че от Гърция е пристигнал проект на споразумение, а Македония също е изпратила в Атина свой проект.

Заев отказа да каже какво включва гръцкото предложение и съобщи само, че македонският проект съдържа единствено технически аспекти на структурата на международния договор.

Междувременно Македония отговори на Русия

за предупреждението, че ако стане член на НАТО, ще влоши двустранните отношения.

Членството на Република Македония в НАТО е стратегическо решение и то не противоречи на желанието ни за задълбочаване на отношенията ни с Руската федерация.

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/tova-sa-pette-varianta-za-ime-na-makedoniia-6080511

Hatshepsut

Гърция и Македония официално сложиха края на 27-годишния си спор за името


Премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев (вляво) и Алексис Ципрас

Споразумението между Македония и Гърция, което сложи край на 27-годишния спор за името, беше подписано преди броени минути в Нивици/Псарадeс от гръцката страна на Преспанското езеро, съобщиха световните агенции. Подписите си под документа сложиха външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коциас заедно с посредника на ООН Матю Нимиц.

Като час за подписването беше посочен 10.30, но официалната церемония се забави с повече от час. След подписването делегациите се насочиха към другата, македонската, страна на Преспанското езеро за официална среща и работен обяд. Това ще е първото посещение на гръцки премиер в Македония от почти десетилетие.

Споразумението предвижда Македония отсега нататък да носи името Република Северна Македония. На церемонията по подписването присъстваха също министър-председателите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас, правителствени служители и представители на международната общност. Сред тях бяха еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан и върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Споразумението с Гърция е озаглавено "Окончателно споразумение за разрешаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на Временното споразумение от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните".

По-късно днес в Битоля се очакват протести, организирани от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, според която "договорът е вреден и противен на националните интереси". Недоволство изразиха и граждани на Гърция на брега на Преспанското езеро - на полицията вече се наложи да използва сълзотворен газ срещу демонстранти, пробили кордона за сигурност недалеч от Псарадес.


Снощи в Атина имаше демонстрации и вот на недоверие срещу кабинета на Ципрас, свикан заради договора за името (скорошно проучване, цитирано от в. "Катимерини", сочи, че 7 ог 10 гърци са против името Северна Македония). Правителството оцеля при гласуването на депутатите, а премиерът каза, че е готов да поеме "историческата отговорност", за да може Атина да има водеща роля за стабилността на Балканите.


Равносметката

"Тръгнахме и стигнахме до решение, нека ни донесе късмет", каза премиерът Заев, цитиран от агенция МИА. Ципрас пък заяви, че е любител на балканската музика и договорът бележи нова фаза. "Дойде време отново да пишем щастливи песни на Балканите, а днес се прави първата смела крачка в тази насока... Една такава нова песен започнахме да пишем тук. Нашата цел е тази песен да се пее много векове и от много бъдещи поколения, на нашия и на вашия език, във вашата и в нашата страна, от нашия и вашия народ."

Специалният пратеник на ООН по въпросите за името на Македония Матю Нимиц каза, че Атина и Скопие са му направили "голям подарък" за рождения ден, който е днес. В продължение на над две десетилетия Нимиц беше посредник в спора. Той се пошегува, че днешното събитие било достатъчна радост за него и поискал от семейството си да не му подарява нищо друго.

Външните министри на Гърция и Македония - Никос Коциас и Никола Димитров, изиграха ключова роля в преговорите, подновени в края на миналата и началото на тази година след дълъг застой. Преди няколко седмици те прехвърлиха диалога в ръцете на Заев и Ципрас, които взеха окончателното решение и обявиха тази седмица, че новото име на Македония, приемливо и за двете страни, е Република Северна Македония.

Според Заев събитието ще изпрати сигнал за "европейско поведение и маниери в период, когато Балканите ръководят заедно с ЕС". Той вероятно има предвид факта, че България е ротационен председател на Съвета на министрите на Европейския съюз до края на този месец.

Какво следва

Македония от месеци настояваше спорът с Гърция да бъде уреден преди края на юни, когато (на 28-29-и) ще се проведе среща на върха на ЕС и Скопие се надява да получи показа на начало на преговорите, препоръчано и от Европейската комисия по-рано тази година.

И външният министър на България Екатерина Захариева каза вчера, че съюзът работи за отправяне на поканата в края на месеца и се надява Македония да може да стане и член на НАТО след 11 юли, когато алиансът ще има среща на върха. Двете стъпки биха били възможни, ако Гърция оттегли ветото си, както обещава да направи след ратификация на договора в македонския парламент.

След подписването институциите в Македония и Гърция трябва да действат бързо, за да са готови "навреме" - още преди срещата на външните министри на ЕС на 26 юни, които да разгледат новата ситуация. Очаква се в понеделник или във вторник парламентът в Скопие да прегледа текста, а ратификацията да е успешна, тъй като Заев има мнозинство в подкрепа на договора. След това депутатите в Атина също трябва да гласуват. В Гърция документът се очаква да срещне по-голяма съпротива, но някои по-малки опозиционни партии загатнаха, че може да окажат подкрепа.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/17/3201261_gurciia_i_makedoniia_oficialno_slojiha_kraia_na/

Hatshepsut

Историческа вечер - Македония окончателно промени името сиМакедонският парламент одобри конституционните промени с две трети мнозинство, с което окончателно Република Македония се раздели с представката Югославска в своето име.

Промените бяха подкрепени от 80 депутати, "против" бяха 39 депутати от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ. 80-те депутати, гласували ,,за", представляват мнозинството от две трети, необходимо за одобрение на промените в конституцията. Заседанието започна късн вчера, в 22 часа българско време.

Депутати гласуваха електронно, а след това и поименно. Това гласуване бе поискано от ВМРО-ДПМНЕ. И в двата вида гласувания 80 депутати са предпочели конституционните промени.

Исторически ден за Македония

,,Днес е исторически ден за нашата страна. Заедно ние написахме история. Нашите виждания за по-добър живот в по-добра страна ще бъдат изпълнени", подчерта премиерът Зоран Заев след заседание на Собранието (парламента) на Република Македония, на което бяха одобрени конституционните промени, които бяха необходими, за да се изпълни Договора от Преспа.

Той отправи искрена благодарност към депутатите, които подкрепиха предложението, като подчерта особено благодарността към депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, които са гласували за промените. Заев заяви, че очаква броят им при одобрението на конкретните поправки да бъде още по-голям.

,,В този момент хората в Македония се гордеят, че имат подобен парламент. С това решение хората стават герои. Заедно ние написахме история", каза Заев.

Той подчерта, че са преодолени основните пречки, които съществуват сред депутатите. Според Заев трябва да се направи още много, но изрази увереност, че "заедно ще заведем Македония в светлото бъдеще".

,,Македония върви по ясен път. Вратите са отворени, заповядайте!", подчерта премиерът.

ВМРО-ДПМНЕ изключи депутатите, подкрепили промените

От ВМРО-ДПМНЕ за промените гласуваха 8 депутати. Те заявиха, че върху тях не е оказван натиск как да гласуват. Това са Владанка Авирович, Нола Исмаили, Елизабета Канческа Милеска, Кръсто Мукоски, Зекир Рамчилович, Любен Арнаудов, Сашо Василевски и Емилия Александрова.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски на извънредна пресконференция обяви изключването на тези народни представители. ,,Онези, които постъпиха въпреки волята на гражданите и позицията на партията, ме разочароваха, но преди всичко те разочароваха партията и отечеството, затова на извънредно заседание на Изпълнителния комитет на партията бе взето решение за тяхното изключване", каза той.

Веднага след гласуването интернет медиите, контролирани от ВМРО-ДПМНЕ, започнаха да разпространяват ,,снимките на предателите".

Реакцията на Атина и София

Конституционните промени се изискват от Договора от Преспа с Гърция, който предвижда и смяна на името на страната, която ще се нарича Република Северна Македония. С гласуването окончателно се разчиства пътя на Македония към членство в ЕС и НАТО. Страната също така повече никога няма да се нарича с унизителното име Бивша Югославска.

Гласуването на конституционните поправки в македонския парламент бе посрещнато положително в Атина. "Поздравления за моя приятел Зоран Заев. Днешното гласуване е важна стъпка към постигането на взаимен успех, Много важна крачка към мирното и проспериращо бъдеще на нашите държави", написа в "Туитър" гръцкият премиер Алексис Ципрас.

,,Направена бе първата голяма стъпка за изпълнението на историческия Преспански договор. Горди сме на Балканите за мир, приятелство и сътрудничество ", написа и правителственият говорител Димитрис Сенокопулос.

,,Вървим напред", реагира също там министърът на цифровата политика Никос Папас.

,,Потвърждава се значението на Договора от Преспа в полза на двата народа, както и за стабилността в региона", написа и заместник-външният министър Георгиос Катругалос.

България приветства решението на парламента в Скопие, с което се отваря процесът на европейска и евроатлантическа интеграция на страната. "Ние ще продължим да бъдем най-искрен и близък приятел в този процес", се казва в позиция на Министерството на външните работи.

"Вярваме, че това е най-правилното и единствено отговорно решение, което дава шанс за благоденствие на всички граждани в региона. Поздравяваме всеки един народен представител, който е дал гласа си в полза на общото ни бъдеще в НАТО и Европейския съюз", посочва външнополитическото ни ведомство.

Поздравления от ЕС и НАТО

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан поздрави Македония с приемането на конституционните поправки. ,,Днес е добър ден за демокрацията в Скопие. Поздравявам всички онези, които решиха да дадат път към ЕС. Очаквам свободния избор на депутатите да бъде уважен, особено на онези, които минаха пътеката вчера. Трябва ни държавническо отношение, а не партийни игри", написа Хан на страницата си в ,,Туитър".

Поздравявам парламента в Скопие за гласуваните конституционни промени, заяви и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. ,,Сега правителствените и политическите лидери трябва да завършат националните процедури съгласно договора за името и да осъществят историческата възможност за влизането на страната в НАТО", написа Столтенберт в ,,Туитър".

Честит рожден ден на Република Северна Македония, написа албанският премиер Еди Рама в ,,Туитър", цитиран от телевизия Алсат. ,,Искрени поздравления за премиера Зоран Заев и за всички онези, които се пребориха за този исторически момент. Нова врата на бъдещето се отвори днес за двата наши народа в Република Северна Македония", написа той.

Световните медии за събитието

Решението на македонския парламент да одобри промените в конституцията съгласно договора с Гърция намери широк отзвук в световните медии.

Агенция Ройтерс

Македонският парламент одобри предложението за промяна на името на страната, с което един спор с Гърция от десетилетия се приближи на крачка от решаването му. Този ход би могъл да деблокира опциите за членство в НАТО и ЕС, които дълго време бяха блокирани от Гърция, която твърдеше, че наименованието "Македония" предполага териториални претенции към една гръцка провинция със същото име ... Все пак остават пречките пред материализирането на промяната.

Би Би Си

Македонският парламент гласува за започване конституционна процедура, която официално променя името на страната в Република Северна Македония. Две трети от парламента - 80 от 120 депутати - подкрепиха началото на процеса. Гърция съобщи, че повече няма да блокира подобни ходове, ако се появи промяна в името. Тя също трябва да подкрепи промяната на името, ако Македония промени конституцията си.

Вестник ,,Ню Йорк Таймс"

Правителството на Македония осигури достатъчно подкрепа от парламента, за да запази живо споразумение за промяна на името на страната - ход, който би могъл да сложи край на горчивия, десетилетия спор с Гърция и да постави балканската нация по пътя към присъединяването към НАТО. Парламентът гласува за промяна на Конституцията, за да преименува страната като Република Северна Македония, осигурявайки победа на правителството на премиера Зоран Заев и неговите западни съюзници. Наистина, пътят все още е сложен и крайния резултат далеч не е надежден. Депутатите вече имат срок от 30 дни да подготвят измененията в Конституцията. Споразумението трябва да бъде одобрено и от гръцкия парламент, където има значителната опозиция.

Телевизия ,,Ал Джазира"

Македонският парламент прие конституционни изменения, за да позволи на балканската страна да промени името си в Република Северна Македония. Този ход би могъл да отблокира кандидатурата на страната за членство в НАТО и Европейския съюз, отдавна блокиран от Гърция.

https://www.vesti.bg/sviat/istorichesko-makedoniia-okonchatelno-s-novo-ime-6087668

Similar topics (1)