• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

28 February 2020, 11:46:44

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10131 Posts

Шишман
1080 Posts

Panzerfaust
246 Posts

Лина
219 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
  • Total Members: 64
  • Latest: Openair
Stats
  • Total Posts: 12280
  • Total Topics: 1225
  • Online Today: 75
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 42
Total: 42

avatar_Hatshepsut

ДПС воюват заедно с Турция срещу българското национално достойнство

Started by Hatshepsut, 29 October 2018, 13:22:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut


Hatshepsut

Тази информация е от 2012г.

Турция плаща за Суперджамия в РодопитеДирекцията по вероизповеданията при правителството на Турция дарява 12 млн. лв. и готов проект за изграждането на нова джамия за 1500 души в Кърджали. Дарението е предназначено за джамийското настоятелство в най-големия градски квартал Възрожденци, каза Ферад Саид, член на настоятелството.

Мюсюлманският храм ще бъде най-големият в България, но и най-скъпо струващият строеж в Източните Родопи след Водното огледало. Той ще заеме площ от 1400 кв. метра и ще има две високи минарета. Отреденото място е в крайния квартал Прилепци по пътя към стената на язовир Кърджали.

Две са местните фирми, които си оспорват поръчката за строителството на огромния молитвен дом. Едната изгради новото мюсюлманско училище в Момчилград, а средствата за него в размер на 5 млн. лв. също дойдоха от Турция. Другата фирма построи втория корпус на турския завод за каучукови изделия Теклас, лентата на който преряза премиерът Бойко Борисов през октомври м.г.

В района на пазара в Кърджали има джамия, но тя отдавна е тясна за всички богомолци. Преди около 7 г. беше отреден парцел за нов храм на десния бряг на река Арда в пряка близост с жилищните блокове, но протестна подписка стопира градежа.

През юли 2007 г. общинските съветници подкрепиха решението за строежа на джамия върху вече отчуждения терен по пътя за язовира. Земите бяха на тракийци и потомци на първите заселници от Беломорска Тракия. Те получиха в замяна други парцели. Така най-скъпата обществена сграда в района ще се извисява над Кърджали и ще се вижда от всяка точка.

https://www.trud.bg

Hatshepsut

Тази информация е от 2012г.

Скандал в Кърджали заради почетното гражданство на ген. Васил Делов


Ген. Васил ДЕЛОВ

Скандал разтърси политическите сили в Кърджали, след като днес на председателския съвет на местния парламент от ДПС настояха на тържествената сесия да не бъде присъждано званието "почетен гражданин" на генерал Васил Делов, освободителя на града.

На 21 октомври Кърджали всяка година отбелязва с признателност към героите от Балканската война освобождението си от турското робство. Тази година датата е юбилейна, навършват се 100 години от завръщането на града в пределите на България. Утре за официалното отбелязване на историческия 100-годишен юбилей в Кърджали пристигат президентът Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Аню Ангелов. Тържествената сесия по традиция е насрочена за 21 октомври, неделя.

Подготовката за големия празник обаче се оказа силно помрачена след отказа на съветниците на ДПС да подкрепят провъзгласяването на ген. Делов за почетен гражданин. Това, според политици от опозицията в града, обрича сесията на провал, тъй като ако точката отпадне от дневния ред, групите на БСП и ГЕРБ, както и съветникът от ЕНП, и единственият независим няма да участват в нея.

На днешното заседание на съветниците председателят им Раиф Мустафа е представил обръщение към кмета Хасан Азис, подкрепено с подписите на 360 души. Основното в текста е предложението именно на юбилейната тържествена сесия да не бъде присъждано званието "почетен гражданин". В обръщението се посочва: "През последните седмици темата за почетния гражданин на Кърджали все повече предизвиква различни коментари и разнородни оценки. Обществеността на Кърджали е доказала през годините, че почита своята история, герои и паметници. Темата за войната по принцип е предизвиквала различни и разнородни възприятия, мнения и оценки. Спомените за Балканската война все още са живи, засягат съвременниците ни и има незараснали рани. Нашият призив към Вас е тази година да не се приемат решения за удостояване със званието "почетен гражданин", за да бъде празникът обединяващ за всички жители на община Кърджали".

В часовете следобед, след скандалното заседание на председателския съвет на местния парламент телефоните на лидерите на ДПС мълчаха. Все още няма кой да отговори на въпроса защо ДПС работи за провала на големия юбилей като налага с мнозинството си подобна форма на отричане на освободителната мисия на ген. Делов. По неофициална информация съветник от ДПС се е свързал с изселническа организация в Одрин и е провокирал скандала, като е разпространил твърдението, че балканските турци отвъд границата са категорично против идеята.

"ДПС превръща Общинския съвет в заложник на националистическите елементи на чужда, макар и съседна, държава. Нежеланието на ДПС да подкрепи ген. Делов ще стане национален скандал. Ако действително тази точка от дневния ред на тържествената сесия отпадне, ние ще я бойкотираме и ще обмислим искане на оставки. Изкуствено се създава проблем в Кърджали, град, известен с мирното и толерантно съжителство на християни и мюсюлмани". Това заявиха общинският лидер на ГЕРБ Илия Илиев и съветникът от партийната група Огнян Иванов.

"Скандалът ще взриви България. Въвличат ни в пълзящия турски национализъм, свидетели сме как активът на ДПС е марионетка в ръцете на организации в Турция, а не чува гласа на гражданите в Кърджали и България. Съветниците от БСП няма да се включат в сесията в неделя, ако не се изчисти този срамен казус". Около тази позиция се обединиха социалистите Милко Багдасаров, Милан Миланов и Георги Кючуков след заседанието.

Въпреки скандала, гражданите на Кърджали се готвят за празника. Утре през целия ден големият мост над река Арда, свързващ двете части на града, ще бъде затворен за движение заради множеството предвидени прояви в рамките на проекта "Мостът – кръстопът на култури". Мимове, жонгльори, циркови артисти на кокили, рисуващи на асфалта деца, творчески и артистични ателиета, литературни четения, фотографски изложби, гостуващ куклен театър, детски аниматори, концерти, демонстрация на занаяти и т. н. са част от забавленията.

Успоредно с това на Ардинския мост край шлюзите на Водното огледало тракийските заселници и потомците им от квартал "Веселчане" се събират на фолклорен събор. Вечерта на площад "Освобождение" президентът Плевнелиев ще произнесе слово за големия вековен юбилей на свободата на Кърджали, церемонията ще приключи с тържествена заря.

http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=587178

Hatshepsut

Тази информация е от 2012г.

Ахмед Доган: Балканската война е и война за етническо прочистване

Необходим е нов общ прочит на историята по отношения на Балканската война, с участието на историци от всички балкански страни, участвали в нея, това е не само война на победители и победени, а война за етническо прочистване и други форми, които ние по-късно определихме като различни вариации на възродителен процес. Това заяви в неделя лидерът на ДПС Ахмед Доган по повод казуса с неизбирането на ген. Васил Делов за почетен гражданин от общинския съвет на Кърджали, който според него е не само държавнически, но и нравствено-психологически.

 В Кърджали Доган участва в областната отчетно-изборна конференция на ДПС, по време на която след поредното си дълго мълчание се изказа пред журналисти по широк кръг политически теми.

Казусът "Делов" ерозира държавата

 "Казусът "Делов" е може би един от най-сложните казуси, свързани с Кърджали и с Балканската война. Да се мисли кой е въздействал отвътре или отвън, това е неправилно зададен въпрос". Така лидерът на ДПС, цитиран от БГНЕС, отговори на въпроса кой продиктува отказа на съветниците от ДПС в Кърджали да подкрепят посмъртното звание "Почетен гражданин" за генерал Васил Делов.

 Той определи поведението на 22-та съветници от ДПС, гласували "въздържал се", като правилно и апелира за общ прочит на историята на Балканите, особено в частта й за Балканската война.

"Може би трябва да се направи семинар, за да се ограмотим всички за това, че е необходим общ прочит на нашата история, на историята на Балканите и Балканската война. Общият прочит означава не само да се съобразиш с политическата си целесъобразност, но и с другостта на съседа, с неговите проблеми. Не само да издигнеш в правило определено военно събитие, но да включиш в него и човешкото измерение, защото всяка война е свързана с много страдания, всяка война има тотален характер", каза Доган.  Според него самият факт, че въпросът за героиката на Балканската война не е решен до Втората световна война по царско време, не е решен и по време на тоталитарния режим, най-малкото подсказва, че въпросът е много дълбинен, засяга не само лоялността към държавата и държавността, но и все още неизлечимите спомени за ужасите на Балканската война.

 Съветниците от ДПС в Кърджали били постъпили правилно, "защото те са наясно с болките на тази война, живите спомени и всичко, което е свързано с нея".

 Според Доган този въпрос трябва да се постави само на национално равнище от президента на републиката. "Дори не съм сигурен дали и парламентът е в състояние да реши правилно този въпрос – от гледна точка на целостта на държавата, на обединяващите принципи и фактори, а не търсенето на повод за разделителни линии и за противопоставяне. От тази гледна точка казусът "Делов" е един нравствено-психологически, а не само държавнически проблем. Дори самото поставяне на въпроса на този етап, мисля, че ерозира самата държава", заяви Доган.

 Той призова журналистите "много внимателно да се отнасяме към тези факти, те са изключително деликатни и дълбинни, свързани предимно с непреодолени болки, с още неосмислени спомени от Балканската война, защото тя не само е война на победители и победени, а война за етническо прочистване и други форми, които ние по-късно определихме като различни вариации на "възродителен процес".

 По думите на лидера на ДПС общият прочит на историята на Балканите" означава, че всички историци от балканските страни трябва да седнат, да погледнат алтернативно на въпроса за победители и победени, за освободители и освободени, за да зададат на обществото някакви най-общи параметри за неговото общо осмисляне като необходимост от общ прочит".

https://www.mediapool.bg/

Hatshepsut

Тази информация е от 2015г.

Турция произведе скандален филм за Възродителния процес

Трейлър на скандален документален филм получиха редакциите на няколко български медии, включително No Comment. Според придружаващата го информация става дума за документална поредица, заснета от Осман Седен по поръчка на държавния Комитет за радио и телевизия на Турция. Под заглавието "Отново да се родиш", филмът разказва историята на никому неизвестния Юмер от Германия - роден някъде в България, преживял ужасите на т.нар. Възродителен процес и последвалата Голяма екскурзия и "преродил се" в новата родина, без да предаде род и религия.

Изселници, запознати с проекта, коментираха бъдещата поредица с възмущение. Специално за No Comment истински жертви на трагичните събития от средата на 80-те години на миналия век изразиха недоволството си от начина, по който е изопачена истината от ония години.

"Да, беше трудно, беше тъжно и страшно, но само

в трейлъра изброихме поне 70 трупа на турци и мюсюлмани, търкалящи се по улиците на някакво малко село. Видяхме поне 2 публични масови разстрела, а също и трепане на хора, все едно са мухи!

Колкото и да са ни тежки спомените от декември 1984 г. и януари 1985 г. такива ужаси не помним, това просто не се е случвало така", казва А.М., който сега живее в Измир и пожела да запазим анонимността му.
"Баща ми яде бой на 19 януари 1985 г. в Ябланово, свидетел съм на бунта в Котелските села, макар че бях малък. Имаше убити, даже едно бебе! Но тия

циркове с разстреляния на минарето имам и строените в редица мъже, косени с автомати...

Това просто не беше така! Авторът на този филм не е помирисвал ни България, ни Възродителен процес!", категоричен е И.А. от Истанбул.

"Истината е, че в България така и не наказахме виновниците за Възродителния процес!

Оставихме ги да си изживеят старините, някои от тях с почести и в лукс. Политическата класа не намери воля да затвори тази страница завинаги, но преди да я затвори - трябваше всички да я прочетем до последната буква, за да не се повтарят никога такива срамни епизоди в историята на двата народа.

И за това вина носят всички политически партии, без изключение! Особена вина носи ДПС,

които би трябвало да настояват истината да се разрови до дъно. Вместо това, лидерите на движението говорят за Възродителен процес само, когато им отърва. По волята на съдбата, живеем заедно вече 700 години и ако даде Господ, ще изкараме още толкова. Но България прави грешка, като не изчисти това петно - трябваше да има отговорни, трябваше да има наказани, трябваше да има заклеймени. Сега Ердоган си прави пропаганда на гърба на жертвите от България.

С тоя филм ще посеят само ветрове, а какво ще жънат утре двата народа? Пак ли бури?",

пита 66-годишния Мюмюн от ардинско, който сега дели живота си между двете си родини.

Според официално известните данни,

убитите по време на Възродителния процес са общо 18,

като 12 от тях са загинали по време на съпротивата срещу преименуването, а останалите 6-ма са тримата осъдени за атентата на гара Буново, двамата самовзривили се атентатори от заложническата криза във Варна и третият им съучастник, осъден по-късно на смърт.

Освен очевидните разминавания с историческите факти, запознати с бъдещия документален сериал твърдят, че

авторите пренасят акцента от смяната на имената и идентичността на хората върху нещо, което никога не е било нито цел, нито фокус на Възродителния процес - забраната или смяната на религията на българските турци.

"По онова време религията не беше добре за всички - както на нас ни пречеха да ходим на джамия, така на християните правеха проблем, когато ходеха на църква", спомня си А.М. от Измир. "Но аз поне не знам насила да са карали някой да се отрече от Аллах и ако каже "не" - да го застрелят. Не и през Възродителния процес. Имало е такива работи, особено в Родопите, и то - на няколко пъти през миналия век. Имало е, но през 1984-89 не беше това целта", добавя той.

"Така става, когато вместо сами отдавна да сме изяснили истината помежду си, да сме решили проблема и да сме забравили, оставяме чужда пропаганда да ни рови в душите", казва И.А., който работи за популярен турски ежедневник.

Междувременно,

в Парламента има внесени 3 законопроекта, които са свързани със събитията. И на трите вносител е ДПС.

Първият е за овъзмездяване на жертвите на Възродителния процес. Вторият предвижда наследниците на изселниците да могат лесно да получават българско гражданство, като докажат само, че някой от роднините им по пряка линия е роден в България. И третият проект е за изплащане на обезщетения на пострадалите от стрелбата по време на протестите срещу преименуването.

Странно защо, нито един от предложените проекти не изисква възобновяването на прословутото Дело №1, което трябваше да посочи и накаже организаторите на Възродителния процес. Или, ако не възобновяване, то стартиране наново, след като тази страница от историята ни не е нито прочетена, нито затворена?


Отново да се родиш

Hatshepsut

Тази информация е от 2016г.

ДПС поиска майчиният език да стане задължителен в училищата

Управляващата тричленка в ДПС поиска задължително изучаване на майчиния език в училищата.

Според Рушен Риза, един от съпредседателите на ДПС, основни проблеми пред партията е изучаването на майчиния език, което трябва да стане задължително избираем предмет, и недостатъчното участие на малцинствата в системите на МВР и МО.

Това според Риза означава разделение и дискриминация. Той констатира със съжаление и че все още малцинствата у нас трудно намират реализация в държавните администрации, т.е. все още има деление на базата на етнически и религиозен принцип, пише news.bg.

Четин Казак, Мустафа Карадайъ и Рушен Риза участваха в честването на годишнината от създаването на областната структура на ДПС в Кърджали.
От Кърджали днес новото ръководство на Движението за права и свободи отговори на вчерашната пресконференция на бившия си председател Лютви Местан.

И Кърджали, и ДПС са непревземаеми крепости. Те не могат да бъдат превзети нито отвън, нито отвътре, заяви от своя страна съпредседателят на ДПС Четин Казак.

Казак се противопостави на ,,всякакви опити да се подмени или присвои профила и същността на ДПС".

Според него обречени на неуспех са всички опити ДПС да бъде представено в изопачена светлина.

Мустафа Карадайъ коментира изявления от вчерашната пресконференция на Лютви Местан с намек отново за очакването Местан да напусне парламента.

,,Разбрах, че предишният председател прозрял, че не му е мястото в ДПС. Логичен е въпросът – кога го е прозрял? След изключването му или когато беше председател?", попита Карадайъ. Според него е абсурден опитът на Лютви Местан да обсеби евроатлантическата ориентация на партията.

Областният лидер на ДПС в Кърджали и кмет на областния град Хасан Азис увери, че общинските и областните структури на ДПС в Кърджали са единни и сплотени, въпреки събитията от последния месец.

http://vevesti.bg/56150/dps-poiska-maychiniat-ezik-da-stane-zadalzhitelen-v-uchilishtata/

Баязид

дпс е продукт на българските служби - ДС. Партията се контролира от дълбоките секретни недра на българската държава и в сегашно време. Обратното е просто немислимо. Няма как чувствителна тема, изпълнена с исторически комплекси и етнически взривоопасна тема да се остави ей така на самотечение. Смешници!
TÜRK

Hatshepsut

Тази информация е от 2012г.

Скандал: България – вилает на Турция


,,Актуалната карта" на Турция, която обхваща обширни територии от съседни държави, е включена в компактдиск, изготвен в рамките на национална образователна програма на министерството на образованието в Анкара. В рамките на програмата се раздават безплатни учебни материали и се организират специални отворени уроци за децата и техните родители, съобщава турският вестник ,,Милиет" Учениците в Истанбул са получили мултимедийните учебни пособия, от които става ясно, че територията на Турция включва цяла Армения, някои региони на Ирак, райони на България, гръцката част на остров Кипър и райони на Грузия. Според авторите на учебното съдържание Батуми е изконно турски град, който се намира в състава на Грузия, предаде ,,Кавказкий узел". Министерството на външните работи на Грузия обяви, че ще провери информацията. От турската страна казват, че е станала грешка. От страна на българските официални власти засега няма никаква реакция.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/svyat/skandal-blgariya-vilaet-na-turtsiya_news141793.html

Hatshepsut

Турцизацията на помаците

Мисията на Доган е турско самосъзнание у помаците
Разработка на лидера на ДПС е в идеологическата основа на възродителния процес

Димитър В. Аврамов

"Монитор", 27.03.2004 г.

От Освобождението до днес стремежът на Турция да ерозира и подчини бившия Дунавски вилает на Османската империя не е секвал нито за миг. Принципите на пантюркизма (една държава - един народ - една нация) са философията на тамошното законодателство. По-късно ще се появят и други две доктрини - за изграждането на т.нар. Мюсюлманска дъга (през Родопите до Албания) и за "външните турци". Първата превръща исляма в политика и оръжие за осъществяване на стратегическите цели на Анкара. В основата на втората лежи теорията за турско-ислямския синтез, чиято цел е, чрез различни икономически, административни и пропагандни мерки, да обособи на етнорелигиозна почва турскоезичното население в съседните страни, превръщайки тези области в автономни с цел да ги присъедини към "майката-родина". Двете доктрини имат непосредствена връзка с разработения в ЦРУ план за раздробяване на някои балкански страни, известен под името "Зеленият диамант".

Разпореждането на Министерството на образованието и науката за изучаване на турски език като майчин, грубо нарушавано от ДПС в смесените райони.

Ето защо през 1982 г. (далеч преди "възродителния процес" в Анкара подготвят поредния диверсионен акт срещу България, озаглавен "Указание на управлението за психологическа война на Централната разузнавателна служба (МИТ) за работа на Турция сред турскоезичното население на чужди територии". Изпълнението й се контролира от съвет, който включва представители на Генералния щаб, министерствата на външните работи, на търговията, просветата, културата, Съвета за национална сигурност, Главното управление на жандармерията, Турското радио и телевизия и Дирекцията на вакъфите.
Следва масирано създаване на шпионско-диверсионни групи на българска територия, пряко ръководени от МИТ и нейната агентура на прикритие в турските консулства у нас и посолството в София. Само в периода 1985 - 87 г. органите на МВР разкриват 42 нелегални групи и организации. В "актива" на една от тях, с кодовото название "Терористи" са убити 8 и ранени 43 българи, включително и взривеният бърз влак София - Бургас край Буново. След 1989 г., под малодушния поглед на нашето правителство и натиска на ДПС, страната ни ще се окаже единствена в Европа, изградила паметник (чешма) на терористи и убийци на жени и деца.
След промяната някои медии се докоснаха твърде свенливо до темата за връзките на Ахмед Доган с бившата Държавна сигурност у нас. Не е случайно, че неговата аспирантура във философския факултет на Софийския университет е уредена именно от нейното Първо главно управление. В замяна тогавашният секретар по идеологията на ЦК на БКП - Стоян Михайлов иска от Доган да разработи концепция за работа с турскоезичното население и по-тясното му приобщаване към българското общество. Задачата е изпълнена, според автора на разработката "приобщаването" включва и смяната на имената с български. Документът ляга в идеологическата основа на "възродителния процес" и е изработен в три екземпляра. Единият остава в Първо главно управление на ДС, вторият - у Стоян Михайлов, третият - у Доган.
Междувременно в Истанбул излиза книгата "От общност към нация" на проф. Ерджюмент Конукман, тогава държавен министър и един от най-ревностните привърженици на турската великодържавна политика. Там четем следните редове: "В близките десет години, може би в Китай и Русия, и съседните на нас страни турците ще се надигнат, ще спечелят независимостта си и ще образуват държави, над които ще се развяват турски знамена .... Трябва да се разширят връзките с нашите сънародници, политическите и културните отношения с тях да се използват в наш интерес."
Подобни разбирания създават петата колона на Анкара у нас - ДПС /януари 1990 г/. Следващият месец Доган заминава за Париж като участник в международна конференция на младежки движения и организации. С него пътува и един българин, сега депутат от НДСВ. Във френската столица се провежда знаменателна среща на Доган с агенти на МИТ, която слага началото на активната му агентурна дейност срещу България, увенчана с "Оня списък". В историята с него има доста любопитни епизоди.
За онези, които номинираха Сокола за орден, би било интересно да го видят да стои верноподанно пред резиденцията на турския посланик в София с молба за прием. Получава отказ - посланикът е в леглото, болен от грип. Доган настоява, че въпросът е от изключителна важност и не търпи отлагане. Срещата е уредена. Опитният турски дипломат Ялчън Орал не вярва на очите си - Доган му предава това, което могъщата МИТ години наред не могла да придобие - имената и биографиите на десетки наши дипломати и разузнавачи на прикритие. Срещу предателството си Сокола наивно иска да бъде освободен от "задълженията си" в България и Турция да го устрои в друга страна. Сравнително неопитен тогава, той още не знае, че веднъж попаднал в мрежите на МИТ, условията ще поставят други. А сред коридорите на властта в Анкара "Оня списък" предизвиква истинска еуфория. В разузнавателната централа обаче реакцията към придобивката е неочаквана - почти скандално неодобрение. Спецовете там отлично познават връзките на Доган с бившата ДС, имат и горчиви спомени от преки или косвени сблъсъци с българските тайни служби. И логично допускат, че това може да бъде и провокация, тяхно активно мероприятие. От друга страна, изготвянето на списъка неминуемо води до разконспирирането на турската агентура във важни звена на нашата държавна йерархия. Скандалът се пренася и в посолството в София, където вземат екстрени мерки за затягане на дисциплината и противодействие срещу евентуални акции на българското разузнаване. А Доган остава в България, радвайки се на нарастващото си материално благополучие, на политически и медиен комфорт. И на позорното мълчание на МВР и прокуратурата.
В същото време турцизирането на населението в смесените райони, в Якоруда, в Централните и Източните Родопи и в Благоевградско набира обороти. Потокът от ислямистки петродолари става все по-пълноводен, стотици джамии никнат като гъби - дори там, където никога не ги е имало. Там шетат и пратениците на фундаменталистката организация "Мюсюлмански братя", събирайки нови еничари срещу заплащане на родителите им. Забранена в някои страни, тайно подкрепяна от други, тя притежава огромни финансови средства и отлично подготвени специалисти по терора. Натискът в тези райони се придържа стриктно и към схемата за икономическо проникване на Турция у нас. Целта e да бъде създадено чуждо самосъзнание, включително и чрез масирано изучаване на турски език - "естествено" в нарушение на законите. И докато децата на българомохамеданите сричат буквите на непонятен за тях и на родителите им език, секретните доклади на контраразузнаването се попълват с любопитно съдържание. Ето част от него: "Пред турски дипломат Ахмед Доган изтъква: "Аз съм човек на делото. Посветил съм се на борбата за правата на турското население. По-скоро ще заложа главата си, отколкото да отстъпя и милиметър... Това е съдържанието на действията ми, първата ми мисия. Непосредствено свързана с нея е и втората - да направя всичко възможно, за да може у помаците да се изгради турско самосъзнание. Аз съм длъжен да ги изуча на турски език и да ги приобщя към турската нация"... И пак там: "За своето съществуване, за своята сила и постигнатите успехи ДПС е задължено на обстоятелството, че съществува Турция. От страх пред силата на Турция българите не посмяха да ни попречат да участваме в изборите."
За същата цел - турцизиране, бе използвано и преброяването на населението преди десетина години. Анкетна комисия на парламента установи груби нарушения и отхвърли резултатите от него в районите на гр. Гоце Делчев и Якоруда. Последва нов ултиматум и спекулативни заплахи от ДПС. "Гарантът" на етническия мир Ахмед Доган изпусна нервите си от провала на активното мероприятие и необезпокояван от властите проповядваше на националната им конференция чиста проба сепаратизъм. "Ние, заяви той, няма да позволим на никого, в това число на парламент, президент, правителство, изпълнителните органи и политически сили да диктуват нашите права и свободи в този район. Ако трябва да изберем между приоритетите на националната сигурност и правата на човека, ние избираме правата на човека."
Редовете по-горе едва ли ще смутят доброто настроение на българските депутати, министри и политици след поредния коктейл, увлечени в безпринципни, трагикомични битки за надмощие в парламента и заиграване със съмнителни "балансьори". Те окичват Доган с най-високия орден, изземвайки правото на Турция първа да стори същото - за изключителните му заслуги в разгрома на националната ни сигурност.

Лина

Националният осигурителен институт (НОИ) напомня, че българските граждани, получаващи пенсии на базата на споразумението между правителствата на Република България и на Република Турция за изплащане на български пенсии в Турция, са задължени по силата на това споразумение два пъти в годината да декларират пред българските власти, че са живи.

Получателите на такива пенсии трябва през месеците януари и юли на съответната календарна година да се явяват лично пред официален орган в Република Турция за заверка на декларацията за живот.
 Официални органи за заверка на декларациите са посланиците и консулите на Република България в Република Турция, турският Институт за социално осигуряване или други длъжностни лица, определени от турското вътрешно законодателство - община, кметство, областна управа, нотариус и т.н.

------------------------


Значи за турците се изплащат пенсии и след смъртта, най - много 5 месеца, а после успяват ли да съберат платеното?  :dont:  Защото видно от вида на декларацията НОИ не получава информация за смъртта на тези граждани в Турция по служебен път! По-лошото е, че на много умрели явно продължават да изплащат пари, защото кой може да задължи някакъв кмет или нотариус в турция да дава истинска информация до България, ами никой !