• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

28 February 2020, 22:50:08

Login with username, password and session length

Theme Select

thumbnail
Members
  • Total Members: 64
  • Latest: Openair
Stats
  • Total Posts: 12285
  • Total Topics: 1225
  • Online Today: 75
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 43
Total: 43

avatar_Hatshepsut

Емисари в северна България: пишете се румънци!

Started by Hatshepsut, 02 November 2018, 13:19:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Тази информация е от 2011г.

ВМРО – Българско национално движение ще настоява за среща с временно управляващия ДАНС Константин Казаков заради засечените в северна България листовки, с които се агитира българско и циганско население да се самоопределя като румънско в преброяването у нас.

ВМРО настоява също Министерският съвет да излезе с позиция по въпроса. Уместно е да се проведе и консултация с европейските ни партньори дали при тях съществува подобна практика.

Емисари и служители на румънското посолство обикалят цяла северна България от началото на февруари, за да агитират. В луксозни брошури се обяснява колко е важно човек да бъде румънец и как това ще му позволи да ходи на безплатни екскурзии и летни лагери в Румъния. Румънски емисари са забелязани в общините Брегово, Ново село, Видин, Димово, Летница, Севлиево, Аксаково, Долни чифлик, Провадия, община Добричка.

В пропагандната брошура се обяснява, че човек може да е български гражданин, но да е член на румънската нация. Върхът на ,,откритията" в брошурата е фактът, че влах е еднакво с румънец. Многобройните грешки в брошурата ясно показват, че тя не е отпечатвана в България.

ВМРО припомня, че в средата на януари ОМО ,,Илинден" призоваваше хората в благоевградския регион да се пишат македонци.  Отдавна известни са и действията на турските агенти сред българите мюсюлмани в Родопите и Северна България.

Hatshepsut

Тази информация е от 2011г.

Съюзът на етническите румънци се оплака от асимилация в България


След преброяването на населението в България Съюзът на етническите румънци у нас "АВЕ" алармира, че румънското малцинство е подложено на асимилация. Докладът на организацията е публикуван от информационната агенция на румънците в чужбина - Romanian Global News, и предоставен на румъската Аджарпрес, съобщи БТА. 

В доклада, публикуван на 1 март, са посочени "методите и средствата, използвани от десетки години от българските власти за асимилиране на румънците (власи, арумъни, мегленорумъни)".

Опозиционната румънска Консервативна партия, чрез филиала си в Испания, иска от румънските власти да предприемат мерки спрямо тази "агресивна политика", съобщава Аджерпрес.

Властите в България продължават да правят разграничение между понятието румънец и влах, отказват на румънците образование на майчин език на всички нива, отказват да признаят румънската общност като национално малцинство и да й дадат възможност за представителство в парламента, като поддържат районите, населени преобладаващо с румънци, в бедност, за да принудят румънците да емигрират в други държави или в други по-развити части на България, където могат да бъдат асимилирани по-лесно, се посочва в съобщението на Консервативната партия.

Консерваторите смятат за недопустимо това положение при условие, че България е страна член на ЕС, а българите в Румъния се радват на "диаметрално противоположно отношение" на това, на което са подложени румънците в България. Консерваторите искат от президента, премиера и външния министър да се намесят по този въпрос, съобщава Аджерпрес.

https://www.dnevnik.bg/

Hatshepsut

Тази информация е от 2013г.

Румънски вестник: България не позволява изучаването на румънски като майчин език

Липсата на образование на роден език е основна причина за безпокойство сред румънците в България, пише румънският вестник "Ромъния либера".

Представителите на тази етническа група са написали отворено писмо, адресирано до властите в София, Букурещ и европейските институции, чрез което искат учениците в Северна България да имат възможност да учат майчиния си език в училищата.

Изданието цитира председателя на Съюза на етническите румънци в България Иво Георгиев, който в интервю за Аджерпрес казва, че румънският език не присъства в програмата на нито едно училище в северната част на България.

По неговото мнение това противоречи на всички международни споразумения, ратифицирани от България. Георгиев твърди, че съществува неофициална забрана в българските училища да се учи румънски.

Изданието отбелязва, че представителите на румънската общност в България са приели с ентусиазъм предложението на Еуджен Попеску, председател на Националната фондация за румънците от цял свят, Румъния да осигури няколко микробуса, които да превозват децата от района на Видин до Калафат, за да учат там румънски език.

Той заяви, че вероятно преговорите с българската държава за образование на майчин език ще бъдат продължителни и при тези условия по-бързо решение е децата да бъдат транспортирани до Румъния.

Това ще стане възможно след откриването на новия мост над Дунав при Видин-Калафат, планирано за 14 юни.

Всекидневникът отбелязва, че според последното преброяване на населението в България от 2011 г. едва 3598 граждани са се обявили за власи, 866 са заявили, че са румънци, 5454 души са посочили румънския език като майчин, а 1815 са заявили, че майчиният им език е влашки.

Представителите на румънската общност обаче поставят под съмнение верността на тези данни и се оплакват от различни нередности при извършването на преброяването, посочва "Ромъния либера".

Според Еуджен Попеску в България живеят между 150 и 170 хил. румънци.

Той твърди, че те не се ползват със същите права, каквито имат десетте хиляди българи в Румъния, а именно училище, в което се преподава български език, финансиране на български културни списания от румънската държава, църковна служба на български език, както и представител на българското малцинство в румънския парламент.

По думите му само за тази година десетте хиляди българи в Румъния разполагат с бюджет от около половин милион евро, за да съхраняват културната си идентичност.

"Искам да ви попитам колко ви дава българската държава? Нищо", подчерта той в обръщение към представители на румънската общност в България, събрани на фолклорен фестивал във видинското село Раброво.

Според неговото мнение румънската държава трябва да подходи по-твърдо към този проблем, включително на нивото на ЕС.

https://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5836391

Hatshepsut

Мартеницата /mărţişor/ била румънска
27.02.2008 10:42   46Мартеницата е традиционен румънски празник в началото на пролетта, който се провежда на 1 март. Това пише в сайта Младежка седмица (www.youthweek.eu), който е проект на Европейската комисия /ЕК/.

Празникът се състои в даването на малък предмет като бижу, животно или абстрактен символ, овързан с бяла и червена нишка, пише в информацията на сайта.

В началото на 19-ти век мартеницата е била разпространена във всички региони на Румъния, където мартеницата се нарича mărţişor, която символизира годишното въже, което събира чрез преплитането на двете нишки всички 365 календарни дни.

Белият и червен цвят символизират двата противоположни годишни сезона – зимата и лятото, а пролетта и есента се смятат за преходни.
 
Ние българите пък твърдим, че Баба Марта е уникално българска традиция.

На първия ден от март най-старата жена в семейството да връзва на ръцете на децата пресукан бял и червен конец за здраве и против уроки.

Една от легендите за появата на мартеницата гласи, че когато хан Аспарух побеждава византийските войници той написва писмо за победата си и го е вързва за крака на гълъб с бял конец.

Докато лети обаче, птицата била забелязана от византийски войници, които стреляли по нея и я ранили.

Въпреки че гълъбът бил ранен, пристигнал успешно в българския стан, но белият конец вече бил отчасти червен от кръвта на птицата.

https://www.dnes.bg/article.php?id=48144

 :devil: