• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

19 November 2019, 18:50:56

Login with username, password and session length

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 10814
  • Total Topics: 1180
  • Online Today: 158
  • Online Ever: 296
  • (29 July 2019, 04:32:47)
Users Online
Users: 0
Guests: 20
Total: 20

Годишнина от въстанието на Асеневци

Started by Hatshepsut, 27 October 2018, 22:18:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Тази информация е от 2010г.

825 години от въстанието на Асеневци


Велико Търново се готви да отбележи подобаващо 825-та годишнина от обявяването си за столица. Важният исторически акт е станал през 1185 година при обявяването на въстанието на братята Асен и Петър в новопостроената църква ,,Св. Димитър Солунски" в Търновград. Въстанието завършва през 1187 година с подписването на Ловешкия мирен договор и възстановяването на Втората българска държава.

На 26 октомври, Димитровден, църквата ,,Св. Димитър Солунски" ще се превърне в център на честванията. Затова от Регионалния исторически музей извършват ремонтни дейности по фасадата на храма. Изцяло ще бъдат подменени керемидите на покрива на църквата, съобщи директорът на музея Иван Църов. Ръководената от него институция е сред организаторите на програмата за отбелязване на годишнината, заедно с община Велико Търново.

От фонда на музея ще бъдат извадени и подредени в изложба икони, чиито сюжет е свързан със Свети Димитър. Още една изложба ще могат да видят жителите и гостите на града. Тя ще покаже археологически находки, открити по време на разкопките в църквата ,,Св. Димитър Солунски" през 70-те и 80-те години.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=598008Старинни икони на Св. Димитър показват за 825-та годишнина от обявяването на Търново за столица160-годишна икона на Свети Димитър ще бъде изнесена с литийно шествие във Велико Търново за Деня на светеца 26 октомври. Това е един от акцентите в програмата, която организират Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм за 825-та годишнина от обявяването на въстанието на Асен и Петър и началото на Втората българска държава със столица Търновград.

Иконата, която ще бъде показана на жителите и гостите на града, се съхранява във фонда на Регионалния исторически музей. На нея Свети Димитър е изобразен като войн. Иконата тежи 8 кг и е нарисувана от тревненски зограф. Дълги години е била съхранявана в Преображенския манастир.

Музеят притежава и други икони със сюжети, свързани със светеца, които ще бъдат подредени в изложба на Димитровден в църквата ,,Св. Димитър Солунски". Те са рисувани през последните 200 години и са дело предимно на зографи от Тревненската иконографска школа.

Програмата за отбелязване на годишнината ще продължи няколко дни, информира директорът на Общинската агенция по туризъм Даниел Панов. Сред акцентите ще бъде и 25 годишнината на аудио-визуалния спектакъл ,,Звук и светлина".

Затова от 23 до 26 октомври ще бъдат обявени Дни на отворени врати в командния пункт на крепостта Царевец, откъдето се излъчва атрактивният спектакъл. През тези четири дни от 10,00 до 17,00 часа посетителите ще имат възможност да разгледат техническите съоръжения, а инженери ще обясняват какви са параметрите и как е създадено светлинното шоу. Предвидено е място, където на голям екран ще бъде прожектиран спектакъла ,,Звук и светлина".

На 23 октомври великотърновци и гостите на града ще могат да видят и самата атракция, която ще бъде излъчена от 20,30 часа, заедно с празнични фойерверки. Преди това от 19,00 часа на площада пред Царевец артисти от великотърновския театър ще представят историческия етюд ,,Димитровден 1185 - навеки в народната памет". Той е по текстове на поета Радко Радков и фолклориста Анчо Калоянов.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=599308

Hatshepsut

Тази информация е от 2015г.

Велико Търново чества 830 г. от въстанието на Асеневци


Старопрестолният Търновград е център на националните тържества, посветени на 830-ата годишнина от въстанието на Асен и Петър. РИМ-Велико Търново подготвя за кулминацията на тържествата на 7 и 8 ноември специална изложба, която ще покаже златните съкровища, които притежава старата столица.
Експозицията ще бъде подредена в Археологическия музей и ще събере Хотнишкото злато, пръстените на Калоян и Доброслав, най-ценните оброчни плочи, икони и стенописи, които не са показвани до момента.
Предвидено е шествие и театрална възстановка на събитията отпреди 830 г. Участие в нея ще вземат търновският клуб ,,Традиция", както и колегите им от София, Шумен, Варна и Бургас. Сюжетът разказва за дните, когато Петър и Асен вече са се върнали от Солун, а иконата на св. Димитър вече е в Търново. ,,Предстои освещаване на новия храм. Това се разчува и прииждат хора от околностите за събор" - анонсират от ,,Традиция", като уточняват, че освен тази ,,жива картина", ще бъдат показани въоръжение, средновековни занаяти, характерни ястия, атракции с огън.
Тези дни в музей ,,Възраждане и Учредително събрание" се проведе научна конференция под надслов ,,Асеневци и Търновград", на която водещи наши историци изнесоха много интересни доклади. Проведе се и четвъртото биенале на църковните изкуства, на което прочути зографи от няколко страни представиха творчеството си.
Едно от най-интересните събития, организирани по повод юбилея, е Националната филателна изложба, която ще бъде открита на 5 ноември. Тя ще събере колекционери от цялата страна, като на нея се очаква да бъде изложена марка, оценявана на 1 милион лева.
На 7 ноември в двора на църквата музей ,,Св. 40 мъченици" ще се проведе димитровденски народен събор. На следващия ден в храм ,,Св. Димитър Солунски" ще бъде прожектиран филмът ,,Династията на Асеневци", който представя историческото минало и разкрива интересни факти за сградата.
Ще бъде валидиран пощенски блок с марки и пликове, посветени на знаковата годишнина.

http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=52758

Hatshepsut

Тази информация е от 2017г.

Велико Търново отбеляза 832-годишнината от въстанието на Петър и Асен

Велико Търново отбеляза големия български и християнски празник Димитровден, заедно с 832-годишнината от въстанието на братята боляри Петър и Асен, довело до възстановяване на българската държава. Много жители на старопрестолния град, заедно с кмета Даниел Панов се включиха в проявите по случай едно от най-големите събития в българската история. Честванията започнаха в църквата "Успение Богородично" в квартал "Асенов", където бе отслужена празнична литургия. Даниел Панов, жителите и гостите на Велико Търново се поклониха пред иконата на Димитър Солунски - светец, който е считан за един от покровителит на Старата столица и на България. След края на службата последва литийно шествие по улиците на квартал "Асенов", завършило в храма "Св. Димитър Солунски", където на 26 октомври 1185 г. първите Асеневци правят решителна крачка към възстановяването на българското царство.

В словото си кметът Даниел Панов припомни огромната значимост на въстанието отпреди 832 години. Той посочи, че случилото се навръх Димитровден през 1185 година е един от най-големите примери как обединени от национална кауза, българите могат да се противопоставят на всяка велика сила. "Това единство показва, че макар и малък, българският народ е храбър и достоен, способен да върши чудеса", подчерта Панов.

"Тук в църквата "Св. Димитър", братята боляри Петър и Асен вдигат въстание срещу Византия и възраждат българската държава. Търновград става столица на Второто българско царство и център на самостоятелната българска църква. Двамата братя дават един от най-ярките примери за приемствеността в държавното строителство - те се обявяват за наследници на онази България от времето на царете Симеон, Петър и Самуил. Освен, че е сред най-важните исторически събития, въстанието навръх Димитровден през 1185 г. е част от нашата българска идентичност, от нашето българско ДНК. Почитта и преклонението пред нашите достойни предци е нашият малък принос в съхраняването на българската историческа памет", каза още Даниел Панов. Кметът на Велико Търново припомни, че освен подвига на Свети Димитър Солунски, на 26 октомври българският народ почита майсторлъка и занаята на строителите, дюлгерите, архитектите, строителните инженери, проектантите и конструкторите.

Празникът продължи с молебен за здраве и освещаване на курбан чорба, фолклорна програма и църковни песнопения. Сред официалните гости бяха още областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, председателят на Областната камара на строителите Любомир Шербетов, представители на различни институции и организации. Финал на отбелязването на Димитровден и 832-годишнината от въстанието на Петър и Асен ще бъде прожекцията на аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - Звук и светлина". Шоуто ще може да бъде наблюдавано от площад "Цар Асен I" и ще започне в 20:00 ч.


http://inews.bg/

Hatshepsut

833 г. от въстанието на Асен и Петър отбелязваме на Димитровден, 2018г.
Не трябва да допускаме историята да бъде забравена. Важно е да помним, че 26 октомври е ден, който ни връща към едно от най-славните и големи събития в историята на старопрестолния Търновград, заяви в двора на църквата "Св. Димитър Солунски" кметът на старата столица Даниел Панов. В нея преди 833 години смелите, мъдри и далновидни братя Петър и Асен, уповавайки се на закрилата на небесния покровител на Търновград Св. Димитър, вдигат въстание и побеждават Византийската империя.
"Въстанието от 1185 година не е просто локален бунт, то е общобългарски акт, довел до премахването на една неправда, настъпила през 1018 година и продължила повече от век и половина. В Търновград е възстановена онази българска държава на хановете Аспарух, Тервел, Крум и Омуртаг, царят покръстител Борис Михаил, великият Симеон, безстрашният Самуил. България се превръща във водещ фактор в Европа. Търновград се нарежда по своя блясък и мощ до Рим и Константинопол", посочи още Даниел Панов.
Тържествата на 26 октомври започнаха с отслужването на празнична Света литургия по случай Димитровден в църквата "Успение Богородично". След това продължиха с литийно шествие с иконата на Св. Димитър", което завърши в двора на едноименния храм.
Освен приветствието от кмета на Община Велико Търново Даниел Панов, празнично слово по случай Деня на строителя произнесе инж. Любомир Шербетов, председател на Областното представителство на Камарата на строителите в България.
Празничната програмата продължи с благодарствен молебен, благослов към работещите в строителството и изпълнения на ПФА ,,Искра". Беше осветен и рибен курбан, от който имаха възможност да похапнат всички гости.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

https://www.dnesbg.com/obshtestvo/833-g-ot-vastanieto-na-asen-i-petar-otbelyazvame-na-dimitrovden.html

Hatshepsut

834 г. от въстанието на болярите Петър и Асен отбелязват търновци


На Димитровден Велико Търново отбелязва 834 години от въстанието на Петър и Асен и възобновяването на българската държава

Големият християнски празник в старопрестолнината започна с празнична света литургия в църквата "Успение Богородично".

По традиция литийно шествие премина по Владишкия мост до храма- музей ,,Св. Димитър Солунски", където братята Асеневци обявяват въстанието срещу византийците през 1185 г."Датата 26 октомври 1185 г. винаги ще бъде сред най-светлите лъчи в цялата история на България. От Търновград България се издига до нивото на имперска сила. Независимата българска църква става с ранг на Патриаршия. Нещо повече - Търновската патриаршия е най-високото достижение в цялата ни църковна история. Търновската книжовна школа носи просвета и духовност за славяните по цял свят. И в основата на всичко това стои именно въстанието на Петър и Асен. Затова дълг на всеки от нас е да помним и да разказваме на нашите деца за този славен общобългарски акт", каза в словото си изпълняващата длъжността кмет Снежана Данева - Иванова.

На Димитровден по традиция празнуват и строителите. Приветствие по този повод отправи председателят на областното представителство на Камарата на строителите Ина Минчева - Кържилова.
"Строителството е един от най-рисковите и стресови отрасли в нашата икономика. Много проблеми има в строителството, като започнем от остарялата нормативна база при офериране и отчитане, преминем през липсата на кадри и стигнем до сивия сектор, с който се опитваме да се борим", отчете тя. Ина Минчева поздрави колегите си с постигнатите резултати и пожела един още по-добър строителен сезон.Благодарствен молебен отслужи свещеноиконом Славчо Иванов. Бе осветен и курбан за здраве. Фолклорна програма в двора на историческата църка представиха танцьорите и музикантите от професионален ансамбъл ,,Искра".Празничните прояви ще завършат в 20 ч. с излъчването на аудио-визуалния спектакъл ,,Царевград Търнов - звук и светлина".

https://www.24chasa.bg/novini/article/7730293