• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

24 February 2020, 22:58:35

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10103 Posts

Шишман
1050 Posts

Panzerfaust
244 Posts

Лина
216 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 12208
  • Total Topics: 1223
  • Online Today: 57
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 29
Total: 29

avatar_Шишман

Денят на будителите

Started by Шишман, 01 November 2019, 12:38:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шишман

Днес отбелязваме Деня на народните будители. Отдаваме почит на книжовниците и просветителите: съхранили през вековете духовните ценности на народа и неговият чист православен морал.
Денят между другото е определен за такъв по времето на злодеят Стамболийски, въпреки това е добро хрумване. Жалкото е че за будители биват обявявани откровени злодеи и антибългари, писали лошо за народа си и покланяли се на чуждото.
Надявам се с времето тези неща да се изяснят и пишман националистите и родолюбците да спрат да досаждат натрапвайки ни откровени злодеи и българо-мразци за будители и народни юнаци-герои.
image host

Panzerfaust

Дай примери за "откровени злодеи и българомразци" за народни будители?

Шишман

Quote from: Panzerfaust on 01 November 2019, 12:50:00Дай примери за "откровени злодеи и българомразци" за народни будители?
Имена няма да споменавам. Доста от наричаните будители са писали лоши неща за българите, за съселяните си, за църквата и т.н. Има и такъв дето умишлено е прецакал Левски пращайки му ненормалника Д. Общи . Има и един дето все се е крил по време на въстания, ама после е искал да предаде Капитан Петко Воевода на турците да го съдят, като разбойник, искал е  да върне България в пределите на османската империя и т.н. Да не говоря колко на брой са чуждопоклониците. Работата с тези будители е в това че просто не е изяснено кои са наистина такива и кои не са. И така всеки си назначава за будители, които му минат през акъла. Така и Йоло Денев ще бъде назначен един ден за будител.

Panzerfaust

Очевидно визираш Любен Каравелов и Стефан Стамболов. Първо, "народни будители" е понятие за книжнина и култура, то няма отношение към политика, революции и пр. В този смисъл, Любен Каравелов и Стефан Стамболов са будители, особено първият заради приноса му към българската литература. Стамболов също има принос към литературата. Второ, Димитър Общи е имал много висок авторитет тогава. Участва в Първа българска легия, в отрядите на Гарибалди, в Критското въстание. Действително, в крайна сметка, се оказва грешка на Каравелов, но е лесно да се съди от дистанцията на времето. А глупостите за "криенето" на Стамболов няма да ги коментирам. :dont: 

Шишман

Quote from: Panzerfaust on 01 November 2019, 19:33:23Очевидно визираш Любен Каравелов и Стефан Стамболов. Първо, "народни будители" е понятие за книжнина и култура, то няма отношение към политика, революции и пр. В този смисъл, Любен Каравелов и Стефан Стамболов са будители, особено първият заради приноса му към българската литература. Стамболов също има принос към литературата. Второ, Димитър Общи е имал много висок авторитет тогава. Участва в Първа българска легия, в отрядите на Гарибалди, в Критското въстание. Действително, в крайна сметка, се оказва грешка на Каравелов, но е лесно да се съди от дистанцията на времето. А глупостите за "криенето" на Стамболов няма да ги коментирам. :dont: 

Визирам и още поне двама, ама както казах, няма да споменавам имена. Прав си тия не са будители, но ги слагат в списъка с будители. Нещата около този ден са крайно неясни в списъка слагат и Левски хайдути и когото им падне и им е известен.
Сега за Д. Общи: не е имал никакъв авторитет освен сред откачалките, знаело се е че послъгва обича да се превзема и действа на своя глава. Каравелов също го е знаел това и го е пратил на Левски с намерението да го прецака, както и става. То между тях е имало доста търкания меко казано. Левски е използвал името на БРЦК за да създаде комитетите си, но е отказал да се подчини после на тази организация. Защо не се е подчинил на тях е лесно да се сети човек, стига да попрочел малко от малко за онези времена. Както и да е : мисълта ми беше че слагат неправилно всичко на ред за будители.

Лина

Пак не четеш какво са ти написали, само ти си "назначаваш будители как ти хрумне" на акълчето още по-лошо от туй е че все си измисляш "истории на България" къде не съществуват. Гледай си ножките и евнусите.

Шишман


Вазов е велик, спор няма.