• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

20 October 2019, 04:15:05

Login with username, password and session length

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 10490
  • Total Topics: 1170
  • Online Today: 10
  • Online Ever: 296
  • (29 July 2019, 04:32:47)
Users Online
Users: 0
Guests: 5
Total: 5

Полезни съвети за здравето

Started by Panzerfaust, 18 June 2019, 03:17:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Panzerfaust

Колко вода трябва да пием дневно?

Всеки има индивидуална норма на потребление на вода. Препоръките за 1,5 или 2 литра на денонощие не са правило, а по-скоро ориентир. Как да преценим кое е оптималното количество вода за нас?

Определянето на дневната норма може да се изчисли много лесно, като се има предвид, че женският организъм се състои от 50-55% вода, а мъжкият - от 60-65 %:
- денонощна норма за потребление на вода при жените: 30 мл вода на килограм тегло;
- денонощна норма за потребление на вода при мъжете: 40 мл вода на килограм тегло;
Формулата се образува на база физиологичните загуби, които понася организмът, за да обезпечи функциите си ежедневно.

Кога трябва да увеличим консумацията на вода и с колко?
Количеството можем да изчислим, ако към горните показатели добавим:
- при тренировка: + 400-600 мл - когато сме физически активни, ние се потим по-често. Загубата на течности трябва да се компенсира. Добре е да се пие вода не само по време на активността, но и след нея.
- в горещите летни дни: + 400-600 мл - колкото по-топло е времето, толкова повече течност отделяме чрез потта.
- при надморска височина над 2500 м: + 400 мл - причините са много, някои от тях са по-честото уриниране и задъхването.
- при висока температура, повръщане, разстройство :+ 300-800 мл - организмът губи много течности и балансът трябва да бъде възстановен, за да не се влоши състоянието ни. Повече вода трябва да консумират и хората, които имат камъни в бъбреците или възпаление на пикочния мехур.
- при бременност и кърмене: + 500 мл - за бременните дневната норма на вода е + 500 мл, а при кърмещите жени: + 500 мл до 1 л.
- при пиене на кафе: + 500 мл на всяка чаша - продуктите, които съдържат кофеин, действат диуретично.
- при консумация на алкохол, сокове, безалкохолни водата трябва да е в количеството поета напитка - ако изпием 250 мл сок можем да балансираме с 250 мл вода.

За да си създадем правилен режим на потребление, можем да започнем със 150 мл вода на час и постепенно да увеличаваме това количество, за да влезем в собствената си норма.
https://offnews.bg/zdrave-i-krasota/kolko-voda-triabva-da-piem-dnevno-ne-ne-sa-2-litra-705558.html?fbclid=IwAR1UGBIHneyT4hhPQ4RAukphERLQDvdPWRmnNZ8gMqHoagAPuCvjRRC7lu4

Panzerfaust

Знае ли българинът колко е допустимото количество алкохол за консумация?

Преминаването от умерена консумация на алкохол към проблемно пиене и зависимост често пъти не е въпрос само на регулиране на тези два критерия, а и е резултат от множество психични и физиологични промени. Бързият скок към повишено количество на алкохолен прием и внушението за устойчивост на организма към вредоносния ефект от своя страна водят до развитието на зависимост.

Въпросът ,,Знае ли българинът колко е допустимото количество алкохол?", бе проучен от сдружение ,,Лига на умерените" под формата на представителна извадка, с цел да се установят нагласите и практиките на групите по отношение на честота и количество на прием на алкохол, да се установи колко от респондентите консумират алкохол, който надвишава нормите, зададени като нерискови от Световната здравна организация (СЗО) и имат ли респондентите ясна представа какви са допустимите норми за количество и честота на прием на алкохол без употребата му да е рискова за здравето им.

Данните от проучването на сдружение ,,Лига на умерените", проведено  през 2012 г. , сред  47% от жените и 53% от мъжете, живеещи в големи и много големи градове, сочат, че българинът дава категорична заявка, че няма представа от норма и умерена консумация на алкохол.

Почти половината от респондентите мъже приемат алкохол 3-5 пъти седмично, а 1/3 всеки ден, което е доста тревожна тенденция, позовавайки се на официални данни на СЗО, според които за увреждаща алкохолна консумация се счита прием на алкохол повече от 5 дни седмично, независимо от вида и количеството на приетия алкохол.

При близо 60% от жените честотата на прием на алкохол е 1-2 пъти седмично или веднъж на 2 седмици. 24% от респондентите индикират прекомерна консумация. 85% от респондентите са посочили, че не са готови да ограничат консумацията си на алкохол, едва 15% имат готовност да го направят.


В отговор на това общоприето погрешно мнение специалистите се позовават на стандартите наложени от СЗО. За умерена се приема консумацията на 190 мл бира с 5% съдържание на алкохол, малка чаша вино от 85 мл, чаша концентрат от 25 мл, малка чаша шери от 50 мл. Това са стандартни количества питиета. Стандартното питие съдържа една единица алкохол. Изхождайки от това определение една бира от 500 мл (5%) и чаша бяло вино от 175 мл съдържа 2 единици алкохол, бутилка червено вино от 750 мл включва 11 единици над нормата и бутилка концентрат от 700 мл дава цели 28 единици над умереното количество.

С цел по-ясно дефиниране на въпроса кога и при какви условия алкохолният прием става опасен СЗО избира 2 критерия за оценяване - количество и честота. За мъжа допустимият седмичен прием е не повече от 21 такива стандартни питиета (= 21 единици алкохол), за жената те са до 14. Всяко питие над това количество се класифицира като наднормено и водещо към проблемно пиене. Относно втория критерий честота на алкохолния прием над 4 дни седмично, независимо от количеството се счита за прекомерна.

Спрямо тези данни на СЗО сдружение ,,Лига на умерените" публикува тест за самостоятелна оценка на алкохолната консумация, така че всеки желаещ може да определи сам към коя рискова група спада. Тестът може да се открие на сайта на организацията на адрес www.umereni.bg, както и като приложение на фейсбук страницата на ,,Лига на умерените".


Според последните проучвания в България хората с тежка форма на алкохолна зависимост са около 350 000 хиляди,  като 30% от тях са за мъже и 20% жени в активна възраст. Това ни нарежда на 6-то място в Европа по прием на концентрати и на 15-то място в света по обща годишна консумация в литри на глава от населението.
https://www.puls.bg/zdrav-um-c-31/znae-li-blgarint-kolko-e-dopustimoto-kolichestvo-alkokhol-za-konsumatsiia-n-13477?fbclid=IwAR1pSJ57CqbsYwVufXTr-Rr6TvIxOd_jJgcvA6LxrIiTFz8JLZ0cSIuYQvM

Шишман

Алкохолът е вреден и доста опасен. През последните години почти спрях да пия.