• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

18 June 2021, 06:27:24

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
13076 Posts

Шишман
5263 Posts

Panzerfaust
849 Posts

Лина
726 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 21938
  • Total Topics: 1346
  • Online Today: 80
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 25
Total: 25

Масони

Started by Hatshepsut, 20 October 2018, 07:51:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Topic keywords [SEO] масони

Hatshepsut

20 October 2018, 07:51:57 Last Edit: 20 October 2020, 21:36:35 by Hatshepsut
Масони


Терминът фримасони е приет да се употребява от членовете на Фримасонската организация, за да изрази съдържанието на връзката между управата и местните единици, наричани ложи. Това е организация с тайни ритуали, които членове не е позволено да издават, и за тази забрана полагат клетва. Управляващото тяло на организацията обикновено стои в тайна, винаги е скрит, и никой не знае кой е Великият майстор, докато общото членство е открито.

Версиите за възникването на тази организация са много. Напоследък се налага становището, че през Средните векове е създадена занаятчийска организация, наречена фримасони, т.е. свободни зидари или- свободни строители. От XVIII в. организацията попада в ръцете и във властта на немного, но извънредно силни и богати хора, които от 200 години насам, включително и днес, я използват по наследство като политическа и финансова спекулативна система. Масонството приема в своите редове хора от различни вероизповедания.

Папа Климент ХІІ в своя "In Eminenti" е първият човек, който обръща внимание на обществото върху фримасонството и го обвинява открито. Римокатолическата църква е заявявала, че католиците нямат място в тази организация, както и че участващите в нея ще бъдат отлъчени от църквата. Основанията им за отричането на масонството са полаганите от членовете му клетва и тайни обреди,които са противозаконни. Някои протестантски органи също се обявяват срещу тях. В повечето държави- Англия, САЩ, Франция, скандинавските страни, Русия и много други, включително България- управляващите, църковните сановници и изтъкнати граждани са фримасони. Всички прочути дейци на Френската революция и Парижката комуна са масони. Братята Робеспиер, Наполеон и много изтъкнати революционери са масони. Болшевишката революция и последвалият я комунистически режим са сраснали с големи масони като Троцки

Шотландската масонска ложа е една от най-старите и най-добре организирана- още от 1598г. От тази дата започва и създаването на специални ложи, които да упражняват контрол над останалите. През юни 1717г. бива учредена Голямата ложа с Велик майстор Антони Сойер. Тя упражнявала контрол над ложите не само в Лондон и околностите му, но и над тези в цялата страна. Авторитетът на тази ложа става извънредно голям. Подчинените й ложи, които през 1717г. са 4, през 1725г. стават 63, през 1733г.- 126. Най-характерното за тези фримасонски ложи е, че след 1721г. целите им управи са от членове от аристократичен произход. Третият по ред Велик майстор- Дисайгюлиер е вече от кралското общество. Всички ръководни постове във Великите ложи след 1721г. се заемат само от перове от ирландски, шотландски или английски произход, а от 1782 до 1813г. на тези масонски тронове са седели Кумберландският граф, Уелският принц и Съсекският граф. През 1879г. Уелският принц става Велик майстор, и когато е коронясан по-късно за крал на Англия под името Едуард VІІ, отстъпва мястото на граф Къног. В продължение на близо два века- от 1737г. до 1907г.- около шестнадесет английски принцове от кралска кръв са управлявали това "братство". До средата на ХХ в. осем принцове, които по-късно са станали крале, са били Велики майстори в масонските ложи- Джордж ІV, Едуард VІІІ, Джордж VІ- крале на Англия, 2-ма крале на Швеция- Оскар ІІ и Густав V, Фредерик VІІІ и Християн Х - крале на Дания.
Първата Велика ложа, създадена през 1717г., не се е наложила веднага над всички ложи в Англия. Имало е ложи, които не са искали да й се подчинят, тъй като я смятали за модерна. В 1813г. обаче вече всички ложи са обединени- името е "Обединена велика ложа на Англия".
Едно от най-съществените условия в масонството е членовете да не изразяват собственото си мнение, а да го пазят лично за себе си. Именно това показва, че програмата и целите на тази организация се диктуват от управляващите, а не от членовете й- те са само изпълнители.
Церемониите и ритуалите, които практикуват фримасонството, не са измислени случайно от отделни лица, а са взети от ложите през ХVІІ в. и доразвити с времето.

След като бива основана първата Велика ложа, фримасонството само за половин век се развива и бива разпространено не само в Европа, но и в Америка и Азия. Годините на основаване на Велики ложи са, както следва: Ирландска- 1688, Минетарска- 1726, Шотландска- 1730, Английска- 1736, Бенгалска- 1729, Калкутска- 1730, Мадраска- 1752, Бомбайска- 1758, Антигуаска- 1728, Ямайска- 1742, Френска- 1732, Мадридска- 1736, Гибралтарска- 1736, Германска- 1733, Португалска- 1735, Холандска- 1735, Швейцарска- 1740, Датска- 1745, Италианска- 1763, Белгийска- 1765, Руска- 1771, Шведска- 1773. Велики ложи са били основани и продължават да съществуват в повечето държави с изключение на тези, където са били забранени. В Германия масонството бива забранено по времето на нацизма и възстановено през 1949г.

Съществували са масонски ложи, основани на принципа на легендите на Соломоновия майстор зидар Хирам на храма, строен в чест на една от жените на Соломон- Шеба. От ранни времена световните теолози обявяват масонските ритуали и техните тайни пароли за богохулствени и за смъртни грехове, и както папа Климент ХІІ, и папа Бенедикт ХІV ги порицава. Светските власти не са проявили отношение към това явление.
В САЩ фримасонството бива внедрено от английските, шотландските и ирландските масони в началото на ХVІІІ в. Там отделните ложи били управлявани от Велики ложи на провинциите, чиито Велики майстори били назначавани или упълномощавани от Великобритания. Днес в САЩ има 50 независими Велики ложи с около 4 милиона членове.

Ректорът на Хардвардския университет Дейвид Пейпън през 1798г. предупреждава завършващите и дипломиращи се студенти да внимават и се пазят от илюминизма, който е навлязъл в американската политика и религия. Да беше жив професорът днес и да види университета, който е ръководил, като един от най-ревностните крепители и защитници на илюминизма! В 1799г. Джон Огдън показва с факти, че илюминизмът унищожава Америка. В 1800г. Джон Куинси Адамс се противопоставя на кандидатурата на Джеферсън за президент на САЩ и обяснението е- поради подривната и подмолна дейност на организацията, в която Джеферсън участва. Според Адамс напоследък тя превземала масонството. През 1800г. капитан Уйлям Морган, масон, счита за свой дълг да информира други масони как и защо Илюминати използва техните ложи за подмолни и разрушителни цели. Специален човек бил изпратен да ликвидира Морган като предател. Той се опитва да избяга и се укрие в Канада, но не успява и бива убит от Ричард Хъвард, член на масонската ложа в Ню Йорк.
Когато бе избран за президент на САЩ, Франклин Рузвелт е бил толкова сигурен, че конспирацията ще постигне целите си до края на неговия живот, че в 1933г. поставя знака на Илюминати върху американската еднодоларова банкнота. С това той предупреди илюминистите по света, че Илюминати вече има пълен контрол над американските финанси, политика и социален живот. Това положение той нарече "Новия курс", "Новата програма". С външната си политика той построи атеистичния комунизъм, който проведе успешна борба с християнството. Бил е почти сигурен, че ще е първият цар и господар на плануваната "една световна държава". Не е знаел и не е допускал, че за това специално място си има определен човек от определена среда когото никой не познава.

Илюминати навлезе, освен в масонските ложи и във всички по-важни институции в американското президентство, в английския кралски двор, в религиите и почти навсякъде по света. В Британския дворец от 1942г. истинската ръководна сила е бил адмирал Луис Маунтбатън. Този човек за 50 години сведе Великата британска империя до третокласна сила. Английската кралица Елизабета има за съпруг племенника на Л. Маунтбатън- принц Филип, който е с крайно либерални възгледи. Малцина хора знаят, че той е получил обучението си частно от Д-р Курт Хеин изгонен от Германия през времето на Хитлер, несъмнено последовател на Илюминати.

След смъртта на Рузвелт илюминистите прехвърлят американската външна политика и политиката на ООН на Комитета за чуждестранни връзки (CFR), който е настанен в голямата сграда на Харлд Прат в Ню Йорк. Международният комунизъм се поддържа по сила на еднакво равнище с християнството, за да може да се осъществи планът на Алберт Пайк. В момента не бива да бъдат ликвидирани нито едното, нито другото. Веднага след Втората световна война съществуваха моменти, когато християнството можеше да бъде заличено, но на комунизма не бе позволено да стори това. Тази политическа линия на Илюминати не позволи и на генерал Макартър да победи комунизма в Корейската война. Ръководена все от такива съображения ООН наложи на Англия и Франция да оттеглят войските си от Суецкия канал. Заради настояването си за победа Макартър беше уволнен. Антъни Идън изпрати войски в Египет- също беше уволнен.- Действията им не отговарят на разчетите на световните управници!

Комунистическите партии в много западни държави не са легални, но са поддържани материално. И в същото време народът непрекъснато бива плашен с комунистите. Тази тактика, целенасочена и умишлена, създава постоянната възможност за световните управляващи да създават тревога в държавата винаги при критични за тях обстоятелства или спешни случаи. В Канада и САЩ има изработени спешно вече няколко такива държавни тревоги. Докато поддържат неофициално комунистите, от друга страна подготвят специални грижи, които в случай на държавна тревога да ги обезвредат, а като следствие от смута да привлекат хората чрез масоните на страната на Илюминати. Школи за такива "специалисти", "експерти" и "съветници" съществуват в Чикаго и в Маями. Има и другаде, специално в Европа. Наричат ги "Тринадесет- Тринадесет". В Чикаго се помещават и обучават в едно крило на Чикагския университет.

Масонството и всички тайни организации настръхват и ненавиждат национализма. Жан Робер Рагаш, Велик майстор на ложата "Гранд Ориент" в Париж на 6 март 1992г. произнесе във Френското посолство във Вашингтон обвинителна реч срещу европейския национализъм, като го нарече опасно зло. Според Рагаш национализмът е голяма пречка пред Европейската икономическа общност. Какво е в действителност "Гранд Ориент", чийто представител е Рагаш? Кабалистка тайна масонска ложа, която в края на ХVІІІ и началото на ХІХв. не се спря пред нищо, включително пред издевателства и масови убийства, в преследването на целта за световно господство. Нейното най-голямо постижение е Френската революция от 1789г. Ложата потопи Франция в кървава баня и вече цели 200 години я контролира чрез своите програми- антинационална, антинародна и антихристиянска, които замени с лихварство, социализъм и културно самопогубване. Главната квартира на "Гранд Ориент" в Париж е една уродлива сграда без прозорци. Тя продължава да конспирира и планува своя контрол над Франция и останала Европа. Членовете й продължават да пеят злобните си клевети срещу тези, които издават тайните им. Материалната поддръжка на "Гранд Ориент" идва главно от Британския банков институт и Международната банка на Ротшилдови. Днес тази ложа е тясно свързана с Трилатералната комисия, Билдербергите и социалистическите партии в целия свят. Тя е навлязла дълбоко във Ватикана, и в антихристиянска ложа членуват скрито много католически духовници и кардинали. Проповядваните от тях лозунги "Свобода, Равенство и Братство" нямат нищо общо със задкулистните им цели, съвсем различни са от нечестивите и сатанински операции на "Гранд Ориент". Италианският в-к "Унита" от 30 ноември 1992г. публикува много интересни материали за расистките изстъпления в Германия. Открит е таен план под името "Операция 3 К" трите К означават Ку Клус Клан. Сведението е, че акцията се ръководи тайно от американското масонство и целта му е да дестабилизира Германия и цяла Европа. Подобни намерения имало и за Италия, където някои засегнати групи започвали да се въоръжават за отбрана. Това означава вътрешни размирици, а те неминуемо отслабват страните в Европа. Според авторите на статията Антонио и Джианни Каприани акциите били дело на черното масонство. Споменахме, че в плана на тези, които управляват масонството, стоят именно действия, които да създадат несигурност и недоверие към управленията на държавите; а наивните и непросветени хора като зрели плодове ще паднат в кошницата им.
През същата 1978г., когато мафията решава да влезе в масонството, е отвлечен и убит Алдо Моро, министър-председател на Италия. Той полагаше усилия да направи голямо коалиционно правителство, което да събере всички партии, включително и комунистическата, в едно в независимо обединение, стоящо далеч от Москва, но далече и от англоамериканския блок. С убийството на Моро Италия навлезе в нова фаза на ограничена независимост, която доведе държавните работи в ръцете на англоамериканските контролни сили, и по специално на "Пропаганда 2" - фримасонската ложа, известна като Р-2. Босът на Р-2, Личо Джели, чиято лична тетрадка с тайните телефонни номера попада в ръцете на италианското разузнаване. По нея са открити много тайни и нерегистрирани масонски ложи, разкрити са като членове на Р-2 много бивши чиновници в разузнаването, много високопоставени личности, там е записан и телефонният номер на бивш президент на Италия. Алесандро Мола, официалният историк на фримасонството, в интервю пред италианското списание "Ил Сабато" декларира: "Скрити масонски ложи като Р-2 съществуват още много и всичките са зависими от американското фримасонство". В същото интервю Мола обяснява, че настоящата стратегия на фримасонството е да предотврати икономическото обединяване на Западна и Източна Европа. Участта на Алдо Моро последва и бившият български министър-председател Андрей Луканов. Той беше единственият политик, който виждаше пагубното за страната разделяне на обществото на сини и червени, нейното самоунищожение и попадането й в лапите на международните финансовите криминални институции. Безумната за онова време ( а и днес ) негова идея за коалиционно правителство между БСП и СДС беше яростно отхвърлена както от Социалистическия интернационал, към който се стреми БСП, така и от Европейската народна партия , в която членува СДС, макар и двете да се намират под единно управление. Това самоунищожение беше подпомогано финансово чрез създаването на различни икономически групировки, чиято цел беше пълното разграбване и унищожаване икономиката на страната и нейната независимост, за да се внуши необходимостта й от членство в НАТО и осъществяване на чуждите икономическите програми на Международният валутен фонд и Световната банка.

През 1834г. Илюминати назначава Джузепе Мацини за директор на политическата дейност на организацията. Мацини поддържал ясна връзка с всички масонски ложи и ръководел и насочвал всичките им революционни мероприятия и действия по света. Срещал се често с генерал Алберт Пайк. Всеизвестният Алберт Пайт! Тоталитарист, който на 41 годишна възраст в 1850г. навлиза във фримасонството- приет е в ложата "Западната звезда" в гр. Литъл Рок, щата Арканзас. Поддържан от Илюминати, той се издигнал феноменално в масонската йерархия. А на 2 януари 1859г. е избран за върховен командир на Висшия съвет по правораздаването в южната част на САЩ.
    Една от задачите на масонството е била да навлезе във Ватикана, а това навремето не е било лесно. Мацини и тук свършва прекрасно работата на господарите си, като изгражда много силна антиватиканска атмосфера в цяла Европа. И тогава на помощ на Ватикана идва- кой ли?- Калман ( синът на Майер Ротшилд- създателя и финансиста на Вайшоп, но преименуван в Карл Ротшилд) се намесва със съвета, че не е необходимо да се пролива излишна кръв, Ватиканът е защитен. Ротшилд от върховните членове на Илюминати спечелва признанието и благоволението на Папата и католическата управа. Тогава им предоставя като компетентни финансови и политически съветници свои хора- илюминисти. Така постигат съкровената си мечта да навлязат в сърцето на Ватикана. Веднъж застанали вътре, те никога няма да излязат. И днес са още във Ватикана. Тази тяхна мечта е изказана в "Тайните протоколи". Голяма част от състава на Ватикана членува в една от най-силните масонски ложи- П 2. Има достатъчно доказателства за твърдението, че папата (не само днешният, но и мнозина преди него) е почти затворник във Ватикана, точно каквито затворници са американският президент в Белия дом и английската кралица в Бъкингамския дворец. Папите и президентите получават спокойствие, сигурност и безопастност само на смъртния си одър.
    Мацини умира през 1872г. и Пайк назначава след него за директор на политическата дейност Адриано Лемми. Той е бил ритуално приет в новооткритата Паладинска ложа в САЩ. В свое писмо до 23-те Върховни световни съвета от 1889г. Алберт Пайк ги инструктира и направлява към дейност така:" Ние се прекланяме пред Бог, но това е Богът пред когото благоговеем без суеверие. У всички нас от най-високите степени Масонската религия трябва да бъде просветлена, да е поддържана в нас от чистотата на Луциферовата доктрина... Да, Луцифер е единственият истински Бог. За съжаление, Адонис също е Бог, но според неизменния и вечен закон няма светлина без сянка, няма красота без грозота, няма бяло без черно... истинската и чиста философска религия е вярата в Луцифер. Луцифер, Богът на светлината и Богът на Боговете, се бори за човечеството срещу Адонис- Бога на тъмнината и злото."
    Както Вайшоп, така и Алберт Пайк настояват за организирането на политически ционизъм, който Илюминати да финансира и контролира. Той да служи за образуването на една независима държава, в която Илюминати да короняса свой лидер- Цар на целия свят. И наистина политически ционизъм беше организиран през 1897г. от Теодор Херцел. 
    На 15 август 1871г. Пайк пише на Мацини, като му обяснява плановете на Илюминати, които днес вече масонството провежда. "След няколко световни войни ние ще отвържем и ще пуснем нихилистите и атеистите да провокират страхотен социален катаклизъм, който с всички свои ужаси ще покаже ясно на народите вредата от абсолютния атеизъм- източник и основа на царящото варварство и кръвопролитни вълнения. Навсякъде хората ще бъдат принудени да се спасяват от това малцинство, което ще разруши цивилизацията. Те, болшинството, разочаровано от всички тези нещастия в живота и от изгубилото посоката християнство, ще потърси нов идеал и ние ще му го дадем- истинската светлина и чистата доктрина на Луцифер.
    Масонството и всички тайни организации настръхват и ненавиждат национализма.
   
Никола М. Николов

Hatshepsut

Падащи масони и други ВИП-ове

Наскоро се случих в някаква весела компания с един германски масон. Човекът беше много общителен и дружелюбен, но поради злоупотреба с алкохол непрекъснато падаше и рушеше обзавеждането. След всяко падане в пристъп на гузност току показваше масонския си пръстен и обясняваше, че всъщност е уважаван бизнесмен и активно се занимава с благотворителност...

Покрай приключилия вчера карнавал - пиянски истории колкото искаш. Не по-малко обаче са и псевдоновините за карнавалните изяви на различни така наречени светски лъвове и лъвици, разпространявани с всеотдайност (не само) от булевардните медии. То не беше Парис Хилтън, не бяха кинозвезди, не бяха масони и ротарианци. На прочутия Виенски бал, апогея на карнавала в Австрия, в съответните смокинги се появиха дори ВИП-ове с български имена: софийският кмет Бойко Борисов и австрийският писател Димитре Динев. За Борисов и неговата приятелка разбрахме, че били в кметската ложа, а за Динев и неговата - че щели да се венчават. Няма лошо, ще кажете. Дебютантки в бели рокли, валсове и Щраус - "песни-танци, някои могат", както казва незабравимият ВИП Йори от "Мечо Пух". Именно за това "някои могат" става обаче дума.

Така нареченият светски живот на богатите и красивите (независимо дали в Австрия, в Германия или в България) е тежък кич - това просто не подлежи на съмнение. Но хайде, всеки с вкусовете си. Имали пари бол - дали, както казва друг известен български ВИП със специален интерес към Виена. Лошото започва оттук нататък. Първо, защото този кич се пробутва на населението като апотеоз на изискаността и обществената значимост. И второ, най-неприятното: защото светската показност, демонстративните смокинги, огърлици и паунови пера, тиражирани от медиите, са просто цинична плесница за милионите хора, които зъзнат пред телевизора в панелната си кутийка. Тук не става дума нито за някакво сълзливо съчувствие към онеправданите от живота, нито пък за социално лицемерие. Става дума за задължението на онези, които са били посочени (или са се самопосочили) като някакъв елит: задължението им да се държат като елит, да избират добри каузи, да не позират и да не презират низините, върху които са стъпили. Масоните, тамплиерите и ротарианците, които в България напоследък сякаш са по-многобройни от водопроводчиците и пекарите, кичат плащовете и смокингите си с благотворителни дела, но тази благотворителност кънти на кухо заради суетата им. Бойко Борисов и други местни ВИП-ове, чието медийно либидо е също толкова доминантно, биха могли поне веднъж да се позасрамят и да откажат поредната покана за Виенски бал или за конни надбягвания в Аскът. Тогава хората може би по ще повярват и на добрите им дела.

Апропо след някой и друг ден идват оскарите - най-голямата светска сапунка на годината. Стойте обаче настрана от пияни масони - могат да ви потрошат телевизора и да ви съсипят незабравимото преживяване.

Александър Андреев
http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=313611

Hatshepsut

Мълвина Господинова, историк[/b]

За "свободните зидари" обединена Европа е първата крачка към създаване на световни съединени щати и наднационална власт. А тържествуването на човека може да стане чрез "Война против Бога".

Франкмасонството се разпространява в България в началото на ХIX в. Според повечето изследователи, първият българин, посветен в масонството е архимандрит Ефрем, който през 1820 г. в Кишинев е въведен във френско-руската ложа "Овидий". След завръщането си в България, духовникът се опитва да основе ложа в Русе. Това обаче, става факт едва след Освобождението, през 1880 г., когато с патент на Великия Изток на Португалия е провъзгласено създаването на първата българска регулярна ложа - "Балканска звезда", със седалище в Русе. За неин Първомайстор е въведен Иван Ведър (1827-1898), масон от 33-та степен на Стария и приет шотландски обред. Преди Освобождението, Ведър е в много тесни контакти с БРЦК и въвежда в масонството много от най-именитите революционери, някои от които заемат важни ръководни постове в третата българска държава. Родното масонство навлиза в нов етап от своето съществуване през 1992 г. Тогава, през май, група български граждани са приети в немската ложа "Лесинг" (Мюнхен) и стават основоположници на новото регулярно българско франкмасонство. След завръщането си в България те основават през 1994 г. ложите "Светлина", "Зора" и "Сердика", със седалище в София. През 1996 г., също в столицата е инсталирана и ложата "Заря", както и "Черноморски приятели" във Варна. Всички тези ложи се легитимират с патент на Обединените Велики ложи на Германия.
На 20 септември 1997 г., в свой собствен храм в София, петте ложи провъзгласяват обединяването си в съюза на Великата ложа на Старите, Свободни и Приети зидари на България. За неин пръв Велик майстор е въведен Иван Ставрев. До началото на 2000 г. българското масонство влиза в официални контакти с над сто Велики ложи и Велики Ориенти от цял свят.
Каква обаче е същността на масонското братство, какъв е неговият произход и към какво се стреми то? В енциклопедия "Ларус" е дадено следното определение:

"Франкмасонството е филантропска институция, която се стреми да осъществи определен идеал на обществен живот. То представлява орден или братство, "присадено" на старите мистични сдружения, но организирано през ХVIII век в един по-широк смисъл... Масонството не е тайно дружество, а по-скоро затворено общество."

Съвременното франкмасонство се ражда през 1717 г., когато се създава Великата лондонска ложа. През 1723 г. тя кодифицира своите стари харти в т.нар. "Андерсенова конституция". Според нейния създател - шотландският пастор Джеймс Андерсън, франкмасонството е "обновена" институция, чиито корени стигат до времето на Адам. Той уточнява, че първото си признание масоните получават едва през 926 г. в Йорк от принц Едуин, син на крал Ателстан. Всъщност франкмасонството се основава на т.нар. "посветителска традиция". В този смисъл особено значение за изграждането и утвърждаването на масонството имат древноезическите тайни общества на Халдея, Египет и Елада - митраисти, гностици, орфици, питагорейци. Особено ярък е приносът на фарисеите (и донякъде на есеите) в идейното оформяне на новото тайно общество. Едва ли са случайни приумици или съвпадения, юдейските символи и думи, използвани за разпознаване от масоните. Употребата на Кабалата и талмудическите инструкции е общоприета практика. Сред основните масонски символи е петолъчката и шестлъчната звезда, а зидарската терминология и ритуали, използвани в ложите, се обясняват с тезата, че масоните са наследници на строителите на Вавилонската кула и Соломоновия Храм. На това се дължи както особеното, едва ли не мистично значение, което масоните придават на тези антични строежи, така и вековния им стремеж да ги възстановят. Подобно на фарисейската секта, и нейният идеен последовател - франкмасонството умело успява да си осигури необходимото влияние сред политическите и църковни среди на Западна Европа. За това говори и самото название на тайното общество (от френски - "свободен зидар"). През Средновековието с думата "франк" се обозначават лица или собственост, освободени от феодални данъци и повинности. С правото на такова освобождаване се ползват определени професии, сред които е и строителството. Представителите на тези освободени професии имат право на свободно придвижване и създаване на свои общности. Поради нарастващата необходимост от нови храмове и манастири Църквата осигурява на тази професия освобождаване от феодална зависимост и от закрепостяване към дадено феодално имение. Като следствие от тези близки отношения се появяват т.нар. монашески сдружения, строящи храмове и манастири. През XI и XII в. те постепенно придобиват светски характер и дават началото на занаятчийските братства и задруги. За разлика от другите професионални групи обаче, единствено строителите се ползват с изключителното покровителство на Църквата. Затова свободните зидари осъществяват най-тясно взаимодействие с монашеските братства и особено с тамплиерите, чието значение за развитието и разпространението на масонството е неоспоримо.
По времето на кръстоносните походи и пребиваването си на изток, тамплиерите се запознават с ученията на гностическите и херметическите езотерически школи. Особено силно е влиянието, което оказват върху тях фарисеите - кабалисти и талмудисти, и арабските алхимици. Усвоявайки тяхната идеология и организационна структура, монасите-храмовници учредяват подобни строителни общности, които разпространяват и в Западна Европа. След разпускането на тамплиерския орден през 1312 г., бягащите от Франция рицари-монаси намират радушен прием във Фландрия и особено в Шотландия, където крал Робърт Брус им дава пълна свобода на действие. Именно тогава се осъществява своеобразното сливане между масоните и ордена. До XVIII век обаче, масонството е в период на идейно оформяне, като търпи многобройни влияния най-вече от средите на различни езотерични школи - алхимията, ренесансовите общества, розенкройцерството.
През XVIII и XIX век франкмасонството окончателно се изгражда и утвърждава като синкретична окултно-политическа система, имаща вече конкретни цели в обществото. Най-общо, те са свързани с отношението му към християнството и държавността. Крайната цел на "свободното зидарство", прокламирана във всички негови конституции и харти, е човешкото обединение, основано на принципите на "свободата, братството и равенството", без разлика на религия, раса, етнос и култура; обединение в един световен съюз, който да доведе до изграждането на земен рай, на нова Вавилонска кула! Естествената преграда пред осъществяването на масонския идеал са именно религията и националните държави. Затова основната дейност на масонството, особено през последните два века, е насочена най-вече към унищожаването на тези два фундамента на човешкото общество. Антихристиянската същност на масонството е заложена още в неговия зародиш, в който са синтезирани всевъзможни езически учения и фарисейски догми. Два са основните начина, по които се осъществява масонското богоборство - проповядване и възпитаване на безразличие към религията и Църквата, и прокламиране на открит атеизъм. Първият е дело предимно на английските масони, според които: "в наше време човек си избира свободно вяра" (Нова книга на Конституцията на Андерсън). По втория начин се развива романското масонство, което в даден етап разкрива истинското лице изобщо на масонството, тъй като открито обявява война на Бога и Неговата Църква.
През 1863 г. се определя целта на масонството като тържествуване на човека над Бога чрез "война против Бога и ненавист към Бога." На масонски конгрес в Белфьоре през 1911 г. се декларира: "Ние като антицърква, ще вложим всички усилия в нашите ложи, за да разрушим религиозното влияние във всички форми." В борбата си срещу християнството новите богоборци използват както опитите за подмяна на Христовата вяра, така и откритите гонения срещу Църквата: "На тези, които не могат да се отклонят от християнската вяра, ние ще докажем, че Христос също е проповядвал религията на природата и разума. Ние ще добавим, че тази несложна религия е била извратена, и ние сме единствените последователи на истинското християнство. Тогава остава да прибавим само няколко думи против духовенството и монарсите". В "Конвенция на Великия изток на Франция" от 1903 г. четем: "Напомняме, че християнството и масонството са абсолютно непримирими - дотолкова, че ако се приобщим към едното, това означава, че скъсваме с другото. В такъв случай дългът на масона е един - да излезе смело на арената на борбата и да се сражава."

В началото на ХХ в. отново се определя политическия идеал на "свободните зидари": "Целта, към която ще се стремят всички масони, е атеистичната република, основана на всеобщото масонско братство на народите и страните". Според масонските идеолози това може да се постигне "само в социализма и комунизма, приложени в цялата им широта". В "Конвенция на Великия изток на Франция" от 1912 г. четем: "Ние сме длъжни да обединим всички републиканци и в съюз с комунистите да изобретим програма за действие." А в Бюлетин на Великата ложа на Англия от 1922 г. се декларира, че "масонството, благодарение на което са станали националните революции, ще съумее в съюз с левите да произведе и интернационалната революция". Целта на тази революция е "подготвяне съединените щати на Европа, като първа крачка към съединените щати на света, и създаване на свръхнационална власт." (из Решения на световен масонски конгрес, Париж, 1917 г.)
Историческите събития през ХХ век доказват изпълнението на масонската политика. ХХ век изобилства с революции и преврати; това е времето на световните военни конфликти, отнели живота на милиони хора и довели до тотално прекрояване на световната политическа карта. Това е векът на разрушението на държавническите устои и морални ценности. Това е времето на повсеместно отричане на Бога и Църквата.

На този фон абсурдно звучат думите на г-н Сарандев, българският Велик майстор, че очаква скоро времето, когато хората ще казват - "добър като масон".

Hatshepsut

Масонство
от Уикипедия, свободната енциклопедия

История на Масонството

Една от хипотезите за произхода на масонското движение е, че те (масоните) съхраняват тайното учение на рицарите-храмовници (тамплиерите), но тя не е доказана.

През 1988 г. проф. Дейвид Стивънсън издаде книга, в която доказа с документи, че произходът на масонството не трябва да се търси в Лондон (Англия) в началото на ХVІІІ век, а в няколко града на Шотландия - Ейчисънс Хейвън, Единбург и Хедингтън през 1599 г. Тогава група местни дюлгери създават първата ложа с обреди и тайни посвещения, при което се смесва средновековната митология с идеи от Ренесанса, кабалата, алхимията и астрологията. Годината 1599 вероятно не е избрана случайно, защото скоро след нея започва ново столетие, може би възприемано като начало на есхатологична епоха. Отличителна особеност, по които се познават първите масони, са слънчевите часовници, поставени на фасадите на къщите им. В Шотландия, където слънцето е рядък гост, тези часовници нямат практическо, а чисто алегорично приложение. Окултни символи са изобразени и върху запазените надгробни плочи на масоните. След потушаването на революцията на Кромуел и възстановяването на монархията през 1660 г. крал Чарлз ІІ назначава Уйлям Морей за главен надзирател на строежите или архитект в Шотландия. Стивънсън е на мнение, че Морей е новаторът, който създава ритуалите на първите масони и обосновава идеите и вярванията, които те въплъщават.

На монографията на Стивънсън се противопостави професорката от Калифорнийския университет в Лос Анжелес Маргарет Джейкъб. Тя твърди, че шотландските masons, които Стивънсън има предвид, всъщност са професионални строители с типични за времето си еклектични религиозни интереси, а не посветени членове на таен окултен орден. Според нея масонството възниква в Англия през ХVІІ век.

Повечето учени приемат за официална рождена дата на масонството 24 юни 1717 г., когато в лондонската кръчма "Гъската и скарата" вследствие на обединяване на четири ложи е основана Великата ложа на Англия. Според един документ от 1725 г. ложите, обединени от Великата ложа, вече стават 64, от които 50 работят в очертанията на Лондон. През 1813 г. Великата ложа прераства в Обединена Велика ложа, тъй като към нея се присъединява една Велика ложа, образувана от ирландски масони.

През 1721 г. е издаден кралски устав, който осъжда някои скандални клубове и дружества. Великата ложа на Англия, която си дава сметка, че е заподозряна, бърза да убеди властите, че не ги заплашва с нищо. За да документира всяко свое действие, тя започва да води официални протоколи от заседанието си на 25 ноември 1723 г., когато Велик магистър става крайният привърженик на Хановерската кралска династия граф Далкийт. Същата година се появява прословутият "Устав", написан от Джеймс Андерсън, известен още като Конституцията на Андерсън. Същият се превръща в настолна книга за английските, а впоследствие и за всички масони. От него са взети някои от основните правила на Конституциите на сега съществуващите свободно зидарски общности по цял свят.

След разгрома на Стюардите главният поток на масонското движение се пренасочва от Англия към Франция. За няколко десетилетия са изградени над 600 масонски Ложи, в средите на които се изградили най-големите реформатори на ХVІІІ век – Волтер, Франклин, Кондорсе, Мирабо, Дантон, Робеспиер, Лесинг, Лафайет и много други. Сред тях имало и не малко представители на католичеството, които впоследствие създават протестантското движение вследствие на отлъчванията, предприети от Климент XII и Бенедикт XIV и подкрепени от папската була "Providas". Някои историци, свързани с масонски кръгове, наричат ,,мит" масовото участие на масони в подготовката и провеждането на френската революция през 1789 г. Но няма никакво съмнение, че тя е именно тяхно дело.

Масонството намира особено плодородна почва в Америка. САЩ са основани от 56 човека, подписали Декларацията за независимостта, от които 53-ма са Велики майстори на ложи. На 4 февруари 1789 г. Джордж Вашингтон, магистър на Александрийската ложа № 22 във Вирджиния, е избран за първи американски президент и полага клетва пред Великия магистър на Великата ложа на Ню Йорк Робърт Ливингстън. През 30-те години на ХІХ в. в САЩ се появява силно антимасонско движение поради разкритията в публикуваната през 1827 г. книга на бившия масон кап. Уйлям Морган "Примери за масонството от един от братята, който му посвети тридесет години от живота си" и убийството му за това. Разтурени са над 2000 американски ложи и дори е сформирана антимасонска партия, която намерила място в Сената. По-късно един от нейните членове, бившият масон Милард Филмор, става 13-ти президент на страната. Скоро тази реакция заглъхва.

След Джордж Вашингтон по-известни американски президенти масони са Джеймс Бюканън, Уилям Тафт, Андрю Джаксън, Джеймс Монро, Уорин Хардинг, Теодор Рузвелт, Франклин Рузвелт, Хари Труман, Джералд Форд, Роналд Рейгън, Джордж Буш-старши и Джордж Буш-младши. Единственият не-масон е римокатоликът Джон Кенеди, който е застрелян през 1963 г. Убиецът още не е открит. Масонската символика присъства в много държавни документи на САЩ, включително и върху паричните знаци, като пирамидата, всевиждащото око и логото "Нов световен ред". Ширината на доларовата банкнота е 66,6 мм. През последните десетилетия настъпиха промени в американското масонство, което допусна в редовете си жени и негри. Напоследък броят и влиянието на масоните в САЩ намалява, което съответства на засилващата се криза в традиционните протестантски църкви на САЩ.

Масонството е много популярно и в Русия при управлението на императрица Екатерина ІІ (1762-1796). Но след Френската революция тя преосмисля политиката си в консервативен дух. Започва реакция против одобряваната дотогава от нея рационалистическа френска философия (Волтер и енциклопедистите) и ратува за връщане към православието. От Русия са изгонени всички французи с либерални идеи, въведена е строга цензура върху печатните книги (1792 г), закрити са всички частни печатници (1796 г.). Масонският идеолог Новиков е хвърлен в тъмницата на Шлиселбургската крепост, където престоява пет години (1792-1796).

Нов разцвет руското масонство преживява при владичеството на Александър І (1801-1825 г.). Масоните Р. А. Кошелев и княз А. Н. Голицин спомагат за създаването на Библейско общество, което разпространява техните идеи. На масонството се противопоставя архимандрит Фотий (Спаски). Чрез откритото му разобличаване той успява да наложи закриването на всички масонски ложи (указ от 1 август 1822 г.), да затвори Министерството на духовните работи начело с княз Голицин, да принуди масоните-разложители, дошли от чужбина, да напуснат пределите на Русия. Борбата срещу масонството рязко се засилва след неуспешния опит за преврат на републикански настроените декабристи през 1825 г.

През февруари 1917 г. избухва втора революция в Русия, която сваля царизма. Образувано е Временно правителство. Министър-председателят Керенски още през 1912 г. влиза в масонска ложа, а от 29 члена на неговото правителство 23-ма са масони. Третата революция на болшевишката партия побеждава през ноември с.г. и установява диктатура, която продължава 74 години. Има достоверни сведения, че водачите на болшевишката революция – Владимир Улянов (Ленин), Леон Бронщайн (Лев Троцки), Анатолий Луначарски и др., не само са платени германски агенти, но заемат високи постове в тайната масонска йерархия. След Октомврийската революция масонството в Русия продължава своята дейност легално до обявяването му за забранено през 1940 г. Същото е извършено и във всички страни от комунистическия лагер след 1944 г. Тази забрана всъщност подражава на табуто, наложено върху масонството в нацистка Германия през 1933 г.

След 1989 г. масонството в бившите комунистически страни е възстановено и развива активна, предимно благотворителна, дейност. Мнозина от българските политици, бизнесмени и културни дейци членуват в ложи или в парамасонски организации като Ротари клуб и Лайънс клуб.


Двете големи схизми в модерната история на свободното зидарство (1753 и 1877)

Тези събития водят след себе си трайни последици в развитието на Братството до наши дни. Първата дата ( 1753) е свързана с разделянето в Англия на така наречените "Модерни" и "Стари". "Модерни" са наричани привържениците на Великата ложа на Англия, основана през 1717 г. , а "Старите" са група отцепила се от гореспомената ложа, която през 1753 г. създава своя собствена Велика ложа, конкурентна на първата. Този конфликт е преодолян през 1813 г., когато двете велики ложи постигат споразумение, в следствие на което е създадена Обединената Велика Ложа на Англия.

Второ голямо сътресение Братството понася през 1877 г., когато Великият Ориент на Франция изхвърля формулировката за вяра във В.А.Н.В. (Великия Архитект На Вселената), като задължителен принцип за приемане в редовете на свободното зидарство, намиращо се под нейната опека. От този момент нататък, атеистичната насоченост на ложите работещи под нейно ръководство е противопоставена на деистичните привърженици на Великата Ложа на Англия.

Hatshepsut

12 April 2019, 21:38:14 #4 Last Edit: 16 May 2020, 08:26:26 by Hatshepsut
От нашата Download-секция може да свалите книгата на Владимир Левчев "Масонството - митове и факти":

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=downloads;sa=view;id=2300