• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

07 July 2020, 04:58:57

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10918 Posts

Шишман
2572 Posts

Panzerfaust
443 Posts

Лина
417 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 15792
  • Total Topics: 1262
  • Online Today: 30
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 25
Total: 25

Процесът „Неутрален офицер“ - разправа с достойните

Started by Hatshepsut, 13 October 2018, 07:01:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Процесът ,,Неутрален офицер" - разправа с достойните


Командването на Бронираната бригада,
преди да попадне под ударите на комунистическата разправа

След като са дали всичко от себе си по време на войната и са защитили честта на България, проиграна по-късно от комунистите и от съветските ,,другари" на Парижката мирна конференция, царските офицери стават ненужни на ,,народната" власт. От СССР вече напират завършили тамошни военни академии нашенци като Георги Дамянов, Петър Панчевски, Захари Захариев, на които трябва да се дадат високи военни постове. А армията трябва да се овладее не само от действащите вече помощник-командири, които чак до 1990 г. шетаха из всички поделения като ЗКПЧ-та,  но и от ,,народни синове" на всички командни длъжности...

Героите от войната, окичени с ордени за храброст, трябва да бъдат, ако не всички – физически ликвидирани, то опозорени, осъдени, пратени в затвори и в лагери. Първата крачка е снемането на военния министър генерал-лейтенант Дамян Велчев и изпращането му като посланик в Швейцария. Втората – скалъпването на ,,заговори" и ,,конспирации". Велчев не се завръща и умира в изгнание. Но офицерството е подложено на пълен погром чрез инспирирани процеси, за които опитният комунистически конспиратор Петър Вранчев, оглавил на 9 септември 1944 г. военното разузнаване и контраразузнаване признава, че са негова измислена ,,рожба". Въпреки огромните му заслуги към комунистическата власт само след няколко години и той ще се озове в
душегубките на Държавна сигурност
а след ,,реабилитацията" си няма да види по-висока длъжност от началник на Военното издателство.     
Разправата с царските офицери се развихря през 1946 г.
Много офицери бяха осъдени на дългогодишен затвор, а полковник Антон Кръстев – на смърт, по съдебните процеси ,,Цар Крум", ,,Военен съюз" и ,,Неутрален офицер". Тези процеси се използваха за масова разправа с офицерите. Само ,,Неутрален офицер" включваше към 120 обвинени, сочи сайтът ,,Един завет". Общото ръководство на монтираните процеси се осъществява от отдел ,,Военен" на ЦК на  БРП (к), ръководен от члена на политбюро Георги Дамянов, участник във въстанието от 1923 г., възпитаник на съветската военна академия ,,Фрунзе" и дългогодишен завеждащ отдел ,,Кадри" на комунистическия интернационал точно в апогея на сталинските чистки. Процесът ,,Неутрален офицер" е използван и за замислената вече разправа с опозицията. Нейният водещ лидер Никола Петков е обвинен като организатор на военен преврат и това дава най-голямо основание за произнесената и изпълнена смъртна присъда срещу него.   
Тъй като съдебната разправа не може да обхване всички, новата власт започва просто да изхвърля от армията офицерите. До края на т. нар. Отечествена война са уволнени 956 офицери.

Най-масовите уволнения са през 1946 с мотивировките ,,за груби фашистки прояви" и ,,в интерес на службата". Те обхващат 1887 офицери. ,,Крайно недостоен и унизителен беше начинът, по който уволненията ставаха достояние на засегнатите офицери: те научаваха за тях преди всичко от дългите списъци с имената им, отпечатани в органа на комунистическата партия в. ,,Работническо дело". Едва доста по-късно им беше връчвана заповед за това по служебен път", сочи ,,Един завет". Уволнението като царски офицер означава – без право на работа, без право на образование в университета, без пенсия и обезщетение, в много случаи – изселване или още по-страшното – концентрационен лагер.
Само в ,,Белене" през 1951-1953 има 92 офицери.  Преминалите през различните комунистически концлагери офицери са не по-малко от 300 души, сочи ,,Един завет". Героят от две войни, кавалер на два ордена ,,За храброст", командвал и спасил от разгром и унизителен плен своята дивизия през септември 1944 полковник Димитър Младенов издъхва мъченически в Белене.
Полковник Гено Генов е първенец на випуска си. Герой от сраженията при Дойран и Завоя на р. Черна. Кавалер на орден ,,За храброст". През 1941 основава и командва до 9 септември 1944 бронираните части на България. Тъй като комунистическата митология приписваше на Бронираната бригада решаващо участие в преврата на 9 септември 1944 г. полковник Генов първоначално е оставен да воюва срещу германците. През октомври 1946 г. обаче е изселен в Троян, после е задържан от ДС и пращан в лагерите ,,Росица", ,,Куциян" и ,,Богданов дол". През 1947 е осъден от Софийския градски съд по скалъпено обвинение за ,,унищожаване на руски паметник от 1877/1978". Председателят на съда, наскоро завършил в СССР военен юрист, признава пред адвоката му: ,,Наредено ми бе да го осъдя". От януари 1948 до март 1954 г. създателят на танковите войски на България е зад решетките на Софийския централен, затвор в Стара Загора, Сливен, Пазарджик.  Излиза с разбито здраве, с отнето жилище, без пенсия. Оттегля се в Троянския балкан и пет години до смъртта си води живот на отшелник.
Не по-малко  трагична е съдбата на храбрите летци, защитавали небето на България през 1943-1944 г. Майор Николай Бошнаков, капитан Руси Русев и поручик Йордан Йорданов през август 1948 г., са застреляни на метри от турската граница при опита им да напуснат страната и да се спасят от разправа. Майор Бошнаков командва въздушен орляк и печели 4 въздушни победи през март 1944, ставайки кавалер на орден ,,За храброст". Капитан Руси Русев е командир на изтребителния орляк в Божурище от 1942 до 1946 г.  Тримата са уволнени при чистките през 1946 г. После ги разпитват, унижават, уволняват даже от мизерните временни длъжности на хамали, каруцари, бояджии, където търсят препитание след уволнеинето от армията. Организират бягство, но попадат на провокатор от ДС, който ги завежда срещу дулата на  граничари и милиционери.
Кавалери на ордена ,,За храброст" като поручик Венелин Попов и поручик Симеон Кожухаров след уволнението си са осъдени на доживотен затвор.  Режимът отрежда същата съдба и за подполковник Тодор Стоманяков, за поручик Георги Кушев, за летеца поручик Стефан Славов. От всичко 280 военни летци, през есента на 1946 са уволнени 240!  Повечето – ,,за груби фашистки прояви". Обосновани мотиви няма, въпреки че авиационните части нито са могли да участват в преследване на партизани, нито са го правили.

(В публикацията са използвани данни и цифри от сайта ,,Един завет")

,,Грубите им фашистки прояви", както пише ,,Един завет", са: защитата на София срещу англо-американските въздушни армади, подвизите на живите торпили капитан Димитър Списаревски и поручик Неделчо Бончев, въздушната поддръжка за войските на Първа българска армия, полетите и победите в небето над Сърбия, Унгария и Австрия.

http://armymedia.bg/archives/59990

Hatshepsut

Терорът на БКП срещу българското офицерство:
Над 500 офицери осъдени от ,,народния съд", над 2500 на отчет в ДСКомунистическият терор срещу българското офицерство след 9 септември 1944 г. има точно изражение в цифри – над 500 офицери са осъдени от противоконституционния ,,народен съд", а над 2537 офицери са взети на различен отчет в Държавна сигурност, като 702 са ,,репресирани от народната власт", пише desebg.com

Това разкрива един от документите в архивите на ДС по линия на ,,царски офицери", както я е водил репресивния апарат на компартията.

Той представлява строго секретна справка за състоянието на агентурно-оперативната работа по линия на ,,царски офицери" на Трето управление на ДС за борба с контрареволюцията от 1958 г.

В него се съдържат горепосочените две цифри на осъдените по ,,народния съд" и на  разработваните от ДС. В тях не влизат чистките с уволненията в армията по политически причини.

Прави впечатление, че от общия брой на установените царски офицери 6230 повече от една трета са заведени на разработки (2537), като значителната част от разработките са общи наблюдателни дела.

Този брой разработвани офицери обаче е още по-голям, признава ДС, тъй като извън линия, царски офицери в страната са разработвани и по други направления.

Отбелязано е, че по социално положение този момент (1958 г.) българското офицерство до Деветосептемврийския преврат има следното изражение: служещи в държавния апарат – 34%, пенсионери – 32%, в промишлеността, транспорта и търговията – 21%, частници – 6% и в селското стопанство – 3%.

,,При това много от тях заемат отговорни длъжности като счетоводители, касиери, домакини, магазинери, лекари, учители и други", подчертава ДС.

В докладната записка са дадени примери по окръзи. Посочено е, че в лагери се намират 21 офицери, изпратени там след Унгарските събития, а в затвора се намират общо 92 офицери.

https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-terorat-na-bkp-sreshtu-balgarskoto-ofitserstvo-nad-500-ofitseri-osadeni-ot-narodniya-sad-nad-2500-na-otchet-v-ds