• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Зрителни измами и оптични илюзии

Започната отъ Hatshepsut, 10 Окт 2018, 21:11:55

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Hatshepsut

Зрителни измами и оптични илюзии

Източници:

- https://yoguruto.wordpress.com/
- http://velikof.snimka.bg/other/zritelni-izmami.21057

Мозъкът ни не може да приеме паралелно информация за два различни обекта.

Какво виждате? Млада или стара жена?

 

Стара двойка:Портретът на Салвадор Дали и млада жена:Патица или заек:

Череп:

Горският дух:Битка с дракона St. George the Dragon Slayer" (by Sandro Del-Prete).Разсъблечено момиче или съхнещи чорапки?Какво има в бутилката? (чак като прочетох надписа "Message d'amour des dаuphins", разбрах каква е втората картинка  :smile-1:)


Hatshepsut


Hatshepsut

#2
Най-ефектните оптични илюзии

Това е шах илюзията на Аделсон. Виждате картинка на шахматна дъска с блокчета в тъмно и светло сиво. Вероятно ще се съгласите, че сивото на блокче А е много по-тъмно от това на блокче B, нали? И двете блокчета обаче са оцветени в абсолютно еднакъв нюанс на сивото. Да, точно така. Може да не ви се вярва, но е истина. Цветът е идентичен, очите ни лъжат.Обяснението: Известната и изумителна илюзия е създадена от Едуард Аделсон – професор по мозъчни и когнитивни науки в МИТ. Той обяснява, че причината за тази илюзия се дължи на няколко неща. 1.) Мозъкът вижда цветовете във връзка с останалите около тях. 2.) Мозъкът по естествен път се нагажда към сенките, за да възприема естествения цвят на обектите.
Спираловидни кръгове:На пръв поглед тази оптична илюзия се движи бавно. Сега затворете очи за няколко секунди и ги отворете. Спираловидните кръгове се движат по-бързо, нали?

Разширяващи се кръговеНа пръв поглед кръговете изглеждат еднакво големи. Колкото повече се вглеждате в картината, толкова повече те се разширяват.

Хипнотично въртящата се спиралаВгледайте се в центъра на тази спирала и вижте колко дълго ще можете да стоите фокусирани, без да ви се завие свят.

Върти се, спира, върти се, спираВгледайте се в кръг A и вижте какво се случва с B. Преместете погледа си на B. Какво се случва с A? Шантаво, нали. Сега не гледайте нито един от тях директно.

Hatshepsut

Една аморфна оптична илюзия:


Super Clever Sunglass Illusion

Hatshepsut

Науката зад оптичните илюзии


Очите ни са склонни да се плъзгат по информацията и мозъците ни често прибързва с изводите. Това е така, защото ние
приемаме толкова много визуална информация, че мозъците ни се нуждаят от команди за бърз достъп, за да обработят всичко.
Тази отличителна черта на хората се е развила, за да помогне на ранните ни предци да оцеляват при срещите си с бързи хищници, но също така означава, че ние често можем да бъдем заблудени от прости илюзии, пише "Дейли Мейл".
Ново видео, създадено в сътрудничество между Американското химическо общество (American Chemical Society) и телевизия Inside Science обяснява науката зад оптичните измами.
"Когато гледате към нещо, това което наистина виждате е светло. Светлината след това се превръща в електрически сигнали, които мозъкът ви може да превърне в картина", обяснява разказвачът във видеото.
Този процес протича за около една десета от секундата. Така че
във всеки един момент, очите ви получават невероятно количество информация.
"Наистина е трудно за мозъка ви да се съсредоточи върху всичко наведнъж, така че той си намира команди за бърз достъп, опростява това, което виждаме, за да помогне да се концентрираме върху това, което е важно", се казва още във видеото.
Видеото първо поглежда към илюзията Херинг, която показва две успоредни прави линии, които изглежда променят формата, размера и ъгъла си.
Когато пуснете линиите в предната част на радиален модел, те изглеждат ненормален, въпреки че те всъщност са прави. "Когато мозъкът ви види този радиален модел, той се съсредоточава върху точка в средата. Изглежда сякаш пътувате към нея. След това мозъкът ви мисли, че тези паралелни линии стават все по-близки. Ето защо те сякаш стават по по-големи и изглеждат изкривени", обяснява видеото.
Не всички илюзии могат да излъжат мозъка ни да вижда движение. Някои могат да ни подмамят да виждаме цветове или нюанси, които всъщност не са там.Може би най-известният и драматичен пример за това е илюзията с въртящите се змии. Въпреки, че намотките в изображението ни се струва, че се въртят, в действителност те са напълно неподвижни.
Ефектът работи най-добре в периферното зрение, така че когато се взирате в една от намотките тя ще стане неподвижна, но в същото време тези около нея ще продължат да се въртят.
Илюзията е създаден от японският психолог Акийоши Китаока от университета в Киото. Експертите не могат с точност да определят защо тя работи, но изследването им разкрива, че оцветяването на сегментите, които съставляват пръстена е от решаващо значение.
Тези сегменти са подредени в повтарящ се модел, състоящ се от относително тъмна област (жълто), последвана от по-светла (бяло), след това по-малко светла (синьо) и накрая най-тъмната област (черно).
Информацията от силно контрастиращите части на изображението (жълто-бяло,  бяло-синьо и синьо-черно) пътуват към мозъка по-бързо, отколкото частите с по-слаб контраст (синьо-черно).
Вярва се, че тази информация имитира вида на входящата информация, която очите и мозъкът получават, когато видят истинско движение и в крайна сметка ние вярваме, че виждаме истинско движение.

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/naukata-zad-optichnite-iliuzii-video-6040649

Hatshepsut

Ако не видите тази оптична илюзия, може би страдате от шизофрения?!


The rotating mask illusion

Учените често използват оптичните илюзии, в които предметите се движат, като променят техния размер или цвят, за да разберат по-добре как работи нашият мозък.

Оптичните илюзии са впечатляващи поради способността им да изкривяват реалността така, че хората да виждат фалшив образ.

Но учените са открили доказателства, че една особена форма на оптична илюзия е напълно неефективна при хора, страдащи от шизофрения.

Илюзията,  представляваща куха маска, която здравите наблюдатели (или повечето) възприемат като изпъкнала, а не вдлъбната, не може да измами хората, страдащи от шизофрения. Те веднага ще разберат, че това е  вдлъбната маска.

Средностатистическият мозък възприема света чрез комбиниране на това, което вижда с очакванията, които вече има като опит. Изследователите Данаи Дима от  Medical School в Хановер и Джонатан Ройсер от UCL, изследвали мозъчната дейност на 16 здрави и 13 човека с шизофрения, докато им показвали снимки на такива маски.

,,В нашия мозък се съхраняват различни спомени, като някакви модели, а всички те излизат на повърхността, когато видим, например, човек," каза  Дима.

Когато един здрав човек гледа картината, спомени от преди се свързват с това, което хората виждат. Такава силна връзка позволява на човек да възприема илюзията, макар да знае, че става дума точно за това – илюзия.

Но  при пациенти, страдащи от шизофрения, връзката не е толкова силна и те виждат картинката каквато  е, без  връзка с предишни спомени.

https://www.dunavmost.com/novini/ako-ne-vidite-tazi-optichna-ilyuziya-mozhe-bi-stradate-ot-shizofreniya

Hatshepsut

Музей на илюзиите отвори врати във Велико Търново
Науката среща забавлението на площ от 500 квадратни метра в новия Музей на илюзиите във Велико Търново. Музеят ще посрещне първите си посетители на 29 февруари.
Музеят ще показва 50 физични и оптични илюзии, създадени по законите на математиката, физиката и психологията. Някои от светлинните находки могат да бъдат видени само във Велико Търново, защото са разработка на собствениците на музея.

Музеят на илюзиите е място, където е задължително всичко да бъде пипнато и снимано, казват Ангела Гюрова и Петър Бояджиев, създателите на най-новата туристическа атракция в старопрестолния град.

В стара 5-етажна къща паметник на културата, която преди това е била банкова сграда, седем бизнесмени и юристи решили да инвестират в магично място, където с достиженията на науката да се забавляват деца и възрастни.

,,Нямахме особен избор на къща, защото се оказа, че е една от малкото къщи в старата част, която е с един собственик. Не сме посмели да пипнем нищичко, защото е паметник на културата. Максимално сме запазили всичко", уверява Петър Бояджиев.

Подземните етажи на бившия банков трезор са посветени на илюзиите на светлините, а едно от забележителните неща на партерния етаж е огромен пясъчен макет на емблемата на Велико Търново – крепостта ,,Царевец".От последния етаж се открива красива панорамна гледка към Стария град и историческите забележителности. Там посетителите със специални очила ще могат да разгледат града, но състарен, както и да се потопят в атмосферата отпреди повече от век. По витата стълба към етажите над главите на посетителите е разположена висящата плантация от червени макове. Ръчно са изработени над 700 цветя, разказва Ангела Гюрова и открехва завесата за някои от илюзиите.

,,Такава огледална стая има единствено в Токио, Япония. Виждат една стая, цялата облепена с огледала. Лампите реално са шест, а като се включат и като влезеш в стаята, просто не могат да се преборят".Ще има много класически илюзии като тази за кадифените ръце. Посетителите обхващат с дланите си дървена ракета за тенис, на която кордата е от метални нишки. Когато започнете да разтривате ръцете си, вие губите усещането за метала и чувствате само допира на меките си длани. Атрактивна е и стаята на джуджето и великана, т.нар. стая на Еймс, изтъква Гюрова. Илюзията е измислена от офталмолог и е използвана в заснемането на ,,Властелинът на пръстените".

,,Това е една стая с нестандартна форма, по-скоро трапецовидна форма и с помощта на перспективата можеш да изглеждаш, ако застанеш в единия край, като великан, можеш да изглеждаш и като джудже".

Много от илюзиите са изградени на основата на перспективата, а за да се усети илюзията, е задължителна снимката с фотоапарат или мобилен телефон, съветва Ангела Гюрова.

,,Човешкото око в някои от случаите различава измамата, докато дигиталните устройства не могат. Затова сме направили кътчета в тези стаи за снимане с телефон. Едно, че е много интересно да имаш снимка от подобна стая, второ че ефектът се постига благодарение на този недостатък на камерите".

50 са илюзиите, с които могат да се забавляват между час и половина и два посетителите във великотърновския музей. Амбицията е постепенно те да се обновяват и да станат поне 90. Интересни са левитиращите кълба, които са илюзия, създадена от науката, обяснява Петър Бояджиев:

,,Те са две всъщност. Това е глобусът, който седи във въздуха. Благодарение на магнитното поле е ограничен от два магнита. Нищо сложно – физика и малко математика да се сметне".

В музея учениците ще могат да наблюдават и експеримент, който отдавна не се прави в часовете по физика – ток в газове. Забавна е и оптичната илюзия, която се нарича ,,въртящи се змии", твърди Ангела Гюрова.

,,Тя е създадена от японски психолог. Чрез нея може да се определи психическото и физическото състояние на даден човек. Изображението представлява цветни кръгове, прилични на змия, навита на кълбо. Ако посетителят наблюдава изображението и то започне да се движи, означава че е изложен на стрес, преумора. Ако не се движи, тогава той е спокоен, отпочинал".

В музея има и много логически пъзели, както е в световните музеи на илюзиите, които започнаха да се създават през последните шест години. В музея във Велико Търново ще гостуват и илюзионисти, сподели Петър Бояджиев.

,,Да има илюзионист, който да показва нагледно фокуси на децата. Защо всяка събота ходят на гостуващи театри, защо децата да не могат да гледат фокуси? Къде могат да го гледат в града? Никъде, а това е супер приятно забавление".

Всяка от илюзиите във великотърновския музей е предварително консултирана, изпитана и оценена от четири деца от 3 до 14-годишна възраст - децата на Ангела и Петър.

https://www.bnr.bg/post/101231292/muzei-na-iluziite-otvara-vrati-vav-veliko-tarnovo-sled-dni

Видео: http://ekcarevec.com/view.php?id=8476

Hatshepsut

Всички топки са с един и същ цвят  :nerd:
Optical illusion: confetti illusion

https://didyouknowfacts.com/confetti-illusion/

Tags:
Powered by EzPortal