• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

07 July 2020, 17:50:50

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10919 Posts

Шишман
2574 Posts

Panzerfaust
444 Posts

Лина
417 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 15790
  • Total Topics: 1262
  • Online Today: 32
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 20
Total: 20

Ценностната система на българските деца

Started by Hatshepsut, 10 October 2018, 17:52:25

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Всяка нация има три основни възрастови слоя: Деца – възрастни – стари. Най-уюзвимата група, но и най-важната са децата! Те са тези, които един ден ще наследят отиващото си поколение и ще бъдат гръбнака на нацията – следващите политици, спортисти, музиканти, хора на културата и науката и тн. За тяхното развитие и правилна насока трябва да се полагат големи усилия. Нещата не трябва да се изпускат от очи нито за миг. Защото, просто казано, днешното поколение трябва да отгледа едно силно следващо! Иначе накъде отива този народ? Към нищо добро със сигурност. Уверявам ви, това не е снобство. Това е самата истина, която простата логика би ви разкрила и без изобщо да четете този текст. Но уви, малко хора изобщо се напъват да мислят, камо ли да работят в тази насока. Всеки е зает с "по-важни неща", винаги. Аз нямам намерение да пиша доктрина за важноста една нация да защитава, пази, насърчава и спомага правилното развитие на децата й. Това е пределно ясно на всички. Искам да бъда категоричен, разглеждайки проблемите на българските деца. Проблеми, които всъщност са един безгрижен живот за юношите, които не биха искали да се сбогуват с него. Бягане от училище, пушене на марихуана, грабежи, лоша дисциплина и отказване за полагане на минимален труд в учението. Това са само част от основните приоритети на българската младеж днес. Говорейки с цифри мога твърдо да кажа, че това са едно 80% от тях.

Проблемите тръгват от семейството. Обаче не обвинявам родителите. Днес родителите /особено младите/ са толкова вглъбени в живота, че няма и накъде. Трябва да се грижат да облекат и нахранят децата си, да им осигурят джобни пари от 2 до 5 и нагоре лева, да платят сметки, наеми, заеми и прочее. Бидейки по цял ден на работа, трудно могат да оказват нужния контрол над децата си. Децата прекарват осем часа в училище, там ужким са по-ограничени в свободата си да вършат глупости, но през останалото време от деня? Разбира се, когато един родител иска да възпита детето си добре ще успее да намери време и начин. Но, когато едно дете иска да стане стойностен човек и без някой да го възпитава и насочва ежедневно то ще стане такъв човек! Вината не трябва да се търси само у родителите. Трябва да търсим вината у децата, родителите и факторите, които им влияят и ги превръщат в престъпници, наркомани и нехайници. Да не забравяме слабата, адски слабата дори, социална политика, която от началото на прехода управляващите прилагат. Комунизна беше мракобесен и зверски диктаторски режим, но децата бяха учени на ред, дисциплина и никога не биха си позволили и 1% от сегашното си поведение в ежедневието.

Децата нямат хобита, занимания и извън-класни дейности! Това води до тяхното зомбиране пред компютрите. За пореден път гърмейки се с часове в играта Counter-Strike или развивайки героите си в World of Warcraft, децата забравят изобщо да стъпят навън. Да не говорим за спортуване или взимане на участие в обществено полезни инициативи. Абсурд! Компютъра е по-важен от всичко, той е приоритет. Профила в сайта за запознанства, скайпа и тн са не заменими!

Тези, които се пристрастяват към компютъра и и-нет мрежата обаче са "цвете" сравнение със тези, които забравят да се приберат по цял ден (понякога с дни) и дават последните си пари за наркотици. Често 16 годишни момци и девойки могат да бъдат уловени посред-нощ в някой столичен клуб да се наливат с алкохол. Да не говорим, че е публична тайна, че в някои клубове като столичния Ескейп например тоалетните на заведението се ползват от тийнейджърите, за да се друсат. Най-често употребявания наркотик в дискотеките са амфетамините, защото са на по-достъпна цена. Разбира се мечтата на всеки "пич" или "готин" тийн е кокаина, който обаче е скъпо удоволствие.

Наред с честата употреба на леки и недотам леки наркотици са цигарите. Голяма част, много голяма даже, от младежта са пристрастени и закоравяли пушачи, като почват често от 5-6 клас – време, което изобщо не е подходящо за започване на тютюнопушенето, не че изобщо има подходящо време да започнеш да се тровиш с цигарите, но това е друг въпрос. Цигарите също не са безплатни. От 2-5 лв отиват на ден за кутията цигари. Отделно висенето в кафенетата също не е безплатно. Абе, големи баровци.

Да спортуват, да се образоват и да развиват интелекта си са неща, които рядко могат да бъдат вписани в категорията с приоритети на един подрастващ българин. Описаните по-горе щена (които са само част от пейзажа) са далеч по-важни и стойностни в очите им. Държавата стои безучастно и не прави нищо. А уж държавата трябва да се грижи за нас и ние за нея. Сега нито ние се грижим за нея, нито тя за нас. Обаче – то има ли държава, за кояот изобщо да се грижим? Като гледам как е оставила българските деца на произвола на съдбата явно не! Ще цитирам няколко заглавия на проучвания и статии из българските медии:

     "Според проучване и класация къде децата живеят с най-ниско качество на 29 европейски държави Великобритания се нарежда на 24-то място по този показател. След нея са само Румъния, България, Латвия, Литва и Малта."
     "Според проучване 80% от родителите не знаят проблемите на децата си"
     "В България над 10 хил. престъпления годишно се извършват от деца"
     "Деца пият, употребяват наркотици и водят от рано полов живот, сочи анонимно препитване"


Със всеки изминал ден заглавията ще стават все по-фрапиращи. Дали изобщо някой го е грижа за българските деца, които един ден ще поемат рула на българската държава и ще ни наследят...?!

Любомир Болгар