• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 

Other Sections

Welcome to Guest. Please login or sign up.

18 January 2021, 15:08:38

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12201 Posts

Шишман
4127 Posts

Panzerfaust
654 Posts

Лина
648 Posts

sekirata
264 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 19302
  • Total Topics: 1318
  • Online Today: 174
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 33
Total: 34

avatar_Hatshepsut

Сдружение "Родопски хайдути"

Started by Hatshepsut, 08 October 2018, 20:33:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Сдружение "Родопски хайдути" - пазител на историческата емоция


Доста хора днес се опитват да се върнат към корените си, но доста исторически предмети от миналото вече са безвъзвратно загубени, защото не са били старателно опазени. Това казва 29-годишният родопчанин Манол Ружинов, председател на патриотичното сдружение ,,Родопски хайдути" в Смолян. Сдружението се занимава с издирване и съхраняване на непознати факти и артефакти и с опазване на традициите, прави исторически възстановки, разполага с  черешово топче, организира уроци по родолюбие, възстановява параклиси и поставя паметни плочи.

Не ходим по площадите да хвърляме камъни и да чупим бутилки. Членуващите в хайдушкия клуб разбират родолюбието като по-малко приказки и отрицание и повече действия, допълва Манол Ружинов и се връща назад във времето - през 2009-та година, когато ентусиасти-гайдари регистрират сдружението и започват да издирват стара литература, да обикалят и изследват родните си места:

Създаваме в Смолян гражданско общество от предимно млади хора, които не се поддават на политически провокации и манипулации. Обявяваме се срещу всички, които се опитват да разделят българския народ, независимо дали по етнос или на религиозен принцип.

Хайдутите, свещениците и учителите по тези места са били като скачени съдове. И попове са били комити и хайдути, и учители. Можем да се гордеем, че сме запазили вярата и културата си и от нас самите зависи до кога ще продължава това.

В сдружението членуват 46 сродни души. Хаджичоневата къща-музей в квартал Устово е хайдушката обител, в която те се събират и пазят различни предмети с патриотичен заряд. Реквизитът в къщата до голяма част е наследствен – там има оръжия с голяма история и предмети със сакрално значение за всеки техен притежател.

http://bnr.bg/post/100695214/sdrujenie-rodopski-haiduti-pazitel-na-istoricheskata-emocia


QuoteОтносно
Сдружението е неполитическа, доброволна, патриотична и културно-просветна общност от граждани проявяващи любов към родната република България
Мисия
Сдружението има следните цели:
- Да съхрани и запази културното наследство в родопския регион.Чрез изучаване на историята на страната си да, не се позволи изменянето с лъжлива, гонеща чужди интереси на извън национално ниво.Да се поддържа жив българския дух, чрез народните песни,танци и обичай.Да се възстановяват стари светилища на българщината, също така прославяне и почит към загиналите за националното ни освобождение герои.Засилване на любовта към родния край,човешко отношение и хуманност между българските граждани.Противопоставяне по законен път на всякакво чуждо вмешателство, с цел разделяне на българските граждани по вероизповедание и етнос.
Информация за компанията
Сдружението е неполитическа, доброволна, патриотична и културно-просветна общност от граждани проявяващи любов към родната република България и родните си места, с доброволен труд и материали се работи за запазване,реконструкция и поддържане на паметници на културата,религиозни храмове и светилища ,честване на културни, църковни и национални празници, както и възстановки на събитията от българската история.

Hatshepsut

08 October 2018, 20:37:11 #1 Last Edit: 05 February 2019, 06:47:09 by Hatshepsut
"Родопски хайдути" скочиха срещу "възродителка на помашките традиции"


Сдружение ,,Родопски хайдути", известно с множество патриотични прояви , както в Родопите, така и в цялата страна, насочени към съхраняването на националната история и българското самосъзнание излезе с открито писмо срещу дейността на Магдалена Заимова. Хайдутите се обявяват срещу нейната дейност, която според тях е протурска, напоследък е насочена към децата в региона на Смолян.

Ето откритото писмо на Сдружението, публикувано в смолянския BGVESTINET без редактнорска намеса:

"От кога Магдалена Заимова е Медиха и дали турският език ще стане роден за българите мохамедани?

,,Където и да се говори нашият гласов фланг – турският език – това място за нас е нашата Родина", заяви заместник-председателят по външнополитическите въпроси на турската Партията на националистическото действие Едип Семих Ялчък, при учредяването на политическа партия ДОСТ на 10 –ти април в НДК. По темата се изписа много, но и много бе премълчано.

Наистина български политици са правили подобни изказвания по отношение на българските задгранични общности. Но да си зададем въпроса - знаят ли българите мохамедани турски език? Отговорът на този въпрос е категоричен – не! Въпреки това, някои политици от южната ни съседка имат огромното желание това да се промени. От цялостното поведение и множеството публични изказвания на г-жа Магдалена Заимова, все повече се избистря истинската същност на подетите ,,безобидни" инициативи. А именно- неистовия стремеж българите мохамедани да научат турски език и заедно с религиозния фактор, по аналог на събратята ни в северна Гърция, да се причислят към турската общност.

По пътя на логиката въпросната госпожа бе сред учредителите на ДОСТ. Интересен е фактът, че не става дума за изучаване на турски език, в което няма нищо лошо и нередно, а за говорене. За тази цел от години г-жа Заимова организира курсове, безплатни за участниците, но щедро финансирани от турски организации. Много от хората в гр. Смолян се питат, от къде и защо се финансира лъскавия офис, с който разполага представляваната от нея организация и тя в частност? Доскоро във въпросното помещение се провеждаха курсове за възрастни, но успех нямаше. От друга страна, тези участници получиха безплатна екскурзия в Турция. Както наскоро стана ясно от публикация във вестник ,,Отзвук", г-жа Заимова вече се е насочила върху нищо не подозиращите деца на Родопите. Този път по програма ,,Мевляна".

Явно мисията й е насочена вече конкретно към гр. Смолян, следвайки логиката на зам.-председателя на партията на турските националисти Едип Семих Ялчък.

Като отговорни и будни граждани ние искаме да разберем истината за проекта ,,Мевляна"? И дали на поредната безплатна екскурзия в Турция, на децата няма да бъде ,,пояснявано" , че техният майчин език е друг, различен от българския!?

Бих желал г-жа Заимова да попита съселяните си от с.Мугла, кога в тяхното село се е говорило на турски език? И отговора ще бъде ясен – никога!"

Това е становището на Сдружението "Родопски хайдути", изразено в отворено писмо до медиите в Смолян, относно дейността на Заимова, която е бивш ръководен кадър на ДПС, но беше изключена от партията след скандал през 2011г.

https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/rodopski-haiduti-skochiha-sreshtu-vazrotidelka-pomashkite-traditsii.html

Hatshepsut

Манол Ружинов, Сдружение ,,Родопски хайдути": Подкрепяме жителите на Лъкавица, които не искат сириец да възстанови джамия в селото им

Сдружение ,,Родопски хайдути" подкрепя жителите на село Лъкавица, които не искат в населеното място да бъде възстановен молитвен дом от гражданин със сирийски произход. Това каза за Радио ,,Фокус" – Смолян председателят на Сдружението, Манол Ружинов. Той припомни, че в село Лъкавица, община Лъки е възникнал проблем, свързан с това, че хората нямат желание и потребност да бъде възстановен молитвен дом, който не се ползва повече от 70 години. По думите му, местните жители са подавали доста сигнали към институциите за това. ,,Те са инициирали и подписка, в която са се подписали хора от Лъкавица и голяма част от хората, живеещи в съседния град Лъки, които също са съпричастни към ситуацията. Фактът, който местните хора и нас ни притеснява е, че един човек със сирийски произход Ахмед Ал Юсеф, който от години живее в Лъки се опитва да направи молитвен дом, а самите хора не желаят да има подобен и да се прави без тяхното съгласие. Възниква и въпросът за това как един човек, който не се води никъде на работа, разполага със средства да възстановява такива сгради", посочи Ружинов.

Молитвеният храм, който ще бъде възстановен от сириеца не е бил джамия, а в регистрите на общината е записан като мечит, което не е джамия в истинския смисъл на думата, поясни председателят на патриотичното сдружение. ,,Тук обаче не става въпрос дали ще се построи църква или джамия. Никъде в България няма проблем да се построят въпросните молитвени храмове, в зависимост от желанието на хората. Проблемът тук е, че няма подобно желание на местните хора. Това едва ли не им се налага като нещо задължително. В селото живеят около 20 души. Ние приветстваме всяка една реставрация и строеж на какъвто и да е молитвен храм – било то християнски или мюсюлмански. На територията на Родопите живеят както българи-християни, така и българи-мохамедани, но на първо място те са българи. Желанието ни е да не се неглежира мнението на хората в Лъкавица", подчерта Манол Ружинов.

Той отбеляза, че това ги провокира да вземат гражданска позиция въпреки, че не са местни хора. ,,В устава на нашата организация Сдружение ,,Родопски хайдути" е заложено, че ще се борим по всякакъв начин с опитите за вмешателство в нашата история и опитите за подмяна на идентичността на нашите родопски българи независимо дали те са християни или мюсюлмани. Проведохме множество разговори с кмета на селото Трайчо Мешев, който ни увери, че хората твърдо застават зад позицията си и няма да отстъпят", добави Ружинов. Той посочи, че в близките дни представители на сдружението ще отидат на среща с кмета на Лъкавица и на място ще се срещнат с хората, за да разберат каква е тяхната нагласа и какви мерки ще могат да се предприемат след проведените разговори. ,,Ако те преценят ние заставаме твърдо зад тях и ще им помогнем по всякакъв начин. Не е проблем и да излезем на протест, но не срещу политически партии, а за начина, по който се неглежира желанието и искането на местните хора. Другото, което ще предприемем от наша страна е да сигнализираме компетентните органи да се провери откъде идва финансирането на жителя на Лъки със сирийски произход. Всичко това ни провокира да търсим истината и да не допускаме хора с чужда идентичност да се бъркат във политическите, верските и културните настроения и нагласи на българите", категоричен е Манол Ружинов.

Нели ГЕРГЬОВСКА

http://focus-radio.net/

Hatshepsut

3 години Сдружение "Родопски хайдути" /2009-2012 г./Пет години Сдружение "Родопски хайдути"Сдр.Родопски хайдути - за истинското родолюбие и дейност


Hatshepsut

Манол Ружинов: ,,Родолюбието не се изразява нито в носиите, нито в оръжието, а в поведението и манталитета на хората

(видеоклип в статията)

,,Poдoлюбиeтo нe ce изpaзявa нитo в нocиитe, ĸoитo нocим, нитo в opъжиeтo, ĸoeтo пpитeжaвaмe, нитo в тoвa дaли мoжeм дa cвиpим и пeeм. Poдoлюбиeтo e в пoвeдeниeтo и мaнтaлитeтa нa xopaтa". Toвa ĸaзa зa ЅmоlуаnNеwѕ.соm пpeдceдaтeлят нa Cдpyжeниe ,,Poдoпcĸи xaйдyти" Maнoл Pyжинoв.

B cъбoтa – 13 aпpил, Cдpyжeниe ,,Poдoпcĸи xaйдyти" щe oтбeлeжи cвoятa 10-тa гoдишнинa. Дeйнocттa cи oбaчe Cдpyжeниeтo зaпoчвa няĸoлĸo гoдини пo-paнo. Haчaлoтo e пocтaвeнo в c. Югoвo, c eдни нaглeд фopмaлни cъбиpaния. Члeнoвeтe мy пocтeпeннo зaпoчвaт дa пocтaвят яcни цeли и дa тъpcят peaлизaциятa им. ,,Haшaтa ĸayзa e дa пpoмeним мaнтaлитeтa, cъзнaниeтo и пoвeдeниeтo нa xopaтa. Ha нaшитe мepoпpиятиe имa cтpoги пpaвилa. Mиcиятa ни e възпитaтeлнa и ниe нe мoжeм дa cи пoзвoлим дa ce дъpжим нeдocтoйнo, a в cъщoтo вpeмe дa oчaĸвaмe oт xopaтa дpyгo пoвeдeниe", ĸaтeгopичeн бeшe Pyжинoв.

https://www.smolyannews.com/video/manol-ruzhinov-rodolyubieto-ne-se-izrazyava-nito-v-nosiite-nito-v-orazhieto-a-v-povedenieto-i-mantaliteta-na-horata

Шишман

Вървяха добре докато не започнаха да честитят байрам и т.н. на мюсюлманите.