• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

30 November 2020, 09:38:53

Login with username, password and session length

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 18282
  • Total Topics: 1298
  • Online Today: 71
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 2
Guests: 66
Total: 68

Участие на България в Първата световна война (1914-1918 г.)

Started by Hatshepsut, 08 October 2018, 20:24:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Шишман

Quote from: Panzerfaust on 04 March 2020, 14:36:30Второ, румънското, сръбското и гръцкото владеене на български земи има точно толкова пагубни последици за българщината,
Мисли преди да пишеш:  румънското, сръбското и гръцкото владеене на български земи никога не може да се сравнява с турското. Тия макар и да са какви ли не: не са продавали българи, като роби, не са ги земали и еничари и т.н.
Ето защо нацизма е вреден за България, защото гледа немските интереси а не българските.

Шишман

Quote from: Panzerfaust on 04 March 2020, 15:27:57Бог си знае работата, за тази подлост Николай ІІ си получи заслуженото - "големият" император умря като куче, застрелян в едно мазе от евреи болшевики.
Ако сме били постоянно скарани с Русия и сме лизали задника на секи тъп западняк, както правим и сега: нормално Русия да не е с нас, какво очаквате ?
Иначе руският цар и получи наказанието  право, не нам само защо го направиха светец, той не е мъченик за вярата, а живота му е далеко от този на праведниците  с тоя Разпутин !

Hatshepsut

Българско военно чудо: Битката при Добрич

В седмия епизод на поредицата ви представяме епичните сражения за Добрич през Първата световна война. След края на Междусъюзническата война, българският народ очаква с увереност денят на разплатата. Той идва само 3 години след като Румъния вероломно откъсва Южна Добруджа от пределите на Родината. Целият гняв на българския войник се насочва в победоносен марш на север, помитайки всичко по пътя си. В боевете за изконните български земи за първи път българското оръжие ще бъде насочено срещу руснаци, посрещани само преди 38 години като освободители. Въпреки численото превъзходство на румънци, сърби и руснаци, българската армия успява за малко повече от седмица да освободи цяла Южна Добруджа. Победата при Добрич е една от първите крачки, които ще доведат до завръщането на "житницата на България" в пределите на Родината.


Panzerfaust

07 March 2020, 22:02:53 #18 Last Edit: 08 March 2020, 05:27:09 by Hatshepsut Reason: Корекция на линк към Уикипедия.
Quote from: Шишман on 04 March 2020, 17:51:53Ако сме били постоянно скарани с Русия и сме лизали задника на секи тъп западняк, както правим и сега: нормално Русия да не е с нас, какво очаквате ?
Иначе руският цар и получи наказанието  право, не нам само защо го направиха светец, той не е мъченик за вярата, а живота му е далеко от този на праведниците  с тоя Разпутин !
Не сме били скарани с Русия тогава изобщо. Фердиданд решава да спечели благоволението на Русия, за да бъде признат като владетел. За целта първо маха Стамболов, който Русия разглежда като пречка. Следват години на много добри отношения, да не кажа гъзолизничество. Балканският съюз (България, Сърбия, Гърция, Черна гора) също е по идея на Русия. Това е блок, който руснаците възнамеряват да използват срещу Германия, Австро-Унгария и Османската империя в предстоящата бъдеща световна война. Глупостта на Фердинанд е, че се хвана на руските номера. Самите руснаци не изпълняват задълженията си да бъдат арбитраж между България и Сърбия и протакат изпълнението му с месеци. През това време текат непрестанни сръбски и гръцки провокации по демаркационната линия, вкл. убийства на български войници. Нататък знаем какво следва - Междусъюзническата война. Фердинанд не преценява, че за Русия Сърбия е по-важен и стратегически съюзник - Сърбия има обща граница с Австро-Унгария и е машата, която да запали световната война. Поради което Русия негласно подкрепя сърбите, а после не прави необходимото да озапти и Румъния.
Съветът ми е да прочетеш книгата "Погрома на България. Виновникът" от големият българин от Прилеп Методий Кусев, Старозагорски митрополит.

https://bg.wikipedia.org/

Hatshepsut

Quote from: Panzerfaust on 07 March 2020, 22:02:53Съветът ми е да прочетеш книгата "Погрома на България. Виновникът" от големият българин от Прилеп Методий Кусев, Старозагорски митрополит.


Тази книга може да се свали от нашата Download-секция:

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=downloads;sa=view;id=219

Шишман

Quote from: Panzerfaust on 07 March 2020, 22:02:53Не сме били скарани с Русия тогава изобщо.
https://bg.wikipedia.org/
Вече е имало русофобски настроения и то силни. Руснаците не са били тъпи да не се усетят. Освен това никога не са искали една силна България, да не им отнеме водачеството на Балканите и т.н. Докато сърбите са им се дупели яката, както правят и сега. Независимо от всичко: да сме на една страна с поробителя е било и си остава голямо предателство. За това и заслужено изядохме дървото. Вината си е наша не на други.

Hatshepsut

Разгромът на Сърбия през 1915г. от Българската армия

Българските лъвове с минимална и почти никаква германска военна подкрепа прегазват и унищожават цяла Сърбия в Поморавието, Македония и Косово поле! След което сърбите изостават всичко и се обръщат в срамно бягство през албанските планини! Да се помни!


Panzerfaust

Обяснението на сърбите е, че ги удряме в гръб, докато те се сражават с Австро-Унгария. Наричат го нож у леђу - нож в гърба.

Hatshepsut

От нашата Download-секция може да свалите енциклопедичния справочник "Българската армия в Първата световна война (1915–1918)":

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=downloads;sa=view;id=218

...както и книгата на ген.Никола Недев "България в световната война 1915-1918":

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=downloads;sa=view;id=2724

Hatshepsut

Фелдфебел от 1-ви пехотен [на НЦВ Княз Александър I] полк в пълно бойно снаряжение
Оцветена фотография от Royal Bulgaria in color


Hatshepsut

Моравската операция – превземането на Ниш


🡱 🡳