• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 

Other Sections

Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

Apr 21, 2019, 02:02 am

Login with username, password and session length

Theme Select

Members
Stats
  • Total Posts: 8984
  • Total Topics: 1089
  • Online Today: 18
  • Online Ever: 133
  • (Jan 14, 2019, 07:51 pm)
Users Online
Users: 0
Guests: 13
Total: 13

Българската Православна Църква - основен стълб на обществото

Started by Hatshepsut, Oct 07, 2018, 06:56 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Българската Православна Църква - основен стълб на обществото


"...И покръсти се раб божи Борис в лето Господне 6372(864) и прие името Михаил..."
Така преди цели 1142 години княз Борис I Михаил предопределя пътя на българската държава, приобщавайки я към лоното на източното православие. Благодарение на християнската религия средновековната българска държава изживява своя "Златен век"
. Именно тя го съхранява през онези 482 години на османско владичество и отново с нейна помощ, на нейните основи се обляга и Българското възраждане.За хората от Първата и Втората българска държава християнството е основен стожер, на който се крепи живота им, то се явява фактор, обособяващ ги от хората с различна религия  и определящ етническата и народностната характеристика.
Разбира се, днес Средновековието е безвъзвратно отминало. В началото на XXI век сме, когато новите технологии все по-осезаемо навлизат във всекидневието ни, където интернет е начин на живот за много хора, където човек все по-често отправя поглед в небето с желанието за завладяване и на космоса. Наистина интересно време, в което имаме щастието да живеем, но къде остава тук християнската религия, е ли тя стожер в живота на днешните българи или само ненужен товар, за който се сещаме само по празниците. Тъжната констатация е, че е второто.
Скоро бяха едни от най-хубавите пролетни християнски празници - Цветница и Великден. Докато общо взето е повече от известно, какво се празнува на Великден, бях удивен от отговорите на запитаните от мен богомолци отиващи да се черкуват на Цветница, какво празнуваме на този ден. Единици бяха онези отговорили на въпроса ми. Цялата магия и тържественост на празника бяха помрачени от традиционния кич характерен за нашата действителност. Много хора, главно от ромския етнос бяха залели улиците, продавайки клонки върба и здравец, по който личаха следите от скорошното му изтръгване от някоя градинка. Но при разработването на тази пазарна ниша неминуемо избухваха конфликти между различни конкурентни фирми, които бяха решавани чрез правото на силата, а именно бой и допълнително внасяха колорит в обстановката. На въпроса ми към тези "бизнесмени" знаят ли защо продават тези върбови клонки, получавах многооригиналния отговор "за пари".
Да, такава е действителността днес - ниска християнска култура на паството вина, за което има както държавата, така и църквата. Но какво прави църквата по този въпрос? Твърде малко, да не кажа нищо. Нея малко я интересуват проблемите на миряните, стига печалбите от продажбата на свещи  да се запази и дай боже да расте нагоре. Тя слабо се интересува от това, че все повече хора не търсят духовна санкция на брака си, че броят на младите хора, потърсили пътя на наркозависимостта и още по-лошо на самоубийството растат, че по телевизиите се засилват материалите с порнографско съдържание, че много хора, отвратени от църквата като институция, прибягват до включването в различни секти, че християнството вече не е защитник на семейството, основната клетка на обществото, чиито морални устои се рушат всеки ден. Не, българската църква е прекалено обсебена от сребролюбието, от воденето на съдебни дела за имоти, разделена на два синода тя не може да иска народа да е обединен, след като гледа как духовни лица не се посвеняват да пристъпят петата божа заповед и да отнемат човешки живот, и още по-лошо, живот на друг свещеник. Какво прави тя, когато в Родопите ислямски фундаменталисти насаждат омраза у българите мохамедани към друговерците, как защитава подопечните й хора.
Разбира се, всеки би казал, че е прекалено лесно да се критикува, без да се направи нещо. Тук изниква въпросът какво бихме могли ние миряните да направим в едно такова строго консервативно общество като Църквата, кой би ни позволил. Българската църква трябва да осъзнае, че не трябва да я представят пред обществото големите златни кръстове, носени от свещеници, повече приличащи на мутри от зората на демокрацията, а онези които се грижат за запзването на българската вяра и народност като отец Боян Саръев или проявяващи неестествена хуманност за нашите географски ширини, като отец Иван, помагащ на изоставени деца и техните майки. Нима свещениците, от епохата на Възраждането, бидейки опора на българщината през онези тежки дни са се възгордявали от себе си и дейността си. Ако беше така сега вероятно нямаше да имаме привилегията да говорим български и да носим имената на дедите си, а щяхме да бъдем едни от многото Ахмед, Хасан или Мохамед Абдулах (син на ). Сега повече от всякога имаме нужда да почувстваме стабилност и опора. И не става дума да заменим МTV или VH1 с псалмови песнопения, все пак не сме ХІІ век, а просто да знаем, че съществува и нещо, на което да можеш да се опреш в нужда или просто санкция на народността, на Българската народност.
В член 13, алинея 3 от Българската конституция е записано: "Традиционната религия в Република България е източноправославното вероизповедание". Само от общите усилия на всички нас, с активната подкрепа от църквата това няма да останат само кухи думи, каквито до голяма степен са сега. Можем и трябва да направим отново християнските ценности стожер на българщината и семейството. От нас зависи дали това ще стане!


Г. Иванов

Long time ago

Важни въпроси поставя авторът.
Сребролюбието в църквата а и изобщо - е корен на всякакви злини според Божието Слово
Семеен живот без брак...въпреки че не съм от тези с много щастлив брак, смятам,че е редно да е подписан законно. И според светския закон и пред Бога.
Показността по празниците кого ли топли??? Ако през останалото време на годината някой не се сеща за Бог, какво ли ще се промени при влизане в църква и палене на свещ. Хората виждаме на външното,а Бог вижда и цени вътрешното. Той не може да бъде излъган. Но ако влизаш в църквата с искрено сърце и признателност, Той няма да остави без отговор копнежите на душата ти.

Неговата благодат да бъде с народа ни.

генерал Жеков

Такава дискусия сме водили и в стария форум,но тя бе подло размита от помията,която бълваше мишока.Та,моето мнение по темата е,че ние като народ сме много далеч от догматичното водене на живот,защото самото то не е близко на нашия обществен манталитет.За мен лично,отказ от христовата вяра би значел освобождаване от без това неспазваните правила и завръщане към родното,към корените на нашите велики предци,които са прославили народа ни от Апенинския полуостров до Кавказ.А за БПЦ-освен че е сборище на дебели русоробски шпиони от времето на ДС и на..."хора с нетрадиционна сексуалност"-друго няма какво да се каже,те друго така и не показаха,нито с думите си,още по-малко чрез действия
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

Long time ago

Цитирам само последните думи от Паисий от написаната история:

Прибавих и завърших казаните
неща в тая историйца в полза на нашия български род, за слава и похвала на нашия господ Исус
Христос. Нему подобава всяка слава, чест и поклонение с безначалния му отец и пресветия,
преблагия и животворящ негов дух, сега
и винаги и във вечни векове. Амин.
------------
За размишление на всеки