• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

28 March 2020, 19:32:35

Login with username, password and session length

Theme Select

thumbnail
Members
  • Total Members: 72
  • Latest: Gergana
Stats
  • Total Posts: 12882
  • Total Topics: 1234
  • Online Today: 94
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 37
Total: 37

avatar_Hatshepsut

"Мера според мера"

Started by Hatshepsut, 06 October 2018, 21:19:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

HatshepsutТука иде реч за филма "Мера според мера" (1981 г.)... Филм, който хвърля мислите ти в хаос, очарова те, вълнува сърцето ти... Филм, който оставя диря в съзнанието ти, натъжава те и те кара да помниш българската история...


От мъки е името Македония... мъки - Македония, Македония - мъки..." Така започва своя разказ главният герой - Дилбер Танас (в ролята Руси Чанев) - и ни води през кривулиците на освободителните борби в Македония. В своите 7 серии филмът обхваща периода 1901-1915 г. Историята на останалата под турско робство българска земя е разказана през очите на Танас. И той я разказва леко, напевно, хем да те разсмее, хем да те жегне в сърцето с ръженПростоватият овчар изведнъж попада във вихъра на най-важните събития по онова време и се среща с легендарните Гоце Делчев, Христо Чернопеев, Яне Сандански, Кръстю Асенов, Апостол Петков. Техните съдби и тази на Македония постепенно променят Танас и в края на филма той е вече помъдрял комита. С толкова романтизъм и безкрайна тъга разказва той за случки от аферата "Мис Стоун," Илинденско-Преображенското въстание, убийството на Гоце Делчев и бай Постол "Енидже-Вардарското слънце"...Филмът е създаден по книгата на Свобода Бъчварова "Литургия за Илинден." Всяка серия съдържа и много документални кадри - снимки, документи, художествено пресъздадени интервюта с участниците в македонските освободителни борби. И всяка серия започва с песента "Мера според мера," по текст на безсмъртния Яворов:

Ден денувам, пътища потайни
нощ нощувам, кътища незнайни.
Немам тато, нито мама
тато да ругае, мама да ридае.

Леле, моя, ти Пирин планино,
море църно цариградско вино.
Е-е дум ду-дум дум (2)

С враг врагувам, мера според мера.
С благ благувам, вера зарад вера.
Немам братец, ни сестрица
братец да ме хвали, а сестра да жали.

Леле, моя сабя халосия,
море люта одринска ракия.
Е-е-ду-ду-дум, дум (2)


из "Хайдушки песни" на П.К. Яворов

https://bulgarian-kuber.blogspot.com/2006_07_08_bulgarian-kuber_archive.html

Hatshepsut

Мера според мера (1981) е български игрален филм на режисьора Георги Дюлгеров. Подобно на "Авантаж" сценарият и тук е дело на режисьора и на актьора Руси Чанев, по романа Литургия за Илинден на Свобода Бъчварова, публикуван през 1977. Руси Чанев играе и главната роля - на събирателния образ на поборника за освобождение на Македония Дилбер Танас.


Мера според мера - Ден денувам

Филмът разказва историята на Илинденското въстание през 1903 година по изключително интересен и увлекателен начин. Част от героите са реални исторически личности - Апостол войвода, Христо Чернопеев, Яне Сандански, Пейо Яворов, Гоце Делчев и други. Филмът проследява историческите събития, човешките драми и политическите игри през 1900-те години, по време на които смисълът и целта на изначалната идеалистична борба постепенно променят своето значение.

Името на филма идва от стиховорението на Пейо Яворов ,,Ден денувам".

Поради епичността на сцените и мащабите на филма, той е заснет като трисериен игрален филм. Актьорите говорят на македонски диалект, което допринася за автентичността на филма (20 години по-късно този похват се използва в Холивуд за филми като "Страстите на Исус" и "Апокалипто").

Съществува и различен седемсериен телевизионен вариант (1988).

Сред актьорите се открояват Григор Вачков (последният му филм; актьорът умира, докато филмът се снима), Цветана Манева, Стефан Мавродиев, Димитър Буйнозов, Вълчо Камарашев, Маргарита Карамитева, Катя Иванова, Румена Трифонова, Мартина Вачкова, Богдан Глишев и други. Ролята на Мис Стоун изпълнява англичанката Кристин Бартлет, учителка по английски език в 114 Английска езикова гимназия.


Песен от филма - Мера според мера /Mera Spored Mera