• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

18 September 2019, 08:51:30

Login with username, password and session length

Theme Selector

Recent

Members
  • Total Members: 47
  • Latest: tzviata
Stats
  • Total Posts: 10065
  • Total Topics: 1152
  • Online Today: 37
  • Online Ever: 296
  • (29 July 2019, 04:32:47)
Users Online
Users: 1
Guests: 18
Total: 19

Културен фестивал "Перперикон"

Started by Hatshepsut, 04 October 2018, 07:43:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Културен фестивал "Перперикон"


Какво представлява фестивалът?

Някога, когато боговете още живели сред хората, Зевс се влюбва в красивата Семела. Венец на тяхната любов става малкият Дионис. След като Гръмовержецът вшива в бедрото си детето, то се ражда красиво и най-весело сред останалите богове. Обкръжен от многочислена свита сатири с кози копита и от прекрасни менади, Дионис скита по Земята и учи хората да отглеждат грозде, правейки от него благоуханно и замайващо главата вино. Именно Дионисиите дават началото на прекрасното изкуство - театъра. Той обединява в себе си изкуството и магията на танца, песните, декламациите, пластичността на балета.

Ето я основната причина за възникването на фестивала. Защото с все по-голяма увереност може да се говори, че именно на Перперикон се е намирало едно от главните светилища на бог Дионис в античния свят. Възникналата спонтанно идея се осъществява вече две години подред, въпреки липсата на средства и организационните трудности. В началото се мислеше това да бъде само театрален фестивал, но се оказа, че в него трябва да имат място и останалите сценични изкуства - музика, балет, танци. Така той се превърна в арт-фестивал и бързо зае своето място в културния живот на България. Не случайно за 2003 г. празникът вече бе включен в Националния културен календар, където присъстват не повече от 50 най-важни събития за годината.

На Перперикон и в Източните Родопи са оставили следи различни култури и религии. Всички те обаче почитат един ден в годината - този на лятното слънцестоене. При прабългарите това е ден на върховния бог Тангра, при славяните - на свещените треви и вълшебното изцеление. Християните пък отбелязват деня на рождението на свети Йоан Предтеча или Иван Купала, носещ и името Еньовден. Няма съмнение, че в християнския празник са се съхранили следи от езическите култове, от почитането на древния бог Дионис.

Ето защо фестивалът "Перперикон" се провежда винаги в навечерието на този празник и завършва в най-късата нощ на годината, нощта срещу 22 юни. Да си спомним, че според вярванията на различни народи, в тази нощ стават странни неща, излизат самодиви и русалки. Не случайно оригиналното заглавие на Шекспировата пиеса "Сън в лятна нощ" е "Сън в нощта срещу Еньовден". Все още неосъществена идея на организаторите е тази нощ да се прекара от хората под открито небе, в ритъма на езическите танци и красивата музика, в спомена за някогашните Дионисии.

Скритият замисъл на фестивала е, че нашият път от обгърнатото с тайни минало отива към загадъчното бъдеще. Той се свързва с общоевропейската идея за съхраняване на богатото разнообразие на културното наследство. В началото на XXI век, в обективно съществуващата мултинационална и мултикултурна среда тази идея е толкова вдъхновяваща, колкото самия смисъл на театралното изкуство като еманация на синкретизма на всички видове изкуство. Ето защо създателите на фестивала смятат, че освен национално, той има и общоевропейско и световно значение. Те са поставили пред себе си амбициозната задача да превърнат фестивала "Перперикон" в своеобразен мост, свързващ миналото, настоящето и бъдещето на народите от Балканите, Европа, Азия. Ето защо се представят както чисто театрални постановки на съвременното изкуство, така и гранични жанрове.

И още един важен акцент на фестивала. Той бързо се превърна в едно от рекламните лица на самия Перперикон. А с главоломното нарастване на туристическия поток от хора, посещаващи забележителния обект, юнският празник става интересно развлечение, способно само по себе си да привлича любители на изкуството и древността.

Първото издание на фестивала през 2001 г. започна с всички трудности на едно ново начинание. То съвпадна и с период на напрегнати парламентарни избори, но това бе отчетено като изключително успешно. В програмата на фестивала бяха включени представления на четири български театрални трупи и Македонския театър "Драма" от Скопие. Същевременно зрителите можеха да се насладят на невероятните песенни и инструментални изпълнения на Ивелина Балчева, Нешко Нешев и Иво Папазов. Голям интерес предизвикаха оригиналните спектакли на балет "Арабеск" и на експерименталното студио на Андрей Баташов "Ритъм".

Естествено акцентът бе сложен върху театралните постановки. С откриването на фестивала на 21 юни Театрална работилница "Сфумато" представи авторската пиеса "Черното руно" на Маргарита Младенова и Иван Добчев. Със средствата на театъра, киното и мултимедията се разказва за трудната съдба на малко известната етническа група на каракачаните. Прозвучаха древни митове и легенди, предавани от поколение на поколение. Обединявайки на пръв поглед коренно различни изобразителни средства, авторите успяват да обогатят съвременния театрален език.

Следващата постановка бе нашумелия спектакъл "Контрабасът" на Патрик Зюскид със сценична версия и режисура на Пламен Марков и с невероятно силната игра на Валентин Ганев. Обединените усилия на създателите и артистите въведоха зрителите в прекрасния свят на музиката и ги накара да помислят върху съдбата на човека на изкуството в съвременния свят и за вопиющата днес нужда от духовност.

Македонсксият театър "Драма" представи спектакъл по три трагедии на Сенека в постановка на българския режисьор Александър Илиев. В пиесата се разказва историята за убийството на най-скъпите и близки хора, която се преплита с мъчителното осъзнаване на извършеното. Една актуална за самата Македония и други страни от бивша Югославия, където в последното десетилетие станаха много братоубийствени войни.

Голям интерес сред публиката предизвика и постановката на Кърджалийския театър "Димитър Димов" "Веселите уиндзорки", представена от Стойко Генов. Спектакълът потопи зрителите във водовъртежа на карнавалното зрелище и средновековните площадни емоции. В известна степен тази пиеса на Шекспир най-пълно се покри с идеята на фестивала.

Не бяха забравени и малките зрители. Тяхното внимание бе привлечено от красивото и феерично представление "Малките феи" на Кукления театър от Стара Загора.

Следвайки предварително набелязаните идеи, фестивалът имаше и богата съпътстваща програма. В нейните рамки бе открита интересна изложба на кърджалийски художници. Бяха представени две книги: романът "Емине" на Теодора Димова и "Източните Родопи - древната и непозната планина" на Николай Овчаров и Даниела Коджаманова. Историци и изкуствоведи участваха в теоретичната научна конференция "Театърът на XXI век" Постановките и другите изяви около фестивала бяха посетени от повече от 3000 души, което бе голям успех за новото начинание.

Естествената кулминация на фестивала бе хепънингът в подножието на древния Перперикон. След разглеждането на свещения тракийски град, многобройните зрители се отдадоха на бурна фиеста. Езическите ритми на барабаните от групата на Андрей Баташов възбудиха кръвта на присъстващите. В края на непринудения спектакъл, пленени от неповторимия глас на Ивелина Балчева, хората се хванаха за ръце в общ танц, независимо от религия и етническа принадлежност. А точно това бяха целите на създателите на фестивала. Началото бе положено.

проф. Николай Овчаров

http://www.perperikon.bg/home.php?cp=7


Два клипа от Перперикон 2013:.


Самодивска сватба - откриване на фестивала "Перперикон 2013"


PERPERICON -- THE FUTURE ARISING FROM ANTIQUITY / ПЕРПЕРИКОН - бъдеще от древността

Hatshepsut

Културен фестивал "Перперикон" 2014

,,Перперикон - живият град" бе голямата изненада на тазгодишното 14-то издание на Международния фестивал на изкуствата ,,Перперикон"

Кърджали. ,,Аз съм много щастлива и толкова развълнувана, че получавам тази награда на такова място! Поласкана съм, не очаквах!". Това каза голямата актриса Татяна Лолова при получаване на ,,Златен Перперикон" за принос към българската и европейската култура.

Призът й бе връчен в Тронната зала на Двореца-светилище от режисьора Асен Шопов, лауреат на наградата, в присъствието на стотици, изкачили Скалния град на траките.

,,Сега вече ръката ми е друга. Ама не е ли истински", попита Лолова, показвайки пръстена, реплика на пръстена на Птолемей II Филаделф, покровител в античността на всички изкуства.

,,Животът тук е продължавал почти 7 хил. години, тук са писани и превеждани книги, и в езическия и в християнския период, когато Перперикон е епископски център. Това е място на интензивна културна дейност от древни времена до Средновековието", каза проф. Николай Овчаров и обясни какво представлява призът. Археологът е ръководител на проучванията на комплекса вече 15 години и съпредседател на Сдружение ,,Перперикон -Мелпомена", основен организатор на Международния артфорум със съдействието на община Кърджали.

Татяна Лолова пожела да има повече съвременни птолемевци, които да не жалят парите си за култура, защото тя прави един народ достоен и самоуважаващ се, а българите са благословени, че са родени по тези земи, съхранили духовното богатство на много и различни цивилизации.

,,Проучванията на Перперикон ще продължат въпреки ограничените финансови средства. Ако трябва ние сами ще си платим, но разкопки ще има и през това лято", увери проф. Овчаров, за което беше аплодиран от присъстващите.

Хепънингът ,,Перперикон - живият град"

Хепънингът ,,Перперикон - живият град" бе голямата изненада на тазгодишното 14-то издание на Международния фестивал на изкуствата ,,Перперикон". Изпълни се желанието на организаторите археологическият комплекс да оживее.

От подножието на Скалния град до храма на Дионис Татяна Лолова не пропускаше нищо от беседата на проф. Овчаров, който бе в ролята на гид.

В Двореца на тракийските царе гостите присъстваха на огнено-винен ритуал, по който древните гадаели и разчитали важни символи.

На Южната порта римски легионери специално приветстваха актрисата и всички участници в хепънинга.
В различните помещения майстори от Пловдив, Свищов, Златоград, Момчилград представяха занаяти, практикувани в свещения град през отделните епохи - изработка на богато инкрустирани ножове, звънчета и цветя от цветно стъкло, красиви бижута, шапки и домашни обувки от плъстена вълна, дървени брадви и лъкове. Пред погледа на посетителите красиви девойки навиваха прежда и бродираха, а музиканти огласяха върха с изпълнения на древни инструменти.
На фона на естествения декор на планината стотиците, изкачили върха, успяха да съпреживеят събития, случили се преди няколко хилядолетия. Празникът завърши с огнено шоу и фойерверки.

Носители на ,,Златния Перперикон"

Носители досега на ,,Златния Перперикон" са проф. Стефан Данаилов, Йълдъз Ибрахимова, акад. Светлин Русев, проф. Николай Овчаров, Асен Шопов - режисьор, Харолд Пинтър, проф. д-р Марко Семов, акад. Антон Дончев, Вежди Рашидов, Лили Иванова, Стоянка Мутафова, генералният директор на "Главболгарстрой" АД Симеон Пешов, направил много дарения за възстановяване на културни паметници.

Международният фестивал на изкуствата ,,Перперикон" се организира от Сдружение ,,Перперикон Мелпомена" със съдействието на община Кърджали.

https://www.standartnews.com/


Голямата актриса Татяна Лолова е носителят на наградата за принос в българската и европейската култура на 14-ия Международен фестивал на изкуствата "Перперикон"
В Тронната зала на Скалния град на траките се състоя заключителната церемония на фестивала, режисьорът Асен Шопов връчи "Златен Перперикон" на Татяна Лолова, предаде БГНЕС.

"Не очаквах да получа такава награда. Със спектакъла "Дуенде" открихме фестивала в Кърджали, но наградата е огромна изненада. Дуендето е това състояние на духа, при което творецът сякаш се слива с тези, които са дошли да го видят и достига до съвършенството от сливането с всичко земно. Това е чудо, предизвикващо почти религиозна еуфория", каза развълнувана актрисата.

Когато археологът Николай Овчаров обясни историята на пръстена-награда, тя попита не е ли това оригиналът.

Призът представлява златно копие на открития преди 15 г. в околностите на Перперикон бронзов пръстен с изображението на Птолемей Втори Филаделф, покровител на изкуствата и египетски владетел, потомък на един от най-големите военачалници на Александър Велики, поясни Овчаров.

Той припомни и битката си за осигуряването на средства за тазгодишните разкопки на скалния комплекс, стартът на които закъснява вече с цял месец.

"Аз се моля да се намерят много съвременни Птолемеевци, които да не жалят парите си за култура, защото това прави един народ достоен, честен, самоуважаващ се, каквито ние заслужаваме да бъдем", каза Татяна Лолова.

Минути след връчването на наградата актрисата и многобройната публика станаха свидетели на огнено-винен ритуал, изпълнен от танцьори край олтара на Дионис. Фестивалът продължи в Акропола, където в древните помещения бяха разположени занаятчии. Те демонстрираха древни занаяти, практикувани на Перперикон. Сред майсторите имаше грънчар, стъклар, сарач, ковач и други. Атракция предизвика местен майстор на сачове и рускиня, която спластяваше вълна. Акрополът се гласяше от средновековни песни и музика, изпълнени от музиканти на живо.

Фестивалът завърши с уникално огнено шоу, сцена на което стана кулата на върха на Перперикон. Хиляди жители на Кърджали и околните села, гости от страната и чужбина се събраха за финала.

https://dnes.dir.bg/news/tatjana-lolova-zlaten-perperikon-16957238?nt=4

Hatshepsut

Културен фестивал "Перперикон" 2015


Петнадесетият международен фестивал на изкуствата "Перперикон" ще се проведе на 27 юни в  едноименния скален град край Кърджали.

За няколко часа древният Перперикон ще оживее, разказа пред БНР директорът на фестивала Петър Савчов.

Местното наименование на хълма е Джин тепе - върхът на духовете. Ние ще се опитаме да събудим духа на България на тази дата. Да докажем, че духът на Перперикон е жив и днес, да докажем, че хората, които знаят своето минало, знаят и своето бъдеще, каза Савчов.

За участие във фестивала са поканени и изпълнители от Холандия и Гърция.

Туристите ще могат да опитат храната на средновековните жители на Перперикон.

В Средновековието се е яло много месо, много сирене, храни от растителен произход. Нашите партньори от Свищов ще демонстрират антична, римска храна, псочи Савчов.

Тази година фестивалът няма да излъчи лауреат на наградата "Златен Перперикон". Не за друго, а защото искаме да акцентираме върху развитието на самия археологически комплекс, обясни Петър Савчов.

За първи път фестивалът се провежда през 2001 г. Първоначалният замисъл е да се състои театрален фестивал, който се свързва с общоевропейската идея за съхраняване на богатото разнообразие на културното наследство и да се превърне в своеобразен мост между миналото, настоящето и бъдещето на народите от Балканите, Европа и Азия. По-късно на сцената на Международния Фестивал на изкуствата ,,Перперикон" намират място и останалите сценични изкуства - музика, балет, танци. През 2003 година Арт-фестивалът е включен в Националния културен календар. Сега се провежда през месец юни, в рамките на една седмица, запълнена с изключително богата и разнообразна културна програма от различни видове изкуства - театър, музика, кино, с гостуване на известни творци от страната и чужбина. Преди всичко фестивалът залага на нетрадиционно представяне на културно-историческото ни наследство със средствата на театъра и неговите гранични жанрове. Успешната формула е съчетаването на богатото историческо културно наследство с днешните постижения на българската култура и съизмерването й с европейските модели.

Входът за всички спектакли и концерти е безплатен.

http://www.cross.bg/perperikon-savchov-festivalut-1470068.html#.W7Wbg2gzaM8


Hatshepsut

Културен фестивал "Перперикон" 2016


В Кърджали за шестнадесета година ще се проведе Международен фестивал на изкуствата ,,Перперикон". Той се организира в дните около Еньовден, като този път ще се състои от 20 до 25 юни. Фестивалната програма включва изложби, театрални представения, концерти, а темата на тазгодишното издание е ,,Перперикон - наследниците".

Международният форум ще бъде открит днес (20 юни) на площад ,,България" от 18:30 ч., а вечерта  Арт-галерия ДАР и Дружеството на художниците ще представят изложба във фоайето на Дома на културата, която ще бъде през цялата седмица и ще може да бъде видяна от всички гости на фестивала. ,,Сън в лятна нощ" по Уилям Шекспир на театрално студио ,,Асара" с режисьор Петър Савчов, театър ,,Сълза и смях" с ,,Живот без сън" на Алдо Николай са в програмата за първите два дни, а входът е безплатен. На 22 юни е премиерата на книгата на Христо Красин, спечелила първата награда в конкурса ,,Голямата книга на малкия град" в категория ,,проза". Също на 22 юни ще гостува един изключително интересен театър от Италия - ,,С' Арца". Този спектакъл ще може да бъде видян на 23 юни в Камерната зала на ,,Сълза и смях", тоест тази година фестивалът ,,Перперикон" гостува и в София по този начин. На 23 юни от 19 ч. се играе авторският спектакъл на Александър Илиев ,,Монмъртър". Последната постановка в афиша на фестивала е ,,Драг и робът", постановка Красимир Ранков, също от 19 ч. на 24 юни. За следващия ден на Перперикон са предвидени хепънинг и арт-пърформънс.

Поради липса на средства и тази година няма да бъде връчена наградата ,,Златен Перперикон" за принос в българската и европейската култура.

http://fest-bg.com/


Днес пред Дома на културата в Кърджали бе открит 16-ия Международен фестивал на изкуствата ,,Перперикон". Организатори са сдружение ,,Окаста", община Кърджали и Дома на културата с финансовата подкрепа на Министерството на културата и със съдействието на фирми.

За нас е щастие, че за 16-и пореден път Кърджали става столица на българското и европейско изкуство, каза Петър Савчов, директор на фестивала. Когато преди много години започна той, никой не вярваше, че ще прерасне в ежегодно културно събитие. Тогава за пръв път бяхме на Перперикон, в един пресъхнал микроязовир, който много ни приличаше на античен театър. А нашите приятели селяните от Горна Крепост оряха черен път, за да разширяват нивите си. Сега вече там ниви няма, има паркинг, има и хубав път, отбеляза Савчов. Той поясни, че фестивалът е замислен като промоционално събитие и средство за социализация на древния културен паметник. Днес сме свидетели как Перперикон се посещава масово от туристи. Затова тази година поредното 16-о издание на фестивала е под надслов ,,Перперикон - потомците,,.

Фестивалът започна през 2001 и е жив до ден днешен, напук на кризата, на липсата на финансови средства, каза секретарят на общината Сезгин Бекир, който поднесе поздрави от името на ръководството на община Кърджали. Г-н Савчов и неговият екип продължават традицията на този уникален фестивал, започнал като театрален, а сега вече и артфестивал. В горещите дни на юни това събитие дава възможност на жителите на Кърджали, на жителите на областта, на целите Родопи, а защо не и на България да се насладят на едни страхотни театрални постановки и прояви на танцовото, балетното и сценичното изкуство.

Веднага след откриването на фестивала, художникът Хари Атанасов откри във фоайето на Дома на културата изложба, организирана съвместно от артгалерия ДАР и Дружеството на художниците. Тази година и ние се включихме в този фестивал като доброволци, за да подкрепим идеята за синтеза на изкуствата. Наскоро беше изказано едно интересно мнение, изречено от президента на България, че светът живее в студен мир. Това, което си мисля, че едно от опасните неща е, да започнем да живеем в състояние на студена култура, каза творецът. Ние  сме тук и показваме изложба - 13 художници с 20  картини живопис. Изложбата е малка, но платната са качествени тъй като художниците в Кърджали са на световно ниво, допълни Атанасов.

Веднага след това театрално-музикална формация ,,Асара" към Професионалната гимназия по икономика ,,Алеко Константинов" в Кърджали представи Шекспировата комедия ,,Сън в лятна нощ" с режисьор Петър Савчов. Младите хора дадоха всичко от себе си, вложиха много младежки дух и енергия в постановката. С нея младите театрали блестящо се представиха и в ХІI-ите национални ученически театрални празници в Шумен. Мултимедийните ефекти пък засилиха впечатлението за това, че театрали и зрители участват във вълшебен разказ за любовта в една магична лятна нощ.

http://www.novjivot.info/2016/06/20/%D1%88%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80-%D0%B3%D1%8A%D0%BB%D1%8A%D0%B1%D0%B8-%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B1%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%81-%D0%B7%D0%B0/

Hatshepsut

Културен фестивал "Перперикон" 2017


Хора от различни краища на България и доста чужденци се потопиха в атмосферата на енигматичния Перперикон в събота вечер. Скалният град на траките за пореден път стана сцена на огнено-винен ритуал, реализиран по европроект ,,Перперикон -дом на богове и хора". Сценарист и режисьор на възстановката ,,Огън и вино" е Любомир Фърков. В нея участват близо 30 души, като ролята на главния жрец изпълни актьорът Стелиян Николов, в момента директор на Хасковския театър.

Младите актьори се въплътиха в древни тракийци в убедителна и интересна хореография под ръководството на Васил Василев, директор на Дома на културата в Кърджали.

Музиката на спектакъла е дело на талантливия млад композитор Георги Стрезов, известен като автор на  филмова музика.Млади момичета и момчета демонстрираха с танц процеса на създаване на виното от  гроздобера, през обработката на плода до участието на вълшебната течност в обряда на върховния жрец. Най-атрактивната част бяха изпълненията на майстора на огнени ефекти Виктор Николов. А за светлинните ефекти и пиротехниката се погрижи фирма ,,Хризантема".

,,Драматичното действие отправя послания към присъстващите, че животът на хората преди векове и на днешните хора е в техните собствени ръце, сподели за ,,Нов живот" режисьорът Фърков. Ритуалът се изпълнява с едно опиянение, с един възторг, с повече вино и виното е силата, която кара огънят да се вдига горе до небето. Древните са вярвали в това, което им показва огънят и така са определяли бъдещето, предугаждали дали ще има войни, дали ще има плодородие, дали ще се родят много деца.

Ръководителят на археологическите проучвания проф. Николай Овчаров увери присъстващите, че културно-историческият туризъм на Перперикон се развива успешно и ще продължи да се обогатява, както с разкрития на нови обекти, така и с обогатяване на културни прояви. Той обяви 1 юли за Ден на Перперикон, който ще бъде отбелязван по достоен начин всяка година.

http://www.novjivot.info/