• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

03 July 2020, 22:56:34

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10906 Posts

Шишман
2546 Posts

Panzerfaust
440 Posts

Лина
417 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 15749
  • Total Topics: 1262
  • Online Today: 36
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 25
Total: 26

Проф. Александър Цанков

Started by Hatshepsut, 05 October 2018, 21:13:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Проф. Александър Цанков


Обругаван и хулен, проф. Цанков има своето място в историята
Част от народа го нарече ,,кръволок", но той защитава принципно политическите си позиции и недопуска анархията и улицата да подровят държавата. Противоречива личност, тия дни се изпълниха 130 години от рождението му
Александър Цанков е изявен български икономист, професор по политическа икономия в Софийския университет ,,Св. Климент Охридски". Същевременно той е политик и държавен деец на Царство България - водач на Демократическия сговор, а след това и на Народното социално движение, министър-председател на страната ни от 1923 до 1926 г.
Родното място на бъдещия професор по политическа икономия е малкото крайдунавско градче Оряхово, откъдето той започва земния си път на 29 юни 1879 г.  Следва право в Софийския университет ,,Св. Климент Охридски". След това специализира държавни науки и политическа икономия в Германия. Същевременно през този период той членува в Българската работническа социлдемократическа партия-БРСДП. Когато партията се разцепва минава към течението на широките социалисти, напускайки го през 1907 година.
Завърнал се в България Александър Цанков постъпва на работа в БНБ, а след това работи в Министерството на търговията и земеделието. От 1911 до 1923 година преподава политическа икономия в Софийския университет ,,Св. Климент Охридски", като е избран за професор по специалността през 1919 година. По време на Първата световна война 1914 -1918 година симпатизира на външнополитическия курс на Радославовото правителство, насочен към въвличане на България на страната на Централните сили във военните действия. Във връзка с това в периода 1915 -1918 година е назначен от радославистите за заместник-директор на Дирекцията за стопански грижи.
След края на световната война проф. Цанков е сред основателите на Народния сговор (1921 година), противопоставящ се на самостоятелното земеделско управление. Когато през май 1922 година е убит Александър Греков той е издигнат за председател на сговора. Участва дейно в подготовката на 9-юнския преврат през 1923 година. След успеха на преврата, чрез който е свалено земеделското превителство на Александър Стамболийски и той е убит в родното му с. Славовица, проф. Цанков става министър-председател на България, като поема и Министерството на народното просвещение.
Александър Цанков е сред инициторите за образуване на новата политическа формация Демократически сговор през август 1923 година. Въпреки положените големи усилия от негова страна не успява да се наложи като неин едноличен лидер. Същевременно още в първият месец от неговото управление избухват Юнските бунтове и инспирираното от Коминтерна Септемврийско въстание. В опита си да се справи с болшевишката опасност проф. Цанков прокарва по-късно в Парламента през януари 1924 година ,,Закон за защита на държавата", с който се обявяват за незаконни всички организации, поставящи си за цел насилствено вземане на властта в страната. През април с. г. с решение на Върховния касационен съд е разтурена БКП и е поставена извън закона.
Когато на 16 април 1925 година крайно настроените дейци на компартията извършват кървавия атентат в църквата ,,Света Неделя" правителството на Александър Цанков предприема ответни действия срещу комунистите. Същевременно използва атентата за да се разправи и с други свои политически опоненти и леви интелектуалци, сред които Гео Милев, Христо Ясенов, Йосиф Хербст и др. Репресивните действия на правителството довеждат до ответен ,,червен терор". В страната се появяват чети от анархисти, комунисти и леви земеделци и започват да извършват нападения срещу служители на властта. Същевремнно е направен неуспешен опит за покушение срещу цар Борис III в прохода Арабаконак. В резултат на предприетите ответни мерки от кабинета на проф. Цанков, за около година по-голямата част от въоръжените чети са разбити или разпръснати.
Във външнополитически план правителството на сговора се намира в почти пълна изолация, тъй като съседните балкански държави и Великите сили се опасяват, че то ще се стреми към реваншистка политика. Същевременно сръбската армия започва да се съсредоточава на границата с България. За да намали напрежението проф. Цанков признава сключената от Александър Стамболийски Нишка спогодба, но Белград продължава да подкрепя нелегалната българска опозиция. Същевремно Лондонските и Парижките банки отказват да дават заеми на изтощената от войната България. Близки връзки кабинета демонстрира единствено с режима на Мусолини в Италия, като Дучето обещава да сътрудничи на страната ни, за да бъде облекчен режима на репарациите по Ньойския договор.
През есента на 1925 година при т. нар. Петрички инцидент войските на съседна Гърция нахлуват на българска територия и окупират десет наши села. След намесата на Обществото на народите обаче, гърците са принудени да се изтеглят, както и да платят обезщетение на България.
Така се стига до януари 1926 година, когато Александър Цанков е принуден да подаде оставка на оглавявания от него кабинет. Веднага след това е съставено ново правителтво от умереното крило на Демократическия сговор, начело с Андрей Ляпчев, а проф. Цанков е избран за председател на 21 ОНС. На същия пост е издигнат и след изборите за 22 ОНС, спечелени отново от Демократическия сговор. От 15 май 1930 до 29 юни 1931 година той е министър на народното просвещение в кабинета на Андрей Ляпчев.
При разцеплениета на Демократическия сговор през 1932 година Александър Цанков възглавява едното от двете му течения, като наскоро след това го преобразува в самостоятелна политическа формация-Народно-социално движение, оглавявана от самия него. След 19-майския преврат през 1934 година партията на проф. Цанков е забранена заедно с останалите политически сили в страната. Поради тази причина той е принуден да премине към полулегална политическа дейност. Същевремнно се обявява в опозиция на монархическия режим отдясно, ратувайки за по-тясно икономическо и политическо обвързване на България с хитлеристка Германия.
След като на 2 септмври 1944 година се съставя правителството на Константин Муравиев Александър Цанков емигрира, като се установява във Виена. В столицата на Австрия на 16 септември 1944 година, с подкрепата на нацистка Германия той формира Българско правителство в изгнание, като към него се присъединява част от офицерския корпус, забягнал от страната. Когато Отечествения фронт, начело с комунистите взема властта, проф. Цанков е осъден задочно от т. нар. Народен съд на смърт. Същевремно през 1949 година той е принуден да напусне Австрия и заминава за Аржентина, където остава до края на живота си.
Поради напредналата си възраст, в началото на 50-те години на 20 век се оттегля от активна политическа дейност, след като преди това се опитва неуспешно да обедини усилията на всички български политически емигранти против отечесвенофронтовската власт в България.
Александър Цанков умира на 27 юли 1959 година в Аржентина, където е погребан от своите близки. След началото на демократичните промени у нас той е реабилитиран и присъдата му от Народния съд е отменена с решение № 243 на Върховния съд на Република България.
Като икономист научните интереси на проф. Цанков са насочени към стопанската история на страната ни, а също и на Европа. По-важни негови трудове са: ,,Македонският въпрос и Балканският съюз", излязъл от печат през 1906 година, ,,Войната на народите. Икономическа студия."-1916 година, ,,Нашите икономически интереси на Дунава и на морето."-1917 година, ,,Последствия от войната"-1919 година, ,,Политическа икономия"-1931 година, ,,Капитализъм и комунизъм."-1933 година, ,,Трите стопански системи. Капитализъм, комунизъм и национал-социализъм."-1942 година. Същевремнно той е автор на две мемоарни книги - ,,Моето време. Мемоари." и ,,България в бурно време-спомени."

http://bolgari.org/

Hatshepsut

05 October 2018, 21:14:26 #1 Last Edit: 26 June 2020, 22:20:39 by Hatshepsut


 Слeд Стeфан Стамбoлoв мoжe би най-oбpугаваната пoлитичecка личнocт в нoвата ни иcтopия e Aлeкcандъp Цанкoв. Дo 9.IХ.1944 г. тoй ce oпитва да oтгoваpя на нападкитe cpeщу нeгo главнo чpeз изявлeния в пeчата или oт тpибуната на Hаpoднoтo cъбpаниe, а пo-къcнo, пo вpeмe на пpинудитeлната cи eмигpация, ce залавя за пepoтo и пишe cвoитe мeмoаpи. Ваpиант oт тяx пoд заглавиe "Бългаpия в буpнo вpeмe" вeчe cтана дocтoяниe на бългаpcкия читатeл. В cлeдващата cи книга, oзаглавeна "Moeтo вpeмe", пpoф. Aлeкcандъp Цанкoв нe cи пocтавя за цeл да oпpавдаe или oнeвини дeйcтвията cи катo пoлитичecки и дъpжавeн дeeц, а да pазкажe за cвoeтo вpeмe, къдeтo игpаe активна poля в живoта на бългаpcкoтo oбщecтвo - oт началoтo на ХХ в. дo кpая на Втopата cвeтoвна вoйна. Aвтopът oтнoвo ce впуcка в пoлeмика cъc cвoитe идeйни пpoтивници и наpeд c тoва xвъpля oбилна cвeтлина въpxу малкo пoзнати мoмeнти нe cамo oт личния cи живoт, нo и oт пoлитичecката иcтopия на Бългаpия.

Hatshepsut

От нашата Download-секция може да свалите "Трите стопански системи" на проф.Александър Цанков:

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=downloads;sa=view;id=1141

Panzerfaust

Спасява България (за съжаление само временно)!

Similar topics (1)