• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

08 May 2021, 13:36:46

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12748 Posts

Шишман
4936 Posts

Panzerfaust
792 Posts

Лина
710 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 21090
  • Total Topics: 1331
  • Online Today: 120
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 55
Total: 56

Нещо любопитно...

Started by Hatshepsut, 03 October 2018, 07:20:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Кой е отнемал девствеността на девойките през вековете?


При древните скандинавски племена е съществувал следният обичай: при настъпването на нощта преди първата брачна нощ влъхва води девственицата в гората, пали огън и прави жертвоприношение на богинята Фрейе. Обредът се изпълнявал с жертвоприношение на предварително уловен лос или глиган. Чак след това отбран от влъхвите човек извършвал с девойката ритуалното сношение. Ако половият акт не е бил съпроводен с разкъсване на девствената ципа (химена) и последвало кръвотечение, тогава жертвоприношението на животното и актовият ритуал не са били признавани. При подобни случаи се е допускал и втори опит.

А ако и вторият е бил неудачен, тогава девойката е била обявявана за отхвърлена от боговете и това я е обричало на вечно и безнадеждно самотничество. В такива случаи и уговорката за брак е обявявана за недействителна. На разочарования жених започвали да му търсят нова жена.

В Древен Египет, Саудитска Арабия и много от другите мюсюлмански държави и досега се е съхранил обичаят за тържествена дефлорация, когато девствената ципа се разкъсва с показалеца на дясната ръка, обвита със специална бяла тъкан, чието единствено предназначение е да придобие ален цвят. При древноруския брачен обред е имало народен обичай най-старшият боярин (аналог на нашата дума "болярин", заможен, богат човек) да остане заедно с младоженците през цялата тяхна първа брачна нощ. Ако женихът не се справи със съпружеските си задължения, тогава бояринът е бил длъжен да го замести. Някога на Изток са живели специални хора с единственото професионално задължение да дефлорират девойки. Това трябвало да стане непосредствено преди да встъпят в законен брак. Лишаването от девственост се е считало за отговорна и опасна работа. В Северна Словакия, в Босна, Черна Гора невестите са лишавани от невинността си от близък приятел на младоженеца. Изпълняващият длъжността се е считал за главен и най-почетен гост на младоженците по време на сватбата.

Взимането на девствена жена в Тибет се е считало за нарушение на закона. Ако в селото са разбирали за такова нещо, са имали правото дори да прогонят младите. Считало се е, че до сватбата момичето трябва да се отдаде на не по-малко от двадесет мъже. Но съобщаването на съпруга за количеството на предбрачните партньори се е считало за неетично. В Океания по традиция младоженецът е пращал булката да ощастливи предварително няколко свои приятели. Идеята е те да изкарат с нея няколко незабравими нощи извън населеното място и чак като се върнат в селото се пристъпвало към сватбените тържества. При племена от остров Суматра бащата на булката е длъжен да я дефлорира преди сватбата. Задължително му помага чичото на невестата независимо от възрастта му. Случвало се е за ритуалната процедура около леглото на младоженката да се съберат до 25 мъже на възраст от 10 до 70 години. Известният културолог Мирча Елиаде отбелязва за ,,архаичните техники на екстаза" в книгата си ,,Шаманизма" и разказва за процедурата по отнемането на невинността в момента на посвещаване на девойка в шаман. ,,Момичето го разсъбличат, слагат го на легло, застлано с овчи кожи, покриват го с ароматни листа. През това време шаманите постоянно изговарят молитви и извършват с ръце специални магически движения. След това над бъдещата шаманка се накланят две възрастни и опитни шаманки и започват да смучат гърдите, корема и гениталиите ѝ с такава сила, че младото момиче достига до транс и степен на върховен екстаз. Едновременно с това я дефлорират".

В древна Индия процедурата по дефлорация се изпълнява от наети срещу заплащане хора, специално обучени на това ,,майсторство". Решението за отвеждането на девойката към такъв специалист се взимало единствено от майката. Отнемането на девствеността ставало с помощта на специален фалос от камък, дърво или друг материал. След това във влагалището на момичето се слагал специален набор от целебни листа и билки.

Прочети още : https://www.actualno.com/curious/koj-e-otnemal-devstvenostta-na-devojkite-prez-vekovete-news_735557.html

Hatshepsut

За какво говорят драсканиците, които несъзнателно правим


Когато водим разговор, слушаме лекция, присъстваме на събрание и в ръката ни се завърти химикалка, много от нас неусетно започват да си драскат нещо. Ако все още не сте изгубили този навик, поради наличието на смартфон в ръцете ви, вижте какво означават различните драскулки, които несъзнателно правим.

Парад на цифрите - загрижени сте единствено за материалните активи.

Нека винаги има слънце - парадоксално е, но настроението ви не е толкова розова, колкото изглежда. Вие имате нужда от повече топлина, грижа и внимание.

О, тези геометрични фигури - квадрати, диаманти, триъгълници подсказват за ясни цели и твърди убеждения. Такива фигури обикновено се правят от хора, които са свикнали открито да изразяват мнението си. Те се опитват да не се поддават на врага, имат практичен ум, добре развито логическо мислене и могат да заемат лидерски позиции. Нещо повече, симетричните форми означават ангажимент за точност и ред, благоразумие и способност да се планира всичко. В същото време, ако фигурите са със силно изострени и твърде резки ъгли, това подсказва за ясно изразена тенденция към агресия. Вашият проблем е прекомерната концентрация, която не ви позволява да се отпуснете.

Кръстове - кръстовете изразяват чувство за вина.

Спирали, окръжности, вълнообразни линии - проблемите на другите хора не ви интересуват. Вие сте много потаен и интровертен човек, не харесвате, когато другите се интересуват от вашите дела.

Гори, гори, моята звезда - звездата говори за оптимистичен характер. Такъв човек не се отказва и се опитва да се справи с трудностите бързо. В допълнение, подобна фигура демонстрира желание да привлече внимание към себе си.

Сред полето бреза се извисява - Тънките дървета с голи клони издават изгубени и разочаровани хора. Но разклонената корона и дебелото стъбло показват, че сте енергичен, весел чивек и в момента нищо не ви притеснява.

Сърца сред сърцата - чувствате се претоварени. Искате да прегърнете целия свят, но постоянно сдържате емоциите си. И колкото по-голямо е сърцето, толкова по-голяма е разликата между истинското ви лице и обичайната ви маска.

Пчелни пити - те говорят за търсенето на подреден живот, мир и хармония със себе си и света. В допълнение, тази фигура може да индикира желание да създадете семейство, което често не искате да признаете, дори и пред себе си.

Цветя и листенца - говорят за морал. Такива хора са симпатични и обичат да помагат на другите. Те също така са чувствителни и емоционални.

Шах мат - вие сте в неприятна или трудна ситуация. Искате да решите всичките си проблеми, тактикически като в шахмата. В същото време, ако такива фигурки често присътват сред вашите драскулки, може би страдате от скрити комплекси.

https://www.manager.bg/lyubopitno/za-kakvo-govoryat-draskanicite-koito-nesznatelno-pravim

Hatshepsut

10 любопитни факта за Бутан - една от най-изолираните страни в света


Мистериозната и живописна държава Бутан, разположена между Индия и Китай, е била затворена за туристи до 1974 г. Днес всеки, който има достатъчно пари и е готов да мине през доста формалности, може да я посети. И би си заслужавало - Бутан е държава с интересни особености. От Bright Side ни запознават с някои от тях.

В Бутан телевизията и интернетът са били забранени до 1999 г. Кралят обаче решил да промени правилото, тъй като било невъзможно населението да се държи съвсем изолирано от останалия свят. Бутан е последната страна в света, която започва да използва телевизори.

В страната няма бездомни хора. Ако някой загуби дома си, трябва просто да сигнализира на краля, който му дава земя, където да си устрои нов дом.

Бутан има национален дрескод. Мъжете носят тежки роби до коляното, а жените - дълги рокли. Социалният статус на един човек се демонстрира чрез цвета на шала, заметнат през лявото му рамо. Обикновените хора често носят бели шалове, а благородниците и монасите - жълти.Тютюнопушенето е абсолютно забранено. Отглеждането на тютюн също. Туристите, които искат да внесат цигари в страната, трябва да заплатят огромна такса.

Здравеопазването е безплатно. Прилага се както модерна медицина, така и традиционни народни методи за лечение.

Много бутанци не консумират месо, тъй като са будисти. Основната храна е оризът и по-специално червеният ориз, понеже белият не може да се отглежда на такава височина. Много се пие чай, в който се добавят подправки. Бутан си има Министерство на щастието, а качеството на живот се определя от баланса между професионалните и личните ценности.

Жените са уважавани и почитани в Бутан. Според традицията собствеността - дом, добитък и земя, се наследява от най-голямата дъщеря в семейството.

На бутанците им е забранено да се женят за чужденци. Кралят държи уникалността на народа да бъде запазена. По време на традиционната сватбена церемония монаси четат мантри, като се смята, че в процеса младоженците изграждат силна ментална връзка помежду си.В столицата на Бутан - Тхимпху, няма светофари. Това обаче не пречи на трафика. Има пътни знаци, всички от които са нарисувани на ръка.

https://www.expert.bg/10-lyubopitni-fakta-za-Butan---edna-ot-naj-izoliranite-strani-v-sveta-745055.html

Hatshepsut

Скритите значения на рицарските гербове


Всеки е слушал истории за смели рицари, пищни турнири и героични подвизи. Въпреки че историческата реалност е вероятно лишена от цялото това мечтание и възвишеност, идеята за рицарската доблест остава и до днес като нещо висше.

Светът на самите рицари, граничещ с магичното, опиянява мнозина и ги кара да копнеят по онези времена на чест и слава. А самият вид на тези бойци се е превърнал в символ на епохата - целите в доспехи, на кон, с меч, пика и щит. А на щита - герб.

Хералдиката е благородната наука за гербовете - родови и фирмени. Възникнали от феодална Европа, те са служели за разпознаване на рицарите, подписи на документи и семейна гордост.

Днес хералдиката не е така разпространена, но все пак тя привлича с онова усещане за чест и гордост, което приписваме на отминалите години на рицарство.

Допълнително с това е изключително любопитно значението на всичките тези гербове.

Тук ви прилагаме тълкуването на някои от най-разпространените символи, появявали се върху гербовете на рицарите, както и значенията на цветовете:

Цветове

Златно - щедрост и възвишеност на ума

Сребърно или бяло - мир и искреност

Червено - войнска чест, сила в боя и великодушие

Синьо - истина и лоялност

Зелено - надежда, радост, вярност в любовта

Черно - постоянство или скръб

Пурпур - кралско величие, суверенитет и правосъдие

Оранжево - достойнство и амбиция

Кестеняво - търпение в битката, водещо до победи


Символи

Жълъд - древност и сила

Мравка - силата на труда, мъдрост и провидение в делата на човек

Прилеп - Знание за силата на мрака и хаоса

Алерион (митично създание, подобно на орела, но без нокти и клюн) - Силата на волята и върховенството на ума

Антилопа - Хармония, политическа хитрост, мир

Мечка - Сила, хитрост и яростнла защита в името на слабите и беззащитните

Глиган - Смелост в боя, битка до последен дъх

Лък и стрела - способност да постигаш целите си, точност и военна сила

Бик, бизон - Доблест, смелост, щедрост

Пеперуда - Душа, дух

Котка - Свободолюбивост, предвидливост, смелост

Щъркел - Бдителност, вярност към рода/клана

Кинжал - Справедливост и войнска чест

Елен - Човек, който не би тръгнал на бой, освен ако не е провокиран, мир и хармония

Куче - Кураж, бдителност, вярност

Делфин - Старание, спасение, милосърдие, сърдечност

Гълъб - Мир, Светия дух

Орел - Благородство, смелост, бдителност; Човек със силен разум, бърз ум и разум

Слон - Голяма сила, духовитост, дълголетие

Перо - Знак на послушание и спокойствие

Риба - Добродетелност, честност, щедрост

Лисица - Хитрост, мъдрост, остроумие

Диамант - Превъзходство

Лук - Защита, смелост и сила

Козел - Човек, който побеждава чрез политика, а не чрез битки

Патица, гъска - Богатство, много ресурси

Ръка - Залог за вяра, искреност и справедливост

Арфа - Символ на връзката между земята и рая

Харпия - Гняв след провокация

Кон - Вярност към краля и родината; елегантност и сила

Подкова - Късмет, защита срещу зли духове

Ягуар - Силата да посрещнеш страховете си, сила

Кръстосани ключове - Пазител

Рицар на кон - Човек на пътешествие през живота, надмощие на духа над тялото

Лавров венец - Мир или триумф

Леопард - Смел и безстрашен войн, който печели в рискови ситуации

Светкавица - Бързина и сила

Лъв - Сила, смелост, чест, гордост

Лотос - Мистерия и истина, съвършенство, чистота

Русалка - Красноречие

Дъбово листо - Мъдрост, дълголетие, героизъм и много победи

Орхидея - Великолепие

Бивол - Храброст, щедрост, упоритост

Грифон (митично създание с глава, крила и нокти на орел и тяло на лъв) - Доблест и смелост до смърт, бдителност, пазител на съкровище

Пегас - Творчество, вдъхновение, посланик на Бога

Феникс - Възкресение, вечност

Сокол или ястреб - Човек, който не спира, преди да задачата да е свършена докрай

Овен - Авторитет, власт

Гарван - Божествено откровение, провидение

Роза - Знак на седмия син

Червена роза - Грация, красота, любов и страст

Бяла роза - Чар и невинност, чиста любов

Морско конче - Мощта на морето

Серафим - Слава, достойнство, чест

Змия - Мъдрост

Кораб - Пътешественик по море

Звезда - Човек от аристократичен произход, от Бога даден лидер, превъзходство

Слънце - Селиколепие и слава, фонтанът на живота

Лястовица - Бързина, готовност за действие, носител на добри новини

Лебед - Чистота, съвършенство, омайна любов

Меч - Справедливост и войнска чест

Магарешки бодил - Предизвикателство, инат, свободолюбивост

Тигър - Буйна храброст, опасен противник

Факла - Живот, светлина, истина и интелигентност

Дърво - Живот, връзка със земята

Еднорог - Абсолютно безстрашие и смелост

Крила - Бързина и защита

Вълк - Постоянство, което се възнаграждава, твърдост пред несгодите

Дракон - Пазител на съкровище, на ценности, традиции; древна мъдрост

https://www.webcafe.bg/lifecafe/istoriya/id_1799522610/slide_2_Skritite_znacheniya_na_ritsarskite_gerbove

long time ago

Не исках да отварям нова тема заради едно видео.
А то си е доста любопитно за тези, които не са чували за такова събитие.

През 70-те Мохамед Али е шампион по бокс в тежка категория.
Антонио Иноки е шампион по борба и кеч. Имаше информация в тогавашните спортни вестници за тази среща.
Единия иска да се боксира, другия го рита и иска да го свали да се борят. И така 15 рунда. Как е било организирано и как се е стигнало до такъв двубой...отдавна съм забравил, но има доста информация, която всеки може да си преведе
За някои е тъпотия, за други не е- превеждайки си коментари под видеото

повече има тук:
https://en.wikipedia.org/wiki/Muhammad_Ali_vs._Antonio_Inoki

и видеото

Hatshepsut

Умните също грешат


Повечето от нас вярват, че умните хора рано или късно постигат успех, независимо от грешките, които правят, и лошите решения, които взимат. Истината е, че това далеч не е така. Интелигентните хора определено имат предимство, но изненадващо голям брой от тях в крайна сметка саботират собствения си успех. Ето и пет от най-често срещаните причини, които стоят в основата на този странен феномен:

1. Мислят, че знаят всичко

Когато хората са убедени в това, че знаят всичко, от което някога може да имат нужда, те нямат причина да продължат да се учат и развиват. Това неизменно води до застой, а по-късно и до изоставане от жадните за знания хора, които никога не спират да се самоусъвършенстват.

2. Имат чувството, че другите са им длъжници

Хората, които смятат, че заслужават специално отношение от другите много често са представители на привилегировани прослойки на обществото - независимо дали става въпрос за богатство, социален статус или интелигентност. Този тип хора са склонни да чакат успехът сам да дойде при тях, вместо да влагат целенасочени усилия и труд, за да го постигнат сами.

3. Не поемат рискове

Понякога умните хора използват интелектуалните си способности, за да избягват риска на всяка цена, страхувайки се от нещата, които не могат да бъдат обяснени с логични средства и от всичко, което не разбират. По този начин обаче те пропускат множество възможности. Големите печалби често изискват поемане на големи рискове, което означава, че хората, които не са готови да хвърлят зарчетата, ще трябва да се примирят с посредствени резултати.

4. Прекаляват с анализите

Колкото сте по-умни, толкова по-голяма е вероятността да отделяте твърде много време за анализи и размисли върху всяко решение, което взимате, дори и то да е повече от очевидно. Разбира се, че е добре човек да не взима необмислени решения и да преценява внимателно възможните последствия от изборите, които прави, но хората, които прекаляват с анализите си създават проблеми, които преди това не са съществували. За напредъка няма по-голям враг от парализата, която произтича от прекомерните размисли.

5. Не развиват емоционалната си интелигентност

Хората с висока интелигентност много често гледат на всички други умения и възможности като на второстепенни. Те разчитат основно на своя IQ (коефициент на интелигентност), вместо да работят по своята EQ (емоционална интелигентност). В повечето случаи тези хора не са особено наясно с нещата, които се случват около тях, и с начина, по който поведението им влияе на ситуацията и околните.

Високата интелигентност е изключително ценен дар, но понякога тя кара умните хора да си мислят, че им е писано да бъдат успешни, когато това не е така. Без значение колко сте умни или с какви други ценни черти сте били благословени, трябва винаги да сте здраво стъпили на земята и да поддържате балансиран подход както към вашата професионална кариера, така и към личния си живот.

https://www.manager.bg/tehniki-za-uspeh/trayna-umnite-sshcho-greshat

Hatshepsut

17 August 2019, 21:36:32 #36 Last Edit: 01 April 2020, 20:12:28 by Hatshepsut
Птиците в световните митологични системи


Орнитологията е дял от зоологията, свързан с изучаването на птиците. В етимологичен аспект наименованието "орнитология" произхожда от гръцкото "орнитус" - "птица" и "логос" - наука. Орнитологията се диференцира на неоорнитология, т.е. класическата съвременна наука за изучаване на птиците и палеоорнитология - наука за изучаване на изкопаемите (фосилни) птици.

В различните световни митологични системи присъстват разнообразни орнитоморфни мотиви, които придават на птиците свещен характер и ги превръщат в обект на култова почит. Те олицетворяват свободата на Първотворството, властта на Боговете-демиурзи, вечните небесни тайни, стремежа на човешката душа към извисяване. В архетипната символика птицата олицетворява свободния, неспокоен дух и неопитомената човешка воля.

В представите на много древни народи птиците притежават функциите на медиатори - те са посредници между Боговете и хората и осъществяват хармонизирането на връзката между Божественото начало и човешката природа. В таоизма те олицетворяват безсмъртието на човешката душа и се свързва с представите за "Безсмъртните, които приемат образа на птици". В християнските религиозни представи с подобни функции са натоварени ангелите и цялото Божествено ангелско войнство. В иконографските традиции на християнството ангелът е атрибут на свети апостол и евангелист Матей. Като олицетворение на исвисеност и духовна чистота с ангелски криле се изобразява и свети Йоан Кръстител. Идеята "душа-птица" е характерна за религиите от Близкия Изток. В Корана думата "птица" е синоним на "съдба". Птицата е често срещан символ и в африканските ритуални маски, където притежава прерогативите на жизненост, виталитет, плодовитост.

Сакрализирането на птиците като митологичен персонаж се обуславя и от взаимовръзката им с дървото на живота. Разположението на птичите гнезда в короната му олицетворява не само йерархичния принцип на устройството на човешкото общество - те са динамичен израз на парадигмата "раждане-живот-смърт" и вертикалната етична структура "минало-настояще-бъдеще". В алегоричен аспект гнездото символизира дома, семейството, уседналия човешки бит, социалния статус, формирането на културни представи. Митологизирането на птиците се дължи и на факта, че са естествени природни унищожители на насекомите и вредителите на реколтата. От друга страна те са възприемани като зооморфен семантичен антипод на змията и олицетворяват противостоящото дуалистично взаимоотношение "небе-земя", "горе-долу".

ОРЕЛЪТ се счита за "първовърховен" представител на птичия свят и поради това изпълнява ролята на основен орнитоморфен атрибут на Боговете-демиурзи и на гръмовержците Зевс, Перун, Юпитер, Индра и др. В християнската религиозна система орелът е символен атрибут на свети Йоан Богослов и олицетворява бдителност, зорко око, господство, върховенство, победата над смъртта, стремежът на човешката душа към високи хоризонти и достигане до идеята за безсмъртието, Вечността, Божественото и непреходното.

СОКОЛ - в египетската митология съществува божество, на име Хор. Неговото гръцко име е "Хорус" и означава "Този, който е горе" или "Този, който е далече". Хор е изобразяван като божество с полиморфни характеристики - той има глава на сокол, носи короната на Египет и има ореол от слънчевия диск - доказателство за неговия соларен произход. Хор е смятан за господар на небето, а в египетската митология соколът е възприеман като семантичен аналог на бика. В християнската митологична система птицата е атрибут на свети Трифон Зарезан. В представите на древните индианци соколът е зодиакален знак, съответстващ на периода 21 март - 19 април (Овен в Индоевропейската зодиакална система). Той се характеризира с изразителни лидерски качества и умения за работа в екип.

ПАУН - птицата, която не може да пее, но все пак е най-красива в пернатия свят. Възприема се като семантичен аналог на лалето във флоралния свят.  Свързва се с представите за "Всевиждащото око", Окото на Бог, Светата Троица. В Южното небесно полукълбо съществува съзвездие, носещо името Паун ( лат. "Pavo"). Въведено е през XVII в.

ЛЕБЕД - в гръцката митологична система е смятан за орнитоморфен атрибут на Афродита, богинята на Зората. В славянската митологична система се свързва с богинята - майка, Лада / Леда. Считан е за олицетворение на грация, изящество, чистота, невинност. Черният лебед е символ на мрака и нощта, а белият - на светлината и деня. Амбивалентното съдържание в символните характеристики е доказателство за едновременното почитане на култа към живота и култа към смъртта. В Северното небесно полукълбо се намира съзвездие, носещо името "Лебед" (лат. "Cygnus"), което е наситено с многообразно митологично съдържание, продукт на различни световни културно-религиозни системи.

СОВА - притежава полиморфни характеристики в съдържанието си. Считана е за орнитоморфен атрибут на древногръцката богиня Атина Палада - сова и змия охранявали нейните покои. Птицата е символ на мъдрост, знания, достойнство, хладнокръвие и умение да се взимат трезви решения в критични ситуации. В славянската митологична система е атрибут на бог Саваот - върховно божество от соларен тип, смята се за асоциативна персонификация на Бог-Отец в Тринитарианството и концепциите за триединния Бог в лицето на Света Троица, както и на Бог Мраз, Старият Татко Коледа и др. В християнската религия аналог на бог Саваот е свети Сава. В славянската митологична система съществува богиня Сва, чиито атрибут също е совата. Богинята Сва притежава прерогативите на пра-родителка на Боговете, на Богиня-майка и върховно божество от хтоничен тип.

БУХАЛ - символ на научни знания, любознателност и ум. Счита се за орнитоморфен семантичен аналог на совата, с която образуват противостояща двойка. В индианската космология обхваща периода 23 ноември - 21 декември и съответства на зодия стрелец в индоевропейската зодиакална система. Считан е за орнитоморфен атрибут на жените-войни.

КЪЛВАЧ - в хороскопа на древните индианци е зодиакален знак, обхващащ периода 21 юни - 21 юли. Той е съответстващ на рака в индоевропейската зодиакална система. Най-ценните му качества са съпричастност, партньорство, преданост, лечител на природата. В алегоричен смисъл, кълвачът олицетворява механично натрупаните знания. Тъй като притежава хтонична принадлежност, в християнската митологична система олицетворява еретичните наклонности.

ГЪЛЪБ - притежава полиморфни характеристики в съдържанието си. В Новия Завет олицетворява Светия Дух и е орнитоморфен култов атрибут на Светата Троица. Гълъб и лилия символизират Благовещението и свети архангел Гавраил. Гълъб и маслинена клонка са символ на мира, но и знак, даден на Ной в Стария Завет като обещание от Бог, че Потопът е свършил и няма да се повтори. Гълъбът нерядко съпътства ритуалните практики със сватбена насоченост като символ на духовност, обич и брачно партньорство. Съвкупност от 12 гълъба олицетворява 12-те апостоли, мисионерството и проповедническата дейност. В Южното небесно полукълбо съществува съзвездие, носещо името Гълъб ( на лат. "Columba"). Намира се на юг от съзвездията Голямо куче и Заек.

СИНИГЕР - една от най-разпространените птици в България, наравно с домашния гълъб и врабчето. Сутрин се събужда преди всички, а песните му радват с многообразни звуци. Изключително издръжлива е по време на студ, но за древните българи синигерът е имал функциите на индикатор за спиране на снеговалежите. Синигерът е обект на култова почит в множество древни митологични системи. Считан е за орнитоморфен атрибут на Хермес и за семантичен аналог на кукуряка- ранният вестител, предвестникът на пролетта.

ОРЕХЧЕ - в народната лексика е познато и с името "мушитрънче", То е една от най-дребните птици в разред Врабчоподобни. Обитава ниски храсталаци и горски трънени местности. Малките му размери и закръглената му форма го превръщат в орнитоморфен аналог на ореха. Способността му да оцелява в трудни условия го превръща в символ на издръжливост.

ЧУЧУЛИГА - във фолклорните представи на народа ни е асоциативна персонификация на лятното утро, жътвата, саможертвата.

ГЪСКА - в представите на древните индианци е обект на култова почит и обхваща периода 23 декември - 21 януари. Съответствие е на зодиакалния знак козирог в индоевропейската система. Дивата гъска олицетворява хаоса и в много древни култури е възприемана като "Творец на Вселената" - тя снася Златното яйце, което е семантичен аналог на Слънцето и животворната Светлина, породена от него. С гъската се свързва целият Коледно-Новогодишен празничен комплекс в представите на народа ни. Тя е орнитоморфен аналог на свинята. В гностичните традиции е олицетворение на Светия Дух. Символ на бдителност и предпазливост. В Китай се асоциира с небесната синева, мъжкото начало и принципа "Ян". Използва се като апотропеен талисман за съхранение на брака и семейното щастие.

ГАРВАН - в представите на древните индианци е зодиакален знак, обхващащ периода 22 септември - 22 октомври. Съответствие е на зодиакалния знак "везни" в индоевропейските културни традиции. Гарванът и орелът образуват орнитоморфна противостояща двойка, но притежават и функциите на взаимнозаменяемост. Носител на амбивалентно съдържание в характеристиките си - символизира човешките страсти, но и човешките грехове. В гръцките културни традиции гарванът е считан за орнитоморфен атрибут на Аполон, бог на светлината. В Южното небесно полукълбо съществува малко съзвездие, носещо името Гарван.

ВРАНА - притежава амбивалентни характеристики в съдържанието си - символ на хитрост, ловкост, коварство, но същевременно на елегантност и изящество.. В Гърция олицетворява дълголетие, но и лоша вест. Във Франция и Италия е предвестник на нещастия, а в Индия - на смърт. В Северното небесно полукълбо съществува съзвездие, носещо името Врана ( на лат. "Corvus"), в което бе открит специфичен новороден кълбовиден звезден куп, който астрономите оприличиха като "динозавърско яйце".

КОРМОРАН - наименованието произхожда от латински - Morus capensis. В множество древни култури е възприеман като "Повелителят на птиците". Счита се за орнитоморфен атрибут на ораторското изкуство.

КУКУМЯВКА - във фолклорните представи на народа ни кукумявката е птица с хтонична принадлежност, атрибут на Баба Яга (тъмната страна на Богинята-майка) или на Морана - Богинята на смъртта. Счита се за предвестник на нещастия, болести и смърт.

КУКУВИЦА -  в архетипната символика олицетворява "блудния син" и идеята за вечното завръщане, мъдростта и опита, натрупани по пътя към дома.

ПРИЛЕП - олицетворява хтоничното начало и задгробния живот, орнитоморфен атрибут на свети архангел Михаил.

СЛАВЕЙ - в повечето световни култури славят е приказен персонаж, семантичен антипод на пауна. Той не се отличава с ярка красота, но пък песните му са най-красивите в птичия свят. Славеят е смятан за олицетворение на песенното творчество и музиката. Орнитоморфен атрибут на Орфей. За негов инсектоиден аналог се счита щурецът. В някои етно-региони от територията на България славеят е популярен с народното наименование "бюлбюл".

ЩЪРКЕЛ - олицетворява народните представи за дълголетие, родова памет, семейно щастие. Предвестник на пролетта, обновлението в природата и Христовото Възкресение. Нерядко се свързва с пожеланието за раждане на дете. Атрибут на Бабинден, Младенци и Благовещение.

ЖЕРАВ - счита се за предвестник на плодородие и живителна влага. В Индия е олицетворение на зимата, а в китайските културни традиции се свързва с представите за дълголетие, със смъртта и прехода на човешката душа в отвъдното. Оригами, изобразяващи жерав, са символ на сбъдване на съкровено желание. В Южното небесно полукълбо съществува съзвездие, носещо името Жерав ( на лат. Grus"). До XVI в. е смятано за част от съзвездието Южна риба, поради което не е носител на самостоятелно митологично съдържание.

ВРАБЧЕ - в представите на древните индуси се свързва с изобилието и пестеливостта. Олицетворява адаптивността на птиците и способността им да оцеляват в урбанистична среда, привързаност към човека. Атрибут на стопанина на дома. В културните представи на древните гърци врабчето е възприемано като един от орнитоморфните атрибути на Богинята на Зората, Афродита, заедно с лебеда и гъската.

ЛЯСТОВИЦА - олицетворява надеждата, пролетта, обновлението в природата, лесна възприемчивост към новото, адаптивност в урбанистична среда.Като прелетна птица, тя е символ на цикличността - в природата, в човешкия живот и във Вселената. За много Ренесансови художници лястовиците са любим персонаж в натюрмортите с пеперуди и гирлянди от цветя - олицетворение на единството между флорален, инсектоиден, орнитоморфен и др. аспекти на религиозния култ.

ЧЕРВЕНОШИЙКА - възприема се като асоциативна персонификация на Христовото Разпятие. В алегоричен аспект се смята, че птицата кацнала върху главата на Христос по време на Неговото Разпятие и наранила шийката си от тръните на венеца му.

ЧУЧУЛИГА - олицетворява утрото, изгрева, новия ден, началото , летните трепети и любовното щастие. Нерядко се възприема като покровител на песенното творчество, на гласовата надареност, на вербалната магия.

https://nikitova-art.com/faq-ikons/736-ptitzite-v-svetovnite-mitologichni-sistemi.html

Hatshepsut

Музикалният талант е пряко свързан с интелигентността


Колкото по-дълго детето учи музика, толкова повече се увеличава интелекта му

Хората с музикален талант имат по-висок коефициент на интелигентност, установи ново изследване.
Ако сте наистина добри в това да разпознаете дадена мелодия и ако сте чувствителни към ритмите, то тогава е много вероятно вие да имат висока невербална интелигентност, са установили психолози в изследване по въпроса. И тук няма особено значение дали сте преминали през музикално обучение, музикалните наклонности са свързани с по-висок коефициент на интелигентност.

Тези заключения са направени след научно изследване, което е проучило внимателно интелекта и музикалните способности на 133 участници. От тях половината са били преминали през някаква форма на музикално обучение. Предишни изследвания бяха установили, че музикално обучените деца и възрастни се представят значително по-добре на тестовете за интелигентност от останалите деца и възрастни. В допълнение се оказва, че колкото по-дълго е продължило музикалното обучение, толкова повече се е увеличила интелигентността.

"И музикалните наклонности и интелигентността имат значителни генетични компоненти, които до голяма степен се припокриват. Специфичните генотипни структури все още не са достатъчно добре разбрани, но вече се знае, че интелигентността е до голяма степен унаследима, като влиянието на генетичния фактор се увеличава от 50% в детска възраст до 80% в зряла възраст".

https://www.noviteroditeli.bg/da-pogovorim-novini/vsichki-vzrasti/muzikalniyat-talant-e-pryako-svrzan-s-inteligentnostta

Hatshepsut

Най-красивата библиотека в света – Клементинум в Прага


Библиотека Клементинум в Прага е със сигурност една от най-красивите в света.

Клементинум е исторически комплекс от сгради в центъра на Прага, разположен непосредствено до Карловия мост. Историята му започва от параклис, посветен на св. Климент през XX век. През Средновековието на това място е основан Доминикански манастир, който бил преобразуван в йезуитски колеж през 1556 г. През 1622 г. йезуитите преместват библиотеката на Карловия университет в Клементинума и колежът се слива с университета през 1654 г. Йезуитите остават тук до 1773 г., когато Клементинум е превърнат в обсерватория, библиотека и университет от австрийската императрица Мария-Терезия.

Бароковата библиотека в Клементинум е отворена за пръв път през 1722 година, като част от Йезуитския университет. Тя пази над 20 000 тома от предимно чужда теологическа литература от началото на XVII век до наши дни.

През 1781 година тук е открита библиотека на Чешката литература с директор Карел Рафаел Унгар. Някои от най-старите книги тук са изпратени на Google за сканиране и ги има в Google Books.

Тъй като библиотеката е рядко и малко познато съкровище, тя се свързва с няколко малко познати факта: Клементинум е бил третият най-голям йезуитски колеж в света; той е най-старата метеорологична станция в Чехия и записването на местното време започва тук през 1775 г., като продължава да функционира и днес; Клементинум е споменат в един от романите на испанския писател Хорхе Луис Боргес.https://magnifisonz.com/2017/04/15/най-красивата-библиотека-в-света-клем/

Hatshepsut

Най-бързите мравки в света живеят в Сахара


Скоростта им може да достигне 0,855 метра в секунда

Сребристите мравки от Сахара спечелиха короната за най-бързите в света, като скоростта им може да достигне 0,855 метра в секунда, установи германско изследване, цитирано от Франс прес.

Харалд Волф и Сара Пфефер от университета в Улм успели да заснемат на видео невероятните атлетически способности на тези насекоми. Те постигали скорост, равна на 108 пъти от телесната им дължина, измината за 1 секунда. Официалното наименование на вида е Cataglyphis bombycinas. Той беше познат на учените и със способността му да броди из дюните в търсене на храна при температури от 60 градуса по Целзий. Немските учени изследвали мравките в тяхно местообитание в пустинята в Тунис. Било установено, че тези спринтьорки са по-бързи, когато температурите са по-високи. Докато на студено и в лабораторни условия техните постижения се понижават до 0,057 метра в секунда.

Цялата техника на атлетичните мравки се криела в крачетата им. Те се оказали изключително пъргави и можели да осъществят до 47 стъпки в секунда. При необходимост мравките преминавали в галоп, когато за известно време и шестте им крачета се озовавали във въздуха, като се изтласквали от земята само за 7 милисекунди. И всичко това при идеален синхрон.

https://www.standartnews.com/lifestyle-lyubopitno/nay-brzite-mravki-v-sveta-zhiveyat-v-sakhara-404245.html

Hatshepsut

20 October 2019, 22:15:31 #40 Last Edit: 11 April 2020, 21:01:48 by Hatshepsut
Те са най-умните птици на планетата

Решават сложни логически задачи, говорят, смеят се, емпатични са


Ravenmania - Nevermore!

Гарванът отдавна се свързва със смъртта и тъмните поличби, но истинската птица донякъде е загадка. Предлагаме ви 7 увлекателни факти за гарваните, които ще ви накарат да ги понаблюдавате с интерес днес в парка или в кварталната градинка.

1. Гарваните са едни от най-умните животни.
По интелигентност могат да се сравняват само с шимпанзетата и делфините. Доказват го много опити с черните големи птици, в които те извършват поредица от много сложни и точно преценени своевременни движения, за да достигнат до храната си (вижте двата уникални клипа по долу). В дивата природа гарваните бутат скали върху хората, за да не стигнат до гнездата им, крадат риби от мрежи, пуснати в заледени водни басейни и се правят на умрели до труп на бобър, за да откажат други хищни птици от вкусно угощение.

2. Гарваните могат да имитират човешката реч.
В плен гарваните могат да се научат да говорят по-добре от някои папагали. Те имитират и други шумове, като например автомобилни двигатели. Известно е, че гарваните имитират ,,езика" на вълци или лисици с хитроумна цел: да ги привлекат към трупове на животни, които гарванът не е в състояние да оглозга сам. Когато хищникът се нахрани, гарванът получава остатъците.

3. Гарваните са изключително игриви.
В Аляска и Канада са наблюдавани гарвани, които използвали покрити със сняг покриви като пързалки. В Мейн те са били видени да се търкалят по снежни хълмове. Често играят с други животни като вълци, видри и кучета. Гарваните дори правят играчки - използват пръчки, клони, топки за голф или камъчета, за да играят помежду си или сами. А понякога просто се присмиват на други същества, защото са им смешни.

4. Гарваните правят странни неща с мравки.
Те лежат в мравуняци и се търкалят в тях, оставят се мравките да ги полазят или пък ги размазват с човките си по перата си. Този номер го правят сойките и враните. Орнитолозите не са съвсем наясно защо гарваните правят това. Хипотезите са от допускането, че мравките са като инсектицид и фунгицид за птицата, до факта, че секрецията на мравките действа успокояващо на птичата кожа.

5. Гарваните използват жестове за общуване.
Изследване на австрийски учени установи, че гарваните сочат с човките си, когато искат да покажат предмет на друга птица, точно както правим с пръсти. Те също държат предмет, за да привлекат вниманието на друга птица.

6. Гарваните са адаптивни.
Те могат да живеят в най-различни местообитания, от снежните полета до пустинята, из планини и гори, в големия град. Те са всеядни чистачи: ядат риба, месо, семена, плодове, мърша и боклук. Комбинативни са: единият гарван ще разсее другото животно например, а другият ще открадне храната му. Живеят около 17 години в дивата природа и до 40 години в плен.

7. Гарваните проявяват съпричастност един към друг.
Въпреки своята пакостлива природа, гарваните изглеждат способни да изпитват съпричастност. Когато приятелят на гарвана загуби в битка, те сякаш утешават победения. Те също така помнят птици, които са им харесали и могат да ги познаят дори три години след срещата им.


Smartest Bird (the intelligent raven solves the puzzle)


Causal understanding of water displacement by a crow

https://spisanie8.bg/наука/2019/1016/те-са-най-умните-птици-на-планетата.html

Hatshepsut

Перлените облаци


Ha пpъв пoглeд cнимĸaтa изглeждa ĸaтo aбcтpaĸтнa pиcyнĸa. Bcъщнocт oбaчe тя e peaлeн ĸaдъp нa фoтoгpaфa Π. M. Xeйдън. Зacнeтa e нa 3 янyapи и пoĸaзвa peдĸитe пepлeни oблaци нaд Швeция.

Toлĸoвa e впeчaтлявaщa, чe NАЅА я пyблиĸyвa в pyбpиĸaтa cи ,,Cнимĸa нa дeня" нa 10 янyapи 2020 г.

Яpĸи oблaци в пpeливaщи ce цвeтoвe oбcипaxa нeбeтo в paйoнa нa oĸpъг Ямтлaнд нa 3 янyapи 2020 г. Peдĸият фeнoмeн e извecтeн ĸaтo пepлaмyтpoви oблaци (mоthеr-оf-реаrl). Toзи пpяĸop идвa oт пpилиĸaтa нa цвeтoвeтe им c тeзи нa вътpeшнocттa нa пepлeнa мидa. Bъпpeĸи чe тaĸивa глeдĸи ce нaблюдaвaт мнoгo pядĸo, тeзи oблaци няĸoлĸo пъти oцвeтиxa нeбeтo в Ceвepнoтo пoлyĸълбo пpeз тaзи зимa.

Kaĸ ce oбpaзyвaт?

Hayчният тepмин зa явлeниeтo e пoляpни cтpaтocфepни oблaци. Te oбaчe ce cpeщaт нe caмo нaд пoляpнитe oблacти. Чecтo ce нaблюдaвaт нaд Шoтлaндия и дopи oщe пo нa юг, в Mидлaндc, Aнглия.

Oт NАЅА oбяcнявaт: ,,Πepлeнитe oблaци ce фopмиpaт в ниcĸитe cтpaтocфepни нивa, ĸoгaтo Cлънцeтo e близo дo xopизoнтa." Cтpaтocфepaтa e втopият пo виcoчинa cлoй в aтмocфepaтa, cлeд нaй-ниcĸия, ĸoйтo ce нapичa тpoпocфepa. Πopaди фaĸтa, чe Cлънцeтo тpябвa дa e близo дo xopизoнтa, тaĸивa oблaци ce oчaĸвaт пpeди изгpeв и cлeд зaлeз.


Слоеве на атмосферата

Πepлeнитe oблaци ca виcoĸи – нa мeждy 15 000 м. и 25 000 м. виcoчинa. Ha тeзи виcoчини oбиĸнoвeнo нe ce фopмиpaт oблaци, тъй ĸaтo cтpaтocфepaтa, зa paзлиĸa oт тpoпocфepaтa, e cyxa и пpoзpaчнa. Koгaтo тeмпepaтypaтa пaднe дo пoд -85˚С oбaчe, мoлeĸyлитe ce пpeнapeждaт и фopмиpaт ĸpиcтaлчeтa в нaй-чecтo бeзoблaчнaтa дoлнa чacт нa cтpaтocфepaтa. Te ca мнoгo пo-мaлĸи oт ĸpиcтaлчeтaтa, фopмиpaщи oбиĸнoвeнитe oблaци. Зapaди тoвa пpeчyпвaт cвeтлинaтa пo cпeцифичeн нaчин, ĸoeтo пpичинявa xapaĸтepния им лyминиcцeнтeн вид.

Зapaди гoлямaтa им виcoчинa и извивĸaтa нa Зeмятa, тeзи oблaци oтpaзявaт cвeтлинa, идвaщa oт Cлънцeтo, ĸoгaтo тo вeчe e пoд xopизoнтa. Πpeчyпвaнeтo нa cлънчeвaтa cвeтлинa вoди дo paзпpъcвaнeтo ѝ, пoдoбнo нa paзпpъcнaтa cвeтлинa, пoпaднaлa въpxy нaĸлoнeн диcĸ. Зaтoвa и цвeтoвeтe ca пoдoбни. Kpacивoтo явлeниe oбaчe ĸpиe oпacнocт.

Зaщo ca oпacни?

Kpacивaтa cнимĸa, пyблиĸyвaнa в caйтa нa NАЅА, e cнимaнa в Ceвepнoтo пoлyĸълбo, нo явлeниeтo e пo-чecтo cpeщaнo в Южнoтo. To e eднa oт пpичинитe, тaм oзoнoвият cлoй дa e мнoгo пo-изтънял, oтĸoлĸoтo нaд Ceвepнoтo.


Bъпpeĸи дaннитe зa cмaлявaщa ce oзoнoвa дyпĸa нaд Южнoтo пoлyĸълбo, тя вce oщe e cъc знaчитeлнo paзмepи. Mepнaтa eдиницa зa измepвaнe нa дeбeлинaтa нa oзoнoвия cлoй ce нapичa Дoбcън (DU). Koлĸoтo пo-гoлямa e тя, тoлĸoвa пo-дeбeл e oзoнoвият cлoй нa ĸoнĸpeтнoтo мяcтo. Ha изoбpaжeниeтo cинятa зoнa e тaзи c изтънял oзoнoв cлoй

Oзoнoвият cлoй игpae poлятa нa щит пpoтив вpeднитe влияния нa cлънчeвитe лъчи. Haличиeтo нa cтpaтocфepни oблaци oпocpeдcтвa xимични peaĸции, ĸoитo cпoмaгaт зa paзpyшaвaнeтo нa oзoнoвия cлoй.

Maлĸитe ĸpиcтaлчeтa, ĸoитo фopмиpaт тeзи oблaци, cъздaвaт бaзa зa пpoтичaнe нa xимични peaĸции мeждy oзoнa, xлopa и бpoмa. Πocлeдния ниe вĸapвaмe в aтмocфepaтa чpeз yпoтpeбaтa нa вeщecтвa ĸaтo xлopoфлyopoвъглeвoдopoди (СFС) в aepoзoли и xлaдилни мexaнизми. Бeз cтpaтocфepнитe oблaци, дeйcтвиятa, вoдeщи дo paзpyшaвaнe нa oзoнoвия cлoй, биxa били нeзнaчитeлни.

Гoлям пpoблeм e тoвa, чe, вeднъж вĸapaни в aтмocфepaтa, СFС гaзoвeтe ocтaвaт тaм oщe 50 гoдини. Πpeз тoвa вpeмe тe пpoдължaвaт дa взaимoдeйcтвaт c oзoнoвия cлoй вceĸи път, ĸoгaтo ce фopмиpaт тaĸивa oблaци.

Eтo зaщo e вaжнo нe caмo дa ce нacлaдим нa ĸpacивитe ĸaдpи oт явлeниeтo, нo и дa пoзнaвaмe вpeдитe, ĸoитo тo пpичинявa. Taĸa ниe мoжeм дa oгpaничим дo гoлямa cтeпeн нaшия ,,пpинoc" зa пoдoбни eĸoлoгични пpoблeми.

Явлeниeтo e мнoгo пo-pядĸo cpeщaнo oт Ceвepнoтo и Южнoтo пoляpнo cияниe. Beднъж видянo oбaчe, тo ниĸoгa нe ce зaбpaвя.

https://www.kaldata.com/

Hatshepsut

31 March 2020, 15:09:06 #42 Last Edit: 10 April 2020, 18:58:57 by Hatshepsut
ЧЕТИРИ ШОКИРАЩИ ИСТОРИЧЕСКИ СЪВПАДЕНИЯ

Случайност или промисъл, никой не знае. Вижте някoлко супер странни съвпадения от човешката история, които ни карат да си мислим, че някой наистина се прави вселенски шеги с нас, хората.

1. Предсказаната гибел на ТитаникТрагичната история на Титаник е известна по цял свят. Това, което мнозина не знаят обаче е, че съществува роман със заглавие ,,Безсилието, или гибелта на Титан". Книгата е написана от Морган Робъртсън през 1898 г. – 14 години преди истинската катастрофа на лайнера с айсберг в нощта на 14 април 1912 г.

Романът е смятан за литературно пророчество за съдбата на корaба. Съвпаденията между него и случилото се с Титаник не са свързани само с имената им. Някои от подробностите в книгата са изумително сходни с тези в реалната история на лайнера.

В нея се разказва за Титан – най-големият за времето си кораб с дължина 800 фута. Корабът Титаник от своя страна е бил дълъг 882 фута. Както плавателният съд в художественото произведение, така и реалният кораб, са били описвани като практически ,,непотопими". Максималната скорост и на двата е била 25 възела.

Титаник е имал 20 спасителни лодки, които фактически са могли да спасят едва половината от 3500-те души на борда му при възникването на катастрофа. Титан в сюжета на книгата е разполагал с 24 спасителни лодки, които били по-малко от половината необходими да поемат капацитета му от 3500 пътници.

Съдбата и на двата плавателни съда е фатална. Изумително: Титан в книгата също потъва, след като се сблъсква с айсберг, и повече от половината пътници на борда намират смъртта си, поради недостига на спасителни лодки.

2. Президентът Линкълн и президентът КенедиЕйбрахам Линкълн е избран за президент на САЩ през 1860 г. Джон Кенеди е избран за президент през 1960 г., или точно сто години по-късно.

Политиката на двамата е силно свързана с правата на гражданите. Съпругите и на двамата губят децата си, докато живеят в Белия дом. Фамилното име на секретарката на Линкълн е било Кенеди. Фамилното име на секретарката на Кенеди е Линкълн.

И двамата загиват в атентати от смъртоносен куршум. И двамата биват убити от южняци. Джон Уилкс Буут, който убива Линкълн, е роден през 1838 г. Лий Харвей Осуалд, който убива Кенеди, е роден през 1939 г. И двамата убийци са известни с трите си имена. Имената на убийците се състоят от 15 букви. (на англ. език).

Линкълн е убит след театралната постановка ,,Форд". Кенеди е убит в колата си. Моделът е ,,Линкълн" и е произведен от ,,Форд". Линкълн е убит в театър, след което убиецът се скрива в склад. Кенеди е застрелян, след което убиецът се скрива в театър. И двамата убийци са убити преди процесите срещу тях.

И двамата биват наследявани на поста си от хора с фамилията Джонсън. Андрю Джонсън, който наследява Линкълн, е роден през 1808 г. Линдън Джонсън, който наследява Кенеди, е роден през 1908 г.

3. Кралят и кръчмарят

Италианският крал Умберто Първи очевидно нямал нищо против да слиза сред народа си. Една вечер той се отбил в малък ресторант в Монца. Монархът едва ли е очаквал, че в ресторанта ще се сблъска със... себе си.

Всъщност пред него стоял втрещеният собственик на заведението, който физически бил абсолютен двойник на краля. Двамата седнали и започнали да обсъждат странното съвпадение, като с удивление откривали нови и нови прилики помежду си.

Били родени на една и съща дата – 14 март 1844 г., в същия град, били женени за жени с името Маргарита, а черешката на тортата била, че кралят бил коронован в същия ден, в който собственикът отворил ресторанта си. Все факти, достойни за роман на Дюма.

Било им писано обаче да споделят още нещо. На 29 юли 1900 г. Умберто Първи бил уведомен, че неговият добър познайник ресторантьорът бил убит с изстрел при неизяснени обстоятелства. Кралят се натъжил от кончината на астралния си двойник, но уви, нямал много време за скръб. Същия ден бил застрелян при атентат.

4. Марк Твен и кометатаСамюъл Клемънс, познат повече под псевдонима Марк Твен, наистина е роден под щастлива звезда и по-точно под знака на Халеевата комета. Великият писател идва на този свят на 30 ноември 1835 г. по време на едно от цикличните посещения на Халеевата комета във вътрешността на Слънчевата система.

Бащата на Том Сойер често казвал, че е дошъл и ще си отиде заедно с кометата. Предсказанието се сбъдва и Марк Твен умира на 21 април 1910 г. – ден след като кометата се завръща.

Случайност или не – в идеята за душата като пътник в Космоса има много романтика, изключително подходяща за творец от неговия ранг.

http://svetovnizagadki.com/

Hatshepsut

10 двойки от царството на животните, които остават заедно завинаги

Да, хората са способни на истинска привързаност, любов и себеотдаване. Ние обаче далеч не сме единственият (и идеален) пример за вечна вярност.

Множество видове от царството на животните, които са моногамни и дори романтични, остават със своя партньор завинаги. В добро и зло, докато смъртта ги раздели.

ПингвиниТези птици имат големи топли сърца, пълни с любов. Нищо че живеят сред студовете и ледовете на Антарктида. Те си избират един партньор и остават с него години наред. Мъжкият, както и женският пингвин, се редуват при мътенето на яйцето и при храненето на малкото пингвинче.

Белите лебедиЛебедите остават верни на своя брачен партньор през целия си живот. Техният семеен живот включва приятелство, грижа за другия и състрадание.

ОрлитеНе случайно орелът е национален символ на САЩ. Тези птици са наистина лоялни и верни брачни партньори.

АлбатросиАлбатросите очевидно знаят тайната как да запазят любовта силна – дългите "командировки" на мъжкия и шантавите, но страстни ритуални танци на женската.

ГибониТе създават изключително здрави връзки и освен това живеят на равни начала.

ВълциМъжките вълци са изключително грижовни към своите партньорки. Само смъртта може да ги раздели.

БобритеTe живеят в матриархални семейства. При тях тайната за дългата и щастлива връзка се крие във вродената мъдрост на женската.

ГургулицаЛюбовта на гургулиците често се възпява в литературата и изкуството и определено съществува причина за това. Те са се превърнали в символ на предаността. Известната поема на Шекспир "Фениксът и костенурката", е вдъхновена от тях.

СовитеМъжката сова обикновено ухажва женската почти една година. След това построява гнездо и кани женската в новия дом. Ако тя го хареса и двойката си отгледа наследник, мъжкият поема водещата роля и се грижи за цялото семейство.

ЛисицитеВ случай че женската лисица умре, мъжката няма да си потърси нова партньорка и ще остане сама до края на живота си.

https://www.obekti.bg/zemya/10-dvoyki-ot-carstvoto-na-zhivotnite-koito-ostavat-zaedno-zavinagi

sekirata

26 May 2020, 22:30:36 #44 Last Edit: 27 May 2020, 11:24:17 by Hatshepsut
ТЕСТ: ПЪРВОТО ЖИВОТНО, КОЕТО ВИДИТЕ В КАРТИНКАТА, ЩЕ РАЗКРИЕ СЪЩНОСТТА НА ВАШАТА ЛИЧНОСТ
Погледнете картинката и намерете с поглед своето Първо животно. После прочетете в текста какво символизира то.


Нашите инстинкти имат непосредствена връзка с личността, която представляваме – пред себе си и пред околния свят. Ето защо много често Очите ни – инстинктивно – се насочват първо към най-близкия, т.е. най-познатия ни обект. И първо него го различават. Затова и първото видяно Животно може да бъде съотнесено към нашата най-изявена, но и най-съкровена вътрешна и външна същност.


1. Жираф

 
Ако първото животно, което сте видели, е Жираф, то значи, че:

Вие се отнасяте към типа хора, които "живеят просто, но мислят възвишено". Вие сте здраво стъпили на земята, но въпреки това мисълта Ви лети из висините - имате висок полет на мисълта.

Поставяте пред себе си високи цели и знаете, че можете да постигнете най-големите висоти, да извършите големи дела и да бъдете най-успешните в своето обкръжение.

Държите се настрана от низки хора, долни интриги и досадни сплетни. Избирате мъдро своите битки и на фона на другите винаги действате с голямо достойнство, чест и лекота.


2. Лъв

Ако първото животно, което сте видели, е Лъв, то значи, че:

Вие сте личност, която с право може да бъде наречена "Царят на Дивата Природа". Вие сте този, който притежава храбро сърце, който е способен да се противопостави на несгодите и който никога няма да избяга от предизвикателствата на живота.


Източникът на Вашата сила не е само физическото или материалното положение, но и дълбоката вяра, че винаги можете да разчитате на себе си. Вашата личност може би е способна да плаши другите, но онези, които Ви обичат, знаят, че имате златно сърце. То Ви дава сила винаги истински да се грижите за близките си хора.

С няколко думи - в сърцето Ви живее Лъв! Див, силен и благороден!

 
3. Камила


Ако първото животно, което сте видели, е Камила, то значи, че:

 
Вие сте човекът, който никога не се предава - каквото и да се случва с него. Камилата може да оцелява и в най-суровите условия, като при това действа винаги с мъжество, спокойно и уравновесено, демонстрирайки голямо трудолюбие и издръжливост.

Вие сте способни да излезете от всички житейски неприятности с усмивка на лицето, понеже дълбоко в себе си имате увереност, че сте по-силни от всяка несгода. Вероятно животът Ви праща най-страшните бури, но когато пепелта от вихрите се уталожи, става ясно, че Вие сте победителят.
Да, Вие винаги сте готови да изминете още един километър, за да помогнете на другия човек, но, ако осъзнаете, че той Ви използва само в свой интерес, то много лесно можете да го хвърлите от гърба си, закопавайки го при това дълбоко под земята...


4. Слон


Ако първото животно, което сте видели, е Слон, то значи, че:
 
Вие сте човекът, който наистина притежава много дълбока личност. Вие сте този, комуто е комфортно в собствената му кожа и който е уверен във вътрешната си сила. Вие не сте от тези, които се отвличат от дреболии и дребнавости, а винаги се фокусирате върху по-широката перспектива и следвате неотклонно поставената си цел.

Ако някой се опита да Ви застане на пътя – той просто идея си няма какво го чака! Вие прощавате, но не забравяте! Независимо че Вашата личност винаги внушава страх и уважение у повечето околни, когато сте в компанията на хора, на които имате доверие, Вие се проявявате като много весел, остроумен и отзивчив човек.

 
5. Прасе

 Ако първото животно, което сте видели, е Прасе, то значи, че:

 
Вие сте човек, който може да бъде охарактеризиран като отличаващ се с мощен интелект и остър ум. Това животно често бива недооценено, но то се явява едно от най-находчивите същества, притежаващи, освен това, и изключително силен характер.


Природата Ви е дарила  със силна воля и способност да оцелявате при най-различни обстоятелства. Разбира се, понякога се съмнявате в собствените си способности, но никога няма да позволите на никого да Ви убеди, че няма да се справите с работата, с която сте се заели.

 Вие никога няма да хабите сили и енергия, за да се впишете в обществото и неговите норми, тъй като сте свикнали да създавате свои собствени правила. Единственото, което не можете да понесете, това е лицемерието. И, да, Вие не се страхувате на назовавате нещата с техните истински имена.


6. Кон

Ако първото животно, което сте видели, е Кон, то значи, че:

Вие сте човекът, който е роден да бъде свободен! Вие имате дух, стремящ се към полет, и притежавате изключително силна страст към живота, която постоянно Ви подтиква да разширявате своите лични граници.


Вас не бива да Ви опитомяват, а и не могат – защото Вие цените своята независимост повече от всичко друго на света. Но колкото и силно да обичате свободата си, Вие оставате един верен човек, много отдаден и предан на любимите си хора.

Вашата личност е прекрасна – както прекрасно е и животното, привлякло вниманието Ви. Но този, който е решил да Ви пречи или да Ви спъва, бързо ще се увери, че, когато работата опира до отстояване на ценности, Вие моментално се превръщате в неуправляем и необуздан, див мустанг.

 
7. Мечка

Ако първото животно, което сте видели, е Мечка, то значи, че:

 
Вие сте силна личност, притежаваща много силна  воля, която ѝ позволява да държи първенството в много сфери на живота. Можете да се похвалите с невероятна харизма и винаги забелязващо се присъствие. Но, освен това, притежавате искрена топлота и спонтанност, за които малцина биха се досетили – ако не Ви познават.

 
Вие се човекът, с когото никой не бива да се шегува, тъй като можете да превърнете живота на шегаджията в истински ад! Личността Ви, сама по себе си, изобразява могъщата и страховита стихия на Природата.

В отношенията си Вие сте последователен и стабилен, и никак не Ви харесват игричките и драмите – просто изобщо не понасяте излишното драматизиране.


8. Куче

Ако първото животно, което сте видели, е Куче, то значи, че:


Вие сте сърдечен и любящ човек, който цени верността най-много от всичко. Вие сте този, който се влага цялостно и безкористно в отношенията си с другите, без да иска нищичко в замяна – освен единствено доверие.

 
За любимите си хора Вие буквално сте готови да направите всичко – и именно това качество прави от Вас невероятният човек, който представлявате! Единственото, което не можете да простите и забравите – това е предателството. Тогава ставате страшни! Но като личност – сте колкото страшни, толкова и предани.


 Никога не обръщате внимание на плиткото и повърхностното. Успехът за Вас – това е щастието и удовлетворението, което изпитвате от своите хармонични и пълноценни отношения с другите.
На злобата ще се изсмея във очите,
на разни там присъди и обиди,
защото съм високо в висините
и никой мен не може да ме съди!

САМО БОГ МОЖЕ ДА МЕ СЪДИ!

А.Х.Т. cekupama sekirata
sekirata cekupama