• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Информационенъ Порталъ на българитѣ въ Украйна

Започната отъ Hatshepsut, 27 Сеп 2018, 21:20:10

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Keywords диаспораУкрайна

Hatshepsut

Ние сме тук, за да имат възможност всички българи по света да разберат за нас, българите от Украйна.Ние сме тук, за да не се пита никой – има ли наистина българи в Украйна и – българи ли сме изобщо.

Ние сме тук, за да узнаем самите ние повече за народа си.

За да премахнем информационната стена между нашите държави.

За да станем наистина по-близки, а не само на думи.

За да не предизвикват думите на Паисий «Поради що се срамиш да се наречеш българин?..» тъга и срам в душите ни.

За да не се срамуват децата ни да говорят майчиния си език и да не мислят, че трябва да се откажат от корена си, за да преуспеят.

За да кажем с висок глас – ние сме българи! И се гордеем с това! За да сме достойни потомци на хан Кубрат, верни на заветите му!

Ние сме тук – заради българите в Украйна, заради всички нас – за да пребъдем!

Линк към страницата: http://www.abuodes.org.ua/

Hatshepsut

Тази информация е от 2009г.

На 3 март в Украинско-българския лицей в гр. Приморск, Запорожка област, беше отбелязана 131-та годишнина от Освобождението на България от османско робство. На тържественото мероприятие, организирано от педагогическия и ученическия колектив на учебното заведение, присъстваха представители на районния отдел "Образование", районния комитет на профсъюза на работниците на просветата, районното българско културно-просветно дружество, обществеността на града. Празникът започна с изпълняването на държавните химни на Украйна и България. Тържественото събрание откри заместник-директора на лицея Василий Вишневецки, който поздрави събралите се с годишнината на Освобождението на България. Обръщайки се към лицеистите, той подчерта, че те са гордост на Приморски район, а учебною им заведе ние е едно от челните в Запорожка област.

,,Станало е вече традиция отбелязването на годишнината на Освобождението на България в стените на това учебно заведение. И всяка година тази важна акция Украинско-болгарския лицей подготвя много сериозно. Усеща се, че тука присъства духът на приятелство и сътрудничество между украинския и болгарския народ. Младото поколение тук се приобщава към болгарските традиции и има възможност да продължи образованието си в Болгария" — каза заместник-началника на районния отдел "Образование" Татяна Киосева.

"Много е знаменателно, че българската свобода дойде именно през пролетта, след зимата, след дългата зима на робството" — отбеляза председателят на райкома на профсъюза на работниците на просветата Анатолий Велчев.

Преподавателят по български език в Приморския украинско-български лицей г-жа Донка Николова, поздравявайки присъстващите, каза: "Съществуването на лицея е доказателство, че в Украина и България управляват мъдри и демократични хора. Аз съм щаетлива да бъда част от вас и с гордост мога да кажа, че тук растат мъдри млади хора на бъдещето".

От името на Приморското българско дружество г-жа Николова връчи подаръци на участниците в откритата олимпиада по български език и литература, проведена в гр. Одеса: Екатерина Миронова, Ксения Киосева и Богдана Харченко, които показаха там добрите си знания по български език и литература.

След това учениците от лицея представиха поздравителен концерт, посветен на 131-та годишнина от Освобождението на България от османско иго. Валерия Самсонова, Олег Киосев, Альона Марченко, Руслан Буриев, Вадим Драгулов, Олга Енчева, Иван Харченко, Мария Ермолова, Татяна Генчева подготвиха рецитал от стихове на Иван Вазов и други български поети. Концертьт продължи с български народи и танци, изпълнени от представителния съетав на образцовия ансамбъл "Приморски жар", ръководен от Елеонора Василева, а златните хитове на България, като "Моя страна, моя България'', "Една българска роза", "Ах, морето", "За кой ли път", "Здравей, как си приятелю", изпълниха Дария Бондарева, Аня Афендулова, Ксения Жолудева, Роксолана Перегудова, Алина Сталева, Анастасия Бойчук, Виолета Генова, Мария Пшеничная, Марина Милчевска, Аня Стоянова.

Празникът стана много сполучлив, в очите на децата горяха искри на гордост за народа, към който те принадлежат.

Леонид ПАСКАЛОВ, Запорожка област
в. "Роден Край" (бр. 11, от 21 март 2009г)


http://www.abuodes.org.ua/

Hatshepsut

Значителна роля при формирането на етнически състав на Запорожкия региона играят българи. За разлика от някои други народи, българите са преместени на територията на областта, в същото време - през 1861-63 гг., като заемат част от земите оставени от ногайците. По-късно забележителни премествания на българите не се случали.


Българската емигрантска вълна през 1861-63 гг. има две течения, които съвпадат по време. Първото е било преселването от Бесарабски български колонии, които след Пражки мирен договор през 1856 г. прехвърлени от Русия към Молдаското княжество. Причините за това преместване е в противоречие на българските колонисти с молдовското правителство, активната позиция на Русия и икономическа необходимост. Бесарабски българи съхраняват правата на чуждестранни колонисти, назначена им еднократна парична помощ в размер на 125 рубли за семейство, осигурена земя - 50 десетини на семейството (в някои села, по-късно дадоха още 10 десетини, заради лошото качество на земята). В допълнение, тези имигранти са били освободени от заплащане на данъци за 8 години. Общ брой на бесарабските българи пристигнали в района са 3,5 хил. Семейства (17,5 хил души). Те основават 34 колоноии.

Втори български емигрантски поток беше от района на гр. Видин (Севрозападна България). Неговият произход е свързан с обществено-политическа криза в региона като следствие от заселването на мюсюлмани, които емигрирали от Русия през 1860 г. Преселването се оказа тежко и продължително. Сред преселниците често избухват епидемии с висока смъртност. Общо през лятото - есента на 1861 в Евпатория и Феодосия пристигнали повече от 10 хиляди видински българи. Голяма част от преселниците през пролетта на 1862 се върнаха към родината си. Тези, които остават (около 800), основават две колонии в Бердянски и Мелитополски повети. Видинци не получават правата на чуждестранните колонисти, както бесарабските заселници, за тях отделят само 12 десетини земя за всеки мъж от семейството, бяха освободени от данъци и военна служба за 8 години, издадена един път парична помощ.

Първите 20 години пред българските емигранти се повдигат въпроси относно нови премествания за Кавказ или Бесарабия. В края на Руско-турската война от 1877-78 гг. във връзка с връщането на Русия някои части на Бесарабия, някои българи от Приазовието продават земята и се премества в Бесарабия. Но техните бивши стопанства са били заети от нови лица, повечето от тях трябваше да се върнат към Приазовието, но те остават без земя. В същото време, някои приазовски българи се преместват в Крим и България. Като последица от 36 български колонии в Приазовието остават 30.

http://www.abuodes.org.ua/

Hatshepsut

98% от жителите на украинското село Кулевча са етнически българи
23 май 2009 | 10:41 |Агенция "Фокус"
 Жителите на украинското село Кулевча се гордеят с българския си произход. Това съобщи за радио ,,Фокус"-Шумен Бета Хараланова, научен сътрудник при Регионалния исторически музей- Шумен. Музейни специалисти, водени от директора Георги Майсторски, организираха научна експедиция до украинското село. 98% от 4 500-те жители на Кулевча са етнически българи. Те са потомци на някогашни преселници от Шуменско в Бесарабия, обясни Хараланова. Целта на посещението бе да се установи какво знаят за корените си днешните жители на Кулевча, чувстват ли се българи и доколко са съхранили българските обичаи, песни и традиции. Рано е да се правят големи изводи, тъй като материалът, който е записан, все още не е обработен, но е ясно, че българският дух е жив, хората се гордеят с българския си произход, каза Хараланова. Населението е запазило българското си самосъзнание, те се самоопределят като българи, обичат всичко българско и са изключително гостоприемни, обясни Хараланова. Говорът им е архаичен български, примесен е с диалектни думи, с русизми и заемки от украински език. В носиите, които пазят, също се усеща промяна и влияние на руската и украинската култура, но духът е български. Трогателно е желанието им да съхранят българското. От 2-3 години в местното училище задължително се изучава български език. За малките деца е организиран кръжок по български, в който се разучават български песни, фолклорни танци, обичаи, а мечтата им е да видят родината си. Георги Майсторски се ангажира да търси средства и възможности група от 10-15 деца от Кулевча да гостуват в България, каза Хараланова.
Гостите от Шумен са били посрещнати с концерт, продължил повече от 14 часа. От своя страна българската делегация е подарила на жителите на Кулевча речници, два филма, разказващи за миналото и съвремието на Шумен, показали са и фотоизложба. С учебници на български език местните жители са подпомогнати и от фондация ,,Българска старина".
Ивелина ИВАНОВА

Hatshepsut

Тази информация е от 2009г.

Будителят на българите в Украйна – вестник `Роден Край` е на 20 години. За «възраждане на българското движение» в Украйна започва да се говори ,,на глас" след 1989 година. Този период се асоциира със създаването на български културни и просветни организации, въвеждане на български език в училищата. Което означава, че ,,Българите в Украйна се събуждат".

Резултатите от тази пробуда са налице днес. Не може да се каже, че българите са дискриминирани като нация, като народ в пределите на съвременна Украйна. Видни личности са заели и продължават да заемат достойни места в обществено-политическия, културно-просветния, образователен и духовен живот. Колкото и да се оплюва съветския режим относно политиката им към българите, не може да се отрече и факта, че благодарение на невъзможността да се пътува и мигрира без специални разрешения, българските поселения успяват да се запазят. Няма силна асимилация с другите националности, което автоматично запазва идентичността на българите, без да има държавна политика в тази насока.

Първите дружества и организации днес честват годишнини и юбилеи. И го правят с гордост и право, защото те са дали начало на едно ново начало. Вече цели 20 години навършва тази година вестник ,,Роден край". Започнал да излиза като страничка и приложение и достигнал днес до статут на държавен и национален вестник на българите в Украйна, той, за да не бъде назад от съвременните технологии, вече няколко години вестника излиза и в Интернет.

Какво се крие зад 20-годишната дейност на една институция – ,,Вестник ,,Роден край""? Именно институция, защото, ако се проследи дейността на вестника, то ще е трудно да се отговори на въпроса, дали някъде още има вестник, който да обхваща толкова широк спектър на дейности, освен, разбира се, основната – издаване на вестника. За много българи през първите години на независимостта на Украйна вестникът е единствен източник на информация, свързана с живота на българите - както в родината, така и прародината България. Голяма помощ вестникът оказва като допълнително помагало за училищата, където се въвежда изучаване на български език. Относно пълната дейност на вестника е издадена книга, но бих искал да обърна внимание на дейността му спрямо учениците и младежта.

За много ученици вестникът е трибуна за извява, чрез различни конкурси и специални рубрики. Един успешен проект, който стартира с подкрепата на вестник ,,Роден край" е междунационалния лагер ,,Истоки толерантности". Българската група не само участва от първата година на съществуването на лагера, но винаги се представя в различните конкурси и мероприятия. Като участник на този проект бих казал, че една почивка в лагера, освен пълноценен отдих от селската работа и ежедневие, е начин да покажеш лицето на българите пред другите националности в Украйна. Това е възможност да осъзнаеш, колко е важно да знаеш, кой си ти и кои са твоите корени.

Друг проект, на който ,,Роден край" бе съорганизатор и основен координатор в Украйна, това са конкурсите от ДАБЧ (Държавната агенция за българите в чужбина) ,,Стефан Гечев" и ,,България в моите мечти". Десетки българчета от Бесарабия са сбъднали мечтата си да посетят България, участвайки в конкурса.

Днес тези проекти се реализират под егидата на други български организации. Обаче, макар че много идеи ,,преминават" към други ,,съорганизатори и координатори", основната дейност на вестника продължава, разкривайки нови възможности за реализация и проява на българите.

Навършват 20 години на нашия вестник. Това са 20 години труд, 20 години история, 20 години нови идеи и проекти, 20 години успешна реализация и подкрепа, които не дават право на вестника да спира дотук, а с гордо вдигната глава да продължава напред, да бие камбаната на българското възраждане в Украйна. Пожелавам на целия екип успех и плодотворна работа, нека плодовете на вашата дейност бъдат онази движеща сила, която води към светли и велики дела на нивата на новото българско възраждане в Украйна.

Максим ДИМИТРОВ

HatshepsutАсоциацията ще установява Паметник на опълченците в гр. Болград.  Асоциацията на българите в Украйна начело с президента Антон Киссе ще установява Паметника на опълченците в гр. Болград.

По инициатива и със средства на Асоциацията на 9 март 2008 г., по случай 130-годишнината от Освобождението на България от турско робство, в Болград бе установен паметен знак на бесарабските опълченци.

В продължение на една година скулптори от Украйна и България работиха над проекта по създаването на мемориален комплекс с имената на опълченците, загинали за освобождението на България.

Техните работи бяха разгледани от Комисията и бе утвърден проект на скулптори от гр. Николаев. Планира се паметникът да бъде открит в Болград през пролетта на 2010 година.

Известен е фактът, че съставът на Българското опълчение е наброявал над 12000 души, от които 700 са били от Буджака. Практически всяко българско село от Бесарабия, Приазовие, Крим има участници в редовете на Опълчението. В хода на Освободителната война за изключително мъжество и храброст, за проявени героизъм и себеотрицание мнозина са наградени с ордени и медали. Сред тях са: Авраам Гуджев, Олимпий Панов, Тодор Кирков, Георги Балжарски, Димитър Казанжи, Гавриил Димитров, Георги Попов и много други.

www.abuodes.org.ua

Hatshepsut

Тази информация е от 2010г.

На 28 февруари Измаилски културно-просветителен център "Аз Буки Веди" към Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" в тържествена обстановка посрещна гости в общообразователно училище №16 на гр. Измаил. Праздникът бе посветен на 3 март – Освобождението на България от турското робство, както и на 1 март – посрещане на пролетта. Развълнувани и въодушевени, децата разказаха на гостите си: завеждаща отдела на културата към Измаилския изпълнителен комитет Репкина Т.С., директора на общообразователно училище № 16 Головльов Ю.А., родители, приятели, за най-важната според всички българи по света историческа дата – 3 март – Денят на Освобождението на България от турско робство.
На 3 март 1878 года се подписва Санстефанския мирен договор. Според него Румъния, Сърбия и Черна гора получават пълна независимост от Османската империя и се дава автономия на България. До този ден се стига след войната между Русия и Турция от 1877-1878 година, довела до освобождаването на по-голямата част от българския народ от османско иго и до възстановяването на българската държава.Момчетата и момичетата с гордост разказаха също и за своите бесарабски предци: за Данаил Николаев и Георги Тодоров – български офицери, генерали от пехотата; за Олимпий Панов, Александър Каназирски и много други. Литературно-музикалната композиция, представена от децата и допълнена с исторически слайдове, напомни на всички присъстващи за трагическото минало на нашите предци, за триумфалното единение на руския и българския народи през годините на националноосвободителните борби.В навечерието на празника децата със своите преподаватели се запознаха с народните традиции и се подготовиха за посрещането на пролетта. В училището бе организирана «работилницата на Баба Марта», и момичетата, и момчетата сами бяха направили за своите гости мартенички. Според стария български обичай на първи март ние символически посрещаме пролетта и Баба Марта. Белият конец на мартеницата символизира дълъг живот, а червеният конец – здраве и сила. С пожелания за дълголетие, здраве и сила децата подариха на своите близки и гости направените за тях мартенички.

На 1 март група ученици от училището "Аз Буки Веди" поздравиха и.д. на кмета на град Измаил Рудниченко И.Ф., завеждаща на отдела на образованието към Измаилския изпълнителен комитет Мурашова Е.А. Пожеланията за здраве, любов, доброта, мир, успехи и късмет, които звучат през първия ден на пролетта са много символични за всички нас, особено за подрастващото поколение, което трябва да се възпитава за бъдещето без да се забравя миналото.

След приключването на празника, родители на повече от 60 деца от града изказаха топли думи на благодарност на президента на Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" Граматик Юрий Иванович, на и.д. кмет на град Измаил г-жа Рудниченко И.Ф., завеждащата отдела на културата към Измаилския изпълнителен комитет г-жа Репкина Т.С., директора на ОУ № 16 в гр. Измаил г-н Головльов Ю.А., които са оказали подкрепа при реализирането на проекта, а също и на преподавателите от центъра "Аз Буки Веди". За 1 март учениците получиха великолепен подарък от Конгреса на българите в Украйна, който, благодарение на участието си в програмата на Министерството на образованието и науката на Република България «Български език и култура зад граници», успя да дари децата с ярки национални костюми.
Учениците изучават родния си език, историята на своята прародина България, учат български народни танци, пеят български песни, запознават се с народните традиции, участват в международни конкурси, посетиха България с цел изучаване на родния език. През тази година възпитаниците на Центъра взеха участие в олимпиадата по български език, бяха поканени в Одеската държавна телевизия, за да разкажат за себе си в предаването "Роден край". Развитие на творчески способности у децата, на умението да представят себе си, запознаване с корените си, възраждане на народните традиции – това са основните цели на културно-просветителния център "Аз Буки Веди".

http://www.abuodes.org.ua/

Hatshepsut

Всеки народ има нужда от свои национални празници, които да го обединяват и крепят. Денят на народните будители възниква в трудното време на душевна разруха след Първата световна война. За българското общество е рухнал възрожденският идеал. За мнозина е ясна реалната заплаха от разпадане на националната ценностна система. Този празник бележи началото си от 1922 г., когато Стоян Омарчевски, тогавашен министър на народното просвещение, внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на народните будители. С Окръжно № 17743 от 28 юли 1922 година 1 ноември, Денят на Св. Иван Рилски (стар стил), е обявен за общонационален празник и неучебен ден. Преди 84 години Народното събрание приема закон, съгласно който: "Първи ноември да се празнува като всенароден празник на заслужилите българи ..... Да стане един постоянен национален празник в памет на всички труженици за българското национално и просветно културно възмогване и преуспяване ...".
 На 1 ноември България чества Деня на народните будители. Той се отбелязва за първи път в Пловдив през 1909 г. На 13 декември 1922 година ХІХ Обикновено Народно събрание приема Закон за допълнение на Закона за празниците. Предложението за промяната е направено от Правителството на Александър Стамболийски на 31 октомври 1922 г. Инициатор на промяната е тогавашният министър на народното просвещение Стоян Омарчевски. За ден на народните будители се приема 1 ноември - денят на светеца Иван Рилски. Свети Иван Рилски е почитан като покровител на българския народ. Цел на честването на 1 ноември - Денят на народните будители, е да се прослави делото на Св. Иван Рилски, на светите братя Кирил и Методий, на Йоан Екзарх, на Патриарх Евтимий, на героите от Българското Възраждане - Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Георги Раковски, Петър Берон, Любен Каравелов, на светия Васил Левски, на Христо Ботев, на Григор Пърличев, на стружките братя Миладинови, на книжари и издатели, на хора на перото и книгата, на мислители и вдъхновители на ценностите на българската национална революция, на българското прераждане от етнос в нация, от средновековни хора в модерни граждани.
В такъв момент интелигенцията, така и масовият човек съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет. Много градове и села искат да отдадат заслужената признателност към народните будители не само като кръщават улици ,читалища и училища на тяхно име.
Във всички региони на България и в българските селища в Украйна днес се организират мероприятия по случай празника. Почитат народните будители в чужбина, там където има българи. Това означава, че има доста последователи на народните будители, които подкрепят и развиват българското. Историята показва, че имало време, когато празника е бил забранен по политически причини. Дано не дадем възможност той да бъде изместен и забравен от западния празник Хелоуин. Произходът му не е български, но в последните години датата 1 ноември е очаквана с нетърпение от децата и представителите на по-младото поколение.
 
Нека будителят да живее във всеки от нас, нека ни буди не само веднъж годишно. Нека всеки ден ,,будителят" бие камбана, насочвайки нашите пътища към светли дела, добрини и развитие. Нека никой от нашето общество да не остане заспал, омаян и задрямал.
Честит празник!
 
ИНФОРМПОРТАЛ "БЪЛГАРИТЕ В УКРАЙНА" - ОДЕСА

http://www.abuodes.org.ua/

Hatshepsut

Тази информация е от 2010г.

Запорожие. В рамките на честването на 1000 брой на Всеукраинския държавен български в. "Роден край", в навечерието отбелязването 1330-годишнина от основаването на Аспарухова България и 1310-годишнина от смъртта на Хан Аспарух, в гр. Запорожие на мястото на неговото погребение, беше установена мемориална плоча на основателя на Аспарухова България — Хан Аспарух. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от в. "Роден край".
Мемориалната плоча е резултат активните родолюбиви действия на инициативната група в състав: поръчител на проекта — главният редактор на Всеукраинския държавен български вестник "Роден край" Дора Костова (Одеса); изпълнител на проекта — председателят на организацията "Движение за историческа справедливост на българите" Иван Ангелов (Запорожие); меценат на проекта — президентът на Обществената Палата в гр. Одеса Виталий Алайбов (Одеса).
Българите от цяла Украйна (Одеса, Днепропетровск, Запорожие, Киев, Николаев, Мелитопол, Крим и др.), гости от България и Молдова се събраха в Запорожие, където беше установена мемориална плоча на Хан Аспарух на мястото на неговото погребение — гр. Запорожие (с. Вознесеновка), Украйна. В мероприятието участваха Запорожките градски власти в лицето на Станислав Ламарчук и Виктор Хотский, от гр. Варна пристигна главният секретарят на Асоциацията на българите по света Максим Страхилов, българските национално-културни дружества от гр. Запорожие.
Паметната мемориална плоча е изработена от украинския скулптор Алексей Башкатов. Мемориалната плоча е установена на градския площад на Профсъюзите. Организационният комитет се ангажира този площад да се преименува с името на Хан Аспарух. В същото време да се постави и достоен паметник на Хан Аспарух. Тримата организатори вече обявиха за събиране на средства за паметника на Хан Аспарух.
За голямо съжаление нямаше представители нито от Генералното Консулство на Р България в гр. Одеса, нито от Посолството на Р България в Украйна, макар че покани им бяха пратени и бяха канени директно.
Преди 8 години (2002 г.) инициативна група българи бяха поставили в гр. Запорожие паметник на Хан Аспарух. Обаче друга група българи, според амбиции, сутринта на следващия ден го свалиха.
На 12 декември, в този зимен ден в Запорожие отново и за дълго възкръсна Хан Аспарух, велик български деятел, който е олицетворение на силата и духа могъщи да създадат и запазят държава, чието име днес с гордост се разнася по цял свят.

Hatshepsut

Тази информация е от 2010г.

Българският културен център в Приднестровието стана на две години

Тираспол. Българската общност от Приднестровието (непризнатата Приднестровска молдовска република) чества 2-годишнината от откриването на Български културен център при Приднестровския държавен педагогически университет ,,Т.Г Шевченко" в гр. Тираспол. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от Асоциацията на българите в Украйна.
Този център изигра важна роля в консолидирането на местните българи и тяхното активно приобщаване във възрожденския процес на диаспората. Специално за официалната церемония на честванията на Българския център в Тираспол пристигна Посланикът на Република България Георги Панайотов, който подчерта огромната роля Центъра в прокарването на българската идея и културното развитие на българите и поднесе подарък компютър. Домакинът – ректорът на ПДУ "Т.Г. Шевченко" проф. Степан Берил, благодари на високия гост и обяви, че в най-скоро време със съдействието на Посолството на Р България в Молдова, в Университета ще бъде открита Българска катедра. Откриването на Българския културен център на базата на Приднестровския държавен университет "Т.Г. Шевченко" е резултат на съвместни усилия в рамките на международния тристранен договор между Асоциацията на българите в Украйна, Украинския център сътрудничество в Тираспол и ПДУ "Т.Г.Шевченко".
Днес в Приднестровието живее голяма българска диаспора, съсредоточена най-вече в с. Паркани, която с разпадането на Съветския съюз бе разделена с държавни граници от сънародниците си в Бесарабия. Но никакви граници не могат да попречат на голямото родолюбие и желанието да подадеш ръка на своите братя, да им помогнеш да запазят своя дух, език и култура. Именно това бе мотивацията Асоциацията на българите в Украйна в лицето на президента Антон Киссе да окаже финансова и интелектуална помощ в откриването на Българския център. "Приятно е, че Асоциацията, заедно с нашите партньори, успяхме да направим едно важно дело. Центърът се превърна в едно българско огнище, което през този период държи буден огъня на българското родолюбие сред нашите сънародници в Приднестровието, където живеят близо 14 хиляди българи, сред които по-голямата част са представители на българската общност от с. Паркани. И двегодишната дейност на центъра доказа, че чрез културни проекти и връзки, ние успяхме да открием границите и да преодоляваме общите ни проблеми" - отбелязва Антон Киссе.

http://focus-news.net/

Hatshepsut

Дора Костова: Любовта на българите в Украйна към българското е запазена и генетически предадена до ден-днешен

18 септември 2011 | 06:00 | Агенция "Фокус"

За събора ,,Кубрат събира потомците си" в украинското село Малое Перещепино Агенция ,,Фокус" разговаря с Дора Костова – главен редактор на вестник ,,Роден край" - Одеса, Украйна.

Фокус:  Какъв е поводът за организиране на събор ,,Кубрат събира потомците си" в село Малое Перещепино, Полтавска област?
Дора Костова:  Преди 10 години издигнахме паметник на хан Кубрат на мястото, където е намерено неговото съкровище през 1912 г. По моя инициатива, която огласих пред много хора и един наш българин, депутат от парламента - Николай Габер, подкрепи това мнение и с него заедно през 2001 г. организирахме едно мащабно мероприятие – акция по издигане на паметника в село Малое Перещепино на мястото, където е намерено съкровището. Дотогава българите в Украйна за съжаление нямаха и представа, че Първата българска държава е заемала територия, от която е част и Украйна, че първият български държавник е бил хан Кубрат. Тази история за българите в Украйна изобщо я е нямало, не е съществувала, не е позната. През 2001 г., откакто издигнахме паметника, темата за Стара Велика България, за историческото минало на българина, не само от периода като са се преселили българите в Бесарабия, а в по-голяма дълбочина, се разбули в голяма степен за нашите българи и чувството, че българското историческо минало е с голяма давност и цивилизационен принос в общото културно-историческо наследство. Не само за българите, а за много народи, които сега са потомци на Кубратовите българи – така се идентифицират тук в постсъветското пространство – като мордовци, чуваши, кабардино-балкарци и много други. За мнозина и досега е откритие как така тези народи са в историческото си минало българи.
 От вестник ,,Роден край" излизаме с различни инициативи за българското самочувствие. Всяка една година я наричаме във връзка с някакво събитие. Тази година я обявихме като година на Стара Велика България. В първия си брой през 2011 г. обозначихме, че на датата 17 септември ще се проведе събор на мястото, където е намерено съкровището и където е установен паметникът.
 Приятно ми е, че от България се изяви родолюбката Елисавета Георгиева, която още преди година заяви, че лично ще извезва знаме за Кубрат и присъства на събора. Тя дари знамето, което специално е подготвила, на селския музей. Организирана е кръгла маса с участието на представители от обществени организации, държавници от Одеска и Полтавска област, представители на татарския народ, чувашки, кримско-татарски, които си знаят, че тяхното минало е прякото потекло от прабългарите. Целта на това мероприятие е все повече да се знае за историческото минало. За българите, откъснати от корена си – родината България, много голямо значение ще има това - да продължават да усещат, че нашата кръв изтича на много по-далеч и тези извори са ни дали самочувствие и сила да издържаме при различни ситуации, държавни промени и т. н. Тази акция ще допринесе действително за българското самочувствие, самосъзнание и гордостта от българския ни произход. Това, което винаги тук поддържаме със всяка една наша акция. Мото на вестник ,,Роден край" е ,,Българи да си останем!" Мислим да укрепим това съзнание.

Фокус:  Символ на какво е паметникът на хан Кубрат?
Дора Костова:  Символ на това, че там е намерено съкровището, там е бил хан Кубрат, там са били прабългарите, там е било първото българско държавно устрояване, там се е съградила държавността на България, която после се е била Дунавска България и Волжка България. Но там е първото държавно строене на българите. Символът – там е намерено съкровището на хан Кубрат, което сега се намира в Ермитажа в Петербург.

Фокус:  Кога е намерено това съкровище?
Дора Костова:  През 1912 г. Намерили са го две овчарчета, които случайно пропаднали в земята и намерили нещо, което се чудили какво е. Отишли си вкъщи и родителите им ги набили – помислили, че окрали църквата. После овчарчетата казали: ,,Вървете и вие, ще видите колко има там." Така това съкровище е открито в земите, които днес са Полтавска област. Когато провеждахме първия събор, когато издигахме паметника, мислехме, че ще имаме някакви препятствия от Украйна, защото все пак ние живеем тук. В Одеска област ни се издава вестникът, но е за българите в цяла Украйна. Мислехме си, че ще бъдем подозирани от украинците в някакви антидържавни действия. Стана обратното – украинците възприеха тази акция като благородна и изразът им, който може да не съответства на истината, но за мен е важен, беше: ,,Ах, вие българите, толкова сте задружни, толкова четете вашата история. Ето при царя от VI в. сте дошли." Знаем се, че нито сме толкова задружни, нито сме толкова обединени, но все пак този израз, който демонстрираха българите в сърцето на Украйна мисля, че е голям принос за имиджа на българите от цял свят и изобщо на днешна България, която е оцеляла като потомка на Стара Велика България – първата българска държава, която се е намирала на големи територии – от р. Волга до Карпатите и Черно море. Била е огромна държава – за съжаление не е просъществувала дълго, но тя е дала голям стимул за по-нататъшното създаване на Волжка България, Дунавска България – до днес съществуваща. Надяваме се, че България ще оцелее през вековете и ще се разнася нейното величие. Горди сме, че сме българи и тази гордост за българите в Украйна не е измислена. Разбираме, че в България, заради икономически въпроси има разочарования, несъгласия и претенции от мнозина днешни емигранти, но българите в Украйна са били принудени съвсем по друга историческа истина, заради други събития да емигрират. Но любовта към България, към българското, към българския им произход е останала запазена и генетически предадена и до ден днешен. И когато има такива мероприятия, това звучи достатъчно убедително. Различни акции сме провеждали от редакцията с цел именно българското да звучи и да укрепва съзнанието ни. Мислим, че тази акция е резултативна в този смисъл.
 
Фокус:  В село Малое Перещепино как се съхранява това ценно историческо минало – именно там е открито това съкровище? Споменахте, че има селски музей.
Дора Костова:  Има училищен музей, който е достатъчно широк. След като открихме паметника през 2001 г., по наша молба, чрез Организационния комитет подадохме молби в Министерството на образованието. В учебния процес на Полтавска област има раздел Стара Велика България. Във всяка област изучват История моего края – История на моя край. Във всички учебници, във всички области има такъв раздел, а в раздела на Полтавска област въведоха ,,История на Стара Велика България". Това е голяма крачка за подрастващото поколение и в училището, където е много приятно – там учат украинци, в момента украинци населяват селото, всички деца знаят, че тук е било погребението на царя на Стара Велика България, тук е съкровището. Тази история всички я знаят и ако влезете в музея, там децата водят екскурзията, учениците, които вече са станали преките и дипломати, и пропагандисти на българската история.

Hatshepsut

Тази информация е от 2011г.

Запорожките българи организираха международен научен семинар


В украинския град Мелитопол, Югоизточна Украйна, се състоя международен научен семинар "Българите в Северното Приазовие; традиции и интертекстуалност". Конференцията е посветена на 150 години от появата по тези земи на първите български села, съобщи украинската агенция Укринформ, цитирана от БТА.
 В семинара участваха представители на университетите в Шумен и Велико Търново. Обсъдени бяха теми, свързани с етнонационалната политика, националната идентичност на българите, с българския фолклор, както и проекти на българската културна общност в Мелитопол.
 В Запорожието, където се намира Мелитопол, живеят представители на повече от 130 етноса. За района е характерен богатият културен живот на отделните общности, който се дължи и на доброто сътрудничество между местните власти и етническите общности, заяви на семинара представителят на местната администрация Ирина Панкина.
 Според преброяване от 2001 г. в Украйна живеят 204,600 етнически българи, от тях 27,700 в Запорожието, отбелязва Укринформ.

http://www.arhiv.vestnikataka.bg/archive.php?broi=1760&text=&fromDate=&toDate=&newsID=99511.

Hatshepsut

#12
Тази информация е от 2012г.

В Болград беше открит паметник на българските опълченци


На 20 октомври 2012  в гр.  Болград тържествено беше открит паметник на българските опълченци, участници в Руско- турската освободителна война 1977-1878 година. Откриването на монумента е свързано  с 135 годишнина от епичните боеве на Шипка, които са едни от преломните моменти във войната. По своята същност това е третия  в света паметник, посветен на този най-ярък принос на българския народ за неговото собствено освобождение.

В тържествената церемония по откриване на паметника взеха участие представителите на местната общественост и жители на Болград и наши сънародници от всички части на Украйна, в които живеят българи, както и сънародници от  Република Молдова. Сред официалните гости бяха посланикът на Република България в Украйна г-н Красимир Минчев, народният представител в българския парламент г-н Михаил Михайлов, заместник-председателят на Държавната агенция за българите в чужбина г-н Йордан Янев,  генералният консул на Република България в гр. Одеса г-н Стоян Горчивкин и г-н Георги Георгиев, кмет на община Тунджа, с която гр. Болград има сключен договор за сътрудничество. След поздравителните слова и приветствията бе отслужен тържествен молебен и беше направено освещаване на паметника от протойерей Василий Шкимбов, настоятел на Спасо-Преображенския събор. По време на церемонията беше поставен почетен караул около паметника и произведен тържествен салют с няколко пушечни залпа от представително подразделение на украинската армия.

Инициативата за издигането на паметник на българските опълченци е на Асоциацията на българите в Украина и преди всичко на нейния президент г-н Антон Кисе, като същата е подкрепена от местните власти в Болград. Автор на паметника е главният архитект на гр. Одеса Николай Базан, който също е представител на българската общност в Бесарабия. Паметникът  е изпълнен в стила на руския класицизъм. Монументът представлява обелиск. От четирите страни са разположени плочи с имената на български опълченци от Бесарабия. Върху стените на паметника са поставени барелефи с изобразени сцени от сражения, отразяващи бойния път на българското опълчение. Цялостната композиция е увенчана с изображението на  Георгиевски Кръст за Храброст III степен. 

Тържеството по откриване на паметника завърши с празничен концерт. Същият ден в гр. Болград се проведе и 13-та Международна конференция ,,Българите в Северното Причерноморие", посветена 200 годишнината от подписването на Букурещкия мирен договор през 1812 г., на която домакин бе храмът на българската просвета в Бесарабия Болградската гимназията ,,Г. С. Раковски".

Ангел Маринков,
ДАБЧ

http://www.aba.government.bg/?show=38&nid=1401

Hatshepsut

Тази информация е от 2016г.

България ще разкрие свое Консулство в Тараклийския район в Молдова


Павел Филип и Росен Плевнелиев

Република България ще разкрие свое Консулство в Тараклийския район в Република Молдова. Потвърждение за това държавният глава Росен Плевнелиев получи от министър-председателя на Молдова Павел Филип, с когото проведе разговор в Ню Йорк в рамките на Общия дебат на 71-вата сесия на Общото събрание на ООН. Разширяването на българско дипломатическо присъствие в Молдова ще допринесе за подобряване на консулското обслужване на молдовските граждани от български произход, ще стимулира инвестиционния интерес на българския бизнес и цялостно ще направи по-видими ползите от процеса на европейска интеграция за молдовските граждани, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на разговора. Държавният глава изрази надеждата на българската страна териториално-административната реформа в страната да не доведе до закриване на Тараклийския район, където исторически е концентрирано българското национално малцинство. Двете правителства също така трябва да положат максимални усилия за започване на процедурата за преобразуването на Тараклийския държавен университет във филиал на българско висше училище, посочи президентът Плевнелиев. България счита, че по този начин ще бъде запазено единственото българско висше училище в чужбина. България също така очаква в процеса на оптимизиране на училищна мрежа в Молдова да бъдат запазени и разширени възможностите за изучаване на български език, подчерта държавният глава, като изрази благодарност за създадените условия за запазването и за развитието на културната и езикова идентичност на българската общност в Молдова. От своя страна премиерът Павел Филип посочи, че Тараклийският държавен университет е възможност за българското национално малцинство да се запознае с напредъка на България след присъединяването към ЕС. Финансовата стабилност, устойчивостта на банковата система и създаването на условия за привличането на повече преки чуждестранни инвестиции, включително от България, са сред основните приоритети на молдовския кабинет, посочи премиерът Филип, който насърчи българския бизнес ,,да погледне към Молдова". Президентът Плевнелиев и премиерът Филип споделиха готовността на двете страни да дадат тласък на двустранните търговия и инвестиции. България разполага и с богат опит в ключови сектори като банковата система, енергетиката, транспорта и логистиката, образованието, науката, туризма. Молдова има безусловна българска подкрепа по пътя към членство в ЕС и България е готова да сподели научените уроци от процеса на европейска интеграция, увери още президентът Росен Плевнелиев. По думите на държавния глава, в контекста на мигрантската криза гласът на България в региона ще става все по-отчетлив, което ще повиши и българската роля в ЕС, включително по отношение на инициативата на ЕС ,,Източно партньорство". Членството на страните от Западните Балкани и Молдова е от стратегически интерес за България, припомни държавният глава. Работи се по осъществяване на официално посещение на българския президент в Молдова в най-скоро време, стана ясно още по време на разговора.

http://www.cross.bg/bulgariya-moldova-plevneliev-1520694.html#.W60ir3szaM8

Hatshepsut

Българите в Украйна честитят освобождението на България от турско робство


Колективът на Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" отправи пожелания по повод Националния празник на България Трети март.

"Честит национален празник! Честит 3-ти март - Ден на Освобождението на България от турско робство. Именно този ден бележи възстановяването на българската държавност и на картата на Европа България отново се появява като страна, макар и в различни граници от преди", пишат българите в Украйна.

"Българите сме силен народ. Въпреки петвековното робство, сред българите се намират хора, които не само будят народа, но и го водят към борба за освобождение", се допълва в приветствието.

Напомня се, че тази борба започва от словото на Паисий и постепенно се превръща в национално движение с многобройни герои, познати и непознати.

"Националната идея сплотява българите и извън България. Данаил Николаев, Стефан Ламбовски, Георги Тодоров - това са част от великите бесарабски българи, завърнали се в България. Болградската гимназия оказва голямо влияние за подготовка на редица кадри, които участват в управлението на България и възраждането ѝ в края на 19-и и началото на 20 век", изтъкват украинските българи.

Те призовават имената на Левски, Ботев, Каравелов да бъдат винаги нещо повече от имена на футболни отбори, стадиони и улици. "Нека делата им бъдат за пример и ни напомнят, че нашето бъдеще зависи само от нас и от това, какво правим днес. Бъдете здрави и силни българи!", завършва обръщението на "Конгрес на българите в Украйна".

https://news.bg/society/balgarite-v-ukrayna-chestityat-osvobozhdenieto-na-balgariya-ot-tursko-robstvo.html

Hatshepsut

Добра новина  :azn:

74 000 българи бяха обединени в нов административен район в Украйна


Върховната Рада на Украйна гласува Постановление за създаването на нови райони в Украйна, а Болградският район не само е запазен като самостоятелна териториална единица с административен център град Болград, но към него са добавени още Тарутинския и Арцизкия район, които са с преобладаваща българска общност, съобщи българското външно министерство.

В новия обединен Болградски район ще живеят близо 74 хиляди българи, като по този начин най-голямата българска общност в Украйна ще бъде обединена в обща административна единица, състояща се от 10 общини.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева благодари на своя украински колега Дмитро Кулеба, на правителството, на украинските депутати и на президента Володимир Зеленски за подкрепата за запазването на правата на българската общност в Украйна.

Това е много добра новина за българската общност в Украйна, коментира във Фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова: ,,Върховната Рада е гласувала териториално-административната реформа и историческият Болградски район запазва своята цялост, съобщава Йотова и допълва: ,,Общите ни усилия и преговори на всички нива се увенчаха с успех. Той не би бил възможен без активната ни българска общност и стремежа й за съхраняване на Болград като център на българщината".

Във Фейсбук и премиерът Бойко Борисов изрази удовлетворението си, като написа: ,,Благодаря на моя приятел, президента на Украйна Володимир Зеленски, за изпълнените обещания в защита правата на българите в неговата страна... Болградският район не само е запазен като самостоятелна административна единица с административен център гр. Болград, но към него са добавени още Тарутинския и Арцизкия район".

Съставил: Красимир Мартинов

https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101312290/hiladi-besarabski-balgari-obedineni-v-po-golam-dministrativen-raion

Similar topics (5)

641

Отговори: 1
Прегледи: 789

1340

Отговори: 15
Прегледи: 1515

205

Отговори: 9
Прегледи: 2050

514

Отговори: 10
Прегледи: 1436

Powered by EzPortal