• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

02 June 2020, 06:55:39

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10661 Posts

Шишман
2051 Posts

Panzerfaust
359 Posts

Лина
306 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 14371
  • Total Topics: 1250
  • Online Today: 92
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 73
Total: 74

avatar_Hatshepsut

Археологически находки в Русенска област

Started by Hatshepsut, 20 September 2018, 14:41:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Представят резултатите от археологическите проучвания на Сексагинта Приста


Една от най-интересните находки от 2018 г. са 25 каменни пулчета за игра

В сряда, 13 март, от 18,00 ч. в зала ,,Княз Александър I" на Историческия музей в Русе археологът Върбин Върбанов ще представи резултатите от теренните археологически проучвания на късноримския кастел Сексагинта Приста, проведени през изминалата година.

През 2018 г. Сексагинта Приста бе сред археологическите обекти, одобрени за целева финансова подкрепа за теренни проучвания от Министерство на културата. Предвидената площ за разкопки бе около 50 кв. м.

Важен резултат от проведените археологически проучвания е разкриването на част от римска сграда. Проучени са още две ями от ХІХ век, от римско време, късноелинистически пещи и 14 ями от същия период.

През 2018 г. на Сексагинта Приста са открити 101 находки, 20 от които са монети от предримски и римски период, както и от ХІХ век. Особен интерес представляват намерените 25 каменни пулчета за игра.http://www.desant.net/show-news/48942

Hatshepsut

Приключиха археологическите разкопки на селищната могила до русенското село Бъзовец


Приключиха археологическите разкопки на селищната могила до с. Бъзовец. Те се проведоха през юли с научен ръководител д-р Димитър Чернаков, съобщиха от РИМ-Русе.

Проучванията са осъществени именно с финансиране от русенския музей, като в екипа са се включили и археолози от музеите в Добрич и Свиленград, от СУ ,,Климент Охридски" и Великотърновския университет, както и работници от разположеното в Дунавската равнина село.

Общата проучена площ през сезона е 100 квадратни метра, като е продължило изследването на културен пласт, датиран в първата половина на каменно-медната епоха (4800 – 4600 г. пр. Хр.).Проучено е пространство в източната периферия на селищната могила, използвано за производствена дейност. Разкрити са останките на две пещи, разположени една до друга. Предполага се, че са били покрити с навес, изграден от дърво.
         
Първата от тях е с полусферична форма, построена върху глинен подиум с размери 1,20/1 м. Изградена е от дървена колово-плетена конструкция, обмазана с дебел слой глина от вътрешната и външната страни, след което опалена.

Пещта е съставена от две камери, разположени една над друга. Долната камера е горивна и е частично вкопана в древния терен. Отворът на пещта е в югоизточната част. Затварян е с неголеми камъни. Над нея е била изградена скара също от глина и дърво, предназначена за поставяне на предметите за изпичане.

Над скарата е имало изграден купол, който оформя горната камера. Върху подиума на пещта са изградени две успоредни стени от глина, оформяйки прегради от южната и западната страни на пещта.   

Втората пещ се намира на 1,5 м западно от първата. Има почти квадратен план с размери 1,90/1,80 м. Изградена е върху подложка от натрошени керамични съдове. Има три етапа на обмазване. Южно от пещта има изградено преградно съоръжение за отпадъци, отделено от нея с ниска глинена стеничка.
         
В близост до двете пещи са открити голям брой фрагменти от керамични съдове, но също така и кухненски отпадъци – животински кости и черупки от речни миди. Възможно е пещите да са използвани както за печене на глинени съдове, така и за топлинна обработка на храна.

В края на разкопките южно от пещите са регистрирани деструкции от частично горяла постройка, която ще се проучва през следващия сезон.

Па време на тазгодишните археологически разкопки са открити 102 находки от керамика, кост, рог, камък, представящи пластика, сечива за ежедневни нужди и накити.

http://www.desant.net/show-news/50704

Hatshepsut

Проучиха изцяло некропола на Църква №16 в средновековния град Червен


Завърши археологическият сезон на средновековния град Червен за 2019 г. Проучванията се извършиха в рамките на един месец и обхванаха прилежащата територия на Църква №16, разположена в западната част на скалното плато, информират от РИМ-Русе.

За трети пореден сезон се разкриват сектори от нейната вътрешност и околност. Изцяло са проучени гробните камери, които заемат голяма част от основното помещение на църковната сграда и са изсечени в скалата.

Некрополът на църквата се развива в южна и източна посоки. Анализът на човешкия костен материал се извършва от антрополога д-р Надежда Атанасова от Института по експериментална морфология, патология и антропология към БАН.

Находките от тази година включват накити и предмети от всекидневието, както и колективна монетна находка, която съдържа над 150 монети от ХІV век. Проучената през 2019 г. площ възлиза на 150 квадратни метра, а откритите находки – над 300 на брой.

Църква №16 притежава белезите на храмовото строителство от първите десетилетия на ХІV век. Състои се от предверие, основно помещение и завършва с една тристенна апсида. По време на тазгодишните проучвания беше разкрит и сектор от главната улица на средновековния град, както и няколко зида от допълнителни пристройки около храма, датирани към началото на ХV век.

Археологическите проучвания на прилежащата територия на Църква №16 в средновековния Червен бяха извършени от екип специалисти от Русе, Клисура, Павликени и Сливен, студенти по археология и доброволци.

Ръководител на проучването е Светлана Великова (Регионален исторически музей – Русе), а зам.-ръководител – Велина Жекунова. Научен консултант на разкопките е доц. д-р Деян Рабовянов от НАИМ-БАН. Финансирането на археологическата кампания е осигурено от Министерство на културата и от Регионален исторически музей – Русе.

http://www.desant.net/show-news/50727

Hatshepsut

Представиха резултатите от разкопките на римската крепост ,,Тримамиум"


Поради въведеното извънредно положение и невъзможността за събиране на голям брой хора в затворени пространства, презентацията ,,Археологическите проучвания на некропола на античната крепост Тримамиум през 2019 г." на археолога Никола Русев, която бе насрочена за тази вечер, няма да се проведе. Предлагаме ви снимки и синтезирана информация от проведените разкопки.

Разкопките на римската крепост Тримамиум са проведени през април и май 2019 г. и са финансирани със средства на Регионален исторически музей–Русе. Те имат сондажен характер, като за посочения период е проучена площ от 97 м2. Некрополът се намира на около 110 м югозападно от крепостната стена на Тримамиум.

За периода на археологическите разкопки са открити и напълно изследвани 22 гроба. При всички се регистрират гробни ями, вкопани на различна дълбочина в земните пластове. Повсеместно е практикувано трупополагане, като е погребван само по един индивид в изпънато положение, по гръб. Гробен инвентар е намерен в част от съоръженията, като находките представляват части от облеклото, монети, стъклен съд, накити и метални елементи на костюма. Въз основа на теренните наблюдения и откритите предмети гробовете се отнасят към римска епоха (III в.), късната античност (IV – VI в.) и средновековието (XIII в.), което показва активен живот и в крепостта през посочените периоди.Участници в разкопките са специалисти от Русе – Никола Русев, Румяна Йорданова, Върбин Върбанов, Христо Христов, Момчил Чергански и Светлана Тодорова. В научния екип бяха привлечени и колеги от други музеи и институти – Иван Иванов (ИМ-Клисура), Калин Чакъров (РИМ-Велико Търново), Мирослав Георгиев (РИМ-Търговище) и Надежда Атанасова (ИЕМПАМ-БАН). За поредна година археологическите ни проучвания предизвикаха интереса и доброволната подкрепа на Радослав Гатев. Трябва да се отбележи и съдействието в изследването на шест британски студенти, чието участие е осъществено по програма Еразъм+.

https://rousse.info/

Hatshepsut

Нови открития в Червен


Регионален исторически музей – Русе изготви проект към Министерството на културата, за консервационни дейности по стенописната украса на Църква № 16. Храмът е локализиран в западната част на хълма в Средновековния град Червен и неговото проучване протича в продължение на три археологически сезона.

С цялостното разкриване на църковната постройка се попадна на запазен живописен слой по стените на храма. Съхранените стенописни фрагменти представляват рисувана драперия и частично запазена сцена с фигури на светци-войни. Площта им възлиза на около 12 m2. Върху стените на храма се съхранени на място фрагменти от стенописи, които са допълнително укрепени и защитени под изградено защитно покритие.

Проучваната църква е датирана в първите десетилетия на ХІV в. Тя се нарежда сред представителните храмове на територията на средновековната крепост. По план сградата е с една апсида в източна посока, основно помещение и преддверие, а размерите и са: 7 м ширина и 13 м дължина. Успоредно с проучването на църквата протича и разкриването  на прилежащия и некропол, както и на части от сгради и трасе на средновековна улица. Бъдещите проучвания в тази зона биха допринесли за изясняване на важни въпроси във връзка с градоустройството и изясняването на детайли от събитията, свързани с превземането на крепостта и последващия ранноосмански период.

Поради съществуващия риск за разкрития живописен слой, бяха предприети спешни аварийни дейности по неговото трансфериране в реставрационно ателие. Настоящият проект, разработен от археолога Светлана Великова, е свързан с мерките по тяхното последващо укрепване и възстановяване върху нови носещи повърхности. Специализираната дейност се извършва от доц. д-р Миглена Прашкова, реставратор и преподавател във ВТУ ,,Св. св. Кирил и Методий". Успешното реализиране на подобен проект би довело до включването на живописната декорация от новооткрития храм към постоянните експозиции на музея.

https://bnr.bg/shumen/post/101249837/novi-otkritia-v-cherven

Panzerfaust

В Русе ще отвори врати първият у нас нумизматичен музей

Първият частен нумизматичен музей в България ще бъде открит в Русе. В момента се ремонтира сградата, в която той ще се помещава – емблематичната за Русе бивша Музикална гимназия, построена през 1900-1901 г.

Фондация "Братя Бобокови" купува сградата, паметник на културата, през 2007 г., за да направи единствения у нас нумизматичен музей. След ремонта сградата, комбинация на елементи от неокласицизъм и готика, ще възвърне първоначалния си облик.

След получаването на специално разрешение от Министерството на културата през 2008 г., фондацията основава "Нумизматичен Музей Русе", който досега е организирал над 30 изложби в България и три в чужбина.

"Някои от колекциите, които притежаваме, са най-богатите и пълни в света", разказва директорът на музея проф. Димитър Драганов. Сред тях са колекциите "Монети на римската колония Деултум" и "Монетите на скитските царе". Музеят притежава и археологическа колекция.

Постоянната колекция на музея ще бъде показана по иновативен начин, ще има особен акцент върху образователните програми за ученици, работилници, библиотека, магазин с различни предмети и книги, свързани с нумизматиката, кафене, зали за гостуващи изложби, виртуален музей, както и конферентна зала.

"Вярваме, че музеят ще се превърне в културен център, в музей от национално значение", споделя Надежда Розева, директор на фондация ,,Братя Бобокови".
https://cherga.bg/bg/v-ruse-shte-otvori-vrati-parviyat-u-nas-numizmatichen-muzej/

Аз съм разглеждал колекциите на братя Бобокови, изложени временно в Русенския исторически музей и мога да кажа, че има много интересни и впечатляващи неща, не само като монети, а и като предмети. Голяма част са открити на територията на Русенска област и региона.
Реновацията на сградата на музея се забави, но вече е доста напреднала и ако няма усложенения, причинени от положението с коронавируса, очаквам тази година да отвори врати.
Сайтът на музия: http://www.numismaticmuseum.bg/bg/about.html

Similar topics (5)