• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

13 November 2019, 15:28:49

Login with username, password and session length

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 10765
  • Total Topics: 1179
  • Online Today: 34
  • Online Ever: 296
  • (29 July 2019, 04:32:47)
Users Online
Users: 1
Guests: 26
Total: 27

Археологически находки от Плиска

Started by Hatshepsut, 19 September 2018, 14:13:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Тази информация е от 2017г.

Уникална находка при археологически проучвания на първата българска столица

Осветление за големи помещения в Плиска е сред находките при археологическите проучвания на първата българска столица през това лято. Това съобщи на пресконференция в Пресклуба на БТА в Шумен днес гл.ас. Мариела Инкова от Националния исторически музей. На пресконференцията своята работа на територията на Националния историко-археологически резерват "Плиска" представиха още проф. Станислав Станилов, доц. Павел Георгиев и археологът Янко Димитров, чиито проучвания предстоят.

Инкова отбеляза, че намереният артефакт, служещ според предварителната хипотеза за осветление на големи помещения или коридори, представлява желязна ос с около 30 сантиметра, която завършва с бронзова част с формата на човешка ръка, стиснала в юмрука си цилиндрична част. По думите й подобни находки са рядкост. "Осветлението за първото българско царство е непозната и слабо разработвана тема; в Плиска са намирани още отделни държачи на стъклени чашки" , уточни Инкова.
 
През това лято е проучвано още пространството около и под каменен площад, т.нар. Арена. За пръв път е открит и таен входник в посоката "изток-запад", отбеляза проф. Станилов. По думите му се проучва и водохранилище, което се счита за най- късната каменна структура в Плиска.
 
"Ние смятахме, че през 10- 11 век , през следстоличния период, в тази зона няма каменни градежи, солидни, правени по подобие на владетелските резиденции. Оказа се обаче, че това водохранилище е направено по подобен начин, а това означава, че са в Плиска са останали майстори-строители, които са работили" , допълни Станилов.

Археологът Янко Димитров ще проучва през есента дървена сграда от края на осми и началото на девети век и на комплекс от вкопани съоръжения в Плиска, бе съобщено на пресконференцията.
 
За проучвания в първата българска столица тази година са отпуснати от държавата по около 17 000 лева за четири обекта, отбеляза доц. Павел Георгиев.
 
"За съжаление съвременната консервация и реставрация в България най-често се извършва от случайни хора, включително и тази, която се прави на Голямата базилика в Плиска", заяви Георгиев и даде примери за редица според него грешки и нередности, свързани с възстановяването на базиликата.

https://dariknews.bg/novini/obshtestvo/unikalna-nahodka-pri-arheologicheski-prouchvaniia-na-pyrvata-bylgarska-stolica-snimka-2046916

Hatshepsut

Христина Стоянова, НИАР ,,Плиска": Тази година се навършват 120 години от първите археологически проучвания в Плиска


Тази година се навършват 120 години от първите археологически проучвания в Плиска. Това каза за предаването ,,Легенди за България" на Радио ,,Фокус" Христина Стоянова, главен уредник на Национален историко-археологически резерват ,,Плиска". Тя уточни, че първият, който проявява интересът към руините при село Абоба с българската история, е Карел Шкорпил. ,,С подкрепата на руския археологически институт в Константинопол в лицето на тогавашния им директор Фьодор Успенски се извършват първите проучвания в Плиска. Тогава става ясно, че тази крепост е много по-различна от познатите византийски фортове. По-късно, през 1905 година при днешното село Хан Крум, а тогава Чаталар, е намерена една колона от времето на Омуртаг, от която всъщност става ясно и името на Плиска. Така Карел Шкорпил става основател на българската археология, а цели 120 години пет поколения археолози след него проучват тайните на Плиска. Огромната площ на резервата обаче не е проучена в достатъчна степен, така че да се ,,нареди пъзелът" и да се говори ясно за градоустройствения план на някогашна Плиска. И все пак тези пет поколения археолози дават подробен материал, който се съхранява и е изложен в обновения през 2006 година музей - една много красива археологическа сбирка, чрез която посетителите могат да се докоснат до историята на нашите предци. В тази сбирка сме постарали да покажем и реконструкции на сградите, които днес за съжаление се намират в руини", разказа Христина Стоянова. Археологически резерват ,,Плиска" привлича посетители от всички поколения, допълни тя. Уредникът на НАИР каза още, че за най-малките си посетители с интерес едновременно към технологиите, но и към историята, и изграден виртуален каталог, а чрез иновативни очила за виртуална реалност те могат за кратко да се разходят и в двореца на Омуртаг. ,,Има хора с различни интереси - едни са благодарни, че старината се поддържа, други желаят да видят повече реконструкции, трети са доволни, че могат да се докоснат и до новите технологии в музейното дело. Всички музейни работници полагаме грижи миналото ни да се съхранява, като същевременно се използват и атрактивни методи, за да бъдем в крак с интересите на младото поколение", уточни Христина Стоянова. Тя посочи, че през последните години се наблюдава устойчив ръст на туристите на Националния историко-археологически резерват ,,Плиска".

https://www.glas.bg/1704701/hristina-stoyanova-niar-pliska-tazi-godina-se-navrshvat-120

Hatshepsut

Плиска археологически открития 2017г, 1 частПлиска археологически открития 2017г, 2 частПлиска - археологически открития 2018, 3 частПлиска - археологически открития 2018, 4 част


Hatshepsut

Закрит коридор 4 метра над земята бил таен владетелски път в Плиска

Пътят от Цитаделата - жилищната част на Старопрестолна Плиска до Северната порта проучва тази година екипът на археолога проф. Станислав Станилов. Този път е много сложно съоръжение, който е преустройван няколко пъти, както в езическия така и в християнския живот на града.
"Когато Цитаделата е била дървена е имало един пасаж, който носели големи дървени колони", каза проф. Станислав Станилов.
Те се издигали на 4 метра над земята и били разпределени на отделни носещи модули.
"За първи път се случва и е много сложно. Тези колони, тези греди големи са носели един коридор, направен от дърво, дървена скара с покрив и по него, без да го виждат, владетелят може да напусне столицата инкогнито и да се върне инкогнито в нея", обясни проф. Станислав Станилов.
По-късно край улицата е изградена каменна стена и канализационна система.
"Виждаме и водопроводна тръба. Тази водопроводна тръба е продължение на един стар водопровод. Там горе го видяхме, който е облицован с червен водоустойчив хоросан. Построен е много солидно, те в езическия период така ги строят, но по-късно, може би след столичния период, той тук някъде е бил прекъснат. След това като пак се е повредил те са направили това водохранилище и от тези тръби водохранилището се е пълнело с вода. Това вече е XI век. И с амфори са гребели да го ползват", разказа проф. Станислав Станилов.
На дъното на останките от водохранилището археолозите открили множество амфори. По-късно водохранилището е било засипано с пръст и керамични отпадъци.
"Там намерихме много интересен предмет по-миналата година. В насипа намерихме една бронзова ръка - държач, която е носила някакъв светилник в църквата или в двореца", каза проф. Станислав Станилов.
Професорът не се отказва от хипотезата си, че тепърва в руините на Плиска предстои да се открие царско съкровище, по-богато от това на Велики Преслав.


Закрит коридор 4 метра над земята бил таен владетелски път в Плиска

http://tvshumen.bg/novina/zakrit-koridor-4-metra-nad-zemqta-bil-taen-vladetelski-pyt-v-pliska/5139