• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

24 February 2020, 22:28:39

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10103 Posts

Шишман
1050 Posts

Panzerfaust
244 Posts

Лина
216 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 12208
  • Total Topics: 1223
  • Online Today: 57
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 30
Total: 30

avatar_Hatshepsut

Издателства и книжни борси

Started by Hatshepsut, 18 September 2018, 06:32:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Стряма – вторият Батак – 1944г.Автор: Надежда Любенова
Раздел: Извори и документи, Българска съвременна история
Издателство: Макрос
трето издание, 2015 год.
меки корици, 303 стр.

Сборник от спомени на живи свидетели и архивни документи от 1944-51 г.

,,СТРЯМА - ВТОРИЯТ БАТАК - 1944 г." - ИСТИНАТА СРЕЩУ ЛЪЖАТА И КЛЕВЕТАТА
Комунистите с помощта на земеделци, обединени в ОФ, утвърждават новата власт след 9.1Х.1944 г. През ноември 1945 г. фалшифицират изборите и изхвърлят земеделците от властта. Притиснати с наряди, трудова повинност и разни мероприятия са не само доскорошните им съратници - земеделци, но и ятаци и партизани. Земеделците, с чиято помощ комунистите вършеха убийства и наложиха властта, минават в опозиция и стават николапетковисти /1949 г/. За системно неиздължаване на държавните доставки едни от тях са изпратени в Белене /1951 г/, други - в затвора. За тези събития, ставали в Стряма, говорят архивите, а живи свидетели - и за ВАРТОЛОМЕЕВИТЕ НОЩИ И БАТАШКИ КЛАНЕТА веднага след 9-ти, когато без никаква вина изчезват безследно техните бащи, деди, роднини /55 души при население около две хиляди и двама общинари от други краища на страната/ и затварят устата на лъжци и клеветници - потомци на главорези и комунистически подлоги, които се мъчат да прикрият престъпленията на дедите си и също като тях се нагаждат днес във властта като деца на ,,репресирани след 9-ти".
Четем и слушаме за зверствата на комунистите след 9-ти, но техните съучастници - земеделци нерядко са ги надминавали в садизма, за да докажат верността си към Отечествения фронт. Комунистите не умееха да управляват, освен да убиват и грабят, затова назначаваха заместник кметове земеделци, които знаеха как да уреждат общинските дела и установиха новата власт в селата.
Разказите на свидетелите са записани с диктофон и прехвърлени на диск. Копия от диска се съхраняват в съюз ,,Истина", БЗНС, съюз на ВВНВУ, БНФ и др.
Надежда Любенова

http://knigabg.com/index.php?page=book&id=20580

Hatshepsut

Подвигът на Мара БуневаИздател   Анико ЕООД
Брой страници   464
Година на издаване   2010
Корици   меки

На 13 януари 1928 г. в град Скопие, при стария мост на река Вардар, героичната българка Мара Бунева застреля сръбския злодей Велимир Прелич. Застреля джелатина Прелич, прочул се най-много със своите варварски жестокости и мъчения над мирното население по Вардарско. И то жестокости, извършени само над поробените българи, за да се сбъдне вековната мечта на сръбските поробители - българин да не остане в сръбския дял на Македония.

След атентата, за да не попадне жива в ръцете на сръбските изверги, Мара Бунева насочва пистолета срещу себе си и прави опит да се самоубие. Защото тя прекрасно познава дивашкия нрав на сръбските поробители българомразци. Няколко часа по-късно Мара Бунева умира от раните си, а тялото й е захвърлено незнайно къде. Сигурно сръбските инквизитори са се стряскали и от мъртвата Мара и са треперели нейният гроб да не стане свещено място на поробените българи за поклонение и клетви за отмъщение...

През 1941 г., освободени за кратко от сръбския поробител, скопяни построяват на мястото на покушението паметна плоча, посветена на своята героиня, дала младия си 25-годишен живот за свободата.

След 1944 г. паметната плоча в чест на Мара Бунева е разбита от сръбско-коминтерновските палачи. Както се разбиват всички новопостроени плочи в памет на героичната българка от 1989 година до сега. Типично варварство и ежедневна практика на сръбските еничари от сега действащия концлагер само да българи - Македония.

А за нас, българите, подвигът на Мара Бунева заслужава най-величествения и най-запомнящия се паметник. Затова издаваме тази книга - за да се помни нейната саможертва, за да се помнят сръбските зверства и за да се знае, че и днес по Вардарско целенасочено и последователно се унищожава всичко българско от сърбите и техните еничари в Скопие. За да изградим в сърцата и паметта на всеки българин най-достойния, най-здравия и най-непреходния паметник на българската героиня Мара Бунева - паметника на признателността на целия български народ.

Паметникът на героинята, отдала живота си, за да отмъсти за страданията на своите сънародници и за свободата на поробеното си отечество...
Никола Григоров

https://m.helikon.bg/

Hatshepsut

От Сан Стефано до Париж 1878-1947. Най-важните договори за България Практиката да се издават международните договори съществува от столетия. Българският опит в тази дейност също е впечатляващ макар и не толкова назад във времето. Преди всичко трябва да се открои направеното от д-р Б. Кесяков, проф. Г. П. Генов и проф. Вл. Кутиков. Единствено най-пълно от тези издания на международните договори на България е корпусът от документи, съставен от д-р Кесяков, обхващащ времето от 1878 г. до 1925 г, като в приложенията му са включени султанския ферман за Българската екзархия (1870) и Санстефанския мирен договор (1878).

Изданията на проф. Г. П. Генов и проф. Вл. Кутиков имат до голяма степен характера на учебни пособия и са съставени така, както се подготвят документалните христоматии за студенти. Работата и на тримата специалисти по международно право е свидетелство за голямата им начетеност и познание, както при издирването и публикуването на документите, тъй и на съпътствуващите ги приложения, анализи и бележки по отделните въпроси. За съжаление на пръсти се броят изследванията по въпросите на българската дипломация, които да са вдъхновени от тези издания, с изключение може би на университетските христоматии за историци и прависти. Тези издания отдавна са библиографска рядкост и днес българските и чуждестранните дипломати, когато трябва да се обърнат към направеното преди тях изпитват нужда от нови по-пълни издания.

Настоящото документално издание "От Сан Стефано до Париж (1878-1917 г.). Най-важните договори за България" иде да запълни тази празнота, въпреки че с него си поставяме още по-амбициозна задача. През последните години не само специалистите, а и широката общественост изпитват нуждата от автентична информация от първоизвора, а такава на книжния пазар за съжаление не съществува. Една голяма част от нашия народ в резултат от сполетелите го катастрофи и нещастия през отминалия 20 век беше участник в големите миграционни движения от единия до другия край на Балканския полуостров и до днес миражите на родната къща и място още са в съзнанието на поколения българи, а ощетените още очакват някой да ги овъзмезди за имуществените загуби. Няма град или село в България където да няма македонски, добруджански или тракийски квартали или махали, а сънародниците ни бежанци често са се заселвали и на голо поле, като на новоизникналото селище са му давали името на родното място откъдето са побягнали, затова са толкова много селата и градчетата с повтарящите се имена. А квартали като Гевгелийския, Малешевския, като улиците Скопие, Охрид, Битоля, Одрин, Лозенград и др. са многобройни. Хитри адвокати, политици-въжеиграчи и родни бюрократи разиграват и грабят ограбените вече няколко пъти от свои и чужди наши сънародници. Целта ни е всеки да може сам да се докосне до тази макар и не лесна за прочит и анализ материя и да види със собствените си очи утвърденото с международни договори и актове.

За удобство документите в това издание са подредени по хронология без да се разделени по техния видов признак, макар че и той може да бъде откроен, тъй като специалистите в областта на международното право отдавна са дефинирали що е договор, конвенция, споразумение, спогодба, протокол, акт и пр.

http://knigabg.com/index.php?page=book&id=20488

Hatshepsut

Знамената на българската бойна славаАвтор:   Иван Иванов
Година:   2010
Брой страници:   242
Издателство:    Анико
Корица:   Твърда

В резултат на дългогодишното целенасочено небългарско възпитание на народа ни в национален нихилизъм, ,,комунистически интернационализъм", ,,славянска дружба" и ,,добросъседство" с ,,братята сърби" нашата родина България днес е на последно място на Балканите по зачитането на своето национално знаме. Даже управниците и в малка Албания отдават много повече уважение, почит и преклонение пред националния им флаг, отколкото нашите. И не само това. Поради грешна държавна политика целият български народ дълги години умишлено бе държан в неведение относно фактите за българските бойни знамена и тяхната героична история.

Главната причина за това срамно дело бе, че неувяхващата слава на нашите бойни знамена бе завоювана в жестоките битки срещу съседните народи за човешки правдини и национално освобождение и в кървавите войни за обединение на изстрадалия българския народ. Почти нищо не се знае от повечето българи за историята на българските бойни знамена и как, водени от тях, нашите революционери, войници и офицери са се сражавали геройски до последна капка кръв срещу турските, гръцките, сръбските, румънските, руските, френските и английските армии и не са допуснали нито едно наше бойно знаме да бъде пленено от вражески ръце. Независимо от условията на фронта, даже и когато цели съединения остават в плен съгласно Солунското споразумение от 29.09.1918 г.

И точно за историята, за честта и славата на българските бойни знамена е настоящата книга от големия български родолюбец о.з. полковник Иван Иванов. Защото опазването на честта и славата на националното знаме и на всички бойни знамена винаги е било един от първите завети на нашите деди. Защото всички наши знамена винаги са били и са символът на обединението и свободата на целия български народ.

Никола Григоров

https://www.ozone.bg/product/znamenata-na-balgarskata-boyna-slava-tvardi-koritsi/

Hatshepsut

История на Древен Египет

 

История на Древен Египет, двутомният фундаментален труд на Джеймс Хенри Брестед, е една от най-забележителните книги, посветени на древната египетска цивилизация.  Джеймс Хенри Брестед е първият американски египтолог и антрополог, създател на американската школа по египтология и един от най-известните учени от брилянтната епоха в края на XIX в. И началото на XX в., когато са осъществени археологическите разкопки, довели до разкриването пред човечеството на постиженията на богатата и древна египетска цивилизация. В своята книга той описва историята на Древен Египет от най-древни времена (4000 г.пр.Хр.) до персийското нашествие в земите на фараоните.
Джеймс Хенри Брестед e наричан ,,бащата на американската египтология", директор на Института по ориенталистика, един от създателите на Катедрата по древна история и Ориенталския музей към Чикагския университет.

Книгата излиза на български език в два тома, като първият е посветен на историята и културата на египетската цивилизация от самото й зараждане до края на Втори преходен период (1570 г. пр. Хр.), а вторият том разглежда събитията от началото на Новото царство до персийското нашествие през 525 г. пр. Хр. Всеки от томовете на История па Древен Египет е допълнен с обширно приложение, съставено от екипа на самото издателство - хронологии на събитията и управлението на египетските владетели (посочени в няколко варианта - според най-авторитетните източници), карти на Древен Египет през различни периоди от историята му, информация за всички египтолози, допринесли с работата и с книгите си за изследването на историята на страната, подробен енциклопедичен речник на личности, географски местности и термини.. Томовете са илюстрирани богато със снимки, гравюри и рисунки, допълващи и поясняващи основния текст.

Том I (464 стр., размери: 165x235)
Том II (544 стр., размери: 165x235)

https://www.clubabagar.com/book/book_0301011.html
https://www.clubabagar.com/book/book_0301012.html
http://www.lecsiko.com/6421_istoriq-na-dreven-egipet-tom-1.html
http://www.lecsiko.com/7595_istoriq-na-dreven-egipet-tom-2.html

Hatshepsut

Древен Египет – религия, митология, история

Автор: Розали Дейвид   Издателство : Колибри
   Година: 2004
   Мека корица
   Формат: 13 x 20 см
   Страници: 512
   
   "Древен Египет: Религия, митология, история" (2002) представлява пълен исторически преглед на развитието на египетската цивилизация от зараждането й през 5000 г.пр. Хр. до арабското нашествие през IV в.сл. Хр. Обхванати са всички аспекти на живота в древното общество: образование, официална религия, народни вярвания, митология, изкуство, архитектура, схващания за живота и смъртта, за сътворението и отвъдния свят. Богове, фараони, гробници, магии, пророчества, обреди са само част от един свят, съществувал хилядолетия наред и оставил много все още неразгадани тайни, свят на мумии, заклинания и пирамиди, който продължава да ни очарова.
   
https://colibri.bg/knigi/125/rozali-dejvid-dreven-egipet-religiq-mitologiq-istoriq

Hatshepsut

Религията на древен Египет
Теодор ЛековИздателство      Изток - Запад
Категории      История на цивилизациите, Религии
      
Корица      Мека
Страници      376
Размери      13.00 / 20.00 / 2.80 cm
Тегло      0.372 kg

Книгата разглежда египетската космогония като започва от светът на боговете, представата за бога, клрасификация на божествата, топография на култа към боговете, митовете, като освен тях обръща внимание и на светът на хората и сътворението на светът. Книгата има забележителна библиография, което прави впечатление.

Книгата предлага много информация по тези и други въпроси и е достъпна за широката публика. Книгата съдържа безценен речник съдържащ най-важните термини, които са нагледно представени с тяхното йероглифно изписване.

Настоящата книга изследва представите за света на древните египтяни. Авторът описва сътворението и неговите движещи сили през погледа на египетските понятия. Изследвани са представата за бога и божествените проявления, мястото на човека в света и пътищата за постигане на безсмъртието. Изложението е основано на изучаването на древните йероглифни текстове и е илюстрирано с многобройни примери. Книгата е предназначена за широк кръг читатели, които се интересуват от религията и културата на Древен Египет.

Доц. д-р Теодор Леков е египтолог. Роден е през 1969 г. в София.
Автор е на книгите: "Скритото знание" (2004) – монографично изследване на свещената традиция в Древен Египет; "Литанията на Ре" (2004) – превод и коментар на свещени химни към слънцето; "Амдуат" (2006) – превод и коментар на древноегипетското описание на отвъдното.


https://www.book.store.bg/p20832/religiata-na-dreven-egipet-teodor-lekov.html

https://knijnina.blogspot.com/2008/01/blog-post_6122.html

Hatshepsut

Тази интересна книга може да се намери само по антикварните книжарници и библиотеките. Може да се поръча и онлайн.

Нефертити
Филип ФанденбергИздателство: Наука и изкуство   
Година: 1986   
Cтраници: 280
Корици: меки   
 
https://knizhen-pazar.net/

Hatshepsut

Египет на фараоните
Сергей ИгнатовЕгипетската дума, която условно превеждаме магия е "хека". Акцентът на превода като магия и производните от нея докосва само фрагмент от значението. Египтологията на XX век показа, че "хека" за древните е това, което ние сме свикнали да назоваваме религия, мит и митология, вяра и свързаните с нея практики, разбира се и магия.
Христоматийно е твърдението, че Египет на фараоните е родина на магията и съногаданията. Ако не се заемем с уточняване на понятията, то в съзнанието ни ще се загнезди представата, че Египет е породил и се е специализирал само в една незначителна частица от древната духовност. Анализът на смисъла и съдържанието на "хека" обаче показва, че "хека" е силата, която споява видимия и невидимия за нас свят и която го превръща в Едно. За древните египтяни светът е единство на Слово и Образ, невидимо слети от "хека". Именно отделянето на Словото от Образа (Изображението), което се е случило в неегипетска среда на границата между второ и първо хил. пр.Р.Хр. е довело до съвременното разделяне на религия и магия и до гледището, че магията е нещо вредно и опасно, навреждащо на религиозния живот, поради активирането на сили, противни на божественото.

232 стр., размери 14.50х22.30 cm

https://www.book.store.bg/p27895/egipet-na-faraonite-sergej-ignatov.html


Книгата съдържа илюстрации, карти и справочен апарат и е безспорно интересна.
Според мен главният й недостък е авторовата интерпретация на имената на някои от фараоните, която чувствително се разминава с общоприетата:

Аменемхет - Аменемхе
Сенусерт - Сенвосре
Аменхотеп - Аменхотп
Хатшепсут - Хашепсове
Ехнатон - Ехнейот
Тутанкамон - Тутанхйот

Искрено се надявам тази интерпретация да не бъде възприета от останалите египтолози и историци.

Hatshepsut

Древният български календарАвтор: Йордан Вълчев
Издател: Тангра ТанНакРа
Година: 2008
Страници: 516
Размери: 23.5x16.5

https://www.book.store.bg/p38153/drevniat-bylgarski-kalendar-jordan-vylchev.html

Hatshepsut

Българите и Александър МакедонскиАвтор: ст.н.с. д-р Бо­­жи­­дар Ди­­мит­­­ров

Година на издаване: 2001
Брой на страници: 144
Корици: меки

http://tangra-bg.org/

Hatshepsut

Египет - ключ към тракийската култураAвтор:       Стефан Симеонов
Издадена:   2011 г.
Издателство:   Матком
Категории:   История на цивилизациите
Корица:     Мека
Страници:   308
Размери:    14.30 / 21.50 / 1.60 cm

Книгата търси връзките в културен аспект между Древен Египет и древните тракийските народности.
 Използвани са редица подходи – разгледани са археологически и епиграфски находки, съжденията са богато подкрепени с цитати на древни автори, използвани са редица подходи за анализ  и в крайна сметка всичко е синтезирано в една ясна културна картина, показваща сродството на траките с египетската култура, без да се бяга от разликите и това, което прави тракийската култура уникална.
 Подходът е нетрадиционен, но със сигурност не е псевдонаучен. Няма връзка с комерсиалната литература, излизала  по темата. По–скоро книгата задава неудобни въпроси и поставя нетрадиционни тези, ползвайки именно ключови извори и доказателства.

Книгата е написана на максимално достъпен език, което я прави разбираема и четима за непрофесионалисти, любители или просто търсещи, но е достатъчно добре обоснована и обвързана, за да се счита за прокарваща стабилна теория.
 Книгата е подкрепена с положителни анотации от:
 Проф. Валерия Фол – траколог.
 Доц. Теодор Леков – египтолог.

https://www.book.store.bg/p66486/egipet-kliuch-kym-trakijskata-kultura-stefan-simeonov.html

http://d3bep.blog.bg/history/2012/01/31/reviu-na-pyrvata-mi-kniga

Hatshepsut

Непознатата Волжка БългарияАвтор: Владимир Цонев
Издател: Литера Прима
Година: 2006
Страници: 142
Корици: меки
Тегло: 183 грама
Размери: 20x14 см

Волжка България е другата голяма българска държава през Средновековието. Тя е неколкократно по-голяма от своята сестра - Дунавска България - дори и по време на величието и при цар Симеон. Тази държава е наричана още страната на "външните", "великите", "сребърните" българи. Причината за нейния възход се корени във високото ниво на социалното устройство, в ясните и справедливи закони. Затова тя бързо успява да присъедини към своите граници съседните номадски племена и народи. В края на IX и началото на X в. Волжка България заема значителни пространства от Евразия - към Волго-Уралската част са приобщени териториите на север от Карско море до Каспийско море (наричано Българско), както и от устието на р. Ока до устието на р. Енисей.

 Тази България трябва да кажем, че и днес съществува като духовно и етнографско пространство. В нея следва да се включат основно Татарстан, Чувашия, Башкорстан и още редица близки до тях области с мюсюлманско и християнско население. За съжаление "другата България" е малко позната сред своите сънародници от Дунавска България. А в учебниците по история не се среща и ред за нея, въпреки че именно население от Волжка България шие самарското знаме и участва активно в Руско-турската освободителна война.

 Появата на Волжка България е следствие от движението на сина на Кубрат - Котраг, през VII в. от Приазовието в посока север. Във византийски хроники е отбелязано: "Котраг преминал реката Танаис (Дон) и се заселил срещу първия брат..!" Очевидно тук се визира по-големият брат Бат Баян с хората му, които се намират тогава под властта на хазарите.

 В началото племената, предвождани от Котраг, населяват главно поречията на Дон и Донец. Десетилетия по-късно, за да избягат от хазарската заплаха, те поемат към р. Волга, чието име се смята за производно от етнонима "българи". Важно средище става мястото, където Волга се среща с р. Кама - неин източен приток.

https://books.bg/books/169/125141.html

Hatshepsut

Приказна Древна ТракияАвтор:   Димитър Попов
Издадена:   2012 г.
Издателство:   Изток - Запад
Категории:   История на цивилизациите
      
Корица:      Мека
Страници:      248
Размери:      14.00 / 21.50 / 2.20 cm
Тегло:      0.250 kg

https://www.book.store.bg/p77374/prikazna-drevna-trakia-dimityr-popov.html


Древнотракийските митове и легенди традиционно са смятани за част от елинската митология. Вероятно това се дължи на факта, че тракийското небе се населява силом от същите божества, които обитават планината Олимп, макар и под променени имена. Известният траколог проф. Димитър Попов опровергава тези твърдения в новата си книга ,,Приказна Древна Тракия", защитавайки тезата, че древнотракийските митове не са съставна част на гръцката религия и митология, а нейни предшественици.

Богата на архетипи и образи Древна Тракия притежава много лица. В нея могат да се различат черти на минойския и на ахейския свят, но тя предразполага към паралели и с типологическите модели от ирано-кавказката и от малоазийско-анатолийската етнокултура. В дадени моменти Древна Тракия напомня до голяма степен и на типичната и добре позната Елада. Вероятно това е една от причините мнозина да не разграничават ясно тракийските от древногръцки митове и легенди.

В ,,Приказна Древна Тракия" Димитър Попов успява да разграничи местното от гръцкото като обяснява защо и как се пренебрегва възможността легендите да са наистина тракийски, а не елински и именно местните култове и митове да са усвоени по-късно от южните ни съседи. Попов защитава твърдението си като отбелязва, че е много по-вероятно древнотракийските митове да са в основата на древногръцките. Доводът му е, че в процеса на приемане и преосмисляне на едно наследство и традиции и на тяхното пречупване през собствения идеологически мироглед, те загубват първоначалната си същност и се променят до неузнаваемост. Попов допълва, че гърците постъпват по същия начин и с приспособяването на идеи, влияния, заемки и умения от цялото Източно средиземноморие.

,,Приказна Древна Тракия" има за цел не само да посочи разликата между елинските и древнотракийските митове и легенди, но и в контекста на живата действителност на преден план да изведе тракийските легендарни и митологични образи. Към безценното количество енциклопедична информация и прекрасна аргументация книгата прибавя и чудесно приложение със снимков материал, който разкрива огромна част от тракийското културно наследство.

Попов е професор, доктор на историческите науки към Историческия факултет на Софийския университет ,,Св. Климент Охридски". Води лекции в областта на античната история и култура. Неговите тесни и специализирани изследвания се отнасят до културните взаимодействия в средиземноморския свят и до религиите на индоевропейците, в частност на траките. Автор е на редица монографии, сред които великолепното и радушно прието миналогодишно издание ,,Траки. Исторически и културен обзор".

http://www.dnes.bg/index/2012/06/12/drevna-trakiia-rodonachalnik-na-sredizemnomorskata-mitologiia.161019#13395656180651&if_height=412

Hatshepsut

Златната клонкаАвтор: Джеймс Дж.Фрейзър
Категория: Етнология и етнография
Издателство: Отечествен фронт
Година: 1984
Cтраници: 934
Град на издаване: София
Корици: твърди

https://knizhen-pazar.net/index.php?option=add_book&id=144034&title=%D0%97%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0%20%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%B0

"Златната клонка" заема уникално място в съвременната антропология и литература. Написана от Джеъмс Дж. Фрейзър, най-голямото светило в областта на сравнителната митология, тя представлява класическо изследване на вярванията на човечеството и на еволюцията от мит, магия и религия към научно познание.

Книгата има и по-ново издание от 2007 г., на издателство Рата -София:https://www.helikon.bg/books/110/Златната-клонка-Кн.1-2_125162.html

Давам и двата варианта, защото има драстична разлика в цените - старото издание е около 20-25 лв., а новото, което е луксозно, е около 55-60 лв.  :smile-1:

А в електронен вариант, книгата може да се свали напълно безплатно, примерно оттук:

https://chitanka.info/book/1904-zlatnata-klonka