• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

08 April 2020, 10:42:06

Login with username, password and session length

Theme Select

Members
Stats
  • Total Posts: 13075
  • Total Topics: 1237
  • Online Today: 70
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 34
Total: 35

Археологически находки във Врачанска област

Started by Hatshepsut, 17 September 2018, 21:36:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

HatshepsutЗдравейте,
Днес ще Ви представим един изключително ценен и древен артефакт, който е открит при археологическите разкопките в с. Градешница от ст.н.с Богдан Николово.
Това е глинен идол от новокаменната епоха, който представлява Богинята Майка в напреднала бременност. Фигурата има добре изразена инкрустирана украса, която представлява татуировка, а върху центъра на тялото има изобразен знак, символизиращ всевиждащото око.
Фигурката е открита в двуделно жилище, заедно с Плочката от Градешница, глинен модел на храм, както и два глинени съда с врязани пиктограмни знаци върху дъната им. Находките имат сигурни стратиграфски и хронологически позиции. Липсват данни за по-късни нарушения или размествания на пластовете, които биха внесли известни съмнения относно датировката им. Смята се, че жилището е имало култови и представителни функции. Тези находки датират от началото на каменно-медната епоха, или първата половина на V хил.пр. Хр. Това е време на кулминация в развитието на праисторическата аграрна цивилизация.
Проявите на духовен живот са изразени най-добре в идолната пластика, предметите свързани с култа. Фигурката представя едно учудващо майсторство, родено в зората на първите човешки цивилизации.
Този ценен и загадъчен артефакт е част от нашата експозиция и може да се види в специална витрина, която е разположена непосредствено преди зала ,,Рогозенско съкровище".

https://www.facebook.com/regionalhistoricalmuseumvratsa/

Similar topics (5)