• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

26 January 2020, 09:05:31

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
9893 Posts

Шишман
843 Posts

Panzerfaust
217 Posts

Лина
191 Posts

Theme Selector

Members
  • Total Members: 62
  • Latest: gabyw6
Stats
  • Total Posts: 11710
  • Total Topics: 1211
  • Online Today: 43
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 35
Total: 35

Археологически находки в Габровска област

Started by Hatshepsut, 16 September 2018, 21:02:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Тази информация е от 2010г.

Откриха таен изход на крепостта край Севлиево


В случай на нападение защитниците на Хоталич излизали, за да атакуват врага

Таен изход от средновековната крепост Хоталич край Севлиево е открит от археолози при разкопки. Това съобщи ръководителят на проучванията Надежда Ботева от общинския исторически музей, цитирана от БТА.
Тайният изход, наричан от археолозите потерна, е бил създаден, за да може да се използва от защитниците на крепостта в случай на вражеско нападение над град Хоталич, предшественик на Севлиево. Потерната с широчина два и половина метра, е била изградена на западната крепостна стена.
По думите на археоложката потерната представлява тънка каменна стена, иззидана като част от основната крепостна стена. При нужда тя е можело да бъде разбита бързо и лесно, а защитниците на крепостта - да излязат неочаквано и да атакуват в гръб нападателите. Тайният изход е граден така, че отвън крепостта да изглежда монолитна.
Потерната е първият таен изход, открит в крепостта край Хоталич. Тя ще бъде експонирана за посетители през следващия археологически сезон.
През тази година в Севлиево с различни прояви се отбелязва 430-годишнината от създаването на града. Резултатите от досегашните проучвания на средновековния град Хоталич показват, че това е най-големият по площ средновековен град в България, извън столиците Плиска, Преслав и Търново. Ето защо разкопките в крепостта са от изключителна важност за българската история.

http://vestnikataka.bg/

Hatshepsut

В Хоталич откриха невиждано пищно погребение на млада жена

Подобна находка не е намирана от 80-те години насам


На пищно погребение, каквото не е срещано от 80-те години насам, се натъкнаха археолозите от Исторически музей-Севлиево, разкопаващи крепостта Хоталич.

Покойницата е млада жена, с височина 1,65 см. и прекрасен зъбен статус, погребана с масивни сребърни наушници. На врата си има гердан от полускъпоценни камъни и няколко хиляди мъниста от карнеол, планински кристал и стъклени мъниста в синьо-зелен, червен и черен цвят. Открити са и 5 гривни, от които четирите са бронзови и една стъклена.

,,Археологическото чудо открихме преди седмица с помощта на студентите от Великобритания. Това е един изключително богат гроб. Гробната яма е оградена с камъни. Открихме и големи части от ковчега, което също показва високия статус на жената", пояснява ръководителят на дейностите по разкопките на Хоталич и специалист по археология към Исторически музей-Севлиево Надежда Ботева.

Тя допълва, че ще бъде направен опит да се възпроизведат накитите така, както покойната ги е носила тя през ХIII век, около 1280 г.

Всички открити през сезона ценности ще бъдат показани в специална изложба на Историческия музей през есента.

Това откритие доказва за пореден път, че Хоталич е един от най-големите градове в България за времето си, коментира кметът на Севлиево д-р Иван Иванов. ,,Мястото е уникално и привлича все повече туристи.

http://www.desant.net/show-news/40541

Hatshepsut

Басейн от времето на Марк Аврелий и други обекти от Состра

Archaeologia Bulgarica ви кани на видео разходка до римската военна станция Состра край с. Ломец, близо до Троян. Ще можете да разгледате не само крепостните стени на кастела, но и останките от луксозния преториум от времето на император Марк Аврелий [161-180] – включително системата за отопление и единия от басейните, на който са запазени дори пейките наоколо.

Archaeologia Bulgarica ще ви покаже и една от най-интересните находки от Состра: фрагмент от римска военна диплома от 155 г., с разчетени имена на нея. А ако запазите търпение до края на видеото, ще разберете защо римските пътища са устоявали с векове и не са се наводнявали като днешните.


Sostra

Similar topics (5)