• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

25 May 2020, 17:19:58

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10615 Posts

Шишман
1907 Posts

Panzerfaust
331 Posts

Лина
288 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 14031
  • Total Topics: 1246
  • Online Today: 54
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 50
Total: 51

avatar_Hatshepsut

1 октомври - Покров Богородичен

Started by Hatshepsut, 16 September 2018, 13:28:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

1 октомври - Покров Богородичен


На 1 октомври православната църква отбелязва един от най-големите си празници – Покров Богородичен. Денят е посветен на покровителството, застъпничеството и закрилата на Божията Майка. В повечето славянски езици думата "покров" означава едновременно "покривало" и "защита". Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. През 910 г., при управлението на византийския император Лъв Мъдрий, сарацините нахлули в пределите на Византия, опустошили страната и поробили населението й. В първия ден на октомври, по време на всенощно бдение в църквата Влахерна в Константинопол, която пазела свещената одежда на св. Богородица, Божията Майка се явила в небесна слава. Тя била обкръжена от множество ангели върху облаци, от едната й страна стоял св. Йоан Предтеча, а от другата – св. Йоан Богослов.


Светият източник в храма на Животоносния източник във Влахерна,
от който започнало празнуването на празника Покров на Пресвета Богородица

Света Богородица тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго време останала в молитва с лице, обляно в сълзи. Тя се молела и държала в прострените си ръце покров, символ на небесна закрила. Събралото се за молитва в храма множество хора, сред които били императорът и императрицата, както и св. Андрей заедно със своя ученик Епифаний, видели как Богородица свалила покривалото (покрова) си и го разстлала над присъстващите в знак на защита. Чудното явяване на Божията Майка и нейният покров за жителите на града ги спасили от варварите, от кръвопролития и страдания. Благочестивият император Лъв и св. патриарх Тарасий, като видели това чудно събитие, постановили то да бъде празнувано всяка година. Много църкви в България са наречени ,,Покров на Света Богородица" и на 1 октомври е техният храмов празник.


Какво разказва Преданието:

На 1 октомври 910 г. сарацините (араби) нахлули в пределите на Византийската империя и я подложили на тежко изпитание. Император по това време бил Лъв Мъдри (886-911).

Свети Андрей Юродиви с ученика си Епифаний се намирал по това време на всенощно бдение в цариградската църква Влахерна, където се пазела като скъпоценна реликва една от одеждите на света Богородица.

Било събота срещу неделя. Църквата била пълна с народ.

В 10 часа през нощта по време на всенощното бдение св. Андрей насочил погледа си нагоре и видял св. Богородица във въздуха. Тя била обкръжена от пророци, апостоли и ангели. Със своя омофор покривала богомолния народ и се молела за него на своя божествен Син.

Развълнуван от гледката, св. Андрей запитал тихо ученика си:

- Виждаш ли, брате, как света Богородица се моли?

Епифаний отговорил:

- Виждам, отче свети, и се ужасявам!

Това видение на двамата подвижници станало известно на богомолците в храма, а след това и на целия град.

По молитвите и покровителството на света Богородица арабите били прогонени от страната. А Църквата учредила празника "Покров Богородичен".


Тропар:

Богомайко, като гледаме
на твоя пречист образ, умилно казваме:
покрий ни с честния си покров и ни избави
от всяко зло, като молиш твоя Син
Христос да спаси душите ни.

Източници:

- http://newsbg.eu/
- http://www.pravoslavieto.com/calendar/feasts/10.01_Pokrov_Bogorodichen.htm