• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

06 July 2020, 01:39:46

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10915 Posts

Шишман
2567 Posts

Panzerfaust
442 Posts

Лина
417 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 15767
  • Total Topics: 1262
  • Online Today: 32
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 18
Total: 19

Програма за патриотично възпитание на учениците във Враца

Started by Hatshepsut, 09 August 2018, 06:09:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Тази информация е от 2014г.

Един добър пример от Добрич:

Уроци по българщина в Историческия музей


Регионален исторически музей - Добрич участва в проект ,,Български искрици". Всяка неделя, от 10.30 ч. във Възрожденското училище, което се намира в административната сграда в комплекс "Стария Добрич", ще се провеждат занимания с деца от добрички училища. Първото събитие е с участието на ученици от ОУ ,,Христо Смирненски" и СОУ "Св.Клмент Охридски". Уроците са отворени и за свободни посещения. Те ще продължат през цялата учебна година, като в края ще има и представяне на резултатите. Ще се търси и връзка с български училища в чужбина, където изложбата с произведенията и децата да гостуват.В проекта ще се обогатят знанията научениците за миналото на българите, за техните бит, култура и умения, и ще им бъдат преподадени елементарни умения за работа с дърво, кожа, текстил. По време на практическите занимания учениците ще бъдат разделени на две групи: момичета и момчета. Момичетата ще изработват салфетка, каре, книгоразделител, мини национални костюми, кукли, коланче, игленик, а момчета - стрела, кожена пунга, щит, шапка, терлици, колан с тока, средновековни играчки. През декември ще започне и поставянето на две театрални пиеси по Чудомир.

Проектът е по идея и разработка на Магдалена Петрова - управител на ,,Българска шевица". В екипа са включени обучителите Капка Кръстева, Анита Радева и Йордан Сивков, които преподават на децата история, везба и изработка на оръжия и аксесоари. В проекта са предвидени и посещения на тъкачницата в "Стария Добрич".https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1357858

Hatshepsut

Тази информация е от 2015г.

Дадоха началото на патриотичната програма в Козлодуй


Програмата за патриотично възпитание в област Враца за 2015 година започна на 4 февруари от Козлодуй с излъчването на художествено-документалния филм ,,Ботев. От Голгота към свобода".

Началото беше поставено от народния представител от Патриотичния фронт Красимир Богданов. Той запозна присъстващи млади хора с осъществените през последните три години инициативи.

Програмата за патриотично възпитание е създадена през 2012 г. в община Враца и се осъществява под патронажа на Красимир Богданов. Тя цели да съхранява, запознава и популяризира традиционните български духовни и културни ценности сред младите хора. За трите години на съществуването си програмата претърпя сериозно развитие, осъществи десетки инициативи, обучаващи и възпитаващи децата в дух  на родолюбие. С нея се ангажираха различни личности и институции като Регионална библиотека ,,Христо Ботев", Мемориален комплекс ,,Ботев път", Регионален исторически музей с Художествена галерия, Младежки дом, Център за работа с деца, Етнографско-възрожденски комплекс, Военен клуб - Враца, Врачанска митрополия, общественици и учени. Събитията преминават при подчертан обществен и медиен интерес. В резултат на това бяха спечелени много нови приятели на Враца, включително сред българските общности в чужбина - в Македония, Молдова, Румъния, Испания. Предстои Програмата да бъде представена и в столицата на Европейския съюз - Брюксел.

Програмата за патриотично възпитание за 2015 г. ще се осъществява за първи път на областно ниво. Това налага нейното реализиране на три равнища: за община Враца – по специално разработен план, като официалният старт за общината е на 18 февруари със състезание, посветено на живота и делото на Апостола на българската свобода Васил Левски; за общините Бяла Слатина, Мездра и Криводол – по приложения план; за останалите общини – чрез излъчване на  филма ,,Ботев. От Голгота към свобода".

Не случайно сме избрали за начало вашия град. Козлодуй е символ на безсмъртната Ботева идея за свободна и независима България, а филмът ,,Ботев. От Голгота към свобода" е човешкият прочит на онези велики събития, обясни Богданов.

След повече от 50 излъчвания в различни населени места в страната, филмът отдавна е надскочил границите на съвременната българска държава. През миналата година, той беше излъчен пред българската общност в Испания. На 19 февруари ще бъде представен в Българския културно-информационен Център в Босилеград, Сърбия, а навръх Националния празник – 3 март, и в Европейския парламент в Брюксел, подчерта още той.

След излъчването на филма при голям интерес и аплодисменти бяха посрещнати авторът и режисьор на продукцията Искрен Красимиров, консултантът Росица Кузманова, директор на мемориален комплекс ,,Ботев път" и изпълняващият ролята на Ботев Филип Филипов. Неговото емоционално слово изправи залата на крака.

Филмът ,,Ботев. От Голгота към свобода" беше представен и в селата Бутан и Софрониево. Предстои излъчването му в останалите населени места по пътя на Ботевата чета Борован, Баница, Мездра, Зверино.

Програмата за патриотично възпитание за област Враца се осъществява под патронажа и с подкрепата на Красимир Богданов.

http://www.vmro.bg/link1

http://www.vmro.bg/link2

Hatshepsut

Тази информация е от 2016г.

Двойници на Ботев и Захари Стоянов влязоха в клас


https://www.standartnews.com/regionalni/dvoynitsi_na_botev_i_zahari_stoyanov_vlyazoha_v_klas-324373.html

Интерактивен урок по родолюбие се проведе днес във Враца по случай 3-ти март. Актьорът и учител Филип Филипов, превъплътен в образа на великия поет и революционер Христо Ботев и режисьорът Искрен Красимиров, изиграл ролята на видния общественик Захари Стоянов, изнесоха урок пред възпитаниците на няколко училища във Враца. Заедно с тях бе и кметът Калин Каменов.

"Целта на патриотичните уроци е децата да се докоснат до историческите личности и да се възпламени техният интерес към историята", каза градоначалникът.

В навечерието на Националния празник Каменов и заместниците му Мария Попова и Петя Долапчиева раздадоха 2500 знамена на деца от областния град и ги призоваха утре гордо да развеят трибагрениците от балкона или прозореца в домовете си.

Утре стотици малчугани от Враца ще се съберат на площад "Христо Ботев", за да пуснат в небето над 200 балона с цветовете на националния флаг.

Hatshepsut

Тази информация е от 2016г.

Ученици се запознаха с творчеството на художника Крум Панов


Снимки: https://konkurent.bg/article/70646/zapoznaha-mladi-talanti-s-tvorchestvoto-na-krum-panov

Ученици от врачански училища се запознаха с творчеството на големия художник Крум Панов и създадоха  свои копия на творбите му. Събитието бе част от Програмата за патриотично възпитание. Христо Божков - завеждащ отдел "Художествена галерия" в музея, запозна младите художници с живота и творчеството на Крум Панов. Той припомни за заслугите му към популяризиране на изобразителното изкуството във Враца и Северозападна България. Негови произведения има в много галерии в страната и чужбина.

Народният представител Красимир Богданов, който е един от съучредителите на програмата, изрази задоволство от огромното желание, с което децата се включват в изявите на патриотичната програма. Той поздрави младите художници с възможността да се докоснат до изкуството на Крум Панов и темите засягащи природата, социалните и битовите сюжети от родния край. ,,Целта на нашата програма е, не само да ви даде още една възможност за творческа изява и представяне пред по-широка публика, но и познаването на достиженията на културния живот на Враца и неговите най-ярки представители, с които можете да се гордеете и да подражавате на техния пример", обърна се към учениците Богданов.


https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1567496

Hatshepsut

Тази информация е от 2016г.

600 деца участваха в Програмата за патриотично възпитание за 2016 г.


Завърши тазгодишното издание на Програмата за патриотично възпитание. Тя се провежда за пета поредна година в община Враца, а от 2015 г. вече е и на областно ниво. През 2016 година в програмата участваха общините Враца, Мездра, Криводол и за първи път община Роман.

Основни организатори на събитията отново бяха: Младежки дом – Враца, Ученически общински съвет, Мемориален комплекс ,,Ботев път", Регионална библиотека ,,Христо Ботев", Държавен архив – Враца, Център за работа с деца, ЕВК ,,Св. Софроний Врачански", Регионален исторически музей, Сдружение ,,Моята България" – София, фотографът Васил Врачовски.

Връчването на дипломите за завършен курс на обучение се проведе на специално тържество в Регионалния исторически музей. Патронът на програмата - народният представител Красимир Богданов връчи наградите на участниците и ръководителите.

И тази година осъществихме десетки инициативи, разпределени в няколко направления: Археология, Етнография, Роден край, Изобразително изкуство, Работилница ,,Градешница". Проведоха се две интерактивни игри, посветени на живота и делото на Васил Левски и играта ,,Познавам ли моята България", информира Богданов.

Той изброи също, че учениците са участвали в изработване на мартеници, които бяха изпратени на децата от българското училище в Брюксел, боядисване на великденски яйца, изработване на традиционни обредни хлябове. Също така, участваха в краеведски разходки и творчески работилници, обучаваха се в различни  приложни техники, запознаха се със старите сгради и развитието на врачанската фотография. Научиха много за историята на 35-и пехотен Врачански полк. Извършено беше освещаване на паметника на връх Милин камък. Ученици правиха репродукции на произведения на Крум Панов, Петко Мичев, Илия Маринов. За първи път във Враца гостува читалище на колела ,,Бащино огнище". Поставихме първата къщичка за книги, допълни народният представител.

С това обаче Патриотичната програма не приключва. През лятото ще се включим във Фестивала на древните култури ,,Слънцето на Тодорка", в РИМ ще се открие изложба ,,Войводите на България", а в ЦРД ще се организира лятна танцова школа",  обобщи Богданов.

В Патриотичната програма за 2016г. се включиха ученици от СОУ ,,Христо Ботев" гр. Враца, СОУ ,,Иван Вазов" гр. Мездра, СОУ ,,Св. Св. Кирил и Методий" гр. Криводол, деца от с. Паволче и Челопек организирани от НЧ ,,Фар - 1930", ученици от НУ ,,Софроний Врачански", деца от ЦДГ ,,Вълшебница", ОУ ,,Христо Ботев" с. Баница, СОУ ,,Козма Тричков", СОУ ,,Никола Войводов", НУ ,,Иванчо Младенов", Ресурсен център – град Враца, ученици от СОУ ,,Отец Паисий", ПМГ, ПГТР, ЕГ, НУ ,,В. Левски", ПТГ, Народно читалище ,,Хр. Ботев - 1907" гр. Роман.

Пред присъстващите беше представена възстановка-презентация, посветена на 30-ата годишнина от откриването на Рогозенското съкровище. Специален поздрав поднесоха младите танцьори от Танцов състав ,,Радост", които представиха Шопски танц. В залата на Художествена галерия ,,Иван Фунев", беше подредена изложба на участниците в направление ,,Изобразително изкуство".

Освен красиви грамоти всички участници получиха тениски с логото на ,,Патриотичната програма", книгата ,,Забравени герои", интерактивната книга-игра за изработване на триизмерен макет на скалите и крепостта край ,,Вратцата" и новата рекламна картичка на блога на програмата.

По традиция облечени във фланелки с цветовете на националния трибагреник децата си направиха снимка за спомен пред паметника на Христо Ботев.

ГРАМОТИ ЗА УЧАСТИЕ В  ПРОГРАМА ЗА ПАТРИОТИЧНО ВЪЗПИТАНИЕ – ОБЛАСТ ВРАЦА 2016 ГОДИНА

1. Ученици от СОУ ,,Христо Ботев" – град Враца с ръководител г-жа Малина Тодорова, за участие в направление ,,Археология"

2. Ученици от СОУ ,,Иван Вазов" – град Мездра с ръководител г-жа Албена Цолова, за участие в направление ,,Археология"

3. Ученици от СОУ ,,Св. Св. Кирил и Методий" – град Криводол с ръководител г-н Даниел Бешков, за участие в направление ,,Археология"

4. Група деца от с. Паволче с ръководител г-жа Мария Иванова, за участие в направление ,,Етнография: Изработване на традиционни мартеници"

5. Ученици от НУ ,,Софроний Врачански" – град Враца с ръководител г-жа Веселка Вълчева, за участие в направление ,,Етнография: Изработване на традиционни мартеници"

6. Група деца от с. Паволче и с. Челопек с ръководител г-жа Мария Иванова, за участие в направление ,,Етнография: Боядисване на традиционни Великденски яйца"

7. Деца от ЦДГ ,,Вълшебница" с ръководител г-жа Мая Нинова, за участие в направление ,,Етнография: Изработване на традиционни обредни хлябове"

8. Ученици от НУ ,,Св. Софроний Врачански" – град Враца с ръководител г-жа Лилия Гешева, за участие в направление ,,Роден край" – Регионална библиотека

9. Ученици от ОУ ,,Христо Ботев" – село Баница с ръководител Лилия Божинова, участвали в освещаването паметника на връх Милин камък, организирано от МК ,,Ботев път"

10. Ученици от СОУ ,,Козма Тричков" – град Враца с ръководител г-жа Светла Димитрова, участвали в направление ,,Роден край" – Регионална библиотека

11. Ученици от СОУ ,,Никола Войводов" – град Враца с ръководител г-жа Иванка Анастасова, за участие в направление ,,Роден край" – Регионална библиотека

12. НУ ,,Иванчо Младенов" – град Враца с ръководител г-жа Соня Еленкова, за участие в направление ,,Роден край" – Регионална библиотека

13. Ресурсен център – град Враца, за участие в направление ,,Роден край" – Регионална библиотека

14. НЧ ,,Фар 1930" – село Паволче с ръководители Мария Божковска и Пенка Павлова, за участие в направление ,,Роден край" – Регионална библиотека

15. Ученици от СОУ ,,Никола Войводов" – град Враца с ръководител г-н Валентин Леков за участие в направление ,,Изобразително изкуство"

16. Ученици от СОУ ,,Отец Паисий" – град Враца с ръководител г-н Васил Ангелов, за участие в направление ,,Изобразително изкуство"

17. Ученици от СОУ ,,Козма Тричков" – град Враца с ръководител г-н Тихомир Григоров, за участие в направление ,,Изобразително изкуство"

18. Ученици от НУ "Св. Софроний Врачански" – град Враца с ръководител г-жа Светла Пойчева, за участие в направление Работилница ,,Градешница"

19. Ученици от ПТГ ,,Н. Й. Вапцаров" – град Враца за участие в направление ,,Фотография"

20. Ученици от СОУ ,,Козма Тричков" – град Враца за участие в направление ,,Старите сгради на Враца"

ГРАМОТИ ЗА ПРИНОС В РЕАЛИЗИРАНЕТО НА ПРОГРАМА ЗА ПАТРИОТИЧНО ВЪЗПИТАНИЕ – ОБЛАСТ ВРАЦА 2016 ГОДИНА

1.       Младежки дом – Враца - Георги Врабчев

2.       Ученически Общински съвет – Враца

3.       Мемориален комплекс ,,Ботев път" – Враца - Росица Кузманова

4.       Регионална библиотека ,,Христо Ботев" – Враца - Силвия Врачовска

5.       Регионална библиотека ,,Христо Ботев" – Враца - Калина Тодорова

6.       Държавен архив – Враца - Весела Пелова

7.       Васил Врачовски - фотограф

8.       Център за работа с деца – Враца - Петрана Гушанска

9.       Център за работа с деца – Враца - Христо Пеевски

10.     Център за работа с деца – Геновева Спасова

11.     ЕВК ,,Св. Софроний Врачански" – Враца - Недка Димитрова

12.     ЕВК ,,Св. Софроний Врачански" – Враца - Йоана Нанкова

13.     Сдружение ,,Моята България" – София

14.     Регионален исторически музей – Враца - Георги Ганецовски

15.     Регионален исторически музей – Враца - Ваня Желязкова

16.     Регионален исторически музей – Враца - Христо Божков

17.     Регионален исторически музей – Враца - Тихомир Машов

18.     Регионален исторически музей – Враца - Нарцис Торбов

19.     Регионален исторически музей – Враца - Александра Петрова

http://www.vmro.bg/

Hatshepsut

Музеите стават класни стаи: там ще се провеждат часове, държавата ще плаща входа и беседите


Част от училищните часове ще се провеждат в различни музеи, учениците ще имат там видео уроци и виртуални турове. Идеята е част от националната програма на Министерството на образованието "Осигуряване на съвременна образователна среда", то е осигурило и необходимите пари - 100 000 лв. за годината.

В музеите ще могат да се провеждат задължителни, избираеми и факултативни учебни часове по общообразователните предмети на децата до седми клас.

За финансиране ще могат да кандидатстват държавни и общински училища, както и Националният музей на образованието в Габрово, в който са планирани дни на отворени врати, като е предвидена и сумата от 10 хил. лева, която да покрие разходите.

МОН ще покрива разходите за: входни билети на учениците и учителите им; таксите за беседи, виртуални турове и видео уроци; материали, предложени от музеите за дейности по време на уроците (невключени във входните билети); пътуване с влак или автобус на учениците и придружаващите ги учители от училището до музея.

Максималният размер на един училищен проект е 2 500 лв.

До 10 май училищата трябва да разработят проекти, като избират от предложените теми и дейности на музеите, публикувани на сайта на МОН или на съответните музеи. Всяко училище може да кандидатства само с един проект по модула – за начален или за прогимназиален етап.

Проектите ще се внасят в съответното Регионално управление на образованието, ще се оценяват и класират от комисия, определена със заповед на началника. До 1 юни класиранията от регионите трябва да постъпят в МОН. До 30 юни ще бъде утвърден окончателният списък и след това се предоставят средствата.

Между училищата ще има и състезание за най-добър урок в музея.

Дали дадено училище да се включи в инициативата, ще решава педагогическият съвет на училището.

Целта на МОН е 8 000 ученици да проведат часове в музеи през учебната 2018/2019 г., а включените училища да не са под 300.

https://offnews.bg/obshtestvo/muzeite-stavat-klasni-stai-tam-shte-se-provezhdat-chasove-darzhavata-676393.html

Hatshepsut

Латинският език оживя на археологически обект край Враца

Семинари по латински език ще се проведат в местността ,,Градище" край Враца, където от 13 години се извършват археологически проучвания. Занятията ще води Мария Дончева, която е основател на езиковата школа ,,Lingua Viva Bulgaria", в партньорство с археолога доц. д-р Нарцис Торбов - ръководител на проучванията на обекта.
Уъркшоповете, които Дончева провежда, съчетават езици, култури, развлечения и мисия. Идеята за тях започва от един от експонатите в Регионалния исторически музей - епистоларна тухла от IV век, намерена в римска вила край криводолското село Урвене. Надписът на нея е на латински език, писан на ръка от роб и е обръщение към неговия господар. ,,Забелязах, че семинарите по латински и старогръцки език в Лапидариума към Регионалния исторически музей във Враца предизвикват интерес", казва Мария Дончева. Тя допълва, че това я мотивира да създава иновативни уъркшопове по класически езици, в които се включват интерактивни игри в духа на древната мисъл и прозрение, уъркшоп по латински език ,,Carpe diem" за българи и чужденци и т.н. За първи път тя решава заниманията да се проведат на археологически обект. Избира местността "Градище", тъй като тук археологическите разкопки разкриват античния и средновековен град Вратица, от който води началото си днешна Враца. Уъркшопът по латински език е основан на артефакт, който е намерен при разкопките. Това е бронзова монета от времето на император Клавдий. "Хората трябва да бъдат пренесени в епохата, да се потопят в атмосферата, да почустват средата от заобикалящите ги артефакти. За да бъдат изцяло потопени в дадената история и култура, те трябва да усетят тази среда", споделя Дончева.
Според доц. Нарцис Торбов интересното в тези занимания е, че участниците виждат монета, открита в археологически проучвания, която е на император Клавдий, но те самите трябва да са убедени, че наистина монетата е негова. Затова по време на занятията участниците ще имат възможност да прочетат в оригинал антични надписи и ще получат полезна информация за използваните предмети, понятия или явления, характерни за бита, историята, културата и начина на живот от даден период. ,,По време на археологическите проучвания ние откриваме непрекъснато находки от времето на Римската империя, които ни дават възможност да я възкресим, както и да бъде възкресен латинският език", каза още доц. Торбов.

Семинарите по латински език в местността "Градище" край прохода "Вратцата" ще се проведат на 21 и 23 септември от 10:30 ч. Видео и текст: Любомира Филипова. Монтаж: Младен Стоянов.


BTA:Латинският език оживя на археологически обект край Враца