• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

02 April 2020, 18:03:51

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10363 Posts

Шишман
1445 Posts

Panzerfaust
287 Posts

Лина
241 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
  • Total Members: 72
  • Latest: Gergana
Stats
  • Total Posts: 12990
  • Total Topics: 1235
  • Online Today: 66
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 52
Total: 53

avatar_Hatshepsut

Археологически находки от Турция и Близкия Изток

Started by Hatshepsut, 13 September 2018, 21:46:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Археолози откриват доказателства за древен владетел, завзел царството на Мидас


Част от стелата, открита в напоителен канал

Археолози от Института по Изтока на Университета на Чикаго откриват изгубено царство, датиращо от 1 400 до 600 г. пр.н.е., което може да е надвило в битка Фригия, управлявана от цар Мидас.

Учени и студенти от Университета на Чикаго, заедно със свои турски и британски колеги, изследват място в Южна Турция, наречено Тюркмен-Карахоюк, когато местен фермер им съобщава, че е открил голям камък със странни надписи, докато е копал в близкия напоителен канал предната зима.

"Изтичахме направо там и го видяхме все още подаващ се от водата, така че скочихме в канала - чак до кръста", разказва доц. Джеймс Осбърн (James Osborne) от Института по Изтока, един от най-развитите центрове за изучаване на древния свят. "Веднага стана ясно, че е древен и разпознахме езика, на който е надписан - лувийски, език, използван през бронзовата и желязната епоха в този район."

Учените превеждат текста и откриват, че в него се говори за разгромяването на Фригия, царството на Мидас, легендарен древен владетел, за когото се носи легендата, че с докосването си превръща всичко в злато.

Осбърн разказва, че изглежда градът е достигал около 300 акра в най-големия си разцвет, което го е правело един от най-големите древни градове на Турция от бронзовата и желязната епоха. Учените все още не знаят как се е наричал това царство, но Осбърн смята, че откритието е революционно.

"Нямахме никаква идея за това царство. Изведнъж имаме значима нова информация за Средния Изток от бронзовата епоха", разказва Осбърн, който е специалист по проявата на политическата власт в градовете на желязната епоха. "Чудесно, изключително щастливо случайно откритие."


Пример за йероглифи на лувийски език, открити при разкопки наблизо до мястото

Работейки по проекта за изследване на региона Коня, Осбърн и студенти от Университета на Чикаго картографират мястото като част от интензивен проект за проучване на Тюркмен-Карахоюк, район, в който са били разположени редица прочути древни градове. Само разхождайки се от повърхността на земята учените събират парчета счупена керамика от 3 000 години обитание на района, докато накрая фермерът случайно не ги насочва към каменната стела.

Осбърн веднага идентифицира специфичното писмо, което символизира послание, идващо от царя. Фермерът помага да се извади масивният каменен къс от канала с трактор. Оттам той отива в местния турски музей, където е почистен, заснет и подготвен за превод.

Йероглифите са написани на лувийски, един от най-древните клонове на индоевропейските езици. Уникален език, изписван с йероглифи, възникнали в района на Турция, лувийският се чете с редуване от дясно на ляво и от ляво на дясно.

И докато самият Осбърн не е експерт по разчитането на древния език, той работи с двама от най-известните експерти по лувийски в света - колегите му Петра Худехубюре (Petra Goedegebuure) и Тео П. Дж. ван ден Хаут (Theo P.J. van den Hout).

Техният превод разкрива, че царят се е казвал Хартапу и вероятно Тюркмен-Карахоюк е бил неговата столица. Камъкът разказва че Хартапу е завзел съседното кралство Муска, или по-известно като Фригия, управлявано от цар Мидас.


Пълен изглед към археологическата могила в Тюркмен-Карахоюк. Изглежда непознатият град е заемал около 300 акра

Лингвистичният анализ предполага, че надписът е положен в края на 8-ми век пр.н.е., което съвпада с времето на управление на Мидас.

Това отговаря на стара мистерия - на малко повече от 15 км в южна посока се намира вулкан с добре познати йероглифни надписи. Те се отнасят до цар Хартапу, но до този момент никой не е знаел кой е той, нито къде е царувал.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Arheolozi-otkrivat-dokazatelstva-za-dreven-vladetel-zavzel-tcarstvoto_145168.html

Similar topics (5)