• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

21 September 2020, 22:59:33

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
11472 Posts

Шишман
3234 Posts

Лина
563 Posts

Panzerfaust
530 Posts

Long time ago
503 Posts

Theme Select

Members
Stats
  • Total Posts: 17251
  • Total Topics: 1283
  • Online Today: 82
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 42
Total: 42

Археологически находки, открити на територията на Европа

Started by Hatshepsut, 10 September 2018, 14:08:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

В Полша откриха древни леярни пещи, използвани от келти


По време на археологически разкопки, в Полша са открити останки от 12 пещи, които преди около 2400 години са използвани от келти за добив на чугун.

В средата на I-то хилядолетие преди новата ера келтите се разселват почти из цяла Европа. Достигат до районите на съвременна Силезия около IV век пр.н.е. Със себе си донасят на Стария континент множество нови технологии. Келтите първи започват да подковават конете, да използват седла за яздене и създават първи ризници. Д-р Пшемислав Дуленба от Института по археология към Вроцлавския университет, времето на тяхното разселване в Европа е все още слабо проучен и криещ доста неизвестни период, в това число и за земите, на които днес се намира Полша.

Откритите от археолози пещи са били вкопани надълбоко в земята, а вътрешността им е измазана със слой, съдържащ глина. Само малка част от пещите се е намирала над повърхността. Вътре в тях, археолозите са открили отделни късове разтопено желязо и шлака. Артефакти, датиращи от IV век пр.н.е., са открити в непосредствена близост до пещите. Сред находките има фрагменти от керамични съдове, метални украшения и предмети, използвани за направата на дрехи, както и различни приспособления за закопчаване на дрехи.

Засега археолозите са разкрили само едни малък изкоп, но според д-р Дуленба, много е възможно в района да има и още подобни пещи. При избора на място, където да провеждат разкопки, археолозите са използвали магнитен метод на проучване. Чрез него е възможно да се регистрират следите от сгради и съоръжения, които някога са подлагани на въздействието на високи температури.

Учените предстои да проведат анализи и радиовъглеродно датиране на находките. Ако експертните изследвания на откритите обгорели дървесни останки от пещите потвърдят първоначалните допускания за възрастта на находките, то ще може със сигурност да се твърди, че това е първият келтски металургичен ,,цех", откриван на територията на Полша. Най-старите артефакти, открити в поселението, се отнасят към втората половина на III век пр.н.е.

https://historynakratko.blogspot.com/2019/12/celts-poland-metalurgy.html

Hatshepsut

Археолози откриха две нови царски гробници на 3500 години


Американски археолози откриха две монументални царски гробници, датирани преди около 3500 години в близост до голям дворец от микенската епоха в южния гръцки регион Пелопонес, съобщи гръцкото министерство на културата във вторник, цитирано от в-к Катимерини.

В изявление на министерството се казва, че куполите на двете гробници в близост до двореца от бронзовата епоха на Пилос са се срутили през древността, запълвайки ги с толкова много пръст и развалини, че грабителите на гробове трудно са могли да влязат, за да ги ограбят.

Въпреки това, те са били осквернени през периода на използването им няколко поколения – за разлика от друг микенски гроб, намерен наблизо през 2015 г., от който са разкрити зашеметяващо съкровище от златни и сребърни бижута и бронзови оръжия, погребани с човек, който се предполага, че е бил ранен владетел на Пилос.

Възстановените гробни находки от двете гробници включват златен пръстен-печат и златен амулет на древноегипетска богиня, показващи търговските и междукултурни връзки от бронзовата епоха. Министерството заяви, че откритието е особено важно, тъй като хвърля светлина върху ранните етапи на микенската цивилизация в Гърция.

Микенската епоха, приблизително между 1650-1100 г. пр.Хр. предоставя материал за много от митовете и легендите на Древна Гърция, включително тази от Троянската война.

По-голямата от двете гробници е имала диаметър 12 метра (36 фута) при нивото на пода, а каменните и стени са оцелели до височина 4,5 метра (15 фута) – по-малко от половината от първоначалната и височина.

Другата е около две трети от този размер и стените й към момента са високи два метра. И двете принадлежат към гробниците тип "толос",  масивни куполни подземни конструкции, предназначени за царски особи от Микенска Гърция, които могат да достигнат приблизително 15 метра височина.

Те бяха разкопани през последните две години от археолозите на Университета в Синсинати, които откриха и близкото богато погребение, което е известно като "Гробът на Война с грифоните" заради някои от намерените в него орнаменти.

И трите гроба, заедно с друга гробница-толос, намерена наблизо преди десетилетия, са построени по-рано от двореца, чиито руини се намират наблизо и който е описан в Омировата "Одосея" като седалище на мъдрия цар Нестор.

https://www.bgnovini.eu/

Hatshepsut

Шотландец откри съкровище на 3 000 години


Археологът-любител Мариуш Степиен с помощта на металотърсач е открил в Шотландия артефакти от бронзовата епоха, съобщи ,,Гардиън".

Сред находките има комплект конски амуниции и меч на около 3 000 години. Откривателят признава, че е ,,на седмото небе" от щастие.

Според изданието, в края на юни Степиен е участвал заедно със свои приятели в разкопки, когато се натъкнал на металните предмети на дълбочина метър и половина. Сигналът от металотърсача бил толкова силен, че той съобщил за откритието на експертите от организацията Treasure Trove. Професионалните археолози се отзовали незабавно и изследвали мястото в продължение на почти един месец.

През това време откривателят и приятелите му работили заедно с тях, тъй като искали да участват в разкопките от начало до край. Учените са открили меч, прибран в ножница и украсен с ремъци и катарами, капачки от колелата на древни карети, както и останките от декоративна ,,висулка дрънкалка", която е била закрепвана за конската сбруя – първата, открита в Шотландия, и третата във Великобритания.

Според ръководителя на Treasure Trove Емили Фрийман, откритието е от общонационално значение, тъй като в Шотландия има съвсем малко находки от бронзовата епоха. ,,За нас това беше прекрасна възможност не само да възстановим бронзовите артефакти, но и органичните материали", разказва тя. Предстои да бъдат оценени артефактите и да се изясни, защо са били закопани именно там.

https://www.nationalgeographic.bg/?cid=120&article=9979