• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

15 July 2020, 02:09:15

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10955 Posts

Шишман
2653 Posts

Panzerfaust
457 Posts

Лина
448 Posts

Theme Select

thumbnail

Recent

Members
Stats
  • Total Posts: 15957
  • Total Topics: 1264
  • Online Today: 41
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 16
Total: 17

Архангелова (Мъжка) задушница

Started by Hatshepsut, 10 September 2018, 07:48:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Архангелова (Мъжка) задушница


На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички паднали в редовете на Българската армия Архангелова (мъжка) задушница се отбелязва в съботата преди Архангеловден - 8 ноември. Тя е една от трите Големи Задушници, които правосланите християни отбелязват всяка година.

На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички паднали в редовете на Българската армия.

Архангеловата задушница се основава на вярата ни в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите.

Според думите на Спасителя напусналите този земен свят не умират в истинския смисъл на думата, а преминават чрез смъртта си от земния във вечния живот.

Именно на тях - вечно живите в Бога - отдаваме почит и признание при всеки помен и на задушниците през годината.

На днешната Задушница близките и роднините на покойника се събират, за да направят помен - възпоминание на живите за умрелия, че не е забравен. Това е и връзката между земната и небесната Църква.

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се правят и т. нар. раздавки - сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино и др. Освен на близките, се подава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати.

Във всеки православен храм пък е отслужва обща панихида за починалите наши близки и родственици.

Hatshepsut

тази информация е от 2012г.

Днес е Архангелова задушница


Отдаваме признателност и почитаме паметта на загиналите български военнослужещи във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време

Днес, 3 ноември е Архангелова (мъжка) задушница. Отбелязва се в съботата преди празника на Свети Архангел Михаил - 8 ноември. Тя е една от трите Големи Задушници, които православните християни отбелязват през годината.

 В този ден във всеки православен храм се извършва специално богослужение - Литургия за упокой и Обща панихида, която се отбелязва като Задушница.

На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на загиналите български военнослужещи във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

Архангеловата задушница е израз на вярата ни в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите. Живите отдават почит и признание на покойниците като правят помен - възпоминание, така че те не са забравени.

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се правят и т. нар. раздавки - сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино и др. Починалите в Христа не изпитват ревност помежду си, затова освен на близките, се подава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати.

Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г. Прекъснат е бил от комунистеския режим през 1946 г., а официално възстановен през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюзът на военноинвалидите и пострадалите от войните.

Панихида по повод на Архангелова задушница ще се състои от 11 ч. във Военния мавзолей-костница на Софийските централни гробища, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Панихидата ще бъде отслужена от Знеполския епископ Йоан. На Архангелова задушница ще бъдат отслужени панихиди в памет на загиналите български воини и в Пловдив, Плевен, Асеновград, Варна, Бургас, Добрич, Ямбол, Велико Търново и в село Росеново. В ритуалите почит ще отдадат военнослужещи от Българската армия.

От Добрич бе съобщено, че историци подготвят национален регистър на загиналите на Добруджанския фронт през 1916-1918 г., съобщиха от Военното гробище-музей в града.

Мемориалният комплекс е най-големият в страната от времето на Първата световна война. Очаква се да бъдат вписани около 20 000 войници и офицери от Първа Софийска дивизия, Четвърта Преславска дивизия, Шеста Бдинска дивизия и други войскови единици.

В регистъра имената на пожертвалите живота си за свободата на Южна Добруджа ще бъдат записани заедно с точно установени данни за войсковата им част, населеното място, откъдето са призовани, къде са погребани, поясни уредникът в музея Радослав Симеонов. По думите му родственици на загинали и до днес не знаят къде са гробовете им. Историкът коментира, че новото изследване коригира известните досега данни за около 12 000 загинали на Добруджанския фронт. В новия документ ще бъдат включени и имената на воини, смятани за безследно изчезнали, както и на починали в болници от раните си.

Знае се, че на Добруджанския фронт са воювали и българи от Западните покрайнини, Македония, Одринска Тракия, Северна Добруджа. В селата Аджигьол, Яйла, Мейданкьой, в двора на манастира "Кокош" в Тулчанско, както и в други селища в Румъния, има гробове на български воини, каза Радослав Симеонов.

https://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5258111

Hatshepsut

Архангелова задушница


Архангеловата задушница, наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше, е една от трите най-големи. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден - защото събота е отредена за ден на покойниците. Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво - правило се три кръга по края на гроба.

Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на починалия.

На Архангелова задушница се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България.

На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези. Наричаната още Голяма задушница, тя е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да ,,чуят" благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите "Бог да прости". Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла.

Правят се помени или, наричани още - раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори на непознати.

В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете, каквото пожелаете. Житото символизира възкресението, хляба и виното - за спомен на Христовата жертва за нас.

Архангелова задушница се отбелязва през годините на дата:

2015 - 7 ноември
2016 - 5 ноември
2017 - 4 ноември
2018 - 3 ноември

https://www.hera.bg/s.php?n=304


Архангелова задушница се отбелязваме днес, 7 ноември.

Архангеловата задушница наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше, е една от трите най-големи задушници, които Православната църква отбелязва всяка година в съботата преди празника на Св. Архангел Михаил - 8 ноември.

Архиерейска света Литургия ще бъде отслужена във всички храмове в Благоевградско.

Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки(или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове и кекс.

Житото символизира възкресението, хляба и виното - за спомен на Христовата жертва за нас.

На този ден се отдава почит и към паметта на починалите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички, паднали в редовете на Българската армия.

https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1526586