• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

21 January 2020, 03:12:25

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
9837 Posts

Шишман
785 Posts

Panzerfaust
210 Posts

Лина
187 Posts

Theme Selector

Members
  • Total Members: 62
  • Latest: gabyw6
Stats
  • Total Posts: 11550
  • Total Topics: 1208
  • Online Today: 35
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 16
Total: 16

Фестивали на античното наследство

Started by Hatshepsut, 09 September 2018, 06:07:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

ФЕСТИВАЛ ,,ТРАЯНОВИ ВРАТА" – ПАЗИТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА ПАМЕТ И ТРАДИЦИЯ


Историческите възстановки са дейност по пресъздаване на аспекти от определен исторически период или събитие и са предназначени за образоване на обществеността и по-добро разбиране на миналото

На 17 и 18 август българите и всички запленени от българската история ще могат да посетят един от онези исторически фестивали, които се налагат като традиционни, макар и от краткото време, от което се организират. Фестивалът ,,Траянови врата – величие и памет" не се бори срещу модерния свят, а доказва, че миналото може да върви успоредно с него, като лоно, от което можем да черпим единствено ползи – знания, поуки, добри и лоши примери. На него ще може да се запознаете с бита и традициите на траки, скити, готи, славяни и българи.

Той се организира от ,,Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол", Сдружение ,,Дукс Антика" и Крепост ,,Траянови врата" Община Костенец, като тази година за първи път Общината няма възможност да подкрепи финансово инициативата. Затрудненията не плашат организаторите и гост-реанакторите, затова те решават да участват на собствени разноски, само и само да съживят този отминал български дух, макар и за два дни.

Събитието ще е с вход свободен за всички посетители, а дни преди началото се свързахме с Жасмин Първанов от ,,Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол", за да си поговорим за фестивала, за трудностите по пътя на реанакторите и за запазването на родовата памет.- Разкажете ни малко повече за фестивала ,,Траянови врата". Кога се зароди за първи път и с каква цел?

Фестивалът ,,Траянови врата – величие и памет" се зароди като идея и предложение от екипа на крепост ,,Стенос" при прохода ,,Траянови врата" през 2017-та, а неговото първо издание се подготвяше в продължение на една година. То се осъществи на 18 и 19 август 2018 година в пределите на крепостта, благодарение на подкрепата на Община Костенец и ОП ,,Траянови врата" с дейната организация на ,,Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол" от град Варна. Целта на фестивала е да привлече вниманието на широката общественост в България към нашето културно - историческо наследство, пресъздавайки историческата действителност на хората, населявали крепостта през епохите на Късната античност и Средновековието, като акцентът е насочен към популяризиране на великата победа на Самуил над Василий ІІ.

- Защо избрахте да почетете именно този период от българската история?

Българската войска, предвождана от Самуил през 986 година, е посрещнала завоевателя Василий ІІ именно в прохода ,,Траянови врата". Победата в тази битка е триумф на българското оръжие и единствено позорът на бягството е спасил главата на Българоубиеца. Крепостта ,,Траянови врата" е свързана с тази победа и няма по-подходящо място за иницирания от нас събор на сдруженията за исторически възстановки. Подобен акт е още по-важен при несекващите посегателства на някои от македонските ни съседи върху тази драматична глава от българската история.- Как са живели българите през Средновековието? Обрисувайте ни малка част от българския бит в тези времена.

Трудни времена на оцеляване, времена на битки.  Животът на хората през Средновековието се е променял в зависимост от дейността им. През различните периоди се наблюдават различни начини на използване на заобикалящата ги среда, както и различни жилища - от преносимите шатри и юрти, през землянки и полуземлянки (добре познатите ни до преди век уземници), до стабилни постройки от камък – къщи и дворци. Заниманията на населението в повечето случаи е скотовъдство и земеделие, не рядко и дълга военна служба. 

- Коя е магията на крепостта Траянови врата, която Ви превлича да създадете фестивала там?

Българският дух! Ние вярваме, че за да продължим заедно напред, трябва първо да се пречистим от наслоените завист, недоверие и бездуховност. За щастие, българската история ни предлага множество извори на национална гордост и родолюбие. Един от тези извори блика сред чукарите на Траянови врата. Нека заедно да измием очите си в бистрите му струи и да се вгледаме един в друг!

- Какво да очакват посетителите на фестивала тази година?

Тази година на фестивала ,,Траянови врата – величие и памет" посетителите ще могат да видят много повече исторически представени периоди, ще се запознаят с Античността, Късната античност, Ранното и Късното средновековие. Ще се запознаят с бита и нравите на предците ни по много по-интересен и атрактивен начин, като наблюдават разказаните от възстановчиците случки и събития, облечени максимално автентично, пресъздаващи определена историческа действителност, повлияла на нашата история и оставила трайна следа, описана от хронисти и запазена в старите ни книги. Ще наблюдават ритуали за битки и плодородие, самите битки между войскарите. Ще могат да опитат средновековна храна на специално отредено място. Ще видят на живо част от нашата история – сцена на династически брак на висш болярин със знатна куманка. Вечерта ще се освети от огън и сенките на предците ни.

- Вие сте част от организацията и на пловдивския фестивал "Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство". Как се развиват историческите възстановки в страната ни и има ли смисъл от тях?

Историческите възстановки или, наричани още, исторически реконструкции представляват дейност по пресъздаване на аспекти от определен исторически период или събитие и са предназначени за образоване на обществеността и по-добро разбиране на миналото. Историческите възстановки са културно-просветна дейност, от която обществото има нужда. Историческата реконструкция не е театрална постановка, екипировката и оборудването на един реконструктор не са театрален реквизит. Огромно значение има връзката между музейното дело и реконструкцията – реконструкторите са тези, които придават живот на артефактите и демонстрират по какъв начин са се използвали. Без музейната дейност реконструкцията е невъзможна, тя не я замества, а я допълва и ѝ придава допълнителна свежест.

Възстановките в България засягат периодите на Античността, Средновековието, Възраждането, борбите за национално освобождение и войните за национално обединение от 19-20 век. Идеята за историческа възстановка датира още от епохата на древен Рим.В България идеята за това се формира след 1990 година, когато се създават колекционерски клубове, които поставят началото с осъществяване на първите възстановки от периода на борбите и войните за национално освобождение. Дейността се разраства след 2000 година с появата на нови клубове, групи и свободни реконструктори, а след 2004 година и с разделянето на част от клубовете. След 2010 година дейността е в застой поради липсата на инициатива, от страна както на реконструкторските клубове, така и на заинтересованите управленски структури. След 2012-2014 година се наблюдава повишаване на ръста на историческите възстановки, умножаване на групите за историческа реконструкция и свободните реконструктори, обхващане на по-големи исторически периоди и като цяло се наблюдава висок и бърз прираст на групи и провеждани събития в цялата страна. Към настоящия момент се наблюдава наличието на голямо количество качествени реконструкции, не липсват и компромисни, както и грешни реконструкции. Главно това се случва на фестивали и събори, честване на важни битки, празници, семинари, изложби, открити уроци. Фестивалите - събори са събития, които се осъществяват на места, свързани с историята – крепости, селища, исторически местности, в повечето случаи са тематично свързани с местата, на които се провеждат. В тази връзка, самите фестивали и събори допринасят много за популяризиране на тези исторически места и свързаното с тях културно-историческо наследство. Именно и от това историческите възстановки придобиват своя реален смисъл.- Казвате, че родовата памет на България е сломена. В наши дни българите спомнят ли си? Почитат ли?

Родовата памет на България е сломена до толкова, до колкото ние позволим. Не са малко примерите на възстановени исторически места в страната, на исторически и археологически резервати, архитектурни паметници и селища - резервати. Всичко това съчетано с немалкото примери на множество исторически и етнографски събори и фестивали, събори на народното творчество и културното ни певческо и танцово наследство, доказва, че родовата ни памет е жива. Днес твърдим, че времената са тежки, но те винаги са били такива. Оплакваме се, че искат да ни отнемат и малкото, което имаме, но това винаги е било така. Страдаме от липсата на общност и национална кауза - това не винаги е било така. Нека да се вгледаме един в друг, може би ще видим това, което бранителите на България са виждали сред събратята си. Хора, за които е чест да загинеш. Хора, с които е привилегия да живееш.

http://mediacafe.bg/novini/muzika/Festival-Trajanovi-vrata--pazitel-na-bylgarskata-pamet-i-traditsija-16275

Hatshepsut

Разраства се мрежата фестивали, посветени на българската история


Сред почти 1000 фестивала, които се провеждат в България, особено място заемат историческите възстановки – пищни, зрелищни, неизменно привличащи публика и пресъздаващи различни периоди от великата историята на България.

В България от много години насам се е възродило движение за популяризиране на българската история чрез сдружения на реконструктори, които представят културното и историческото ни наследство по-атрактивно – обяснява Жасмин Първанов, председател на ,,Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол", гр. Варна. – Целевата група са децата и подрастващите, за да може по-добре да възприемат това, което учат в училище и да придобият по-пълна представа за хората, които са живели през дадената епоха.

Сдруженията обединяват хора с най-различни професии, но с един общ интерес – любовта към историята и желанието да покажат на широката публика по възможно най-автентичен начин живота, бита, занаятите, облеклото, културата, воинските традиции на хората, населявали българските земи в далечните исторически периоди.

Източниците, които използват реконструкторите, са изследвания и публикации от разкопки на некрополи и селища на територии, които са били обитавани от антични траки, готи, римляни, българи, кумани, рицари – казва Жасмин Първанов. – Използват се изображенията по съдове, гробници, икони, публикации, които могат да внесат нови данни за тези периоди.

Събитията с най-голям интерес са фестивалът в историко-археологическия резерват ,,Плиска", където участват повече от 200 реконструктори от България, Унгария, Полша, Румъния, представящи периодите от 6-7 до 14 век. Посетителите могат да видят противниците на българите на бойното поле – ромеите, както и бойните традиции от този период – конни демонстрации, боравене с оръжие от кон – със сабя, копие, бич. Неизменен интерес предизвиква и фестивалът в Пловдив, с изключително много представени от реконструкторите епохи.


Фестивал Пловдив - древен и вечен

Това са хора, които са отдали енергията си за възстановяването на тези бойни умения, получава се много красиво и води фестивала към едно по-високо ниво. Всички събития се превръщат в ежегодни, а това доказва, че всеки един от фестивалите, направен веднъж, се радва на интерес, затова има желание за повторното му, по-нататъшното и ежегодното представяне – отбелязва Жасмин Първанов.

На 17 и 18 август предстои поредното издание на фестивала ,,Траянови врата – величие и памет" в община Костенец. Посветен е на историческата победа, която цар Самуил удържа над Василий II на 17 август 986 г. Това е най-голямото поражение, което византийският император претърпява в походите си за покоряване на България.Този фестивал обединява реконструктори и сдружения от цялата страна и показва живота на хората, обитавали крепостта от късната античност до късното Средновековие – разказва Жасмин Първанов. – Тази година фестивалът се организира изцяло на разноските на участниците. Интересното тук ще е представянето на всяка от епохите – като разказ, като приказка за това, което се е случило, като се стремим максимално да се доближим до автентичните облекла, оръжия, ритуали, образи.

Готите в България ще представи Сдружение за исторически реконструкции ,,Дукс Антика" от Свищов.

Нашият период е един от най-интересните, това е времето, в което античността отстъпва пред Средновековието, а мастодонтът - старата Римската империя – започва да се пропуква, навлизат нови народи и култури. Свищов се намира на река Дунав, а тя винаги е била гранична точка, място, където са се сблъсквали различни култури и армии. Тук готите в един момент са били основното население, а Нове е била столица на една от най-големите готски държави – разказва председателят на сдружението Димитър Спасов и продължава:

По идеологически причини сведенията за готите са смятани за малко. Всъщност, извършена е много сериозна работа в разкриването на тези исторически периоди и има доста информация, но тя не попада в учебниците, понеже готите се смятат за транзитен народ, който минава и заминава и не оставя нищо. Но те са една основна част в етногенезиса на българския народ. Тук наистина населението от готи е било огромно, те са влезли в състава на българската държава, имат много съюзи и много войни с българите, били са в постоянна комуникация.

Постигането на историческа достоверност при пресъздаването на отдавна отминала действителност е процес, който трае много време, а всеки, който се захване с това хоби, може да закупи оборудване от специализирани магазини или, както предпочита Димитър Спасов, всичко да е изработено ръчно по традиционни технологии от български майстори – ковачи, кожари, шивачи, както и от ръцете на самите реконструктори.И една важна новина, която се очаква на фестивала в Костенец:

За да преодолеем предизвикателствата, ние, реконструкторите в България, започваме да се съюзяваме по начин, който би могъл да допринесе да се представим по-академично, атрактивно и издигнем на интердисциплинарно ниво нашето родно историческо наследство – обяснява Жасмин Първанов. – Поради тази причина повече от година подготвяме създаването на Национална асоциация на историческите реконструктори, която ще обедини сдруженията за исторически възстановки в България и реконструкторите на историческите епохи, с цел осигуряване на добри практики и взаимодействие между тях.

http://bnr.bg/post/101156286/razrastva-se-mrejata-festivali-posveteni-na-balgarskata-istoria

Hatshepsut

Древноримски занаяти, кухня и мода представят на фестивал в Павликени


Древноримски занаятчийски и робски пазар, кухня и мода от епохата ще бъдат представени по време на Фестивала за възстановки на антични занаяти "Древна балканска земя", който ще се проведе в Античния керамичен център край Павликени. Гостите на събитието имат възможност да видят демонстрации от майстори занаятчии на грънчарство, ковачество, монетосечене, сарачество. Ще бъдат показани и различни методи на лечение чрез древноримската медицина.
Третото издание на фестивала ще се проведе на 7 и 8 септември, а негови организатори са Историческият музей и Община Павликени. В програмата в двата фестивални дни ще участват сдруженията "Дукс Антика" от Свищов и "Мос Майорум Улпие Сердице" от София, както и възстановчици на свободна практика.
Античният керамичен център е разкрит през 1971 г. и се намира на 6 км северозападно от Павликени в посока с. Върбовка. Той представлява музей на открито, в чиято основа е земеделско имение (villa rustica) и е един от най-големите центрове за керамична продукция в провинциите Долна Мизия и Тракия през I – III в. сл. Хр. На място са експонирани централният вилен комплекс, както и част от откритите 51 пещи за изпичане на керамика. Обектът е отворен за посещение всеки ден, достъпен е целогодишно, има изградена инфраструктура и поставени указателни табели, припомни Гергана Герчева, която е уредник в отдел "Археология" на Историческия музей в Павликени.

https://www.dnesbg.com/obshtinite/pavlikeni/drevnorimski-zanayati-kuhnya-i-moda-predstavyat-na-festival-v-pavlikeni.html

Hatshepsut

На фестивала ,,Древна балканска земя" в Павликени показват антични занаяти


Фестивалът ,,Древна балканска земя" в Павликени за трети пореден път прави достояние на широката публика техники за изпичане на керамика от древността.
Целта на фестивала е да се покажат възстановки на антични занаяти. ,,Древни, стари занаяти, които са упражнявали хората по нашите земи преди много, много години", обясни пред "Хоризонт" Нели Цонева, директор на Историческия музей в града.

Павликени се гордее със своя Античен керамичен център за демонстрации на технологията на керамичното производство.

,,Античният керамичен център представлява уникален археологически обект. Той е единствен по рода си в Югоизточна Европа. На територията на античното селище, което се намира тук, са разкрити още през 70-те години на миналия век над 50 пещи за изпичане на керамика. Това е на пет километра от Павликени в посока село Върбовка", поясни Нели Цонева.

Изградени са демонстрационни пещи, които са абсолютно копие на откритите на обекта антични пещи, уточни Нели Цонева.

Основен акцент и на трите издания на фестивала е керамичното производство – дълъг и сложен процес технологичен процес, който започва с обработването на глината.

,,Има една специална система от басейни, в които тая глина се омесва, оставя се слънцето да я напича, през зимата да замръзва, тоест да има естествен начин на филтриране, за да стане много фина глината. От там глината отива на грънчарското колело и майсторът керамик формова различните съдове. След това се сушат тия съдове, украсяват се и най-накрая става изпичането в пещта."

Съвременните майстори занаятчии са улеснени, защото могат да залагат точната температура на пещта, в която се изпича глината. ,,А в миналото старите майстори това са го правили с дървен материал и без никакви уреди за измерване на температурата", допълни Нели Цонева.

Древните съдове, които и сега археолозите откриват в района, са тънкостенни, от фина керамика и това е специфично за този древен керамичен център.

http://bnr.bg/horizont/post/101164018/na-festivala-drevna-balkanska-zema-v-pavlikeni-pokazvat-antichni-zanaati

Hatshepsut

Варварски събор - Севлиево


https://www.gabrovodaily.info/

Варвари от всички страни... въоръжавайте се!  От 13 до 15 септември, крепостта "Хоталич" край Севлиево ще даде за втори път подслон на свободните народи. Траки, даки, скити, готи, келти, хуни и монголи още веднъж ще се сберат, за да съживят култури, потънали в забравата на вековете.Ще се демонстрират одежди и снаряжение, бойци ще мерят сили, дамите им ще блестят в красота и гордост, ще се воюва, ще се пирува и ще се празнува. И всеки, който се присъедини, ще си тръгне с дар! Горите и степите на Стария свят са непривично оживени това лято. Чукове блъскат стоманата, игли извезват приказни везма, страховити бойци премерват сили, стрели летят с писък, гроздето, с мечта за лудост, налива сладък сок, децата не намират покой в трескаво нетърпение...

Защото всички знаят: Време е за ВАРВАРСКИ СЪБОР!

Посетителите на Варварския събор до момента винаги са оставали впечатлени от представените умения и занаяти на древните цивилизации. На предишния събор през 2018 г. гостите успяха да се потопят в атмосферата на древните обреди, занаяти и бойните умения, които са притежавали народите. Умелото боравене с меч от монголите, конната езда на хуните, пазарите на роби и използването на бич в древността оставиха почти безмълвни от впечатление гостите от съвременния свят. Бита и воинските традиции на ранните българи пък бяха една от перлите в короната на събора. За подкрепа на войните и свидетелите на тези епохални битки бяха подготвени и уникални гозби, подбрани като за римски императори.

Гората около ,,Хоталич" тази година отново ще оживее, за да си спомни какви съдбовни решения са се вземали зад крепостните стени и колко пълководци са паднали в опитите си да я превземат. Защото именно гордите и смели народи, презрително наричани варвари, са превзели Рим и променили хода на историята.

Варварите очакват гостите на събора от 13 до 15 септември край стените на крепостта ,,Хоталич" до Севлиево. Там всички ще се върнат към отминалите времена на римските пиршества, ръкопашните боеве и красивите богини.

http://www.sevlievo.bg/bg/article/3686/varvarski-sabor-hotalich-2019.htmlHatshepsut

Римски пазар на Сексагинта Приста


В събота, 14-и септември, от 11.00 ч. врати отваря римски пазар на крепостта ,,Сексагинта Приста" в Русе. Майстори и занаятчии от Русе и региона ще представят своята продукция – млечни и пчелни продукти, сокове, вина, ръчно изработени бижута, рисувано стъкло, декорации, свещи, сувенири.

Посетителите ще имат възможност да видят как се правят монетите от римско време, а грънчар ще демонстрира как се изработват съдове от глина. Дамите ще могат да си направят римски прически, благодарение на ученички от Професионалната гимназия по облекло. Около 13.00 ч. легионери от Първа тракийска кохорта ще демонстрират бойни техники и въоръжение от епохата на Древен Рим.

Присъстващите ще опитат римска кухня по хилядолетна рецепта за рибена чорба. Пазарът ще предложи още костюми от епохата, забавления и анимация, местни разказвачи.И тази година в събитието ще се включат организации на хората с увреждания. Организатор на Римски пазар на Сексагинта Приста е Регионален исторически музей - Русе. Събитието се случва с подкрепата на Общинско предприятие "Русе Арт".

http://www.arenamedia.net/news.php?newsandpromotion_id=39077


Албум със снимки:

https://www.facebook.com/yavor80/media_set?set=a.10157559027671170&type=3