• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

19 February 2020, 11:05:38

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10049 Posts

Шишман
1004 Posts

Panzerfaust
235 Posts

Лина
204 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 12081
  • Total Topics: 1221
  • Online Today: 71
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 2
Guests: 39
Total: 41

avatar_Hatshepsut

Фестивали на античното наследство

Started by Hatshepsut, 09 September 2018, 06:07:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Един ден в Римска Сторгозия

27 септември 2013 | 07:38 | Агенция "Фокус"

Плевен. В Плевен ще бъде представена историческа възстановка ,,Един ден в Римска Сторгозия", съобщиха от пресцентъра на общината. Битът, занаятите, устройството на гарнизонната крепост, съществувала на територията на днешния Плевен, както и структурата на Римската империя, ще бъдат представени пред жителите и гостите на града.
 Над 80 участници ще покажат ежедневието на античните жители в провинция Мизия, техните професии и занимания на разкопките на крепостта, открита преди десетилетия в защитената местност "Кайлъка".
 Събитието ще се проведе от 10.00 до 19.00 ч. при разкопките на късноантична крепост ,,Сторгозия" в парк ,,Кайлъка". Официалното откриване е в 11.00 ч.
 Историческата възстановка ,,Един ден в Римска Сторгозия" е една от финалните дейности при реализацията в партньорство с Областна администрация - Плевен, на ,,Комплексен проект за развитие на устойчив туризъм в Община Плевен", осъществяван по ОП ,,Регионално развитие".
 Общата цел на проекта е засилване на туристическия потенциал на региона за осигуряване на устойчив икономически растеж чрез развитие на конкурентоспособни туристически продукти на основата на подобряване и разнообразяване на наличните природни и културно-исторически забележителности.

http://focus-news.net/?id=n1830581Битът, занаятите, устройството на гарнизонната крепост, съществувала на територията на днешния Плевен, както и структурата на Римската империя бяха представени днес пред жителите и гостите на град Плевен.

При разкопките на късноантична крепост ,,Сторгозия" в парк ,,Кайлъка" бе разиграна историческата възстановка ,,Един ден в Римска Сторгозия" – една от финалните дейности на проекта на община Плевен ,,Комплексен проект за развитие на устойчив туризъм в Община Плевен", осъществяван по ОП ,,Регионално развитие".

Във възстановката участваха Прабългарската школа за оцеляване "Багатур" и Група за възстановки на исторически борби – Панкратион към Групо сторико романо – Рим.


Събитието уважиха областният управител на Плевен Илиян Йончев, кметът проф. Димитър Стойков и неговите заместници, много плевенчани, между които най-възрастният на 92-години, изкачил над 200 стъпала, за да стане свидетел на историческата възстановка.

https://plevenzapleven.bg/


Повече снимки: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.543340635737109.1073741857.151551428249367&type=1

Hatshepsut

Тази информация е от 2013г.

Момичета облечени като древни римлянки ще посрещат гостите
на честването в село Големани, ВеликотърновскоГостите на новоткритата чешма в село Големани ще бъдат посрещнати от момичета облечени като древни римлянки, в римски тоги. Целта на тази инициатива е да се осъществи идеята и мотото на цялото тържество - От древността, минавайки през възрожденския бит и култура, идваме в настоящето и вървим към бъдещето. Това каза за Радио"Фокус" - Велико Търново Веселина Стойчева, председател на читалището и кметски наместник на село Големани, Община Велико Търново, по повод честването 85-та годишнина от основаването на НЧ "Христо Ботев".
 По думите й характерно за тържеството тази вечер ще бъде партньорството с РИМ-Велико Търново, което води началото си от 1991 година, когато при построяването на водопровода е открито прочутото тракийско съкровище на известен, знатен, тракийски династ от XIV век. Това съкровище високо се оценява от археолозите и е сред първите, най-цените за страната.Съхранява се в РИМ-Велико Търново. Съпътстващо мероприятие в следобедните часове и по време на тържеството ще бъде представянето на Национално Сдружение ,,Седянка", което ще изработва плетива от жива, непредена вълна. На място ще бъде показано как в миналото, още от времето на прабългарите са правени плетивата.Гост изпълнител на програмата ще бъде народната певица Ана Борисова. За честването са поканени Община Велико Търново и Областна администрация, колеги от съседни читалища. Тържеството ще завърши с приятелска празнична наздравица. ,,Много си подкрепяме читалището и се грижим за него, защото то е единствената институция, където хората се събират", каза още Стойчева.Тя добави, че е закупена копирна техника и ламинатор. Услугата за местните, възрастни хора е безплатна, с цел улесняване на техните нужди. В по-новото време читалищните дейци се стараят да поддържат контактите между хората. Празнуват се националните и църковни празници, сбора на селото. Характерно за село Големани е, че Трифон Зарезан се прави по тяхна стара традиция, като се зарязва във всяка една къща, почита се всеки домакин като производител и след това се събират в салона на читалището на другарска наздравица. Няма местни самодейни състави към момента в селото, поради факта, че населението е застаряващо, но за сметка на това се канят всяка година самодейни състави от съседни села. В годините назад се вижда, че са гостували колективи от Дебелец, Беляковец, Самоводене, Театрален състав от Драганово, Килифарево и много други.

http://www.focus-radio.net/?action=news&id=697266

Hatshepsut

Тази информация е от 2013г.

Дедов ден организираха археолози и изследователи
на праисторически селища в района на Пловдив

Дедов ден организираха край Пловдив местни археолози и изследователи. С него те отдадоха почит на далечните ни прадеди, обитавали района. Празникът включи възстановка на Орфически ритуал за просветление. Участниците опитаха хляб от лимец и вино от мавруд на върха на най-високата и най-стара праисторическа могила в Пловдивското поле.Точно на обед, когато ноемврийското слънце грееше най-силно, Мичкюрската могила край пловдивското село Златитрап бе огласена от ударите на тъпан.

Ентусиазирани изследователи на праисторическите селища в района се включиха във възстановката на древен ритуал за последователи на Орфическото учение за прераждането. Те се въплътиха в пратракийското население, обитавало местните земи през 6 400-тната година преди новата ера. Тук бе митичният тракийски цар Евмолп, син на Хемус и Родопа, царят на одрисите Ситалк, жрецът на възстанието на бесите Вологес, най-храбрият сред гетите Залокеис и богът на веселието Загрей.

Божидар Чапъров, археолог:

- Ние направихме трако-българска Задушница. Поклон пред нашите починали. Ние влезнахме с тоя ритуал в контакт с всички, които са починали в тази местност, пък и по-надалече.

В центъра на сакралната церемония бе опитването на хляб от лимец и вино от мавруд. Древното зърно е било открито в генно непроменен вид при разкопки от неолита.

Доц. Борис Попов, биохимик:

– Направиха ми впечатление две неща: първо, голямата продължителност на живота на зърното и второ, маврудът, който тука толкова години е успял да се запази.

Само в долината на река Марица има открити 110 тракийски винарни, в които се е правело гъстото червено вино мавруд, разказаха археолозите. Заради изключителните си качества то се е търгувало по всички краища на континента.

http://bntplovdiv.com/news/society/culture/9082-dedov-den-organiziraha-arheolozi-i-izsledovateli-na-praistoricheski-selishta-v-rajona-na-plovdiv.html

Hatshepsut

Тази информация е от 2013г.

Международен античен фестивал "Никополис ад Нестум:
Историята оживява"

Международен античен фестивал "Никополис ад Нестум: Историята оживява" се състоя днес следобeд край с. Гърмен. Магията с бита на древните римляни оживя благодарение на IV-ти Скитски легион с участници от Добрич и Румъния.

С античния фестивал община Гърмен сложи точка на проект: "Реставрация, социализация и консервация на късно античен град Никополис ад Нестум", финансиран със средства от Оперативна програма "Регионално развитие".

Битки, строеве, стрелби с лък, битки с мечове и други древни практики пресъздадоха участниците от Сдружението за исторически реконструкции "Скитиа-Минор" от град Добрич и техни приятели от Румъния. Всички те пренесоха местните хора и многобройните гости обратно във вековете, пресъздавайки сцени от бита и живота на римляните. Това стана в палатков лагер, изграден в пределите на античното селище. По време на фестивала гостите имаха възможност да наблюдават атрактивна демонстрация на римски дрехи, как се изработват глинени съдове, демонстрирано бе и римско оръдие за изстрелване на стрели "Балиста".

Древният град е основан от император Маркус Улпиус Траянос през II век, просъществувал е до началото на VII век след Новата ера. Никополис ад Нестум се възражда наново през Средновековието в периода X-XIII век. Според легендата император Траян изорал с два впрегнати бели вола бразда, с която обозначил територията на Никополис ад Нестум.

Майстор, изпълняващ функциите на трима, пресъздаде сеченето на монети от римската епоха. Тази с лика на император Траян бе "златна", а другата с лика на Криспина -"сребърна". Млад момък от Гърмен пък демонстрира изработката на глинени съдове.

На импровизирания базар местни занаятчии и производители изложиха свои сувенири, направени от природни материали. Предимно причудливи фигури, изработени от корени - сред тях змии, досущ като истински. Местните баби с гордост позираха пред изплетените от тях плетени кошници.

Античният фестивал откри избраната преди месец за кмет Минка Капитанова. Със 70 на сто от гласовете кандидатката на ДПС победи излъчения от ГЕРБ Верхат Ислямов. Капитанова поздрави гостите на фестивала и благодари на Господ за прекрасното време. Столична театрална трупа представи постановката "Гърнето" на Плавт.


Снимки: http://www.garmen.bg/?pg=60&objtype=&album=32
Древен Рим се пренесе в Гърмен по време на Международния античен фестивал "Никополис ад Нестум: Историята оживява". В събота по обяд стотици хора дойдоха в късноримското селище, за да видят магията на бита и битките на древните римляни благодарение на IV-ти Скитски легион с участници от Добрич и румънския град Констанца. Атрактивното събитие бе част от проекта за реставрация, социализация и консервация на късноантичния град.

Битки, военен строй, стрелби с лък, схватки с мечове и други древни бойни практики пресъздадоха от Сдружението за исторически реконструкции "Скития-Минор" от Добрич и техни приятели от Румъния. Всички те направиха така, че местните хора и многобройните гости се върнаха обратно през вековете, за да видят с очите си сцени от бита и живота на римляните. Това стана в палатков лагер, изграден в пределите на античното селище. По време на фестивала гостите имаха възможност да наблюдават атрактивна демонстрация на римски дрехи, как се изработват глинени съдове, демонстрирано бе и римско стенобитно оръжие "Балиста".

Кметове и депутати от Неврокопския край се наредиха на опашка, за да покажат уменията си с арбалета. "Аз съм ловец и уцелих точно в средата на мишената. Дадох пример на колегите как да стрелят, тук бе и актьорът Калин Сърменов. Пробвахме и мечовете, сложихме на главите си и римски шлемове. Беше уникален празник за всички, благодарим на организаторите от Студио "Златен век", заяви депутатът от ДПС и доскорошен кмет на община Гърмен Ахмед Башев.

Шоуто започна с парадно шествие от вековните чинари в село Гърмен. На Никополис ад Нестум фестивалът откри кметът на общината Минка Капитанова. Театрална постановка на актьорите от Студия "Дефисто" показа на зрителите част от бита и живота на древните римляни. Демонстрираха облекло на римски войници, на легионери, на роби, на господари, на търговци. Майстор пресъздаде сеченето на монети от римската епоха. Тази с лика на император Траян бе "златна", а другата с лика на Криспина -"сребърна". Млад момък от Гърмен пък демонстрира изработката на глинени съдове.

http://kmeta.bg/


Международен античен фестивал ,,Никополис ад Нестум: Историята оживява", бе последната дейносто по проект "Реставрация, консервация и социализация на късно-античния град Никополис ад Нестум" на община Гърмен
Част от ежедневието на римско военно подразделение, по максимално автентичен начин, разиграха сред останките на римския град Никополис ад Нестум край с. Гърмен.

На фестивала на античността в Гърмен гостува театралната трупа ,,Дефисто" от София, която представи пиесата ,,Гърнето на Плавт".
Изключително атрактивно бе участието на сдружение за исторически реконструкции ,,Скития Минор", подпомогнати от ,,Легион пети - Македоника тера Дакия Атерна" от румънския град Констанца. С максимално автентично облекло на римски воиини и снаражения, те възпроизведоха част от живота на римско военно подразделение, което под водачеството на император Марк Улпия Траян, в чест на победата си над даките основават град Никополис ад Нестум.
Възможността на всеки да опита уменията си в стрелба с арбалет, саморъчно сечене на монети, да изработи глинен съд по римска технология или да се снима с автентично военно или цивилно римско облекло превърна фестивалът в истински празник за гражданите. Това са част от атракциите, които частично разкритият и консервиран античен град ще предлага на любителите на археологическия и исторически туризъм.
Да стане Никополис ад Нестум атрактивна национална и международна туристическа дестинация бе целта на последната дейност по проекта ,,Публичност и информация", която община Гърмен реализира перфектно.


Гърменлийки се превъплащават в римски аристократки, общински служител в император

Hatshepsut

Тази информация е от 2014г.

Римски легионери откриха реставрираната римска вила "Армира"


Снимка © bulphoto

Още снимки: https://www.novini.bg/gallery/1100

С жива картина на римски легионери община Ивайловград откри реставрираната римска вила "Армира".
Групата за антични възстановки "Първа тракийска кохорта" и "Първи италийски легион" към Съвет по туризъм – Свищов върнаха гостите на церемонията към древните времена, в които уникалният образец на античната провинциална архитектура е бил обитаван. Гостите на събитието първи видяха и част от автентичните мозайки.

Извършена пълна реставрация на колонадата около вътрешния басейн, реставрация на някой от мраморните фигури и входовете към четири от помещенията, главния вход на вилата и системата за подово отопление. Във вилата вече е експонирана оригиналната мозайка с портрета на един от собствениците на вилата и неговите деца, които досега бяха съхранявани в Националния исторически музей в София.
Над част от подовите мозайки е поставено стъкло, което позволява на туристите отблизо да наблюдават орнаментите и красивите мозаечни фигури. Направена е възстановка на античната градина зад самата вила, където е устроен ,,театрон" за атракции на открито. Обектът е достъпен за инвалиди.
Проектът е на стойност 1,7 млн.лева, от които близо 1,5 млн.лв. са средствата от ОП "Регионално развитие".

https://www.novini.bg/

Hatshepsut

Тази информация е от 2014г.

Римски ден в Никополис ад Иструм


Стотици посетители дойдоха в археологическия резерват Никополис ад Иструм на първи по рода си ,,Римски ден", с който на Цветница бе закрито Международното изложение ,,Културен туризъм". Сред останките на древния град до село Никюп отново оживяха римски бойни действия, древни ритуали и занаяти, а весталки, легионери, патриции и знатни римлянки се разхождаха из античните руини.

Най-голямата атракция беше групата за древни възстановки "Първи италийски легион" към Съвета по туризъм в Свищов. Легионерите от Нове показаха бойни хватки и военни действия отпреди 2000 години. С триумфален марш кохортата направи обиколка на обекта и излезе победоносно на форума пред възхитените погледи на събралото се множество.

След демонстрациите на легионерите легатът Гай Корнелий Руфос, познат в съвременния свят като Стефан Проданов, представи облеклото и снаряжението на воините на Римската империя от І век. Прекият началник на кохортата се нарича центурион. Той има характерно облекло и шлем с обратен гребен, за да е разпознаваем от своите войници. Най-прочутото оръжие на легионерите пък се нарича гладиус - къс римски меч.


Легионът има свои знаме и знак-символ, които в битка трябва да се опазят на всяка цена, в противен случай легионерите ги грози страшно наказания – разформироване на кохортата им или дори смъртно наказание, известно като ,,децимация". Според него всеки десети войник излиза пред строя и бива екзекутиран от свой другар в легиона.

Демонстрациите бяха придружени и с възстановки на занаяти – ковачество, монетосечене и др., стрелби с лък, дегустации на древноримска кухня. За децата имаше разходки с колесница, като за целта беше пригоден малък електрически автомобил. За любителите на историята и археологията бяха предвидени и специални беседи.


Римският ден се организира от Общинската агенция по туризъм ,,Царевград Търнов" със съдействието на Регионалния исторически музей за представяне пред участниците в борсата ,,Културен туризъм", туроператори, турагенти и всички посетители завършената през миналото лято социализация на резервата, както и потенциала на мястото за нови туристически атракции. Планираме да правим по-често такива събития, тъй като се радват на огромен интерес, каза шефът на общинската агенция по туризъм Цветомир Бояджиев.

https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1248342


Траки и римляни оживяха в Никополис ад Иструм

Разкопките на древния град край Свищов се превърнаха в декор на живи сцени от Античността

Легионери, патриции, знатни римлянки, весталки, ковачи и готвачи от преди две хиляди години "оживяха" на Цветница в археологическия резерват Никополис ад Иструм край Велико Търново. Колелото на времето беше завъртяно с живи картини в древноримските останки с антични възстановки на "Първа тракийска кохорта" и "Първи италийски легион" към Съвета по туризъм в Свищов.С триумфален марш кохортата направи обиколка и излезе победоносно на форума пред възхитените погледи на събралото се множество от туристи.

Воините направиха впечатляващи демонстрации на строева подготовка и тактика, военни хватки, както и най-типичната си фигура в отбраната - римската костенурка (тестудо).
След демонстрациите на легионерите легатът Гай Корнелий Руфос, познат в съвременния свят като Стефан Проданов, представи облеклото и снаряжението на мъжете от армията на Римската империя от І век след Христа.

Войниците се наричат милитес. Те носят лорика сегментата - предпазна ризница от метални сегменти, и скутом - щит, както и колани с ресни за защита на слабините. Шлемът е метален хелмет. Обути са с цинти - подковани сандали, за да не се пързалят в сражение.
Всички метални части по военното облекло задължително са подплатени с естествени материали - лен, памук или вълна, за предпазване на тялото от зимните студове и летните жеги по нашите географски ширини. Прекият началник на кохортата се нарича центурион (отговаря на капитан от днешните военни чинове).

Той задължително носи фалерите си - наградите, получени за военните постижения. Центурионът има характерен шлем с напречна грива, ориентирана на изток-запад като паун. По особения гребен войниците от кохортите са разпознавали  прекия си военачалник при големите битки.
Друга характерна особеност при центуриона е, че той носи лозова пръчка, с която удря войниците си, поправяйки грешките им в строевата подготовка.

Лозовата пръчка е символ на жилавостта и якостта при римляните. Легатът и центурионът имат задължителните станцинери - метални предпазни наколенки, и носят червени туники, отличаващи ги от редовите войници.

Знаменосецът се отличава от останалите - от шлема му към гърба виси животинска кожа, която при свищовските легионери е от вълк. Легионът има свои знаме и знак-символ - орел от бронз, злато или сребро, които в битка трябва да се опазят на всяка цена. В противен случай легионерите попадат под угрозата от разформироване на кохортата от императора им или смъртно наказание, известно като децимация. Според него всеки десети войник излиза пред строя и бива екзекутиран от свой другар в легиона при битка в гръб.

12-годишният Аспарух Мидов от Свищов е най-малкият легионер в "Първи италийски легион". Младежът се запалил по бойните хватки преди две години, когато гледал батковците и изпълненията им в кохортата на един от фестивалите за антични възстановки в крайдунавския град.
Цялото снаряжение на един легионер тежи 30 кг.

Димитрина Проданова от групата за исторически възстановки пък сподели рецептите от автентичната римска кухня, с която съвременните домакини успешно и днес могат да блеснат. Тайната е в многото подправки, семена, билки, шира и мед. Със сирене и чесън се прави разкошна разядка, която върви с къшей хляб, приготвен от много семена, кимион, анасон, ядки и маслини.

Вкусен ордьовър става от пълнени яйца. Идеята е прекрасна за оползотворяване на остатъка от сварените яйца след Великден. Твърдо свареното, но не преварено яйце, се обелва и разрязва на две половини, изгребва се жълтъкът, който се обърква с мед, сол и ядки, и пълнежът се връща обратно в лодките от белтъка.
И римляните са обичали мръвка и са правили ястия от кълцано месо, подобно на днешната кайма. Към нея се прибавя малко хляб, накиснат във вино, слагат се счукани на дребно ядки, солчица и се правят топчета, но не много големи. Така направените кюфтенца се изпичат в сос с вино и малко мазнина.

Разкошен десерт става от печени фурми, пълнени с бадеми, предварително оваляни в канела. Така напълнената фурма се запича с мед и малко вино.
В почерняла на огъня харания Лиляна Иванова вари чорба от речна дунавска риба. Колкото повече и различна риба се сложи, толкова по-вкусно става, но задължително в котела има десетина зелении - магданоз, риган, босилек, девесил, мащерка, издава част от тайната си Лиляна, а покрай нея нетърпеливи и гладни туристи преглъщат и чакат да опитат. Автентичните рецепти са адаптирани от историци от италианската столица Рим.

Питателната храна е важна за силата, която трябва да имат ковачите. Това е най-старият занаят, разказва Иван Димитров - Банкета от Свищов. 60-годишният мъж е сред основателите на "Първи италийски легион", а в руините на Никополис ад Иструм поставяше дъмги на дървени мечове - тракийска майхара и гладиаторски тренировъчен меч.

Преди хиляди години всичко се е ковяло - от копието на стрелата, през острието на меча, включително елементи от ризниците и шлемовете на воините. Тогава ковачите са били милиони, а днес в цяла България вероятно са не повече от стотина, коментира Банкета, който от 10 години е сред ентусиастите, възраждащи традициите на легионерството.
Докато с едната си ръка изтрива потта от челото, с другата вади от огнището зачервеното желязо, за да сложи дъмга с емблемата на римските легионери на дървения меч на поредното момченце, дошло при него.

На няколко крачки от него грънчарка върти колелото и обяснява на наобиколилите я деца как да си направят паничка, подканяйки ги да се включат. Сеченето на монети е мъжки занаят, но днешните римлянки, разбирай свищовлийки, показаха, че тези умения не са им чужди.
През това време в останките на агората отново се чува музика. Започнал е ритуалът на весталките за пречистването на храма, където предстои римската сватба. С тази възстановка се заеха театралите от град Дебелец.

"Пречисти ума ми, пречисти тялото ми, пречисти сърцето ми. Така да бъде." С тези думи започна молитвата на двамата понтифиции към боговете преди бракосъчетанието на младоженците.
По принцип римската сватба представлява брачен имуществен договор. Знае се какво получава младоженецът, какво дава семейството на булката, какви са правата им, разказа археологът доц. Павлина Владкова каква е същността на бракосъчетанието по древния ритуал.

Като граждани на Римската империя и според законите, мъже от 25 до 60 години и жени между 28 и 30 години трябва да живеят в брак. Младоженците трябва да са в добро душевно здраве. Между тях да липсва кръвно родство, да имат съгласието на двата рода и да изповядват еднаква религия.
По римските традиции се оказва, че един от най-големите грехове е изневярата и прегрешилият съпруг се наказва с отнемане на имуществото му при разтрогване на брака, стана ясно от брачния договор.

Основания за развод по законите на Римската империя са държавна измяна, прелюбодейство, опит за убийство, неморално поведение. При неморално поведение от страна на съпругата тя се заточва в манастир и имуществото й се наследява от децата. Ако съпругът е виновен, той загубва зестрата.
През целия ден голф количка, превърната в римомобил, развеждаше туристите из останките на Никополис ад Иструм. За по-романтично настроените имаше разходка с каляска, теглена от два черни расови жребеца.


Колесницата за разходки из Никополис ад Иструм

http://www.desant.net/show-news/30023/

Hatshepsut

Тази информация е от 2014г.

Средновековен фестивал Червен 2014


Снимка: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1257418

Средновековният фестивал ,,Червен", организиран от сдружение ,,Чигот" и Средновековното общество ,,Модус вивенди", събира последователи за шеста поредна година.

Оригиналният и нестандартен форум ще се проведе от 2 до 5 май.
Както и по време на предишните издания на средновековния лагер, установен сред старите крепостни среди на важния някога административен и църковен център Червен, посетителите ще имат възможността да се запознаят в детайли с практикуваните тогава занаяти - тъкачество, шивачество, обущарство, ковашко майсторство, бродерия и други.

Изключително интересни са издигнатите вече автентични палатки, използвани както при бойните походи на българските войски, така и за временно приютяване на хората от това време. Посетителите на лагера ще могат да опитат и блюда от средновековната кухня, чиито рецепти са били открити като приписки върху средновековни  книги.

По-енергичните сред посетителите пък ще имат възможността да се пробват в стрелбата с лък – едно от традиционните български оръжия, също изработено по стари чертежи. Може да се наблюдава и действието на средновековното требуше (катапулт), чието използване от българите в Ранното средновековие се доказва и с откритите 30 големи бойни каменни топки в един от подземните военни складове на замъка в крепостта.

Колкото до военностратегическото и административно значение на града Червен през XII – XIV век, то е видно и от солидните крепостни стени, от които се е запазила западната кула, впечатляваща със солидния си градеж и размерите си и днес, и от големината на града, и от броя на църквите в него.
На общо 180 хектара се е простирал средновековният български град, който е бил седалище на болярина на областта и на митрополита на североизточната епархия на българската християнска църква.


Запазената западна кула на крепостта Червен Снимка: wordpress.com
                  
Досега там са разкрити основите на 12 православни храма - всички с обширни наоси и големи притвори, над които се е извисявала звънарница. Според един надпис, в града е съществувала и арменска църква.
Червен явно е бил и голям занаятчийски и търговски център, освен административен. Грънчарите там изработвали керамични съдове със сграфито украса, каменоделците подготвяли материала за църкви и домове, имало достатъчно работа и за дърводелците и шивачите.

Разкрити са и много златарски и железарски инструменти, които подсказват за разпространението на металообработващи  занаяти в града. А в скалния масив над р. Русенски Лом са били крушообразните пещи за стопяване на желязната руда, разпространена по долината на реката, които са запазени и до днес.
Патриотичната дейност на сдружение ,,Чигот" и обществото ,,Модус Вивенди", включително и в крепостта Червен, безспорно е полезна както като възстановка на   атмосферата на голямото някога българско поселище, така и за запълване на белите петна в историята на Средновековието по нашите земи.

http://www.desant.net/show-news/30117/


Показват средновековния живот край Русе

Българи от Средновековието се заселиха сред останките на крепостта Червен до Русе. В продължение на четири дни гостите на археологическия резерват ще се пренесат 10 века назад във времето. Очакват ги демонстрации на стрелба с лък, въртене на мечове и много интересни изненади.

Средновековният фестивал на крепостта Червен е посветен на живота през Второто българско царство и се провежда за шеста поредна година. В него участват ентусиасти от цялата страна, които показват различни занаяти и изкуства, оръжия и бойни схватки, традиционна кулинария.

"Идеята е да сме автентични и да представим Средновековието както би трябвало да се представя. Бих казал, че въобще не е познато. Тъй като съвременниците ни не знаят почти нищо за хората от онази епоха - как са били облечени, как са се хранели, какви съдове са ползвали, какви оръжия са носели. Просто това не се знае и в учебниците по история го няма, просто не е описано", казва Ясен Ненков от сдружение "Чигот".

Най-голямо любопитство предизвикват кулинарните рецепти. Оказва се, че българите през Средновековието са използвали интересни комбинации на месо с плодове.

"Картофи и домати тогава е нямало по нашите ширини. Хапвали са предимно ориз, леща, месо. То е било сушено, защото по-дълго време се е запазвало. Използвали са също орехи и стафиди за храната", разкрива Томислава Миразчийска, докато приготвя сревновековна гозба.

Жителите на Второто българско царство са почитали изкуствата и книгите. До нас са достигнали книги на религиозна тематика, с готварски рецепти и трактати по фехтовка.

"Това, което може би ще е интересно, е, че заешкият пергамент е най-финият от всички и най-скъп. След това следва т.нар. велум, който е от млади телета сукалчета, след това са вече агнешкият и телешкият. Докъм Х-ХI век се e писало с мастило на основата на въглен и мляко. След това време започва да се използва предимно мастило от шикалки", разкрива още средновековни тайни Александър Шопов от сдружение "Модус вивенди".

Всичко, което участниците във фестивала показват, е направено от самите тях. Фестивалът продължава до 5 май включително.

Hatshepsut

Тази информация е от 2014г.

Историята оживя в Нове

В 20.00 часа снощи историята оживя във възстановения римски град Нове. Над 200 участници реенактори присъстваха на церемонията по освещаване на знамената. Бяха представени и всички групи, които ще вземат участие в VIII - то издание на най-стария фестивал за исторически възстановки в България - "Орел на Дунава"

След прекрасния танц на нимфите от Ninfe Dacie Румъния и огненото шоу на група "Феникс" от Козлодуй, тържествено бяха запалени и светлините на Нове.

Днес от 11.00 часа е церемонията по официалното откриване на проекта "Нове- сърцето на легиона"

Цялата програма на фестивала може да намерите тук: http://svishtov-info.net/articles/209https://svishtov-info.net/news/22339

Hatshepsut

Дни на предците в Плиска - 7 юни 2014 г.

Снимките и видеото са на Павел Петров oт Фото студио "Фикс", Каспичан
Как са живели старите българи видяха и почувстваха съвременниците ни, които отидоха до Плиска в събота. Клубове за исторически възстановки, конни клубове, реконструктори, археолози, майстори на старинни занаяти и фолклорни изпълнители в петък разпънаха станове, за да покажат бита, културата и воинските традиции на нашите предци от създаването на първопрестолна Плиска до Възраждането. Майстори на лъка и сабята показаха изключителни умения при боравенето с оръжие от кон. Прескоци с коне и въплъщаване на конните традиции в съвременните ездови умения. Тържествен обход на крепостта - конна стража и процесия до дворцовата базилика. Исторически спектакли и демонстрации. Средновековни лагери, юрти, шатри, ковачи, ножари, оръжейници, тъкачи, плъстари, грънчари, дърводелци, бижутери, шапкари, кожари, шивачи, че дори и средновековна медовина. Събитието е под патронажа на вицепрезидента на Република България и се организира от варненското "Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол", НИАР "Плиска", Регионален исторически музей град Шумен и Община Каспичан.

http://www.varna.utre.bg/gallery/2014/06/08/3599-dni_na_predtsite_v_pliska

Hatshepsut

Тази информация е от 2014г.

Багри, вкусове и аромати от Средновековието


Пътуване назад в миналото, потапяне в пъстротата, вкуса и аромата на живота през средните векове не само по нашите земи, но и във Византия, Източна, Западна и Северна Европа, латинските държави на Балканите и в Близкия Изток. За подобно вълнуващо преживяване не се нуждаете от машина на времето, нито от високоскоростен самолет. За два дни (21 и 22 юни) всичко това ще възкръсне пред очите ви по време на първия по рода си столичен Средновековен панаир. Организатор на събитието е Средновековно общество MODVS VIVENDI (,,Модус вивенди", от латински – начин на живот). Това е неправителствена организация, която се стреми да пресъздаде пълнокръвна картина на живота през тази интересна епоха, не само с помощта на историческите книги, но и чрез експериментална археология, и историческа реконструкция (възстановка). Средновековният лагер с шатри ще бъде разпънат в двора на Боянската църква, емблематично място от тази епоха. До какво ще се докоснат столичани и гостите на града, разказва за Радио България Калин Йорданов, председател на MODVS VIVENDI:

,,В тези два дни във формата на ,,живата история" и историческите реконструкции ще пресъздадем занаятите, изкуствата, военното дело, културата, изобщо бита и ежедневието от периода XII-XIV век, такива каквито са били характерни за региона на България, Византия, латинския свят. Ще бъдат обособени различни зони, в които ще се случват най-различни атракции. Ще има музей на открито с различни експозиции с реплики на средновековни одежди, въоръжение, предмети от бита и т. н. Също така ще се проведат много демонстрации, презентации, семинари, спектакли. Очаква ни богата програма от концерти със старинна музика. Ще има също малък средновековен базар. Ще предоставим на жителите и гостите на столицата едно уникално преживяване и докосване до Средновековието по много непосредствен и жив начин."


Някои от членовете на MODVS VIVENDI са се посветили специално на изследване на средновековната кухня и на превода на стари, автентични рецепти от Византия, Западна Европа, та дори и от Арабския свят. ,,Специфично за средновековната кухня е съчетаването на различни вкусове: сладко-кисело, сладко-горчиво-солено, както и изобилното подправяне с екзотични подправки и билки", обяснява Калин Йорданов. Така че дегустацията на средновековни напитки и лакомства по време на панаира ще бъде със сигурност истинско тържество за сетивата. Почитателите на напитката на боговете ще имат възможност да се насладят на френско дворцово вино, известно като хипокрас или пимент, да вкусят медовина или византийско вино, подправено с розово сладко. Още за изненадите по време на панаира, разказва Калин Йорданов:

,,Занаятите, които ще представим, са част от тези, които самите ние се опитваме да пресъздаваме през годините. Това са изработване на книга, тъкане с реплика на средновековен портативен стан, бродиране на средновековни десени и изработване на средновековни обувки по археологически находки, изработка на нитована халчеста ризница, сечене на средновековни монети. Ще има демонстрации на средновековни бойни умения, историческа фехтовка, възможност за стрелба с реконструкция на средновековен рефлексен лък. Ще представим също средновековни игри."http://bnr.bg/radiobulgaria/post/100423181/bagri-vkusove-i-aromati-ot-srednovekovieto

Hatshepsut

Средновековен панаир Асеновград 2014

Средновековният панаир в Асеновград се организира вече за трета поредна година и се е утвърдил, като традиционно и значимо събитие в Асеновград.

Събитието се организира от Община Асеновград и Исторически музей Асеновград. Тази година панаирът ще се проведе от днес до 22 юни на местността "Св. Трифон" - Асеновград. За тези три дни всеки един посетител ще се потопи в една отминала епоха и ще усети аромата и чарът на средновековието.

Чрез "Живата история" ще бъде пресъздадено ежедневието, бита, занаятите, снаряжението и въоръжението на средновековните люде по нашите земи в периода на Второто Българско царство.

В панаира всеки посетител ще може да види занаяти и техники от преди стотици години. Автентични реконструкции на снаряжение въоръжение и дрехи от посоченият период, иконопис, монетосечене, ковачница, средновековен начин за направа на хартия, леене на свещи, тъкане на кори, тъкане на стан, изработка на дървени лъжици, плетене на халчeста ризница, дърворезба, кожарство, плъсти, изработка на кукли, дуели и батални сцени, стрелба с лък и средновековна музика. Всеки един от посетителите, ще има възможност да се включи в част от процесите на някои от занаятите, да постреля с лък, да мята копие или да поязди кон, ще можете да си закупите автентични средновековни аксеоари, да опита средновековни ястия, вино и медовина.

Тази година ще има демонстрация на много повече занаяти като например - дърворезба, плъсти, ковачница, тъкане на стан, направа на сапун и др. Посетителите в тазгодишният средновековен панаир в Асеновград, ще могат да яздат коне, да станат свидетели на възстановка на битка между български войници, кумани и рицари.

Тази година ще вземат участие реенактори както от България така и от Сърбия, Молдова и Англия.

http://news.plovdiv24.bg/499885.html


Филм "Средновековен панаир Асеновград 2014"


Hatshepsut

Тази информация е от 2014г.

Първи фестивал на древните култури край врачанското село Оходен


С вълнуващ спектакъл бе сложено началото на първия по рода си фестивал на древните култури, чийто домакин са археологическите разкопки в местността "Валога" край врачанското село Оходен. Уникалната идея е финансирана изцяло от Община Враца, а организатори на феста са Театрална група "ТЕМП" и Регионалният исторически музей. С оригинални костюми младите актьори направиха възстановки на древни ритуали от праисторическите епохи до времето на траките. Спектакълът "Светилище на слънцето" бе посрещнат с бурни аплодисменти от стотиците гости, събрали се за откриването. В церемонията взеха участие също балет "Вива", клуб по китайски бойни изкуства, клуб "История" към АЕЦ "Козлодуй" и творци от местното читалище. "Привилегия е да сме тук и да подкрепим тази инициатива.
С първото издание на фестивала слагаме началото на един уникален туристически продукт. Сигурен съм, че той ще доведе до популяризирането на това място. Пожелавам успех на фестивала и поклон за това, което организаторите са свършили" - каза в приветствието си към участниците и гостите кметът на община Враца инж. Николай Иванов. Сред официалните лица бяха също зам.-кметът Красимир Богданов, директорът на историческия музей Илия Стоянов, кметът на село Оходен Иван Иванов и общински съветници.
За участие в първия фестивал на древните култури пристигнаха над 100 участници от София, Велико Търново, Белоградчик, Перник, Козлодуй и Враца. В работата на феста ще се включат също студенти от СУ "Св. Климент Охридски" и ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".
Фестивалът е организиран в три секции - арт секция, научна секция и младежка експериментална лаборатория. В арт секцията ще могат да се видят артистични реконструкции на древни ритуали и легенди, представяни от формации от страната. В научната секция са предвидени кръгли маси и дискусии на археолози и представители на научните среди, в които ще се представят новостите в областта на изследването на праисторията и презентации на нови открития.
Младежи от клубове по история в училища от страната и студенти по археология ще се включат в младежката експериментална лаборатория. За тях ще бъдат организирани уъркшопове по експериментална керамика, производство на култови предмети от кост, жътва на лимец с експериментални реплики на антични сърпове. На участниците ще бъдат връчени сертификати за елементарен курс по археология.
В края на фестивала, който ще продължи до 21 юли, всички участници ще получат копие на уникалния нефритен амулет на Богинята майка, открит в местността ,,Валога" край Оходен. Първите статуетки бяха връчени на инж. Николай Иванов, зам.-кмета Красимир Богданов и кмета на селото-домакин Иван Иванов.

http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=22241


Снимки: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.592174787567320.1073741829.582474071870725&type=1

Hatshepsut

Тази информация е от 2014г.

По уникален проект на "Царевград Търнов" ще имаме Средновековен фестивал
с масовото участие на великотърновциКак са живели търновските боляри в златното столетие на Втората българска държава от 1250 до 1350 година ще видят и усетят в автентична атмосфера великотърновци и туристите в най-новия фестивал на старопрестолния град.
"Идеята е да направим Средновековен фестивал на Царевец, във и около църквите в Асенова махала. Цялостната ни програма е насочена към това, представяйки средновековното ни културно-историческо наследство, да му вдъхнем повече живот и атмосфера. Ако Мултимедийният център е стъпка в тази посока, то най-доброто усещане се получава в живите картини и възстановки", съобщи пред "Янтра ДНЕС" Цветомир Бояджиев, управител на общинската туристическа агенция "Царевград Търнов".
Първите стъпки в най-новата туристическа атракция на Велико Търново беше направена на борсата "Културен туризъм" през тази година със средновековната кухня. "Целта ни е не толкова да правим спектакъл и бутафории, а да увлечем масово хората да се включат в събитие, което е достатъчно автентично", посочи Бояджиев.
Плановете са първото издание на Средновековния фестивал да се случи през юни-юли догодина. Първоначално ще се започне с няколко уикенда, които в последствие да се слеят във фестивал от десетина дена.

Идеята за Средновековния фестивал е отдавна, но окончателно назрява при сътрудничеството между Велико Търново с малкото градче Беваня до Перуджа в Централна Италия. Цяла година градчето с петте му хиляди жители се готви за Средновековния си фестивал през юни, който вече има 25-годишна история. "Няма да пресъздаваме едно към едно тамошния фестивал, но ще вземем добрия им модел и на търновска почва ще направим автентично представянето на нашите средновековни занаяти, кухня, спортно състезание и пазарите", посочи Цветомир Бояджиев. Предимството на Беваня е, че имат много богата запазена писмена история за периода, който пресъздават, а 99 на сто от участниците във фестивала са местните хора.
Дано постепенно успеем максимално да издирим нашите исторически справки и да увлечем хората, за да запазим и доразвием традициите си, а дори и да възродим стари и изчезнали занаяти. Не е въпросът да се купят 1000 костюма и да се включат занаятчиите от Самоводската чаршия и клуб "Традиция". Най-важното е да намерим пътя към хората и да запалим пламъчето на любопитството и креативността им, да им предложим помощ, но те да се чувстват съпричастни", коментира Цветомир Бояджиев. По повод Средновековния фестивал, който се провежда в Червен, Бояджиев заяви, че градивното съревнование ще помогне за развитието и на двете прояви, както се случва със средновековните фестивали в Италия и Германия.
Още една добра идея от туристическата борса "Културен туризъм" ще се развие във фестивал. В ранния септември на тази година Никополис ад Иструм ще посрещне първия римски фестивал. "Свищовският фестивал "Орел на Дунав" може да намери разширението си тук. Никополис ад Иструм има потенциала да стане средище на всички български градове, които са имали римски периоди и наследство и да стане алтернативна форма на туристическо представяне", посочи Цветомир Бояджиев. "Това тематично събитие ще отвори вратите и популярността не само към Никополис ад Иструм, но и към останалите градове с римско наследство, важно е да сложим крайъгълния камък. Никополис е благодатно място с огромна площ и позволява да се направят мащабни възстановки с повече събития и къмпингуване за няколко дни", каза управителят на "Царевград Търнов" Цветомир Бояджиев.

https://www.dnesbg.com/kultura/po-unikalen-proekt-na-vtsarevgrad-tarnovv-shte-imame-srednovekoven-festival-s-masovoto-utchastie-na-velikotarnovtsi.html

Hatshepsut

Тази информация е от 2014г.

Три дни празници в Долината на тракийските царе


За 9-та година в Казанлък ще се проведат Празниците в Долината на тракийските царе, посветени на тракийската култура. Тази година празниците ще бъдат в дните 29, 30 и 31 август и ще привлекат както вниманието на учените с двудневната международна научна конференция ,,Проблеми и изследвания на тракийската култура, така и туристите и гостите на града с многообразието от събития като тракийски стан, боди арт, ревю на тракийски облекла и дегустация на вино, артфест мултимедия и нови впечатляващи спектакли".
Събитието е продължение на вече традиционните за община Казанлък празници,като осмисля по съвременен начин тракийското наследство, с което е толкова богат този регион. Иновативното културно събитие обединява различни форми на традиционни и съвременни изкуства - музика, танц, изобразително изкуство, фотография и нови технологии, концерти, изложби, спектакли.

Носителят на наградата на името на проф. Александър Фол както винаги ще бъде обявен на официалното откриване на празниците, което е предвидено на 29 август, петък, от 20.30 часа пред Община Казанлък, съобщиха от пресцентъра на Общината.

http://www.kmeta.bg/tri-dni-praznici-v-dolinata-na-trakijskite-care-33366.html


,,Празници в Долината на тракийските царе" - Официално откриване:


Hatshepsut

Историческа възстановка в Стара Загора

На 20. 09. 2014 г. от 19:00 до 20:30 ч. на Античния форум ще се проведе историческа възстановка на тема "ТЕРВЕЛ В ОБЛАСТТА ЗАГОРА". Тя е част от VІІ-ми ежегоден младежки фестивал на изкуствата "РАЗЛИЧНИЯТ ПОГЛЕД" и е съвместна продукция на Регионален исторически музей - Стара Загора, ,,Сдружение за съвременно изкуство и култура - Различният поглед" и Прабългарска школа за оцеляване ,,Бага-Тур".
Идеята е да се популяризират исторически факти от българската история. Акцент се поставя върху личността на българския владетел Тервел и присъединяването на областта Загора с център Берое към България.
Представят се бойни сцени, пресъздаващи помощта на българските воини, водени от Тервел, който помага на отстранения от власт византийски император Юстиниан II да си възвърне престола. Тервел получава в знак на благодарност областта Загора, короната на кесар, скъпоценности и много дарове. Пресъздава се и тържественото посрещане на Тервел в Берое, в автентичната атмосфера на Античния форум.
Чрез възстановката ще се популяризира факта за помощта, която Тервел оказва на Византийската империя като възпрепятства арабските нашественици да навлязат в Европа, за което е канонизиран като светец от Източната и Западната християнска църква – свети Тривелий Теоктист, спасител на Европа.


Малко снимки от възстановката в Стара Загора

Източник: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.620013121440872.1073741906.211091298999725&type=1