• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

09 July 2020, 16:19:41

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10925 Posts

Шишман
2589 Posts

Panzerfaust
448 Posts

Лина
422 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 15820
  • Total Topics: 1262
  • Online Today: 30
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 21
Total: 21

Фестивали на античното наследство

Started by Hatshepsut, 09 September 2018, 06:07:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Тази информация е от 2012г.

"Красота и сръчност" в Кабиле

В празнично украсения двор на Общинския център за изкуство и извънучилищна дейност в село Кабиле се проведе третата проява в рамките на Общинската детска асамблея ,,Тунджа" – творчество и красота" – традиционният конкурс за млади творци ,,Красота и сръчност". Основната цел на конкурса е да се популяризират, поощряват и утвърждават интересите на подрастващите към литературата, творчеството  и изобразителното изкуство. Тази година ОЦИИД и Община ,,Тунджа" решиха да поощрят труда на децата през учебната година и да наградят най-доброто от клубовете по приложни изкуства по училищата.

Специален гост в този ден беше Клубът за антични възстановки ,,Кабиле" с ръководител Константин Зайков. Той запозна участниците в празника с  основните дейности на клуба и за първи път официално показа знамето на Античното Кабиле, което през следващата седмица ще бъде осветено в Рим на 21 април по повод празниците на града. Участниците в клуба показаха как се изработват антични съдове и бижута от глина и дадоха възможност на сръчните ръце на децата от училищата на община ,,Тунджа" да работят заедно с тях. Заедно с тях беше и най-малкият участник в Клуба – Андроникс, който заедно с водещата Велика Видева, допълваха доброто настроение на всички в празничния ден.

http://zonayambol.com/Новини/Красота-и-сръчност-в-Кабиле.html

Hatshepsut

Тази информация е от 2012г.

Българи по улиците на Вечния град


Добруджанци възкресяват спомена за древните римляни и траки

Възстановчици от добричкия клуб за исторически реконструкции ,,Скития Минор – ІV легион Скитика" обраха най-бурните овации по време на тържествата по повод 2765 години от основаването на Древния Рим. Честването се проведе на 22 април в италианската столица. Участниците от българския клуб минаха по улиците на Вечния град в пълно бойно снаряжение на римски легионери.

Сънародниците ни, превъплътили се във воини на древната империя, бяха бурно аплодирани от над 30 000 зрители.
Клубът за исторически възстановки е създаден през септември 2010 г. Малка Скития (или ,,Скития Минор" на латински) е античното наименование на днешна Добруджа – степите южно от делтата на Дунав. В тази територия е бил разположен ІV-ти римски легион, получил названието ,,Скитика".

Затова и добричкият клуб е избрал именно това име – за да бъде в унисон с историческите факти. Географското понятие ,,Скития Минор" се употребява в продължение на 8 века, до появата на Дунавска България. Областта е била част от римската провинция Мизия.

Клубът обединява 15 ентусиасти от Добрич и София. Те са на различна възраст и с разни професии, но са обединени от интереса към римската история и култура. Със собствени средства те са закупили или финансирали направата на необходимото снаряжение и бойни доспехи. Основната част от него (колани, апликации, ками, мечове, шлемове, щитове, копия, легионни знаци и символи) е изработена от самите членове на клуба с максимална точност, достоверност и автентичност.

За прототипи са използвани съхранените изображения по барелефи, находки на римско военно снаряжение и литературни източници за  периода от началото на І век. Изработена е необходимата екипировка за оформяне на легионна контуберния (група от 10 човека) като вече има напълно оборудвани центурион, аквилифер (орлоносец), сигнифер (знаконосец), имагинифер (носещ портрета на императора), корницен (тръбач) и шестима легионери.

Ентусиастите от клуба са се захванали и с пресъздаването на адекватно тракийско въоръжение за периода от ІV до ІІ век преди Христа. Някои са обхванати от идеята да пресъздадат и хоплитско снаряжение от времената на Гръко-персийските войни.
Председателят на клуба Радостин Колчев споделя, че целта не е само да се пресъздава римската военна история, но и да се възкреси споменът за цялостния културен живот по нашите земи във времената на доминацията на Древния Рим.

http://www.desant.net/show-news/24526/


Ямболци в Natale di Roma 2012:


Hatshepsut

Сдружение за исторически реконструкции

СКИТИЯ МИНОР - IV ЛЕГИОН СКИТИКА

През месец септември 2010 г. в град Добрич бе създаден първият клуб за римски исторически възстановки "Сдружение ЗА ИСТОРИЧЕСКИ РЕКОНСТРУКЦИИ-СКИТИЯ МИНОР - IV ЛЕГИОН СКИТИКА", тъй като историческият Legio IIII Scythica е станувал през 1 в. от н. е. на територията на днешна Добруджа.
 Нашата цел е не само да популяризираме военната част от римската история, а и цялостният културен живот по нашите зами от времето в на римско доминиране.
 В момента сме изработили необходимата екипировка за оформяне на легионна контуберния (група от 10 човека) като вече имаме напълно оборудвани центурион, аквилифер (орлоносец), сигнифер (знаконосец), имагинифер (носещ портрета на императора), корницен (тръбач), и шестима легионери.

Самата група наброява общо 15 човека от Добрич и София. Членовете ни са различни по възраст и професия, но това, което ни обединява е любовта към римската история и култура. Тъй като историческите възстановки (или на английски 'reenactment') са наше хоби, ние сами влагаме средства за закупуването или направата на необходимото ни снаряжение. Основната част от него (колани, апликации, ками, мечове, шлемове, щитове, копия, легионни знаци и символи) е изработена от самите нас с максимална точност. За прототипи използваме съхранените изображения по барелефи, находки на римско военно снаряжение, литературни източници, тъй като идеята ни е да се впишем актуално в периода от началото на 1 век, пресъздавайки го възможно най-достоверен и реалистичен начин! През последната половин година, паралелно с усъвършенстването на римската си екипировка, създадохме и адекватно тракийско въоръжение за периода 4-2 в. пр. н. е. Част от нашите членове пък възсъздават хоплитско въоръжение от Гръко-Персийските войни.
 Само за една година от своето основаване, благодарение на високото ниво на риенактмънт, което постигнахме, ние получихме признание от много чуждестранни групи от Западна и Източна Европа и създадохме ценни контакти за по-нататъшно сътрудничество с тях. Кулминацията към включването ни в голямото европейско риенакторско семейство бе съвместното ни участие с Legio X Gemina от Белгия на 14-16 април 2011 г. в празненствата, посветени на честването на рождения ден на град Рим – "Natale Di Roma" в Италия. Това е един от най-мащабните фестивали в Европа, където всяка година се събират около 3000 възстановчици.

Паралелно с участието ни извън България, ние популяризираме римската култура и традиции и на родна почва, в тясно сътрудничество с българските сдружения: "САСР – Сила" – гр. Пловдив, "18 Етърски Пехотен полк" – гр. Велико Търново и "Чигот" от гр. Варна, както и с много необвързани риенактори.
 За да придобиете представа от дейността ни, това са снимки от мероприятията тази година. Едните са от събитието ,,Враг пред Портата", част от фестивала на културно-историческото наследство "Белите нощи на Разград" (23-24 юни), посветен тази година на битката на император Деций срещу готите в околностите на Abrittvs:
а другите са от мероприятието в Стара Загора - Avgvsta Traiana: ,,Посрещането на император Септимий Север" провело се на 17-18 септември 2011 год.

За 21-22 април 2012 г. получихме официална покана от Gruppo Storico Romano - организаторите на Natale di ROMA в Рим и участвахме в честването на рождения ден на Вечния Град с напълно оборудваната ни легионерска група, както и с колегите, пресъздали цивилни римляни и тракийски воини.


Нашият клуб е отворен за сътрудничество и с останалите общини, които искат да популяризират античното ни минало. Надяваме се, че с тяхното съдействие и подкрепа занапред ще продължим да пресъздаваме исторически събития, обичаи и ритуали по възможно най-коректния и правдоподобен начин!
 Това е Facebook групата на LEGIO IIII SCYTHICA:

https://www.facebook.com/groups/163292133685907/

 Всички са добре дошли под щандартите на легиона дори и само виртуално!
 Ще се радваме да срещнем реални приятели и съмишленици, готови да се докоснат до Античността като нас, така както бихме били благодарни дори и за морална Ви подкрепа в нелекото ни начинание (тъй като в България историческите възстановки още не са толкова популярни като в Западна Европа).
 Поздрави!
 Председател: Радостин Колчев.

Hatshepsut

Тази информация е от 2012г.

Празниците в Долината на тракийските царе започват в петък


Снимка: Община Казанлък

Мистерии и обреди под знака на огъня ще възкресят тракийската античност и ще запалят въображението на граждани и гости на Казанлък в светлинния спектакъл ,,Новите траки", с който на 24 август от 20:30 часа на Централния площад започват тазгодишните празници в Долината на тракийските царе.

По-рано същия ден ще бъдат открити Панаир на тракийските занаяти, изложба ,,Шепот от древността", както и изложба, посветена на Димитър Чорбаджийски - Чудомир.
На 25 август отваря порти Тракийски стан в парк ,,Северен", за да представи бойните умения на траките, а от парк ,,Розариум" тръгва стрийт парад, който ще завърши с ,,Дискотека под звездите" на площад ,,Севтополис".

Празниците се провеждат за осми път, като тази година се осъществяват в рамките на проекта ,,Докоснати от древността" по ОП ,,Регионално развитие" и дават на Казанлък още една възможност да привлече внимание към културно-историческото си наследство и към подготовката за включване в списъка на ЮНЕСКО на Долината на тракийските царе.

http://www.focus-news.net/?id=n1688280


"Новите траки" откриха празниците в Казанлък

В Казанлък се провеждат празниците в Долината на тракийските царе, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

На Централния площад в Казанлък снощи празниците бяха открити със спектакъла "Новите траки" на поета и драматург Елин Рахнев. В празничните дни до 30 август 2012 жителите и гостите на Казанлък ще видят как наследството на античността се претворява в съвременни артистични форми с участието на професионалисти и любители, на творци от различни възрасти и групи от населението на общината.

Събитието е продължение на вече традиционните за община Казанлък празници, като осмисля по съвременен начин тракийското наследство, с което е толкова богат този регион.

Иновативното културно събитие обединява различни форми на традиционни и съвременни изкуства - музика, танц, изобразително изкуство, фотография и нови технологии, концерти, изложби, спектакли.

По време на празниците ще бъдат представени "Тракийски стан", включващ конна езда, стрелба с лък и копие и древни ритуали, които ще демонстрират момчетата и момичетата от школата "Багатур", за да възпроизведат по легенди и исторически свидетелства бойните изкуства на траките.

Ще бъде представен Панаир на тракийските занаяти и изкуства. Старинни техники и съвременни умения ще представят занаятчиите и приложниците от региона, които ще открият работилници и ателиета в кв. "Кулата".

Тракийско наследство и цивилизация ще бъдат представени чрез атрактивен спектакъл на пл. "Севтополис" под знака на огъня, който за древните траки има символично и мистично значение, ще оживеят легенди и природни стихии, ритуали.

Сливайки изкуството на фотографията и новите технологии фотографи-художници от цялата страна ще покажат своята творческа интерпретация на богатите природни и културни ресурси на Казанлък.

В рамките на Празниците на тракийските царе ще има изложба на български вина, наследени като традиция от времето на траките. Възстановки на тракийско облекло по исторически находки и описания ще бъдат представени на открита сцена на пл. "Севтополис".

Празниците в Долината на тракийските царе се изпълняват по проект "Докоснати от древността" с бенефициент община Казанлък, по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за създаване и промотиране на иновативни културни събития" по Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013". /БГНЕС

http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=581636

Hatshepsut

Тази информация е от 2012г.

Есенен античен фестивал - Пловдив (LVDI Romani MMXII)


Снимка: https://www.aspekti.info/bg/news/i/571-drevniyat-rim-otnovo-shte-se-slee-s-plovdiv/

Един от най-древните празници на римския култ Ludi Romani ще бъде възпроизведен на Античния фестивал от 7 до 9 септември. Той е организиран от Сдружението за антични и средновековни реконструкции СИЛА и Община Пловдив. Така в продължение на три дни пловдивчани и гостите на града ще се разминават по улиците с римски сенатори, гладиатори, жреци и римски матрони. Главната сцена ще бъде Римският стадион.

Разиграването на култа към Ludi Romani ще започне с шествие по Главната на 7 септември (петък). То ще завърши на Римския стадион с гадаене с помощта на птици, което трябва да покаже бъдещето на града по полета на птиците. Жрецът следи откъде идва птицата, с каква скорост се движи, какви фигури описва. За гадаенето са важни дори перата, които падат от птиците, както и кога и какви курешки дриска, обясниха от СИЛА. След това жреците ще разиграят още два ритуала, свързани с навършването на пълнолетие при бойците и за очистване. Същата вечер ще бъде демонстрирано бойното изкуство ,,Панкратион", което е древният вариант на съвременните ММА боеве.

Съботният ден е посветен на тракийските ритуали. Всеки мераклия ще може да пипне и да пробва древни оръжия. Пак на Римския стадион ще бъде изградена възстановка на пазар за роби. Кулминацията е в неделя, когато на арената ще излязат гладиаторите, а ,,кървавите битки" ще се разнообразяват с ревю на мода от Древен Рим.

Ludi Romani, или известни още като Ludi Magni (Големите игри), се провеждат още от 366 г. пр. н. е. в началото на септември и са посветени на бог Юпитер Капитолийски. То било следствие от обета, който давал пълководецът преди битка, и затова се провежда есента, когато римската войска се връщала от поход.

***

Любителите на историята ще останат доволни, ако посетят Есенния античен фестивал, който започва тази вечер на Римския стадион в Пловдив и ще продължи три дни. Това увериха от община Пловдив,  която заедно с ОП "Туризъм" – Пловдив и Туристическа организация – Ниш, съдействат в организацията на зрелището.

В него ще участват клубовете и сдруженията САСР-СИЛА - България, Nova Roma - Естония, Dance Club "Swing" - Сърбия, свободни и необвързани реенактори. Организаторите обещават автентична илюстрация на главния римски празник "Ludi Maximi Romani" който, макар и заимстван от гръцките "мистерии", се е радвал на огромна популярност в Древен Рим. Това било тържество, на което се отдавала почит на бог Юпитер Капитолийски. То било следствие от обета, който давал пълководецът преди битка и затова се провежда есента, когато римската войска се връща от поход.

Тази вечер празникът започва в 17 часа с шествие по Главната улица в Пловдив. Половин час по-късно фестивалът ще бъде открит на Римския стадион. След това ще се състоят ритуалите Ауспиция (птицегадание), Лустрация (очистителен ритуал), Панкратион - антични борби, гладиаторски битки, античен театър и антични танци.

В събота от 18 часа е началото на Тракийския ритуал. След това ще бъдат показани антично въоръжение и демонстрации на оръжия , Ритуал Ауспиция, Лустрация, Пазар на роби, Панкратион, гладиаторски битки.

В неделя от 12 часа ще се проведе Тракийски ритуал, след това демонстрация на антично въоръжение и оръжия, пазар на роби, pимска мода и гладиаторски битки.

Hatshepsut

Тази информация е от 2012г.

След 15 века отново римска сватба в Никополис ад Иструм


Ивайло и Виолета станаха семейство на пищна церемония в древния град

ИВАЙЛО И ВИОЛЕТА СТАНАХА СЕМЕЙСТВО НАКОВИ, ОБЛЕЧЕНИ В ТОГИ КАТО РИМЛЯНИ. Двамата се венчаха вчера в Никополис ад Иструм и съживиха духа на древния римски град. Тяхната сватба по римски образец беше първата и за да е истински пищна церемонията им, в нея се включиха кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, кметицата на Никюп Йорданка Атанасова, директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов, археоложката Павлина Владкова, която от години проучва обекта, актьори от Музикално-драматичния театър ,,Константин Кисимов", както и самодейци от клуб ,,Краезнание" в Дебелец. Част от тоалетите на младоженците и сватбарите са изработени от експертите в Регионалния исторически музей в старата столица, някои от клуб ,,Краезнание". Момчета от с. Никюп също дойдоха, пременени като римски сватбари и със сандали, стъкмени от картон и канап, за да са в тон с дрескода на събитието.


 ТЪРНОВСКИЯТ КМЕТ ДАНИЕЛ ПАНОВ ИЗВЪРШИ ГРАЖДАНСКАТА ЦЕРЕМОНИЯ, за да бъде спазена българската традиция и за да бъде бракът на двамата младоженци напълно законен. Веднага след това започна и церемонията, такава, каквато са я правили римляните. Римската богиня на семейството Веста води сватбения ритуал, който започна с танц на весталките. Девиците, които са били подчинени на римската богиня, символично пречистиха къщата, където се осъществява бракосъчетанието. След което младоженците бяха въведени в нея от своите родители. Понтифакс отправи молитви към Юпитер, Венера и Диана, за да бъде щастието на новото семейство пълно. ,,Понтифакс е административният служител в Рим, който е отговарял точно за тези церемонии. А жрица е поставяла пръстените на младоженците и ги е благословяла", обяснява смисъла на ритуала шефът на Регионалния исторически музей Иван Църов. Родителите на булката дариха цяло гърне злато, за да се знае, че тяхното момиче има достатъчно, за да встъпи в този брак.


,,Всъщност римският брак е бил договор. В този документ всичко е било описано, знаело се е кой какво притежава и кой какво ще получи при евентуално недобро развитие на нещата", допълва картинката археоложката Павлина Владкова, която е била главният консултант при изработването на сценария. И пак според римските закони, стана ясно, че всички мъже на възраст между 28 и 60 г. и жените между 25 и 38 г. са били длъжни да живеят в брак и като семейство. В случай обаче на държавна измяна, престъпление, неморално поведение, наказанията са били строги. Ако е виновна жената, тя задължително отива в манастир. Ако пък е виновен съпругът, той е бил лишаван от зестрата. Освен това вчера булката Виолета научи, че става подопечна на мъжа си Ивайло и мърдане няма.
 След церемонията двамата имаха възможност да почерпят своите гости с кетъринг, осигурен лично от търновския кмет Даниел Панов. На масите в Никополис ад Иструм вчера имаше само ястия, приготвени по древни римски рецепти. От тях опита и зам.-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков, който дойде на сватбата в ролята на сенатор и облечен точно като такъв.
 ,,Искахме да направим нещо различно. И за нас, и за останалите този ден да остане завинаги. Затова се съгласихме на такава сватба, когато кметицата на Никюп Йорданка Атанасова ни я предложи", каза младоженецът. Николай обясни още, че с Виолета се запознали по интернет. ,,Не съм мечтала да бъда облечена в бяла рокля, а и този ритуал ми хареса", призна след края на церемонията и булката.

 НА СПЕЦИАЛНА СРЕЩА ПРИ КМЕТА ДАНИЕЛ ПАНОВ МИНАЛИЯ ДЕН Е БИЛА ОБСЪЖДАНА ЦЕРЕМОНИЯТА. Срещата е била по негово желание и с намерението тази сватба да бъде само първата, но не и последната на обекта. ,,Това е начинът да социализираме Никополис ад Иструм и да го направим популярен. Изрично обаче съм поискал сватбените ритуали да бъдат достъпни за младоженците, а не да се гони печалба. Защото, само ако те знаят в какво участват, наистина ще избират тези церемонии. А те могат са средновековни, римски, битови. Битова сватба разработваме сега за Велико Търново", обясни кметът Даниел Панов.

https://www.borbabg.com/

Hatshepsut

Тази информация е от 2012г.

Римски пазар цъфна край Сексагинта Приста


Римски воини, гладиатори и роби пресъздадоха атмосферата и колорита на римски пазар до античната крепост Сексагинта Приста в Русе.

В продължение на три дни актьори и доброволци ще разказват какъв е бил животът в границите на Римската империя преди повече от 18 века, как са се търгували роби и робини, гладиаторски игри, които спирали дъха на знатните римски патриции и патрицианки.

Най-голям интерес сред многобройните посетители напълно очаквано предизвиква дегустацията на римска кухня. Те похапват рибена чорба без картофи и без домати, свинско, палачинки с мед.

"Наблягаме на лещата, защото тя е била изключително любимо ястие по време на Римската империя. Дори има такава сентенция, че силата на римския войник идва от лещата. Като бонус към нея има кюфтенца, защото само с леща трудно се поддържат мускули. При проучванията ни се оказа, че богатите римляни са си правили екзотични блюда, например мариновани езици от фламинго или кюфтета от паун, но ние не можем да ги представим тук", сподели етнографката Искра Тодорова.

Сред атракциите се очертава да бъде и шахматният турнир "Римляните срещу Варварите", където фигурите на огромната шахматна дъска ще бъдат живи и ще бъдат разигравани от двама шахматисти. Ще бъде пресъздаден и обичаят "Сатурналии".

По време на римският пазар 16 майстори на традиционни занаяти от България и Румъния ще демонстрират пред жителите и гостите на дунавския град майсторлъка и красотата на своите произведения. Пред посетителите те ще демонстрират изработка на оръжия, предмети от бита и монети.

https://faktor.bg/kultura/artfaktor/2421-rimski-pazar-tzafna-krai-seksaginta-prista.htmlРимски пазар в Сексагинта Приста

Hatshepsut

Тъй като в няколко постинга в темата става дума за възстановки от времето на Римската Империя, ще публикувам една статия за облеклото в Древен Рим  :smile-1:

Облеклото в Древен Рим

Автор: Владимир Попов

Източник: https://nauka.offnews.bg/news/Razni_17/Kak-sa-se-oblichali-drevnite-rimliani-i-rimlianki_87858.html


Туниката и тогата са основни елементи от древноримския мъжки костюм, различаващи се по някои детайли от гръцкия хитон и химантий /плащ/.

Ризоподобната туника служила на древните римляни за ежедневно об­лекло. Тя била ушита от два къса ленен плат и се обличала през главата. Първоначално имала само отвори за ръкави, но после се появили и къси такива. Туниката нямала яка /както и всички антични дрехи/, била дълга почти до колената и се препасвала през кръста с помощта на пояс. В зависимост от мястото в обществото, което заемал на притежателят й, туниката имала различен цвят и орнаменти. Сенаторът носел бяла туника с широ­ка пурпурна ивица /clavi/. Тази туни­ка се наричала tunica laticlavia.
Конниците и плебейските трибуни носели туника с тесни пурпурни ивици - angusticlavia. Войнишката туника трябвало да е по-къса от гражданската.

Простолюдието носело само туни­ки /без тоги/ и се наричали populas tunicati. Тяхната туника била къса и в тъмен цвят /tunica pulla/. Към 2-5 век голямо разпространение в Рим полу­чила т. нар. tunica dalmatica - туника с дълги ръкави до китките, заимствана от варварските народи /германи, сармати и перси/:Макар че писателят Авъл Гелий в неговите ,,Атически Нощи" изразява та­кова становище за подобен род дреха: ,,Мъж да се облича с туника, чиито ръкави се спускат под лактите и стигат чак до китките, та дори и до пръстите, това било неприлично както в Рим, така и в целия Лациум. Подобен вид туника бил наричан от нашите съграждани с гръцката дума ,,хиродита", дългоръкавна, и се смятало, че само на жена отива да носи широка и дълга дреха, която да покрива ръцете до лактите и да предпазва бедрата от чужди погледи. Впрочем римляните отначало изобщо не носели туника, а се намятали единствено с тога; след време започнали да надяват тънки и къси туники, стигащи само до мишни-ците, които гърците наричат ,,екзомиди", безръкавни".

Римската тога била присъща на римския гражданин и свидетелствала за неговия статус - неслучайно римляните наричали себе си gens togata - "род с тоги".Тогата била с етруски произход и буквално означава ,покритие. Представлявала полулунен къс материя от бяла вълна, увита около тялото и носена като плащ. Робите, изгнанниците или чужденците нямали право да носят тоги. Мъжете навършили 16 години, обличали мъжката тога /toga virieis, toga pura или toga libera/ - 1. Децата на пълноправните римски граждани и висшите сановници обличали тога с пурпурен кант /toga praetexta/ - 4, кандидатите за висша държавна дейност носели белоснежна тога - 8 /toga candida, откъдето е дошло и името им/. Върховният жрец /Pontifex Maximus/ носел toga trabea - 6. Консулската тога /toga palmeta/ - 3, била украсявана с апликации във формата на палми, триумфаторът носел червена тога /toga picta/ - 5, а впоследствие императорската тога била с пурпурен цвят /toga purpurea/. По време на тра­ур римляните носели сива тога /toga pullа/ - 7.

Тогата била скъпа, поддържала се трудно и се носела на обществени прояви - в цирка, театъра, на съд или на празник.

Ранната тога не била голяма. Но с времето размерите й нараснали и тя достигнала до 6,5 м. на дължина и 3,5 метра ширина. Омотаването й око­ло тялото и надиплянето било дълга и трудоемка работа, извършвана от робите, а носителят й не извършвал резки движения и ходел бавно, с величествена осанка, за да не развали това сложно съоръжение.

В императорския Рим за тогите на мо­нарха и висшите длъжностни лица се грижели специални слуги.Разнообразните дрехи били правени от коприна, вълна, лен. Императорският тип тога бил с полулунно-трапецовидна форма и представлявал същински шедьовър по своята сложност на обличане:Към 2 век тогата загубила обществения си престиж и все по-рядко била носена на обществени места. Както с ирония казвал сатирикът Ювенал - nemo togam sumit, nisi mortus — "само мъртвият го обличат в тога". По-късните тоги през 3-4 в. били с церемониални функции и имали доста по-сложна форма.Римляните при лошо време носели ленен или вълнен плащ - sagum, който бил вълнен и се закрепял за раменете посредством фибула.
Палиумът е къс правоъгълен плащ, както и сагума /лен или вълна, разбира се по-заможните римляни можели да си позволят и копринен такъв:Лацерна къс плащ /закрепвал се с фи­була за дясното рамо/. Носен бил и от цивилни лица, и от войници:Цветовете на сагума, палиума и лацерната варирали от червен, тъмно кафяв, светло кафяв, син, жълт, бежов. Абола /също се е закрепвала с фибу­ла/.Носена била и от цивилни и от военни лица. Тя замествала тогата, когато случаят го позволявал. Войниците носели вълнена пенула /с качулка и полулунна форма/:Към 3-4 век се разпространила и късата пенула, наречена cuculus - вълнена фуниевидна наметка, носена над дрехата в лошо или зимно време от войници, пътници, овчари, а в града от лица, нежелаещи да бъдат разпознати. Цветът й бил кафеникав или синьозелен.Обувките на гражданите също били разнообразни и зависели от статуса им.
Военните носели калиги - полуботуши от кожа:Или кожени калцеи /за студено време/:Кабартините били носени и от цивилни лица:
Женското облеклоПри жените ролята на тогата изпълнявала палата /лен, коприна/ - 1,5 м. широк и 3,5 м. дълъг плащ:Под палата се е носела горна туника, наречена стола /лен или вълна/, която била без ръкави. Цветовете й били най-различни - червен, син, жълт, зелен, кафяв, черен, бял. Проститутките нямали право да носят стола, това била дреха за ,добродетелни жени'.Долната туника била също от лен и стигала до глезените, както и столата:Долното бельо се състояло от строфий /превръзка изпълняваща функциите на сутиен/ и сублигакулум /бедрена препаска/.Женски сандали и обувки били по-фини от мъжките и често украсявани със злато или скъпоценности /в зависимост от това колко заможна била/:За да се защитят от жегата, римляните и римлянките носели и шапки:

Петасос - сламена шапка, заимствана от гърците:Пилеус - конусовидна вълнена шапка, произхождаща от Фригия /носена от простолюдието/:За да избегнат слънчевите лъчи /слънчевият загар в Древен Рим се считал за белег на простолюдието/ римлянките ползвали чадъри:
Накити

Жените и мъжете носели накити от скъпоценни камъни и метали, с които символизирали възможностите си, също като днешните. Сребърните и златните пръстени били привилегия на богаташите и благородниците - представителите на конническото съсловие и на сенаторите.Пръстени /често украсени с гравирани камъни - геми/:


Hatshepsut

Тази информация е от 2013г.

Възстановка на римски пазар организираха в Русе


Снимка: © БГНЕС

Възстановка на римски пазар с войни, роби и робини се организира на крепостта "Сексагинта Приста" в Русе.

"В тридневната програма ще вземат участие над 40 души с  костюми от римската епоха, както и Тракийската кохорта от Свищов, като заедно ще изпълнят различни представления. Ще има живи статуи, които се задвижват и рецитират римски стихове, когато някой посетител премине покрай тях", обясни директорът на Русенския исторически музей доц. Николай Ненов, цитиран от БТА.

 В изградени за случая шатри занаятчии показват различни артикули, рисуване на глинени съдове и сечене на монети.
"Монетите, които сечем, са реплики на антични монети - различават се по метал, грамаж и размер. Направили сме специална монета - медальон за "Сексагинта Приста", обясни майсторът Петър Петров от Варна.

Посетителите могат да вкусят и от римската кухня, като са предвидени по пет дегустации на ден. Менюто за днешния обяд включваше римска рибена супа, но без картофи и домати, а единствено с глава целина, девисил и парчета лимон. Етнографът от музея Искра Тодорова обясни, че сведения за римската кухня се черпят от готварската книга на Апиций - най-познатият кулинар през древността, живял през първи век, по времето на император Тиберий.

Организаторите раздаваха на посетителите и рецепти на  типични римски ястия, сред които "Пиле а ла Варданус", "Морско фрикасе", "Завити кюфтенца" и "Яхния от свинско с праз и дюли". Събитията са част от програмата на десетдневния  фестивал за съвременна градска култура "Аз, Градът", организиран от община Русе и в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г.

http://news.ibox.bg/news/id_1314048113

Hatshepsut

Тази информация е от 2013г.

Средновековни рицари кръстосаха мечове на панаир над Асеновград


Средновековен воин показва умението да се стреля с лък

Битки с мечове и боздуган, майсторство по изплитане на ризници, древни рецепти за направа на хартия и забъркване на медовина показаха облечени като средновековни рицари и велможи, участници във втория Средновековен панаир в края на миналата седмица. И тази година той се проведе в местността Свети Трифон над Асеновград през уикенда. В продължение на три дни на поляната край едноименния параклис ентусиасти пресъздадоха Второто българско царство между 1185 и 1420 г. Първите демонстрации започнаха в петък, 7 юни, с рицарска битка, стрелба с лък и музей на открито.
 В боя влязоха и рицари от сръбския клуб ,,Св. Теодор Стратилат", Молдовската асоциация ,,Исторический клуб Ensifer", 18-и етърски полк, Чигот и други свободни възстановчици от цялата страна. Студенти от специалността ,,Църковна живопис" в AMТИИ-Пловдив показаха техники по иконопис.


 Аромат на медовина, стара хартия и средновековна чорба от леща се разнесе над поляната в събота. Председателят на великотърновския клуб "Традиция" Върбан Минев демонстрира древна рецепта за направа на папирус от дървесна целулоза.
 ,,Ние избрахме за материал бор и ела, с повече смола. С древния инструмент "рокан" се настъргват стърготини, накисват се за около 3 седмици, докато не станат на каша. За формата на листа, върху който ще се пише накрая, се ползват сита, каквито е имало и навремето. Разкиснатата каша се отлага равномерно върху ситото, водата се отцежда и остава само целулозата. Хартията може да се оцвети – за да стане розова, която е най-търсената за любовни писма, се добавя череша. Следващият етап е полагането й върху платно - памучно, ленено или конопено, и вече имаме лист", обяснява Минев.
 След това, за да се изглади, листът се шлайфа с фин пясък, после се стърже с креда с кече и накрая с най-ситния абразив - мраморен прах. После се пресова на винтова преса, която е измислена още преди 2000 години.
 Най-бавната операция е съхненето на листа.Това зависи от времето - на слънце за 5 часа, на по-влажно място за 24 часа.
 Направата на хартия е по стара китайска технология от I в.
 България е шестата държава в света, където може да се види демонстрация на древния метод.
 Средновековни велможи предлагаха на гостите на панаира медовина - слабоалкохолна напитка, която се приготвя от мед, вода, мая и билки. Има сладък вкус и често е наричана вино от мед. Но докато виното се получава при ферментация на плодове, медовината се получава при ферментация на пчелен мед.
 Славяните например събирали меда на пчелите и го смесвали с вино. Получената напитка била традиционна за трапезата на техните князе. Медовината има и лечебна сила – тя действа добре на имунната, храносмилателната и сърдечно-съдовата система. От векове се смята за афродизиак, затова я наричат напитката на любовта.
 Готвачи, пременени в средновековни роби, раздадоха на гостите на панаира леща, сготвена по средновековна рецепта. Те разказаха, че по българските земи лещата е позната от най-дълбока древност. Овъглени зърна са открити в различни праисторически селища още в неолитни и халколитни пластове.
 Самата дума "леща" е със старобългарски корен. През Средновековието тя често се споменава като основна храна на много монаси, които с нейните варени зърна извършвали своя пост. Сред най-големите атракции на панаира обаче бе изплитането на метална ризница. Според майстора Петър, една се прави за няколко месеца неуморен труд и тежи до 6-7 килограма.

 На друг край на поляната пък "средновековни" майстори показваха изкусно сечене на монети и леене на свещи, тъкане, изработка на дървени прибори за хранене, които от едната страна са лъжици, а от другата - вилици.
 Истинска битка се разигра между българи и сърби на демонстрацията по двубой със саби и боздуган, като мишената беше зелка. Средновековен воин предаваше умението да се стреля с лък на всеки желаещ да се научи.
 Най-очаровани от събитието останаха децата, които, освен с оригинални играчки и сувенири, си тръгнаха от историческия панаир с много знания за древните хора по нашите земи.

http://www.desant.net/show-news/27569/

Hatshepsut

Тази информация е от 2013г.

"Орфически мистерии" в село Триград


Снимка: © Dariknews

Орфей и  Евридика оживяват тази събота (27 юли) в Триград.  За "Орфическите мистерии" в селото се очакват около 3000 гости от страната и чужбина.   Празникът започва в  11.00 часа с обичая ,,Напяване на китки".

Легендата  свързва пещерата ,,Дяволското гърло"със слизането на Орфей в ада, заедно с любимата му Евридика. Актьори от танцова формация ,,Зареница" ще направят възстановка на мита  в пещерата.

При залез слънце ще бъде представен обичая ,,Хващане на жив огън"

В центъра на селото ще бъде пресъздадена сватбата на Орфей с Евридика. След това двамата влюбени ще поведат шествие към пещерата ,,Дяволското гърло".  Над 80 души участват в програмата, в която  ще се представят артисти и танцьори от Смолян, Исперихово и Оброчище. Програмата предвижда още кукерски игри и нестинарски танци.

Този път за мистериите се очаква да пристигне и екип на National Geographic, който ще заснеме маскарадните игри за прогонване на злото и молитвата за берекет. Специалната атракция тази вечер е, когато започва жертвоприношението, а участниците в празника се посвещават в орфическите тайнства.

Артистите ще са в ролята на демони, които посрещат Орфей и Хермес пред пещерата. Зрителите ще гледат спускането на митичния тракийски певец в подземното царство на видеостена. Кулминацията на тазгодишните мистерии е отлитането в небето на лирата на Орфей, която според легендата полита в Космоса, за да създаде съзвездието ,,Лира".

В неделя ще бъде даден курбан за здраве, ще се проведе и ритуално посрещане на слънцето. Ще се състои и специална чайната церемония с местния мурсалски чай.
 Новото в празника тази година е, че ще се направи чаршия на занаятите, където гостите на Триград ще могат да се запознаят с местните занаяти и традиции.

Гостите на селото могат да нощуват и в местните къщи за гости и хотели. За тези, които предпочитат бивак и спане на палатка под звездите организаторите са отредили терен за къмпинг край реката.

https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1121750


Христина Ивановска - Песен за Орфей:


Hatshepsut

Тази информация е от 2013г.

Утвърждават Склаве като ,,Родната земя на Спартак"


 С проект на стойност 50 хил. лева община Сандански ще възстанови древния панаир в с. Склаве. Ще бъдат направени римски възстановки, свързани с местните легенди за тракиеца Спартак с цел популяризиране на местния фолклор и културно наследство за нуждите на туризма.

Целите, залегнали в проекта, са разширяване на туризма от град Сандански към малките населени места в общината. Туристите и местните ще се запознаят отблизо със събития, провели се в древната антична епоха, поднесени по атрактивен и автентичен начин.

Село Склаве е известно  като рождено място на тракиеца Спартак и като място, където са били продавани роби, включително и самият Спартак за гладиатор. Чрез проектното предложение ще бъде осъществена възстановка на римски пазар на роби, възстановка на гладиаторска тренировка, възстановка на Римски пазар, предлагащ Тракийски и Римски кулинарии и различни фолклорни прояви. Ще бъде създадена и малка експозиция за Спартак с макети, костюми и етнографски кът.

С реализацията на проекта ще се популяризира и запази културно-историческия туризъм в с. Склаве, ще се привлекат туристи и същевременно ще се подпомогне развитието на различни типове бизнес  с туристическа насоченост.

http://infomreja.bg/utvyrjdavat-sklave-kato-rodnata-zemq-na-spartak-13367.html

Hatshepsut

Тази информация е от 2013г.

Празник на нимфите край Каснаково показва танци, храната на траките и хляб от лимец


Празникът на нимфите и Афродита край светилището до димитровградското село Каснаково е акцент в програмата за 66-годишнината на Димитровград тази вечер. Безплатен транспорт за всички, които искат да се включат, осигури общината. Автобусите тръгват в 19 ч. от паркинга до историческия музей, като там предварително изготвиха списъци на заявилите желание да се възползват от превоза.

Програмата започва в 20 ч. с танцовия спектакъл ,,Легендата за нимфата Траке", която ще пресъздадат три момичета от ансамбъл ,,Златна Тракия". Как нимфите са правили дарове за здраве и любов ще покажат те. Веднага след това със спектакъла си ,,Легенда за Светилището на нимфите" ще се представи димитровградската балетна школа ,,Галаксико".


Светлинно шоу и по чаша свещена вода за гостите са предвидили още организаторите. Дегустация на храната на траките включва също програмата, като ястията са приготвени с помощта на читалищата от общината.Направата на хляб от лимец ще демонстрира Петър Ангелов от село Рабово, който ще покаже и ритуала за пиене на вино от рог, разказа директорът на историческия музей в Димитровград Елена Георгиева.

https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1137144


ПРАЗНИК НА НИМФИТЕ И АФРОДИТА СЕЛО КАСНАКОВО 31 АВГУСТ 2013:


Hatshepsut

Тази информация е от 2013г.

Средновековен фестивал оживи замъка "Баба Вида"
Средновековен фестивал се проведе за пръв път в замъка "Баба Вида" във Видин и събра стотици посетители в петък и събота.

Исторически възстановки, демонстрации на занаяти, оръжия и облекла, сечене на монети, дегустация на средновековните напитки медовина, хипокрас и кондитон и концерт на средновековна музика бяха част от атракциите. Гостите имаха възможност да вземат участие в стрелби с лък и да изиграят на място партия средновековни игри на дъска алкерк и корам.

Фестивалът се организира от Историческия музей във Видин и местната община, но всички атракции бяха дело на доброволците в Средновековно общество в България MODVS VIVENDI, на сдружение "Чигот" и групата за средновековна музика "Ериней". Най-малкият участник бе 5-годишният Богдан от София.

https://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2272180

Hatshepsut

Тази информация е от 2013г.

Есенен античен фестивал Пловдив (13-15 септември 2013 г.)
Атрактивно шествие на Сдружение за антични и средновековни реконструкции "Сила" премина по Главната улица, видя репортер на Plovdiv24.bg. То е оглавявано от двама ездачи на коне и тръгна от Римски стадион. Шествието напомня на пловдивчани, че в 16,30 ч. днес стартира Есенният античен фестивал. Утре от 20,00 часа по същия маршрут ще премине и факелно шествие.

Днес, на 14 и 15 септември на Римския стадион от 18,00 до 21,00 часа ще бъдат представени: гладиаторски битки, битки панкратион, тракийски игри, пазар на роби, тракийски и римски ритуали, римски театър, демонстрации на оръжия, шоу с въртене на огньове и други. Гости са ХІІІ Римски легион "Джемина" от град Алба Юлия, Румъния.

Сдружение за антични и средновековни реконструкции "Сила", Община Пловдив, Общинско предприятие "Туризъм", както и всички партньори на фестивала канят гражданите и гостите на града и всички ценители на античната история да уважат събитието.

https://news.plovdiv24.bg/453671.html