• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

03 August 2020, 23:11:06

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
11112 Posts

Шишман
2877 Posts

Panzerfaust
499 Posts

Лина
496 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 16640
  • Total Topics: 1276
  • Online Today: 39
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 30
Total: 30

В Созопол издигат 13-метрова статуя на бог Аполон

Started by Hatshepsut, 03 September 2018, 19:48:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Тази информация е от 2010г.

В Созопол издигат 13-метрова статуя на бог Аполон

С нея градът щял да се нареди до Рио де Жанейро и БарселонаБронзова 13-метрова статуя на Аполон ще е символът на Созопол. Решението за това е било взето по време на последното заседание на общинския съвет за тази година, съобщиха от общината.

Статуята ще бъде поставена на входа на пристанището до остров Св. Кирик. Тя е дело на скулптора проф. Крум Дамянов и ще бъде изработена от бронз, а лирата и лъка на Аполон ще бъдат позлатени.

 "Статуята ще бъде висока 13 метра и ще бъде поставена върху 4-метров постамент, така че общата и височина ще бъде 17 метра и ще се вижда отдалече. С издигането на статуята Созопол ще се нареди до световни градове като Рио де Жанейро, Барселона, Ню Йорк и други световни градове, които имат статуи-символи", сподели кметът на Созопол Панайот Рейзи. Той се надява статуята да бъде готова за откриването на празниците на културата "Аполония" през 2011 г.

С поставянето на Аполон ще осъществи амбицията на общинското ръководство да развива културен туризъм. Такава статуя на Аполон, според проучванията на археолозите е имало на остров "Свети Кирик" . Находките показват, че тук се е намирал религиозният център на Аполония Понтика още от създаването и в края на VII век пр.Хр.

Средствата необходими за изработването и монтирането на скулптурата са около 400-500 хиляди лева. Част от тях ще бъдат заложени в бюджета на общината за следващата година, а останалите ще се набират от дарения.

В Созопол отдавна назрява идеята за построяването на тази статуя. Жителите от години обсъждат възможността да увековечат бога-лечител, който е дал името на Аполония Магна - най-стария град по българските земи. Отбелязването на 2620 години от създаването на града-държава се оказа най-подходящ за общинското ръководство да стартира идеята.

http://www.factor-bs.com/news-17965.htmlРазбира се, аз одобрявам тази идея, но смятам, че статуята трябва да е в стила на гръцката класика - Мирон, Поликлет или Фидий, а не в стил Вежди Рашидов.

Hatshepsut

Тази информация е от 2011г.

Общината в Созопол реши да вдигне още до тази есен, за откриването на празника на изкуствата "Аполония", грамадна статуя на Аполон на о. Св. Кирик на входа на пристанището. Такава статуя е имало в древността.
 Но има риск на едно от красивите места по нашето Черноморие да се извиси някакъв фундаментален кич.


Монтаж с римска скулптура на Аполон, който показва как би могла да изглежда статуята на острова.
Снимка: e-vestnik

Намерението на созополчани е Созопол да се нареди до световни градове като Рио де Жанейро, Барселона и др., които имат статуи-символи.
 На заседание на общинския съвет в края на миналата година е представен и идеен проект за статуя, дело на скулптора Крум Дамянов. Проектът представлява скулптура в малък размер, съвсем модерна като пластика и подход, с абстрактни елементи (виж снимката). Основният въпрос, обаче, е дали статуята да е съвременна трактовка на Аполон като тази на Дамянов или да е възстановка на древната скулптура на Аполон Лечител, която е дело на известния античен скулптор Каламий (изписват го и като Каламис)?

С обявяването на решението за сатуята се намеси и църквата. Сливенският епархийски съвет излезе с официален протест против статуя на "езическия бог" Аполон

 Подобни протести църквата имаше и за статуята на София в центъра преди години. Свещениците в протеста си наричат намерението за скулптурата ,,антиправославен проект", който "ще нанесе непоправими духовни и нравствени вреди на Созопол и неговите жители". Кметът на Созопол взе да замазва положението, че искали да възстановят не религиозен символ, а исторически. Накрая от общината съобщиха, че ще има обществено обсъждане на проекта.

"Недопустимо е в православна България, приела християнството преди повече от 1140 години, да се възражда култ към езически идоли", казват свещениците. Те твърдят, че сравнението с Рио де Женейро и Барселона е несъстоятелно, защото в цитираните градове има изградени статуи на Христос Спасителя, а не на някакъв езически бог.
 Но по-несъстоятелни са самите възражения на православната църква.
 Защото древногръцката езическа религия в днешно време не съществува. Това са били вярвания на древните. И една статуя, свързана с вече несъществуващи вярвания, нито възражда някаква религия, нито измества традиционната религия у нас. В това отношение общинарите трябва твърдо да се противопоставят на църквата. Защото, ако се подчинят, означава да не направят скулптура на Аполон, а някаква друга измислица със същата големина, която при всички положения ще бъде резултат от компромис и опорочена идея.
 По-деликатно е друго - крайбрежието на България при Созопол, островите Св. Кирик и Св. Иван, са национално достояние.

Те не принадлежат само на созополчани

 Как ще изглеждат брегът занапред и каква статуя ще се появи там не може да реши само общинския съвет на малкия град. Нужно е по-широко обсъждане.

Оттук нататък започват по-сложни въпроси.
 Как ще изглежда статуята на Аполон? Като размер е решено да повтори древният оригинал. Статуята ще бъде висока 13 метра и ще бъде поставена върху 4 метров постамент, така че общата й височина ще бъде 17 метра и ще се вижда отдалеч.


Проектът на Крум Дамянов в цял ръст.
Снимка: сайт на община Созопол.

Представеният проект на Крум Дамянов, уголемен до 13 метра върху 4-метров постамент, по-скоро ще прилича на фундаментален кич, отколкото на скулптура символ на града. В него има нещо от модернистичната скулптура от времето на социализма и нещо ретро по принцип. Тя хем се опитва да разчупи някакъв реалистичен образ, хем й липсва качеството на свободна абстрактна скулптура. Макар и правен сега, проектът на Дамянов по някакъв начин е обременен от миналото. Носи подхода по времето на поръчките на държавата при социализма и художествените съвети. Тогава много български художници се разминаваха с колегите си на Запад, които имаха свободно отношение към изкуството, а не идеологическо, като в комунизма.

http://e-vestnik.bg/11067

Hatshepsut

А според мен статуята трябва да прилича на оригиналната статуя на Каламис в максимална степен, значи стилът ѝ не трябва да е модернистичен, а класически, примерно като тази:


Hatshepsut

Тази информация е от 2015г.

13-метровата статуя на Аполон ще се извиси над Созопол

Статуята на Аполон Лечител ще бъде поставена на входа на Созопол през следващата година, съобщи кметът Панайот Рейзи. След дълги спорове как да изглежда тя, управата на курортния град е решила символът им да е почти точно копие на древната скулптура на Аполон Лечител от 5 в. пр.н. е., която е дело на известния античен скулптор Каламий (или Каламис), доколкото е възможно да се твърди, че символът на Аполония е изглеждал така.

Във известните сведения липсва информация как точно е изглеждала тази статуя. На основание на някои типове късни монети на Аполония, изследователи нумизмати преди повече от един век определили, че изображението върху тях - на млад мъж с лавров клон, държащ лък и стрели, представлява статуята на Аполон от Каламис.

Античната статуя е била от бронз, изобразявала е Аполон Лечител, бога покровител на града, гол, прав, в дясната ръка държи лаврово дърво, в клоните на което е кацнал орел. В лявата си ръка има лък и две стрели - точно те са символа на Аполон като лечител. Това е важно, защото Аполон е изобразяван и като бог на слънцето (с основен символ слънце), и като Аполон Делфиниум (с основен символ делфин), Аполон Китаровед (с основен символ китара) и т. н. Аполон с лавров клон и лък ще изглежда и съвременния вариант на статуята, чието умалено копие в момента е на бюрото на кмета.

Смята се, че скулптурата на Аполон е била разположена на остров "Св.Св. Кирик и Юлита", но има предположения, че може да е била и на остров Св. Иван срещу полуострова на града. Новата статуя ще бъде поставена на фундамента на стария фар / виж картата /, или "старата мигалка", както я наричат созополии.

Там има фундамент, който вероятно ще бъде запълнен с бетон и върху него ще бъде положена 13-метровата статуя. Така покровителят на антична Аполония ще посреща както лодките, които влизат в залива, така и пътуващите по пътя от "Златна рибка" до Созопол. 

За античната статуя

На днешния остров "Св. Св. Кирик и Юлита" в древността е имало храм на Аполон Лечител, построен скоро след възникването на античния град. Тогава е съществувал моделът град-държава - полития, а не съвременният модел нация-държава. Аполония е основана от древни гърци, дошли по море от разположения на днешния западен турски бряг град Милет около 610 г. пр. н. е. Името на града произлиза от бог Аполон (покровител на изселниците). Храмът на Аполон Иетрос (Лечител) трябва да е бил разположен на най-високото място на острова, за да предпазва гражданите от болести, нещастия и злини.

Статуята е дело на атинския скулптор Каламий (Каламис), работил през първата четвърт на V в. пр. н. е. Тя е била поръчана от местните на известния атинянин, била е изпълнена, поставена и стояла непокътната около 4 века. През 72 г. пр. н. е., когато Римската империя присъединява днешното българско Черноморие към територията си, статуята на Аполон е натоварена на кораб от римският пълководец Марк Лукул и отнесена на Капитолия в Рим. След нашествията на готите в V век след Хр. следите й се губят, възможно е да е претопена заради материала.

На острова "Св. Св. Кирик и Юлита" има интересна находка, която не е запазена, но е описана. През 1924 г. при изкопните работи за основи за Рибарското училище на острова са били открити останки от късноантична сграда (ІV – V в.). В зидовете, според археолога Васил Миков и историка на Созопол Константинос Папайоанидис, е бил намерен фрагмент с надпис-посвещение, от който са запазени само три думи на старогръцки език, които означават: "... постави за Аполон Лечител". Фрагментът е бил от античността, употребен като детайл в новата сграда около 10 века по-късно. За съжаление този паметник, който доказва, че е имало храм на бог Аполон, вероятно на същото място, е бил изгубен малко след намирането си. Твърди се, че паднал в морето.

Haй-зaбeлeжитeлнaтa нaxoдĸa от остров "Св.Св. Кирик и Юлита" e yниĸaлнaтa дъpвeнa cтaтyeтĸa нa Aпoлoн, oтĸpитa пpи пoдвoдни пpoyчвaния. Това още веднъж доказва наличието на храма на бог Аполон на острова. Πpeд този xpaм била и ĸoлocaлнaта бpoнзoвa cтaтyя нa бoжecтвoтo - бoгът нa cлънцeтo, xapмoниятa и изĸycтвaтa.

http://www.burgasnews.com/

Hatshepsut

Тази информация е от 2016г.

5 години спорове бавят бронзовия Аполон в Созопол


Проект за едно от чудесата в древността не се реализира заради липса на пари

Проект за 13,5-метров Аполон от бронз чака по-добри времена да стане една от големите забележителности на Созопол и България, какъвто е бил в продължение на хилядолетие в древността.

За внушителната статуя на гръцкия бог напомни преди месец шефът на НИМ проф. Божидар Димитров. Той каза, че Гърция ще възстанови едно от 7-те чудеса на света - Родоския колос, докато нашият, макар и в умален мащаб, се бави по различни причини, включително и религиозни.

Намерението на община Созопол е да възстанови бронзовата статуя от V в. преди Христа на пристанището до остров Свети Кирик, който е най-близо до града. Според археолозите такъв монумент действително е имало в древността на парчето земя в морето, но после е бил закаран на части като трофей с кораб до Рим и изложен на Капитолийския хълм. Там следите му се губят и се предполага, че е бил разрушен при нахлуването на готите в Римската империя през V в. За статуята на Аполон се заговори още от 2010 г., когато кметът Панайот Рейзи обяви, че ще я вдигне за празниците на изкуствата Аполония. Идеята му съвпадна с решението на Министерството на културата да превърне остров Свети Кирик в туристически център след оттеглянето на военните от него. Замисълът е Созопол да се сдобие със запомнящ се монумент като Исус Христос в Рио де Жанейро, колоната с лъва във Венеция, Трафалгар в Лондон и др. Досега обаче това не се е случило, тъй като за статуята трябват много пари. Според кмета Рейзи първоначално проектът е възлизал на 800-900 хил. лв. заедно с монтажа, но сега може и да надхвърли милион. "Това са много пари, за да ги хвърлиш с лека ръка. Имаме по-важни социални приоритети, нещата трябва да се степенуват. Като намерим пари, ще го изградим", казва созополският кмет. В тазгодишния бюджет на общината няма заложен нито лев за монумента, което го обрича да събира прах по чекмеджетата поне още една година. Идейният проект за огромния Аполон е на скулптора Крум Дамянов, който му дава модерна трактовка, стигаща и до абстракционизъм. Според историци и археолози той се различава доста от древната статуя на античния скулптор атинянина Каламис. Единственото, което я доближава до оригинала, е височината, на която е проектиран. Според древните хроникьори Аполон се е възвисявал на височина от 30 лакти, което се равнява на 13,2 м. Колосът на Каламис, както е известна огромната статуя от древността, трябва да бъде монтирана върху 4-метров постамент от бетон, за да издържи на тежката пластика. Така ще надхвърля 17 м. Според представители на творческите среди внушителната височина задължава много да се внимава със статуята, за да не се превърне в кич или гротеска, тъй като ще се вижда отдалеч. Статуята трябва да гледа към града и ще е с гръб към морето. "Тя е била известна в древността именно заради големите си размери", обяснява бургаският проф. Иван Карайотов, един от големите познавачи на античността. Според проф. Божидар Димитров най-добрият вариант е скулптурата да повтори едно към едно автентичната от древността Как е изглеждала тя в действителност, обаче никой не знае в детайли, за да бъде изработено точното копие. Единствената визуализация на статуята е на древна монета от III в. преди Христа. На тетрадрахмата Аполон е изобразен прав, гол и в едната ръка държи лаврово дърво, а в другата - лък със стрели. В проекта на скулптора Крум Дамянов обаче носи арфа и лък на гърба, което го отдалечава от символа му като лечител и покровител на изселниците. (Именно такива от Милет - днешна Егейска Турция, са създали Древна Аполония и са поръчали статуята на Каламис.) По-крайните критици оприличават пластиката средно между мършав Дон Кихот и опърпан ловец, в които няма нищо божествено като излъчване. От община Созопол не изключват да бъдат направени промени в проекта с цел да се доближи до оригинала. Преди това обаче ще я пуснат на обществено обсъждане, за да си кажат думата местните жители и специалистите. Общинарите обаче са категорични, че рано или късно статуята ще бъде вдигната, въпреки че срещу нея се обяви и църквата. Сливенският митрополит Йоаникий възразява, че с бронзовия Аполон се възхвалява езически бог, което е в разрез с каноните на православната религия. "Не може в една християнска държава да се възражда култ към езически символ. За разлика от Аполон Родоският колос е съвсем друго нещо", коментира главният секретар на митрополията в Сливен Вълкан Янев. Оттам дори намекват, че по-удачно е преди Аполон в Созопол да се появи статуя на Христос, каквито има в други европейски градове. Според кмета Рейзи бронзовият колос трябва да се разглежда като исторически, а не като религиозен символ и всякакви препратки към езичеството са неуместни. "Созопол е носил името на Аполон в древността и няма нищо смущаващо в това днес да се издигне такава статуя като негов покровител. Нито църквите ще спрат да проповядват християнството, нито жителите на Созопол ще станат езичници. Това са отминали вярвания от едно много далечно време", коментира той. "Най-малко пък аз, който съм възстановил толкова църкви в България, бих могъл да бъдат упрекнат в езичество. Вероятно дядо Йоаникий се е заблудил, че ще се възстановява храмът на Аполон на острова Свети Кирик", допълва проф. Божидар Димитров, който е един от радетелите за възстановяването на колоса.

Копирано от https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5406639
© www.24chasa.bg