• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

13 December 2019, 19:19:48

Login with username, password and session length

Theme Selector

Members
  • Total Members: 55
  • Latest: dhp
Stats
  • Total Posts: 11077
  • Total Topics: 1192
  • Online Today: 47
  • Online Ever: 322
  • (05 December 2019, 07:02:22)
Users Online
Users: 1
Guests: 24
Total: 25

Археологически находки в Пловдивска област

Started by Hatshepsut, 03 September 2018, 06:49:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Откриха огромен римски мавзолей край Пловдив
Покойникът - вероятно император или управител на провинция Тракия


Пирамидална кула е открита в могилата Мал Тепе край село Маноле, съобщиха археолозите, ръководени от доц. Костадин Кисьов, директор на Регионалния музей в Пловдив. Надгробното съоръжение е мавзолей с внушителни размери и според специалистите е най-голямото от римската епоха по нашите земи. Учените предполагат, че на мястото е бил погребан римски император или управител на провинция Тракия.

Съоръжението датира от II - ІІІ в. сл. Хр. - интересен период, известен като Епохата на войнишките императори. Намерените на обекта монети са от времето на император Филип I Арабина, под чието управление (244 - 249 г.) е отпразнувана 1000-годишнината на Рим. Според някои изследователи, възможно е той да е бил първият император-християнин. Учените смятат, че съоръжението от село Маноле може да бъде сравнявано с мавзолея на император Октавиан Август в Рим, в  първоначалния му вид.

Височината на откритата кула е 20 м, изградена е от камъни и тухли, споени с хоросанов разтвор. На върха ѝ са намерени мраморни останки, разположени на най-горното ниво на могилата. Сред тях има капител в дорийски стил, квадри с фризове, които доказват наличието на масивен петредов мраморен постамент с колонада, надхвърлящи 50 тона. В древността над кулата вероятно се е издигала статуя на покойника.

,,Антична сграда 20 метра в Европа няма запазена. Този огромен монумент ще стане една от атракциите в Европа", отбеляза доц. Кисьов пред министър-председателя Бойко Борисов, който посети днес обекта.Действително от римската Античност няма подобно надгробно съоръжение, но през 2014-а нашумя откриването на могилата в Амфиполис, която е от гръцката Античност. Датира от IV в. пр. Хр. и се предполага, че е царската гробница на македонското царско семейство, роднини на Александър Македонски. Могилата в Амфиполис, днешна Гърция, е с дължина 498 метра, височина 23 метра и образува кръг с диаметър 158,4 метра.

Археолозите очакват в северната част на могилата в Маноле да е разположена гробната камера на владетеля, в чиято чест е издигнат мавзолея - но предполагат, че е ограбен още в древността.

,,Имаме прекрасни археолози и както виждате - подпомагаме ги", заяви пред медиите премиерът Борисов, който разгледа обекта заедно с министъра на културата Боил Банов, министъра на финансите Владислав Горанов и областния управител на Пловдив Здравко Димитров.

https://www.ploshtadslaveikov.com/otkriha-kula-v-ogromen-rimski-mavzolej-kraj-plovdiv/

Hatshepsut

УНИКАЛЕН НАДПИС - ЧАСТ ОТ ИМПЕРАТОРСКО ПИСМО, ОТКРИХА АРХЕОЛОЗИ В ПЛОВДИВ


Мраморна плоча с надпис на старогръцки, запазен в осем реда, откри археологическият екип на Мая Мартинова-Кютова и Биляна Груева-Здравчева по време на разкопките в Северната част на Форума. Надписът е част от императорско писмо, което е било изложено в северната, най-представителна част на градския площад на Филипопол, за да стане достояние на всички граждани. То е написано в отговор на молба от името на града или от Койнона (Съюза на тракийските градове).

От текста разбираме, че то е написано в отговор на конкретен казус, за който са изпратени двама пратеници римски граждани при императора. Поради липса на цялостния текст казусът не е ясен, но се споменава глоба, който трябва да бъде изплатена. В края на текста са описани заслугите на виден гражданин, който ще плати глобата.

По характерните палеографски особености на буквите надписът се датира в края на II - нач. III в. сл. Хр. За съжаление името на императора не е запазено. Надписът е разчетен от нашия съгражданин , епиграфа Николай Шаранков.

Надписът има голямо значение за историята на Филипопол през римската епоха и индиректно за обществените сгради в северната страна на Агората (Форума). Новооткритият надпис допълва мраморната поредица от над двадесет надписа, четири от тях от постаменти на императорски статуи, открити на обект Форум-север, които са писаната история на обекта с изключително висока научна стойност. През 2012 година бяха открити част от бронзова глава и пръсти на императорска статуя.

Вече втори месец се извършват археологически разкопки в северната част на Форума от екип с ръководители Мая Мартинова-Кютова и Биляна Груева-Здравчева. Това е терена на частния имот, който Община Пловдив закупи, за да се завърши археологическото проучване на целия обект и да се пристъпи към изработването на проект за експониране на археологическите структури. Обектът е с обща площ от около 2 дка и обхваща част от ареата ( откритото площадно пространство) , северния портик, два от магазините от източната редица, Одеона ( Булевтерион), Градската библиотека и новоразкритата обществена сграда , ситуирана в центъра на архитектурния ансамбъл. Северозападният ъгъл е зает от Сградата на съкровищата.

https://plovdivtime.bg/nasledstvo/unikalno-nadpis-chast-imperatorsko-pismo-otkriha-arheolozi-7280/

Hatshepsut

Откриха в центъра на Пловдив мраморна статуетка на богинята майка Кибела


В центъра на Пловдив е открита мраморна статуетка на богинята майка Кибела, съобщи за БТА Мая Мартинова - ръководител на археологическите разкопки за проучване на обект "Форум Север", в частен терен, откупен от община Пловдив.
Това е съвсем ново откритие. Статуетката е на божество от римския пантеон, почитано във Филипопол през римската епоха и представлява богинята майка Кибела седнала на трон, от двете страни с два лъва. Статуетката е без глава, има следи от опожаряване. Намерена е в късноантичен пласт от началото на 4 век, когато християнството се утвърждава по нашите земи и такива езически паметници са били подложени на унищожение, затова главата е счупена, каза Мая Мартинова. По думите й: "Това е северната част на Агората- градския площад на Филипопол, която е наситена с такива паметници, свързани с религиозния и административния живот. Съвсем скоро там открихме и надпис, който представлява фрагмент от императорско писмо, така че това е най-репрезентативната част от площада, където се стичало населението на града през римската епоха, и където са съсредоточени такива паметници: статуи на императори, на видни филипополски граждани, афиши за провеждане на гладиаторски борби. Така, че тази находка за нас не е изненада", посочи Мартинова.
Кибела е фригийска богиня, майка на легендарния цар Мидас. Почитана в големи части на Мала Азия и в Тракия. Кибела е наричана още и Велика майка, Майка на боговете и всичко живо на земята, на възраждащата се природа и на нейното плодородие. Олицетворява силите на природата, покровителка е на планините, горите и зверовете.
След като теренът "Форум Север" бъде проучен ще се изготви проект за реставрация, консервация и експониране, като ще бъде социализиран и приобщен към останалия археологически комплекс. Там се предвижда изграждане на стълба и пътека, която да свързва Епископската базилика с градския площад, поясни още археологът.

http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/2096666

Hatshepsut

Откриха надпис с мастило в гроб на 2000 години


Уникален надпис в негатив с мастило от пергамент върху глинен съд в тракийски гроб на 2000 години разкриха тази седмица на Голямата могила край първомайското село Татарево  пловдивски археолози с ръководител шефът на Археологическия музей в Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов. Разкопките са спасителни след иманярски набези на могилата и се провеждат благодарение на община Пловдив, откъдето дойде финансирането и със съдействието на община Първомай.

Находката е действително уникална не само защото до момента по българските земи никога не е откриван надпис от пергамент от първи век след Христа, но и защото разчитането на старогръцките букви би дало информация за самоличността на мъртвеца, какво послание са отправили траките към него и към някое от своите божества. Наред с това надписът показва, че погребаният и хората, които са го изпратили - тракийци вероятно от племето беси, са били образовани, за да
могат да четат и да пишат на старогръцки
казва ръководителят на разкопките доц. д-р Костадин Кисьов.

Той и колегите му са намерили уникалния глинен съд в основата на Голямата могила. Разкопките там текат от близо месец и до момента археолозите са разкрили общо четири погребения.
Уникалното откритие с надписа дошло с разкриването на мъжкия гроб № 4, който е на кота ,,нула", тоест на дълбочина 12 метра от върха на Голямата могила.
,,Това е първият гроб, който е най-рано издигнат. Върху него е изградена малка могила с диаметър 6 метра и височина 2 метра. Самият гроб представлява правоъгълна яма, вкопана в скалата под основния терен, с размери 2 метра на 1,50 метра и дълбочина 0,60 метра", казва доц.д-р Костадин Кисьов. На дъното на ямата бил открит
пласт от около 30 см от въглени
а и самите стени на гроба били опушени, от което се прави изводът, че трупът е бил изгорен в гроба.

,,След като мъртвият е изгорен, в ямата са поставени гробните дарове. Те се състояха от: пет глинени съда и един малък железен връх от копие. Открихме малък железен цинт от сандалите му. Само той се е запазил от пламъците, защото беше в периферията. Съдовете датират погребението от първи век след Христа -около 80-90 година след Христа", обяснява ръководителят на разкопките. По думите на доц. д-р Костадин Кисьов най-уникалната находка е глинен балсамарий, върху чието дъно и външни стени са открити надписи.
,,Но надписите не са направени специално и не са гравирани. Нашата изненада бе голяма, защото видяхме надпис, направен с мастило. И то в негатив, тоест, буквите са обърнати обратно. Другото интересно е, че надписът е в хоризонтални редове и всички букви са абсолютно еднакви като размери", показва надписа върху глинения съд доц. Кисьов. След внимателен оглед на съда археолозите забелязали, че на дъното му има отпечатък от пергамент. Така специалистите правят най-разумното предположение, а именно, че балсамарият бил завит с пергамент, мастилените букви от който се отпечатали огледално върху глинените стени на съдината. Заради това една част от надписите са хоризонтални редове, а друга част са отвесни. Тоест, буквите са се отпечатали върху глиненият съд по местата, където пергаментът е бил прегънат, за да бъде увит около погребалния дар.
Пергаментът бил използван и в древен Египет, в древна Гърция и по-късно в Рим и представлява обработен от свинска кожа лист, върху който древните са писали с мастило. Мастилото пък са правели от сажди и от естествени багрила. 2000 години по-късно от пергамента няма и следа, но мастиленото послание от него се е запазило, за да бъде открито и разчетено в наши дни.

https://www.monitor.bg/

Hatshepsut

Съкровище с  500 монети и мъж убит от готите през III век разкриха археолози в Пловдив


Тяло на мъж - жертва на готските нападения от средата на 3 век, и съкровище със сребърни и бронзови монети, тежащи 2.5 кг, откриха археолозите Елена Божинова и Камен Станев в частен имот на ул. ,,Леонардо да Винчи" в Пловдив.

Останките на сградата  с перистилен двор от 1-3 в. са открити в източния сектор на терена. Специалистите попаднали на дебел пласт деструкции - разрушения и изгоряла покривна конструкция.

,,Това, което беше много интересно е, че под керемидите открихме монетно съкровище - колективна монетна находка. Става дума за около 300-500 сребърни и бронзови монети. Те тепърва ще бъдат почистени и тогава ще можем да кажем точната бройка. Тежат близо 2.5 кг и на база на това колко тежат средно монетите, ние правим предположение. Бяха слепени и поставени в кожена торба, която личеше много добре", разказа пред Plovdiv Time Елена Божинова.

Част от монетите археолозите открили разпилени и на базата на това градят хипотеза, че торбата е била закачена и при падането на покрива част от тях са се изсипали наоколо.  Сред съкровището Божинова и колегите й намерили и  фрагменти от накити - гривна и обеца.

,,Много близо до съкровището открихме скелет на мъж в неестествена поза, тоест не говорим за погребение. Беше открит частично между срутените керемиди. Запазена за проучване беше само долната част на скелета - долните крайници и част от горните. Предполагаме, че става дума за драматична история - най-вероятно мъжът е загинал при нашествието на готите и след това не е бил изровен от срутената сграда, за да бъде погребан според обичаите", разказват Елена Божинова и Камен Станев.

Това обаче е само малка част от любопитните парчета история, която двамата археолози и екипът им тепърва ще сглобяват, защото в западната част на сектора - непосредствено под средновековните останки в момента работят върху друго интересно разкритие.

Става дума за останки от късноантична постройка -  богато декорирана сграда със стенна полихронна украса. Много ясно се различават богатството на цветове, на фигури - ромбове и кръгове. Вероятно става дума за фигурална украса, но това ще стане ясно тепърва при теренните работи.

,,Тази богато декорирана стена вероятно е била демонтирана още през Средновековието, а под нея откриваме и мозайка, която ще проучваме занапред", разказват специалистите. В профила на земята и от откритите фрагменти те виждат, че пластът мозайка е разположен на площ от 8 метра дължина и над 5 метра ширина. Намерени са и още кум любопитни артефакти - теглилки (екзатии), малко бронзова фигура, вероятно на Фортуна, фрагменти от чинии, внесени отвън с два фриза изображения на плаващи птици, бягащи хрътки или глиган.На базата на откритията си те предполагат, че става дума за публична страда, но се застраховат, че са в началото на проучванията в сектора с останките от богато декорираната сграда. Нивото, на което е открита, е като на Епископската базилика.

Освен това в други зони на обекта са открили над 100 монети от различни периоди - от Античността до Средновековието.

Много е интересно, че тук обектът е много чист. Имаше само едно съвсем малко нарушение от 19-началото на 20 в. Още от на около метър дълбочина от съвременния терен започнаха да се появяват деструкции - керемидени нива на сгради от втората половина на 12 и началото на 13 в. Има и едно интересно вкопаване с много богат материал от 11 век, което още не е изчерпано. Говоря за находка на битова керамика - гърнета и съдове за маса, явно са съхранявани в дървена конструкция, защото е пълно с пластове пепел и въглени. Открихме животински кости и това, което е най-интересно - много голямо количество миди и стриди. И друг път са откривани такива, но в този случай бяха много голямо количество", разказа Камен Станев, който е експерт по средновековна археология.

Той допълни, че от средновековния период - от втората половина на 12 век, на обекта са регистрирали поне две къщи, с един запазен зид. Има и две жилища в южната част на обекта, които са били вкопани, но археолозите са ги регистрирали по материали и по подовете. Става дума за вкопани помещения - мазета. Любопитното е, че в един момент, поради някаква причина, нивото на едното мазе е повдигнато от обитателите с половин метър. Открити са и керемиди.

Разкопките са спасителни, защото имотът е частен и собствениците предвиждат да построят жилищна сграда.

Средновековните помещения са доста разрушени, но вероятно става дума за къщи заради строителните материали, каквито са открити и на други обекти в района.

https://plovdivtime.bg/nasledstvo/sakrovishte-500-moneti-i-mazh-ubit-gotite-razkriha-7754/


Между 300 и 500 сребърни и бронзови монети и загинал при готското нашествие в средата на 3. век сл. Хр. жител на Филипопол.

На тази стряскаща находка се натъкнаха археолозите Елена Божинова и Камен Станев.

Разкритието бе направено недалеч от Епископската базилика на ул. ,,Леонардо да Винчи".

На обекта личат белезите на типичната за разрушаването на Филипопол от готите през 250 г. обстановка - паднал покрив и опожарени деструкции по кирпичените стени.

Между падналите керемиди е била сложена и кожената торба със сребърниците, част от които са били разпръснати наоколо.

Монетите на пръв поглед са от същата епоха, но те тепърва трябва да се почистят от реставратор и да се изследват от експерт по нумизматика.

Недалеч от съкровището са намерени и части от скелет - долни крайници и част от ръка в неестествена поза.

Вероятно е загинал при разрушенията на града. Възможно е да е бил убит, смята Елена Божинова.

Сградата от трети век е перистилна - един от любимите архитектурни стилове по онова време.

Недалеч от тях Божинова и Станев са попаднали на друга интересна находка - подова мозайка от късната Античност. Най-вероятно мозайката е от 4.-5. век, но трябва да се свери с образците на намиращата се недалеч Епископска базилика.

Стените на зданието са били с полихромна украса, оцветени в червено, синьо, жълто и зелено.

Миналата година Елена Божинова и Камен Станев откриха филипополско семейство, зверски убито в дома им при нашествието на готите в сграда, недалеч от храма ,,Света Марина".

Мъжът и жената са били посечени, а дете им - прободено с копие в гърдите. В предсмъртен ужас мъжът е стискал в ръката си изящна бронзова статуетка на Венера със златна огърлица.

https://www.marica.bg/plovdiv/plovdiv-prez-godinite/srebarno-sakrovishte-ot-3-vek-otkriha-v-centara-na-plovdiv-snimki

Hatshepsut

БЕЗЦЕННА ЦВЕТНА МОЗАЙКА КАТО В ГОЛЯМАТА БАЗИЛИКА
ОТКРИХА В ЧАСТЕН ИМОТ В ПЛОВДИВКрасива мозайка с цветни камъни и мотиви като в Голямата базилика откриха археолозите Елена Божинова и Камен Станев при спасителните разкопки в частен имот на ул. ,,Леонардо да Винчи" в Пловдив.

,,Разкрихме и измихме мозайката и се сега се виждат мотивите й, които са изцяло геометрични. Добре запазената северна част  има бордюри с мотиви от брашлянови листа, следва правоъгълно поле със спираловидни мотиви във вид на възли. В централната част са оформени квадрати с  хиксове в кръгове, по края на централното пано има полукръгове и ромбове", разказват двамата археолози.

В най-източната част пък има мрежовиден орнамент от квадрати, запълнени с различни цветове.

Цялата мозайка е изпълнена в  черено и бяло, жълто, червено, тъмнозелено и светлозелено. Особено интересен е светлозеленият камък - епидот, който се е срещал изключително рядко в онези времена. Археолозите смятат, че се е поръчвал специално. Епидот има и в мозайките на Голямата базилика.

Повтаряемостта на мотиви и особено използването на този камък  кара Елена Божинова и Камен Станев да допускат, че мозайките в частния имот на ул. ,,Леонардо да Винчи" и тези в Голямата базилика са изработени от едно и също ателие. Към този момент двамата археолози поставят разкритието си във времевата рамка 5-6 век, но тепърва ще търсят по-точни паралели на мотивите, за да прецизират хипотезата си.

Двамата смятат, че става дума за частна, а не за обществена сграда - най-вероятно приемната на някой от богатите хора в тогавашния Пловдив. Те правят това заключение заради широчината на зидовете на древната сграда. Те са съборени през Средновековието, но северната стена е запазена като траншея. Широчината й е до 60 см, което определя, че това са били малки зидове, не както на обществена постройка със стабилни градежи. Стенописите, които са паднали върху пода с мозайката, също говорят за частния характер на къщата. Те са поставени върху кирпичен градеж, а не върху каменен.

,,При всички случаи обаче става дума за гражданин с висок социален статус, след като е могъл да си позволи мозайката, както и да има приемна за гости", казват археолозите.

Екипът на Божинова и Станев освобождава терена от днес и очаква експертна комисия от Министерство на културата. Двамата смятат, че тя трябва да бъде в един по-разширен състав и да се вземе решение за съдбата на паметника - дали да се експонира на място, или да се демонтира и пренесе в музейна среда.

,,В Пловдив вече има сериозна школа с реставратори на мозайки. Тя натрупа сериозен опит около работата си в Голямата базилика, така че демонтажът и реставрацията няма да са проблем. Такъв може да възникне заради времето. Пренасянето на мозайки изисква използването на лепила и смоли, а ще е трудно те да изсъхнат", смятат двамата.

Затова Елена Божинова и Камен Станев се надяват в комисията от МК да има специалист реставратор, който да постави всички тези проблеми и да се вземе най-адекватното решение за съкровището.

https://plovdivtime.bg/nasledstvo/beztsenna-tsvetna-mozaika-kato-goliamata-bazilika-otkriha-7816/