• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 

Other Sections

Welcome to Guest. Please login or sign up.

18 January 2021, 15:18:39

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12201 Posts

Шишман
4127 Posts

Panzerfaust
654 Posts

Лина
648 Posts

sekirata
264 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 19302
  • Total Topics: 1318
  • Online Today: 174
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 32
Total: 33

avatar_Hatshepsut

Археологически находки в град София

Started by Hatshepsut, 01 September 2018, 21:54:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Най-старото селище открито в столицата е на 8000 г.

То е открито през 1950 г. в квартал Гео Милев от строителни работници


Слатинското неолитно селище е датирано на възраст 8000 г. и се намира на ,,Шипченски проход" на територията на район Слатина в столицата. То е открито през 1950 г. в квартал Гео Милев от строителни работници, провеждащи изкопни работи. През 1958 г. се появяват съобщения и датировки на неолитно селище.

При обследване на изкопите за строеж в района на тогавашния студентския квартал (сега квартал ма БАН се откриват древни останки от жилища, изградени от омазани с глина колове, замазки на огнища и разнообразни лепени на ръка глинени съдове – неолитна селищна могила, разположена на левия бряг на Слатинската река. Тогава археолозите го датират от ІІІ-то хилядолетие преди Новата ера.

С натрупване на нови факти в резултат на спасителни разкопки през 1985 г. се разкрива, че Слатинското неолитно селище е разположено на 80 декара площ, а културните му пластове са с дълбочина 3 метра и разположени в 5 строителни хоризонта.

В резултат на натрупаните изследвания през 1987 г. селището е датирано 6000 години преди Христа (ранен неолит) и е най-старото селище на територията на София. В него са разкрити 9 къщи в успоредни редици, десетки каменни брадви и тесли, брусове, точила, стотици кремъчни ножове, стъргалки за кожа, пра-сърпове за жътва и косене, хромели, тежести за тъкачни станове, лъжички. Намерени са запазени погребения на млади хора.

http://sofia-news.bg/

Hatshepsut

Откриха уникална гробница със стенописи по време на ремонта на ул. "Московска"


Уникална късно антична гробница със стенописи е разкрита при ремонта на ул. ,,Московска" в София. Тя се намира в близост до църквата ,,Св. София" и се счита, че е изградена в края на IV и началото на V век, но към момента не може да се определи точно от кой век датира.

Това обяви кметът Йорданка Фандъкова, която присъства на последния ден от археологическите проучвания на терена на площад ,,Света Неделя", свързани с късно античния период. предаде репортер на БГНЕС. Фандъкова добави, че започва работа по разкриването на гробницата и строителните дейности в участъка ще бъдат ограничени.

"Дадохме задача на археолозите да започнат проучвания на гробницата и терена. Целият площад около ,,Св. Александър Невски" и ,,Св. София" е стъпил върху археологическо богатство. По никакъв начин няма да направим компромис. За съжаление сега не може да я видите, тъй като не може да гарантираме сигурността. Ще възложим и на главния архитект да направят проект за експонирането след това на тази или съседни гробници, така че да съчетаем пешеходното пространство с разкритото културно-историческо наследство", заяви Фандъкова.

,,Не е изненадващо, че около храма Св. София се откриват гробници. Истината е, че това е един огромен некропол с диаметър около 1 км, в който има най-вероятно от порядъка на 1500 подобни структури. Голямата изненада е, че гробницата е много добре запазена. Тя е от класически тип с куполно застрояване от тухли. Още по-голямата изненада е, че има и стенописи. Изключително рядко се намират гробници със стенописи. На мен са ми известни други пет случая, когато сме намирали обекти с подобна украса. Стенописите са признак, че вероятно гробницата е на богата сердикийска фамилия, която е можела да си позволи да плати голяма сума пари, за да дойде майстор,който се занимава с тази тънка работа. От предварителния оглед се вижда и определен инвентар, погребаните са вътре все още", обясни зам.-кметът по културата доц. Тодор Чобанов.

Той разкри, че гробницата ще бъде експонирана, а общината ще търси възможност да се слиза до нивото на самия вход, за да може посетителите да видят оригинала и стенописите. За сега от стенописите може да се съди, че те датират от края на IV или началото на V век.

,,Тук интригата е ако има такава дали гробницата е подравнена по църквата и по кой етап е подравнена, защото църквата има пет периода на съществуване. Най-ранният е от 311 г. до към 550 г. когато Юстиниан Велики изгражда това, което имаме днес. Надявам се да намерим инвентар или монети, които да ни кажат кога са извършени погребенията", подчерта Чобанов.

Днес приключват проучванията на терена на пл. ,,Св. Неделя", които текат от 2015 г.

,,Вече четвърта година Столичната община финансира проучванията на останките от тази епоха на площ около 1 дка. Бяха намерени близо 3 хил. сребърни монети, които се съхраняват в Музея за история на София, днес виждаме и малко злато, което са намерили археолозите" заяви Фандъкова.

,,В рамките на четири археологически сезона се оказа, че проучваме една много централна част на античния град. Очакваше се през 2015-а да намерим останки от градския площад. Оказа се, че по-голямата част от проучвания терен обхваща останките от една от важните обществени сгради от античния град. Ние сме открили нейната североизточна четвърт. В източната ѝ част има верижно разположени помещения, които са имали фасада към една от главните улици на града ,,Кардо Максимус". Сградата е била изградена през втората половина на II век, тези помещения са имали функция на магазини, работилници, дюкянчета, питейни заведения. Затова съдя по откритите материали. Находки на амфори, чаши, паници, части от костюм, катарами, части от колан, катарами, неща типични за римски град. Най-големият процент обаче се пада на откритите монети. От всички периоди - започвайки от началото на римския град на император Траян до император Ираклий. Това е самото начало на VII век. Тук се е осъществявала сериозна търговия и най-вероятно сгради има и под църквата ,,Св. Неделя ", каза ръководителят на разкопките гл. асистент д-р Весела Кацарова.

Тя добави, че най-вероятно зидовете на сградата се простират и под основите на църквата ,,Св. Неделя".

Фандъкова уточни, че главният архитект на София вече е подготвил заданието на архитектурния конкурс след няколко публични обсъждания и изрази надежда да се получат добри проекти, които да съчетаят пространството с пешеходните пространства на бул. ,,Витоша" и Ларгото и в същото време да са атрактивни и запазващи археологията и историята, оставена ни от предците. Според Фандъкова това е начинът да превърнем София в изключително интересна културна дестинация.

http://kanal3.bg/news/81795-Otkriha-unikalna-antichna-grobnica-v-centara-na-Sofiya

Hatshepsut

Раннонеолитното селище Слатина – едно от най-старите в Европа


По какъв начин е бил организиран животът на хората в ранния неолит и как те са възприемали заобикалящия ги свят? Отговори на тези въпроси ще дава на любителите на историята посетителски център, който ще отвори врати в София след година към руините на раннонеолитното селище Слатина. За съществуването на селището става известно през 1958 г., а проучването му започва 27 години по-късно от екип изследователи начело с археолога Васил Николов. След време разкопките замират, но през 2013 г. са възобновени и продължават и до днес. Археолозите установяват, че:

Селището Слатина принадлежи към най-ранните селища на земеделците и скотовъдците в Европа. Те се преселват на територията на Югоизточна Европа – Източните Балкани, Тесалия и Централните Балкани от Предна Азия в края на 7-то – началото на 6-то хилядолетие пр. Хр. Оттам се разселват из цяла Европа. Тези датировки са определени чрез усъвършенствания през последните години радиовъглероден метод, който дава дати с точност плюс-минус 5 години, – разказва проф. Васил Николов и уточнява:

Площта на селището е била около 300 дка. Животът там е продължил повече от 500 години. През това време хората са се местили в различни части на тази територия, тъй като къщите им, построени от дърво и глина, не са издържали повече от 60-70 години. Те са ,,умирали" символично – били са изгаряни и погребвани. На тяхно място или в близост е изграждана следващата къща, така, както се сменят поколенията в човешкия род.

През 1985 г. е проучена една от къщите, впечатляваща по размерите си – на площ 117 м². По-късно археолозите намират още по-внушителна къща, разположена на 147 м², а в момента се проучва жилищна постройка, която се предполага, че е с площ около 300 м².

Тези къщи са се състояли от няколко помещения, – казва проф. Васил Николов. – Обикновено във всяко помещение е имало куполна пещ, с която хората са се топлили и в която са приготвяли храна. Има зърнохранилища със зърното, което са отглеждали, каменна мелница за стриване на това зърно, тъкачен стан, лежанки и други съоръжения. В по-големите постройки е имало и огнище.Всичко, което едно семейство е имало, е било в къщата, с изключение на домашните животни, които са били извън селището. Къщите са били достатъчно солидни – от дъбови дървета, преплетени с пръчки, измазани с глина, с отвори за прозорци, врата, двускатен покрив.

Хората, населявали раннонеолитното селище ,,Слатина", са имали богата митологична система. В техните представи за света по интересен начин се съчетавали сакралното и профанното, посочва проф. Николов:Например, един керамичен съд, който в представите на тези, които са го създали, и тези, които са го ползвали, има женска символика. Съдът имал утилитарна функция – ползвал се за приготвяне на храна, но в същото време отразявал и мисленето на древните хора в контекста на тяхната религиозно-митологична система: съд, в който се твори нещо. Той е като утробата на Богинята-Майка – тяхното върховно божество. В него от суровите продукти се приготвяла храна, нещо, което принадлежи на цивилизацията. Той отразява тяхното осмисляне на прехода от дивото към цивилизационния елемент.

Под ъгъла на една от къщите е намерена друга впечатляваща находка – свастика от нефрит, положена като строителна жертва.Сред откритото през последните две години особен интерес предизвикват и три успоредни рова, които са заграждали цялото селище.

Трите рова са различни. Числото ,,три" явно е имало символичен смисъл за тези хора. Външният ров е използван за извършване на обреди. Той е пълен със счупени керамични съдове, останки от жертвена храна. Вторият ров е почти без останки от предмети. В него има следи от дървена стена, но не от вътрешната му страна, към селището, а от външната. Това показва, че той е нямал отбранителни, а обредни функции. И третият, най-вътрешният ров, който е най-тесен, също има в основата си дупки от дървена конструкция, която съвсем трудно се поддава на интерпретация. Само в няколко селища в Югоизточна Европа са регистрирани такива останки. Все още интерпретацията им не е напълно изяснена, сподели проф. Васил Николов.

http://bnr.bg/post/101020976

Hatshepsut

,,Най-старата европейска столица"
В софийския квартал ,,Слатина" преди 8000 г. е имало процъфтяващо селище


,,Не може да бъде... Няма как да е толкова голяма тази къща. По онова време такива огромни жилища тук няма." Подобни мисли се въртели в главата на Васил Николов – тогава все още млад археолог, когато преди 30-ина години започва работа на раннонеолитното селище в столичния квартал ,,Слатина". В продължение на повече от 2 месеца сам-самичък, на колене и с шпакла в ръка разчиства пода на постройка на близо 8000 години. Сантиметър по сантиметър, пустият му под не свършва....


Проф. Васил Николов започва разкопки на праисторическото селище в кв. ,,Слатина" преди 30-ина години и собственоръчно разкопава най-голямата раннонеолитна къща, откривана досега в Европа

Днес археологът Васил Николов, вече професор и член-кореспондент на БАН, си дава сметка, че най-емоционалният момент е бил точно мигът на осъзнаването на мащаба на откритието - когато най-после повярвал на очите си и разбрал, че е попаднал на изключително голяма къща (цели 117 кв. м) от ранния неолит, каквато дотогава не била откривана в Европа. Впрочем този рекорд не е счупен и до днес, що се отнася до онази епоха.
А когато по-нататъшните проучвания потвърждават, че находките в квартал ,,Слатина" са от голямо раннонеолитно селище, възникнало още в края на 7-ото - началото на 6-ото хилядолетие пр.Хр., става ясно и че корените на днешна София са на повече от 8000 години, което я прави най-старата европейска столица.

Какво пък толкова има в една къща, нали и тогава хората е трябвало да живеят някъде, пък и всеки би предпочел да е на по-широко, би казал някой. Де да беше толкова просто...
Обикновено големите открития в археологията усложняват картината за миналото, вместо да я опростяват, и поставят нови и нови въпроси. Така е и в случая. Как се строи масивно и здраво само с каменни сечива? Как се правят изчисления за голяма постройка (уж) без математика? Как се оцелява без метеорологична прогноза, след като целият ти живот зависи от земеделието? И т.н.
Разкопките са тежка и времеемка работа, но по-трудната част от задачата е намирането на верните отговори. Които пък дават шанс да се сглоби по-цялостна и достоверна картина на живота на хората от толкова отдалечена епоха. А това е и най-удовлетворяващата част от работата на археолога. Заради нея можем да надзърнем хилядолетия назад и да се убедим, че макар и да имат различни от нашите вярвания и обреди, онези хора много са приличали на нас със своите страхове, вълнения, желания и стремеж за самоизразяване.
И така, какво е Слатина и защо е важна?

ПЪТЯТ

В края на 7-ото и началото на 6-ото хилядолетие пр.Хр. на брега на Слатинската река се заселват едни от първите земеделци и скотовъдци в Европа. Те са от най-ранната вълна мигранти от Мала Азия, които ще продължат да идват на групи от там и в следващите столетия. Пристигат по т.нар. Струмски път, който е започнал да действа в края на 7-ото хилядолетие и има главна роля в разпространението на новия поминък из Стария континент. Пътят достига Софийското поле и тук се разклонява: на северозапад – по долините на Нишава и Велика Морава; на север - по долината на Искър; и на изток – към Тракия.
,,Софийското поле е разпределителен пункт за разселването в тези три посоки. Основалите селището Слатина идват от Югозападна Анатолия, по-късно към тях се присъединяват пришълци от нейната средна западна част. Различаваме ги по материалната им култура – за първия етап от съществуването на селището е характерна бяло рисуваната керамика, а през втория – тази с тъмна рисунка. Това показва различен произход и традиция на населението от съответния етап. Селището е съществувало около 500 години, културните напластявания достигат 4 м дебелина. Обхваща над 80 декара, но те не са били обитавани едновременно, а селището се е местило в рамките на този периметър", обяснява проф. Николов.

КИСЕЛ ХЛЯБ

Основни поминъци на жителите на Слатина били земеделието и скотовъдството. Мъжете били и ловци. Животните държали извън селото, а всичко друго, необходимо за живот, било в дома. Той имал куполна пещ за готвене и отопление, понякога и огнище, зърнохранилища, ръчна каменна мелница за смилане на житото, вертикален тъкачен стан, площадка за приготвяне на храна и дървени лежанки за сън.
Житото било основна храна, от него правили каши. И първия кисел хляб в Европа! Доскоро се смяташе, че той се е появил няколко хилядолетия по-късно, но проучванията в Слатина доказват, че нейните обитатели са го приготвяли още в 6-ото хилядолетие пр.Хр. чрез добавянето на примеси от бобови култури. Заради тях хлябът бухвал, сякаш му е добавена мая.
Първите ,,слатинци" живеели в правоъгълни или слабо трапецовидни къщи, разположени нагъсто - повечето едностайни, но имало и с по 2 помещения. Били стабилни, издържали и над 50 г. Строили ги със забити в земята дървени стълбове, оплетени с лескови или върбови пръчки, дебело обмазани от двете страни с глина. Покривът бил двускатен, с дървена конструкция, покрит със слама или тръс тика. Според проф. Николов тези домове са блестящи архитектурни и строителни постижения за времето си.

ГОЛЯМА КЪЩА

,,Строителството на такава къща е особено тайнство, в което се съчетават практически опит и знания. Изискват се сложни сметки и познаване на законите на статиката. Ползвали са мерна единица ,,лакът" (42 см). Знаели са как да ,,завъртят" постройката така, че максимално да се възползват от слънцегреенето през зимата и да загърбят вятъра. Съобразявали са сеченето на дървета за стълбовете със сезона – правели го зимно време, когато соковете са слезли надолу. Белели кората, за да се изгонят ларвите на вредителите и да не гние дървото. Но това не е опит, който тези хора носят със себе си от Анатолия, защото там условията са съвсем други и не изискват точно такива знания. За разлика от там тук има чести дъждове, дървета, камъни... Опитът от Анатолия им е бил безполезен, затова е трябвало да се приспособят към новото място и да натрупат знания, нужни за оцеляването им тук. Натискът на тази съвсем различна среда ги принуждава много бързо да ,,влязат в час", защото иначе умират. Затова в този период обществото работи на много високи обороти – мисли, изобретява... А когато адаптацията към новите екологични ниши напредне, развитието продължава по-спокойно и равномерно", обяснява проф. Николов.

Забележителен пример за архитектурния гений на тези ранни земеделци е т.нар. Голяма къща (онази на 117 кв. м). Тя е завъртяна спрямо севера на 21 градуса, което през зимата є осигурявало 15-20% повече топлина. Двускатният є покрив е асиметричен - по-малката част е обърната към подветрената страна, така се създава обтекаемост и няма опасност силен вятър да го вдигне. Другата, по-голямата му страна, обаче е обърната към зимното слънце и поема повече топлина. Според проф. Николов за изграждането на Голямата къща са били нужни повече от 2200 часа труд след сериозна предварителна подготовка. Установени са 54 последователни замазки на пода (по 1 за всяка година), което означава, че е обитавана над половин век. Тя е построена през ранния етап от съществуването на селището. (Чрез радиовъглеродния метод жилището е датирано в периода 5870 – 5730 г. пр.Хр.) Сред останките є са открити цели 18 зърнохранилища с овъглено жито в тях, много керамични съдове, сечива, между които и най-древният в Европа каменен палешник за дървено рало...

https://spisanie8.bg/наука/2019/0403/най-старата-европейска-столица.html

Hatshepsut

От нашата Download-секция може да свалите някои книги за археологическите находки в гр.София

- книгата на Богдан Филов "Софийската църква ,,Св. София"":

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=tpmod;dl=item1380

- Сердика - археологически материали и проучвания. Том 1:

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=tpmod;dl=item1208

- Сердика - археологически материали и проучвания. Том 2:

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=tpmod;dl=item1209

- "Предисторически и старохристиянски паметници в София и околността" от Рафаил Попов, Гаврил Кацаров и Ю.Тодоров, 1921г.:

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=tpmod;dl=item960

- книгата на Венцислав Динчев - ,,Света София" и Сердика:

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=tpmod;dl=item912

- книгата на Васил Николов "Раннонеолитното жилище в Слатина":

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=tpmod;dl=item670

- ,,Раждането" на времето («Пещерата - утроба» и находката от с. Казичене) - статия на Николай Дерменджиев:

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=tpmod;dl=item217

- книгата на Кръстю Миятев "Декоративната живопис на софийския некропол":

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=tpmod;dl=item1475

Hatshepsut

Находка на годината: Скелет на 8000 години в кв. Слатина


Изключително откритие направиха български археолози - при разкопки на обект в столичния квартал Слатина е намерен напълно запазен скелет на човек от неолитната епоха на около 8000 години.

Тази сутрин бе съобщено и за откритието на частичен детски скелет.

През 2016 г. екипът на проф. Васил Николов открива голяма къща с особена конструкция при разкопките в Слатина. Къщата е с три стаи и се простира на площ от 150 кв. м. Особеното в случая е, че неолитните хора явно са опожарили къщата си, за да построят по-голяма на нейно място, заобиколена от важен за тяхната култура ров. Намерените овъглени делви със зърно - лимец, леща и ечемик, както и каменни брадви, които вероятно са били за жертвоприношение при ритуала.

Тези заселници, идващи от земите на Средна Азия, донасят изкуството на земеделието по нашите земи преди около 8000 години през епохата на неолита. Известни са и уменията им в керамиката, като характерни за тяхната култура са съдове, боядисани с бяла боя преди изпичането и много орнаменти, изрисувани с нюанси на червеното.

Археолозите наскоро откриват пещ и гроб със скелет, датиран на 7600 години. Това е третата подобна находка в 34-годишната кариера на професора. Това откритие е особено ценно, тъй като по нашите земи много рядко се откриват скелети от тази епоха, а само фрагменти.


Археологичният обект в столичния квартал Слатина

Проф. Николов, освен ръководител на проекта е експерт по новокаменната, каменно-медната и ранната бронзова епоха (VІ – ІІІ хил. пр.н.е.) в българските земи, Северозападна Мала Азия и Югоизточна Европа, бил е директор на Национален археологически институт с музей при БАН, от 2017г. е заместник на председателя на БАН.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Nahodka-na-godinata-Skelet-na-8000-godini-v-kv-Slatina_129936.html


Проф. Николов: "От тук тръгва цивилизацията към Европа!"

При разкопките на неолитното селище в столичния квартал Слатина освен къщи с голяма площ и специфична структура, екип от археолози, ръководен от проф. Васил Николов откри и два скелета, почти изцяло запазен на възрастен и фрагмент от детски.

От едната страна на бул. Шипченски проход, в основното селище, където са открити първите къщи през 2016г., текат редовни разкопки. Наскоро, при задължителните проверки, преди започване на строителна дейност, от другата страна на булеварда археолозите откриват нови находки.

При разкопките в последните два месеца, освен структура на къща, екипът открива пещ, фрагменти от керамика и инструменти и два гроба - на възрастен човек, по външни белези вероятно жена, и фрагмент от детски скелет. Тази част вероятно се е развила в късния период на селището. То е съществувало около 500 години от края на седмото хилядолетие, ок. 6100 г.пр.н.е. до средата на шестото хилядолетие 5500 - 5600 г. пр.н.е., като се е развивало и разраствало през това време.

В селището е открит дебел почти 4м. слой с артефакти и постройки, включително къщи с площ 147 кв. м. и още неразкопана от 300 кв. м., която вероятно е била на два етажа. Селището е било оградено с концентрични кръгове, които са имали особена, "магическа" функция за жителите, предпазвайки ги не физически, но духовно, според техните вярвания и в тях са извършвани жертвоприношения.

Големият въпрос за този период, не само за Слатинското, но и за други селища обаче остава къде са погребвани хората. Става дума за стотици хиляди хора, които са живели и умирали и за тях не се знае почти нищо, защото няма останки. За цялото шесто хилядолетие пр.н.е. на цялата територия на България има открити не повече от 200 скелета, което прави и това откритие толкова важно.

Повечето открити гробове са разположени между къщите или в периферията на селището, какъвто е случаят и с двата новооткрити гроба. Те са разположени до къщата, която е с прави стени и двускатен покрив, а вътре е открита и пещ. Тя е служила за отопление и приготвяне на храната и е заемала централно място в къщата.

Трупът на възрастния човек е бил положен свит на лявата си страна в т.нар. хокерна поза, подобна на ембрионалната. Краката са силно свити назад, като вероятно са били завързани, ръцете също са силно притиснати към гърдите. Едно от възможните обяснения е, че погребвайки тялото в поза, подобна на тази която заема плодът в утробата, хората го връщат на Земята-майка и то може да се прероди. Около тялото засега няма открит погребален инвентар, което е нормално за ранния Неолит.

Средната продължителност на живота на хората от този период е била около 35-36 години за мъжете и около 32-33 години за жените. Предполага се, че откритият човек не е бил на малко години, но е изключително интересно е да се отбележи, че зъбите на скелета са доста добре запазени. Хлябът, който се е консумирал в онази епоха е правен от лимец, смлян на каменен хромел, при което фини частици от камъка са попадали в брашното и са имали абразивен ефект върху зъбите, както доказват други находки.

Кости от скелета ще бъдат дадени за радиовъглероден анализ, но към момента той се датира на около 7600г. и е представител на едни от най-ранните хора в района, тъй като селището Слатина е едно от най-древните, не само в Софийското поле, но и на Балканите. Тези хора са дошли от Близкия изток, минали са по поречието на р. Струма и към Тракия и след това са се насочили към Средна Европа. Но селището Слатина остава особено важно и централно за периода и културата изобщо.

"Този рядък случай да попаднем на гроб е много важен за проучването на историята на първата Европейска цивилизация", сподели проф. Николов пред НаукаOFFNews. "В днешните български земи и съседните земи,..., се ражда първата Европейска цивилизация. От тук тръгва цивилизацията към Европа."

От детския скелет са открити само една ръка и няколко ребра, тъй като често ровещи животни разнасят костите.

В селището са погребвани деца и жени, а къде са погребвани мъжете още няма категорично обяснение. Предположението на проф. Николов е, че подобно на други региони, мъжете са погребвани извън селището и след време част от костите им, най-често мандибулата (долната челюст) или фрагменти от черепа и други кости са връщани в селището, за да бъдат поставяни някъде и да може духът на човека да помага на живите.

Но освен откритите 200 скелета, няма останки от тези милиони души, живели в кратките поколения, които са се сменяли на 17-18 години. Това е голямата загадка не само на българските, но и на балканските земи от тази епоха.

Сега, когато скелетите са нарисувани и снимани, те ще бъдат повдигнати по специална технология и след това ще бъдат подложени на многобройни изследвания и анализи от антрополози, биоархеолози и други специалисти, за да се получат възможно най-много данни за живота на този човек.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Prof-Nikolov-Ot-tuk-tragva-tcivilizatciiata-kam-Evropa_129976.html

Hatshepsut

Невероятна находка на най-късата улица в София


Снимка: https://trud.bg/римска-стена-изникна-на-ул-малко-тър/

Тайна от миналото изникна на пъпа на София. Това коментираха днес софиянци и гости на столицата. Причина за това се оказа една доста необичайна находка. Наскоро започна ремонтът на улица ,,Малко Търново", която се намира в непосредствена близост до Партийния дом и булевард ,,Дондуков".

Но именно под малката уличка изникна древна стена.

Работниците, които я открили, веднага сигнализирали компетентните органи.

На място били изпратени археолози, които да установят от коя епоха е стената.

,,Като нищо около нея да се появи някое друго съкровище", шегуват се столичани. Улица ,,Малко Търново" е в идеалния център на столицата и е най-късата пешеходна улица с дължина едва 60 метра. Тя свързва улица ,,Московска" и булевард ,,Дондуков". Именно на тази кратка пешеходна пресечка се е намирал любимият бар ,,Луна" на цар Борис Трети. Преди 4500 г. на това място е имало праисторическо селище, чиито останки са открити при подготовката на улицата за поставянето на емблематичните жълти павета през 1905 г. Най-късата улица, по която се движат коли в столицата, е с дължина 34 метра. Кръстена е на видния български композитор, пианист, педагог, музикален теоретик и философ Трифон Силяновски, тя се намира в квартал Манастирски ливади.

https://zabulgaria.eu/

Hatshepsut

Археолози откриха части от северната и външната крепостна стена на Сердика


Части от две укрепителни стени на Сердика разкриха археолозите от Музея за история на София. Става дума за северната крепостна стена, както и още една външна (протеихизма), която е била пред нея. Разкритият участък от укрепителната система на Сердика е с дължина около 30 м и е изключително добре запазен, като на места височината достига до 2,5 м. Това съобщи зам.-кметът по култура и образование на София доц. Тодор Чобанов.

Римските останки се намират в частен имот на ул. "Екзарх Йосиф" 35. Плановете на собственика на терена са там да построи хотел. Той обаче е длъжен да ги запази изцяло и да ги впише в новата сграда. По подобен начин преди години бяха съхранени други останки от античния град в хотел "Арена ди Сердика", пише "24 часа".

"Изключително рядко и необичайно откритие е външната стена, защото обикновено тя е била разрушавана първа при нашествия. В последните 20-30 г. не сме проучвали подобен обект. Той може би е съпоставим само със Западната порта. Знаете, че Сердика е била здраво укрепена, като укрепителната й система започва да се изгражда още през II век", каза доц. Чобанов.

При проучванията на обекта са открити фигурка на Ерос с факла, матрица за монети от времето на император Септимий Север и патера (съд за религиозни обреди) с дръжка във формата на глава на прасе. Те могат да се видят в музея на София. 

В момента с финансовата подкрепа на Столичната община продължават проучванията на неолитното селище в "Слатина", където бяха открити най-древните погребения по тези земи, както и неолитни жилища с големина от 300 кв. м; на една от най-големите римски вили, която е била защитена с крепостна стена и се намира до с. Мировяне и на късносредновековния некропол при Кремиковския манастир.

https://faktor.bg/bg/articles/otkriha-severnata-i-vatreshnata-krepostna-stena-na-serdika-vpisvat-gi-v-hotel

Hatshepsut

По пътя на древните пари


Монетите винаги могат да те изненадат, когато става дума за археологически находки и проучвания на съкровища. Така твърди доц. Дочка Аладжова, археолог, преподавател, специалист по монетите към Националния археологически институт с музей на БАН.
До момента монетите съставляват две трети от всички находки в района на Древна Сердика. ,,От различни периоди, различни номинали и в различен контекст, което е много важно за монетите."

Каква нова информация дават на учените монетите от древна Сердика?


Сред находките на археолозите в района на площад ,,Св. Неделя" е съкровище от 2976 сребърни денари, укрито в керамичен съд

Историята на Сердика се проследява много добре с откритите монети, смята доц. Аладжова. Сред откритите монети е и изключително рядка монета с лика на сина на император Клавдий – Британик, от която са били изсечени само няколко екземпляра. ,,Тази рядка монета по някакъв начин е пристигнала тук и с нея е било заплатено. Това биха могли да бъдат римски легиони, по това време разположени, които са получавали заплатите си тук, на място."

,,Описанието, анализът на отделните типове, отделните групи монети дава много интересна информация. Сред тези екземпляри има много монети, които са от т.нар. хибриден тип – представляват монети, които на лицето са с образа на един император, но обратната страна е от друг император. Това е важен момент, защото от една страна показва, че действително се бърза при сеченето на тези монети, от друга страна наличието на повече екземпляри от т.нар. хибриди показва, че това е практика в римското монетосечене", пояснява преподавателят.

В науката се приема, че първите монети от VII-VI в. пр. н. е. идват от Лидия, Йония, Персия - ,,един район, който е много добре развит, който има нужда от парични знаци и тяхната поява е логична", разказва доц. Дочка Аладжова. Следват гърците и римляните.

С появата на парите се появяват и инфлацията и девалвацията. ,,Но в древността, тези процеси когато настъпят, има лесен начин да се реши проблемът – с монетните реформи, които провеждат различните императори." След падането на един император от власт пък се унищожават матриците за сечене на монети с неговия лик, за да не се спекулира, уточнява доц. Аладжова.

По какво археолозите разпознават периодите на икономически кризи?

,,Преди всичко кризата се отразява най-вече върху метала на монетите. Когато става въпрос за монети от сребро, злато, то неминуемо се намаляват каратите за златото, а на сребърните монети започват да преобладават примесите", казва доц. Дочка Аладжова.

Например при почистването и реставрирането на монети се случва да се прояви червеникав цвят и това се дължи на по-високото съдържание на мед. Други белези за криза са намаляването на теглото на монетите и по-лошият дизайн. ,,Когато държавата е във възход, когато всичко е наред – финансите, търговията, с по-голяма прецизност се отсичат монетите, изработват се съответно преди това матриците. А когато държавата е в криза, когато има инфлация, една немарливост откъм производството на монети се забелязва."


Доц. Дочка Аладжова

Изработването на фалшификати е толкова стара практика, колкото са стари и парите. Още от първи век има сведения, че римската монетарница на всеки седем сребърни монети прави по една фалшива, пояснява археологът доц. Дочка Аладжова.

При "фалшивата" монета ядрото е изработено от неблагороден метал – най-често мед или желязо и се прави обвивка, която според номинала може да бъде от злато или сребро. Така държавата пести ценния материал, пускайки в обращение подобни монети. Днес археолозите разпознават тези фалшификати по корозия, която избива върху обвивката.


Монети, задържани от митничарите на пункт Връшка чука през 2016 г.

Трасират ли парите търговските пътища?

Една монета може да измине дълъг път. Монетите са сред най-ценните паметници, които маркират колко далечни са били търговските връзки в миналото. Търговските пътища се оформят и затвърждават, когато има мир, подчертава доц. Аладжова.

Събирането на повече монети на едно място може да говори за тържище, но при археологически разкопки много често се намират монети и от погребения. ,,Трябва да се каже, че обикновено при погребение се поставят изхабени монети, които не са в обращение: живите хора си правят сметка – спазен е ритуалът, а монетите, с които може да се купи нещо, живият човек да ги използва е по-рационално."

В Римската империя, където е царял добър ред, се знае например стойността на труда на учителя, нотариуса, военния или точно колко е струвало едно яйце и каква е дневната надница на мелничаря. 

https://bnr.bg/horizont/post/101235899

Hatshepsut

Сензационни открития от манастира Урвич излизат в книга


Проф. Николай Овчаров и доц. Бони Петрунова представят съкровището от Урвич

нозина мислят, че работата на археолозите е само по полята и планините. Това съвсем не е така. Днес, затворени по къщите си, ние имаме възможност да осмислим откритото от нас и да го представим пред света. В това отношение великолепен пример е проучването на късносредновековния манастир в крепостта Урвич край София, който ние с доц. д-р Бони Петрунова и младия археолог Филип Петрунов разкрихме през последните години. А сега, по време на пандемията, пишем финалната монография, където са събрани сензационните резултати от изследването", обяви проф. д.и.н. Николай Овчаров.

Напоследък едни от най-интересните открития в българската археология се направиха в древния Урвич, чиито руини са само на десетина км от центъра на София по посока Самоков. През XIII-XIV в. той е бил важен средновековен град с мощна крепост и красиви църкви, изписани с чудни стенописи. Интересът към твърдината се подклажда от изключително важното сведение в ,,История славянобългарска" на Паисий Хилендарски. То гласи: ,,Дошли търновските боляри от Търново в Средец и се спрели в някои тесни места покрай река Искър. И

7 години стоял Иван Шишман покрай Искър

Имал манастир Урвич със силна крепост и наоколо го ограждала вода".

В края на ХІV в. твърдината наистина става главна преграда към средновековния Средец. Документално се доказа, че тя активно участва в епичните битки от края на 1371 г., когато София е атакувана от османските турци. Неслучайно от района между София и Самоков е известен най-големият народен епос за героичната съпротива на цар Иван Шишман срещу османското нашествие.

Но може би най-интересният период на Урвич идва след ХV в., убеден е проф. Овчаров. Тогава около храма ,,Св. Илия" се развива голям манастир, проучен от неговия екип. От запад са разкрити трапезария, магерница (кухня), складове, а от юг – цяло крило жилищни помещения. Някога то е било на 2 етажа, но сега са оцелели руините на приземието. Подовете на килиите са покрити с каменни плочи. Помещенията се отоплявали със зидани печки в стените. На запад се оформя официалният вход на манастира, застлан също с едри плочи. В самия югозападен ъгъл се е извисявала вратна кула, предназначена да охранява портата на обителта. Множество монети, накити и керамика показват, че манастирът просперира през ,,тъмните векове" на османското робство. Големината му подсказва, че монасите са били не по-малко от 40-50, смята Овчаров.

,,Най-вероятно завоевателите са дали уникалната привилегия на хората от околните села – Кокаляне, Бистрица, Герман, Лозен, Панчарево, да имат свой манастир, защото те са били ,,войнуци" и ,,дервентджии" (пазители на прохода между София и Самоков). Това обаче не ги спасява в края на ХVІІ в. Тогава обителта е унищожена от огромен пожар, датиран с медна монета на султан Сюлейман ІІ (1687-1691).

Става дума за репресиите над християните от Западна България по време на войната между Свещената лига и Османската империя", разказва ученият. През 1683 г. турците са разгромени при Виена и австрийците вземат Белград, Ниш, Пирот, достигайки почти до София. Българите са обнадеждени и вдигат въстания, като най-значителни са Чипровското и Карпошовото в Македония. Австрийците обаче се оттеглят и започват гонения.

Изгорени са много християнски светини

сред които и Урвичкият манастир. Оцелелите монаси опазват ръкописи и църковна утвар и се преместват в съседната планина Плана, където основават действащия и днес манастир ,,Св. Архангели".

Две десетилетия по-късно, през 1722 г., се ражда един човек, комуто е съдено да промени съзнанието на българите. ,,Днес всеки ученик ще каже, че Паисий Хилендарски е роден в Банско. Всъщност това е едно хрумване на големия български учен акад. Йордан Иванов, което той публикува в популярна вестникарска статия през 30-те години на миналия век. Поради неговия авторитет идеята е възприета безкритично от мнозина. Всъщност и досега не е открит документ, за да се разреши въпросът в кое село или град се е родил първият народен будител – Паисий Хилендарски", отбелязва друг наш изтъкнат учен, акад. Иван Снегаров. Единственото, което знаем досега е, че е от Самоковско. Това той отбелязва сам в ,,История славянобългарска", изтъква Николай Овчаров.

Според него, именно разкопките на Урвич поставят нещата на място. В своята ,,История славянобългарска" Паисий Хилендарски следва почти дословно едно историческо съчинение на бенедиктинския монах Мавро Орбини. Сред общите данни той използва

един-единствен локален топоним

- ,,манастирът Урвич" в теснините на Искър край София, построен на мястото на старата крепост на цар Иван Шишман. Това сочи, че Паисий е произхождал от Самоков или неговите близки околности и лично е познавал мястото на изпепелената обител. А преди да се замонаши на 23-годишна възраст на Атон, е чул и записал от местните хора мълвата за станалите край Урвич в края XIV в. драматични сражения, твърди проф. Овчаров.

През ХV-ХVІІ в. манастирът е свещено място за хората от София, Самоков и околностите им. Тук те са се черкували, учели са в килийното училище, дори са се женели. За последното свидетелства невероятното съкровище от позлатени сребърни накити, открити в руините на старата крепост и датирани от ХVІ-ХVІІ в. То се състои от 9 сватбени венеца, множество части от изящно изработени женски колани, 2 цели прочелника, 4 наушника, 2 пръстена, гривна-кубелия, разнообразни по форма висулки...

https://www.monitor.bg/bg/a/view/senzacionni-otkritija-ot-manastira-urvich-izlizat-v-kniga-192565

Hatshepsut

Откриха скелети на 8000 години в неолитното селище Слатина


Четири ранннонеолитни гроба на почти 8 000 години в селището Слатина в София откри екип от археолози, ръководен от чл.-кор. Васил Николов, зам.-председател на Българската академия на науките.

Заедно с откритите през миналата година два гроба, те са най-ранните на територията на София и Софийското поле.

Археолозите са открили и обреден комплекс в близост до него тези четири гроба. Един от тях е детски - скелетът е малък, положен е в близост до мъж. Учените възприемат находката като двоен гроб. Другите останки са на жена, положена по корем и на мъж, който е положен много особено - едната му ръка е останала под скелета.

Чрез ДНК анализ на откритите скелети, който ще даде допълнителна информация, ще се анализира дали между погребаните има родствена връзка. Засега археолозите могат само да предполагат.

Археологът Тодор Дяков допълни, че скелетите са от епохата на рания неолит. Те са погребани в ембрионална поза, поясни той. Дяков допълни, че освен намерените скелети са открити и останки на 4 къщи. Открити са много култови масички, каменни маси, тесли, които са характерни за неолитното селище Слатина.

Сред новите находки са и предмети като керамични съдове, тежести за стан, тапа за пещ, оформена като човешки образ, прешлен за вретено и др.

Откритите гробове са от началото на шестото хилядолетие и за обредните ритуали от този период се знае много малко. Вероятно е имало и къщи, които за съжаление са разрушени, предполагат археолозите.

Разкопките в района се провеждат над 30 години и откритите досега предмети показват, че селището е обитавано от земеделци и скотовъдци. Самото селище е съществувало около 500 години, от края на седмото до средата на шестото хилядолетие преди Христа. Предполага се, че от неолитното селище в Слатина тръгва цивилизацията на Европа, каза чл.-кор. Васил Николов и го определи като културно явление.

Работата в Слатина е в рамките на спасителни археологически разкопки заради ново жилищно строителство.

https://news.bg/bulgaria/oshte-chetiri-rannoneolitni-groba-otkriha-arheolozi-v-slatina.html

Hatshepsut

Ротондата ,,Свети Георги" – история и загадки


Свети Георги е един от най-почитаните светци в България. София се слави и с още трима местни светци с това име, а самото име Георги е едно от най-разпространените мъжки имена в България. Множество църкви са посветени на светеца-войн, убит заради вярата си в 303 година в град Никомедия (днешен Измит в Турция) – тогавашната източна столица на Римската империя. Само десет години след мъченическата му смърт настъпва коренна промяна в отношението към християнството – провъзгласен е Медиоланският (Миланският) едикт на съуправителите на империята Лициний и Константин, бъдещият император Константин Велики, който обявява християнската вяра равноправна с другите религии. Този едикт всъщност е дословен препис на едикта на император Галерий от 311 г., провъзгласен в Сердика, днешна София.

Този древен град, в който Константин Велики си е построил резиденция и говорил за него като за ,,своя Рим", пази и до днес една от най-старите църкви на името на Свети Георги, позната под името ,,Ротондата Свети Георги". Самата сграда е най-старата сравнително добре запазена антична постройка в София, която от почти 1700 години е ням свидетел на събитията в града. А може би и не толкова ням? От както археолози и историци я проучват от началото на ХХ век, тя е издала много тайни, но е поставила на учените също и много загадки... Една от тях всъщност е първоначалното предназначение на сградата.

По архитектурните си характеристики и намерените при разкопки монети, ротондата ,,Свети Георги" датира от началото на IV век. Тогава градът е бил впечатляващ – с множество обществени сгради с пищни мраморни фасади, като храмове, бани и административни постройки, възникнали в предишните два века, т.е. откакто в 106 г. е била провъзгласена за ,,муниципия" и става столица на провинция Вътрешна Тракия. Но по времето на император Константин вече се строи почти само с тухли и ротондата е добър пример за новата архитектура. Самата сграда стъпва върху основите на по-стари постройки, намиращи се в административната част на Сердика – днес известна като ,,Константиновия квартал". До ротондата се е намирала заседателната зала на градския съвет, подобна на закрит малък театър за музикални представления. Ротондата Свети Георги е единствената оцеляла до днес сграда от този ансамбъл.


Ротондата ,,Свети Георги" в края на XIX век – разрушаване на пристройки от турско време

За какви нужди е строена ротондата? Запазени са оскъдни фрагменти от първоначалната живописна украса – растителни орнаменти и декоративно надиплена завеса, които обаче не подсказват с нищо за нейното предназначение.

Оказва се, че ротондата е най-високата и доминираща част, останала от цялата сграда. Планът прави впечатление със сложността си и с умелото съчетаване на пространствата, така че стените да не са по-дебели от 1,55 метра. Отделните помещения на сградата са подредени симетрично около оста изток-запад, съответстваща на правоъгълната улична мрежа. Кръглото помещение (ротондата) е с диаметър около 9,50 метра и височина 14 метра. Осветява се от осем големи прозореца, по-късно стеснени. В диагоналите на кръглото помещение се намират полукръгли ниши, а на изток една почти квадратна апсида. Има и странични помещения с множество ниши врати. Всички помещения са били засводени.

Първите проучвания на ротондата ,,Свети Георги" предприема видният български историк и археолог проф. Богдан Филов през първите десетилетия на XX век. Изследванията си публикува 1933 година и е на мнение, че става дума за римска баня. Но той греши, защото заключенията му се опират само на частични разкопки. Филов предполага, че разкритите помещения са част от цялостна сграда, в чиито ниши е имало малки басейнчета, което личи и до днес. Самите помещения са имали подово отопление (хипокауст) – задължително за всека римска баня. Откритото е напомняло на Филов за подобен род помещения в много други римски бани, като например внушителнитв терми на император Каракала в Рим, построени 100 години преди ротондата в Сердика.


Ротондата след укрепителни и реставрационни работи (1940 г.)

През 1939-40 са предприети по-мащабни проучвания, които изясняват, че липсват задължителни за една римска баня помещения, а предполагаемият хипокауст се оказва съоръжение срещу високите подпочвени води, които до днес затрудняват строителите. Оказва се също, че използваната в басейните вода не се е отвеждала в канализацията. Но за какво са служели тогава басейните? В турски източници се говори за ,,чудотворен кладенец" източно от ротондата, който бил отдавна познат. Въз основа на това някои историци са на мнение, че това аязмо е съществувало още от древността, а ротондата ,,Свети Георги" е била сградата, в която се е пренасяла чудодейната вода и от която хората са могли да черпят. Такива сгради към лековити извори има и в християнско време, например близката софийска църква ,,Света Петка", в чието предверие и до днес блика лековита вода. Аргумент в подкрепа на тази теза е съществувалата врата в апсидата на ротондата, която извежда на изток, където се е намирало аязмото. Подобна врата в олтарно помещение, която води директно навън, е нещо необичайно и не може да се обясни... освен с простата причина, че става дума за строителен отвор, който при завършването на сградата е зазидан.

За какво тогава са служели тези басейни и самата сграда? Друго предположение е, че ротондата е била посветена на християнски мъченици (мартирион), а в самите басейни се е извършвало ритуално измиване на мощите. До преди 100 години в България се е практикувал древен обичай: изкопавали костите на починалите и ги измивали ритуално с мляко и вино, след което ги полагали в костницата на някоя църква. Изглежда логично, но само след около 50 години след построяването й, ротондата е била вече кръщелна (баптистерий). След обявяването на християнството за държавна религия в Римската империя в края на IV век, нуждата от такива сгради нараснала много, защото хората се кръщавали масово. За тази цел към ротондата е пристроено голямо предверие, а в нишите на старото са обновени басейните. Смяната от ,,мартирион" към ,,баптистерий" изглежда невероятна, което поражда хипотезата, че сградата е служила още от самото начало за кръщелна. И наистина има много примери от онова време за кръщелни с кръгло централно помещение. Но в софийската църква басейнчето за кръщаване не е в центъра на кръщелната, а обрядът се е извършвал в няколко басейнчета в нишите. Това е единствен подобен известен случай. А може би и тезата за баптистерий е погрешна. Не е ясно и от кога и защо църквата носи името на Свети Георги.


Ляво: възстановка на ротондата ,,Свети Георги" (горе) и сградата на градския съвет, показана без покрив (долу), 1955 г., арх. Сава Бобчев. Дясно: план от 1955 г. на разкритите останки от римско време, горе в ляво сградата на градския съвет (buleuterion), в червено ротондата ,,Свети Георги"

Съдбата на сградата е била превратна. След построяването ѝ е използвана по-малко от 200 години. Куполът, както и сводовете на страничните помещения са паднали и дълги години е била в руини. Историци предполагат, че това е станало при нашествията на готите в края на IV и на хуните през V век. По вероятно е, сградата, както и много други да е станала жертва на земетресение, като това от 518 година. Едва в Х век, когато Сердика е вече в границите на Първото българско царство, сградата е възстановена като храм, наново изписана и по-късно провъзгласена за митрополитска църква.

По време на турското владичество е превърната в джамия и чак след възстановяването на българската държава е възстановена старата функция на сградата.

Днес ротондата ,,Свети Георги" лежи почти скрита зад големи сгради от времето на сталинизма, но остава една от архитектурните перли на българската столица, както и все още извор на загадки...

https://bnr.bg/radiobulgaria/post/100400480/rotondata-sveti-georgi-istoria-i-zagadki