• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 

Other Sections

Welcome to Guest. Please login or sign up.

18 January 2021, 15:52:00

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12201 Posts

Шишман
4127 Posts

Panzerfaust
654 Posts

Лина
648 Posts

sekirata
264 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 19302
  • Total Topics: 1318
  • Online Today: 174
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 42
Total: 42

avatar_Hatshepsut

Сабантуй - празник на волжките българи

Started by Hatshepsut, 30 August 2018, 21:54:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Тази информация е от 2014г.

Пресъздават волжкобългарски празник във Варна


Волжкобългарския празник на орача Сабантуй ще бъде пресъздаден във Варна, съобщи за Дарик директорът на Центъра за културно-просветна дейност ,,Идел" Албина Валиева. Събитието ще се проведе на 19 юли от 10.00 часа в двора на Карин дом. Поканени за участие са всички, които се интересуват от волжкобългарската култура. Очакват се гости от Татарстан, Казахстан и Туркменистан, а също от Испания, Германия и Англия.

Представители на кримскотатарската общност в Добрич също ще се включат в празника и ще представят ястия от традиционната си кухня.

Празникът на орача Сабантуй се отбелязва с много песни и танци, състезания, изложби на национални ястия и ръчно изработени предмети, разказа Валиева. Рано сутринта празнично шествие от младежи с песни известява настъпването на Сабантуй. Те обикалят всички къщи  и събират подаръци, като всеки дом задължително трябва да дари нещо. Възрастните хора подаряват  яйца, забрадки или красиви платове, а девойките и младите булки  ръчно изработени бродирани кърпи. Организират се надбягвания с чували, състезание за чупене на глинени съдове със завързани очи, надбягване с пълни с вода ведра. Особено интересна е надпреварата, при която състезателите трябва да бягат като държат в устата си дървени лъжици, а в тях са поставени сурови яйца.

В Татарстан на този ден задължително се провеждат и надбягвания с коне, което напомня за българските традиции на Тодоровден, отбеляза Албина Валиева. За жалост тази година във Варна конни надбягвания не са предвидени.

Празникът ще се проведе за първи път в България. Намерението е проявата да стане традиционна.

https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1298348

Hatshepsut

Българи от Волжка и Дунавска България ще отбележат заедно уникалния празник «Сабантуй» на 3 юни от 10 ч. в Южния парк до метростанция Европейски съюз, съобщава ВИП Комюникейшън.
В рамките на празника на 1 юни от 13 часа в Руския културен център ще се проведе кръгла маса за развитие на културно-исторически туризъм, с гости от общинското ръководство на столицата Казан, както и с представяне на София като туристическа дестинация.
От древни времена Сабантуй бележи края на пролетните земеделски дейности и открива сезона за празнуване преди усилената работа по прибирането на реколтата.
"Това е старинен празник на Волжка България, един от най-масовите, който дава на всеки човек възможност да се повесели, да участва в игрите или просто да бъде зрител. Празничните програми включват песни и танци, състезания като надбягване с чували и конски впрягове, вдигане на ковашки наковални, сечене на монети и хвърляне на пръчка, разбиване на гърне с вързани очи и др", разказват организаторите от сдружение "Волжки Българи".
Наричат Сабантуй ,,Празник на ралото" и през първата неделя на юни започва в малките села. На следващата неделя се пренася в по-големите регионални центрове, а на третата неделя – вече е в големите градове и столицата Казан. Народностите в днешен Татарстан пазят този празник, а през последните десет години той добива все по-голяма популярност извън страната.
Днес, богатият на зрелища и угощения Сабантуй, се провежда във всяко ъгълче на света, където живеят волжки българи. Сабантуй се празнува от хиляди вече и в Берлин, Лондон, Прага, Париж, Сидни и Аделаида, Вашингтон, Ню Йорк и Калифорния, Истанбул, Ташкент, Монреал, Торонто и др.
Празникът се променя, приема в себе си нови черти, отворен е за влиянията на други народностни традиции. Това най-добре изразява спецификата на Волжка България – кръстопътният регион между Изтока и Запада, между християнската и мюсюлманската традиция, които намират допирни точки в своето многообразие.
Наскоро поклонническият център ,,Болгар" е включен в списъка на световното материално културно наследство, което е сериозна стъпка в стремежа на хората от този край да споделят своята културна традиция като основа за диалог и разбирателство.
Сабантуй като национален, семеен, етнически, културен, спортен празник на един многоброен народ продължава да играе важна роля за изграждане на отношенията между нациите.
"Обръщаме специално внимание на участието на младите хора в Сабантуй, което е нашият принос за формиране на позитивно отношение към живота, пропаганда на здравословен начин на живот и предаване на традициите през поколенията", допълват организаторите.

https://www.radiovox.bg/volzhka-i-dunavska-balgaria-praznuvat-zaedno-sabantuy-2018/

Hatshepsut

Старинният празник Сабантуй събужда любопитство към историята ни


Изкушените от историята знаят, че в Република Татарстан, която е част от Руската федерация, живеят наследниците на Волжка България. Татарите се отличават с това, че са много трудолюбиви и прецизни в работата си, затова и качеството на живот в столицата им – гр. Казан, е по-високо в сравнение с другите руски републики. Хората в Татарстан пазят българските си традиции и всяка година с възторг посрещат празника Сабантуй, който се отбелязва навсякъде по света, където има общност на волжките българи.

Празникът има над 1000-годишна история и почти не се е променил във времето. Нарича се още ,,празник на ралото" и се чества в първата неделя на юни. Организира се, щом приключи сеитбата и веселието е задължително – винаги се пеят песни, приготвя се най-вкусната храна, организират се спортни състезания, за да узрее добре и да е богата реколтата.Празнуването на Сабантуй е пренесено и в София от сдружението ,,Волжки българи" и техни гости от гр. Казан, които всяка година посещават сънародниците си в България.

Сред най-колоритните участници в празника тази година бяха представителите на ,,Историческия парк" в близост до Варна. Това е ново атракционно селище, което дава възможност на туристите да се докоснат до живата история, военното дело и бита на нашите предци. Специално за празника, провел се миналата неделя в един от парковете на София, беше подредено автентично прабългарско номадско жилище от Ранното Средновековие. Тогава юртата вече се е оформила в окончателен вид, който почти не се променил до днес. Мястото, където по принцип може да се види нашата юрта е в с. Неофит Рилски, в района на Неолитното селище там – обяснява Милен Петров, представител на ,,Исторически парк".

Групата ни се състои от 10 души, обединени в Сдружение за въздигане на българските войнски традиции ,,Величие". За възстановките, които правим, събираме информация от достоверни източници. На първо място това са археологическите находки, изворовите данни, писмените извори за прабългарите – от византийски, арменски, сирийски произход, а също и запазените изображения в хроники, миниатюри, фрески, стенописи. След внимателен подбор и анализ на материалите ние възпроизвеждаме това, което иска да види нашата публика. Обикновено това са конни състезания, борби и ловни техники, които са били средство за препитание на предците ни.

Тъй като повод да сме в София е празникът на волжките българи, ние съобразихме, че по това време българите са имали в преобладаващата си част скотовъден бит. Затова предпочетохме да представим техния номадски дом, изграден от вълна, кожи и дърво. Номадското жилище е преносимо, разглобяемо и служи както на воините по време на поход, така и на самите скотовъди, които се придвижват и живеят със стадата си. То е служило и при големи преселения на народите, които са се случвали най- вече заради при някои природни катаклизми или нашествия на други народи. Затова номадското жилище е много важна част, характеризираща бита на предците ни. Юртата съществува от дълбока древност в бита на източните народи. Тя има различна конструкция през различните периоди. В конструкцията винаги има дърво, а покритието може да е от брезова кора, от еленови кожи, от животинска вълна, козяк, в зависимост от вида на отглежданите животни.
,,Историческият парк" ще е на площ от 140 дка и, отделно от експозицията, ще има улица на занаятите и конна база, която ще обслужва целия атракцион. Обектът е замислен като културно-исторически комплекс, където хората отиват, за да се запознаят с различни епохи от историята и едновременно с това да се забавляват – на арената за стрелба с лък например. И накрая – да си направят снимки с аниматорите, пресъздаващи изчезнали вече занаяти, облечени в дрехи, традиционни за нашите земи през Средновековието.

http://bnr.bg/radiobulgaria/post/100980060/starinniat-praznik-sabantui-sabujda-lubopitstvo-kam-istoriata-ni


Hatshepsut