• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

05 July 2020, 19:20:11

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10913 Posts

Шишман
2565 Posts

Panzerfaust
442 Posts

Лина
417 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 15763
  • Total Topics: 1262
  • Online Today: 31
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 24
Total: 24

Това също е България!

Started by Hatshepsut, 29 August 2018, 21:58:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Български шевици грейнаха върху фасадата на детска градина в София


С нов облик и модерен стенопис посреща възпитаници и родители детската градина "Ракета" в столичния квартал Подуяне. Сложна шевица, преплела в себе си космоса и българските багри, е дебютът на студентка последна година, която е избрала за себе си пътя на стенописа. Това е Мария Матовска.

Младото момиче още от детските си години в Кнежа се запалва по рисуването, а талантът й е забелязан от учители и близки. Затова и тя продължава образованието си в училището по изкуствата в Русе.Там учех живопис, но след това реших да се занимавам със стенопис, тъй като дава по-широка подготовка, разказва Мария. Така се озовала и в художествената академия в София. Нейният преподавател проф. Боян Добрев й предложил да се включи в проекта за ремонт на фасадата на детската градина в Подуяне. Идеята допаднала на Мария и тя се заема с изготвянето на "шарките". Избира и правилната комбинация между шевици и ракета. Така се получи тази космическа фантазия, исках да е интересно за децата - като приказка, но да бъде свързано и с българското, обяснява как се е стигнало до съчетаването на ракетата с шевиците младата художничка.

След като няколко месеца се труди върху проекта, тя и нейният приятел Иван Монев се заемат с рисуването. 10 дни, над 10 литра боя и помощ от автовишка - след това е готов стенописът, простиращ се на 50 кв.м върху фасадата на ДГ "Ракета". Когато го видях завършено, съм доволна, споделя Мария, но отбелязва, че е по-важно как ще реагират децата и родителите. Досега обаче - всички харесали идеята.https://uchiteli.bg/interesting/bylgarski-shevici-greinaha-vyrhu-fasadata-na-detska-gradina-v-sofiq/4282

Hatshepsut

Искрен Красимиров: Следващото поколение ще изгради една нова България


Такива като него почти няма. Или ако съществуват, те са единици и на тях гледат като на бели врани, появили се в една спарено-задушлива реалност, от която всички искаме да избягаме, но не знаем как.

Едва 29 годишен, красавец , роден във Мездра. Видът му подсказва, че ако не е артист, то тогава непременно е част от някоя музикална група. Заблудата се разсейва, когато се видят многобройните му фотоси в социалната мрежа с ученици от десетки български градове. Зелената четническа униформа и внушителната черна брада асоциират с личностите от Национално-освободителните борби на България.

Искрен Красимиров е бакалавър и магистър от НБУ, доктор по кинорежисура и преподавател както в НБУ, така и в благоеврадския ВУЗ. Сварваме го в поредното му завръщане в София, след дълъг и наситен с емоции ден, прекаран в плевенско училище. Обещава искрен разговор.                     

,,Незабравимата България"

е името на негов проект, започнат преди четири години. Той е следствие от първите филми на Красимиров за националните ни герои – Ботев, Софроний Врачански, Паисий, Иван Вазов, Левски, Райна Княгиня, Захарий Стоянов, Освобождението на България. Заснемат цялата история на Възраждането и тя по естествен път се събира в проект, който обединява всички тези уроци по родолюбие от различни жанрове. Ккниги, филми, книги със стихове - дейност непривична на фона на премахнатите велики българи от редица учебници.  Дарители са фирми, частни лица, някъде дори ученици. Стотици хиляди деца са слушали в захлас уроците по родолюбие на Искрен Красимиров. Над хиляда градове и села и обиколил, не само в България е апостолската му дейност, но и в българските училища на 25 страни от целия свят. Цифрата удивява, затова любопитствам кой финансира тези му пътешествия? Оказва се, че българските неделни училища го канят и поемат разходите.

Свикнали сме да чуваме от педагози и училищни работници, че расте егоцентрично, непокорно и трудно поколение, в резултат на обърканите ценности и трудния преход, затова питам Искрен дали е съгласен с тези квалификации.

"Трудни са били всички поколения, важното е да намериш подход. Когато са в урок при мен, винаги са тихи, а след него - усмихнати и щастливи" - доверява възрожденецът от 21 век.


Убеден е, че трябва да се грабне детското внимание с нещо атрактивно и полезно. Оживелите герои се сменят на екрана пред детските погледи, а той, в ролята на Ботев, засилва още повече любопитството на подрастващите. Една зареждаща, обсебваща  и благодатна връзка, която няма аналог, според него.


Изтощава го апатията на институциите, лошите пътища, катастрофите по тях и проблемите, които порасналите си създават сами.

,,Децата ще са такива, каквито ги направим" - твърди го с категоричност и с реверанс към интерактивните уроци.

Има ли го зърното на новото мислене сред младите?

Искрен разказва за вълнението на малките ученици, тези от първи до четвърти клас.

,,Те така се вълнуват, че трябва аз да получа урок по родолюбие", споделя той.

Този процес става по-труден след пети клас, но пак има начини. Когато има кауза, има всичко. И ако собственото му поколение на 40 годишните е празно и загубено, то посвещаването му на днешните деца е за това - да няма други подобни ,,бели петна" в съзнанието на българчетата.

,,Искам следващото поколение да не бъде празно, да тръгне да прави тази нова България, за която са мечтали нашите възрожденци" – заявява Красимиров.

Прероденият Ботев, твърдят посветени

Не мога да спестя въпроса си за приликата с поетичния ни гений-повече природна и по-малко ефектно търсена.

,,Много учители и хора, които се занимават с преражданията ми казват, че неговата душа се е вселила в мен. Аз вярвам в прераждането и в езотериката. И още повече засилих вярата си, когато разбрах за пра-пра дядо ми, който е бил един от Ботевите четници.Тогава се запалих по историческата наука" - казва преподавателят в НБУ.

Да обикаля по градовете, да проповядва любородие, да възпитава и връща децата към националните им корени и добродетели, се оказва занимание по-привлекателно от личния му живот. Определя се като ,,работник за просвещението на младите", защото надеждите са в тях.

И няма нужда всеки да прави това, което прави Искрен. Ако в ежедневието си творим  нещо дребно, но добро, това е достатъчно да вървим към просветление.

Това за него е една уникална кауза. Фланкира ме с въпроса: ,,Вие можете ли да посочите нещо друго, което да носи повече удовлетворение"?... Пробвам наум...

Не мога.

https://liberta.bg/искрен-красимиров-следващото-поколение-ще-изгради-една-нова-българия

Hatshepsut

Ученици от Вълчи дол помагат на самотни възрастни хора


Учениците от Средно училище ,,Васил Левски" във град Вълчи дол и доброволци в клуб ,,Усмивка" с нова кауза – ,,Да подарим усмивка на самотен човек".

Съдбата на самотните хора във вече обезлюдените села и малки градчета в България ги е трогвала винаги. Кампанията, организирана от тях, е за самотните, трудолюбиви и добри жени и мъже, на възраст над 70 години, без близки роднини и деца, заминали далече, за да търсят работа. Хора, останали в очакване някой да им отвори вратата, някой да им каже ,,Добър ден!". Очите им светват от радост, усмивка озарява лицата им. Те са щастливи.

Желанието на доброволците е да зарадват тези хора за Коледа и Нова година със символични подаръци и хранителни продукти за празничната трапеза, съобщават организаторите.

Елхово клонче със светещи играчки, баница с късмети, няколко добри думи и младежка компания. А усмивката в знак на благодарност е това, което ще стопли техните сърца и ще ги мотивира за други добри дела.

С тази кампания доброволците от Клуб ,,Усмивка" се включват в световната инициатива "Щедрият вторник", който през 2019 година е на 3 декември с фокус върху образованието и мото ,,Лично за дарителството в училище". За осъществяването ѝ помага Фондация BCause: в помощ на благотворителността.

Целта на кампанията е да бъдат набрани 1000 лв. Ако искате да подкрепите учениците от СУ ,,Васил Левски" в техните усилия да изненадат приятно самотните хора в навечерието на предстоящите празници, можете да го направите, като изпратите дарителски SMS с кодова дума DMS SAMOTNI на телефон 17777 към всички мобилни оператори или чрез платформата на Фондация BCause.

Информация за инициативата можете да видите ТУК

https://novavarna.net/2019/11/19/ученици-от-вълчи-дол-помагат-на-самотн/

Hatshepsut

Двама братя и баща им реставрират със собствени средства паметници в страната


Трима мъже от Лясковец не пестят сили и средства, за да вършат обществено полезен труд. Двама братя и баща им – семейство Богданови, почистват знайни и незнайни паметници в цяла България.

Първо започнали с родния си град – с паметниците на Цани Гинчев и на Никола Козлев, и само за година успели ,,да изтупат от забравата на времето" 15 исторически паметници в страната.

,,Изпълняваме човешкия си дълг", казва Милен Богданов.

Милен е инженер по образование. Преди седем години заедно с баща си и с брат си – Валери и Атанас, създали фирма за почистване на различни повърхности чрез пясъкоструене и водно бластиране. Започнали да чистят безплатно исторически паметници - случайно.

,,Паметниците, които безвъзмездно чистим, са инициатива от тази година. Как го започнахме – решихме да закупим нови машинки, които са за каменни повърхности за почистване, и решихме да съчетаем полезното с приятното и да изчистим нещо в нашия град, регион", споделя Милен.

Чистили са паметници във Варна, в Ловеч, в Тетевен.

,,Сега в Първомайци почистихме един лъв на моста, който се оказа, че е първият лъвов мост в България".

Милен Богданов разказа и за трудностите, с които семейството му се сблъсква при реализацията на благородната инициатива. По думите му получаването на разрешение за обработка на паметниците отнема много време, не са редки и моментите, в които се сблъскват с недоверие от страна на хората:

,,Беше преди изборите и поради тази причина един кмет си помисли, че ще бъде нещо на политическа основа. Отказа ни. Помисли си, че ще има политическа агитация, може би. Нищо не се случи с този паметник. Така си стои черен и мръсен".

Почистването на наслоилата се мръсотия по историческите паметници не е лесна работа. За всеки паметник се прави индивидуална преценка, разказва Милен за технологията на чистете на каменните повърхности:

,,Първо се запознаваме с повърхността, със замърсяването, със средата, в която се намира – дали е в градски или в извънградски условия. Има различни методи. Може да бъде абразивно, може да бъде на пара, на вода, може да бъде прашно, безпрашно. Има много различни варианти да се чисти по индивидуални начини. Специфично е".

Вдъхването на нов живот на паметниците на български герои в цялата страна вече се е превърнало в традиция за баща и синове Богданови, а вдъхновение и желание да продължават да го правят те намират в положителните отзиви и резултати.

Милен споделя защо го правят:

,,Защото ни хареса ефекта и винаги когато изчистим нещо, има много позитивен отзвук от всички – от съгражданите, от гражданите на другите градове, където сме чистили. На нас също ни харесва и го правим, когато имаме свободно време. Трябва нещо винаги да се дава и от нас и да не знаем само да чакаме и да виним държавата за нещата, които не е свършила. Просто се опитваме да правим нещо добро".

https://bnr.bg/post/101208872/dvama-brata-i-bashta-im-restavrirat-sas-sobstveni-sredstva-pametnici-v-stranata

Шишман

Това е добро и родолюбиво дело.

Hatshepsut

Героят на Дойран - ген. Владимир Вазов е почетен на трафопост в Силистра


През юни 2019 година стартира един проект, възхитил мнозина силистренци.

Проекта, озаглавен "Героите на България", стартира с легендарният генерал Иван Колев. той беше изрисуван на трафопостта, намиращ се срещу "Дом на учителя", кръстовището на улиците "Петър Вичев" и "Александър Стамболийски".


Инициаторът на проекта Драго Димитров тогава обеща във Фейспрофила си, че следващият етап от проекта му "Героите на България" е непобеденият генерал Владимир Вазов.

Това вече е факт и всеки силистренец може да види изрисувания трафопост по бул. "Македония" до спирката на "Старата автогара". От там ни гледа ген. Владимир Вазов - героят на Дойран.

Драго Димитров използва профила си в социалната мрежа да благодари на фирма Ivis Garden за предоставената техника и книжарница "Идис" за оказаното съдействие и завършва с думите на кап. Георги Станев, казани през 1907 г.:

"Народ, който цени борците си, който живее с историята си, той не умира."

https://www.kvorum-silistra.info/news/17053

Hatshepsut

18-годишно момче построи паметник на българските опълченци

Иван Симеонов е на 18 години, ученик от професионалната гимнзия по каменоделство в село Кунино. Младото момче само построява паметник в памет на българските опълченци, загинали при Тревненския проход и дарява произведението си на град Плачковци. Паметникът е монтиран в центъра на града, до кметството, и е символ на спомена за саможертвата на предците ни.Скулптурата изобразява Св. Олга – дъщеря на княз Борис I и една от основните защитнички на православието.Паметникът е част от проекта ,,Една детска сълза – една молитва" по идея на Съюза на военноинвалидите в България. За участието си в него и дарението, което прави, младото момче казва: ,,Трябва да сме човечни, нали?".

Той завършва паметника за около 4 месеца като през това време не спира обичайните си дейности в училище, нито помощта към баща си в работата.

Иван е сред най-талантливите млади скулптури на България.

http://truestory.bg/18-godishno-momche-postroi-pametnik-na-bulgarskite-opylchentsi/

Long time ago

21 May 2020, 09:28:58 #22 Last Edit: 21 May 2020, 09:38:08 by Long time ago
Народът ни в мнозинството си е добър, от години го повтарям. Браво и на помагащите деца и на другите за шевиците и на всяко добро и благородно дело.

Раздел с тв предавания за наши традиции.
Предавания за
гайдарджия, часовникар, грънчарство, дърворезба, тъкане. плетене, рисувана коприна, иконопис, шевици и някои други.

http://mu-vi.tv/Rubrics/Pages/Tradiciite.aspx
----------------
тези предавания потърсих в коя тема да ги постна но не намерих подходяща , ако модератор прецени нека да измести линка.
по-добре е някъде из традициите
Creative Creative x 1 View List