• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

12 December 2019, 11:48:05

Login with username, password and session length

Theme Selector

Members
  • Total Members: 55
  • Latest: dhp
Stats
  • Total Posts: 11061
  • Total Topics: 1192
  • Online Today: 44
  • Online Ever: 322
  • (05 December 2019, 07:02:22)
Users Online
Users: 0
Guests: 8
Total: 8

10 декември - денят на Плевен

Started by Hatshepsut, 10 December 2018, 06:59:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

10 December 2018, 06:59:41 Last Edit: 10 December 2018, 07:01:44 by Hatshepsut
Тази информация е от 2017г.

Навършват се 140 години от освобождението на Плевен от турско робство


На 10 декември 1877 г. Плевен пада след петмесечна обсада. Осман паша предава града и гарнизона. Превземането на град Плевен е важен момент в Руско-турската освободителна война, защото освобождавайки значителни руски сили, след битката при Шейново в началото на 1878 се открива пътя към османската столица Истанбул.

В края на юни през 1877 руската армия пресича река Дунав близо до Свищов. Руснаците превземат Никопол, а Осман паша повежда войските си към Плевен. Малко след това там започват да пристигат първите руски военни части. Обсадата и битката за Плевен протича в три щурма, като първите две атаки завършват с неуспех.

След неуспеха на двете атаки на руските войски Осман паша не успява да се възползва от преимуществото си и да отблъсне обсаждащите войски. На 31 август той все пак предприема кавалерийско нападение, което струва на руснаците 1 300 жертви, срещу 1 000 при османците. Руснаците продължават да изпращат подкрепления към Плевен и армията им достига 100 000 души под личното командване на великия княз Николай Николаевич. Генерал Скобелев, припомня в блога си Пепа Табакова.

На 3 септември Скобелев превзема Ловеч, контролиращ снабдяването на османските сили от юг. Оцелелите от ловешкия гарнизон са организирани в 3 батальона, които подсилват отбраната на Плевен. Осман паша получава и допълнителни подкрепления от 13 батальона, като армията му достига 30 000 души, най-големия брой за цялата обсада. На 11 септември руснаците предприемат ново мащабно нападение на Плевен. Скобелев превзема два редута от южната страна, а румънски части превземат важния редут Гривица от север. На 12 септември османците си връщат южните редути, но не успяват да отблъснат румънците от Гривица. От началото на септември до този момент руските загуби възлизат на около 20 000 души, докато османците губят около 5 000.

Нарастващите руски жертви довеждат до прекратяване на преките нападения и до промяна в командването. Официално начело на обсаждащите сили застава румънският княз Карол I, като негов началник щаб става руският генерал Едуард Тотлебен, широко Генерал Тотлебенизвестен със защитата на Севастопол по време на Кримската война. Тотлебен решава напълно да обкръжи и изолира града, което е постигнато след битката при Горни Дъбник на 24 октомври. Осман паша отправя искане до командването да изостави Плевен и да се оттегли, но не получава разрешение за това. Лишен от снабдяване той в крайна сметка прави опит да разкъса обсадата. На 9 декември Осман паша пресича река Вит и атакува на трикилометров фронт, преминавайки през първия ред руски окопи. Превишавайки почти петкратно османците по численост, руснаците ги отблъскват обратно през реката, като в боя е ранен самия Осман паша. След като за кратко удържат позициите си, османците са отблъснати в града, губейки 5 000 души срещу 2 000 на руснаците. На 10 декември Осман паша предава града и гарнизона на руснаците.

https://fakti.bg/bulgaria/274553-10-dekemvri-1877-g-pleven-pada

Hatshepsut

В Плевен откриха паметната изложба "10 декември - ден на признателност"


В навечерието на 10 декември - деня на Освобождението на Плевен в края на Руско-турската война, в зала "Камерна" в плевенската ХГ "Илия Бешков" беше открита изложбата "10 декември - ден на признателност".

Експозицията представя 30 творби в различни графични техники на български художници, част от значителната колекция "Руско-турска освободителна война".


Изложбата е посветена на 141 г. от освобождението на Плевен от турско робство и знаковия за всеки българин ден, в който свеждаме глави с памет към загиналите за неговата свобода.

Експозицията ще остане в Камерна зала на ХГ"Илия Бешков" до 15-ти януари 2019 година.

https://dariknews.bg/regioni/pleven/v-pleven-otkriha-pametnata-izlozhba-10-dekemvri-den-na-priznatelnost-snimki-2135835

Hatshepsut

Поход на признателноста се проведе в чест на 141 г. от Плевенската епопея


Във връзка с честванията по повод 141 години от освобождението на град Плевен от турско робство на 9 декември 2018 г. в местността ,,Янъка" в югоизточната част на с. Буковлък край Плевен се проведе историческата възстановка ,,Един ден от обсадата на Плевен - 1877 г." в памет на хилядите загинали за освобождението на града от турско робство.

Организатори са Регионален клон ,,Традиция" - Плевен съвместно с Кметство с. Буковлък, като целта е да бъдат представени моменти от най-тежката и продължителна битка в хода на Руско-турската освободителна война /1877-1878/ - обсадата на Плевен.В историческата възстановка участваха и представители от регионалните клонове на ,,Традиция" от градовете: Червен бряг, Ловеч, Троян, Трявна и Русе.https://dariknews.bg/regioni/pleven/pohod-na-priznatelnosta-se-provede-v-chest-na-141-g.-ot-plevenskata-epopeiasnimki-2136216

Hatshepsut

С уроци по родолюбие и изложби Плевен отбелязва Освобождението си


С уроци по родолюбие, насочени към най-малките, започва организираната от Община Плевен по повод 10 декември - Ден на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение.

На 5 декември, от 14.00 часа в Панорама ,,Плевенска епопея 1877" започва първият урок по родолюбие, той ще е за възпитаниците на НУ ,,Христо Ботев" в Плевен. Същият ден от 17.00 часа в ХГ ,,Илия Бешков" ще бъде открита изложба графика ,,10 декември - ден на признателност", творбите са от колекция ,,Руско-турска освободителна война" на галерията.

На 6 декември програмата продължава с изложба ,,Книги от златния фонд на РВИМ за Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея". Тя ще бъде открита в 11.00 часа в Панорама ,,Плевенска епопея 1877".

На същото място, но от 9.30 часа на 7 декември ще се проведе вторият урок по родолюбие ,,Освобождението на Плевен" - той е за учениците от НУ ,,Отец Паисий". В 11.00 часа същия ден на оградата на къща музей ,,Цар Освободител Александър II" ще бъде открита изложба постери ,,Памет в бъдещето".

Тържественият ритуал на 10 декември започва в 11.00 часа на пл. ,,Възраждане". След него от 12.00 часа ще се състои празничен концерт на Плевенска филхармония и Общински хор ,,Гена Димитрова" в ДКТ ,,Иван Радоев".
 
Със заповед на кмета на Община Плевен Георг Спартански 10 декември е обявен за неучебен за всички училища и за Центъра за подкрепа и личностно развитие /ЦПЛР/ на територията на община Плевен.

https://dariknews.bg/regioni/pleven/s-uroci-po-rodoliubie-i-izlozhbi-pleven-otbeliazva-osvobozhdenieto-si-2135325

Hatshepsut

10 декември: 142 години от битката за Oсвобождението на Плевен


С разнообразна културна програма, в която са включени изложби, спектакли, конференция и представяне на книга, Община Плевен ще отбележи 10 декември - Ден на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение.

       Инициативите започват още на 04 декември 2019 г., сряда, с юбилейната изложба ,,Убежище" на Иван Велчев - Йово. Тя е по повод 70-годишнината на художника, ще бъде открита в 17.30 часа в Арт центъра в Градската градина. В същия ден от 18.00 часа в зала ,,Катя Попова" театрална формация ,,Експрес" при плевенското НЧ ,,Извор 1959" ще представи спектакъла ,,Оркестър Титаник" от Христо Бойчев.

       На 09 декември 2019 г., понеделник, в 11.00 часа в Панорама ,,Плевенска епопея 1877" ще бъде открита изложба ,,90 години от рождението на Николай Василиевич Овечкин". С експонати гостува Новочеркаският музей за история на Донското казачество. Час по-късно, в 12.00, в Регионалния исторически музей започва конференция на тема ,,Светата православна църква - място и роля в Освобождението на България и мотивацията на Русия в Руско-турската война 1877 - 78 г.". Представяне на книгата на Никола Филипов ,,Чий шпионин е княз Ростовски?" започва в 17.30 часа в Художествена галерия Дарение ,,Колекция Светлин Русев". Празникът на възрожденската и патриотичната песен е с начален час 18.00, ще се проведе в зала ,,Катя Попова".

       На самия 10 декември 2019 г., вторник, тържественият ритуал на пл. ,,Възраждане" започва в 11.00 ч. След него ще се състои празничен концерт на камерен ансамбъл ,,Йоан Кукузел - Ангелогласния" с диригент Кристиан Попов. Концертът е от 12.00 ч. в ДКТ ,,Иван Радоев".https://www.pleven.bg/bg/novini/s-raznoobrazna-kulturna-programa-otbelyazvame-10-dekemvri-den-na-osvobozhdenieto-na-pleven