• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 

Other Sections

Welcome to Guest. Please login or sign up.

16 January 2021, 20:33:18

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12191 Posts

Шишман
4110 Posts

Panzerfaust
652 Posts

Лина
648 Posts

sekirata
264 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 19267
  • Total Topics: 1319
  • Online Today: 97
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 28
Total: 29

avatar_Hatshepsut

Археологически находки в Бургаска област

Started by Hatshepsut, 27 August 2018, 13:52:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Зубър и огромни диви свине са ловували обитателите на замъка на средновековния град Русокастро


Сред събраните от археолозите кости се откриват останки от къдроглав пеликан, три вида кокошки, полска врана, миди и различни риби

Зубър, дива свиня, елен лопатар, благороден елен и сърна са ловували преди векове обитателите на замъка на средновековния град Русокастро. Това е установил археозоологът д-р Георги Рибаров след анализ на намерените по време на археологическите проучвания на крепостта общо 6036 костни останки, от които са определени 5724 бр.

Много от дивите свине са били с огромни размери – анализирани са костни останки от екземпляри с височина 94,2 см.;  94,3 см.; 95,9 см.; 99,2 см. и дори  и 101,3 см.!

Любопитни са дивите птици, ползвани за консумация от средновековните русокастренци. Новооткрити са костите от къдроглав пеликан, посевна гъска, лятно бърне, среден бекас, гривяк и полска врана.

Кости от полска врана са открити и при разкопките на Велики Преслав. Все още не е ясно дали враните са ползвани за храна, или са ловувани заради перата им – те са много красиви, синьочерни са на цвят и е възможно да са ползвани за украса.

Сред домашните животни най-голям е процентът кости от домашна свиня. Следват процентно кости от овце и агнета, говеда, кози и биволи. Една от свинете е била с огромни размери – височината й е била 98 см. – почти един метър.

Традиционно има и много кости от коне, но и от катъри и мулета. Открити са кости и от магаре в млада възраст, месото на което със сигурност е консумирано.Многобройни са намерените от археолозите черупки от блатна мида, речна мида, два вида морски миди. Сред ловуваните риби са сом, един от които е тежал около 10 кг, шаран, каракуда, бяла риба. Една от белите риби е била с тегло около 5 кг.

Любопитни данни дават и останките от домашни птици. Сред тях, освен патици и гъски, има и поне три вида кокошки. Едната от тях е била с големи размери, и най-близките нейни представители днес са породата роудайлънд и плимутрок. Има и останки от малко по-малки по размер екземпляри, чиито днешни най-близки ,,роднини" са от породата легхорн. Последната, трета група, е съставена от малки по размер кокошки.

Археологическите разкопки на средновековният град Русокастро се изпълняват от Регионален исторически музей – Бургас и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България.

http://www.desant.net/show-news/54929

Hatshepsut

Селище от каменно-медната епоха описва живота край устието на Ропотамо

Край устието на река Ропотамо в Черно море са живели хора още през V хилядолетие преди Христа, по време на каменно-медната епоха. Това сочат последните проучвания на учените от Центъра за подводна археология в Созопол. Находките показват, че в района е имало хора около 1000 години по-рано отколкото се смяташе досега.

"Откритието ни от тази година са материали от каменно-медната епоха, които изглежда са от селище, което тогава, когато е съществувало, се е намирало изцяло на сушата, тъй като бяха намерени в пласт, който има характер на сухоземна среда", казва в интервю за Свободна Европа Калин Димитров, археолог в Центъра за подводна археология Созопол и в Националния археологически институт на БАН.

Археологическият обект Ропотамо е открит случайно още в средата на 70-те години, а последвалите частични проучвания показват, че около VІ век преди Христа тук възниква пристанище. През 2017 г. Центърът за подводна археология възобновява проучванията край плаж Ропотамо, тъй като обектът е един от малкото от този тип, които са добре запазени и не са били разрушени при строителни дейности.

"Проучванията от 2018 г. до 2020 г. всъщност показаха, че под пристанищния пласт има останки от селище от ранната бронзова епоха, датиращи от времето на прехода между третото и четвъртото хилядолетие преди Христа, от съвсем началните фази на бронзовата епоха по българското крайбрежие", допълва Димитров, който води проучванията в района от 2017 г.


През 2020 г. подводните археолози се натъкват на материали, които показват, че преди 6000 години на това място е имало селище, което се е намирало изцяло на сушата

Но по време на подводните разкопки, проведени през септември месец тази година, археолозите се натъкват на материали от още по-ранната каменно-медна епоха. Според тях тук са живеели хора преди 6000 години, което е около 1500 години по-рано от построяването на Хеопсовата пирамида в Египет.

"За това селище в момента не можем да кажем много повече, освен това, че е съществувало някъде наоколо", казва Димитров, който планира да продължи проучването на района през следващите години.

Все пак информацията, която имат до момента учените вече разказва интересна история, свързана с промените в климата. Данните показват, че нивото на морето преди около 5000 години е било с около 5 метра по-ниско от днешното.

Така първото селище от каменно-медната епоха е било изцяло на сушата, докато през бронзовата епоха хората са изграждали постройките си край водата върху дървени стълбове. Тези колони са запазени под водата и до днес и свидетелстват за бързото покачване на нивото на морето.


Дървените стълбове, върху които хората са строили сградите си, за да се предвазват от покачващото се ниво на водата, са все още запазени

Друг интерес за археолозите представлява и пристанището, съществувало край устието на река Ропотамо.

"То е функционирало в един много дълъг период от 5 век преди Христа до днешно време почти без прекъсване. Ако човек оцени материалите от различните епохи, много добре се виждат периодите на възход, развитие и богатство на този край, както и кризисните периоди, от които почти липсват материали", разказва Димитров.

Пристанището е било входната точка за долината на самата река Ропотамо, която е била много плодородна и богата област. Данните сочат и че античното пристанище край устието на река Ропотамо е било в територията, контролирана от древногръцката колония Аполония Понтика, която се е намирала на мястото на днешния Созопол. Пристанището край Ропотамо е следвало ритъма на развитие и упадък на Аполония Понтика, казват учените.

Подводните археолози ще продължават да разнищват историята на човешкото присъствие край устието на Ропотамо, продължаващо повече от 6000 години. Единственото подобно селище, за което имаме сведения до момента, се намира в акваторията на пристанището на град Созопол.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/30905017.html

Hatshepsut

Находки от подводни проучвания при н. Чироза и от култови ями в бургаски квартал влязоха в изложба


Най-представителните находки от едни от най-интересните археологически проучвания през изминалия сезон 2020 – на тракийското ямно светилище в бургаския квартал Изгрев и от разкопките на суша и под вода на н. Чироза, вече са експонирани в самостоятелно обособена изложба в залите на Археологически музей – Бургас.

При разкопките в бургаския квартал ,,Изгрев", в непосредствена близост до църквата ,,Св. Атанас", през май-юли 2020 г. е открито голямо тракийско ямно светилище.

Проучени са 60 култови ями, които се датират от VI в. пр. Хр. до IVв. пр. Хр. В тях са поставени като дарове керамични съдове – фрагментирани и цели, както и останки от различни животни. Най-многобройни са костите от коне.

В една от ямите е открит цял женски скелет.

Сред находките от обекта има голяма урна с излъскана украса, кратер за смесване на вино с вода, фрагменти от рисувана гръцка керамика, амфори и амфорни печати и мн. др. Намерена е и бронзова фибула за дреха.Разкопките са ръководени от ас. Мирослав Класнаков (РИМ – Бургас) и Илиян Петракиев (РИМ – В. Търново).

През юни-юли 2020 г. е извършено и редовно археологическо проучване при н. Чироза, на 1,8 км. югоизточно от кв. Крайморие. Открит е ров и каменна стена, ограждаща част от носа. Обектът се датира от II – I в. пр. Хр. В него са намерени фрагменти от щампована керамика от Пергам, както и тракийска и гръцка керамика от този период.

При проучване на крайбрежието на носа са открити разсипи от камъни и фрагменти от керамика непосредствено до морския бряг. Незабавно са организирани подводни археологически проучвания. Те са изпълнени от НИМ-София, Център за подводна археология – Созопол и РИМ – Бургас.

Сред находките преобладават амфори, покривни керемиди, купи, паници, каменни бойни топки, каменен щок. Установено е, че част от обекта на сушата е залят от морето, където са локализирани и постройки от дялани каменни блокове.

В залива при н. Чироза е открито и старо корабокрушение. При разкопките са извадени огромно количество изящни стъклени съдове от рисувано релефно стъкло – капаци, чаши, гарафи и др., произведени вероятно в някоя от стъкларските работилници в Италия през XVIII-XIX в. Единствените подобни експонати, и то само няколко на брой, се съхраняват в Националния исторически музей-София.

Разкопките са финансирани от Община Бургас и са ръководени от проф. д-р Иван Христов, гл. ас. д-р Найден Прахов, д-р Маргарита Попова и д-р Милен Николов.

http://www.desant.net/show-news/55050