• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

20 October 2019, 09:29:26

Login with username, password and session length

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 10493
  • Total Topics: 1170
  • Online Today: 34
  • Online Ever: 296
  • (29 July 2019, 04:32:47)
Users Online
Users: 1
Guests: 19
Total: 20

Археологически находки в Бургаска област

Started by Hatshepsut, 27 August 2018, 13:52:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Археолозите откриха два нови надписа в Акве калиде


Измежду останалите находки отново доминират керамиката и монетите от ранновизантийската епоха и от ХІ-ХІІІ в

Приключи първият етап от проучванията на археологически обект ,,Акве калиде" за лято 2019. С него се постави началото на цялостна нова концепция в изследването на древните терми край Бургас.

Докато през 2018 г. са разкрити пространства, свързани с промяна в проекта за сграда музей - реплика на римска баня, през настоящата година усилията на археолозите са съсредоточени в североизточния край на баните. В него се намира откритият през 2012 г., но непроучен досега, североизточен аподитериум и пространството източно от него.Източно пред архитектурните структури екипът от проучватели отново установява, че средновековният пласт от ХІ в. се развива директно върху ранновизантийския. Според научния ръководител на обекта доц. д-р Димчо Момчилов това е видно от голямото количество находки - монети и керамика, датирани от същия период.

В североизточния аподитериум са разкрити няколко нива, включително най-късно използваното банско помещение от ХІІІ в. и свързаните трите отточни канала на юг и на изток-югоизток. Проследени са опожарявания и използване на помещението в различна строителна конфигурация с най-малко четири строителни преправки.

Безспорно най-интересните находки за тази година са два древни надписа върху преизползвани в зидовете ари от античен храм. Текстовете са съответно на гръцки и латински като в момента се очаква тяхното разчитане.

Археолозите се надяват, че от тях ще получат конкретни сведения за ранната история на мястото и неговото население. Измежду останалите находки отново доминират керамиката и монетите от ранновизантийската епоха и от ХІ-ХІІІ в. Ценна е и откритата домонетна форма на бронзова стрела-монета от VІ в. пр. Хр.

Проучванията в Акве калиде се осъществяват от Регионален исторически музей - Бургас и за поредна година са изцяло финансирани от бюджета на Община Бургас. В проучвателския екип на доц. д.н.а. Димчо Момчилов участват гл. ас. д.и.н. Мартин Гюзелев и техни студенти от Университет ,,Проф. д-р Асен Златаров".

http://www.desant.net/show-news/50716

Hatshepsut

Откриха владетелска кула от XIII в. в крепостта Русокастро


Археолози откриха владетелска кула от XIII век в  средновековната крепост "Русокастро" край Дебелт, съобщиха от Регионалния исторически музей в Бургас.
Повече от месец екип от музея проучва монументална сграда, построена при най-високата точка на скалния хълм.

Именно там археолозите разкриват кулата, дълга 15 и широка 12 м, чиито стени са с широчина 1,9 м. Лицата им са били изградени от внимателно изработени квадри - камъни с формата на куб или паралелепипед, споени с хоросан.

По план кулата е хексагон - шестоъгълна, и не е свързана с крепостните стени на замъка. Подобни археологически обекти се наричат "донжони". Това са главните кули на замъците, които често са и домове на владетеля на крепостта или на неговия управител. Понякога под донжон се разбира и цитаделата, тоест най-укрепена част на средновековния град. На Балканския полуостров подобни обекти се наричат пиргове или самостоятелно отбраняващи се кули.

"По същество, това е владетелската кула, тук е резидирал местният владетел - кефалия или кастрофилакс, назначен от владетеля на държавата. Входовете на подобни кули са били поне на 3 м височина и до тях се е стигало по вървени стълби, които в случай на обсада се прибирали от защитниците. Кулите са били три-, четири-, пететажни.

Височината им е била от 1.5 до 2 пъти спрямо тяхната ширина. Тоест, кулата в Русокастро вероятно е достигала, а може би и надвишавала 20 м. В тях е имало складове за оръжия, хранителни припаси, спални, водохранилище. Така, в случай на обсада, дори градът и замъкът да бъдат превзети, последните защитници и местният аристократ със семейството си могат да се защитават още дълго време, докато пристигне външна помощ или докато свършат хранителните припаси", обясняват ръководителите на проучването д-р Милен Николов и Васил Мутафов.

Тепърва ще се уточнява хронологията на новооткритата кула в Русокастро, но засега се смята, че тя датира от XIII в.

В България и Балканите подобни свободно стоящи полигонални или многостенни кули са много рядко срещани. Пример за това е крепостта Цепина в Западните Родопи - столицата на деспот Алексий Слав докъм 1215 г., но тази кула е октагон, тоест осмоъгълна. Такава е и кулата в крепостта Платемон в Северна Гърция.

На този етап от проучванията, единствената шестоъгълна кула, която може да се даде като най-близък аналог до Русокастренската, е в крепостта Цареви кули, при дн. град Струмица, в Република Северна Македония.

За съжаление, изключително хубавият строителен материал - квадрите, са привлекли вниманието на много от местните жители още отпреди стотици години и те са били изнесени от обекта, като на място са останали дори няколко депа от тях. Запазени са част от вътрешните стени на владетелската кула, но външните почти напълно са разрушени и материалът, с който са били изградени - изнесен.

Предстои проучването на вътрешността на владетелската кула. То ще започне през последната седмица на август.
За поредна година, археологическите проучвания на средновековния български град Русокастро се провеждат от бургаския музей и са финансирани от Община Камено и от Министерството на културата на Република България.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/stranata/2019/08/27/otkriha-vladetelska-kula-ot-xiii-v-v-krepostta-rusokastro.420979

Hatshepsut

Жилище от преходния период към бронзовата епоха изследваха археолози на Козарева могила


Жилище от преходния период към бронзовата епоха с части от керамични съдове са проучвали археолозите през това лято на Козарева могила край Каблешково. Те са изследвали голям ров, върху който било забелязано, че много бурно расте люцерната в района.

,,Това е отдавна известен метод в археологията, но не при всички растения дава резултат. При люцерната и нейното косене на няколко месеца това се вижда много добре и така бяха документирани няколко големи кръгови вкопавания. Тази година влязохме в едно от тях, нямаше гроб, както се надявахме, но пак се видя, че е стъпаловидно прокопано, пълно е с материали късни, ако това са ровове те са от ранното Средновековие", разказа доц. Петя Георгиева от СУ "Климент Охридски", ръководител на разкопките.

Енеолитната цивилизация, която е живяла тук е правила много керамични съдове за обмен. Тази година археолозите са изследвали пласта след нея и там се виждат съдове, които не съответстват на традициите на това общество. Това е времето когато започва да се променя местната културата, в резултат на климатичните промени и навлизането на скотовъдни племена.

Не може да се каже, че е имало вълна на заселване или по-скоро отделни популации са се вклинявали в местното общество, добави доц. Георгиева.

,,Може тези по-различни съдове да се правени от пленници или от почетна съпруга от различното племе, но с времето се вижда, че толкова се сменя културата, че се вижда че това население е много по-голямо. То променя облика много в Северна България и Тракия, те достигат на юг чак до Анатолия, другата страна на Черно море."

Намерен е много интересен керамичен съд от времето на каменно-медната епоха с любопитни изображения на него. Нарисувани са фигури на бикове, като тези от златните апликации от Варненския некропол, но до като тези от Варна нямам пол, тук те са с ясно различими полови белези. Краката им завършват със стъпала, което означава, че представят митично същество. На същия съд има и схематично нарисувани две фигури, мъжка и женска.

,,Аз се радвам на металните предмети, те рядко се откриват, антропоморфната пластика също е много хубава. Това което ми хареса е тази каменна стена която открихме за първи път на място от този период и догодина ще продължим проучването на това жилище."

Метална игла за коса, дрънкалка, кремъчни върхове на стрели и копия, главичка с нарисувани очи със зеници, човешки фигури, модели на пещи, модел на брадва от керамика, тежести от тъкачен стан - това са само част от малките, но интересни находки открити в Козарева могила през това лято .

В проучванията са участвали 20 студенти не само от специалност ,,Археология", но и от художествени специалности. Разкопките са били през целия август месец и ще продължат през следващата година.

http://bnr.bg/burgas/post/101161247/kozareva-mogila

Hatshepsut

Ценна находка разкрива историята на първите заселници на Аполония Понтика


Археолозите, които изследват остров Кирик край Созопол, попаднаха на изключително ценна находка. Бронзова статуетка от 6 век преди Христа, която е донесена от основателите на Аполония. Тя е единственият подобен образец достигнал до наши дни.

Археолозите вече са стигнали до онзи пласт, който пази следите на първите аполонийци. Но хилядолетията живот тук са заличили доста от тях. Затова всяка находка от преди 2600 години си е истинско събитие. А намерената масивната бронзова статуетка граничи със сензация.

Доц. д-р Кръстина Панайотова - ръководител на археологическите разкопки, НАИМ, БАН: Тя беше намерена в края на тази ритуална яма, в която сега съм стъпила. И по-точно пред входа на тази цепнатина и в нея също имаше съдове. Т.е. първите поколения аполонийци са принасяли дарове на своите богове на това място.
Макар Аполония да е проучвана дълги години от десетки експедиции, до този момент бронзови предмети от това време не са намирани. Още повече - бронзът не се открива дори и в по-късните епохи, въпреки медните мини наблизо, експлоатирани от първите заселници.

Доц. д-р Кръстина Панайотова- Бронзът е метал, който е много преизползван, както знаем и 13 метровата статуя на Аполон, вероятно е била претопена за оръдия в следващите векове.

Овенът е жертвено животно и затова е принасян като дар за боговете. По всяка вероятност статуетката е донесена тук от Милет.

Доц. Кръстина Панайотова - Новодошли, все още не построили големите си храмове, в един от които се намираме като цяло те са изпълнявали своите ритуални действия и разбира се принасят дарове на боговете да ги защитават в новото им поприще, в новия им живот на това място.
Заедно с бронзовата глава, са намерени и много чаши и кани от фина керамика. Освен изработката, изрисуваните диви кози върху тях издават много точно времето и мястото от където идват първите заселници.

Гл. ас. д-р Маргарит Дамянов - Това е северно йонийско, характерно е, бил е ето толкова голям съд ... имаме и тази типична местна керамика на ръка, която е характерна за тракийския стил
Макар привлечени от медните мини и природните богатства на района, първите заселници в Аполония очевидно са работили и живели в съгласие с местните траки.

http://news.bnt.bg/bg/a/arkheolozi-otkrikha-unikalna-statuetka-kray-sozopol

Hatshepsut

Ценна находка край Дебелт предизвика огромен интерес на учените в Румъния и САЩ


Става дума за фрагмент от римска диплома, който вече е разчетен

Деултум е създаден като римска колония около 70-та година след Христос от император Веспасиан, който заселил тук ветерани, служили най-малко 25 години в VIII Августов легион. Тези, които по произход не били римляни, получавали при пенсионирането си военна диплома, която представлявала документ за гражданство.

Текстът е бил изписван върху две свързани бронзови плочки. Оттам идва и произхода на думата диплома (от старогръцкото diploo - "сдвоявам, прегъвам на две").

Досега обаче в античното селище такива артефакти не бяха намирани. Това прави последната находка от Дебелт, открита от екипа на директора на Националния археологически резерват ,,Деултум - Дебелт" Красимира Костова, толкова ценна.

,,Открихме фрагмент от римска диплома с големина 4 х 4 см на неочаквано място, в топлите помещения на термите. Предполагахме, че на това място ще открием коридор - входна част към самите терми, но се оказа, че топлите помещения заемат огромна по размерите си площ. Тепърва предстои да изясняваме техните функции. Точно в насипите, в разрушенията на термалните стени попаднахме на ценната находка. Запазеното парченце е малко, но си позволява да разкрием голяма част от обстоятелствата около издаването на документа", разказва Красимира Костова.

Дипломата от Деултум е съдържала извлечение от указ на римския император Адриан, издаден на 17 юли 122 г., с който се уволняват отслужилите войници от помощните части в римската провинция Долна Дакия (разположена в централната част на южна Румъния). По това време я ръководи провинциалният управител Кокцей Назон.

,,Тази информация се съдържа в запазената част от дипломата. Интересното е, че 50 години след основаването на колония Деултум, тук се заселват римски граждани, които поддържат духа и идентичността на Римската империя в една отдалечена от столицата среда, сред местно тракийско население, което живее тук, в колонията", разказва още Красимира Костова.

Ценната находка край Дебелт предизвиква и огромен интерес сред международната археологическа общност. Допълнителна информация за откритието вече са поискали от няколко места, включително и от Академията на науките в Румъния и от научни институти в САЩ. Каква е причината за този интерес?

,,Такива дипломи не се откриват често в археологическа среда. Това е втората, която се открива по Западно понтийския бряг", обяснява директорът на НАР ,,Деултум - Дебелт".

Фрагментът е бил разчетен за изключително кратко време от епиграфа Николай Шаранков. В момента находката се намира в София, където е на реставрация. Предстои до няколко месеца нейното официално представяне в научните среди.Още една интересна находка е намерена през този археологически сезон край известното с хилядолетната си история село Дебелт. Става дума за оловен печат на министъра на пътищата на Византия.

,,Въпросният печат е интересен с това, че е датиран от VIII век, в така наречените тъмни векове, за които нямаме много материал. Можем да го свържем с похода на Константин VI и Ирина, които по това време от Стара Загора, тогава Берое, минават през Дебелт и отиват од Месембрия. Имаме информация от писмените извори от края на 8 век за това тяхно пътуване и много е възможно този печат да е попаднал в града във връзка с тяхното посещение.

Този печат е скрепвал някакъв документ, той е оловен, върху него е изобразен Христос, а от другата страна има надпис във връзка с това, че е на логотета на дрома, т.е., на министъра на пътищата. Това, което разбираме от печата е, че той е бил висш византийски сановник, заемал е висши длъжности като протоспатарий във византийската империя, преди да стане министър на пътищата", казва още Красимира Костова.

http://www.desant.net/show-news/50972

Hatshepsut

Тази информация е от 2014г.

Созополската монета е най-старата в света


"За 40 г. съвместна работа съм виждал нумизмата ни д-р Владимир Пенчев да се усмихва само 3 пъти. Сега сияеше от радост и не можеше да повярва", шегува се директорът на НИМ проф. Божидар Димитров. Основания за бурна радост наистина има. Защото откритата в Созопол златна лидийска монета на възраст поне 2650 г. е най-старата не само у нас, но и в света, смятат специалистите. Намереният екземпляр ще бъде експониран във витрина върху черно кадифе в нумизматичната зала на НИМ. До нея ще има и лупа, за да се различават изобразеният на нея лъв от едната страна и свастика в квадрат от другата.

В Лидия - а не във Финикия, както е популярното убеждение - са сечени първите монети в човешката цивилизация. До тази епоха хората не са разбирали абстрактния символ на стоката и са правели монетите във форми, които могат практически да се използват - метални слитъци с форма на бича кожа, стрели монети, намирано е съкровище и от десетки сърпове монети. Имало е и камбанки монети, които са окачвали на овцете. "Тъкмо в Сарди - столицата на Лидия, за първи път в историята си човечеството сече търкалце, което не може да се използва за нищо друго освен за размяната му със стока", пояснява проф. Божидар Димитров.

И дотогава златото и среброто, разбира се, са били използвани като пари, но поради нестандартната големина на златните слитъци и пръстени хората трябвало да претеглят парите при всяко разплащане. За това свидетелства Старият завет - когато си купил земя, пророк Йеремия писал: "Претеглих му парите, седемнадесет сикли сребро." (Йеремия 32:9)
Така именно в Лидия открили нещото, предизвикало истинска революция в областта на финансите - стандартната монета с определена стойност. Това опростило всички видове плащания - в търговията, в събирането на данъците, в заплащането на войниците и на свободните наемни работници и т.н. Първите монети в Лидия, като откритата в Созопол, били направени от естествена смес от злато и сребро, известна като електрон. Знаменитият с богатствата си цар Крез заменил тези монети с други, които били направени почти изцяло само от един метал Ч злато или сребро. Или това, което наричаме днес биметална монетна система. По времето на Крез 12 сребърни монети се равнявали на една златна, а 12 бронзови - на една сребърна. Тази система обаче била застрашена от фалшиви златни монети, съдържащи примес от по-евтини метали. Търговците се нуждаели от лесен начин, по който да проверяват чистотата на златото.

Лидийците скоро установили, че един вид местен черен камък може да разреши техния проблем. Когато една монета била потърквана върху неговата равна, леко грапава повърхност, оставяла белег. Когато цветът на белега бил сравняван с цвета на белезите, направени от златни игли, ставало ясно какво е съдържанието на златото в проверяваната монета. Това откритие - проверката с "лидийски камък" - не само изваждало от играта фалшификаторите, но и избавяло владетелите от изкушението да секат непълноценни монети.

Копирано от standartnews.com